LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS
Į S A K Y M A S
DĖL IMPORTUOJAMŲ NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ VALSTYBINĖS MAISTO KONTROLĖS TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO
2007 m. kovo 29 d. Nr. B1-354
Vilnius
Vadovaudamasis 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 178/2002, nustatančiu maisto įstatymo bendruosius principus ir reikalavimus, įkuriančiu maisto saugos tarnybą ir nustatančiu su maisto saugos klausimais susijusias procedūras (OL 2002 m. specialusis leidimas, 15 skyrius, 6 tomas, p. 463), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319-337), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 882/2004 dėl valstybinės kontrolės, kuri atliekama siekiant užtikrinti, kad būtų įvertinama, ar laikomasi, pašarus ir maistą reglamentuojančių teisės aktų, gyvūnų sveikatos ir gerovės taisyklių (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 200–251), 1992 m. spalio 12 d. Tarybos reglamentu (EEB) Nr. 2913/92, nustatančiu Bendrijos muitinės kodeksą (OL 1992 m. specialusis leidimas, 2 skyrius, 4 tomas, p. 307–356), 1993 m. vasario 8 d. Tarybos reglamentu (EEB) Nr. 339/93 dėl iš trečiųjų šalių importuojamų produktų tikrinimo, siekiant nustatyti, ar jie atitinka produktų saugos taisykles (OL 1993 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 12 tomas, p. 3), 2006 m. vasario 23 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 401/2006, nustatančiu ėminių ėmimo ir analizės metodus, skirtus oficialiai mikotoksinų kiekio maisto produktuose kontrolei (OL 2006 L 70, p. 12–34), 2006 m. lapkričio 6 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 1635/2006, nustatančiu išsamias Tarybos reglamento (EEB) Nr. 737/90 dėl reikalavimų, keliamų trečiųjų šalių kilmės žemės ūkio produktų importui po Černobylio atominės elektrinės avarijos taikymo taisykles (OL 2006 L 306, p. 3–9), 2006 m. liepos 12 d. Europos Komisijos sprendimu (EB) Nr. 2006/504 dėl specialiųjų reikalavimų, taikomų tam tikrų maisto produktų, kurie gali būti užteršti aflatoksinais, importui iš tam tikrų trečiųjų šalių (OL 2006 L199, p. 21–32), Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893), Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. spalio 15 d. nutarimu Nr. 1253 „Dėl importuojamų prekių siekiant nustatyti, ar jos atitinka prekių saugos reikalavimus“ (Žin., 2003, Nr. 97-4346), Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2004 m. balandžio 22 d. įsakymu Nr. V-259 „Dėl „Jautrių“ maisto prekių sąrašo patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 65-2299, Nr. 152-5564; 2005, Nr. 3-35):
1. Tvirtinu pridedamą Importuojamų negyvūninių maisto produktų valstybinės maisto kontrolės tvarkos aprašą.
2. Pripažįstu netekusiais galios:
2.1. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. balandžio 30 d. įsakymą Nr. B1-411 „Dėl Iš trečiųjų šalių įvežamų į Lietuvos Respubliką negyvūninių maisto prekių saugos ir kokybės kontrolės tvarkos patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 76-2646);
2.2. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. gegužės 12 d. įsakymą Nr. B1-482 „Dėl Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. balandžio 30 d. įsakymo Nr. B1-411 „Dėl Iš trečiųjų šalių įvežamų į Lietuvos Respubliką negyvūninių maisto prekių saugos ir kokybės kontrolės tvarkos patvirtinimo“ pakeitimo“ (Žin., 2004, Nr. 84-3066);
2.3. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. birželio 14 d. įsakymą Nr. B1-573 „Dėl Iš trečiųjų šalių įvežamų į Lietuvos Respubliką negyvūninių maisto prekių saugos ir kokybės kontrolės tvarkos patvirtinimo“ pakeitimo“ (Žin., 2004, Nr. 97-3601);
2.4. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2006 m. lapkričio 14 d. įsakymą Nr. B1-664 „Dėl Iš trečiųjų šalių įvežamų į Lietuvos Respubliką negyvūninių maisto prekių saugos ir kokybės kontrolės tvarkos patvirtinimo“ pakeitimo“ (Žin., 2006, Nr. 125-4780);
3. Pavedu:
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2007 m. kovo 29 d.
