LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL MAISTO IR MITYBOS MOKSLO KOMITETO ĮSTEIGIMO
2003 m. sausio 22 d. Nr. V-33
Vilnius
Vykdydamas Lietuvos Respublikos pasirengimo narystei Europos Sąjungos programos (Nacionalinė AQUIS priėmimo programa) teisės derinimo priemonių 2002 m. plano, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. vasario 27 d. nutarimu Nr. 300 (Žin., 2002, Nr. 25-910) priemonę 3.23-T5 bei įgyvendindamas Tarybos direktyvos 93/5/EEB dėl pagalbos Komisijai ir valstybių narių bendradarbiavimo sprendžiant mokslinius klausimus, susijusius su maistu, nuostatas:
1. Tvirtinu pridedamus:
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos
ministro
2003 m. sausio 22 d. įsakymu Nr. V-33
Maisto ir mitybos mokslo komiteto personalinė sudėtis
Doc. dr. J. A. Abaravičius – Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Fiziologijos, biochemijos ir laboratorinės medicinos katedros docentas
Dr. R. Adomaitytė – Respublikinio mitybos centro Maisto saugos skyriaus chemikė
Dr. A. Astrauskienė – Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktoriaus pavaduotoja
Dr. R. Bartkevičiūtė – Respublikinio mitybos centro Faktinės mitybos skyriaus vedėja
Dr. V. Dailidėnienė – Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio ir maisto departamento Mėsos ir pieno produktų skyriaus vedėjo pavaduotoja
Prof. habil. dr. A. Irnius – Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos Gastroenterologijos ir dietologijos centro direktorius
Dr. A. Kranauskas – Respublikinio mitybos centro direktoriaus pavaduotojas
Doc. dr. Š. Kučingis – Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto docentas
Dr. K. Lukauskas – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius
Prof. habil. dr. I. Misevičienė – Kauno medicinos universiteto mokslo reikalų prorektorė
Doc. dr. J. Petkevičienė – Kauno medicinos universiteto Biomedicininių tyrimų instituto vyr. mokslinė bendradarbė
Dr. L. Petkevičienė – Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos Gastroenterologijos ir dietologijos centro vyriausioji specialistė gydytoja dietologė
Doc. dr. J. Petraitis – Nacionalinės veterinarijos laboratorijos direktoriaus pavaduotojas.
Doc. dr. R. Stukas – Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto prodekanas
Dr. S. Sučilienė – Respublikinio mitybos centro Maisto saugos skyriaus chemikė
Prof. habil. dr. P. R. Venskutonis – Kauno technologijos universiteto Maisto produktų technologijos katedros vedėjas
______________
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos
ministro
2003 m. sausio 22 d. įsakymu Nr. V-33
Maisto ir mitybos mokslo komiteto NUOSTATAI
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Maisto ir mitybos mokslo komitetas (toliau – Komitetas) yra konsultacinio pobūdžio institucija prie Visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos, teikianti moksliškai pagrįstas išvadas su maisto sauga, kokybe ir vartotojų apsauga susijusiais klausimais.
1.1. Įvertinant riziką žmogaus sveikatai bei nustatant privalomuosius reikalavimus:
1.2. Maisto saugos ir sveikos mitybos politikos formavimo, teisinio reguliavimo bei programų šioje srityje rengimo ir įgyvendinimo klausimais.
3. Į Komiteto veiklą įtraukiami kvalifikuoti medicinos, mitybos, visuomenės sveikatos, toksikologijos, biologijos, higienos, maisto technologijos, biotechnologijos, naujų maisto produktų ir procesų, rizikos įvertinimo, fizikos ir chemijos specialistai.
II. KOMITETO UŽDAVINIAI IR FUNKCIJOS
5. Svarbiausias Komiteto uždavinys – analizuoti maisto saugos, gyventojų mitybos bei vartotojų apsaugos problemas ir, atlikus rizikos vertinimą, teikti moksliškai pagrįstas išvadas suinteresuotoms institucijoms dėl šalyje gaminamo ir importuojamo maisto saugos bei su maistu susijusių teisės aktų ir programų projektų.
6. Komitetas bendradarbiauja su Europos Komisija ir jos prašymu teikia paramą moksliškai įvertinant visuomenei svarbius su maistu susijusius klausimus. Pagrindinės bendradarbiavimo sritys yra šios:
6.1. ataskaitų, kuriose pateikiamas su maistu ir jo komponentais susijusios rizikos įvertinimas, rengimas ir teikimas;
6.5. gyventojų mitybos tyrimai, ypač tų, kurie reikalingi nustatant ar įvertinant maisto priedų vartojimo sąlygas arba reglamentuojant kitų medžiagų leidžiamas koncentracijas maiste;
III. KOMITETO TEISĖS
8. Komitetas, įgyvendindamas jam pavestus uždavinius, turi teisę:
8.1. gauti iš Vyriausybės, ministerijų, kitų Vyriausybės įstaigų, vietos savivaldos institucijų, įmonių, įstaigų, organizacijų teisės aktų, programų projektus, statistinę ir kitą informaciją;
8.3. pasitelkti Lietuvos ir užsienio ekspertus, nepriklausomas laboratorijas ir specialistus, sudaryti laikinas ar nuolatines darbo grupes;
IV. KOMITETO DARBO ORGANIZAVIMAS
10. Komiteto darbui vadovauja Komiteto pirmininkas, jei jo nėra, – Komiteto pirmininko pavaduotojas. Komiteto pirmininkas renkamas 4 metams slaptu Komiteto narių balsavimu.
11. Komiteto pirmininkas:
12. Komiteto mokslinis sekretorius:
13. Posėdžio darbotvarkę parengia Komiteto pirmininkas, Komitetas ją patvirtina kiekvieno posėdžio pradžioje.
14. Komiteto pasiūlymai priimami Komiteto posėdžiuose. Visi pasiūlymai įforminami protokolu. Protokolą pasirašo Komiteto pirmininkas, jei jo nėra, – Komiteto pirmininko pavaduotojas ir mokslinis sekretorius. Protokolų kopijos siunčiamos pareiškėjui bei Komiteto nariams.
15. Komiteto posėdžiai yra teisėti, jeigu juose dalyvauja ne mažiau kaip du trečdaliai Komiteto narių ir nagrinėjamų klausimų kompetentingi Komiteto nariai. Sprendimai priimami atviru balsavimu paprastąja posėdyje dalyvaujančių narių dauguma. Jei balsų būna po lygiai, lemia Komiteto pirmininko balsas.
16. Komitetas dirba pagal Komiteto pirmininko sudarytą, Komiteto protokoliniu sprendimu patvirtintą veiklos planą.