LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL ETILO ALKOHOLIO IR ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ GAMYBOS, IŠPILSTYMO, SAUGOJIMO, REALIZAVIMO IR TRANSPORTAVIMO MAKSIMALIAI LEISTINŲ NUOSTOLIŲ NORMŲ

 

2000 m. sausio 25 d. Nr. 22

Vilnius

 

Siekdamas tobulinti etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų apskaitą:

1. Tvirtinu Etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų gamybos, išpilstymo, realizavimo ir transportavimo maksimaliai leistinų nuostolių normas.

2. Nustatau, kad šios normos privalomos visoms etilo alkoholį ir alkoholinius gėrimus (išskyrus alų) gaminančioms įmonėms ir įsigalioja nuo 2000 m. vasario 1 d.

3. Įpareigoju įmones, naudojančias 24 skyriuje nurodytas technologijas, 2000 m. diegti technines bei technologines priemones šioms išeigoms gerinti ir atsižvelgiant į gamybos proceso tyrimo duomenis iki 2000 m. gruodžio 1 d. pateikti naujų išeigos normų, suderintų su Kauno technologijos universiteto Maisto produktų technologijos katedra, projektus.

4. Pripažįstu netekusiais galios Žemės ir miškų ūkio ministerijos 1998 01 08 įsakymą Nr. 3 „Dėl nedenatūruoto etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų gamybos, išpilstymo, saugojimo, realizavimo ir transportavimo leistinų nuostolių normų“, Žemės ūkio ministerijos 1998 05 14 įsakymą Nr. 7 „Dėl nedenatūruoto etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų gamybos, išpilstymo, saugojimo, realizavimo ir transportavimo leistinų nuostolių normų“, žemės ūkio ministro 1999 02 02 įsakymą Nr. 54 „Dėl nedenatūruoto etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų gamybos, išpilstymo, saugojimo, realizavimo ir transportavimo leistinų nuostolių normų“.

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                       EDVARDAS MAKELIS


PATVIRTINTA

žemės ūkio ministro

2000 m. sausio 25 d.

įsakymu Nr. 22

 

ETILO ALKOHOLIO IR ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ GAMYBOS, IŠPILSTYMO, SAUGOJIMO, REALIZAVIMO IR TRANSPORTAVIMO MAKSIMALIAI LEISTINŲ NUOSTOLIŲ NORMOS

 

BENDROJI NUOSTATA

 

Visi nuostoliai, susidarę gamybos, saugojimo, realizavimo ir transportavimo operacijose, nurašomi tik pagal faktiškai gautus kiekius, bet ne daugiau kaip leidžiama patvirtintomis nuostolių normomis.

 

1. ŽALIAVINIO ETILO ALKOHOLIO („ŽALIO SPIRITO“) GAMYBOS IŠ KRAKMOLINGŲ MEDŽIAGŲ IŠEIGŲ NORMOS

 

Žaliava

Žaliavinio etilo alkoholio išeiga (dal. a. a.) iš 1 t krakmolo

Obelių spirito gamykla (periodinis žaliavos šutinimo procesas)

Balbieriškio ir Šilutės spirito gamyklos (tolydinis žaliavos šutinimo procesas)

Antanavo gamykla (žemų temperatūrų žaliavos apdorojimo technologija)

AB „SEMA“ (tolydinis melasos perdirbimo procesas)

Kukurūzai

-

66,6

-

-

Rugiai

64,4

65,5

-

-

Kviečiai

65,2

66,4

64,5

-

Melasa (perskaičiavus sacharozę į sąlyginį krakmolą)

-

 

-

66,5

Kvietrugiai

-

65,9

 

-

 

2. ETILO ALKOHOLIO NUOSTOLIŲ NORMOS REKTIFIKUOJANT ŽALIAVINĮ ETILO ALKOHOLĮ („ŽALIAVINĮ SPIRITĄ“)

 

2.1. ETILO ALKOHOLIO NUOSTOLIŲ NORMOS REKTIFIKUOJANT ŽALIAVINĮ ETILO ALKOHOLĮ IŠ KRAKMOLINGOS ŽALIAVOS (SP AB „STUMBRAS“ IR AB „VILNIAUS DEGTINĖ“)

 

Našumas, dal/parą

Maksimaliai leistini etilo alkoholio nuostoliai, proc. a. a. nuo patekusio į rektifikavimo aparatą

Lapkričio–kovo mėn. Kolonų kiekis aparatūroje 3

Balandžio–rugsėjo mėn. Kolonų kiekis aparatūroje 3

I. Gaminant aukščiausios rūšies etilo alkoholį

1000

0,65

0,82

1500

0,59

0,75

2000

0,56

0,72

2500

0,54

0,69

3000

0,53

0,68

II. Gaminant etilo alkoholį „Ekstra“ ir „Liuks“

1000

0,70

0,87

1500

0,64

0,80

2000

0,61

0,77

2500

0,59

0,74

3000

0,58

0,73

 

2.2. ETILO ALKOHOLIO NUOSTOLIŲ NORMOS REKTIFIKUOJANT ALKOHOLĮ IŠ MELASOS (AB „SEMA“)

 

Našumas, dal/parą

Didžiausi leistini etilo alkoholio gamybos nuostoliai, proc. a. a. nuo kiekio, patekusi į raugo distiliavimo-rektifikavimo aparatą

Lapkričio–kovo mėn.

Kolonų kiekis aparatūroje, įskaitant raugo koloną, 3

Balandžio–rugsėjo mėn.

Kolonų kiekis aparatūroje, įskaitant raugo koloną, 3

I. Gaminant aukščiausios rūšies etilo alkoholį

1000

1,02

1,19

1500

0,96

1,12

2000

0,93

1,09

2500

0,91

1,06

3000

0,90

1,05

3500

0,89

1,04

4000

0,89

1,03

II. Gaminant I rūšies etilo alkoholį

1000

1,00

1,16

1500

0,95

1,10

2000

0,92

1,07

2500

0,90

1,05

3000

0,89

1,04

3500

0,89

1,03

4000

0,88

1,02

 

3. MAKSIMALIAI LEISTINOS NUOSTOLIŲ NORMOS GAMINANT VYNO PUSGAMINIUS, VYNĄ, APERITYVUS IR KOKTEILIUS

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Nuostolių norma

1.

Spirituotų vyno pusgaminių rauginimas

proc. nuo paimto rauginimui mišinio kiekio

1,00

2.

Natūralių ir sausų vyno pusgaminių rauginimas

2,00

3.

Mielių nuosėdos

0,75

4.

Nuosėdų kiekis išrūgusiuose vyno pusgaminiuose, susidedantis iš mielių nuosėdų ir nuosėdų likučio sultyse, nustatyto laboratorijoje prieš užraugiant. Nuosėdos nurašomos kelis kartus, dalis prieš spiritavimą, o likusios nurašomos sekančių technologinių operacijų metu Nuosėdų kiekis išrūgusiuose vyno pusgaminiuose, paruoštuose iš koncentruotų sulčių

dal, pagal laboratorijoje nustatytą kiekį

 

 

nuo paimto rauginimui mišinio kiekio, proc.

pagal faktinį surinktą kiekį

 

 

 

1,0

5.

Vaisių-uogų ir vynuogių vyno pusgaminių, vyno ir spirituotų sulčių skaidrinimas bentonito suspensija kartu su kitomis skaidrinančiomis medžiagomis:

- bentonito nuosėdos;

 

 

- nuskaidrinto vyno pusgaminio filtravimas bentonitu

 

 

 

dal

 

 

proc. nuo paimto operacijai kiekio

 

 

 

nuosėdos nurašomos pagal gautą faktinį kiekį

0,24

6.

Perpylimas siurbliu iš talpų:

- iki 120 dal tūrio;

- nuo 121 iki 2 000 dal tūrio;

- nuo 2 000 iki 10 000 dal tūrio;

- daugiau kaip 10 000 dal tūrio

 

 

0,14

0,09

0,07

0,06

7.

Skystų mielių, spirituotų sulčių ar vyno pusgaminių nuosėdų perpylimas nepriklausomai nuo talpos tūrio

0,10

8.

Maišymas siurbliu, perpilant į tą pačią talpą:

- kupažui, egalizacijai, spiritavimui (kiekvienai operacijai atskirai);

- apklijavimui (skaidrinimui)

 

 

 

0,06

 

0,07

Pastaba. Maišant mechanine maišykle, nuostoliai neskaičiuojami.

9.

Filtravimas: operacija susideda iš perpylimo iš talpos į talpą per filtrą ir susigėrimo į filtruojančią medžiagą:

 

- perpylimas iš talpos į talpą per filtrą;

- filtravimas, naudojant tarpinę talpą;

- susigėrimas į filtrokartoną;

- susigėrimas į filtrovatą;

- susigėrimas į diatomitą

 

 

pagal perpylimo nuostolius, priklausomai nuo talpų tūrio

0,09

0,15

0,05

0,03

10.

Terminis apdorojimas.

Apdorojimas šiluma (perpylimas iš talpos į talpą per šilumos mainų aparatą, taip pat saugojimas, išlaikant reikalingą laiką):

- srovėje be išlaikymo;

- srovėje išlaikant iki 10 parų;

- išlaikant nuo 10 iki 20 parų;

- išlaikant mėnesį

Apdorojimas šalčiu (perpylimas iš talpos į talpą per šilumos mainų aparatą, taip pat saugojimas, išlaikant reikalingą laiką):

- srovėje be išlaikymo;

- srovėje išlaikant iki 3 parų;

- srovėje išlaikant daugiau kaip 3 paras

proc. nuo kiekio, patekusio į operaciją

 

 

 

 

 

 

 

 

0,20

0,30

0,42

0,50

 

 

 

0,25

0,26

0,40

Pastaba. Atliekant kompleksinį spirituotų sulčių, spirituotų, aromatizuotų vynuoginio vyno pusgaminių, vynų, vyno kokteilių, vyno brendžio, trauktinių apdorojimą vienu metu, nuostolių norma sumuojama iš visų nuostolių, susidarančių tose operacijose.

11.

Įsigėrimas į ąžuolinius šulelius, maderizuojant vyną metalinėse talpose

dal/kg absoliučiai sausos medžiagos

0,06

Pastaba. Absoliučiai sausos medžiagos masė apskaičiuojama pagal turimos medienos drėgmės analizę, nustatytą laboratorijoje džiovinimo būdu kiekvienai partijai iš 3 medienos bandinių (apie 100 g masės), džiovinant 105(o)C temperatūroje iki pastovios masės.

12.

Vyno išpilstymas:

vyno pylimas į butelius, užkemšant, etiketuojant ir perduodant į gatavos produkcijos sandėlį:

- 0,5; 0,7; 0,75; 0,8 l buteliuose;

- 0,25; 0,2; 0,1; 0,05 l buteliuose;

- 1 l buteliuose

pagal lygį 0,42

 

 

pagal tūrį 0,31

pagal tūrį 0,48

pagal lygį 0,57

13.

Karšto vyno pylimas su pašildymu srovėje (be išlaikymo), užkemšant, etiketuojant ir perduodant į gatavos produkcijos sandėlį

pagal tūrį 0,65 pagal lygį 0,95

14.

Pasterizavimas buteliuose:

- ramiems vynams;

- prisotintiems angliarūgšte vynams

proc. nuo patekusio į operaciją kiekio

 

1,50

1,20

15.

Išpylimas iš butelių, sugrąžintų iš gatavos produkcijos sandėlio arba prekybos tinklo, apiforminant aktu:

- vynui;

- šampanui;

- konjakui, vyno brendžiui, likerio-degtinės gaminiams, gazuotiems alkoholiniams kokteiliams

 

 

 

0,50

0,70

0,70

16.