įsakymu Nr. B1-354
IMPORTUOJAMŲ NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ VALSTYBINĖS MAISTO KONTROLĖS TVARKOS APRAŠAS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Importuojamų negyvūninių maisto produktų valstybinės maisto kontrolės tvarkos aprašas (toliau – tvarkos aprašas) reglamentuoja negyvūninių maisto produktų, importuojamų į Lietuvos Respubliką iš trečiųjų šalių, saugos ir kokybės valstybinę kontrolę.
2. Tvarkos aprašo tikslas – užtikrinti, kad:
2.1. į Lietuvos Respubliką iš trečiųjų šalių būtų importuojami negyvūniniai maisto produktai, atitinkantys tam tikrus maistą reglamentuojančiuose teisės aktuose numatytus reikalavimus arba sąlygas;
3. Tvarkos apraše nurodyti reikalavimai netaikomi negyvūniniams maisto produktams, skirtiems ekspertizei Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1999 m. kovo 8 d. įsakymu Nr. 108 „Dėl higieninės (visuomenės sveikatos saugos) ekspertizės atlikimo tvarkos“ (Žin., 1999, Nr. 25-721) nustatyta tvarka, užsienio valstybių diplomatinių atstovybių reikmėms, gabenamoms kaip keleivių asmeninis bagažas, skirtas jų asmeniniam vartojimui, nesusijusiam su verslo interesais, siunčiamiems kaip mėginiai rinkos tyrimui arba skirti parodoms, užtikrinant, kad jie nėra skirti prekybai, iš anksto gavus leidimą iš teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.
4. Į Lietuvos Respubliką galima importuoti tik tuos negyvūninius maisto produktus, kurie atitinka ES ir Lietuvos Respublikos teisės aktuose nustatytus saugos ir kokybės reikalavimus, išskyrus atvejus, numatytus Lietuvos Respublikos ratifikuotose tarptautinėse sutartyse.
5. Už importuojamų į Lietuvos Respublikos muitų teritoriją ir importuotų į Lietuvos Respubliką negyvūninių maisto produktų saugą, kokybę ir ženklinimą valstybine kalba atsako jų importuotojai teisės aktų nustatyta tvarka.
6. Šios Tvarkos apraše vartojamos sąvokos:
Atitikties tikrinimas – vizualinė apžiūra, siekiant įsitikinti, ar kartu su siunta siunčiami saugą ir kokybę patvirtinantys ir kiti dokumentai atitinka siuntos etiketes ir turinį.
Dokumentų tikrinimas – komercinių dokumentų ir importuojamų negyvūninių maisto produktų saugą ir kokybę patvirtinančių dokumentų ir tam tikrais atvejais maisto produktus reglamentuojančiuose teisės aktuose nurodytų dokumentų, siunčiamų kartu su siunta, juose esančių spaudų tikrinimas.
Fizinis tikrinimas – transporto priemonės, pakuočių, ženklinimo ir temperatūros tikrinimas, mėginių ėmimas laboratoriniams tyrimams, kiti tikrinimai, siekiant nustatyti, ar laikomasi maistą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų.
Importas – išleidimas į laisvąją apyvartą ar ketinimas išleisti į laisvąją apyvartą, kaip apibrėžta Tarybos reglamento (EEB) Nr. 2913/92, nustatančio Bendrijos muitinės kodeksą, 79 straipsnyje, vienoje Reglamento (EB) Nr. 882/2004 I priede nurodytų teritorijų.
Iškrovimo vieta – maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą turinti negyvūninių maisto produktų laikymo, sandėliavimo vieta.
Maisto kontrolės vieta – vieta (sandėlyje, muitinės sandėlyje, importo ir eksporto terminale, asmens, turinčio įgaliotojo gavėjo statusą, vietoje ir t. t.), kurioje teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnas atlieka importuotų negyvūninių maisto produktų saugos ir kokybės kontrolę.
Negyvūninių maisto produktų importuotojas (toliau – importuotojas) – fizinis arba juridinis asmuo, importuojantis negyvūninius maisto produktus iš trečiųjų šalių į Lietuvos Respubliką, turintis maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą.
