LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS

ĮSAKYMAS

 

DĖL REIKALAVIMŲ PREKIAUTOJAMS, TIEKIANTIEMS MAISTĄ TIESIOGIAI GALUTINIAM VARTOTOJUI LAIKINOSE PREKYVIETĖSE, PATVIRTINIMO

 

2008 m. gruodžio 16 d. Nr. B1-632

Vilnius

 

Vadovaudamasis 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) 1 straipsnio 2 dalies c punktu, Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893) ir siekdamas užtikrinti maisto, tiekiamo tiesiogiai vartotojui laikinose prekyvietėse, kokybę ir saugą:

1. Tvirtinu pridedamus Reikalavimus prekiautojams, tiekiantiems maistą tiesiogiai galutiniam vartotojui laikinose prekyvietėse.

2. Pavedu:

2.1. įsakymą pagal kompetenciją vykdyti apskričių, miestų, rajonų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms;

2.2. įsakymo vykdymo kontrolę Maisto ir veterinarijos vidaus audito tarnybai.

3. Pripažįstu netekusiu galios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2001 m. lapkričio 6 d. įsakymą Nr. 472 „Dėl Prekybos negyvūniniais maisto produktais turgavietėse reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 2001, Nr. 95-3376).

 

 

DIREKTORIUS                                                                        KAZIMIERAS LUKAUSKAS

 

_________________


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos

tarnybos direktoriaus 2008 m. gruodžio

16 d. įsakymu Nr. B1-632

 

REIKALAVIMAI PREKIAUTOJAMS, TIEKIANTIEMS MAISTĄ TIESIOGIAI GALUTINIAM VARTOTOJUI LAIKINOSE PREKYVIETĖSE

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Reikalavimai prekiautojams, tiekiantiems maistą tiesiogiai galutiniam vartotojui laikinose prekyvietėse (toliau – Reikalavimai), yra skiriami fiziniams ir juridiniams asmenims, kurie tiesiogiai tiekia maistą galutiniam vartotojui laikinose prekyvietėse, esančiose Lietuvos Respublikos teritorijoje.

2. Šie Reikalavimai netaikomi:

2.1. asmenims, gaminantiems maistą ir jį naudojantiems asmeniniams ar namų ūkio poreikiams, nesusijusiems su ūkine komercine veikla, tenkinti;

2.2. maisto tvarkymo subjektams, vykdantiems maisto tvarkymą ir/ar tiekiantiems maistą rinkai pagal 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) ir 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), nuostatas.

3. Vartojamos sąvokos:

Galutinis vartotojas – vartotojas, kuris maisto nenaudoja kokiam nors su maisto verslu susijusiam veiksmui atlikti ar veiklai vykdyti.

Laikinoji prekyvietė – prekiavimo vieta (teritorija), kurioje fiziniai ir juridiniai asmenys iš laikinųjų prekybos įrenginių arba mobiliųjų pardavimo automobilių parduoda maistą galutiniam vartotojui.

Laikinosios prekyvietės atsakingas asmuo – laikinosios prekyvietės savininkas ar jo įgaliotas asmuo.

Laikinieji prekybos įrenginiai – sukomplektuota ir lauke pastatyta įranga (prekystaliai, vežimėliai, stalai, kedės, skėčiai ir pan.), skirta prekybai.

Prekiautojas – fizinis arba juridinis asmuo, gaminantis bei tiekiantis sumedžiotą, sužvejotą, dirvožemyje užaugintą ir/ar asmeniniame ūkyje pagamintą maistą galutiniam vartotojui laikinose prekyvietėse.

Tiekimas rinkai – maisto laikymas pardavimui, įskaitant siūlymą parduoti arba kurį nors kitą jo perdavimo būdą, nemokamai ar už pinigus ir pats pardavimas, paskirstymas bei kitos jo perdavimo formos.

 

II. REIKALAVIMAI LAIKINAJAI PREKYVIETEI

 

4. Laikinosios prekyvietės, kuriose vykdomas maisto, tiekiamo tiesiogiai galutiniam vartotojui, tvarkymas turi atitikti reglamento (EB) Nr. 852/2004 II priedo III skyriuje nustatytus reikalavimus.

