LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL GALVIJŲ, AVIŲ, OŽKŲ IR KIAULIŲ, ŠVIEŽIOS MĖSOS BEI MĖSOS PRODUKTŲ IMPORTO VETERINARIJOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

2002 m. gruodžio 18 d. Nr. 726

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir įgyvendindamas Europos Sąjungos Tarybos direktyvą 72/462/EEB:

1. Tvirtinu pridedamus Galvijų, avių, ožkų ir kiaulių, šviežios mėsos bei mėsos produktų importo veterinarijos reikalavimus.

2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Gyvūnų sveikatingumo skyriui, Veterinarijos sanitarijos skyriui ir Pasienio ir transporto valstybinei veterinarijos tarnybai.

 

 

DIREKTORIUS                                                                                  KAZIMIERAS LUKAUSKAS

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2002 m. gruodžio 18 d. įsakymu

Nr. 726

 

GALVIJŲ, AVIŲ, OŽKŲ IR KIAULIŲ, ŠVIEŽIOS MĖSOS BEI MĖSOS PRODUKTŲ

IMPORTO VETERINARIJOS REIKALAVIMAI

 

Galvijų, avių, ožkų ir kiaulių, šviežios mėsos bei mėsos produktų importo veterinarijos reikalavimai (toliau – Reikalavimai) parengti vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir įgyvendina Europos Sąjungos Tarybos direktyvą 72/462/EEB.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Reikalavimų tikslas – nustatyti importo tvarką:

1.1. naminių galvijų ir kiaulių, skirtų veislei, produkcijai arba skerdimui;

1.2. naminių avių ir ožkų, skirtų veislei, auginimui, penėjimui ar skerdimui;

1.3. šviežios mėsos, gautos iš galvijų (įskaitant Bubalus bubalus ir Bison bison gyvūnus), kiaulių, avių, ožkų ir neporakanopių;

1.4. šviežios mėsos, gautos iš laukinių porakanopių ir neporakanopių;

1.5. mėsos produktų, pagamintų iš šviežios mėsos, pripažintos tinkama žmonių maistui.

2. Reikalavimai netaikomi:

2.1. importuojant šviežią mėsą ir jos produktus, kurie sudaro keliautojo asmens bagažo dalį ir yra skirti asmeniniam vartojimui, jeigu jų kiekis neviršija vieno kilogramo vienam asmeniui ir jų nedraudžiama įvežti į Lietuvos Respubliką iš šalies ar jos teritorijos dalies pagal VMVT reikalavimus;

2.2. importuojant šviežią mėsą ir jos produktus, kurie siunčiami kaip nedidelis bagažas privatiems asmenims ne prekybos tikslu, neviršija vieno kilogramo svorio ir jų nedraudžiama įvežti į Lietuvos Respubliką iš šalies ar jos teritorijos dalies pagal VMVT reikalavimus;

2.3. importuojant šviežią mėsą ir jos produktus, kurie skirti tarptautiniais keliais vykstančių transporto priemonių įgulai ir keleiviams; iškrautą iš transporto priemonės mėsą ir jos produktus arba jų atliekas reikia sunaikinti nustatyta tvarka; mėsos ir jos produktų nereikia sunaikinti, kai jie perkraunami tiesiogiai iš vienos transporto priemonės į kitą transporto priemonę arba pakraunami į transporto priemonę iš muitinės kontroliuojamos teritorijos, kurioje jie buvo laikinai laikomi;

2.4. vežant ne daugiau kaip vieną kilogramą mėsos produktų, kurie buvo termiškai užkonservuoti, kai F(0) ne mažesnis kaip 3, jeigu:

2.4.1. jie sudaro keliautojo asmens bagažo dalį ir yra skirti asmeniniam vartojimui,

2.4.2. jie siunčiami kaip nedidelis bagažas privatiems asmenims ne prekybos tikslu.

3. Vartojamos sąvokos:

Importas – gyvulių arba šviežios mėsos ar mėsos produktų įvežimas į Lietuvos Respubliką.

Mėsa – visos naminių galvijų, kiaulių, avių ir ožkų bei neporakanopių gyvūnų bei laukinių porakanopių ir neporakanopių gyvūnų skerdenos dalys, tinkamos žmonių maistui.

Paskirties šalis – šalis, į kurią siunčiama siunta.

Siunta – šviežia mėsa ar mėsos produktai, ar gyvuliai, kuriems išduotas vienas veterinarijos sertifikatas ir kurie gabenami ta pačia transporto priemone iš tos pačios šalies ar jos teritorijos dalies.

Skerdena – visas paskersto gyvulio kūnas nuleidus kraują, išėmus vidurius, nupjovus kojas ties riešu ir čiurna, nupjovus galvą, uodegą ir pašalinus pieno liauką, o galvijams, avims, ožkoms ir neporakanopiams – nudyrus kailį ar odą.

Skerstini gyvuliai – gyvuliai, kurie vežami tiesiai į paskirties šalies skerdyklą.

Šviežia mėsa – konservantais neapdorota mėsa; atšaldyta arba sušaldyta mėsa taip pat laikoma šviežia mėsa.

Ūkis (laikymo vieta) – šalies teritorijoje kompetentingos institucijos kontroliuojama žemės ūkio, pramonės arba komercinė įmonė, kurioje nuolat laikomi arba auginami veislei, produkcijai arba skersti skirti galvijai, kiaulės, avys arba ožkos.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) – Lietuvos Respublikos kompetentinga institucija.