Negyvūniniai maisto produktai – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos kontroliuojami produktai ir žaliavos, gauti iš augalų ar jų dalių, mikroorganizmų, mineralų, cheminių medžiagų ir naudojami kaip maisto produktai. Prie šių produktų priskiriami specialios paskirties maisto produktai, maisto papildai, maisto priedai, nauji maisto produktai ir nauji maisto ingredientai, nealkoholiniai ir alkoholiniai gėrimai, actas ir kt. (pagal „Jautrių“ maisto prekių sąrašą (toliau – sąrašas), patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2004 m. balandžio 22 d. įsakymu Nr. V-259 (Žin., 2004, Nr. 65-2299, Nr. 152-5564; 2005, Nr. 3-35), Įvežamų į Lietuvos Respubliką negyvūninių maisto prekių, kurioms taikomi privalomieji saugos ir kokybės reikalavimai, sąrašą, patvirtintą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 9 d. įsakymu Nr. B1-943 „Dėl Įvežamų į Lietuvos Respubliką gyvūninių maisto prekių, kurioms privaloma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos kontrolė, sąrašo ir Įvežamų į Lietuvos Respubliką negyvūninių maisto prekių, kurioms taikomi privalomieji saugos ir kokybės reikalavimai, sąrašo patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 3-19).
Saugą ir (ar) kokybę patvirtinantis dokumentas – eksportuotojo (gamintojo, platintojo) surašomas originalus dokumentas, patvirtinantis, kad produktas tinkamas maistui, atitinka saugos ir kokybės reikalavimus bei kitus ES ir (ar) Lietuvos Respublikos teisės aktus.
Siunta – vieno siuntėjo vienam gavėjui viena transporto priemone (kiekviena autotransporto priemonė, jūrinis konteineris ar vagonas yra laikomas atskira transporto priemone) siunčiami negyvūniniai maisto produktai, turintys tą patį saugą ir kokybę patvirtinantį dokumentą.
Trečiosios šalys – šalys, nesančios ES valstybės, išskyrus Islandijos Respubliką, Lichtenšteino Kunigaikštystę, Norvegijos Karalystę ir Šveicarijos Konfederaciją.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba – Lietuvos Respublikos kompetentinga institucija, atsakinga už valstybinės maisto saugos ir kokybės kontrolės organizavimą ir vykdymą.
Teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – teritorinė VMVT) – apskrities, miesto, rajono valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
II. PROCEDŪROS PASIENIO VETERINARIJOS POSTE
8. Negyvūniniai maisto produktai importuojami per Lietuvos Respublikos pasienio veterinarijos postus, patvirtintus 2006 m. liepos 12 d. Europos Komisijos sprendimu 2006/504/EB dėl specialiųjų reikalavimų, taikomų tam tikrų maisto produktų, kurie gali būti užteršti aflatoksinais, importui iš tam tikrų trečiųjų šalių (OL 2006 L 199, p. 21–32). Asmuo, atsakingas už siuntą, privalo iš anksto faksu perduoti informaciją apie siuntą, atitinkamos teritorinės VMVT pasienio veterinarijos postui (toliau – PVP).
9. PVP turi būti atliekamas dokumentų tikrinimas:
9.1. privalo būti pateiktas kiekvienos negyvūninių maisto produktų, išskyrus nurodytus tvarkos aprašo 9.2 punkte, siuntos originalus negyvūninių maisto produktų saugą ir kokybę patvirtinantis dokumentas lietuvių (arba anglų, vokiečių, rusų) kalba; šiame dokumente be nustatytų bendrųjų reikalavimų privalo būti nurodyti gamintojo deklaruojami saugos ir kokybės rodikliai, atitinkantys ES ir (ar) Lietuvos Respublikos teisės aktus;
