VALSTYBINĖS GYVULIŲ VEISLININKYSTĖS PRIEŽIŪROS TARNYBOS PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKO
ĮSAKYMAS
DĖL VEISLINIŲ ŠILAVOTO KARPIŲ VERTINIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO
2010 m. vasario 25 d. Nr. 1A-4
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos gyvulių veislininkystės įstatymo (Žin., 1994, Nr. 14-226; 1998, Nr. 110-3023) 16 straipsniu bei Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2011 m. sausio 28 d. įsakymu Nr. 3D-55 (Žin., 2011, Nr. 14-616), 5.13 punktu:
1. Tvirtinu:
2. Pavedu įsakymo vykdymą kontroliuoti Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Avių, kailinių žvėrelių, bičių ir kitų gyvūnų rūšių skyriaus vedėjui.
PATVIRTINTA
Valstybinės gyvulių veislininkystės
priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio
ministerijos viršininko
2011 m. vasario 25 d. įsakymu Nr. 1A-4
Veislinių ŠILAVOTO Karpių vertinimo taisyklės
I. Bendrosios nuostatos
1. Veislinių Šilavoto karpių vertinimo taisyklės reglamentuoja veislinių Šilavoto karpių savybių vertinimą.
2. Vartojamos sąvokos:
Veislinis Šilavoto karpis (toliau – veislinis karpis) – ne mažiau kaip dviejų žinomų kartų Šilavoto karpių patelė ar patinas, naudojami mailiui veisti.
Veislinių Šilavoto karpių apskaita – zootechninės apskaitos dalis, kurią sudaro veislinių karpių kilmės, augimo, vislumo, eksterjero ir konstitucijos duomenys ir produktyvumo rodiklių registravimo sistema.
Veislinių Šilavoto karpių savybių vertinimas – veislinių Šilavoto karpių vertinimas pagal eksterjerą, konstituciją, vislumą, produktyvumą ir žiemojimo savybes.
3. Pagal šias taisykles kasmet vertinami veisliniai karpiai, gauti duomenys registruojami Šilavoto veislinių karpių kilmės knygoje.
II. VEISLINIŲ KARPIŲ patelių vertinimo reikalavimai
5. Veislinių karpių patelės vertinamos pagal:
5.1. eksterjerą;
5.1.1. eksterjeras vertinamas pagal šiuos indeksus:
aukštanugariškumo – l/H,
čia I – žuvies ilgis cm (be uodegos peleko), H – žuvies aukštis cm;
galvos dydžio – C*100/l,
čia C – galvos ilgis cm, l – žuvies ilgis cm (be uodegos peleko);
kūno storio – Br*100/l,
čia Br – kūno storis cm, l – žuvies ilgis cm (be uodegos peleko);
kūno apimties – L0*100/l,
čia L0 – kūno apimtis cm, l – žuvies ilgis cm (be uodegos peleko);
5.2. įmitimą;
5.3. reprodukcines savybes;
6. Vadovaujantis šių taisyklių 5 punktu, balų vidurkis nustatomas pagal 2 lentelę. Veislinių karpių patelės vertinamos kasmet po neršto.
7. Veislinių karpių patelių vertinimo balas apskaičiuojamas pagal formulę:
KRB(?) = 0,2*(E + KF + R + H + I),
čia KRB(?) – veislinių karpių patelių balas;
E – balas už eksterjerą;
KF – balas už įmitimą;
R – balas už reprodukcines savybes;
H – balas už reakciją į injekciją;
I – balas už bendrą išvaizdą;
0,2 – koeficientas.
