LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2003 M. BALANDŽIO 7 D. ĮSAKYMO NR. 3D-139 „DĖL SPIRITINIŲ GĖRIMŲ GAMYBOS, TVARKYMO IR PREKINIO PATEIKIMO TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2007 m. gegužės 31 d. Nr. 3D-267
Vilnius
1. Pakeičiu Spiritinių gėrimų gamybos, tvarkymo ir prekinio pateikimo techninį reglamentą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. balandžio 7 d. įsakymu Nr. 3D-139 „Dėl Spiritinių gėrimų gamybos, tvarkymo ir prekinio pateikimo techninio reglamento patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 36-1600; 2004, Nr. 60-2155; 2005, Nr. 36-1191, Nr. 48-1595, Nr. 136-4899, Nr. 145-5295; 2006, Nr. 40-1442, Nr. 131-4966):
1.1. Išdėstau 2 punkto pirmąją pastraipą taip:
„2. Degtinė – spiritinis gėrimas, kuriame yra ne mažiau kaip 37,5 tūrio proc. etilo alkoholio, gaminamas rektifikuojant maistinį distiliuotą etilo alkoholį. Po to toks gėrimas gali būti filtruojamas per aktyvintą medžio anglį, tiesiogiai distiliuojamas ar apdorojamas panašiu būdu, siekiant pasirinktinai sumažinti naudotų žaliavų juslines savybes. Siekiant sušvelninti skonį ir kvapą, į degtinę galima dėti ir kitų maistinių gaminių, (pvz., cukraus, citrinų, acto ar kt. rūgščių ir kt.), tačiau tik tokiais kiekiais, kurie iš esmės nekeičia degtinės juslinių savybių ar suteikia kitą nei etilo alkoholio gamybai naudotų žaliavų aromatą.“
1.2. Išdėstau 21 punktą taip:
1.3 Išdėstau 22 punktą taip:
„22. Kadagiais aromatizuotas spiritinis gėrimas – gėrimas, gaminamas aromatizuojant maistinį rektifikuotą etilo alkoholį ir (arba) grūdų spiritą, ir (arba) grūdų distiliatą kadagio (Juniperus comunis) uogomis.
Gėrimas gali būti vadinamas „džinu“, jei jame yra ne mažiau kaip 37,5 tūrio proc. etilo alkoholio, gaminamas aromatizuojant tinkamų juslinių savybių maistinį rektifikuotą etilo alkoholį natūraliomis ar joms tapačiomis kvapiosiomis medžiagomis arba kvapiųjų medžiagų preparatais taip, kad kadagių skonis būtų vyraujantis.
Terminu „Vilniaus džinas“ gali vadintis spiritinis gėrimas, kuriame yra ne mažiau kaip 45 tūrio proc. etilo alkoholio, gaminamas grūdinį rektifikuotą etilo alkoholį, kurio pradinis stiprumas 96,6 tūrio proc. perdistiliuojant pridėjus kadagių uogų ir kitokių augalinių žaliavų, leidžiamų pagal džino gamybos technologiją, papildžius sumaišytas sudedamąsias dalis atvirkštinio osmoso būdu specialiai paruoštu vandeniu ir rektifikuotu, ne žemesnės nei ekstra rūšies etilo alkoholiu“.
1.4. Išdėstau 3 punkto pirmąją ir antrąją pastraipą taip:
„3. Likeris – spiritinis gėrimas, kuriame yra ne mažiau kaip 15 tūrio proc. etilo alkoholio, invertuotuoju cukrumi išreikštas cukraus kiekis yra ne mažesnis kaip 100 g/dm3 ir kuris yra pagamintas aromatizuojant maistinį rektifikuotą ar distiliuotą etilo alkoholį arba vieną ar kelis šio reglamento 1 priedo 2 punkte nurodyto reglamento III skyriuje nurodytus spiritinius gėrimus arba jų mišinį, pridedant saldinimo medžiagų. Taip pat galima pridėti žemės ūkio gaminių (grietinėlės, pieno ar kitų pieno gaminių, vaisių, vyno ar aromatizuoto vyno).
Terminu „Krupnikas“ gali būti vadinamas tik gelsvai auksinės spalvos, saldus, lengvai deginančio skonio su medaus prieskoniu likeris, kurio etilo alkoholio koncentracija yra ne mažesnė kaip 40 proc. tūrio, pagamintas iš grūdinio rektifikuoto, ne žemesnės nei ekstra rūšies etilo alkoholio, atvirkštinio osmoso būdu paruošto geriamojo vandens, medaus, cukraus ir iš natūralaus augalinių žaliavų antpilo. Likerio sudėtyje turi būti ne mažiau kaip 170 g/dm3 natūralaus bičių medaus ir ne mažiau kaip 240 g/dm3 cukraus. Šio likerio gamybai neleidžiama naudoti papildomų kvapiųjų medžiagų.“
1.5. Išdėstau 4 punkto pirmąją ir antrąją pastraipą taip:
„4. Trauktinė (karčioji trauktinė) (toliau – trauktinė) – spiritinis gėrimas, kuriame yra ne mažiau kaip 15 tūrio proc. etilo alkoholio, pasižymintis karčiu skoniu, gaunamu aromatizuojant maistinį rektifikuotą etilo alkoholį natūraliomis ar joms tapačiomis kvapiosiomis medžiagomis ir kvapiųjų medžiagų preparatais.
Terminu „Trejos devynerios“ gali būti vadinama rudos spalvos, lengvai deginančio skonio trauktinė, kurioje etilo alkoholio koncentracija yra ne mažesnė kaip 40 proc. tūrio, o pagrindines skonio savybes suteikia natūralus antpilas, pagamintas iš 27 įvairių augalų žiedų, lapų, vaisių ir šaknų, iš kurių privalomai turi būti šventagaršvių, rabarbarų, gencijonų ir vaistinių alpinijų šaknų, pipirų (juodųjų, kvapiųjų, raudonųjų), imbierų, muskatų riešutų ir žiedų, aitriųjų apelsinų, apelsinų ir citrinų žievelių, šaltekšnių ir cinamonų žievės, žvaigždinių anyžių vaisių, juodgrūdžių sėklų, stumbražolės, kardamonų vaisių. Šios trauktinės gamybai turi būti naudojamas tik grūdinis rektifikuotas, ne žemesnės nei ekstra rūšies etilo alkoholis ir atvirkštinio osmoso būdu paruoštas geriamasis vanduo. Trauktinės gamybai neleidžiama naudoti papildomų kvapiųjų medžiagų.“
1.6. Išdėstau 5 punktą taip:
„5. Grūdų spiritas (stiprus grūdų gėrimas) (toliau – grūdų spiritas) – distiliuojant suraugintą grūdų mentalą pagamintas spiritinis gėrimas, kuriame yra ne mažiau kaip 35 tūrio proc. etilo alkoholio ir kuriam būdingos naudotų žaliavų juslinės savybės.
Terminu „Samanė“ gali būti vadinamas grūdų spiritas, kuriame etilo alkoholio koncentracija ne mažesnė kaip 50 tūrio proc, pagamintas distiliuojant suraugintą rugių, kviečių arba kvietrugių mentalą iki reikiamo stiprumo, ir kuriam būdingos naudotų žaliavų juslinės savybės. Į gėrimą draudžiama įpilti vandens ar pridėti kvapiųjų medžiagų. Terminas „Samanė“ gali būti papildomas naudotų grūdų pavadinimu, pvz., „Ruginė samanė“ (tokiu atveju etilo alkoholis gaminamas tik iš rugių), ir (ar) brandinimo būdo ar tam naudotų medžiagų pavadinimu, pvz., „Ąžuolinė samanė“.“
1.7. Išdėstau 6 punktą taip:
„6. Balzamas – spiritinis gėrimas, kuriame yra ne mažiau kaip 35 tūrio proc. etilo alkoholio ir ne mažiau kaip 5 proc. ekstrakto, pasižymintis savitu, dažniausiai karčiu skoniu, gaunamu aromatizuojant maistinį rektifikuotą etilo alkoholį eteringųjų ir prieskoninių kvapiųjų žaliavų ekstraktais. Gaminant balzamus gali būti naudojami kvapiųjų ir prieskoninių augalų eteriniai aliejai.“
1.8. Išdėstau 9 punktą taip:
1.10. Išdėstau 10 punktą taip:
„10. Mišinio taisymas – papildomas etilo alkoholio, minkštinto vandens, cukraus sirupo, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų ir (ar) maisto dažiklių įpylimas į mišinį po jo sudarymo arba etilo alkoholio ar minkštinto vandens įpylimas į mišinį po filtravimo, kai nustatomi fizikinių ar cheminių rodiklių nuokrypiai.“
1.11. Išdėstau 11 punktą taip:
1.12. Išdėstau 12 punktą taip:
1.13. Išdėstau 13 punktą taip:
1.18. Įrašau reglamento 48, 66, 67 punktuose ir 3 priedo 6 punkte vietoje žodžio „koreguojamas“ žodį „taisomas“.
1.19. Išdėstau reglamento 1 priedo 26 punktą taip:
2. Nustatau, kad 1.22 punkto reikalavimai turi būti įgyvendinti ne vėliau kaip per mėnesį nuo įsakymo paskelbimo dienos.