9.2. turi būti pateikti trečiųjų šalių laboratorijos, kitos įstaigos ar alkoholio produktų gamintojo išduoti alkoholio produktų atitiktį patvirtinantys originalūs dokumentai; šiuose dokumentuose privalo būti pateikti ir deklaruojami kokybės bei saugos rodikliai; importuojant vyno produktus (2001 m. balandžio 24 d. Komisijos reglamentas (EB) Nr. 883/2001, nustatantis išsamias Tarybos reglamento (EB) Nr. 1493/1999 įgyvendinimo taisykles dėl prekybos su trečiosiomis šalimis vyno sektoriaus produktais (OL L 128, p. 1–31), nustato importuojamo vyno, vynuogių sulčių ir misos privalomus dokumentus) būtinas vyno produktų gabenimo dokumentas ir dokumentas, nurodantis vyno produktų tyrimų duomenis; vyno produktų dokumentai ir atvejai, kada jų nereikalaujama turėti, yra nustatyti 2001 m. balandžio 24 d. Komisijos reglamente (EEB) Nr. 883/2001, nustatančiame išsamias Tarybos reglamento (EB) Nr. 1493/1999 įgyvendinimo taisykles dėl prekybos su trečiosiomis šalimis vyno sektoriaus produktais (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2003 m. gruodžio 30 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 2338/2003, iš dalies pakeičiančiu Reglamentą (EB) Nr. 883/2001, nustatantį išsamias Tarybos reglamento (EB) Nr. 1493/1999 įgyvendinimo taisykles dėl prekybos su trečiosiomis šalimis vyno sektoriaus produktais);
9.3. patikrinus negyvūninių maisto produktų siuntos dokumentus ir nustačius, kad jie atitinka nustatytus reikalavimus, saugą ir kokybę patvirtinantis dokumentas pažymimas spaudu „Be maisto kontrolės įstaigos leidimo realizuoti draudžiama“, PVP antspaudu ir pasienio veterinarijos posto valstybinio veterinarijos gydytojo vardiniu spaudu ir parašu; informacija apie negyvūninius maisto produktus, įtrauktus į „Jautrių“ maisto prekių sąrašo 1 ir 2 punktus, įvedama į kompiuterinę duomenų bazę;
III. PROCEDŪROS MAISTO KONTROLĖS VIETOJE
10. Maisto kontrolės vietoje atitinkamos teritorinės VMVT pareigūnas atlieka negyvūninių maisto produktų dokumentų, atitikties, fizinį tikrinimus, vykdo importuojamų negyvūninių maisto produktų siuntų registraciją bei tikrina šią informaciją:
10.2. tinkamumo vartoti termino (jeigu ši informacija pateikta tik ant negyvūninių maisto produktų pakuočių, ją į saugą ir kokybę patvirtinantį dokumentą privalo įrašyti siuntą patikrinęs teritorinės VMVT pareigūnas) nurodymą;
11. Atlikus tikrinimus, saugą ir kokybę patvirtinantis dokumentas ir jo kopijos pažymimos spaudu „Realizuoti leidžiama“, „Be maisto kontrolės įstaigos leidimo realizuoti draudžiama“ arba „Privaloma papildoma kontrolė“.
12. Spauduose „Privaloma papildoma kontrolė“, „Be maisto kontrolės įstaigos leidimo realizuoti draudžiama“ ir „Realizuoti leidžiama“ turi būti teritorinės VMVT pavadinimas, pareigūno vardas, pavardė, pareigos (pareigūnas ir pasirašo), siuntos registravimo data ir numeris.
13. Išleisti į laisvą apyvartą siuntą (įforminti išleidimo į laisvąją apyvartą ir vidaus vartojimui muitinės procedūrą) galima, tačiau realizuoti ją draudžiama, saugą ir kokybę patvirtinantis dokumentas pažymėtas spaudu „Be maisto kontrolės įstaigos realizuoti draudžiama“.
14. Importuojamiems negyvūniniams maisto produktams atitikus ES ir (ar) Lietuvos Respublikos teisės aktais nustatytus reikalavimus bei nustatančius, kad negyvūniniai maisto produktai vežami laikantis teisės aktuose nustatytų arba saugą ir kokybę patvirtinančiame dokumente nurodytų vežimo sąlygų, saugą ir kokybę patvirtinantis dokumentas žymimas spaudu „Realizuoti leidžiama“ išrašomas „Leidimas realizuoti importuojamus negyvūninius maisto produktus“ (2 priedas).