Gatavos produkcijos sandėliavimas. Pakavimas į dėžes ir konteinerius:

- vynui;

- karštam vynui

Mechaninis pakavimas į dėžes – papildomai

Butelių perkrovimas į kartonines dėžes rankomis – papildomai

Transportavimas sandėlio viduje, laikymas ir pakrovimas į automašinas:

 

- ramiems vynams, brendžiui, trauktinėms, aperityvams, likerio-degtinės gaminiams, kitiems spiritiniams gėrimams;

- vynams, prisotintiems angliarūgšte, gazuotiems alkoholiniams kokteiliams

 

 

 

 

 

 

proc. nuo gauto plius pakrauto kiekio, padalyto iš 2

 

 

0,07

0,08

0,02

0,01

 

 

 

 

0,02

 

0,05

 

4. LEIDŽIAMAS STIPRUMO SUMAŽĖJIMAS (ETILO ALKOHOLIO NUOSTOLIAI) VYNO PUSGAMINIŲ, VYNO IR SPIRITUOTŲ SULČIŲ GAMYBOJE

 

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Nuostolių norma

1.

Sulčių arba išrūgusių vyno pusgaminių spiritavimas (be filtracijos)

alkoholio kiekio sumažėjimas, tūrio proc.

0,10

2.

Vyno gaminimas iš spirituotų vynuoginių vyno pusgaminių, įskaitant kupažą, filtravimą ir pilstymą (be terminio apdorojimo):

- iš t. sk. kupažavimui,

- filtravimui,

- pilstymui

Vyno gaminimas neatliekant kupažavimo

 

 

0,30

0,10

0,10

0,10

0,20

3.

Vyno gaminimas iš nefiltruotų spirituotų vaisių-uogų vyno pusgaminių, įskaitant kupažą, 2 filtracijas ir pilstymą (be terminio apdorojimo):

- iš t. sk. kupažui,

- filtravimui,

- pilstymui

 

 

0,30

0,10

0,10

0,10

4.

Vyno gaminimas iš apdorotų spirituotų vaisių-uogų vyno pusgaminių, jį išpilstant antrinėse vyno gamybos įmonėse:

- iš t. sk. filtravimui,

- kupažavimui,

- pilstymui

 

 

0,30

0,10

0,10

0,10

5.

Terminis apdorojimas srovėje su išlaikymu spirituotose sultyse ir vyno pusgaminiuose, įskaitant portveiną, maderą, cheresą ir kitus techniškai apdorojamus vynus:

- be išlaikymo ir išlaikant iki 20 parų,

- išlaikant nuo 21 paros iki mėnesio,

- kiekvienam sekančiam mėnesiui pridedama

 

 

 

 

 

 

0,20

0,25

0,20

6.

Vyno pusgaminių cheresavimas aparatuose su įkrova

0,20

7.

Spirituotų sulčių ir nespirituotų vyno pusgaminių laikymas:

- spirituotos sultys,

- nespirituoti vyno pusgaminiai, įskaitant technologinį jų apdorojimą schemą, ir dėl to atitinkamai padidinamas įdedamo etilo alkoholio kiekis.

 

proc. metams

 

0,30

0,20

Pastaba. Kupažuojant vyno pusgaminius ar vyną, įvertinamas būsimas stiprumo sumažėjimas pagal technologinę gamybos

 

5. NUOSTOLIŲ NORMOS SAUGANT SPIRITUOTAS SULTIS, VYNO PUSGAMINIUS, VYNĄ, MIELIŲ IR SKAIDRINIMO NUOSĖDAS, VAISIŲ-UOGŲ EKSTRAKTUS

 

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Nuostolių norma metams, proc. Vidutinė laikymo temperatūra oC

Iki 15

15,1-20

20,1-25

Virš 25

1.

Laikymas rūsiuose ir rūsio tipo patalpose:

- statinėse iki 120 dal;

- kubiluose iki 1 000 dal;

- kubiluose virš 1 000 dal;

- gelžbetoninėse talpose;

- metalinėse talpose

 

 

2,00

1,50

1,30

0,50

0,35

 

 

2,40

1,80

1,60

0,50

0,35

 

 

2,80

2,10

1,90

0,50

0,35

 

 

-

-

-

-

-

2.

Laikymas antžeminėse patalpose:

- statinėse iki 120 dal;

- kubiluose iki 1 000 dal;

- kubiluose virš 1 000 dal;

- gelžbetoninėse talpose;

- metalinėse talpose iki 10 000 dal;

- metalinėse talpose virš 10 000 dal

 

 

2,60

2,00

1,80

0,70

0,45

 

0,40

 

 

3,00

2,30

2,10

0,90

0,55

 

0,54

 

 

3,60

2,60

2,40

1,10

0,65

 

0,64

 

 

4,20

2,90

2,70

1,30

0,75

 

0,74

3.

Laikymas po hermetizuojančios medžiagos sluoksniu:

- metalinėse ir gelžbetoninėse talpose iki 100 000 dal;

- metalinėse talpose virš 100 000 dal

 

 

0,26

 

0,15

 

 

0,26

 

0,15

 

 

0,26

 

0,15

 

 

0,26

 

0,15

4.

Laikymas atvirame ore:

- statinėse iki 120 dal;

- kubiluose virš 120 dal;

- gelžbetoniniuose rezervuaruose;

- metalinėse talpose iki 10 000 dal;

- metalinėse talpose virš 10 000 dal

 

4,00

3,00

0,83

0,63

0,48

 

5,50

3,80

1,18

0,81

0,69

 

6,50

4,40

1,48

0,89

0,84

 

7,50

5,20

1,94

1,27

1,13

 

Pastabos:

Nuostoliai skaičiuojami kiekvieną mėnesį. Vidutinis mėnesinis saugotos medžiagos kiekis dauginamas iš metinės nuostolių normos (vidutinėje temperatūroje) ir dalijamas iš 12 ir iš 100.