Valstybinis veterinarijos gydytojas – VMVT paskirtas arba įgaliotas veterinarijos gydytojas.

Veislei arba produkcijai skirti gyvuliai – galvijai, avys, ožkos ir kiaulės, kurie skirti veislei, pieno arba mėsos gamybai.

4. VMVT patvirtina sąrašą šalių ar jų teritorijos dalių, iš kurių leidžiama importuoti 1 punkte nurodytus gyvulius, šviežią mėsą ar mėsos produktus į Lietuvos Respubliką. Šis sąrašas gali būti reguliariai keičiamas ar papildomas.

5. VMVT sudaro sąrašą skerdyklų, mėsos išpjaustymo įmonių, mėsos apdorojimo ir mėsos produktų gamybos įmonių, mėsos ir mėsos gaminių šaltųjų sandėlių, iš kurių leidžiama importuoti 1 punkte nurodytą šviežią mėsą ir mėsos produktus.

6. Skerdyklos, mėsos išpjaustymo įmonės, mėsos apdorojimo ir mėsos produktų gamybos įmonės, mėsos ir mėsos produktų šaltieji sandėliai, iš kurių importuojama mėsa ir jos produktai, turi būti patvirtinti šalies kompetentingos institucijos, kaip nurodyta Šviežios mėsos paruošimo ir pateikimo į rinką taisyklėse (Žin., 1999, Nr. 16-438) ir Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse (Žin., 2001, Nr. 1-26).

 

II. GALVIJŲ, AVIŲ, OŽKŲ IR KIAULIŲ IMPORTO REIKALAVIMAI

 

7. Gyvulius leidžiama importuoti iš šalių, kuriose:

7.1. nebuvo užkrečiamųjų ligų, kurioms šie gyvuliai yra imlūs:

7.1.1. paskutinius 12 mėnesių – galvijų maro, kontaginės pleuropneumonijos, mėlynojo liežuvio ligos, afrikinio kiaulių maro ir kontaginio kiaulių paralyžiaus (Tešeno ligos), smulkių atrajotojų maro, epizootinės hemoraginės ligos, avių raupų, ožkų raupų ir Rifto slėnio ligos,

7.1.2. paskutinius 6 mėnesius – vezikulinio stomatito;

7.2. paskutinius 12 mėnesių gyvuliai nebuvo vakcinuoti nuo 7.1 punkte nurodytų ligų.

8. Leidžiama importuoti snukio ir nagų ligai imlius gyvulius iš šalies:

8.1. kuri nebuvo apimta snukio ir nagų ligos ne mažiau kaip dvejus metus ir kurioje gyvuliai nebuvo vakcinuojami nuo snukio ir nagų ligos ne mažiau kaip 12 mėnesių, į kurią buvo draudžiama įvežti gyvulius, kurie buvo vakcinuoti paskutinius 12 mėnesių, ir kurioje įvežti gyvuliai nebuvo vakcinuoti nuo snukio ir nagų ligos;

8.2. kuri nebuvo apimta snukio ir nagų ligos ne mažiau kaip dvejus metus, bet kurioje atliekama gyvulių vakcinacija, jeigu:

8.2.1. gyvuliai nebuvo vakcinuoti nuo snukio ir nagų ligos,

8.2.2. galvijai reagavo neigiamai ištyrus dėl snukio ir nagų ligos ryklės-gerklės nuograndų (probango mėginys) virusologiniu tyrimu,

8.2.3. galvijai reagavo neigiamai tiriant dėl snukio ir nagų ligos serologiniu tyrimu,

8.2.4. gyvuliai buvo karantinuojami eksportuojančios šalies karantino punkte ne mažiau kaip 14 dienų valstybiniam veterinarijos gydytojui prižiūrint; karantinuojami gyvuliai 21 dieną prieš išsiuntimą negali būti vakcinuojami nuo snukio ir nagų ligos ir negali turėti kontaktų su kitais gyvuliais, išskyrus tos pačios siuntos gyvulius,

8.2.5. gyvuliai buvo karantinuojami ne mažiau kaip 21 dieną.

9. Importuojant gyvulius iš šalies, kuri yra neapimta snukio ir nagų ligos mažiau kaip dvejus metus, turi būti laikomasi 8 punkto reikalavimų. Šalis gali būti laikoma ne mažiau kaip dvejus metus snukio ir nagų ligos neapimta šalimi, jeigu joje buvo nustatytas nedidelis snukio ir nagų ligos protrūkių skaičius ribotoje šalies teritorijos dalyje ir ligai imlūs užsikrėtę gyvuliai buvo likviduoti per mažesnį kaip 3 mėnesių laikotarpį.

10. Kiaules leidžiama importuoti iš šalies:

10.1. neapimtos klasikinio kiaulių maro ne mažiau kaip 12 mėnesių;

10.2. kurioje kiaulės nebuvo vakcinuojamos nuo klasikinio kiaulių maro paskutinius 12 mėnesių;

10.3. kurioje draudžiama importuoti kiaules, vakcinuotas nuo klasikinio kiaulių maro paskutinius 12 mėnesių.

