LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJA

 

Į S A K Y M A S

DĖL LIETUVOS MEDICINOS NORMOS MN 31:1996 „GYDYTOJAS DIETOLOGAS. PAREIGOS, TEISĖS, KOMPETENCIJA IR ATSAKOMYBĖ“

 

1996 m. balandžio 25 d. Nr. 217

Vilnius

 

ĮSAKAU:

1. Patvirtinti Lietuvos medicinos normą MN 31:1996 „Gydytojas dietologas. Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė“ (pridedama) ir nustatyti jos įsigaliojimo datą nuo 1996 04 30.

2. Patvirtinti MN 31:1996 įdiegimo priemonių planą (pridedama).

3. Sveikatos priežiūros įstaigų vadovams organizuoti šios normos įdiegimą nuo 1996 04 30 ir užtikrinti gydytojo dietologo darbą, vadovaujantis šios normos nurodymais.

4. Įsakymo vykdymą kontroliuoti ministerijos sekretorei I. Degutienei.

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                                        ANTANAS VINKUS

______________


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos

Ministerijos 1996 04 25 įsakymu Nr. 217

 

Medicinos normos MN 31:1996 „Gydytojas dietologas. Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė“ įdiegimo priemonių planas

 

Priemonė

Vykdytojas

Įvykdymo terminas

1. Pateikti informaciją apie patvirtintą ir įregistruotą medicinos normą MN 31 Lietuvos standartizacijos departamentui dėl jos išspausdinimo informaciniame biuletenyje

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie SAM

Iki 1996.04.23

2. Padauginti 300 egz. MN 31 ir pateikti privalomuosius egzempliorius

SAM Leidybos ir spaudos biuras

Iki 1996.04.26

3. Kontroliuoti, kaip laikomasi MN 31 reikalavimų

SAM personalo padalinys

Nuolat nuo1996.04.30

 

GYDYTOJAS DIETOLOGAS

Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė

 

1. TAIKYMO SRITIS

 

1.1. Ši medicinos norma nustato gydytojo dietologo pareigas, teises, kompetenciją ir atsakomybę.

1.2. Ši medicinos norma privaloma visiems Lietuvos gydytojams dietologams ir jų darbdaviams.

 

2. NUORODOS

 

2.1. MN 30:1996. Dietinio gydymo organizavimo sveikatos priežiūros įstaigose tvarka.

 

3. TERMINAI IR APIBRĖŽIMAI

 

3.1. Dietologas – medicinos gydytojas, baigęs 2 metų antrinę dietologo rezidentūrą ir turintis dietologo kvalifikaciją.

Pastaba. Kiti terminų apibrėžimai, vartoti šioje normoje, yra pateikti MN 30 [3 p.].

 

4. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

4.1. Gydytojas dietologas skiria bei organizuoja dietinį gydymą sveikatos priežiūros įstaigose ir kontroliuoja jo kokybę. Jis gali dirbti valstybinėse ar privačiose institucijose.

4.2. Gydytojo dietologo kompetencija:

4.2.1. išmanyti bendrąją žmogaus anatomiją, fiziologiją ir patologinius pokyčius;

4.2.2. suteikti būtinąją medicinos pagalbą traumų, nelaimingų atsitikimų, apsinuodijimų atvejais ir ūmiai susirgusiems pacientams bei gimdyvėms;

4.2.3. išmanyti sveiko ir sergančio žmogaus psichologiją ir mokėti bendrauti tiek su pacientais, tiek su jų šeimos nariais bei savo kolegomis;

4.2.4. laikytis medicinos etikos reikalavimų.

4.3. Šioje normoje nustatytų teisių ribose gydytojas dietologas veikia savarankiškai ir atsako už savo veiksmus.

4.4. Dirbdamas valstybinėse ar privačiose sveikatos priežiūros įstaigose, vadovaujasi Lietuvos Respublikos įstatymais, teisės aktais ir normatyviniais dokumentais pagal savo kompetenciją.

4.5. Gydytojo dietologo nurodymus ir pasiūlymus privalo vykdyti dietistai, maisto gaminimo skyriaus darbuotojai bei ligoninių skyrių personalas, maitinantis pacientus.

 

5. TEISĖS

 

Gydytojas dietologas turi teisę:

5.1. Dirbti gydomąjį darbą valstybinėse ir privačiose sveikatos priežiūros įstaigose.

5.2. Turėti asmeninį spaudą, nustatyta tvarka išrašyti receptus, skirti medikamentinį gydymą.

5.3. Naudotis gydytojams nustatytomis socialinėmis, kvalifikacijos kėlimo, podiplominių studijų garantijomis.

5.4. Gauti reikiamą informaciją apie jo gydomus pacientus.

5.5. Skirti dietinį gydymą pacientams.

5.6. Kontroliuoti, ar paskirta dieta tinka pacientui gydyti.

5.7. Uždrausti priimti nekokybiškus maisto produktus iš tiekėjų.

5.8. Uždrausti realizuoti nekokybiškus patiekalus.

5.9. Kontroliuoti skyriuose dietinių patiekalų išdavimą, higienos taisyklių laikymąsi.

 

6. PAREIGOS

 

Gydytojas dietologas privalo:

6.1. Organizuoti dietinį gydymą.

6.2. Tinkamai paskirti dietinį gydymą, analizuoti jo efektyvumą, atlikti atitinkamus įrašus ambulatorinėje kortelėje ar ligos istorijoje, tvarkyti reikiamą dokumentaciją.