5. Laikinosios prekyvietės atsakingas asmuo dėl maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo turi kreiptis į atitinkamą apskrities, miesto ar rajono valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (toliau – teritorinė VMVT) ir jai pateikti nustatytos arba laisvos formos prašymą, nurodant juridinio asmens pavadinimą (jei laikinosios prekyvietės atsakingas asmuo – juridinis asmuo), kodą, adresą, telefoną, faksą, elektroninio pašto adresą (jei yra), fizinio asmens (jei laikinosios prekyvietės atsakingas asmuo – fizinis asmuo) vardą, pavardę, adresą, telefoną, elektroninio pašto adresą (jei yra), laikinosios prekyvietės adresą, pavadinimą.

6. Teritorinė VMVT, įvertinusi pateiktą informaciją, ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo prašymo gavimo dienos išduoda maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą ir įveda duomenis į VMVT Maisto tvarkymo subjektų registrą.

7. Siekiant užtikrinti tiekiamo maisto atsekamumą, laikinosios prekyvietės atsakingas asmuo turi registruoti prekiautojus, kurie vykdo maisto, tiekiamo tiesiogiai galutiniam vartotojui, tvarkymą laikinose prekyvietėse. Prekyba vykdoma laikinosios prekyvietės atsakingajam asmeniui paskyrus atitinkamą prekybos vietą.

8. Laikinoje prekyvietėje, kurioje vykdomas maisto, tiekiamo tiesiogiai vartotojui, tvarkymas, laikinieji prekybos įrenginiai turi būti įrengti taip, kad apsaugotų maistą nuo lietaus, vėjo, dulkių, tiesioginių saulės spindulių, šalčio.

9. Laikinosios prekyvietės atsakingas asmuo privalo:

9.1. suderinti laikinosios prekyvietės vietą su savivaldybe, nustatyti laikinosios prekyvietės darbo laiką;

9.2. organizuoti laikinosios prekyvietės išvalymą, maisto ir ne maisto atliekų surinkimą ir pašalinimą nustatytu laiku ir periodiškumu;

9.3. organizuoti laikinosios prekyvietės įrenginių valymą, jei reikia, dezinfekavimą;

9.4. organizuoti prekiautojams tinkamas sąlygas asmens higienai palaikyti.

 

III. BENDRIEJI MAISTO TVARKYMO REIKALAVIMAI

 

10. Prekiautojai, tvarkydami maistą, tiekiamą tiesiogiai vartotojui laikinose prekyvietėse, turi laikytis asmens higienos reikalavimų: dėvėti švarius rūbus, mūvėti vienkartines pirštines liečiant gaminius ir juos apsaugoti nuo galimos taršos (pjaustant).

11. Sergančiam ar įtariamam, kad serga, prekiautojui, pavyzdžiui, turinčiam bent vieną iš šių požymių: viduriavimas, vėmimas, karščiavimas, užkrėsta ar atvira žaizda, sergančiam užkrečiamąja odos liga ar esančiam ligos, kuri gali būti perduodama per maistą, nešiotojui, draudžiama prekiauti.

 

IV. NEGYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO REIKALAVIMAI

 

12. Prekiautojai, kurie prekiauja arbatžolėmis ir/ar prieskoniais laikinoje prekyvietėje, privalo užtikrinti Mažais kiekiais surenkamų Lietuvos Respublikos rinkai tiekiamų arbatžolių ir/ar prieskonių tvarkymo reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. rugsėjo 11 d. įsakymu Nr. B1-468 (Žin., 2008, Nr. 109-4190).

13. Prekiautojai, kurie prekiauja laikinoje prekyvietėje šviežiais vaisiais, uogomis ir daržovėmis, turi:

13.1. turėti dokumentą, patvirtinantį žemės valdymą ar naudojimą (jei fizinis asmuo vaisius, uogas ir daržoves užaugino asmeniniame ūkyje ar sodininkų bendrijos sklype); ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą (jei fizinis asmuo vaisius, uogas ir daržoves užaugino ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka) arba pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys; juridinio asmens registravimo pažymėjimą (jei juridinis asmuo vaisius, uogas ir daržoves užaugino ūkyje), ekologinio gamybos ūkio sertifikatą (jei prekiauja ekologiškais vaisiais, uogomis ir daržovėmis);

13.2. tiekti šviežius vaisius, uogas ir daržoves tinkamos išvaizdos, be fiziologinių trūkumų, be mechaninių pažeidimų, be ligų ar puvinio požymių, švarius, be pašalinio kvapo, nesušalusius;

13.3. pateikti informaciją galutiniam vartotojui žodžiu apie parduodamų šviežių vaisių, uogų ir daržovių auginimo vietovę, prekiautojo vardą, pavardę, pavadinimą arba nurodyti šiuos duomenis raštu (iškaboje).