11. Kilus klasikinio kiaulių maro protrūkiui šalyje, kuri atitinka 10 punkto reikalavimus, 12 mėnesių laikotarpis, nurodytas 10.1 punkte, gali būti sutrumpintas iki 6 mėnesių, jeigu klasikinio kiaulių maro protrūkis arba keletas epizootiškai susijusių protrūkių yra nustatyti ribotoje geografinėje šalies teritorijoje ir klasikiniam kiaulių marui imlūs gyvūnai buvo likviduoti per 3 mėnesių laikotarpį netaikant vakcinacijos.

12. Nepažeidžiant 7-11 punktų, į Lietuvos Respubliką gali būti importuojami gyvuliai, kurie atitinka VMVT patvirtintus reikalavimus.

13. Neleidžiama importuoti galvijų, avių, ožkų ir kiaulių, jei prieš pakrovimo išsiuntimui į paskirties šalį dieną gyvuliai išbuvo šalies eksportuotojos, esančios patvirtintų šalių sąraše, teritorijoje ar teritorijos dalyje:

13.1. galvijai ir kiaulės, skirti veislei ar produkcijai, avys ir ožkos, skirtos auginimui ar veislei ar penėjimui – mažiau nei 6 mėnesius; jaunesni kaip 6 mėnesių amžiaus gyvuliai turi būti laikyti šalyje nuo gimimo;

13.2. skerstini – mažiau kaip 3 mėnesius; jaunesni kaip 3 mėnesių gyvuliai turi būti laikyti šalyje nuo gimimo.

14. Kiekvienai galvijų, avių ar ožkų, ar kiaulių siuntai eksportuojančios šalies valstybinis veterinarijos gydytojas turi išduoti veterinarijos sertifikatą, kuris turi:

14.1. būti išduotas tą pačią dieną, kai gyvuliai pakraunami ir išsiunčiami į paskirties šalį;

14.2. būti surašytas bent viena iš paskirties šalyje oficialiai vartojamų kalbų ir viena iš kalbų tos šalies, kuri atlieka importo patikrinimą; originalus veterinarijos sertifikatas turi būti siunčiamas kartu su gyvulių siunta;

14.3. patvirtinti, kad siunčiami gyvuliai atitinka šiuos Reikalavimus ir kitais teisės aktais patvirtintus reikalavimus;

14.4. būti surašytas viename lape;

14.5. būti skirtas vienam gavėjui;

14.6. atitikti patvirtintą formą.

15. Atvežti į paskirties šalį skerstini gyvuliai turi būti nedelsiant vežami į skerdyklą, kurioje, laikantis gyvulių sveikatos reikalavimų, per tris darbo dienas nuo atvežimo paskerdžiami. VMVT, atsižvelgusi į gyvulių sveikatos būklę, turi teisę nurodyti skerdyklą, į kurią turi būti vežami tokie gyvuliai.

 

III. ŠVIEŽIOS MĖSOS IMPORTO REIKALAVIMAI

 

16. Šviežia mėsa turi būti gauta iš gyvulių, kurie buvo laikomi kilmės šalyje ne mažiau kaip 3 mėnesius arba nuo gimimo.

17. Leidžiama importuoti šviežią mėsą iš šalių:

17.1. kurios paskutinius 12 mėnesių nebuvo apimtos šių užkrečiamųjų ligų, kurioms gyvuliai, iš kurių gaunama šviežia mėsa, yra imlūs: galvijų maro, afrikinio kiaulių maro, kontaginio kiaulių paralyžiaus (Tešeno ligos);

17.2. kuriose paskutinius 12 mėnesių nebuvo vakcinuojami nuo ligų, nurodytų 17.1 punkte, imlūs gyvuliai, iš kurių gaunama šviežia mėsa;

17.3. kuriose klasikinis kiaulių maras nebuvo nustatytas paskutinius 12 mėnesių ir kuriose kiaulės nebuvo vakcinuojamos nuo klasikinio kiaulių maro paskutinius 12 mėnesių.

18. Šviežią mėsą leidžiama importuoti iš šalių:

18.1. kuriose snukio ir nagų liga (O, A, C padermės) yra endemiška, gyvuliai neskerdžiami snukio ir nagų ligos protrūkio zonose ir nevakcinuojami nuo snukio ir nagų ligos, jeigu šalis ar šalies regionas yra patvirtinti eksportui, mėsa yra subrandinta, iškaulinėta, iš jos pašalinti limfiniai mazgai ir kontroliuojamas jos pH; draudžiama importuoti gyvulių skerdimo atliekas žmonių maistui; leidžiama specialiomis sąlygomis importuoti gyvulių skerdimo atliekas farmacinėms reikmėms arba naminių gyvūnų pašaro gamybai;

18.2. kuriose atliekama gyvulių vakcinacija nuo snukio ir nagų ligos SAT arba AZIJA-1 viruso padermių:

18.2.1. patvirtintų regionų, kuriuose draudžiama gyvulius vakcinuoti nuo snukio ir nagų ligos ir kuriuose paskutinius 12 mėnesių nebuvo nustatyta snukio ir nagų liga,

18.2.2. jeigu mėsa yra subrandinta, iškaulinėta, iš jos pašalinti limfiniai mazgai ir ji siunčiama praėjus ne mažiau kaip 3 savaitėms nuo gyvulių paskerdimo; iš tokių šalių draudžiama importuoti gyvulių ar skerdimo atliekas;

18.3. kuriose atliekama gyvulių vakcinacija nuo snukio ir nagų ligos ir kurios laikomos snukio ir nagų ligos neapimtomis šalimis ne mažiau kaip 12 mėnesių;

18.4. kuriose neatliekama gyvulių vakcinacija nuo snukio ir nagų ligos ir kurios laikomos snukio ir nagų ligos neapimtomis šalimis.

