LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL PRIVALOMŲJŲ RAZINŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ
2001 m. rugsėjo 28 d. Nr. 340
Vilnius
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio
ministro 2001 m. rugsėjo 28 d.
įsakymu Nr. 340
PRIVALOMIEJI RAZINŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Šis dokumentas nustato privalomuosius kokybės reikalavimus į Lietuvos rinką tiekiamoms importuotoms razinoms.
Privalomieji razinų kokybės reikalavimai parengti remiantis šiais dokumentais:
1996 m. spalio 28 d. Tarybos reglamentu 2201/96/EEC dėl perdirbtų vaisių ir daržovių produktų bendrosios rinkos organizavimo;
1999 m. liepos 28 d. Komisijos reglamentu (EC) Nr. 1666/1999, nustatančiu išsamias Tarybos reglamento (EC) Nr. 2201/96 taikymo taisykles dėl minimalių tam tikrų veislių džiovintų vynuogių prekinių savybių;
CODEX STAN 67-1981 Razinos.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi Sultana ir Muscatel arba smulkių Currants veislių džiovintoms vynuogėms, kilusioms iš Vitis vinifera L., kurios tinkamai apdorotos ar perdirbtos tiekiamos vartoti kaip razinos (toliau – razinos), atitinkančios II skyriuje nurodytus minimalius kokybės reikalavimus bei neviršijančios III skyriuje pateiktų leistinų nukrypimų ir klasifikuojamos Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0806 20.
2. Importuojamų razinų, išfasuotų daugiau kaip po 2 kg, atitiktis šiame dokumente nurodytus privalomuosius kokybės reikalavimus turi būti tikrinama iki pateikiant jas į rinką, taip pat gali būti tikrinama ir visose jų realizavimo vietose.
3. Jeigu razinos importuojamos iš Europos Sąjungai nepriklausančių šalių, jų atitiktis šiame dokumente nurodytus kokybės reikalavimus gali būti pripažinta pateikus šalies gamintojos išduotą sertifikatą, liudijantį, kad razinos atitinka Jungtinių Tautų Europos ekonomikos komisijos (UN/ECE) standarto II klasei nustatytus minimalius kokybės reikalavimus ir neviršija šiai klasei leistinų nukrypimų.
II. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI
4. Razinos turi būti sveikos, nesugedusios, be gyvų bet kokios vystymosi stadijos vabzdžių arba erkių, be pašalinės drėgmės pėdsakų paviršiuje, be pašalinio kvapo ir skonio (leistinas vos juntamas SO2 ir aliejų kvapas bei skonis), švarios, nepažeistos ligų ir kenkėjų, neapipelijusios, be nesubrendusių ir (arba) neišsivysčiusių uogų, stiebelių dalių, žiedkočių, nepažeistos mechaniškai (įprastinis mechaninis pažeidimas išimant sėklas nelaikomas pažeidimu), be cukraus kristalėlių, pašalinių augalinės kilmės, mineralinių ir kitų priemaišų, nesulipusios į gumuliukus. Muscatel veislės razinos gali būti su žiedkočiais.
5. Razinos turi būti panašių veislių charakteristikų, gero, joms būdingo skonio, konsistencijos ir spalvos, paruoštos iš gerai sunokusių vynuogių, išrūšiuotos pagal dydį. Razinų defektai neturi viršyti 8 punkte nurodytų leistinų nukrypimų.
6. Razinų būklė turi būti tokia, kad nenukentėtų transportuojant bei ruošiant prekybai ir į paskirties vietą jos būtų atvežtos tinkamos kokybės.
III. LEISTINI NUKRYPIMAI
8. Kiekvienos pakuotės produkcijai gali būti taikomi kokybės reikalavimų nukrypimai:
Leistini defektai |
Nukrypimo ribos |
|||||
Besėklės razinos |
Razinos su sėklomis |
Smulkiosios Currants razinos |
||||
% nuo |
Kiekis |
% nuo |
Kiekis |
% nuo |
Kiekis |
|
masės |
skaičiais |
masės |
skaičiais |
masės |
skaičiais |
|
Stiebelių dalys viename kilograme |
- |
2,0 |
- |
2,0 |
- |
1,0 |
Žiedkočiai, % |
- |
5,0 |
- |
5,0 |
- |
3,0 |
Nesubrendusios ir (arba) neišsivysčiusios uogos |
4,0 |
- |
2,0 |
- |
1,5 |
- |
Uogos su sėklomis tarp besėklių uogų, % |
- |
1,0 |
- |
- |
- |
- |
Pažeistos pelėsio |
4,0 |
- |
4,0 |
- |
4,0 |
- |
Pažeistos vabzdžių |
1,0 |
- |
1,0 |
- |
1,0 |
- |
Mechaniškai pažeistos |
5,0 |
- |
5,0 |
- |
3,0 |
- |
Su cukraus kristalais |
15,0 |
- |
15,0 |
- |
15,0 |
- |
Pašalinės augalinės kilmės priemaišos |
0,03 |
- |
0,03 |
- |
0,03 |
- |
Mineralinės priemaišos |
0,01 |
- |
0,01 |
- |
0,01 |
- |
IV. HIGIENA
9. Razinos įvežamos, laikomos ir parduodamos laikantis reikalavimų, nurodytų Lietuvos higienos normoje HN 15 Maisto higiena. Bendrieji reikalavimai.
10. Maisto priedai, panaudoti vynuogėms apdoroti, turi atitikti Lietuvos Respublikos higienos normoje HN 53 Leidžiami vartoti maisto priedai nurodytus reikalavimus.
11. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai neturi viršyti normų, nurodytų Lietuvos higienos normoje HN 54 Maisto žaliavos ir maisto produktai. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai.
12. Mikrobinis užterštumas turi atitikti reikalavimus, nurodytus Lietuvos higienos normoje HN 26 Maisto žaliavos ir produktai. Didžiausias leidžiamas mikrobinio užterštumo lygis.
V. ŽENKLINIMAS
14. Į Lietuvos vidaus rinką teikiamos razinos ženklinamos pagal Lietuvos Respublikoje galiojančias prekių ženklinimo taisykles. Be to, ant kiekvienos razinų pakuotės arba bendrosios pakuotės turi būti nurodyta:
14.1. Razinų pavadinimas:
14.1.3. „su nepašalintomis sėklomis“ arba „su sėklomis“ ar pan., jei natūralios razinos nėra besėklės, išskyrus Malaga Muscatel veislių razinas;
14.2. Pavadinime arba šalia pavadinimo turi būti nuorodos „padengtos cukrumi“, „padengtos medumi“ ar pan., jei razinos yra padengtos ar panašiai apdorotos.
SUDERINTA SUDERINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos Respublikinio mitybos centro
tarnybos l. e. direktoriaus pareigas direktorius
Darius Remeika Albertas Barzda
2001 m. rugsėjo 27 d. 2001 m. rugsėjo 24 d.
______________