LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL MEDŽIAGŲ IR GAMINIŲ, BESILIEČIANČIŲ SU MAISTU, KONTROLĖS PROGRAMOS

 

2003 m. vasario 20 d. Nr. B1-166

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893) 11 straipsniu, Geriamojo vandens įstatymo (Žin., 2001, Nr. 64-2327) 12 straipsnio 3 dalies 2 punktu, Lietuvos higienos normos HN 15:2001 „Maisto higiena“ (Žin., 2002, Nr. 9-324), Lietuvos higienos norma HN 16:2001 „Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu“ (Žin., 2002, Nr. 28-1010) bei siekdamas apsaugoti Lietuvos Respublikos rinką ir vartotojus nuo nesaugių sveikatai medžiagų ir gaminių, galinčių susiliesti su maisto produktais ir geriamuoju vandeniu, užtikrinti tik saugių ir kokybiškų maisto produktų tiekimą į rinką:

1. Tvirtinu pridedamą Medžiagų ir gaminių, besiliečiančių su maistu, kontrolės programą.

2. Nurodau miestų, apskričių, rajonų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms vykdyti medžiagų ir gaminių, besiliečiančių su maistu, kontrolę maisto gamybos įmonėse.

3. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Maisto skyriui.

 

 

 

DIREKTORIUS                                                                                  KAZIMIERAS LUKAUSKAS


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2003 m. vasario 20 d. įsakymu

Nr. B1-166

 

MEDŽIAGŲ IR GAMINIŲ, BESILIEČIANČIŲ SU MAISTU, KONTROLĖS PROGRAMA

 

Medžiagų ir gaminių, besiliečiančių su maistu, kontrolės programa (toliau – programa) parengta vadovaujantis Maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893) 11straipsniu, Geriamojo vandens įstatymo (Žin., 2001, Nr. 64-2327) 12 straipsnio 3 dalies 2 punktu, Lietuvos higienos normos HN15:2001“Maisto higiena“ (Žin., 2002, Nr. 9-324), Lietuvos higienos norma HN16:2001 „Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu“ (Žin., 2002, Nr. 28-1010).

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Programos tikslas – užtikrinti, kad maisto tvarkymo įmonėse medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu, atitiktų saugos ir kitus privalomuosius reikalavimus, nesukeltų nepageidaujamų maisto produktų sudėties ar juslinių savybių pokyčių ir nekeltų pavojaus vartotojų sveikatai.

2. Vartojama sąvoka „medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu“ (toliau – medžiagos ir gaminiai) – medžiagos ir gaminiai, galintys liestis su maistu, besiliečiantys su juo ir pagaminti tam tikslui.

 

II. PAGRINDINIAI PROGRAMOS UŽDAVINIAI

 

3. Pagrindiniai programos uždaviniai:

3.1. užtikrinti, kad maisto tvarkymo įmonėse naudojamos medžiagos ir gaminiai atitiktų teisės aktų reikalavimus, būtų saugūs;

3.2. užtikrinti, kad maisto tvarkymo įmonėse naudojama geriamojo vandens ruošimo ir tiekimo įranga bei procesai atitiktų teisės aktų reikalavimus, būtų saugūs vartotojams;

3.3. užtikrinti veiksmingą higienos kontrolę visuose maisto tvarkymo etapuose, kur maisto produktas, žaliava liečiasi ar gali liestis su medžiagomis ir gaminiais.

 

III. PAGRINDINIAI PROGRAMOS TIKSLAI

 

4. Kontroliuoti maisto tvarkymo įmonėse medžiagų ir gaminių naudojimą.

5. Kontroliuoti maisto produktų tvarkymo etapus, kuriuose naudojami medžiagos ir gaminiai.

6. Kontroliuoti maisto tvarkymo įmonėse geriamojo vandens ruošimo ir tiekimo įrangą bei procesus.

7. Tikrinti savikontrolės sistemas, įvertinant medžiagų ir gaminių naudojimą.

8. Kontroliuoti medžiagų ir gaminių gamybą maisto tvarkymo įmonėse.

9. Tikrinti vartotojų, jų organizacijų, kitų suinteresuotų asmenų skundus, susijusius su medžiagų ir gaminių, naudojamų maisto tvarkymo įmonėse maisto produktams pakuoti, sauga.