14. Ekologiškas maistas, atitinkantis 1991 m. birželio 24 d. Tarybos reglamento (EEB) Nr. 2092/91 dėl ekologinės žemės ūkio produktų gamybos ir nuorodų apie tokią gamybą ant žemės ūkio ir maisto produktų (OL 2004 m. specialusis leidimas, 15 skyrius, 2 tomas, p. 39) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2006 m. gruodžio 21 d. Tarybos reglamentu(EB) Nr. 1991/2006 (OL 2006 L 411, p. 18), ir Ekologinio žemės ūkio taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. gruodžio 28 d. įsakymu Nr. 375 (Žin., 2001, Nr. 1-21; 2007, Nr. 42-1604), reikalavimus, ženklinamas ekologiškų produktų sertifikavimo ženklu.

15. Prekiautojai, kurie prekiauja Lietuvos miškų gėrybėmis (uogomis, grybais), turi jas tiekti tik šviežias, švarias, tinkamos išvaizdos, be puvinio, gedimo požymių.

16. Prekiautojai, kurie prekiauja duonos ir pyrago gaminiais, turi užtikrinti, kad duonos ir pyrago gaminiai, tiekiami galutiniam vartotojui laikinoje prekyvietėje, yra pagaminti turint maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, išduotą teritorinės VMVT. Galutiniam vartotojui duonos ir pyrago gaminius prekiautojas turi pateikti sufasuotus ir paženklintus.

 

V. GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO REIKALAVIMAI

 

17. Prekiautojai, kurie vykdo maisto, tiekiamo tiesiogiai galutiniam vartotojui, tvarkymą laikinoje prekyvietėje, privalo užtikrinti specialiųjų reikalavimų įgyvendinimą pagal atitinkamą maisto rūšį:

17.1. Reikalavimai pieno produktų gamybai ūkiuose ir jų pardavimui, patvirtinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. balandžio 24 d. įsakymu Nr. B1-251 (Žin., 2008, Nr. 56-2138);

17.2. Mažais kiekiais sugautų žuvų tiekimo vietinei rinkai veterinarijos reikalavimai, patvirtinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. B1-726 (Žin., 2006, Nr. 2-34);

17.3. Paukščių ir kiškinių gyvūnų šviežios mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimai, patvirtinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. B1-717 (Žin., 2005, Nr. 153-5667);

17.4. Laukinių medžiojamųjų gyvūnų mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimai, patvirtinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. B1-725 (Žin., 2006, Nr. 2-33).

18. Prekiautojai, tiekiantys kiaušinius tiesiogiai galutiniam vartotojui ir kurie laiko ne daugiau kaip 50 vištų dedeklių, turi laikytis 2007 m. spalio 22 d. Tarybos reglamento (EB) Nr. 1234/2007, nustatančio bendrą žemės ūkio rinkų organizavimą ir konkrečias tam tikriems žemės ūkio produktams taikomas nuostatas (Bendras bendro žemės ūkio rinkų organizavimo reglamentas) (OL 2007 L 299, p. 1), XIV priedo A dalies III punkto 3 papunkčio reikalavimų.

19. Prekiautojai, tiekiantys bitininkystės produktus tiesiogiai galutiniam vartotojui, turi turėti bityno pasą, išduotą vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. kovo 18 d. įsakymu Nr. B1-180 „Dėl Bitynų, bitininkystės produktų ir bičių užkrečiamųjų ligų kontrolės reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 2005, Nr. 38-1266), ir užtikrinti Medaus techninio reglamento, patvirtinto Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. rugpjūčio 12 d. įsakymu Nr. 3D-333 „Dėl Medaus techninio reglamento patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 81-3714), reikalavimus.

20. Prekiautojai, tiekiantys gyvūninį maistą tiesiogiai galutiniam vartotojui, kurių tiekimo rinkai nereglamentuoja specialieji teisės aktai, nurodyti Reikalavimų 17 punkte, privalo užtikrinti gyvūniniam maistui keliamus reikalavimus pagal reglamentą (EB) Nr. 853/2004.

 

VI. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

21. Už tiekiamų rinkai maisto produktų saugą, kokybę ir ženklinimą atsako prekiautojas.

_________________