6.3. Mokyti pacientus, jų gimines bei artimuosius sveikos mitybos, supažindinti su dietinio gydymo principais.

6.4. Teikti metodinę pagalbą dietistams, kitiems medicinos darbuotojams, maisto gaminimo skyriaus darbuotojams dietinio gydymo klausimais.

6.5. Organizuoti kvalifikacijos kėlimo užsiėmimus dietistams, maisto gaminimo skyriaus darbuotojams.

6.6. Dalyvauti sveikos mitybos ir dietinio gydymo mokymo bei mokslo–tiriamosiose programose.

6.7. Propaguoti visuomenei sveiką mitybą ir supažindinti visuomenę su dietiniu gydymu.

6.8. Teikti nustatyta tvarka statistines ir kitas privalomas atsiskaitomybės žinias.

6.9. Infekcinių ligų bei apsinuodijimo atvejais informuoti regionines sveikatos priežiūros įstaigas.

6.10. Konsultuoti stacionare ir ambulatoriškai gydomus pacientus dietinio gydymo klausimais.

6.11. Analizuoti pacientų skundus dėl dietinio gydymo ir siūlyti priemones jiems šalinti.

6.12. Kontroliuoti maisto gaminimo skyriaus higieninį ir saugaus darbo režimą.

6.13. Nurodyti, kaip sudaryti dietiniam gydymui tinkamą valgiaraštį ir kontroliuoti, kaip jis sudarytas ir kaip jo laikomasi.

6.14. Sudaryti individualų valgiaraštį.

6.15. Tikrinti pagamintų dietinių patiekalų kokybę jusliniu būdu.

6.16. Tobulinti ne rečiau kaip kas 3 metai savo profesinę kvalifikaciją.

6.17. Laiku tikrintis sveikatą.

 

7. GYDYTOJO DIETOLOGO KOMPETENCIJA

 

7.1. Gydytojas dietologas turi sugebėti diagnozuoti ligas ir gydyti specialiomis dietomis.

7.2. Gydytojas dietologas turi išmanyti:

7.2.1. mitybos mokslą:

pagrindinę maisto produktų sudėtį,

pagrindinių nutrientų šaltinius,

mitybos normas įvairioms gyventojų grupėms;

7.2.2. šiuolaikinę dietologiją;

7.2.3. šiuolaikinę dietoterapiją;

7.2.4. dietetiką;

7.2.5. mitybos higieną;

7.2.6. alimentinės kilmės infekcinių ligų ir apsinuodijimų maistu epidemiologijos pagrindus;

7.2.7. dietinio maisto paruošimo technologijos principus;

7.2.8. degustaciją;

7.2.9. dietinio gydymo automatizuotą kompiuterinę sistemą;

7.2.10. dietai rekomenduojamų maisto produktų parinkimą ir kainas;

7.2.11. saugaus darbo reikalavimus;

7.2.12. medicinos etikos ir deontologijos reikalavimus.

7.3. Gydytojas dietologas turi mokėti:

7.3.1. įvertinti paciento mitybą (kiekybiškai ir kokybiškai);

7.3.2. paskirti tinkamą dietą;

7.3.3. apskaičiuoti individualų maisto medžiagų poreikį pacientui;

7.3.4. parinkti tinkamą mitybos racioną pacientui;

7.3.5. įvertinti paskirtos dietos efektyvumą;

7.3.6. apskaičiuoti mitybos davinio maistinę ir energetinę vertę;

7.3.7. sudaryti valgiaraščius;

7.3.8. kurti naujas dietinių patiekalų receptūras;

7.3.9. degustuoti;

7.3.10. tvarkyti medicininę dokumentaciją;

7.3.11. bendrauti su pacientais, aiškinti apie jų mitybos pakeitimus;

7.3.12. suprantamai pateikti dietologijos mokslo žinias visuomenei ir pacientui;

7.3.13. dirbti kompiuteriu;

7.3.14. skubiai taikyti priemones epideminiam židiniui

sustabdyti.

 

8. ATSAKOMYBĖ

 

8.1. Gydytojas dietologas už padarytas klaidas, aplaidumą ar netinkamą jam priklausančių funkcijų vykdymą, taip pat už teisių viršijimą traukiamas drausminėn, materialinėn, administracinėn ar baudžiamojon atsakomybėn nustatyta tvarka pagal galiojančius LR įstatymus.

______________