Mėnesinis vidutinis kiekis nustatomas kiekvieno mėnesio dienos likučių sumą dalijant iš mėnesio dienų skaičiaus.

Mėnesinė vidutinė temperatūra nustatoma iš kiekvienos dienos temperatūrų sumos, padalytos iš dienų skaičiaus, kurių metu buvo matuota patalpos temperatūra.

Metinės laikymo nuostolių normos, saugant medžiagas ilgiau nei metus, antrais metais mažinamos: medinėms talpoms 0,20 proc., gelžbetoninėms talpoms 0,10 proc., metalinėms talpoms 0,05 proc.

 

6. BRENDŽIO SPIRITO, VISKIO SPIRITO, GRŪDŲ SPIRITO (STIPRAUS GRŪDŲ GĖRIMO) SAUGOJIMO NUOSTOLIŲ NORMOS, PROC. NUO ABSOLIUTAUS ETILO ALKOHOLIO KIEKIO, METAMS

 

Trečiaisiais laikymo metais nuostolių norma mažinama 5 proc., o ketvirtaisiais ir tolesniais metais – po 10 proc. Šios nuostolių normos taikomos ir spiritiniams vandenims.

 

A. Laikymas medinėse statinėse

Eil. Nr.

Laikymo sąlygos ir talpos rūšis

Laikymo temperatūra, oC

iki 15

15,1–16

16,1–17

17,1–18

18,1–19

19,1–20

1.

Uždarose patalpose statinėse iki 70 dal

3,30

3,40

3,50

3,60

3,70

3,80

2.

Statinėse ir kubiluose virš 70 dal iki 150 dal

2,30

2,35

2,35

2,40

2,45

2,45

3.

Kubiluose virš 150 dal

2,00

2,10

2,15

2,20

2,25

2,30

 

Laikymo temperatūra, oC

20,1–21

21,1–22

22,1–23

23,1–24

24,1–25

virš 25

4.

Uždarose patalpose statinėse iki 70 dal

3,90

4,00

4,10

4,20

4,30

4,40

5.

Statinėse ir kubiluose virš 70 dal iki 150 dal

2,50

2,60

2,70

2,80

2,90

3,10

6.

Kubiluose virš 150 dal

2,40

2,50

2,60

2,70

2,80

2,90

 

B. Laikymas metaliniuose rezervuaruose

Šios nuostolių normos taip pat taikomos spirituotiems cukraus sirupui ir koleriui

 

Laikymo temperatūra, oC

Iki 15

15,1-20

20,1–25

virš 25

7. Nuostolių norma pirmais ir antrais laikymo metais, a.

a. proc.

0,45

0,55

0,65

0,75

 

 

Matavimo vienetas

Nuostolių norma

8. Nuostolių norma kiekvienam deguonies dozavimo atvejui

proc. nuo a. a. kiekio, esančio medžiagoje

0,10

 

9. Įsigėrimas į ąžuolo šulelius metaliniuose rezervuaruose, nustatomas skaičiuojant pagal formulę:

N= S x 0,5

čia: N – etilo alkoholio nuostoliai litrais a. a.;

S – absoliučiai sausų šulelių masė, kg;

0,5 – a. a. kiekis, susigeriantis į 1 kg absoliučiai sausos medienos, l a. a.

Absoliučiai sausos medienos svoris nustatomas pakraunant šulelius į talpas. Išdžiovinama iki pastovaus svorio ne mažiau kaip po 3 100 g svorio medienos bandinius 105 oC temperatūroje.

Tolesniems užpylimams nuostolių norma – 0,4 proc. nuo medžiagoje esančio a. a. kiekio.

 

7. BRENDŽIO, GRŪDŲ SPIRITO (STIPRAUS GRŪDŲ GĖRIMO) GAMYBAI NAUDOJAMŲ 30-70 PROC. STIPRUMO PUSGAMINIŲ LAIKYMO NUOSTOLIŲ NORMOS, PROC. ABSOLIUTAUS ALKOHOLIO KIEKIO, METAMS

 

Trečiaisiais laikymo metais nuostolių norma mažinama 5 proc., o ketvirtaisiais ir tolesniais metais – po 10 proc. metams.

 

Eil. Nr.

Talpų rūšis

Laikymo temperatūra, oC

iki 15

15,1–16

16,1–17

17,1–18

18,1–19

19,1–20

virš 20

1.

Medinės statinaitės iki 70 dal

2,40

2,50

2,60

2,70

3,00

3,30

3,60

2.

Metalinės statinės iki 150 dal

2,10

2,20

2,30

2,40

2,60

2,80

3,00

3.

Medinės statinaitės arba kubilai virš 70 dal iki 150 dal

1,80

1,90

1,85

2,10

2,20

2,30

2,40

4.

Kubilai virš 150 dal

1,70

1,75

2,00

1,95

2,05

2,15

2,20

5.

Metalinės emaliuotos talpos

0,40

0,50

0,50

0,50

0,50

0,50

0,96

 

8. BRENDŽIO, VISKIO, GRŪDŲ SPIRITO (STIPRAUS GRŪDŲ GĖRIMO) ĮSIGĖRIMO Į STATINAIČIŲ ŠULELIUS NUOSTOLIŲ NORMOS

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vienetas

Nuostolių norma

1.

Pakartotinis užpylimas konjaku statinaitėse

proc. nuo a. a., supilto į talpą

0,20

2.

Pakartotinis užpylimas konjaku kubiluose

0,15

 

9. BRENDŽIO, VISKIO, GRŪDŲ SPIRITO (STIPRAUS GRŪDŲ GĖRIMO), VYNO DISTILIATO GAMYBOS NUOSTOLIŲ NORMOS

 

Eil. Nr.

Operacijos ar proceso pavadinimas

Matavimo vienetas

Norma

1.

Perpylimas iš:

- talpų iki 150 dal;

 

 

- talpų virš 150 dal

 

proc. a. a. kiekio, patekusio į operaciją

 

0,12

 

 

0,09

2.