19. Šviežią mėsą draudžiama importuoti į Lietuvos Respubliką, jeigu ji neatitinka VMVT nustatytų reikalavimų gyvūnų sveikatai ir tinkamumo žmonių maistui.

20. Leidžiama importuoti šviežią skerdeną (mėsą): kiaulių skerdenos puses, galvijų ir neporakanopių gyvulių skerdenos puses ir ketvirčius, jeigu užtikrinamas jų atsekamumas.

21. Šviežia mėsa turi atitikti šiuos reikalavimus:

21.1. gauta patvirtintoje skerdykloje, kaip nurodyta 4-6 punktuose;

21.2. gauta iš gyvulių, kurie prieš skerdimą, juos apžiūrėjus valstybiniam veterinarijos gydytojui, buvo tinkami skersti pagal Šviežios mėsos paruošimo ir pateikimo į rinką taisykles;

21.3. apdorota pagal Šviežios mėsos paruošimo ir pateikimo į rinką taisykles;

21.4. šviežia mėsa ir vidaus organai buvo pripažinti tinkamais žmonių maistui valstybiniam veterinarijos gydytojui atlikus poskerdiminį patikrinimą ir nenustačius patologinių pokyčių, išskyrus trauminius pažeidimus, atsiradusius prieš gyvulių skerdimą, arba, jeigu reikalinga, atlikus laboratorinius tyrimus pagal Šviežios mėsos paruošimo ir pateikimo į rinką taisykles;

21.5. paženklinta sveikumo ženklu pagal Šviežios mėsos paruošimo ir pateikimo į rinką taisykles;

21.6. po poskerdiminio patikrinimo laikoma higieniškomis sąlygomis įmonėse pagal Šviežios mėsos paruošimo ir pateikimo į rinką taisykles;

21.7. transportuojama pagal Šviežios mėsos paruošimo ir pateikimo į rinką taisykles ir tvarkoma tinkamomis higienos sąlygomis.

22. Valstybiniam veterinarijos gydytojui 21.3 ir 21.4 punktuose nurodytus darbus gali padėti atlikti padėjėjai, dirbantys valstybiniam veterinarijos gydytojui prižiūrint, kurie:

22.1. paskirti šalies kompetentingos institucijos pagal galiojančius teisės aktus;

22.2. tinkamai apmokyti ir pasirengę darbui;

22.3. nešališki;

22.4. negali priimti sprendimų dėl maisto saugos.

23. Išimties 20 punktui tvarka importuoti leidžiama:

23.1. skerdenos puses, skerdenos puses, padalytas ne daugiau kaip į tris dalis, jos ketvirčius arba vidaus organus, jeigu jie atitinka 21.2 ir 21.3 punktų reikalavimus ir gauti iš skerdyklos, kuri atitinka 4-6 punktų reikalavimus;

23.2. mažesnius negu ketvirčio dydžio gabalus arba mėsą su kaulais, arba vidaus organus, supjaustytas kepenis, gautus paskerdus galvijus, jeigu ši produkcija vežama iš patvirtintų išpjaustymo įmonių, kaip nurodyta 4-6 punktuose. Ši mėsa turi atitikti 21.2 ir 21.3 punktų reikalavimus ir Šviežios mėsos paruošimo ir pateikimo į rinką taisykles, o neporakanopių mėsos tinkamumas turi būti patikrintas VMVT.

24. Nepažeidžiant 27.10 ir 27.11 punktų, gali būti leidžiama importuoti mažesnius negu 100 gramų mėsos gabalus, gautus nupjovus kramtomuosius raumenis, ir galvos smegenis, jeigu jie atitinka 21.2 ir 23.2 punktų reikalavimus.

25. 20-24 punktai netaikomi:

25.1. šviežiai mėsai, kuri importuojama pagal paskirties šalies išduotą leidimą ir skirta ne žmonių maistui;

25.2. šviežiai mėsai, kuri skirta parodoms, specialiems tyrimams arba analizei; įstaigos administracija turi kontroliuoti ir garantuoti, kad tokia mėsa nebus naudojama žmonių maistui ir kad pasibaigus tokiam renginiui arba specialiesiems tyrimams bei analizei tokia mėsa, išskyrus analizei sunaudotą mėsą, bus grąžinta į kilmės šalį arba sunaikinta; šiuo ir 25.1 punkte nurodytu atveju paskirties šalis turi garantuoti, kad tokia mėsa būtų naudojama tik tam tikslui, kuriam ji buvo įvežta;

25.3. šviežiai mėsai, tiekiamai išskirtinai tarptautinėms organizacijoms, jeigu ši mėsa yra gauta iš šalies, kuri atitinka 4 punkto reikalavimus; šalis, kurios teritorijoje yra įsikūrusios tarptautinės organizacijos, privalo garantuoti, kad ši mėsa nebūtų tiekiama į rinką.

26. 25 punkto reikalavimai taikomi mėsos produktams.