15. Saugą ir kokybę patvirtinantis dokumentas žymimas spaudu „Privaloma papildoma kontrolė“, nurodant tokio sprendimo priežastį, šiais atvejais:
15.1. nustatytu dažnumu (priedas) imami mėginiai laboratoriniams tyrimams; jei teisės aktai nereglamentuoja importuojamų negyvūninių maisto produktų mėginių ėmimo dažnumo, tiriama iki 10 proc. tos pačios rūšies to paties tiekėjo (gamintojo, platintojo) negyvūninių maisto produktų siuntų;
15.2. importuojami specialios paskirties maisto produktai, maisto papildai ir maisto priedai ar jų mišiniai, kuriems turi būti išduotas specialios paskirties maisto produkto ar maisto priedo pažymėjimas pagal sveikatos apsaugos ministro 1998 m. birželio 17 d. įsakymu Nr. 328 „Dėl specialios paskirties maisto produktų ir maisto priedų registravimo tvarkos“ patvirtintą Specialios paskirties maisto produktų ir maisto priedų registravimo tvarką (Žin., 1998, Nr. 57-1610; 2004, Nr. 7-164);
15.2.1. maisto papildų mėginiai laboratoriniams tyrimams imami iš kiekvienos siuntos, vertinant riziką dėl genetinės modifikacijos, apšvitinimo jonizuojančiąja spinduliuote bei gautus RASFF sistema pranešimus, maisto papildų sudėties atitikimo laboratorinių tyrimų protokoluose deklaruojamiems rodikliams;
15.3. negyvūninių maisto produktų importuotojas anksčiau mėgino importuoti tos pačios rūšies negyvūninius maisto produktus, neatitinkančius nustatytų reikalavimų; šiais atvejais tikrinamos paimant mėginius iš eilės 5 kitos importuojamos tos pačios rūšies, pavadinimo ir to paties tiekėjo (gamintojo, platintojo) negyvūninių maisto produktų siuntos;
16. Paėmus mėginius laboratoriniams tyrimams, surašomas mėginių paėmimo tirti aktas pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2006 m. vasario 15 d. įsakymą Nr. Bl-132 „Dėl mėginių paėmimo tirti akto patvirtinimo“. Paimti mėginiai kartu su mėginių paėmimo tirti aktu siunčiami į akredituotąją maisto laboratoriją.
17. Laboratorija, atlikusi tyrimus, tyrimų protokolus nedelsdama siunčia į negyvūninių maisto produktų mėginius atrinkusią maisto kontrolės vietą arba teritorinę VMVT, kurios teritorijoje yra maisto kontrolės vieta, pareigūnui ir importuotojui.
18. Gavus reikalavimus atitinkančius mėginių tyrimo rezultatus, saugą ir kokybę patvirtinantis dokumentas pažymimas spaudu „Realizuoti leidžiama“, išrašomas „Leidimas realizuoti importuojamus negyvūninius maisto produktus“ (2 priedas).
19. Gavus neatitinkančius reikalavimų mėginių tyrimo rezultatus, siunta neatitinka nustatytų reikalavimų arba gaunama informacija, kad suklastoti siuntos dokumentai arba jų iš viso nėra, siunta sulaikoma. Maisto kontrolės vietoje išduodama Pažyma dėl negyvūninių maisto produktų netinkamumo žmonių maistui patvirtinimo su išvada, nurodančia, kodėl negyvūninių maisto produktų siunta netinkama realizuoti (3 priedas). RASFF sistema maisto kontrolės vieta arba teritorinė VMVT, kurios teritorijoje yra maisto kontrolės vieta, informuoja VMVT Maisto, Rizikos ir kokybės valdymo skyrius. Siuntą uždraudžiama realizuoti, o importuotojas įpareigojamas per 60 darbo dienų:
20. Visi tvarkos aprašo 19 punkte minimi veiksmai turi būti raštu suderinti su atitinkama teritorine VMVT.
21. Importuotojas ne vėliau kaip per 5 darbo dienas po tvarkos aprašo 19 punkte nustatyto termino privalo pateikti siuntą tikrinusiam pareigūnui ir (ar) teritorinei VMVT, kurios teritorijoje yra maisto kontrolės vieta, eksporto deklaracijos kopiją, patvirtinančią, kad siunta išsiųsta iš Europos Bendrijų teritorijos, arba dokumentus (originalus ir kopijas), įrodančius, kad siunta sunaikinta arba atliktas specialus jos apdorojimas. Importuotojas privalo pateikti teritorinei VMVT trečiosios šalies, į kurią bus siunčiama tokia siunta, oficialią kompetentingos institucijos rašytinę informaciją, patvirtinančią tokios siuntos priėmimo faktą.
22. Informacija apie maisto kontrolės posto arba teritorinės VMVT vykdomas negyvūninių maisto produktų, įtrauktų į „Jautrių“ maisto prekių sąrašo 1, 2 punktą, kontrolės procedūras į kompiuterinę duomenų bazę įveda siuntą tikrinęs teritorinės VMVT pareigūnas.
