LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJA
Į S A K Y M A S
DĖL LIETUVOS MEDICINOS NORMOS MN 31:1996 „GYDYTOJAS DIETOLOGAS. PAREIGOS, TEISĖS, KOMPETENCIJA IR ATSAKOMYBĖ“
1996 m. balandžio 25 d. Nr. 217
Vilnius
1. Patvirtinti Lietuvos medicinos normą MN 31:1996 „Gydytojas dietologas. Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė“ (pridedama) ir nustatyti jos įsigaliojimo datą nuo 1996 04 30.
3. Sveikatos priežiūros įstaigų vadovams organizuoti šios normos įdiegimą nuo 1996 04 30 ir užtikrinti gydytojo dietologo darbą, vadovaujantis šios normos nurodymais.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos
Ministerijos 1996 04 25 įsakymu Nr. 217
Medicinos normos MN 31:1996 „Gydytojas dietologas. Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė“ įdiegimo priemonių planas
Priemonė |
Vykdytojas |
Įvykdymo terminas |
1. Pateikti informaciją apie patvirtintą ir įregistruotą medicinos normą MN 31 Lietuvos standartizacijos departamentui dėl jos išspausdinimo informaciniame biuletenyje |
Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie SAM |
Iki 1996.04.23 |
2. Padauginti 300 egz. MN 31 ir pateikti privalomuosius egzempliorius |
SAM Leidybos ir spaudos biuras |
Iki 1996.04.26 |
3. Kontroliuoti, kaip laikomasi MN 31 reikalavimų |
SAM personalo padalinys |
Nuolat nuo1996.04.30 |
GYDYTOJAS DIETOLOGAS
Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė
1. TAIKYMO SRITIS
3. TERMINAI IR APIBRĖŽIMAI
4. BENDROSIOS NUOSTATOS
4.1. Gydytojas dietologas skiria bei organizuoja dietinį gydymą sveikatos priežiūros įstaigose ir kontroliuoja jo kokybę. Jis gali dirbti valstybinėse ar privačiose institucijose.
4.2. Gydytojo dietologo kompetencija:
4.2.2. suteikti būtinąją medicinos pagalbą traumų, nelaimingų atsitikimų, apsinuodijimų atvejais ir ūmiai susirgusiems pacientams bei gimdyvėms;
4.2.3. išmanyti sveiko ir sergančio žmogaus psichologiją ir mokėti bendrauti tiek su pacientais, tiek su jų šeimos nariais bei savo kolegomis;
4.3. Šioje normoje nustatytų teisių ribose gydytojas dietologas veikia savarankiškai ir atsako už savo veiksmus.
4.4. Dirbdamas valstybinėse ar privačiose sveikatos priežiūros įstaigose, vadovaujasi Lietuvos Respublikos įstatymais, teisės aktais ir normatyviniais dokumentais pagal savo kompetenciją.
5. TEISĖS
Gydytojas dietologas turi teisę:
5.3. Naudotis gydytojams nustatytomis socialinėmis, kvalifikacijos kėlimo, podiplominių studijų garantijomis.
6. PAREIGOS
Gydytojas dietologas privalo:
6.2. Tinkamai paskirti dietinį gydymą, analizuoti jo efektyvumą, atlikti atitinkamus įrašus ambulatorinėje kortelėje ar ligos istorijoje, tvarkyti reikiamą dokumentaciją.
6.3. Mokyti pacientus, jų gimines bei artimuosius sveikos mitybos, supažindinti su dietinio gydymo principais.
6.4. Teikti metodinę pagalbą dietistams, kitiems medicinos darbuotojams, maisto gaminimo skyriaus darbuotojams dietinio gydymo klausimais.
6.5. Organizuoti kvalifikacijos kėlimo užsiėmimus dietistams, maisto gaminimo skyriaus darbuotojams.
6.9. Infekcinių ligų bei apsinuodijimo atvejais informuoti regionines sveikatos priežiūros įstaigas.
6.13. Nurodyti, kaip sudaryti dietiniam gydymui tinkamą valgiaraštį ir kontroliuoti, kaip jis sudarytas ir kaip jo laikomasi.
7. GYDYTOJO DIETOLOGO KOMPETENCIJA
7.2. Gydytojas dietologas turi išmanyti:
7.2.1. mitybos mokslą:
pagrindinę maisto produktų sudėtį,
pagrindinių nutrientų šaltinius,
mitybos normas įvairioms gyventojų grupėms;
7.3. Gydytojas dietologas turi mokėti: