LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL KIAUŠINIŲ TEIKIMO Į RINKĄ TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO
2003 m. rugsėjo 26 d. Nr. 3D-396
Vilnius
Vykdydamas Teisės derinimo priemonių 2003 metų plano, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. kovo 5 d. nutarimu Nr. 292 (Žin., 2003, Nr. 25-1019, Nr. 65-2965), 3.7.2.10-T30 priemonę:
2. Pripažįstu netekusiu galios Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. vasario 26 d. įsakymą Nr. 43 „Dėl Kiaušinių teikimo į rinką techninio reglamento patvirtinimo“ (Žin., 2001, Nr. 19-610).
3. Informuoju, kad nuo Lietuvos Respublikos narystės Europos Sąjungoje dienos galios ir bus taikomos 1990 m. birželio 26 d. Tarybos reglamento (EEC) Nr. 1907/90 dėl kiaušinių prekybos standartų ir 1991 m. gegužės 15 d. Komisijos reglamento (EEB) Nr. 1274/91 dėl Kiaušinių prekybos standartų įgyvendinimo taisyklių bei juos papildančių reglamentų (EEB Nr. 2617/93, EB Nr. 3117/94, EB Nr. 818/96, EB Nr. 5/2000, EEB Nr. 3540/91, EEB Nr. 2221/92, EB Nr. 3300/93, EB Nr. 1259/94, EB Nr. 3239/94, EB Nr. 786/95, EB Nr. 2401/95, EB Nr. 1511/96, EB Nr. 505/98, EB Nr. 1651/2001, EB Nr. 318/2003) nuostatos.
4. Nustatau, kad:
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2003 m. rugsėjo 26 d. įsakymu Nr. 3D-396
KIAUŠINIŲ TEIKIMO Į RINKĄ TECHNINIS REGLAMENTAS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Kiaušinių teikimo į rinką techninis reglamentas (toliau – reglamentas) parengtas pagal 1990 m. birželio 26 d. Tarybos reglamento (EEB) Nr. 1907/90 dėl kiaušinių prekybos standartų ir Tarybos reglamentų 1993 m. rugsėjo 21 d. Nr. 2617/93 (EEB), 1994 m. gruodžio 12 d. Nr. 3117/94 (EB), 1996 m. balandžio 29 d. Nr. 818/96 (EB), 2000 m. gruodžio 19 d. Nr. 5/2001 (EB), pakeičiančių reglamentą Nr. 1907/90 dėl kiaušinių prekybos standartų bei 1991 m. gegužės 15 d. Komisijos reglamento (EEB) Nr. 1274/91 dėl Kiaušinių prekybos standartų įgyvendinimo taisyklių ir Komisijos reglamentų 1991 m. gruodžio 5 d. Nr. 3540/91 (EEB), 1992 m. liepos 31 d. Nr. 2221/92 (EEB), 1993 m. lapkričio 30 d. Nr. 3300/93 (EB), 1994 m. gegužės 31 d. Nr. 1259/94 (EB), 1994 m. gruodžio 21 d. Nr. 3239/94 (EB), 1995 m. balandžio 6 d. Nr. 786/95 (EB), 1995 m. spalio 12 d. Nr. 2401/95 (EB), 1996 m. liepos 29 d. Nr. 1511/96 (EB), 1998 m. kovo 3 d. Nr. 505/98 (EB), 2001 m. rugpjūčio 14 d. Nr. 1651/2001 (EB), pakeičiančių reglamentą (EEB) Nr. 1274/91 dėl kiaušinių prekybos standartų įgyvendinimo taisyklių, nuostatas.
2. Reglamentas nustato vištų kiaušinių surinkimo, rūšiavimo, pakavimo, ženklinimo, laikymo reikalavimus, kokybės kriterijus ir svorio kategorijas.
3. Reglamentas taikomas ūkio subjektams, laikantiems vištas dėl maistinių kiaušinių laisvai, narvuose, ant kraiko, taip pat kiaušinių pakavimo įmonėms, esančioms prie paukštynų, fermų ar atskirai, arba didmeninės prekybos įmonėms. Šios įmonės privalo turėti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos suteiktą veterinarinio patvirtinimo numerį.
4. Šis reglamentas netaikomas:
4.1. subjektams, parduodantiems kiaušinius vartotojams asmeninėms reikmėms tenkinti, lokalioje rinkoje (turguje), išskyrus aukcionus, arba pristatantiems į namus, jeigu jų ūkiuose gauti kiaušiniai nepakuojami ir neturi šiuo reglamentu nustatytų kokybės bei masės ženklų;
II. SĄVOKOS IR APIBRĖŽIMAI
6. Šiame reglamente vartojamos sąvokos:
Kiaušiniai – vištų kiaušiniai su lukštais, skirti vartoti maistui arba maisto pramonėje, išskyrus sudužusius, perintus ir virtus kiaušinius.
Pramoniniai kiaušiniai – vištų kiaušiniai su lukštais, skirti vartoti ne maisto pramonėje, taip pat sudužę ir perinti kiaušiniai, išskyrus virtus.
Perinti skirti kiaušiniai – kiaušiniai viščiukams perinti.
Sudužę kiaušiniai – kiaušiniai, kurių lukštas įskilęs, o polukštinė plėvelė įtrūkusi ir matomas kiaušinio turinys.
Suskilę kiaušiniai – kiaušiniai, kurių lukštas pažeistas, bet nesutrupėjęs, o plėvelė sveika.
Perinti kiaušiniai – į inkubatorių padėti kiaušiniai.
Surinkėjas – bet kuris asmuo, kuriam Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba suteikė teisę paimti kiaušinius iš gamintojo ir pristatyti juos į patvirtintą pakavimo arba didmeninės prekybos įmonę, taip pat pramonės įmonę.
Pakavimo įmonė – įmonė, kuriai Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba suteikė teisę rūšiuoti kiaušinius pagal kokybę ir masę.
Siunta – tos pačios pakavimo įmonės kiaušiniai, esantys vienoje vietoje, supakuoti ar palaidi, žymėti tuo pačiu minimalaus tinkamumo vartoti terminu arba pakavimo data, tokiais pačiais kokybės ir masės ženklais ir skirti vienu metu ir viena transporto priemone pristatyti į paskirties vietą.
Didelės pakuotės – atviros dėžės arba konteineriai, kuriuose yra daugiau nei 36 kiaušiniai.
Mažos pakuotės – pakuotės arba dėklai (išskyrus nedengtus), kuriuose yra iki 36 kiaušinių.
Nepakuotų kiaušinių prekyba – kiaušinių pardavimas mažmeninės prekybos būdu, išskyrus supakuotus į dideles ir mažas pakuotes.
Minimalus tinkamumo vartoti terminas – laikotarpis, ne ilgesnis kaip 28 dienos po kiaušinių padėjimo. Per šį laikotarpį tinkamai laikomi A klasės kiaušiniai turi atitikti šio reglamento 22 punkte nurodytus kokybės reikalavimus.
Rekomenduojama galutinė pardavimo data (parduoti iki) – ne vėlesnė negu 21 diena po kiaušinių padėjimo, kaip nurodyta Tam tikrų maistinių kiaušinių tiekimo į rinką veterinarijos reikalavimų, patvirtintų Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2001 m. gruodžio 21 d. įsakymu Nr. 565, 6 punkte (Žin., 2002, Nr. 1-24).
7. Kitos šiame reglamente vartojamos sąvokos suprantamos taip, kaip jos apibrėžtos Lietuvos Respublikos maisto įstatyme (Žin., 2000, Nr. 32-895).
III. ĮMONių veterinarinio patvirtinimo Reikalavimai
8. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba:
8.1. nustatyta tvarka tvirtina surinkėjus arba pakavimo įmones, kurie atitinka 9,10 ir 11 punktuose nurodytas sąlygas;
9. Pakavimo įmonių ir kiaušinių surinkimo patalpos turi būti:
10. Pakavimo įmonėse turi būti reikiama įranga:
10.1. nuolat personalo prižiūrima kiaušinių peršvietimo įranga kiekvieno kiaušinio kokybei patikrinti. Jeigu naudojama automatinė kiaušinių peršvietimo, klasifikavimo ir rūšiavimo įranga, ji turi turėti atskirą kiaušinių peršvietimo lempą. Naudojant automatines sistemas, kompetentinga institucija gali atleisti įmonę nuo įrangos nuolatinės priežiūros;
IV. KIAUŠINIŲ PRISTATYMAS PAKAVIMO ĮMONĖMS
12. Gamintojai gali teikti:
12.1. kiaušinius tik surinkėjams, pakavimo įmonėms, ne maisto pramonės įmonėms, patvirtintoms didmeninės prekybos įmonėms ir maisto pramonės įmonėms perdirbti;
12.2. pramoninius kiaušinius, išskyrus perintus, tik pakavimo įmonėms arba ne maisto pramonės įmonėms;
13. Kiaušiniai pristatomi pakavimo įmonėms arba įmonės pačios juos pasiima iš gamintojų ne rečiau kaip kas trečią dieną.
14. A klasės „ekstra“ kiaušiniai pristatomi į pakavimo įmones arba pakavimo įmonės juos pasiima iš gamintojų kiekvieną darbo dieną. Šios klasės kiaušiniai gali būti pristatomi kas antrą darbo dieną, jei aplinkos temperatūra kiaušinių laikymo patalpose ne aukštesnė kaip +18 °C.
15. Kiaušiniai, kurie ketinami ženklinti nurodant jų padėjimo datą, į pakavimo įmones pristatomi arba paimami iš gamintojų padėjimo dieną.
16. Kiaušiniai, kurių padėjimo data spauduojama ūkyje, pristatomi arba paimami ne vėliau kaip pirmąją darbo dieną po jų padėjimo.
18. Kiekviena siunta identifikuojama pagal gamintojo įmonės pavadinimą ir adresą arba veterinarinio patvirtinimo numerį, nurodoma kiaušinių padėjimo diena ir išsiuntimo data:
18.1. siunčiant nerūšiuotus kiaušinius iš vienos pakavimo įmonės į kitą ši informacija turi būti nurodyta ant kiekvienos pakuotės;
18.2. nerūšiuotus kiaušinius siunčiant į tos pačios įmonės toje pačioje teritorijoje esantį pakavimo padalinį, jie identifikuojami pakavimo padalinyje;
19. Pakavimo įmonė turi surūšiuoti ir supakuoti kiaušinius ne vėliau kaip per dieną po kiaušinių gavimo, išskyrus atvejus, kai:
19.1. iš gamintojų gauti kiaušiniai pristatomi į pakavimo įmonę ne vėliau kaip pirmą darbo dieną po jų gavimo;
V. KIAUŠINIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
21. Pagal kokybę kiaušiniai skirstomi į:
21.2. B klasės arba antros rūšies, arba žemesnės kokybės kiaušiniai, skirti maisto produktų gamybos įmonėms, patvirtintoms pagal Kiaušinių produktų ir jų realizavimo veterinarijos reikalavimus, patvirtintus Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. gruodžio 15 d. įsakymu Nr. 376 (Žin., 2001, Nr. 16-517).
22. A klasės kiaušiniai turi atitikti tokius reikalavimus:
22.4. trynys – peršviečiant matomas tik neryškių kontūrų šešėlis, sukant ženkliai nenukrypsta nuo kiaušinio centro, be pašalinių dalelių;
24. A klasės kiaušiniai neruošiami konservuoti ir neatšaldomi patalpose arba įrenginiuose nuo +5 °C iki 0 °C temperatūros. Tačiau tokioje temperatūroje ne ilgiau kaip 24 valandas gabenti kiaušiniai arba ne ilgiau kaip 3 dienas laikyti mažmeninės prekybos patalpose atšaldytais nelaikomi.
25. Pagal masę A klasės kiaušiniai skirstomi:
XL, labai stambūs – |
73 g ir daugiau; |
L, stambūs – |
mažiau nei 73 g iki 63 g; |
M, vidutiniai – |
mažiau nei 63 g iki 53 g; |
S, smulkūs – |
mažiau nei 53 g. |
26. A klasės kiaušinių masės kategorija žymima ant pakuočių raidėmis ar žodžiais, kaip nurodyta 25 punkte, arba jų deriniu. Masės kategorijos ženklinimą galima papildyti masės intervalo rodikliais. Skirtingos masės kategorijos nežymimos skirtingomis spalvomis, simboliais, prekės ženklais ar kitomis nuorodomis.
27. Ekstra klasės kiaušiniai – tai A klasės kiaušiniai, kurių oro tarpas ne didesnis kaip 4 mm, supakuoti mažose pakuotėse ir laikomi ne ilgiau kaip 7 dienas po supakavimo.
28. B klasės kiaušiniai turi atitikti tokius reikalavimus:
28.4. trynys – peršviečiant matomas tik neryškių kontūrų šešėlis, be pašalinių dalelių; kalkėse konservuotų kiaušinių šios savybės nebūtinos;
29. B klasės kiaušiniai gali būti:
29.1. neatšaldyti ir nekonservuoti, jei jie nebuvo paveikti konservantais ir nebuvo atšaldyti žemesnėje temperatūroje, nei nurodyta 24 punkte. Kiaušiniai nelaikomi atšaldytais, jei ne ilgiau kaip 24 valandas buvo gabenami esant temperatūrai, nurodytai 24 punkte, arba tokioje temperatūroje buvo laikyti mažmeninės prekybos patalpose ne ilgiau kaip 3 dienas;
VI. KIAUŠINIŲ Ženklinimas
30. Ženklai ant kiaušinių turi būti lengvai įskaitomi. Kiaušiniai ženklinami nenuplaunamais, virinimui atspariais dažais, kuriais galima ženklinti žmonių maistui skirtus produktus pagal higienos normų reikalavimus.
31. A klasės kiaušiniai ženklinami kodu, žyminčiu gamintojo veterinarinio patvirtinimo numerį ir ūkininkavimo būdą.
32. Ant A klasės kiaušinių gali būti papildomai viena ar daugiau iš šių nuorodų:
32.2. kitos datos, suteikiančios vartotojui papildomos informacijos, bei kiaušinių kilmės nuoroda. Ši informacija nurodoma ir ant didelės pakuotės, jei į ją įeina taip paženklintos mažos pakuotės ar nesupakuoti kiaušiniai;
32.4. masės kategorija. Masės kategoriją žyminčios raidės spaudžiamos į klasę žymintį apskritimą. Jų aukštis turi būti nuo 2 iki 3 mm;
32.5. pakavimo įmonės numeris. Jis sudaromas iš trijų ar daugiau skaitmenų, kurių aukštis ne mažesnis nei 5 mm;
32.6. pakavimo įmonės ir prekybos įmonės pavadinimas ar prekės ženklas. Šiuo atveju ženklinamos mažos ir didelės kiaušinių pakuotės ir jei nuorodos atitinka šio reglamento reikalavimus, susijusius su kiaušinių kokybe, gamybos būdu ar kilme;
32.7. gali būti nurodyta smulkesnė informacija apie dedeklių lesinimą. Šios nuorodos gali būti dedamos tik tada, kai grūdai sudaro ne mažiau kaip 60 proc. viso lesalo, į kurį gali būti pridėta ne daugiau kaip 15 proc. šalutinių grūdų produktų. Jeigu nurodomi grūdų pavadinimai, nurodant vienos rūšies grūdus, jie turi sudaryti ne mažiau kaip 30 proc. viso lesalo kiekio, jei nurodoma keletas grūdų pavadinimų, kiekvienos rūšies grūdų turi būti ne mažiau kaip po 5 proc.
33. B klasės kiaušinių skiriamieji ženklai yra:
33.1. neatšaldyto ir neužkonservuoto kiaušinio ženklas yra ne mažesnis kaip 12 mm skersmens apskritimas, kuriame lotynišku šriftu išspausta ne mažesnė kaip 5 mm aukščio B raidė;
33.2. atšaldyto kiaušinio – lygiašonis trikampis, kurio kiekviena kraštinė yra mažiausiai 10 mm ilgio;
34. Prieš atšaldant arba konservuojant kiaušinius reikia paženklinti, kaip nurodyta 33.2 ar 33.3 punktuose.
35. A klasės kiaušiniai, neatitinkančių šios klasės kiaušiniams nustatytų reikalavimų, perrūšiuojami į B rūšį. Šių kiaušinių bei B klasės kiaušinių nebūtina ženklinti, kai jie tiesiogiai pristatomi į maisto pramonės įmones ar kiaušinių produktams gaminti ir ant jų pakuočių yra aiškiai nurodyta paskyrimo vieta.
VII. KIAUŠINIŲ PAKAVIMAS
36. Reikalavimai pakuotei:
36.1. vidinė pakuotės dalis ir kita pakavimo medžiaga turi būti neduži, sausa, švari ir tvarkinga, negalinti paveikti kiaušinių juslinių savybių ir kokybės;
36.2. kiaušinių gabenimo didelės pakuotės ir vidinė pakuotės dalis nenaudojamos pakartotinai, nebent jos atrodo kaip naujos ir atitinka 36.1 punkto reikalavimus. Ant pakartotinai naudojamų didelių pakuočių neturi likti ankstesnių žymėjimo ženklų;
37. Ant didelių ir mažų pakuočių turi būti:
37.1. kiaušinius pakavusios įmonės pavadinimas ir adresas; prekybos įmonės pavadinimas ar prekės ženklas gali būti nurodomi tuo atveju, jei jų nuorodos atitinka šio reglamento reikalavimus, susijusius su kiaušinių kokybe, gamybos būdu ar kilme;
37.3. kiaušinių klasė ir masės kategorija. Ant A klasės kiaušinių pakuočių gali būti rašoma „A klasė“ arba tiesiog „A“ raidė;
37.5. minimalaus tinkamumo vartoti terminas kartu su A klasės kiaušinių laikymo rekomendacijomis, B klasės kiaušinių – pakavimo data (2 priedas). Data nurodoma dviženklių skaitmenų deriniu, kurių pirmasis – nuo 01 iki 31 žymi dieną, o antrasis – nuo 01 iki 12 žymi mėnesį ir kurie ne mažesni kaip 5 mm;
37.6. ant B klasės kiaušinių pakuočių nurodoma informacija apie kiaušinių atšaldymą ar apdorojimo būdus;
37.8. žymuo „Ekstra“ dedamas ant A klasės kiaušinių mažų pakuočių. Jis rašomas ant juostelių arba etikečių, kurios turi būti nuimtos nuo pakuočių ir sunaikinamos ne vėliau kaip praėjus 7 dienoms po kiaušinių supakavimo arba 9 dienoms po kiaušinių padėjimo;
37.9. šalia pakavimo datos gali būti nurodyta rekomenduojama galutinė pardavimo data ir(arba) kiaušinių padėjimo data (2 priedas). Ant pakuočių nurodant kiaušinių padėjimo datą, ji nurodoma ir ant kiaušinių. Kiaušinio padėjimo data gali būti spauduota gamintojo;
37.10. kiaušinių pakuotės, ant kurių nurodoma padėjimo data, pristatomos į pakavimo įmones užklijuotose dėžėse. Apie tokių kiaušinių siuntą ir apie ūkiuose spauduotus kiaušinius teikiama tokia informacija:
37.10.2. gamintojas ir jo adresas bei veterinarinio patvirtinimo numeris, vištidės, kurioje kiaušiniai padėti, numeris;
37.11. supakuotų kiaušinių dėžės (37.10 punktas) atidaromos prieš pat rūšiavimą. Visi tos pačios dėžės kiaušiniai rūšiuojami ir pakuojami vienu metu. Ženklinamų kiaušinių padėjimo data žymima spauduojant rūšiavimo metu arba tuoj po rūšiavimo. Kai kiaušinius pakavimo įmonėms tiekia toje pačioje vietoje esantys gamybos padaliniai, kiaušiniai turi būti spauduojami ir rūšiuojami bei pakuojami arba perduodami kitoms įmonėms padėjimo dieną;
38. Kiaušinių pakuotės ženklinamos:
38.1. A ir B klasių – baltos spalvos etiketėmis ar juostelėmis, kuriose spausdinama informacija turi būti ryški;
38.3. didelės pakuotės, į kurias sudėtos mažos, pažymėtos užrašu „A klasė“, ženklinamos žodžiais „PAKUOTĖ, SUDARYTA IŠ MAŽŲ A KLASĖS PAKUOČIŲ“;
38.4. pakuotėse, pažymėtose geltona etikete ar juostele, su aiškiai matomais įrašais, prekiaujama įpakuotais:
38.5. ant maisto pramonei skirtų kiaušinių pakuočių dedamas spaudas „MAISTO PRAMONEI SKIRTI KIAUŠINIAI“;
39. Jei kiaušiniai, kuriuos ketinama parduoti nesupakuotus mažais kiekiais, yra tiesiogiai iš pakuotojo pristatomi mažmeninei prekybai, leidžiama jų nepakuoti į dideles pakuotes. Šiuo atveju per dieną tokių kiaušinių negali būti parduodama daugiau nei 3600 ir ne daugiau kaip 360 kiaušinių vienam pirkėjui. Pakavimo įmonės pavadinimas, adresas ir veterinarinio patvirtinimo numeris, kiaušinių kiekis, kokybė, masės kategorija ir minimalus tinkamumo vartoti terminas nurodomi lydimuosiuose dokumentuose.
40. Ant kiaušinių didelių ir mažų pakuočių gali būti pateikta papildoma informacija:
VIII. KIAUŠINIŲ PERPAKAVIMAS IR PERRŪŠIAVIMAS
42. Gali būti perpakuojami ir perrūšiuojami importuoti kiaušiniai, gauti iš kitos valstybės arba netinkamai surūšiuoti ir supakuoti mūsų šalyje, bei neatitinkantys A ar B klasių savybių. Perrūšiuojant ir perpakuojant importuotas kiaušinių siuntas, būtina apie sprendimą perrūšiuoti kiaušinius nedelsiant pranešti kiaušinių kilmės valstybei arba tos valstybės prašymu paskirtai atsakingai institucijai.
43. Perpakuoti supakuotus kiaušinius į kitas dideles arba mažas pakuotes arba juos perrūšiuoti gali tik pakavimo įmonės. Perpakuotus arba perrūšiuotus kiaušinius galima realizuoti tose pakuotėse, kuriose jie buvo prieš perpakavimą ar perrūšiavimą. Perpakuojant ar perrūšiuojant į kiekvieną pakuotę galima dėti tik tos pačios siuntos kiaušinius.
44. Ant etiketės arba juostelės, tvirtinamos ant didelių pakuočių, aiškiai įskaitomomis juodomis raidėmis užrašoma ši informacija:
44.1. įmonės, perpakavusios ar perrūšiavusios kiaušinius arba organizavusios jų perpakavimą ar perrūšiavimą, pavadinimas ir adresas, gamintojo pavadinimas;
44.2. kiaušinius perpakavusios ar perrūšiavusios pakavimo įmonės veterinarinio patvirtinimo numeris;
44.5. perpakuojant A klasės kiaušinius, nurodomas minimalus vartojimo terminas, o apačioje nuoroda „perrūšiuoti“ ar „perpakuoti“. Perpakuojant B klasės kiaušinius, nurodoma pirminė pakavimo ar rūšiavimo data, po to įrašoma perpakavimo ar perrūšiavimo data, kaip nurodyta 37.5 punkte, o apačioje nuoroda – „perpakuoti“ arba „perrūšiuoti“;
44.6. ant atšaldytų arba konservuotų kiaušinių užrašomi atšaldymo ypatumai arba konservavimo būdas (įprastai, ne kodu);
45. Ant perpakuotų kiaušinių mažų pakuočių pateikiama 44.6 punkte nurodyta informacija, išspausdinta aiškiai įskaitomomis raidėmis. Be to, ant mažų pakuočių gali būti nurodytas kiaušinius perpakavusios arba jų perpakavimą organizavusios įmonės prekinis ženklas.
47. Informacija ant etikečių arba juostelių, kurios yra ant didelių antrą kartą naudojamų pakuočių, turi būti visiškai uždengta naujomis etiketėmis arba juostelėmis arba kitaip paslėpta.
48. Ant didelių pakuočių gali būti nurodytas kiaušinius perpakavusios arba perpakavimą organizavusios įmonės prekinis ženklas.
IX. KIAUŠINIŲ laikymas IR GABENIMAS
51. Kiaušiniai gabenami dengtomis švariomis, sausomis, be pašalinių kvapų transporto priemonėmis. Stengiamasi kiaušinių netrankyti.
52. Laikomų ir gabenamų kiaušinių neturi veikti dideli temperatūros svyravimai. Laikant gamintojo arba pakavimo įmonės patalpose bei gabenant iš gamintojo į pakavimo įmonę, kiaušiniai turi būti laikomi optimalioje jų kokybei išsaugoti temperatūroje (ne aukštesnėje nei +18 °C ir ne žemesnėje nei 0 °C).
X. DUOMENŲ REGISTRAVIMAS GAMINTOJŲ IR PAKAVIMO ĮMONĖSE
53. Gamintojai registruoja tokius duomenis:
53.3. pristatytų į pakavimo įmonę kiaušinių skaičių arba masę ir kiaušinių, kurių bus nurodyta padėjimo data arba jau spauduotų ūkyje šia data, skaičių;
53.5. tiekiamų ir vietoje maišomų lesalų kokybę ir rūšį, tiekimo datą ir lesalų gamintojo ar tiekėjo pavadinimą, dedeklių skaičių ir amžių; jei ant A klasės kiaušinių ir pakuočių yra nuoroda apie dedeklių lesinimą, nurodo surinktų ir pristatytų kiaušinių skaičių, išsiuntimo datą ir pirkėjo pavadinimą. Šie įrašai saugomi ne trumpiau kaip šešis mėnesius po to, kai gamintojas nustoja tiekti kiaušinius ar vištų pulkas panaikinamas.
54. Lesalų gamintojai ir tiekėjai įrašus apie patiektų lesalų sudėtį laiko ne trumpiau kaip šešis mėnesius nuo jų išsiuntimo.
55. Pakavimo įmonės registruoja tokius duomenis:
55.1. kiekvieną dieną – kiaušinių, kurių ketinama nurodyti padėjimo datą arba kurių ši data jau spauduota ūkyje, kiekį, gamintojo pavadinimą, adresą ir veterinarinio patvirtinimo numerį;
55.2. surūšiuotų ir parduotų kiaušinių skaičių, masę pagal kategorijas bei pirkėjų ir gamintojų pavadinimus ir adresus. Jei kiaušiniai gauti nesupakuoti, registruojami jų didelių pakuočių numeriai. Pakuočių numeriai nurodomi nuosekliai didėjančia skaičių seka;
55.3. jei kiaušiniai į pakavimo įmonę tiekiami tik iš tos pačios įmonės toje pačioje teritorijoje esančio gamybos padalinio, registruojama:
55.4. kiaušinių pristatymą, nurodant gamintojo pavadinimą ir adresą ar veterinarinio patvirtinimo numerį, kiaušinių skaičių ar masę ir pristatymo datą. Jei ant A klasės kiaušinių ir pakuočių yra nuoroda apie dedeklių lesinimą, šie įrašai saugomi ne trumpiau kaip šešis mėnesius po to, kai gamintojas nustoja tiekti kiaušinius ar vištų pulkas panaikinamas;
56. Surinkėjai privalo registruoti ir turėti tokius duomenis:
57. Didmenininkai (įtraukiant prekybos agentus, kurie neužsiima kiaušinių tvarkymu)privalo registruoti ir pateikti tokią informaciją:
58. Registruojant daromi įrašai apie kiekvieną dieną pagal klasę ir masę surūšiuotų kiaušinių kiekį, mažose pakuotėse esančių kiaušinių ir paženklintų pagal 30–33 punktų ir 2 priedo reikalavimus kiekį, taip pat pirkėjo ar gamintojo pavadinimą ir adresą, pakuočių skaičių, parduotų kiaušinių skaičių arba masę, pristatymo datą ir savaitės atsargas.
XI. KONTROLĖ
61. Kiaušiniai tikrinami atsitiktinės atrankos būdu per visą cirkuliavimo nuo gamintojo iki prekybos grandinę. Importuojami kiaušiniai taip pat tikrinami atsitiktinės atrankos būdu atliekant muitinės formalumus.
63. Jeigu patikrinta siunta, taip pat ir importuojama, neatitinka šio reglamento reikalavimų, tikrinusi tarnyba turi uždrausti ją realizuoti, kol nebus įrodyta, jog šio reglamento reikalavimai įvykdyti.
64. Patikrinimą atlikusi tarnyba privalo pakartotinai tikrinti, ar panaikinti reglamento neatitikimai, dėl kurių siuntą buvo uždrausta realizuoti. Reglamento pažeidėjai atsako teisės aktų numatyta tvarka.
66. Kai kiaušiniai supakuoti į dideles pakuotes, nesudarytas iš mažų pakuočių, tikrintinas šis kiaušinių skaičius:
Kiaušinių skaičius siuntoje |
Tikrintinų kiaušinių skaičius siuntoje, % |
Minimalus kiaušinių skaičius |
iki 180 |
100 |
- |
nuo 181 iki 1800 |
15 |
180 |
nuo 1801 iki 3600 |
10 |
270 |
nuo 3601 iki 10800 |
5 |
360 |
nuo 10801 iki 18000 |
4 |
540 |
nuo 18001 iki 36000 |
3 |
720 |
nuo 36001 iki 360000 |
1,5 |
1080 |
per 360000 |
0,5 |
5400 |
67. Kai kiaušiniai supakuoti į mažas pakuotes, nepriklausomai nuo to, ar jie sudėti į dideles pakuotes, tikrinamas šis mažų pakuočių ir kiaušinių skaičius:
Kiaušinių skaičius siuntoje |
Tikrinamų mažų pakuočių, % |
Kiekvienos siuntos tikrintinų kiaušinių skaičius, % |
iki 180 |
100 |
100 |
nuo 181 iki 1800 |
15 |
100 |
nuo 1801 iki 3600 |
10 |
100 |
nuo 3601 iki 10800 |
5 |
100 |
nuo 10801 iki 18000 |
4 |
100 |
nuo 18001 iki 36000 |
3 |
100 |
nuo 36001 iki 360000 |
1,5 |
100 |
per 360000 |
0,5 |
100 |
68. Kai siuntoje yra ne daugiau kaip 18000 kiaušinių, tikrintini kiaušiniai atrenkami iš 20% didelių pakuočių.
69. Kai siuntoje yra daugiau kaip 18000 kiaušinių, tikrintini kiaušiniai atrenkami iš 10%, bet ne mažiau kaip 10 didelių pakuočių.
70. Mažmeninėje prekyboje tikrinami visi kiaušiniai, jei jų yra ne daugiau kaip 180, o kai kiaušinių daugiau, tikrinama 15%.
71. Patikrinęs ir nustatęs, kad siunta atitinka šio reglamento reikalavimus, kontrolierius pritvirtina prie pakuotės juostelę, ant kurios yra oficialus spaudas su tokia informacija:
72. Jei prieš tikrinimą pakuotė buvo sutvirtinta, ją būtina iš naujo sutvirtinti kontroline juostele, kuri prireikus gali būti tvirtinama ant pirmosios etiketės ar juostelės.
73. Patikrinus mažas, užrašu „A klasė“ pažymėtas pakuotes, ant kontrolinės juostelės gali būti nurodyta šio reglamento 71 punkte minėta informacija ir kursyvu 1 cm aukščio raidėmis parašytas užrašas „A klasė“.
74. Leistini A klasės kiaušinių siuntų kokybės nuokrypiai nuo reglamento reikalavimų:
74.1. siunčiant iš pakavimo įmonės 5% kiaušinių gali turėti kokybės trūkumų, t. y. 2% sudužusių kiaušinių arba su lukšto įskilimu, matomu plika akimi, 1% – su mėšlo arba kraujo dėmelėmis.
Tačiau, jei tikrinami kiaušiniai ženklinti užrašu „A klasė“ arba „Ekstra“, negali būti jokių viršutinio oro tarpo neatitikimų nei pakavimo metu, nei atliekant muitinės formalumus;
75. B klasės kiaušinių siuntose 7% kiaušinių gali turėti kokybės trūkumų, kaip nurodyta 74.2 punkte.
76. Tikrinant ne didesnę kaip 180 kiaušinių siuntą, 74 ir 75 punktuose nurodyti leistini kokybės nuokrypio procentai dvigubinami.
77. A klasės kiaušinių siuntose leistina ne daugiau kaip 6% viena kategorija mažesnės masės kiaušinių. Kai tikrinamoje siuntoje yra mažiau kaip 180 kiaušinių, šis procentas dvigubinamas.
78. Didelės A klasės kiaušinių pakuotės pagal masės kategorijas turi būti ne mažesnės masės kaip::
XL, labai didelių: 7,3 kg/ 100 kiaušinių;
L, didelių: 6,4 kg/ 100 kiaušinių;
M, vidutinių: 5,4 kg/ 100 kiaušinių;
S, smulkių: 4,5 kg/ 100 kiaušinių.
XII. KIAUŠINIŲ ženklinimas, NURODANT ŪKININKAVIMO BŪDĄ
80. A klasės kiaušiniai, taip pat mažos jų pakuotės prireikus gali būti ženklinamos nuorodomis į ūkininkavimo būdą:
Ant pakuočių: |
Ant kiaušinio: |
Laisvai laikomų vištų kiaušiniai |
Laisvų |
Ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai |
Ant kraiko |
Narvuose laikomų vištų kiaušiniai |
Narvuose |
Šios nuorodos gali būti papildomos tam tikro ūkininkavimo būdo detalesniu apibūdinimu.
