LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL 1999 05 20 ĮSAKYMO NR. 210 „DĖL PRIVALOMŲJŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO“ DALINIO PAKEITIMO
2001 m. balandžio 4 d. Nr. 96
Vilnius
Atsižvelgdamas į papildytų Europos Sąjungos teisės aktų bei Codex Alimentarius Komisijos standartų reikalavimus iš dalies keičiu:
1. 1999 05 20 įsakymą Nr. 210 „Dėl privalomųjų kokybės reikalavimų patvirtinimo“(Žin., 1999, Nr. 46-1467) ir 1 punkte vietoj žodžių „CN kodas“ įrašau žodžius „KPN kodas“.
2. Įsakymu patvirtintus Privalomuosius termiškai apdoroto geriamojo pieno kokybės reikalavimus:
2.2. preambulę papildau žodžiais „1999 m. liepos 19 d. Tarybos reglamentas (EC) Nr. 1602/1999, nustatantis papildomas taisykles geriamam pienui, organizuojant pieno ir pieno produktų rinką.“
2.3. 5 punktą išdėstau taip:
2.4. II skyriaus pastabas išdėstau taip:
„PASTABOS: 1. 3.1 p. numatytai pieno kategorijai iki 2001 01 15 Vyriausybės nutarimu Nr. 43 patvirtintoje Lietuvos Respublikos derybinėje pozicijoje numatyto pereinamojo laikotarpio pabaigos leidžiama priskirti normalizuotą pieną, kurio riebumas 3,2 %.
2. 4 p. numatytai pieno kategorijai iki pereinamojo laikotarpio pabaigos leidžiama priskirti 1,0 %, ir 2,5 % riebumo pieną, o iki narystės ES gali būti gaminamas ir 2 %riebumo pienas.“
2.5. 22 punktą išdėstau taip:
„22. Produktas ženklinamas vadovaujantis ūkio ministro 1998 04 16 įsakymu Nr. 137 patvirtintų Lietuvos Respublikoje parduodamų prekių ženklinimo taisyklių (Žin., 1998, Nr. 38-1024) nuostatomis ir šio reglamento 23-26 punktų reikalavimais.“
2.6. 27 punktą išdėstau taip:
„27. Bandiniai imami pagal žemės ūkio ministro 2000 07 17 įsakymu Nr. 223 patvirtintą Termiškai apdoroto pieno, skirto tiesiogiai vartoti žmonėms, analizės metodų taikymo techninį reglamentą (Žin., 2000, Nr. 99-3145).“
2.7. 28 punktą išdėstau taip:
„28. Fosfatazės ir peroksidazės aktyvumas bei užšalimo temperatūra nustatoma pagal žemės ūkio ministro 2001 03 23 įsakymu Nr. 72 patvirtintą Žalio ir termiškai apdoroto pieno analizės metodų taikymo techninį reglamentą (Žin., 2001, Nr. 28-914).“
2.8. 29 punktą išdėstau taip:
„29. Pieno tankis, riebalų ir baltymų kiekis jame nustatomas pagal žemės ūkio ministro 2000 07 17 įsakymu Nr. 223 patvirtintą Termiškai apdoroto pieno, skirto tiesiogiai vartoti žmonėms, analizės metodų taikymo techninį reglamentą (Žin., 2000, Nr. 99-3145).“
3. Įsakymu patvirtintus Privalomuosius fermentinių sūrių kokybės reikalavimus:
3.1. Preambulę išdėstau taip:
„Šis dokumentas nustato privalomuosius kokybės reikalavimus į Lietuvos rinką pateikiamiems fermentiniams sūriams (KPN kodas 0406).
Reikalavimai parengti remiantis šiais dokumentais:
1990 m. liepos 24 d. Tarybos reglamentas (EEC) Nr. 2204/90, nustatantis su sūriais susijusias papildomas bendrąsias taisykles organizuojant pieno ir pieno produktų rinką;
1990 m. rugsėjo 26 d. Komisijos reglamentas (EEC) Nr. 2742/90, nustatantis detalias Tarybos reglamento Nr. 2204/90 taikymo taisykles;
„Codex Alimentarius komisijos standartas A-6:1978, I perž. – 1999. „Sūriai. Bendrieji reikalavimai.“
3.2. 10 punktą išdėstau taip:
3.3. 16 punktą išdėstau taip:
3.4. 17 punktą išdėstau taip:
3.5. Laikau 18 punktą netekusiu galios, o buvusius 19, 20, 21 punktus laikau atitinkamai 18, 19, 20 punktais ir išdėstau taip:
„18. Sūriai ženklinami vadovaujantis ūkio ministro 1998 04 16 įsakymu Nr. 137 patvirtintų Lietuvos Respublikoje parduodamų prekių ženklinimo taisyklių (Žin., 1998, Nr. 38-1024) nuostatomis ir šio reglamento 19-24 punktų reikalavimais.