27. Draudžiama importuoti:

27.1. šviežią kuilių arba kuilių kriptorchidų mėsą;

27.2. šviežią mėsą, kurioje yra kenksmingų hormonų ir antibiotikų likučių, pesticidų ir kitų medžiagų, kurios yra kenksmingos arba gali būti kenksmingos, jeigu jų kiekis viršija leistiną kiekį;

27.3. šviežią mėsą, kuri buvo apšvitinta jonizuojančiais arba ultravioletiniais spinduliais, taip pat šviežią mėsą tų gyvulių, kurie gavo mėsą minkštinančių arba kitokių medžiagų, galėjusių pakeisti jos organoleptinę sudėtį arba savybes;

27.4. šviežią mėsą, į kurią žymint pateko medžiagų, kurios nenurodytos Šviežios mėsos paruošimo ir pateikimo į rinką taisyklėse;

27.5. šviežią mėsą gyvulių, kuriems nustatyta bet kokia tuberkuliozės forma, ir šviežią mėsą gyvulių, kuriuos paskerdus nustatyta tuberkuliozė, taip pat rasta viena arba daugiau gyvų arba suirusių cistiterkų (Cysticerci bovis arba Cysticerci cellulosae), arba kiaulieną, kurioje rasta trichinų;

27.6. šviežią mėsą, gautą paskerdus per jaunus gyvulius;

27.7. skerdenos dalis arba vidaus organus, kuriuose yra trauminių pažeidimų, gautų prieš gyvulio paskerdimą, arba įgimtų audinių pokyčių, arba jeigu mėsa yra užteršta;

27.8. kraują;

27.9. maltą mėsą, mėsos išpjovas ir mechaniškai iškaulinėtą mėsą;

27.10. šviežią mėsą mažesniais kaip 100 gramų svorio gabalais;

27.11. galvijų galvas, galvos mėsą ir kitus audinius, išskyrus liežuvį.

 

IV. MĖSOS PRODUKTŲ IMPORTO REIKALAVIMAI

 

28. Nepažeidžiant 29 punkto reikalavimų, mėsos produktai turi būti pagaminti iš šviežios mėsos:

28.1. kuri atitinka 16-19 punktų reikalavimus;

28.2. kuri gauta iš ES šalies narės ir:

28.2.1. atitinka Reikalavimus mėsos produktams, pagamintiems pagal Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisykles,

28.2.2. buvo siunčiama kontroliuojant valstybiniam veterinarijos gydytojui tiesiai į perdirbimo įmonę arba po laikymo patvirtintoje šaldymo įmonėje,

28.2.3. prieš perdirbimą buvo patikrinta valstybinio veterinarijos gydytojo, ar tinkama mėsos produktų gamybai.

29. Nedraudžiama importuoti mėsos produktų iš šalių, patvirtintų mėsos produktų importui, iš kurių draudžiama importuoti šviežą mėsą, jei produktai atitinka šiuos reikalavimus:

29.1. pagaminti įmonėje, kuri atitinka pagrindinius reikalavimus, taikomus įmonės patvirtinimui, arba kuri patvirtinta mėsos produktų gamybai;

29.2. pagaminti iš šviežios mėsos arba naudojant šviežią mėsą, kuri atitinka 28 punkto reikalavimus, arba iš mėsos, gautos iš šalies gamintojos ir atitinkančios jai nustatytus reikalavimus, kai mėsa gauta iš skerdyklos, patvirtintos tiekti mėsą 29.1 nurodytai įmonei, ir suženklinta specialiu ženklu;

29.3. buvo termiškai konservuoti, kai F(0) ne mažesnis kaip 3.

30. Nepažeidžiant 28 ir 29 punktų reikalavimų, mėsos produktai gali būti importuoti iš šalies, jeigu jie:

30.1. pagaminti mėsos produktų gamybos įmonėje, kuri atitinka 5-6 punktų reikalavimus;

30.2. pagaminti įmonėje, kuri atitinka Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisykles;

30.3. pagaminti tokiomis higienos sąlygomis, kurios atitinka Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisykles;

30.4. pagaminti iš šviežios mėsos:

30.4.1. gautos iš patvirtintos įmonės pagal Šviežios mėsos paruošimo ir pateikimo į rinką taisykles,

30.4.2. atitinkančios 20-24 punktų reikalavimus ir Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisykles;

30.5. pagaminti iš mėsos, atitinkančios 29 punkto reikalavimus;

30.6. pagaminti patvirtintoje įmonėje, kuri atitinka 5-6 punktų reikalavimus;

30.7. atitinka Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių reikalavimus:

30.7.1. buvo apdoroti, kaip nurodyta Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse,

30.7.2. buvo apžiūrėti valstybinio veterinarijos gydytojo pagal Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisykles; valstybiniam veterinarijos gydytojui atlikti mėsos gaminių kontrolę gali padėti padėjėjai, dirbantys valstybiniam veterinarijos gydytojui prižiūrint, kurie:

30.7.2.1. paskirti šalies kompetentingos institucijos pagal galiojančius teisės aktus,

30.7.2.2. tinkamai apmokyti ir pasirengę darbui,

30.7.2.3. nešališki,

30.7.2.4. negali priimti sprendimų dėl maisto saugos;

30.8. įvynioti ir įpakuoti pagal Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisykles;

30.9. suženklinti pagal Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisykles;

30.10. laikomi ir transportuojami pagal Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisykles; jei reikia, gamintojas turi aiškiai pažymėti ant pakuotės produkto laikymo ir transportavimo temperatūrą ir tinkamumo vartoti laikant tokiomis sąlygomis laiką;

30.11. nepaveikti jonizuojančios radiacijos.