10. Vykdyti medžiagų ir gaminių rizikos veiksnių analizę ir prevenciją.

11. Vykdyti laboratorinius ir kitus medžiagų ir gaminių tyrimus jų saugai įvertinti.

12. Teikti metodinę pagalbą maisto tvarkymo įmonėms.

 

IV. PAREIGŪNŲ TEISĖS IR PAREIGOS

 

13. Apskričių, miestų, rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų pareigūnai turi teisę:

13.1. tikrinti, kaip laikomasi medžiagų ir gaminių saugą reglamentuojančių teisės aktų, rinkti duomenis apie medžiagų ir gaminių saugą;

13.2. gauti iš valstybės ir savivaldos valdomųjų institucijų, kitų juridinių ir fizinių asmenų, įmonių, neturinčių juridinių asmenų teisių, informaciją ir dokumentus, kurių reikia medžiagų ir gaminių saugą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimams tirti.

14. Apskričių, miestų, rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų pareigūnai:

14.1. nustatyta tvarka turi gauti iš maisto, medžiagų ir gaminių gamintojų, importuotojų, pardavėjų produktų mėginius, kurių reikia medžiagų ir gaminių saugą reglamentuojančių įstatymų pažeidimams tirti;

14.2. radę pažeidimų, gali taikyti rinkos ribojimo priemones;

14.3. apskričių, miestų, rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų viršininko arba jo įgalioto asmens pavedimu ir pateikę tarnybinį pažymėjimą turi nekliudomai patekti į visus teritorijoje esančius maisto gamybos subjektus, kuriuose vykdoma medžiagų ir gaminių veterinarinė priežiūra, ir gauti informaciją, būtiną programos funkcijoms atlikti;

14.4. turi imti mėginius teisės aktų nustatyta tvarka ir kiekiais.

 

V. VYKDOMA KONTROLĖ

 

15. Kiekvienos kontrolės metu atliekamas vizualinis, dokumentų, fizinis patikrinimas ir, reikalui esant, laboratorinis tyrimas.

16. Vizualinis patikrinimas vykdomas kiekvienos kontrolės metu, stebint darbo eigą, priemones, medžiagas ir gaminius, jų ženklinimą.

17. Medžiagų ir gaminių, skirtų parduoti vartotojui vidaus rinkoje, ženklinimas turi atitikti Lietuvos Respublikoje parduodamų daiktų (prekių) ženklinimo taisykles (Žin., 2002, Nr. 50-1927); jei reikia, turi būti nurodyti papildomi reikalavimai, ir kainų nurodymo būtina laikytis šiuos gaminius ir medžiagas naudojant:

17.1. gali būti užrašas „Tinka maisto produktams laikyti“ ar simbolis, nurodytas Lietuvos higienos normos HN 16: 2001 „Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu“ 1 priede, ar konkreti nuoroda apie jų naudojimą, pvz.: „biriems maisto produktams“, „šaltiems maisto produktams“, „karštiems maisto produktams“;

17.2. ženklinimas, nurodytas 17 punkte, nėra privalomas toms medžiagoms ir gaminiams, kurie yra aiškiai skirti liestis su maistu, pvz., dešrų apvalkalams;

17.3. medžiagos ir gaminiai, skirti perdirbti ar specifiniams tikslams ar kitaip tiekiami į rinką, turi turėti gamintojo deklaraciją, kurioje būtų nurodyta, kad jie atitinka jiems keliamus reikalavimus.

18. Dokumentai tikrinami kiekvieno įmonės patikrinimo metu:

18.1. kiekvienoje maisto tvarkymo įmonėje medžiagoms ir gaminiams, besiliečiantiems su maistu, turi būti išduotas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos patvirtinta tvarka Ne maisto prekės higieninis pažymėjimas (Žin., 1995, Nr. 104-2342), patvirtinantis atitiktį Lietuvoje galiojančiuose teisės aktuose ir normatyviniuose dokumentuose nustatytus nekenksmingumo, kokybės reikalavimus.

19. Fizinis patikrinimas atliekamas kiekvienos kontrolės metu, vertinant medžiagų ir gaminių patvarumą, atsparumą šlapiai trinčiai.