23. Importuojant sojų, kukurūzų, rapsų, medvilnės maisto produktus ir produktus, kuriuose gali būti šių produktų, kurių ženklinimo etiketėse nėra nurodyta, kad jie yra genetiškai modifikuoti, turi būti pateikiamas kiekvienai siuntai išduotas akredituotosios (ES tyrimo metodai) laboratorijos tyrimo protokolas. Jeigu importuotojas nepateikia minėtų dokumentų, siunta sulaikoma.
24. Negyvūninius maisto produktus importuojant į Lietuvos Respubliką per kitas ES šalis, vykdomi tvarkos aprašo 9 punkte numatyti veiksmai teritorinėje VMVT. Negyvūninių maisto produktų importuotojas atitinkamos teritorinės VMVT pareigūnui pateikia siuntą lydinčių komercinių dokumentų, importuojamų negyvūninių maisto produktų saugą ir kokybę patvirtinančių dokumentų originalus ir juos atitinkančias kopijas, tam tikrais atvejais maisto produktus reglamentuojančiuose teisės aktuose nurodytų dokumentų kopijas, kurios užregistruojamos ir paliekamos saugoti maisto kontrolės vietoje.
IV. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
25. Organizuodama tvarkos aprašo skyriuje nurodytą valstybinę maisto saugos ir kokybės kontrolę, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nuolat bendradarbiauja su Muitinės departamento prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos pareigūnais.
26. Importuojamų negyvūninių maisto produktų siuntų muitinis tikrinimas ir įforminimas atliekamas tik po PVP ir (ar) teritorinės VMVT pareigūnų (maisto prekėms iš trečiųjų šalių atvykstant per ES teritoriją) tikrinimo, kai saugą ir kokybę patvirtinantys dokumentai pažymėti spaudu „Be maisto kontrolės įstaigos leidimo realizuoti draudžiama“.
27. Realizuoti negyvūnines maisto produktus draudžiama, jei saugą ir kokybę patvirtinantis dokumentas pažymėtas spaudu „Be maisto kontrolės įstaigos leidimo realizuoti draudžiama“ arba „Privaloma papildoma kontrolė“.
28. Už importuojamų negyvūninių maisto produktų dokumentų, atitikties, fizinį tikrinimus apmoka importuotojas teisės aktų nustatyta tvarka.
29. Pažeidusiems tvarkos aprašo nuostatas importuotojams taikomos administracinio poveikio priemonės, numatytos Lietuvos Respublikos teisės aktuose.
Importuojamų negyvūninių maisto produktų
valstybinės maisto kontrolės tvarkos aprašo
1 priedas
KAI KURIŲ NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ MĖGINIŲ ĖMIMO DAŽNUMAS
Eil. Nr. |
Produktai |
Mėginių ėmimo dažnumas |
1. |
Brazilijoje išauginti arba iš jos siunčiami riešutai su kevalais |
kiekviena siunta |
2. |
Irane išaugintos arba iš Irano siunčiamos pistacijos ir iš pistacijų pagaminti gaminiai |
kiekviena siunta |
3. |
Turkijoje išaugintos arba iš Turkijos siunčiamos figos, lazdynų riešutai ir pistacijos bei tam tikri jų gaminiai |
10% kiekvienos produktų kategorijos siuntų |
4. |
Kinijoje išauginti arba iš Kinijos siunčiami žemės riešutai ir tam tikri žemės riešutų gaminiai |
10% kiekvienos produktų kategorijos siuntų |
5. |
Egipte išauginti arba iš Egipto siunčiami žemės riešutai ir tam tikri jų gaminiai |
20% kiekvienos produktų kategorijos siuntų |
6. |
Iš Turkijos importuoti lazdyno riešutai su kevalais arba be kevalų; riešutų arba džiovintų vaisių mišiniai, kurių sudėtyje yra figų, lazdyno riešutų arba pistacijų, paruoštų arba konservuotų, įskaitant mišinius |
5% kiekvienos kategorijos siuntų |
7. |
Sojų, kukurūzų, rapsų ir medvilnės produktai (dėl genetinės modifikacijos), kurių ženklinimo etiketėse nėra nurodyta, kad jie yra genetiškai modifikuoti |
kiekviena siunta |
8. |
Sausos aromatinės žolės, prieskoniai ir augaliniai pagardai, kurių ženklinimo etiketėse nėra nurodyta, kad jie apdoroti jonizuojančiąja spinduliuote |
kiekviena siunta |
9. |