 

V. ŠVIEŽIOS MĖSOS IR MĖSOS PRODUKTŲ IMPORTO REIKALAVIMAI

 

31. Leidžiama importuoti šviežą mėsa ar mėsos produktus, jei eksportuojančios šalies valstybinis veterinarijos gydytojas šviežiai mėsai ir mėsos produktams išduoda veterinarijos sertifikatą ir tinkamumo žmonių maistui sertifikatą, kurie turi:

31.1. būti surašyti bent viena iš paskirties šalyje oficialiai vartojamų kalbų ir viena iš kalbų tos šalies, kuri atlieka importo patikrinimą; originalas turi būti siunčiamas kartu su šviežios mėsos ar mėsos produktų siunta;

31.2. būti surašyti viename lape;

31.3. būti skirti vienam gavėjui;

31.4. veterinarijos sertifikate turi būti patvirtinta, kad šviežia mėsa ar mėsos produktai atitinka reikalavimus gyvūnų sveikatai, kaip nurodyta šiuose Reikalavimuose ir kituose teisės aktuose.

32. Veterinarijos sertifikatas turi atitikti patvirtintą pavyzdį.

33. Šviežios mėsos tinkamumo žmonių maistui sertifikatas turi atitikti 1 priede nurodytą formą, o mėsos produktų – 3 priede nurodytą formą ir turi būti išrašytas šviežios mėsos ar mėsos produktų pakrovimo išsiuntimui į paskirties šalį dieną.

34. Kiekviena šviežios mėsos ar mėsos produktų siunta, importuojama į Lietuvos Respubliką, turi būti patikrinama valstybinio veterinarijos gydytojo. Importuotojas privalo ne mažiau kaip prieš dvi dienas pranešti pasienio veterinarijos postui, kuris atlieka siuntų tikrinimus, apie siuntos kiekį, mėsos ir mėsos produktų kilmę, preliminarų siuntos atvykimo patikrinti laiką.

35. Pasienio veterinarijos posto darbuotojai turi paimti atsitiktinai parinktus mėginius, jeigu importuojama mėsa ar mėsos produktai, kurie nurodyti 20, 23, 24, 28-30 punktuose. Tikrinimas atliekamas siekiant nustatyti:

35.1. ar šviežia mėsa ar mėsos produktai ir jų ženklinimas atitinka sertifikate esančius įrašus ir reikalavimus;

35.2. produktų apdorojimą, užteršimą nešvarumais ar patogenais;

35.3. kenksmingų medžiagų likučius;

35.4. ar šviežia mėsa ar jos produktai buvo gauti iš skerdyklos ar išpjaustymo įmonės arba mėsos produktų gamybos įmonės, kurios yra patvirtintos šiai veiklai;

35.5. transportavimo sąlygas.

36. VMVT nustato patikrinimų, mėginių paėmimo ir tyrimo tvarką ir dažnumą.

37. Draudžiama tiekti į rinką šviežią mėsą ar jos produktus, jeigu patikrinimo metu nustatoma, kad:

37.1. šviežia mėsa ar jos produktai netinka žmonių maistui;

37.2. siunta neatitinka Šviežios mėsos paruošimo ir pateikimo į rinką taisyklių ir Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių reikalavimų;

37.3. veterinarijos sertifikatas arba tinkamumo žmonių maistui sertifikatas neatitinka šiuose Reikalavimuose nustatytų sąlygų.

38. Jeigu šviežia mėsa ar jos produktai negali būti importuoti, jie turi būti grąžinti, išskyrus tuos atvejus, kai jie kelia pavojų gyvūnų ar žmonių sveikatai. Jeigu mėsos ar mėsos produktų siuntos negalima grąžinti, ji sunaikinama. Išimties tvarka VMVT, importuotojui ar jo įgaliotam asmeniui prašant, gali leisti importuoti mėsą ar jos produktus ne žmonių maistui, jeigu tai nekelia pavojaus gyvūnų ar žmonių sveikatai, o siunta gabenama iš patvirtintos šalies ir toks importas nėra draudžiamas. Tokiu atveju siuntos negalima išgabenti iš Lietuvos Respublikos teritorijos, ir VMVT turi patikrinti siuntos paskirties vietą.

39. Visais atvejais, atlikus 34 punkte nurodytą patikrinimą, veterinarijos sertifikate turi būti aiškiai nurodyta mėsos ar jos produktų paskirtis.

40. Atlikus mėsos ar jos produktų, skirtų Europos Sąjungos šalims, patikrinimą pasienio veterinarijos poste, išduodamas 2 priede nurodytas patikrinimo sertifikatas, kuris turi būti:

40.1. išduotas pasienio veterinarijos posto valstybinio veterinarijos gydytojo arba valstybinio veterinarijos gydytojo, atliekančio siuntos kontrolę jos laikymo vietoje;

40.2. išduotas tą dieną, kai paskirties šaliai skirta šviežios mėsos ar mėsos produktų siunta yra pakraunama;

40.3. surašytas paskirties šalies valstybine kalba;

40.4. originalus, siunčiamas kartu su šviežios mėsos ar jos produktų siunta.