Maišymas, egalizavimas, kupažavimas ir skaidrinimas (kiekvienai operacijai atskirai)

0,07

3.

Įsigėrimas į filtruojančią medžiagą

0,09

4.

Įsigėrimas į skaidrinančią medžiagą

0,08

5.

Terminis apdorojimas:

- apdorojimas šalčiu srovėje su išlaikymu, įskaitant perpylimą per šilumos mainų aparatą ir išlaikymą reikalingą laiką;

- apdorojimas šiluma srovėje su perpylimu

 

 

 

0,30

 

0,14

 

Pastabos:

1. Perpylimo ir maišymo nuostolių normos taikomos ir brendžio spiritui, viskio spiritui, vaisių spiritui, spiritiniams vandenims, cukraus spiritiniam sirupui ir koleriui, jei jų stiprumas daugiau kaip 20 proc.

2. Kompleksiškai vykdant kelias operacijas – nuostolių normos sumuojamos.

 

10. ETILO ALKOHOLIO NUOSTOLIŲ NORMOS GAMINANT SPIRITUOTAS SULTIS IŠ VAISIŲ-UOGŲ SULČIŲ, FILTRUOTŲ ULTRAFILTRAIS

 

Eil. Nr.

Produkcijos pavadinimas

Matavimo vienetas

Nuostolių norma

1.

Vaisių ir uogų spirituotos sultys – 16-25 proc. stiprumo

proc. nuo a. a. kiekio, paimto gamybai

2,40

 

11. ETILO ALKOHOLIO NUOSTOLIŲ NORMOS PERPILANT IR LAIKANT

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vienetas

Lapkritis–kovas

Balandis–spalis

1.

Laikymas stacionarinėse talpose:

- uždaruose sandėliuose;

- atvirose aikštelėse

 

dal a. a. mėnesiui

1 m2 garavimo paviršiaus

 

0,008

0,016

 

0,024

0,065

2.

Laikymas metalinėse statinaitėse

proc. a. a. mėnesiui nuo laikomo kiekio

0,090

0,100

3.

Perpylimas (cisterna-cisterna, saikininkas-cisterna, cisterna-saikininkas, talpa-talpa):

- perpilant siurbliu;

 

 

- savitaka

 

 

proc. nuo a. a. kiekio, patekusio į operaciją

 

 

0,017

 

 

0,010

 

 

0,025

 

 

0,020

4.

Perpylimas iš saikininko į geležinkelio arba autocisterną, pripilant perkrovimo rezervuarus prie stoties:

- siurbliu;

- savitaka

 

 

 

 

 

 

0,027

0,025

 

 

 

0,053

0,040

5.

Išpylimas iš geležinkelio cisternos į saikininką ar talpą:

- siurbliu;

- sifonu Išpylimas iš autocisternos į saikininką arba iš perkrovimo stotyse esančių talpų, ar iš autocisternų į geležinkelio cisterną:

- siurbliu;

- sifonu

 

 

 

 

 

 

0,060

0,040

 

 

0,027

0,025

 

 

0,100

0,060

 

 

0,053

0,040

6.

Metalinių statinių pripildymas iš saikininko arba išpylimas iš metalinių statinių į saikininką, cisterną arba rezervuarą

0,080

0,090

7.

Perpylimas kelyje iš vagono-cisternos į kitą vagoną-cisterną arba į rezervuarą (avarijos atveju)

0,060

0,100

8.

Pervežimas autocisternomis:

- atstumu nuo 0,5 iki 50 km;

- virš 50 km – po 0, 0007 kiekvienam km, bet ne daugiau kaip

 

 

0,020

0,060

 

0,030

0,070

9.

Pervežimas geležinkelio vagonais-cisternomis kiekvienai parai (pripylimo ir išpylimo dienos sumuojamos ir skaičiuojamos kaip 1 para):

- cisternose 20 tonų talpos;

- cisternose 50 t talpos;

- cisternose 60 t talpos

 

 

 

0,125

0,240

0,280

 

 

 

0,140

0,280

0,300

10.

Pervežimas metalinėse statinaitėse geležinkelio, auto- arba vandens transportu:

- kiekvienai parai;

- tačiau visame kelyje ne daugiau kaip

 

 

0,010

0,100

 

 

0,015

0,150

Pastaba. Nurodytos normos yra maksimaliai leistinos ir taikomos visiems spiritiniams produktams: žaliam etilo alkoholiui, rektifikuotam etilo alkoholiui, etilo alkoholio aldehidų frakcijai ir fuzeliams. Etilo alkoholis nurašomas tik pagal faktinius nuostolius.

 

12. ETILO ALKOHOLIO SUNAUDOJIMO NORMOS TAROS PLOVIMUI

 

Eil. Nr.

Taros rūšis

Matavimo vienetas

Sunaudojimo norma

Lapkričio–kovo mėn.

Balandžio–spalio mėn.

1.

Geležinkelio cisternos pagal talpą:

- 20 tonų talpos;

- 50 tonų talpos;

- 60 tonų talpos

 

 

dal a. a.

 

 

0,60

0,80

0,90

 

 

0,70

1,10

1,20

2.

Autocisternos

0,24

0,30

3.

Metalinės statinaitės iki 35 dal talpos

0,04

0,04

 

13. VYNO PUSGAMINIŲ, VYNO, BRENDŽIO SPIRITO, BRENDŽIO, VISKIO SPIRITO, VISKIO LEISTINOS NUOSTOLIŲ NORMOS PERVEŽANT GELEŽINKELIU, AUTOTRANSPORTU IR VANDENS TRANSPORTU

 

13.1. VYNO IR VYNO PUSGAMINIŲ PERVEŽIMO NUOSTOLIŲ NORMOS

 

Eil. Nr.

Taros rūšis ir pervežimo būdas

Nuostolių norma, proc. nuo pakrauto kiekio

kiekvienai parai

neprikl. nuo laiko kelyje

1.