20. Laboratorinis tyrimas atliekamas esant reikalui (gavus vartotojo pranešimą, nusprendus kontrolės metu ir t. t.).

21. Kontrolė privaloma tokioms medžiagų ir gaminių grupėms:

21.1. polimerinėms, pakavimo plėvelėms, maišeliams;

21.2. dirbtiniams dešrų apvalkalams (iš jų ir pagamintiems iš natūralaus pluošto);

21.3. celiuliozinėms pakavimo medžiagoms, gaminiams;

21.4. mišrioms pakavimo medžiagoms ir gaminiams;

21.5. indams, tarai;

21.6. maisto perdirbimo įrangai;

21.7. maistinių skysčių transportavimo įrangai;

21.8. paviršiams, turintiems tiesioginį sąlytį su maisto produktais, geriamuoju vandeniu;

21.9. vandens maistinių skysčių filtrams;

21.10. stiklo gaminiams, besiliečiantiems su maisto produktais ir geriamuoju vandeniu;

21.11. metalams, lydiniams, besiliečiantiems su maisto produktais ir geriamuoju vandeniu;

21.12. tekstilės gaminiams, besiliečiantiems su maisto produktais ir geriamuoju vandeniu;

21.13. gumos gaminiams, besiliečiantiems su maisto produktais ir geriamuoju vandeniu.

22. Kontrolė privaloma medžiagoms ir gaminiams, skirtiems geriamajam vandeniui ruošti:

22.1. centralizuotos techninės geriamojo vandens gavybos, ruošimo ir tiekimo priemonėms:

22.1.1. geriamojo vandens gavybos, tiekimo ir pastatų vidaus vandentiekio įrenginiams (statybos produktams), besiliečiantiems su geriamuoju vandeniu: vandentiekio vamzdžiams, jų dalims, sklendėms, vandens rezervuarams, reagentų dozatoriams, jų apsauginėms dangoms, besiliečiančioms su geriamuoju vandeniu, šachtinių šulinių ritiniams ir žiedams, gręžtinių šulinių filtrams ir apsauginiams vamzdžiams, siurbliams, vandens ruošimo filtrų užpildams, sandarikliams, mastikoms, cementui, taip pat talpykloms geriamajam vandeniui gabenti,

22.1.2. geriamajam vandeniui ruošti (papildomai) naudojamoms medžiagoms (išskyrus biocidus): jonitinėms medžiagoms, koaguliantams, flokuliantams, vandens minkštikliams (polifosfatams), antikorozinėms medžiagoms, vandens kietumo ir vandenilio jonų koncentracijos reguliatoriams, adsorbentams;

22.2. individualioms techninėms geriamojo vandens ruošimo priemonėms ir pakuotėms:

22.2.1. buitinių geriamojo vandens gerinimo įtaisų (filtrų) korpusams, filtrų keičiamiesiems elementams ir jų užpildams,

22.2.2. pramoninių ir pusiau pramoninių geriamojo vandens ruošimo ir papildomo įruošimo įtaisų (filtrų) korpusams, valdymo įtaisams, reagentų dozatoriams, keičiamiesiems filtravimo elementams ir jų užpildams;

22.3. geriamojo vandens fasavimo įrenginiams, pakuotėms.

23. Tiekiamos į rinką ar naudojamos gamyboje medžiagos ir gaminiai turi turėti Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos patvirtinta forma išduotą Ne maisto prekės higieninį pažymėjimą (ĮOK Nr. 501), patvirtinantį atitiktį Lietuvoje galiojančiuose teisės aktuose ir normatyviniuose dokumentuose nustatytus nekenksmingumo, kokybės reikalavimus. Šį pažymėjimą turi turėti medžiagų ir gaminių gamintojai, kurie juos turi pateikti maisto gamybos įmonei.

 

VI. KONTROLĖS DAŽNUMAS

 

24. Maisto gamybos įmonėje medžiagų ir gaminių, besiliečiančių su maistu, kontrolė atliekama ne rečiau kaip vieną kartą per metus.

25. Atsižvelgęs į gautus faktus, apskrities, miesto, rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas gali nustatyti kitą kontrolės dažnumą.

______________