41. Visas išlaidas, kurios susidaro vykdant 34-39 punktų reikalavimus (šviežios mėsos ar jos produktų tikrinimas, sandėliavimas ar sunaikinimas), apmoka siuntos siuntėjas, gavėjas arba jų patikėtinis.

 

VI. IMPORTUI PATVIRTINTI PASIENIO VETERINARIJOS POSTAI

 

42. VMVT pateikia ES Komisijai sąrašus:

42.1. patvirtintų pasienio veterinarijos postų, per kuriuos leidžiama importuoti galvijus, avis, ožkas ir kiaules;

42.2. patvirtintų pasienio veterinarijos postų, per kuriuos leidžiama importuoti šviežią mėsą ar mėsos produktus.

43. 42.1 punkte nurodytuose pasienio veterinarijos postuose turi būti tikrinimui atlikti skirtos patalpos, taip pat dezinfekavimo įranga ir įranga, skirta maisto atliekoms ir šiukšlėms, mėšlui, šlapimui ir kitoms atliekoms rinkti ir sunaikinti.

44. 42.2 punkte nurodytuose pasienio veterinarijos postuose turi būti:

44.1. pakankamo dydžio tikrinimui atlikti skirtos patalpos;

44.2. atšaldymo ir sušaldymo kameros;

44.3. atšildymo patalpos;

44.4. laboratorija.

45. Už patikrinimą atsako valstybinis veterinarijos gydytojas. Jam padėti gali pasirengę šį darbą dirbti kvalifikuoti padėjėjai.

 

VII. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

46. Reikalavimai įsigalioja nuo 2003 m. sausio 1 d.

47. 1, 2 ir 3 priedai įsigalioja nuo Lietuvos Respublikos įstojimo į ES dienos.

______________

 


Galvijų, avių, ožkų ir kiaulių, šviežios mėsos

bei mėsos produktų importo veterinarijos

reikalavimų

1 priedas

 

____________________________

(Kompetentinga institucija)

 

ŠVIEŽIOS MĖSOS (1), IMPORTUOJAMOS Į LIETUVOS RESPUBLIKĄ, TINKAMUMO ŽMONIŲ MAISTUI SERTIFIKATAS

 

___________ Nr. (2) __________

                                                                                  (Data)

                                        

                                                                                                 (Išdavimo vieta)

 

Šalis eksportuotoja:.................................................................................................................................

Ministerija:..............................................................................................................................................

Departamentas:.......................................................................................................................................

Nuorodos (nebūtina):..............................................................................................................................

 

I. Mėsos tapatumo nustatymas

 

Mėsa (gyvūnų rūšis):...............................................................................................................................

Gabalų skaičius:......................................................................................................................................

Pakuotė:..................................................................................................................................................

Gabalų ar pakuočių skaičius:..................................................................................................................

Svoris neto:.............................................................................................................................................

 

II. Mėsos kilmė

 

Patvirtintos skerdyklos adresas ir veterinarinio patvirtinimo numeris:...................................................

Patvirtintos išpjaustymo įmonės adresas ir veterinarinio patvirtinimo numeris:.....................................

Patvirtinto laikymo įmonės adresas ir veterinarinio patvirtinimo numeris:.............................................

 

III. Mėsos paskirtis

 

Mėsa siunčiama iš:..................................................................................................................................

                                                                                                                (Pakrovimo vieta)

į:..............................................................................................................................................................

(Šalis ir paskirties vieta)

šia transporto priemone (3):....................................................................................................................

Siuntėjo pavadinimas ir adresas:.............................................................................................................

Gavėjo pavadinimas ir adresas:..............................................................................................................

 

IV. Sveikumo patvirtinimas

 

Aš, žemiau pasirašęs valstybinis veterinarijos gydytojas, patvirtinu, kad: 1. Mėsa (4), mėsos pakuočių etiketės (4) suženklintos (4) nurodant, kad mėsa gauta iš gyvulių, paskerstų skerdyklose, patvirtintose eksportui į paskirties šalį. 2. Mėsa buvo pagaminta sąlygomis, nurodytomis ES Tarybos direktyvoje 72/462/EEB, ir yra tinkama žmonių maistui. 3. Mėsa buvo išpjaustyta patvirtintoje išpjaustymo įmonėje (4). 4. Mėsa buvo/nebuvo ištirta dėl trichineliozės arba, jei taikomas ES Tarybos direktyvos 77/96/EEB 3 skyrius, buvo apdorota šalčiu. 5. Transporto priemonės ir mėsos siuntos pakrovimo sąlygos atitinka higienos reikalavimus, nustatytus eksportui į paskirties šalį.

 

 

Valstybinis                             _____________________                 ____________________

Veterinarijos                                          (Parašas)                                                      (Vardas, pavardė)

gydytojas

 

 

(1) šviežia mėsa, kaip nurodyta ES Tarybos direktyvos 64/433/EEB 2 (b) skyriuje

(2) pasirinktinai

(3) nurodyti geležinkelio vagonų ir sunkvežimio registracijos numerį, lėktuvo reiso numerį ar laivo pavadinimą

(4) išbraukti, jei netinka

______________

 


Galvijų, avių, ožkų ir kiaulių, šviežios mėsos

bei mėsos produktų importo veterinarijos

reikalavimų 2 priedas

 

__________________________________

(Kompetentinga institucija)

 

ŠVIEŽIOS MĖSOS/MĖSOS PRODUKTŲ (1), IMPORTUOJAMŲ IŠ TREČIŲJŲ ŠALIŲ, PATIKRINIMO SERTIFIKATAS

 

___________ Nr. __________

                                                                                      (Data)

_____________________

                                                                                             (Išdavimo vieta)

 

Šalis narė, kurioje atliktas patikrinimas:..................................................................................................