„Jautrių“ prekių sąraše esantys produktai, išskyrus šio priedo 1–8 punkte nurodytus produktus |
iki 10 % siuntų |
10. |
Baltarusijos, Ukrainos, Rusijos Federacijos Briansko, Kalugos, Tulos ir Čeliabinsko srityse pagaminti arba iš jų importuojami negyvūniniai maisto produktai (dėl užterštumo radioaktyviaisiais izotopais) |
iki 10% siuntų |
11. |
Aitriosios paprikos, aitriųjų paprikų gaminiai, ciberžolės, raudonasis palmių aliejus ir jo frakcijos, nerafinuoti arba rafinuoti, bet chemiškai nemodifikuoti aliejai (dažo „Sudano raudonasis“ nustatymas) |
kiekviena siunta |
12. |
Maisto produktai, turintys sudėtyje maisto priedų |
įvertinus riziką |
13. |
Maisto papildai (laboratoriniai tyrimai pagal rizikos vertinimą) |
kiekviena siunta |
Importuojamų negyvūninių maisto produktų
valstybinės maisto kontrolės tvarkos aprašo
2 priedas
___________________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA
(vietovė)
LEIDIMAS REALIZUOTI IMPORTUOJAMUS NEGYVŪNINIUS MAISTO PRODUKTUS
_________ Nr. __________
______________
(vieta)
Produkto pavadinimas |
Pakuočių rūšis |
Pakuočių skaičius |
Neto masė |
Pagaminimo data/ tinka vartoti |
Partijų Nr. |
Prekės kilmės šalis |
Gamintojas (įmonė, adresas, šalis) |
|
|
|
|
|
|
|
|
Saugą ir kokybę patvirtinančio dokumento data.............. Nr....................... |
|||||||
Juridinis asmuo, kuriam išduotas leidimas (pavadinimas, adresas, telefonas, faksas) |
|||||||
Atliktas patikrinimas: atitikties (išvardyti) |
|||||||
Atlikti laboratoriniai tyrimai (išvardyti)
Tyrimus atlikusi įstaiga (pavadinimas)
Tyrimų protokolo data........................ Nr.........................
Tyrimų išvada: |
|||||||
IŠVADA (tai, kas nereikalinga, išbraukti): 1. LEIDŽIAMA REALIZUOTI LIETUVOS RESPUBLIKOJE BE APRIBOJIMŲ. 2. LEIDŽIAMA REALIZUOTI LIETUVOS RESPUBLIKOJE SU APRIBOJIMAIS (nurodyti).
|
_____________________ __________ ______________________________
(parašas) (vardas, pavardė (didžiosiomis raidėmis)
________________________
(atsakingojo pareigūno pareigos)
Vardinis spaudas
Importuojamų negyvūninių maisto produktų
valstybinės maisto kontrolės tvarkos aprašo
3 priedas
LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA
State Food and Veterinary Service of the Republic of Lithuania
___________________ valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
(vietovė/ locality) state food and veterinary service
PAŽYMA DĖL NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ NETINKAMUMO ŽMONIŲ MAISTUI
REFERENCE OF FOODSTUFFS NOT SUITABILITY FOR HUMAN CONSUMPTION
____________ Nr. /No. ____________
______________________
(vieta/ locality)
Produkto pavadinimas Name of foodstuff |
Pakuočių rūšis Type of packaging |
Pakuočių skaičius Number of packaging units |
Neto masė Net contents |
Pagaminimo data/tinka vartoti Date of manufacture/ Expiry date |
Partijų Nr. Lots No. |
Prekės kilmės šalis Country of origin |
Gamintojas (įmonė, adresas, šalis) Name and address of manufacturer |
|
|
|
|
|
|
|
|
Saugą ir kokybę patvirtinančio dokumento data.......... Nr. /No............... Supplier's declaration of conformity or certificate date |
|||||||
Juridinis asmuo, kuriam išduotas leidimas (pavadinimas, adresas, telefonas, faksai) Juridical person whom reference is given (name, address, tel., fax)
|
|||||||
IŠVADA: Maisto prekės netinkamos žmonių maistui. CONCLUSION: Products are not suitable for human consumption.
|
|||||||
SPRENDIMAS: DECISION:
|
_______________________ ____________ ________________________________
(parašas/ signature)/ (vardas, pavardė (didžiosiomis raidėmis)/
name surname in capitals)
_______________________
(atsakingojo pareigūno pareigos/
qualification of responsible Official)
Antspaudas/stamp