LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ

 

N U T A R I M A S

DĖL MAISTO PRODUKTŲ MAŽMENINIŲ KAINŲ

 

1991 m. kovo 21 d. Nr. 96

Vilnius

 

Atsižvelgdama į materialinių techninių išteklių pabrangimą bei žemės ūkio produktų superkamųjų kainų padidinimą ir siekdama apsaugoti rinką, Lietuvos Respublikos Vyriausybė nutaria:

1. Padidinti nuo 1991 m. kovo 26 d. mažmenines maisto produktų kainas vidutiniškai 2,8 karto, taikant dalinį mėsos ir mėsos produktų, pieno ir pieno produktų, duonos gamybos dotavimą ir nustatytąja tvarka kompensuojant gyventojams papildomas išlaidas.

2. Pavesti Ekonomikos ministerijai:

2.1. kartu su Žemės ūkio ministerija, Prekybos ministerija ir Finansų ministerija nustatyti valstybines mažmenines maisto produktų kainas ir prekybos bei tiekimo nuolaidas visų rūšių įmonėms pagal 1 priedėlį;

2.2. nustatytąja tvarka derinti maisto produktų, nurodytų 2 priedėlyje, kainas.

3. Nustatyti, kad maisto produktai ir techninė maisto pramonės produkcija, kuriems netaikomas valstybinis kainų reguliavimas, nuo 1991 m. kovo 26 d. parduodami perskaičiuotomis kainomis Ekonomikos ministerijos ir Finansų ministerijos nustatyta tvarka.

4. Nustatyti, kad įvežamos iš TSRS respublikų maisto prekės Lietuvos Respublikos vidaus rinkoje parduodamos pirkimo kainomis. Šios prekės, įsigytos sutartinėmis kainomis, į kurias neįskaitytos prekybos nuolaidos, parduodamos pirkimo kainomis pridedant prekybos nuolaidos dydžio, tačiau ne didesnį kaip 20 procentų prekybos antkainį (įskaitant didmeninį prekybos organizacijų tiekimo ir realizavimo antkainį pagal susitarimą).

5. Pavesti Finansų ministerijai kartu su Žemės ūkio ministerija ir Lietuvos banku nustatyti 1 punkte nurodytų maisto produktų gamybos dotavimo tvarką.

6. Pavesti Prekybos ministerijai:

6.1. kartu su Finansų ministerija ir Ekonomikos ministerija nedelsiant nustatyti maisto produktų likučių prekybos ir viešojo maitinimo įmonėse perkainojimo nuo 1991 m. kovo 26 d. tvarką ir organizuoti jų perkainojimą;

6.2. parengti maisto produktų, kurių gamybą numatyta dotuoti, pardavimo gyventojams tvarką ir ją įgyvendinti.

7. Įmonės bei organizacijos turi imtis priemonių darbuotojų maitinimui valgyklose ir bufetuose atpiginti, tam reikalui panaudoti savas lėšas.

Nustatyti, kad įmonių bei organizacijų valgyklose ir bufetuose antkainis turi sudaryti ne daugiau kaip 10 procentų apyvartos naujomis mažmeninėmis (sutartinėmis) kainomis (be alkoholinių gėrimų).

 

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS MINISTRAS PIRMININKAS                               G. VAGNORIUS

 


Lietuvos Respublikos Vyriausybės

1991 m. kovo 21 d. nutarimo Nr. 96

1 priedėlis

 

MAISTO PRODUKTAI, KURIŲ VALSTYBINES MAŽMENINES KAINAS IR

PREKYBOS BEI TIEKIMO NUOLAIDAS VISŲ RŪŠIŲ ĮMONĖMS

NUSTATO EKONOMIKOS MINISTERIJA

 

Miltai, kruopos, makaronai, duona, batonai, bandelės sumuštiniams

Mėsa (galvijų, kiaulių skerdiena, išdarinėti naminiai paukščiai), kiauliniai taukai

Pienas

Cukrus

Spiritas, degtinė, degtinės ir likerio gaminiai, tabakas ir tabako gaminiai

 

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS

APARATO VADOVO PIRMASIS PAVADUOTOJAS                                           K. ČILINSKAS

______________


Lietuvos Respublikos Vyriausybės

1991 m. kovo 21 d. nutarimo Nr. 96

2 priedėlis

 

MAISTO PRODUKTAI, KURIŲ KAINOS DEKLARUOJAMOS ARBA

NUSTATOMAS AUKŠČIAUSIAS JŲ LYGIS

 

Mėsos pusfabrikačiai, virtos dešros, dešrelės, sardelės, parūkytos bei rūkytos dešros ir jų gaminiai, pramoniniai kulinarijos gaminiai, koldūnai, subprodukčiai, mėsos konservai

Nenugriebto pieno produktai (išskyrus pieną), sviestas, fermentiniai sūriai, pieno konservai, sausas riebus pienas, sausa grietinėlė

Bulvės

Saulėgrąžų aliejus

Kiaušiniai

Druska

Šampanas, vynas, alus

Muilas

 

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS

APARATO VADOVO PIRMASIS PAVADUOTOJAS                                           K. ČILINSKAS

______________