Pasienio veterinarijos postas:..................................................................................................................

Mėsos/mėsos produktų tipas (1):............................................................................................................

Pakuotė:..................................................................................................................................................

Skerdenų skaičius (2):.............................................................................................................................

Skerdenų pusių skaičius (2):...................................................................................................................

Ketvirčių (2) ar pakuočių skaičius:.........................................................................................................

Svoris neto:.............................................................................................................................................

Kilmės šalis:............................................................................................................................................

 

Mėsos produktai importuoti pagal ES Tarybos direktyvos 72/462/EEB 4 skyrių arba 21 a (2) skyrių (1).

 

Aš, žemiau pasirašęs valstybinis veterinarijos gydytojas, patvirtinu, kad mėsa/mėsos produktai (1) buvo patikrinti išsiuntimo metu.

 

Valstybinis                                   ________________________________________________

Veterinarijos                                                (Parašas)                                                  (Vardas, pavardė)

gydytojas

 

(1) išbraukti, jei netinka

(2) tik šviežios mėsos

 

______________

 


Galvijų, avių, ožkų ir kiaulių, šviežios mėsos

bei mėsos produktų importo veterinarijos

reikalavimų 3 priedas

 

                                              

                                                                                   (Kompetentinga institucija)

 

MĖSOS PRODUKTŲ (1), IMPORTUOJAMŲ Į LIETUVOS RESPUBLIKĄ, TINKAMUMO ŽMONIŲ MAISTUI SERTIFIKATAS

 

___________ Nr. (2) __________

                                                                                  (Data)

                                           

                                                                                                 (Išdavimo vieta)

 

Šalis eksportuotoja:.................................................................................................................................

Ministerija:..............................................................................................................................................

Departamentas:.......................................................................................................................................

Nuorodos (nebūtina):..............................................................................................................................

 

I. Mėsos produktų tapatumo nustatymas

 

Mėsa (gyvūnų rūšis):...............................................................................................................................

Gabalų skaičius:......................................................................................................................................

Pakuotė:..................................................................................................................................................

Gabalų ar pakuočių skaičius:..................................................................................................................

Laikymo ir transportavimo temperatūra (3):...........................................................................................

Galiojimo laikas (3):................................................................................................................................

Svoris neto:.............................................................................................................................................

 

II. Mėsos produktų kilmė

 

Patvirtintos įmonės adresas ir veterinarinio patvirtinimo numeris:.........................................................

 

III. Mėsos produktų paskirtis

 

Mėsos produktai siunčiami iš:.................................................................................................................

                                                                                                                             (Pakrovimo vieta)

į:..............................................................................................................................................................

(Šalis ir paskirties vieta)

transporto priemone (4):.........................................................................................................................

Siuntėjo pavadinimas ir adresas:.............................................................................................................

Gavėjo pavadinimas ir adresas:..............................................................................................................

 

IV. Sveikumo patvirtinimas

 

Aš, žemiau pasirašęs valstybinis veterinarijos gydytojas, patvirtinu, kad: 1. Mėsos produktai (5), mėsos produktų pakuočių etiketės (5) suženklinti nurodant, kad mėsos produktai pagaminti iš šviežios mėsos, gautos iš gyvulių, paskerstų skerdyklose, patvirtintose eksportui į paskirties šalį. 2. Atlikus mėsos produktų veterinarinį patikrinimą pagal ES Tarybos direktyvos 72/462/EEB reikalavimus, mėsos produktai pripažinti tinkami žmonių maistui. 3. Mėsos produktai buvo pagaminti iš kiaulienos, kuri buvo/nebuvo ištirta dėl trichineliozės arba, jei taikomas ES Tarybos direktyvos 77/99/EEB 3 skyrius, buvo apdorota šalčiu (5). 4. Transporto priemonės ir mėsos siuntos pakrovimo sąlygos atitinka higienos reikalavimus, nustatytus eksportui į paskirties šalį. 5. Mėsos produktai pagaminti iš mėsos, kuri atitinka ES Tarybos direktyvos 72/462/EEB III skirsnio, ES Tarybos direktyvos 77/99/ EEB 3 straipsnio reikalavimus, pagal ES Tarybos direktyvos 72/ 462/EEB 21a (2) straipsnio reikalavimus (5).

 

 

Valstybinis                                                                                        ____________________

Veterinarijos                                             (Parašas)                                                  (Vardas, pavardė)

gydytojas

 

(1) mėsos produktai, kaip nurodyta ES Tarybos direktyvoje 77/99/ EEB

(2) pasirinktinai

(3) jei reikia, užpildyti, kaip nurodyta ES Tarybos direktyvos 77/99/EEB 4 skyriuje

(4) nurodyti geležinkelio vagonų ir sunkvežimio registracijos numerį, lėktuvo reiso numerį ar laivo pavadinimą

(5) išbraukti, jei netinka

______________