LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2000 M. GRUODŽIO 14 D. ĮSAKYMO NR. 355 „DĖL GREITAI UŽŠALDYTŲ VAISIŲ IR DARŽOVIŲ, VAISIŲ SULČIŲ, DŽEMŲ IR PANAŠIŲ PRODUKTŲ KOKYBĖS TYRIMŲ METODŲ“ PAPILDYMO
2001 m. gruodžio 6 d. Nr. 427
Vilnius
1. Papildau 2000 m. gruodžio 14 d. įsakymu Nr. 355 „Dėl Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių, vaisių sulčių, džemų ir panašių produktų kokybės tyrimų metodų“ (Žin., 2000, Nr. 109-3497) patvirtintus Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių, vaisių sulčių, džemų ir panašių produktų kokybės tyrimų metodus VI skyriumi:
Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių, vaisių
sulčių, džemų ir panašių produktų kokybės
tyrimų metodų 1 priedas
KONSERVUOTŲ VAISIŲ IR DARŽOVIŲ PRODUKTŲ PRIĖMIMO IR ŠIŲ PRODUKTŲ MĖGINIŲ ĖMIMO LABORATORINĖMS ANALIZĖMS METODIKA
Ši metodika parengta vadovaujantis: CAC/ RM 42 – 1971 Fasuotų maisto produktų mėginių atrinkimo schema (AQL 6,5); 2001 m. kovo 8 d. Komisijos direktyva 2001/22//EC, nurodančia bandinių paėmimo ir analizės metodus, skirtus oficialiajai švino, kadmio, gyvsidabrio ir 3-monochloropropano-1,2 diolio (3-MCPD) kiekio kontrolei maisto produktuose.
I. METODIKOS TAIKYMO SRITIS
1. Ši metodika skirta konservuotų vaisių ir daržovių bei fasuotų greitai užšaldytų produktų (toliau – produktai) partijų priėmimo ir šių produktų mėginių ėmimo laboratorinėms analizėms tvarkai nustatyti.
2. Ši metodika nustato produktų priėmimo taisykles pagal jų kokybės įvertinimą, siekiant kontroliuoti, ar partija atitinka produkto kokybės privalomuosius arba standarto reikalavimus pagal defektinių vienetų klasifikacijas.
II. PAGRINDINĖS SĄVOKOS
4. Šioje metodikoje vartojamos sąvokos:
4.1. Kokybė – privalomųjų arba standarto reikalavimų nustatyta produkto savybių visuma, leidžianti tenkinti išreikštus ir numanomus vartotojų poreikius.
4.2. Defektinis vienetas – ėminio vienetas, neatitinkantis produkto kokybės privalomųjų arba standarto reikalavimų (pagal bendrą trūkumų skaičių, atskirus leistinus nukrypimus ir pan.), tačiau dėl to produktas negali būti atmestinas.
4.3. Priėmimo skaičius (c) – maksimalus defektinių vienetų, leistinų ėminyje, kiekis, pagal kurį sprendžiama, ar partija atitinka produkto kokybės standarto reikalavimus.
4.4. Partija – to paties pavadinimo, vienodo tipo, pagamintas nenutrūkstamo technologinio proceso metu, išfasuotas į vienodo tipo tarą produktas, kuriam taikomi tokie patys produktų saugos ir atitikties reikalavimai.
4.6. Ėminio vienetas – produkto taros vienetas, jo turinio dalis, kuri tiriama kaip atskiras vienetas.
4.7. Ėminio dydis (n) – produkto ėminio vienetų skaičius, sudarantis bendrą ėminį, paimtą iš partijos.
4.8. Kontrolė – ėminio matavimas, ištyrimas ir nustatymas, ar jis atitinka produkto kokybės standarto reikalavimus.
4.9. Kontrolės lygiai:
4.9.1. produkto kokybei tikrinti įmonė gamintoja, maisto kokybę kontroliuojanti institucija taiko paprastą kontrolę (1 lygis);
4.10. Ėminių ėmimo planas – planas, kuriame nurodyta kontrolės lygis, ėminių dydis, priėmimo skaičius (c), pagal kurį, remiantis tikrinimo rezultatais sprendžiama, ar partija priimtina.
4.11. Taškinis mėginys – produkto kiekis, paimtas iš kiekvieno ėminio vieneto, atrinkto iš partijos pagal 8.3 punktą.
III. PRODUKTŲ PRIĖMIMO TAISYKLĖS
5. Produktai priimami partijomis pagal ėminių ėmimo planą (žr. metodikos 1 priedą), kuris parinktas leidžiant ne didesnį kaip 6,5 priimtinąjį defektingumo lygį AQL=6,5 (Acceptable Quality Level 6,5).
7. Taikant ėminių ėmimo planą, būtina žinoti:
8. Atliekant produkto priėmimo kontrolę:
8.3. Nustatomas ėminio dydis (n), kurį reikia paimti iš tiriamosios partijos, atsižvelgiant į partijos dydį (N), taros dydį ir kontrolės lygį (žr. metodikos 1 priedą).
8.4. Kiekvienas ėminio vienetas paimamas iš partijos atsitiktine tvarka ir tiriamas pagal atitinkamo produkto privalomuosius arba standarto reikalavimus (ženklinimas, neto masė arba tūris, jusliniai rodikliai, vaisių, daržovių kiekis produkte ir kt.), ir nustatoma, ar jis „priimtinas“, ar „defektinis“.