III. VEISLINIŲ KARPIŲ patinų vertinimo reikalavimai
8. Veislinių karpių patinai vertinami pagal:
8.1. eksterjerą;
8.1.1. eksterjeras vertinamas pagal šiuos indeksus:
aukštanugariškumo – l/H,
čia l – žuvies ilgis cm (be uodegos peleko), H – žuvies aukštis cm;
galvos dydžio – C*100/l,
čia C – galvos ilgis cm, l – žuvies ilgis cm (be uodegos peleko);
kūno storio – Br*100/l,
čia Br – kūno storis cm, l – žuvies ilgis cm (be uodegos peleko);
kūno apimties – L0*100/l,
čia L0 – kūno apimtis cm, l – žuvies ilgis cm (be uodegos peleko);
8.2. įmitimą;
8.3. reprodukcines savybes;
9. Vadovaujantis šių taisyklių 8 punktu, balų vidurkis nustatomas pagal 3 lentelę. Veislinių karpių patinai vertinami kasmet po neršto.
10. Veislinių karpių patinų vertinimo balas apskaičiuojamas pagal formulę:
KRB(?) = 0,2*(E + KF + R + H + I),
čia KRB(?) – veislinių karpių patinų balas;
E – balas už eksterjerą;
KF – balas už įmitimą;
R – balas už reprodukcines savybes;
H – balas už reakciją į injekciją;
I – balas už bendrą išvaizdą;
0,2 – koeficientas.
Veislinių Šilavoto karpių vertinimo
taisyklių
priedas
1 lentelė. Veislinių karpių vertinimo klasė ir balai
Vertinimo klasė |
Balai |
Elito klasė |
9–10 |
I klasė |
7–8 |
II klasė |
5–6 |
Nevertinami |
<5 |
2 lentelė. Veislinių karpių patelių vertinimas
Eksterjero indeksai (E) |
Balai |
Įmitimo Koeficientas (KF) |
Balai |
Reprodukcinės savybės (R) |
Balai |
Reakcija į hipofizio injekciją (H) |
Balai |
Bendra žuvies išvaizda (I) |
Balai |
Balų vidurkis |
||||
aukštanugariškumo |
galvos dydžio |
kūno storio |
kūno apimties |
darbinis vislumas |
santykinis darbinis vislumas |
|||||||||
<2,70 |
<25,0 |
>16,0 |
>81,0 |
10 |
>2,80 |
10 |
>800 00 |
>100 000 |
10 |
Atiduoda visus ikrus iš karto |
10 |
Visi žvynai, oda ir pelekai sveiki |
10 |
10 |
2,70–2,75 |
25,0–25,5 |
15,5–16,0 |
80,8–81,0 |
9 |
2,76–2,80 |
9 |
751 000– 800 000 |
98 500– 100 000 |
9 |
Atiduoda beveik visus ikrus iš karto |
9 |
Yra vos matomų sužeidimų |
9 |
9 |
2,76–2,80 |
25,6–25,8 |
15,0–15,4 |
80,4–80,7 |
8 |
2,71–2,75 |
8 |
700 000– 750 000 |
96 500– 98 000 |
8 |
Atiduoda visus ikrus, bet per du kartus |
8 |
Trūksta žvynų ar matomi nežymūs sužeidimai |
8 |
8 |
2,81–2,85 |
25,9–26,1 |
14,5–14,9 |
80,1–80,3 |
7 |
2,67–2,70 |
7 |
670 000– 699 000 |
94 500– 96 000 |
7 |
Atiduoda ?90 % ikrų |
7 |
Trūksta žvynų ir matomi nežymūs sužeidimai |
7 |
7 |
2,86–2,90 |
26,2–26,5 |
14,2–14,4 |
78,8–80,0 |
6 |
2,64–2,68 |
6 |
620 000– 669 000 |
92 500– 94 000 |
6 |
Atiduoda ?80 % ikrų |
6 |
Trūksta žvynų, matomi sužeidimai ir pelekų pažeidimai |
6 |
6 |
>2,90 |
>26,5 |
<14,2 |
<78,8 |
5 |
<2,64 |
5 |
<620 000 |
<92 500 |
5 |
Atiduoda ?70 % ikrų |
5 |
Matyti gana gilūs įbrėžimai ar užgijusios žaizdelės |