3.6. Papildau šiuo 21 punktu:
2.7. 25 punktą išdėstau taip:
4. Įsakymu patvirtintus Privalomuosius lydytų sūrių kokybės reikalavimus:
4.2. 12 punktą išdėstau taip:
„12. Lydyti sūriai ženklinami vadovaujantis ūkio ministro 1998 04 16 įsakymu Nr. 137 patvirtintų Lietuvos Respublikoje parduodamų prekių ženklinimo taisyklių (Žin., 1998, Nr. 38-1024) nuostatomis ir šio reglamento 13 punkto reikalavimais.“
4.3. 14 punktą išdėstau taip:
5. Įsakymu patvirtintus Privalomuosius valgomųjų ledų kokybės reikalavimus:
5.3. 5 punkte nurodytą lentelę išdėstau taip:
Produkto grupė |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
|||||||||||
Pogrupis |
1 |
2 |
3 |
1 |
2 |
1 |
2 |
3 |
1 |
2 |
3 |
1 |
2 |
3 |
1 |
2 |
|
Riebalai, baltymai ir kiti sudėties reikalavimai |
Pieno riebalai Pieno baltymai |
Pieno riebalai Pieno baltymai ir/arba kiti baltymai |
Pieno riebalai ir/arba kiti riebalai Pieno baltymai |
Pieno riebalai ir/arba kiti riebalai Pieno baltymai ir/arba kiti baltymai |
Mažais kiekiais pieno riebalai ir/arba kiti riebalai, pieno baltymai ir/arba kiti baltymai |
Jokių riebalų ir baltymų, išskyrus tuos, kurie yra natūralūs leistinų ingredientų ir priedų komponentai |
|||||||||||
Be skoninių priedų |
Sausosios medžiagos |
30 |
28 |
26 |
30 |
26 |
30 |
30 |
20 |
30 |
30 |
20 |
|
|
|
15 |
10 |
Pieno riebalai |
8 |
2,5 |
< 2,5 |
8 |
< 2,5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Riebalai, įskaitant pieno riebalus (jei jų yra) |
|
|
|
|
|
8 |
5 |
<5 |
8 |
5 |
<5 |
|
|
|
|
|
|
Pieno baltymai |
2,5 |
2,5 |
2,5 |
|
|
2,5 |
2,5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Baltymai, įskaitant pieno baltymus (jeigu jų yra) |
|
|
|
2,5 |
2,5 |
|
|
|
2,5 |
2,5 |
|
|
|
|
|
|
|
Kiaušinio trynio sausosios medžiagos (jeigu dedama kiaušinių) |
1,4 |
1,4 |
1,4 |
1,4 |
1,4 |
1,4 |
1,4 |
1,4 |
1,4 |
1,4 |
1,4 |
|
|
|
|
|
|
Su skoniniais priedais |
Sausosios medžiagos |
28 |
26 |
24 |
28 |
24 |
28 |
28 |
20 |
28 |
28 |
20 |
10 |
10 |
10 |
|
|
Pieno riebalai |
7 |
2,2 |
|
7 |
<2,2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Riebalai, įskaitant pieno riebalus (jeigu jų yra) |
|
|
|
|
|
7 |
4 |
4 |
7 |
4 |
4 |
|
|
|
|
|
|
Pieno baltymai, kaip nenugriebto pieno ekvivalentas |
2,2 |
2,2 |
2,2 |
|
|
2,2 |
2,2 |
2,2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Baltymai, įskaitant pieno baltymus (jeigu jų yra) |
|
|
|
2,2 |
2,2 |
|
|
|
2,2 |
2,2 |
2,2 |
|
|
|
|
|
|
Lyginamasis svoris (g/l) |
475 |
475 |
475 |
475 |
475 |
475 |
475 |
475 |
475 |
475 |
475 |
475 |
475 |
475 |
475 |
475 |
5.4. 7 punktą išdėstau taip:
5.5. 14 punktą išdėstau taip:
„14. Valgomieji ledai ir ledų mišiniai ženklinami vadovaujantis ūkio ministro 1998 04 16 įsakymu Nr. 137 patvirtintų Lietuvos Respublikoje parduodamų prekių ženklinimo taisyklių (Žin., 1998, Nr. 38-1024) nuostatomis ir šio reglamento 15 punkto reikalavimais.“
5.6. 16 punktą išdėstau taip:
5.7. 17 punktą išdėstau taip:
6. Įsakymu patvirtintus Privalomuosius raugintų pieno gėrimų kokybės reikalavimus:
6.2. 12 punktą išdėstau taip:
„12. Rauginti pieno gėrimai ženklinami vadovaujantis ūkio ministro 1998 04 16 įsakymu Nr. 137 patvirtintų Lietuvos Respublikoje parduodamų prekių ženklinimo taisyklių (Žin., 1998, Nr. 38-1024) nuostatomis ir šio reglamento 13 – 15 punktų reikalavimais.“
6.3. 13 punktą išdėstau taip:
6.4. 16 punktą išdėstau taip:
6.5. 17 punktą išdėstau taip:
6.6. 18 punktą išdėstau taip:
„18. Pieno rūgšties kiekis nustatomas pagal žemės ūkio ministro 2000 02 22 įsakymu Nr. 54 patvirtintų Privalomųjų jogurto kokybės reikalavimų 1 priede nurodytą metodą (Žin., 2000, Nr. 18-453).“
6.7. 19 punktą išdėstau taip: