LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL MEDŽIAGŲ IR GAMINIŲ, BESILIEČIANČIŲ SU MAISTU, KONTROLĖS PROGRAMOS
2003 m. vasario 20 d. Nr. B1-166
Vilnius
Vadovaudamasis Maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893) 11 straipsniu, Geriamojo vandens įstatymo (Žin., 2001, Nr. 64-2327) 12 straipsnio 3 dalies 2 punktu, Lietuvos higienos normos HN 15:2001 „Maisto higiena“ (Žin., 2002, Nr. 9-324), Lietuvos higienos norma HN 16:2001 „Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu“ (Žin., 2002, Nr. 28-1010) bei siekdamas apsaugoti Lietuvos Respublikos rinką ir vartotojus nuo nesaugių sveikatai medžiagų ir gaminių, galinčių susiliesti su maisto produktais ir geriamuoju vandeniu, užtikrinti tik saugių ir kokybiškų maisto produktų tiekimą į rinką:
2. Nurodau miestų, apskričių, rajonų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms vykdyti medžiagų ir gaminių, besiliečiančių su maistu, kontrolę maisto gamybos įmonėse.
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2003 m. vasario 20 d. įsakymu
Nr. B1-166
MEDŽIAGŲ IR GAMINIŲ, BESILIEČIANČIŲ SU MAISTU, KONTROLĖS PROGRAMA
Medžiagų ir gaminių, besiliečiančių su maistu, kontrolės programa (toliau – programa) parengta vadovaujantis Maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893) 11straipsniu, Geriamojo vandens įstatymo (Žin., 2001, Nr. 64-2327) 12 straipsnio 3 dalies 2 punktu, Lietuvos higienos normos HN15:2001“Maisto higiena“ (Žin., 2002, Nr. 9-324), Lietuvos higienos norma HN16:2001 „Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu“ (Žin., 2002, Nr. 28-1010).
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Programos tikslas – užtikrinti, kad maisto tvarkymo įmonėse medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu, atitiktų saugos ir kitus privalomuosius reikalavimus, nesukeltų nepageidaujamų maisto produktų sudėties ar juslinių savybių pokyčių ir nekeltų pavojaus vartotojų sveikatai.
II. PAGRINDINIAI PROGRAMOS UŽDAVINIAI
3. Pagrindiniai programos uždaviniai:
3.1. užtikrinti, kad maisto tvarkymo įmonėse naudojamos medžiagos ir gaminiai atitiktų teisės aktų reikalavimus, būtų saugūs;
3.2. užtikrinti, kad maisto tvarkymo įmonėse naudojama geriamojo vandens ruošimo ir tiekimo įranga bei procesai atitiktų teisės aktų reikalavimus, būtų saugūs vartotojams;
III. PAGRINDINIAI PROGRAMOS TIKSLAI
9. Tikrinti vartotojų, jų organizacijų, kitų suinteresuotų asmenų skundus, susijusius su medžiagų ir gaminių, naudojamų maisto tvarkymo įmonėse maisto produktams pakuoti, sauga.
IV. PAREIGŪNŲ TEISĖS IR PAREIGOS
13. Apskričių, miestų, rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų pareigūnai turi teisę:
13.1. tikrinti, kaip laikomasi medžiagų ir gaminių saugą reglamentuojančių teisės aktų, rinkti duomenis apie medžiagų ir gaminių saugą;
14. Apskričių, miestų, rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų pareigūnai:
14.1. nustatyta tvarka turi gauti iš maisto, medžiagų ir gaminių gamintojų, importuotojų, pardavėjų produktų mėginius, kurių reikia medžiagų ir gaminių saugą reglamentuojančių įstatymų pažeidimams tirti;
14.3. apskričių, miestų, rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų viršininko arba jo įgalioto asmens pavedimu ir pateikę tarnybinį pažymėjimą turi nekliudomai patekti į visus teritorijoje esančius maisto gamybos subjektus, kuriuose vykdoma medžiagų ir gaminių veterinarinė priežiūra, ir gauti informaciją, būtiną programos funkcijoms atlikti;
V. VYKDOMA KONTROLĖ
15. Kiekvienos kontrolės metu atliekamas vizualinis, dokumentų, fizinis patikrinimas ir, reikalui esant, laboratorinis tyrimas.
16. Vizualinis patikrinimas vykdomas kiekvienos kontrolės metu, stebint darbo eigą, priemones, medžiagas ir gaminius, jų ženklinimą.
17. Medžiagų ir gaminių, skirtų parduoti vartotojui vidaus rinkoje, ženklinimas turi atitikti Lietuvos Respublikoje parduodamų daiktų (prekių) ženklinimo taisykles (Žin., 2002, Nr. 50-1927); jei reikia, turi būti nurodyti papildomi reikalavimai, ir kainų nurodymo būtina laikytis šiuos gaminius ir medžiagas naudojant:
17.1. gali būti užrašas „Tinka maisto produktams laikyti“ ar simbolis, nurodytas Lietuvos higienos normos HN 16: 2001 „Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu“ 1 priede, ar konkreti nuoroda apie jų naudojimą, pvz.: „biriems maisto produktams“, „šaltiems maisto produktams“, „karštiems maisto produktams“;
17.2. ženklinimas, nurodytas 17 punkte, nėra privalomas toms medžiagoms ir gaminiams, kurie yra aiškiai skirti liestis su maistu, pvz., dešrų apvalkalams;
18. Dokumentai tikrinami kiekvieno įmonės patikrinimo metu:
18.1. kiekvienoje maisto tvarkymo įmonėje medžiagoms ir gaminiams, besiliečiantiems su maistu, turi būti išduotas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos patvirtinta tvarka Ne maisto prekės higieninis pažymėjimas (Žin., 1995, Nr. 104-2342), patvirtinantis atitiktį Lietuvoje galiojančiuose teisės aktuose ir normatyviniuose dokumentuose nustatytus nekenksmingumo, kokybės reikalavimus.
19. Fizinis patikrinimas atliekamas kiekvienos kontrolės metu, vertinant medžiagų ir gaminių patvarumą, atsparumą šlapiai trinčiai.
20. Laboratorinis tyrimas atliekamas esant reikalui (gavus vartotojo pranešimą, nusprendus kontrolės metu ir t. t.).
21. Kontrolė privaloma tokioms medžiagų ir gaminių grupėms:
22. Kontrolė privaloma medžiagoms ir gaminiams, skirtiems geriamajam vandeniui ruošti:
22.1. centralizuotos techninės geriamojo vandens gavybos, ruošimo ir tiekimo priemonėms:
22.1.1. geriamojo vandens gavybos, tiekimo ir pastatų vidaus vandentiekio įrenginiams (statybos produktams), besiliečiantiems su geriamuoju vandeniu: vandentiekio vamzdžiams, jų dalims, sklendėms, vandens rezervuarams, reagentų dozatoriams, jų apsauginėms dangoms, besiliečiančioms su geriamuoju vandeniu, šachtinių šulinių ritiniams ir žiedams, gręžtinių šulinių filtrams ir apsauginiams vamzdžiams, siurbliams, vandens ruošimo filtrų užpildams, sandarikliams, mastikoms, cementui, taip pat talpykloms geriamajam vandeniui gabenti,
22.2. individualioms techninėms geriamojo vandens ruošimo priemonėms ir pakuotėms:
22.2.1. buitinių geriamojo vandens gerinimo įtaisų (filtrų) korpusams, filtrų keičiamiesiems elementams ir jų užpildams,
23. Tiekiamos į rinką ar naudojamos gamyboje medžiagos ir gaminiai turi turėti Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos patvirtinta forma išduotą Ne maisto prekės higieninį pažymėjimą (ĮOK Nr. 501), patvirtinantį atitiktį Lietuvoje galiojančiuose teisės aktuose ir normatyviniuose dokumentuose nustatytus nekenksmingumo, kokybės reikalavimus. Šį pažymėjimą turi turėti medžiagų ir gaminių gamintojai, kurie juos turi pateikti maisto gamybos įmonei.
VI. KONTROLĖS DAŽNUMAS
24. Maisto gamybos įmonėje medžiagų ir gaminių, besiliečiančių su maistu, kontrolė atliekama ne rečiau kaip vieną kartą per metus.