5 |
5 |
3 lentelė. Veislinių karpių patinų vertinimas
Eksterjero indeksai (E) |
Balai |
Įmitimo koeficientas (KF) |
Balai |
Reprodukcinės savybės (R) |
Balai |
Reakcija į hipofizio injekciją (H) |
Balai |
Bendra žuvies išvaizda (I) |
Balai |
Balų vidurkis |
||||
aukštanugariškumo |
galvos dydžio |
kūno storio |
kūno apimties |
pienių kokybė |
apvaisinimo procentas |
|||||||||
<2,72 |
<25,0 |
>15,8 |
>79,0 |
10 |
>2,80 |
10 |
Labai tirštos konsistencijos |
>99 |
10 |
Atiduoda visus pienius iš karto |
10 |
Visi žvynai, oda ir pelekai sveiki |
10 |
10 |
2,72–2,77 |
25,0–25,5 |
15,4–15,8 |
78,8–79,0 |
9 |
2,76–2,80 |
9 |
Tirštos konsistencijos |
98–99 |
9 |
Atiduoda beveik visus pienius iš karto |
|
Yra vos matomų sužeidimų |
9 |
9 |
2,78–2,82 |
25,6–25,8 |
14,8–15,3 |
78,5–78,7 |
8 |
2,71–2,75 |
8 |
Tirštos konsistencijos |
96–97 |
8 |
Atiduoda visus pienius per du kartus |
8 |
Trūksta žvynų ar matomi nežymūs sužeidimai |
8 |
8 |
2,83–2,86 |
25,9–26,1 |
14,3–14,7 |
78,3–78,4 |
7 |
2,67–2,70 |
7 |
Skystoki |
94–95 |
7 |
Atiduoda ?90 % pienių |
7 |
Trūksta žvynų ir matomi nežymūs sužeidimai |
7 |
7 |
2,87–2,92 |
26,2–26,5 |
14,0–14,2 |
78,1–78,2 |
6 |
2,64–2,68 |
6 |
Skystoki |
92–93 |
6 |
Atiduoda ?80 % pienių per kelis kartus |
6 |
Trūksta žvynų, matomi sužeidimai ir pelekų pažeidimai |
6 |
6 |
>2,92 |
>26,5 |
<14,0 |
<78,1 |
5 |
<2,64 |
5 |
Skysti |
90–91 |
5 |
Atiduoda ?70 % ikrų per kelis kartus |
5 |
Matyti gana gilūs įbrėžimai ar užgijusios žaizdelės |
5 |
5 |
PATVIRTINTA
Valstybinės gyvulių veislininkystės
priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio
ministerijos viršininko
2010 m. vasario 25 d. įsakymu Nr. 1A-4
|
KARPIŲ KILMĖS PAŽYMĖJIMAS Nr.
ŽUVININKYSTĖS TARNYBA PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIDAUS VANDENŲ IR AKVAKULTŪROS SKYRIUS ŠILAVOTO POSKYRIS |
6. Kilmė ? ?
Veislinė atmaina ___________ ___________
Ind. Nr. ___________ Ind. Nr. ___________
KK Nr. ___________ KK Nr. ___________
9. Eksterjeras
Metai |
|
|
|
|
|
Amžius |
šiųmetukas |
2-vasaris |
3-vasaris |
4-vasaris |
5-vasaris |
Svoris kg |
|
|
|
|
|
KH=1/H |
|
|
|
|
|
KBr=Br*100/l |
|
|
|
|
|
KC=C*100/l |
|
|
|
|
|
KLo=Lo*100/l |
|
|
|
|
|
KF=Q*100/l3 |
|
|
|
|
|
11. Naujasis laikytojas
Vardas, pavardė ____________________________________ _____________
parašas
Ūkio pavadinimas ir adresas ____________________________________________
____________________________________________
12. Pasirašęs asmuo patvirtina, kad karpių kilmės pažymėjime nurodyta informacija teisinga
Vardas, pavardė ____________________________________ _____________
parašas
13. Kilmės pažymėjimą išdavė:
Vardas, pavardė ____________________________________ _____________
parašas
Data ________________ A.V.