8.5. Defektinių vienetų kiekis suderinamas su priėmimo skaičiumi (c), nurodytu atitinkame ėminių ėmimo plane.
IV. MĖGINIŲ ĖMIMAS LABORATORINĖMS ANALIZĖMS
10. Produktų mėginių ėmimas fizikiniams ir cheminiams rodikliams nustatyti:
10.1. Taškiniai mėginiai paimami iš kiekvieno ėminio vieneto, paimto iš partijos pagal šios metodikos 8.3 punktą.
11. Produktų, fasuotų į gabenamąją tarą, mėginių ėmimas fizikiniams ir cheminiams rodikliams nustatyti:
11.1. Taškiniai mėginiai atrenkami iš kiekvieno gabenamosios taros vieneto, paimto iš partijos pagal šios metodikos 8.3 punktą. Jeigu skysto produkto turinys yra nevienodas, jis kruopščiai išmaišomas ir iš skirtingų produkto sluoksnių imami po 100-500 g taškiniai mėginiai. Taškinių mėginių kiekis iš kiekvieno gabenamosios taros vieneto turi būti ne mažesnis kaip du. Atsižvelgiant į produkto masę, reikalingą tyrimui, bendrojo mėginio masė iš kiekvieno gabenamosios taros vieneto turi būti ne mažesnė nei 0,3 kg ir ne didesnė kaip 3,0 kg. Maišant produktą, jusliškai kontroliuojama, ar nėra produkte neleidžiamų pašalinių priemaišų ir pelėsių. Rastos pašalinės priemaišos siunčiamos į laboratoriją.
11.2. Iš taškinių mėginių sudaromas bendrasis mėginys. Produkto bendrojo mėginio masė turi būti ne mažesnė kaip: 0,5 kg – fizikinių ir cheminių kokybės rodiklių kontrolei; 1,5 kg – fizikinių ir cheminių kokybės rodiklių ir mineralinių ir pašalinių priemaišų kiekių kontrolei; 5,0 kg – produkto sudedamųjų dalių kiekio kontrolei.
Konservuotų vaisių ir daržovių produktų
priėmimo ir šių produktų mėginių ėmimo
laboratorinėms analizėms metodikos
1 priedas
PRODUKTO KOKYBĖS KONTROLĖS ĖMINIŲ ĖMIMO PLANAS
Partijos dydis (N), vnt. 1 lygis 2 lygis
Ėminio dydis (n) Priėmimo skaičius (c) Ėminio dydis (n) Priėmimo skaičius (c)
Produkto neto masė vartojamojoje taroje yra lygi arba mažesnė nei 1,0 kg
4800 arba mažiau 6 1 13 2
Daugiau kaip 4800 iki 24000 13 2 21 3
Daugiau kaip 24000 iki 48000 21 3 29 4
Daugiau kaip 48000 iki 84000 29 4 48 6
Daugiau kaip 84000 iki 144000 48 6 84 9
Daugiau kaip 144000 iki 240000 84 9 126 13
Daugiau kaip 240000 126 13 200 19
Produkto neto masė vartojamojoje taroje yra didesnė kaip 1,0 kg, bet ne didesnė kaip 4,5 kg
2400 arba mažiau 6 1 13 2
Daugiau kaip 2400 iki 15000 13 2 21 3
Daugiau kaip 15000 iki 24000 21 3 29 4
Daugiau kaip 24000 iki 42000 29 4 48 6
Daugiau kaip 42000 iki 72000 48 6 84 9
Daugiau kaip 72000 iki 120000 84 9 126 13
Daugiau kaip 120000 126 13 200 19
Produkto neto masė vartojamojoje taroje didesnė negu 4,5 kg
600 arba mažiau 6 1 13 2
Daugiau kaip 600 iki 2000 13 2 21 3
Daugiau kaip 2000 iki 7200 21 3 29 4
Daugiau kaip 7200 iki 15000 29 4 48 6
Daugiau kaip 15000 iki 24000 48 6 84 9
Daugiau kaip 24000 iki 42000 84 9 126 13
Daugiau kaip 42000 126 13 200 19
______________
Konservuotų vaisių ir daržovių produktų
priėmimo ir šių produktų mėginių ėmimo
laboratorinėms analizėms metodikos
2 priedas
ĖMINIŲ ĖMIMO PLANO TAIKYMO PAVYZDŽIAI
1. 1 lygis – paprasta kontrolė.
Partijoje yra 1200 dėžių, kiekvienoje dėžėje po 12 fasavimo vienetų 2,5 dm3 talpos.
Nutarta skirti paprastą kontrolę, kadangi prekės yra neginčytinos ir prieštaravimų dėl kokybės nėra.
Partijos dydis (N) – 1200 × 12 arba 14400 fasavimo vienetų.
Fasavimo vieneto tūris – 2,5 dm3.
Kontrolės lygis – 1 lygis.
Ėminio dydis (n) – 13.
Priėmimo skaičius (c) – 2.
Jeigu ėminyje iš 13 fasavimo vienetų yra ne daugiau kaip 2 defektiniai vienetai, partija laikoma priimtina.
Jeigu ėminyje iš 13 fasavimo vienetų yra 3 ir daugiau defektinių vienetų, partija laikoma nepriimtina.
2. 2 lygis – pakartotinė kontrolė.
Jeigu šio priedo 1 punkte nurodytame pavyzdyje produktų kokybė yra ginčytina, imamas didesnis ėminio kiekis, atrenkant ne mažiau kaip 21 dėžutę.
Partijos dydis (N) – 1200 × 12 arba 14400 fasavimo vienetų.
Fasavimo vienetų tūris – 2,5 dm3.
Kontrolės lygis – 2 lygis.
Ėminio dydis (n) – 21.
Priėmimo skaičius (c) – 3.
Jeigu ėminyje iš 21 fasavimo vieneto yra ne daugiau kaip 3 defektiniai vienetai, partija laikoma priimtina.
Jeigu ėminyje iš 21 fasavimo vieneto yra 4 ir daugiau defektinių vienetų, partija laikoma nepriimtina.