81. Šios nuorodos gali būti žymimos tik ant tų kiaušinių, kurie surinkti ūkiuose, atitinkančiuose 1 priede išdėstytus reikalavimus.
82. Kai parduodami nesupakuoti kiaušiniai, ūkininkavimo būdas gali būti nurodomas tik tuo atveju, kai patys kiaušiniai paženklinti tam tikru terminu ar gamintojo kodu, pagal kurį galima nustatyti ūkininkavimo būdą.
83. Pakavimo įmonės, kurioms suteikta teisė nurodyti ūkininkavimo būdą, registravimo dokumentus su šiais įrašais saugo ne trumpiau kaip šešis mėnesius po to, kai gamintojas nustoja tiekti kiaušinius ar vištų pulkas panaikinamas. Įmonės registruoja:
83.1. kiaušinius tiekiančių gamintojų, kurie turi veterinarinio patvirtinimo numerį, pavadinimus ir adresus;
84. Įregistruoti gamintojai reguliariai tikrinami Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos. Gamintojai privalo registruoti dedeklių paleidimo į vištides datą, jų amžių tuo metu ir skaičių pagal laikymo sistemos tipą, taip pat nurodyti per dieną surinktų ir išsiųstų kiaušinių skaičių, išsiuntimo datą ir pirkėjų pavadinimus.
85. Kiaušiniai, surinkti iš įvairiu būdu ūkininkaujančių gamintojų, pristatomi į pakavimo įmones dėžėse, ant kurių turi būti viena iš 80 punkte išvardytų nuorodų. Siuntos identifikuojamos pagal gamintojo pavadinimą ir adresą arba veterinarinio patvirtinimo numerį, kiaušinių klasę, skaičių arba masę bei išsiuntimo datą. Pristatymo data ir įrašai ant siuntų bei įrašai apie savaitės atsargas laikomi pakavimo įmonėje ir maisto pramonės įmonėje ne trumpiau kaip šešis mėnesius.
86. Šie kiaušiniai laikomi, rūšiuojami ir pakuojami atskirai nuo kitų kiaušinių. Jeigu kiaušiniai skirti eksportuoti, jie rūšiuojami ir pakuojami tomis dienomis, kurias iš anksto bent prieš vieną darbo dieną nurodo atsakinga institucija.
87. Pakavimo įmonės atskirai registruoja kasdien surūšiuotus pagal kokybės klases bei masės kategorijas kiaušinius, kiaušinių ir jų mažų pakuočių, suženklintų pagal 80 punkto reikalavimus, pardavimą, įskaitant pirkėjo pavadinimą ir adresą, pakuočių skaičių, parduotų kiaušinių skaičių ir(arba) masę pagal kategorijas ir pristatymo datas, be to, savaitės fizines atsargas. Vietoj pardavimo įrašų registracijos knygose gali būti kaupiamos sąskaitų arba pristatymo dokumentų bylos. Tokia informacija laikoma ne trumpiau kaip šešis mėnesius.
1 priedas
MINIMALŪS ūkininkavimo būdo REIKALAVIMAI
1. Laisvai laikomų vištų kiaušinių gamybos ūkiai turi atitikti šiuos minimalius ūkininkavimo reikalavimus:
1.1 Vištoms turi būti sudarytos sąlygos visą dieną būti lauke, išskyrus atvejus, kai tai riboja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
1.2. Beveik visoje vištoms prieinamoje dirvoje turi augti augalai, kurie nenaudojami kitam tikslui, išskyrus vaismedžių sodus, miškingas vietoves, naminių gyvulių ganyklas, jeigu tai leidžia kompetentingos institucijos.
1.3. Vienam hektarui žemės ploto turi būti laikoma ne daugiau kaip 2500 vištų, arba vienai vištai turi tekti 4 m2 ploto. Tais atvejais, kai vištai tenka ne mažiau kaip 10 m2, praktikuojama vištų rotacija visame plote, kiekviename aptvare turi būti ne mažiau kaip 2,5 m2/vištai.
1.5. Ganyklos turi būti nutolusios ne daugiau kaip 150 m spinduliu nuo artimiausios pastato landos. Atskirais atvejais gali būti 350 m nuotolis nuo artimiausios landos su sąlyga, kad būtų pakankamai pastogių ir girdyklų ir jos būtų vienodai išdėstytos visame plote – ne mažiau kaip 4 pastogės hektarui.
2. Narvuose ir ant kraiko laikomų vištų kiaušinių gamybos ūkiai turi atitikti Dedeklių vištų laikymo minimalių standartų ir apsaugos reikalavimus, patvirtintus Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos 2001 m. sausio 5 d. įsakymu Nr. 9 (Žin., 2001, Nr. 3-73; 2003, Nr. 9-333).
______________
2 priedas
Kai kurios nuorodos, vartojamos kiaušinių rinkoje