Ąžuolinėse statinaitėse geležinkeliu arba vandens transportu, įskaitant pakrovimą ir iškrovimą, bet ne daugiau kaip 0,23 proc. visam transportavimo laikui

0,025

-

2.

Metalinėse statinėse geležinkeliu ar vandens transportu, įskaitant pakrovimą ir iškrovimą

0,007

-

3.

Geležinkelio cisternomis ir tankeriais-vynovežiais jūros transportu

0,0045

-

4.

Ąžuolinėse statinaitėse automobiliniu transportu, įskaitant pakrovimą ir iškrovimą

-

0,08

5.

Metalinėse statinaitėse automobiliniu transportu, įskaitant pakrovimą ir iškrovimą, bet ne daugiau kaip 0,013 proc. visam transportavimo laikui

0,007

-

6.

Automobilinėmis cisternomis

-

0,039

 

13.2. VYNO IR VYNO PUSGAMINIŲ SUPYLIMO IR IŠPYLIMO NUOSTOLIŲ NORMOS PERVEŽANT

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vienetas

Nuostolių norma

1.

Perpylimas iš saikininko į geležinkelio ar autocisterną

proc. nuo pakrauto kiekio

0,064

2.

Išpylimas iš auto- ar geležinkelio cisternų

0,070

3.

Statinaičių pripylimas arba išpylimas iš statinaičių į gavėjo tarą

0,100

 

13.3. BRENDŽIO SPIRITO, BRENDŽIO, VISKIO SPIRITO, VISKIO NUOSTOLIŲ NORMOS PERVEŽANT ĮVAIRIU TRANSPORTU

 

Eil. Nr.

Taros rūšis ir pervežimo būdas

Nuostolių norma, proc. a. a. nuo pakrauto kiekio

kiekvienai parai

nepriklausomai nuo laiko kelyje

1.

Ąžuolinėse statinaitėse geležinkelio arba vandens transportu, įskaitant pakrovimą ir iškrovimą, bet ne daugiau kaip 0,24 proc. visam transportavimo laikui

0,030

-

2.

Metalinėse statinaitėse geležinkeliu arba vandens transportu, įskaitant pakrovimą ir iškrovimą

0,007

-

3.

Geležinkelio cisternose

0,0055

-

4.

Ąžuolinėse statinaitėse automobiliniu transportu, įskaitant pakrovimą ir iškrovimą

-

0,100

5.

Metalinėse statinaitėse automobiliniu transportu, įskaitant pakrovimą ir iškrovimą, bet ne daugiau kaip 0,08 proc. visam transportavimo laikui

0,008

-

6.

Automobilinėse cisternose

-

0,044

 

13.4. BRENDŽIO SPIRITO, BRENDŽIO, VISKIO SPIRITO, VISKIO SUPYLIMO IR IŠPYLIMO NUOSTOLIŲ NORMOS PERVEŽANT

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vienetas

Nuostolių norma

1.

Supylimas iš saikininko į automobilines ar geležinkelio cisternas

proc. a. a. nuo pakrauto kiekio

0,072

2.

Išpylimas iš automobilinių ar geležinkelio cisternų

0,087

3.

Supylimas iš saikininko į statinaites ar iš statinaičių į gavėjo tarą

0,110

4.

Įsigėrimas į ąžuolo statinaičių šulelius pervežant

0,300

 

14. GAMINIŲ, IŠFASUOTŲ Į STIKLINĘ TARĄ, NUOSTOLIŲ NORMOS TRANSPORTUOJANT AUTOTRANSPORTU

 

Eil. Nr.

Produkcijos rūšis

Matavimo vienetai

Atstumai

Nuostolių norma

1.

Vynas, brendis, viskis, stiprus grūdų gėrimas, putojantis (šampanizuotas, prisotintas angliarūgšte) vynas, likerio-degtinės gaminiai, aperityvai, gazuoti alkoholiniai kokteiliai

proc. nuo pakrautos produkcijos vertės, Lt

iki 25 km

nuo 25 km iki 200 km

virš 200 km

0,03

0,04

 

kiekvienam sekančiam 100 km pridedama po 0,005 proc.

Pastaba. Perkraunant iš vieno transporto į kitą transportą, nuostolių norma – 0,01 proc. nuo perkrauto kiekio.

 

15. GAMINIŲ, IŠFASUOTŲ Į STIKLINĘ TARĄ, NUOSTOLIŲ NORMOS TRANSPORTUOJANT GELEŽINKELIU

 

Eil. Nr.

Produkcijos rūšis ir pervežimo būdas

Matavimo vienetas

Atstumai

iki 500 km įskaitytinai

nuo 501 km iki 1 000 km įskaitytinai

nuo 1001 km iki 5 000 km įskaitytinai

1.

Vynas, brendis, viskis, stiprus grūdų gėrimas, putojantis (šampanizuotas, prisotintas angliarūgšte) vynas, likerio-degtinės gaminiai, aperityvai, gazuoti alkoholiniai kokteiliai:

- atvirose visų rūšių dėžėse (medinėse, metalinėse, polietileno);

- uždarose dėžėse;

- uždarose gofruoto kartono dėžėse

proc. nuo pakrauto kiekio

 

 

 

 

 

 

 

 

0,04

 

0,01

0,02

 

 

 

 

 

0,05

 

0,02

0,03

 

 

 

 

 

0,06

 

0,03

0,04

Pastaba. Vežant toliau kaip 5 000 km, kiekvienam sekančiam 1 000 km norma didinama 0,05 proc.

 

16. ETILO ALKOHOLIO NUOSTOLIŲ NORMOS LAIKANT SPIRITUOTAS SULTIS IR MORSUS

 

Eil. Nr.

Talpų ir laikymo patalpų rūšis

Matavimo vienetas

Nuostolių norma

1.

Medinės talpos iki 1000 dal

proc. mėnesiui, nuo vidutinio mėnesinio spirito likučio produkte dal a. a.

0,100

2.

Metalinės talpos:

- antžeminėse patalpose;

- rūsio tipo patalpose

 

 

 

0,10

 

0,085

 

17. ETILO ALKOHOLIO NUOSTOLIŲ NORMOS PILANT SPIRITUOTAS SULTIS IR MORSUS Į TARĄ ARBA IŠPILANT IŠ JOS

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vienetas

Nuostolių norma

1.

Pripylimas į tarą

proc. nuo a. a. kiekio, esančio medžiagoje

0,15

2.

Išpylimas iš taros

0,10

 

18. SPIRITUOTŲ SULČIŲ IR MORSŲ NUOSTOLIŲ NORMOS PERVEŽANT

 

Eil. Nr.

Taros rūšis ir pervežimo būdas

Nuostolių norma, proc. nuo pakrauto kiekio

kiekvienai parai

nepriklausomai nuo laiko kelyje

1.

Ąžuolinės statinaitės, tačiau ne daugiau kaip 0,23 proc. visam transportavimo laikui

0,025

-

2.

Geležinkelio cisternos

0,005

-

3.

Autocisternos

-

0,040

 

19. PUTOJANČIO (ŠAMPANIZUOTO) VYNO GAMYBOS NUOSTOLIŲ NORMOS (1000 BUTELIŲ)

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Su pasterizacija

Be pasterizacijos

šampanizuoto vynuogių vyno kiekis operacijoje, dal

nuostolių norma

šampanizuoto vynuogių vyno kiekis operacijoje, dal

nuostolių norma

proc.

dal

proc.

dal

1

Šampanizacijos baras Fermentacija, apdorojimas šalčiu, išlaikymas prieš išpilstymą, šampano paruošimas

77,86

1,10

0,86

77,49

1,10

0,85

2

Pilstymo baras Filtracija, išpilstymas, užkamščiavimas, vielinio varžčio uždėjimas (pasterizacija)

77,00

1,6

1,23

76,64

1,14

0,87

3.

Kontrolinio išlaikymo baras Butelių sudėjimas į konteinerius, kontrolinis išlaikymas, šampano nutekėjimas iš butelių, butelių išėmimas iš konteinerių

75,77

0,43

0,33

75,77

0,43

0,33

4.

Apiforminimo baras Produkcijos apiforminimas

75,44

0,55

0,41

75,44

0,55

0,41

5.

Šampanizuoto vyno sandėlis Butelių sudėjimas į konteinerius arba dėžes

75,03

0,04

0,03

75,03

0,04

0,03

 

Iš viso:

75,00

 

2,86

75,00

 

2,49

Pastaba. Nurodytas šampanizuoto vynuoginio vyno kiekis 77,86 dal (kai technologinis procesas vykdomas su pasterizacija buteliuose) ir 77,49 (be pasterizacijos) apima leistinas ir taikomas nuostolių normas visoms vykdomoms technologinėms operacijoms, pradedant rauginamojo mišinio padavimu į šampanizavimo baterijas ir baigiant gatavos produkcijos atidavimu į sandėlį.

Nuostolių norma tarp barų gali būti keičiama atsižvelgiant į technologinius reikalavimus, bet neturi viršyti patvirtintos bendrosios nuostolių normos.

 

20. PUTOJANČIO (ŠAMPANIZUOTO) VYNO LIKERIŲ GAMYBOS NUOSTOLIŲ NORMOS

 

Eil. Nr.

Gaminio pavadinimas

Nuostolių norma, proc.

Stiprumo sumažėjimas, tūrio proc.

1.

Likeris

0,67

 

2.

Spirituotas likeris

0,85

0,20

 

21. ETILO ALKOHOLIO NUOSTOLIŲ NORMOS GAMINANT LIKERIUS, TRAUKTINES

 

Nuostoliai skaičiuojami absoliutaus alkoholio procentais nuo patekusio į gamybinę operaciją kiekio.

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Nuostolių norma

1.

Aromatinių spiritų gamyba iš augalinės žaliavos

proc. nuo a. a. kiekio, paimto žaliavos užpylimui

3,90

2.

Aromatinių spiritų gamyba iš eterinių aliejų

2,80

3.

Spirituotų trauktinių (antpilų) gamyba iš džiovintos augalinės žaliavos: – esant vienkartiniam užpylimui,

- esant dvikartiniam užpylimui

 

4,50

5,90

4.

Spirituotų morsų gamyba iš džiovintos vaisių-uogų žaliavos

5,30

5.

Nepanaudojamo broko išgarinimas distiliavimo aparate

proc. nuo a. a. kiekio, patekusio į distiliavimą

1,84

6.

Likerių gamyba

proc. nuo a. a. kiekio, patekusio į gamybą

2,10

7.

Likerių (išskyrus savo sudėtyje turinčių riebalų) išpilstymas:

- pilstant į butelius pagal lygį;

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

Likerių, turinčių ne mažiau kaip 11 proc. riebalų, išpilstymas:

- pilstant pagal lygį;

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

 

 

 

 

1,30

2,0

 

 

1,50

2,2

8.

Bendra etilo alkoholio nuostolių leistina norma gaminant ir išpilstant likerius:

- pilstant į butelius pagal lygį;

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

Bendra etilo alkoholio nuostolių leistina norma gaminant ir išpilstant likerius, turinčius ne mažiau kaip 11 proc. riebalų:

- pilstant į butelius pagal lygį;

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

 

 

3,40

4,10

 

 

 

3,60

4,30

Pastaba. Atsižvelgiant į naudojamos technologinės įrangos savybes, atskiroms įmonėms leidžiama nuostolių paskirstymą tarp likerių gamybos ir pilstymo barų keisti, tačiau neviršijant bendros leistinos nuostolių normos.

9.

Karčiųjų trauktinių gamyba (išskyrus „Malūnininkų“ trauktinę)

0,75

10.

Karčiųjų trauktinių išpilstymas:

- pilstant į butelius pagal lygį;

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

 

1,20

1,80

11.

Bendra etilo alkoholio nuostolių leistina norma gaminant ir išpilstant karčiąsias trauktines:

- pilstant į butelius pagal lygį;

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

 

 

1,95

2,55

Pastaba. Atsižvelgiant į naudojamos technologinės įrangos savybes, atskiroms įmonėms leidžiama nuostolių paskirstymą tarp karčiųjų trauktinių gamybos ir pilstymo barų keisti, tačiau neviršijant bendros leistinos normos.

12.

Karčiosios „Malūnininkų“ trauktinės gamyba.

1,20

13.

Bendra etilo alkoholio nuostolių leistina norma gaminant ir išpilstant „Malūnininkų“ trauktinę (išpilstymo norma yra bendra visoms karčiosioms trauktinėms, t. y. 1,20 proc.)

2,30

14.

Saldžiųjų likerio-degtinės gėrimų gamyba (trauktinės, užpiltinės, punšai, saldūs, silpni desertiniai gėrimai, kokteiliai, aperityvai)

1,50

15.

Saldžiųjų likerio-degtinės gėrimų išpilstymas (trauktinės, užpiltinės, punšai, saldūs, silpni desertiniai gėrimai, kokteiliai, aperityvai):

- pilstant pagal tūrį;

- pilstant pagal lygį;

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius

 

1,10

1,20

1,90

16.

Bendra etilo alkoholio nuostolių leistina norma gaminant ir išpilstant saldžiuosius likerio-degtinės gaminius:

- pagal tūrį;

- pagal lygį;

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius

 

 

2,64

2,70

3,40

Pastaba. Suvenyrinei priskiriama produkcija, išfasuota originaliuose stikliniuose, krištoliniuose, porcelianiniuose, keraminiuose ir stikliniuose ąsočiuose, buteliuose 0,05-1,75 l.

17.

Likerio-degtinės balzamo gamyba ir išpilstymas pagal lygį

3,25

18.

Spirituotų žaliavų ir pusgaminių, kuriuose yra ne mažiau kaip 11 proc. riebalų, perpylimas siurbliu arba savitaka

 

2,0

19.

Brendžio, viskio, stipraus grūdų gėrimo pylimas į butelius užkemšant, etiketuojant ir perduodant į gatavos produkcijos sandėlį:

- pagal tūrį:

- 0,5; 0,7; 0,75 l buteliuose;

- 0,38; 0,25; 0,10 l buteliuose;

- 0,05 l buteliuose;

- pagal lygį;

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

 

 

 

0,38

0,45

0,49

1,20

1,80

Pastaba. Atsižvelgiant į naudojamos technologinės įrangos savybes, atskiroms įmonėms leidžiama nuostolių paskirstymą tarp šių gėrimų gamybos ir pilstymo barų keisti, tačiau neviršijant bendros leistinos normos.

 

22. ETILO ALKOHOLIO NUOSTOLIŲ NORMOS GAMINANT DEGTINES IR AROMATIZUOTAS DEGTINES

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Nuostolių norma

1.

Degtinių ir aromatizuotų degtinių gamyba, maišant suspaustu oru rektifikuotą etilo alkoholį su suminkštintu vandeniu, degtinės mišinį valant aktyvuota Pastaba. Aktyvuotos anglies ir smėlio filtrų regeneracijos periodiškumas nustatomas technologinėje instrukcijoje.

proc. nuo a. a. kiekio, patekusio į gamybą anglimi ir filtruojant.

0,80

2.

Degtinių ir aromatizuotų degtinių išpilstymas:

- pilstant į butelius pagal lygį;

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

 

0,90

1,20

3.

Bendra etilo alkoholio nuostolių leistina norma gaminant ir išpilstant degtines ir ypatingąsias degtines:

- pilstant į butelius pagal lygį;

- pilstant į suvenyrinius sudėtingos konfigūracijos butelius rankiniu ir pusiau automatiniu būdu

 

 

1,70

2,0

Pastaba. Įmonėms leidžiama nuostolių paskirstymą tarp degtinės gamybos ir pilstymo barų keisti, tačiau neviršijant bendros leistinos normos.

4.

Aktyvuotos anglies kolonų ir kvarcinio smėlio filtrų regeneracija:

- degtinės išpylimas iš regeneruojamų kolonų į distiliatų talpą;

- aktyvuotos anglies kolonų išgarinimas;

- degtinės išpylimas iš smėlio filtrų į distiliatų talpą;

- filtrų plovimas minkštintu vandeniu

proc. nuo a. a. kiekio degtinėje, išpiltoje iš kolonos

 

0,90

1,50

0,50

0,70

 

23. PUTOJANČIŲ IR GAZUOTŲ VYNŲ, PUTOJANČIŲ IR GAZUOTŲ VAISIŲ IR UOGŲ VYNŲ, GAZUOTŲ ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ IŠPILSTYMO NUOSTOLIŲ NORMA

 

Eil. Nr.

Operacijos pavadinimas

Matavimo vnt.

Nuostolių norma

1.

Gazuotų alkoholinių gėrimų išpilstymas

proc. nuo a. a. kiekio patekusio į gamybą

1,92

2.

Putojančių ir gazuotų vynų ir vaisių-uogų vynų išpilstymas

proc. nuo a. a. kiekio patekusio į gamybą

1,92

 

24. KITŲ ALKOHOLIO PRODUKTŲ IŠEIGOS NORMOS DISTILIUOJANT ATITINKAMAS ŽALIAVAS

 

Eil. Nr.

Alkoholio produkto pavadinimas

Mato vnt.

Žaliavos pavadinimas ir kiekis

Išeiga

1.

Stiprus grūdų gėrimas

dal a. a.

1 tona krakmolo

31,17

2.

Vyno distiliatas

proc. nuo a. a. kiekio, esančio žaliavoje

Vyno, vaisių ir uogų vyno gamybos nuosėdose

91,9

Pastaba. 24 skyriuje nurodytos išeigos normos galioja iki 2001 01 01.

______________