VALSTYBINĖS SĖKLŲ IR GRŪDŲ TARNYBOS PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKO

 

 

 

Į S A K Y M A S

 

DĖL ŪKIO SUBJEKTO, NORINČIO BŪTI PATVIRTINTU IR (AR) ĮREGISTRUOTU, TIKRINIMO AKTO FORMOS PATVIRTINIMO

 

 

 

2004 m. rugsėjo 24 d. Nr. 1A-188

 

Vilnius

 

 

 

Vykdydamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus ir Valstybinės sėklų ir grūdų tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2004 m. rugpjūčio 10 d. įsakymą Nr. B1-708/1A-172 „Dėl ūkio subjektų, norinčių būti patvirtintais ir (ar) įregistruotais, tikrinimo komisijos sudarymo ir tvarkos patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 126-4553):

 

1. Tvirtinu Ūkio subjekto, norinčio būti patvirtintu ir (ar) įregistruotu, tikrinimo akto formą (pridedama).

 

2. Pripažįstu netekusiu galios Valstybinės sėklų ir grūdų tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2002 m. birželio 14 d. įsakymą Nr. 45 „Dėl ūkio subjekto pasirengimo gaminti ir/ar teikti į rinką pašarus, tikrinimo akto patvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 76-3282).

 

 

 

 

 

Viršininkas                                                                                                  Jonas Lisauskas

 

 

SUDERINTA

 

Valstybinės veterinarijos preparatų

 

inspekcijos viršininkas,

 

valstybinis veterinarijos inspektorius

 

Juozas Jokimas

 

2004-09-24

 

______________

 


PATVIRTINTA

Valstybinės sėklų ir grūdų tarnybos

prie Žemės ūkio ministerijos viršininko

2004 m. rugsėjo 24 d.

įsakymu Nr. 188

 

ŪKIO SUBJEKTO, NORINČIO BŪTI PATVIRTINTU IR (AR) ĮREGISTRUOTU,

TIKRINIMO AKTAS

 

200__m.                                 _____d. Nr._______

_____________________

(vieta)

 

Vadovaudamasi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus ir Valstybinės sėklų ir grūdų tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2004 m. rugpjūčio 10 d. įsakymu Nr. B1-708/1A-172 „Dėl Ūkio subjektų, norinčių būti patvirtintais ir (ar) įregistruotais, tikrinimo komisijos sudarymo ir tvarkos patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 126-4553), komisija, susidedanti iš:

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė ir pareigos)

________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________ ,

dalyvaujant ______________________________________________________________________

                                                       (ūkio subjekto vadovo ar jo įgalioto asmens vardas, pavardė ir pareigos)

_______________________________________________________________________________ ,

patikrino ________________________________________________________________________

                                                                             (ūkio subjekto pavadinimas, kodas, adresas)

________________________________________________________________________________

teisės aktais nustatytų minimalių reikalavimų, keliamų ūkio subjektui, atitikimą.

Anksčiau ūkio subjektas tikrintas _____________________________________________________

                                                                                                                    (tikrinimo akto data, numeris)

Nustatyta: _______________________________________________________________________

                                                                                                     (tikrinimo rezultatai)

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

Tikrinimo išvados ir pasiūlymai:_______________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

 

PRIDEDAMA: ___________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

Tikrinimo aktas surašytas _________ egzemplioriais ir perduotas:

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

Komisijos, atlikusios tikrinimą, asmenų vardai, pavardės, parašai

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

Tikrinant dalyvavo: vardas, pavardė, parašas

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

 

Su tikrinimo aktu susipažinau ir vieną egzempliorių gavau:

________________________________                                        ____________________________

                  (pareigų pavadinimas)                                         (parašas)                                            (vardas ir pavardė)

____________________________             _____________           ____________________________

____________________________             _____________           ____________________________

______________


Ūkio subjekto, norinčio būti patvirtintu ir (ar)

įregistruotu, tikrinimo akto

1 priedas

 

PAŠARŲ GAMYBOS VIENETŲ IR TARPININKŲ (PAKUOJANČIŲ, VYNIOJANČIŲ) KLAUSIMYNAS PATVIRTINIMUI AR ĮREGISTRAVIMUI GAUTI

 

200__m.                                                    d.

                                                       

(vieta)

 

1. Veiklos ir pašarų produkcijos rūšys bei kodai _______________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

 

PATIKRINTA:

I. Gamybiniai pastatai ir įrengimai

 

1. Ar yra gamybinių pastatų bei įrangos projekto kopija ............................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

2. Įrengimai nuolat prižiūrimi, valomi bei taisomi ....................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

3. Gamybos įrengimai sunumeruoti pagal technologinę gamybos schemą .................. Taip – ÿ Ne – ÿ

 

II. Technologinio proceso organizavimas

 

4. Technologinių linijų schemų iškabinimas gamybos patalpose ................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

5. Patikros atlikimas matavimo ir svėrimo įrangai ....................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

6. Dozatorių sureguliavimas ir nuolatinis tikrinamas ................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

7. Maišymas trunka ne mažiau kaip 4 minutes ............................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

8. Smulkintuvo sietų kontrolės vykdymas ................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

9. Smulkios pašarų frakcijos grąžinamas į granuliavimą .............................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

 

III. Gyvūninių pašarinių žaliavų naudojimas

 

10. Gamyboje naudojami:

10.1. žuvų miltai .......................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

10.2. hidrolizuoti baltymai ........................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

10.3. dikalcio fosfatas, pagamintas iš kaulų su pašalintais riebalais ............................ Taip – ÿ Ne – ÿ

10.4. trikalcio fosfatas, pagamintas iš kaulų su pašalintais riebalais ............................ Taip – ÿ Ne – ÿ

11. Gyvūninių pašarinių žaliavų laboratorinės kontrolės vykdymas, tiriant

užterštumą antimikrobiniais vaistais ir kitais perdirbtais gyvūniniais baltymais .......... Taip – ÿ Ne – ÿ

12. Savikontrolės sistemos taikymas užtikrinant, kad:

12.1. žuvų miltai, hidrolizuoti baltymai, dikalcio fosfatas ir trikalcio fosfatas nebūtų

terpiami į pašarus atrajotojams bei būtų išvengta kryžminės taršos galimybės ............ Taip – ÿ Ne – ÿ

12.2. ant pašarų ženklinimo etikečių, kurių sudėtyje yra 12.1 punkte išvardytų žaliavų,

būtų užrašas „Draudžiama šerti atrajotojams“ ............................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

12.3. ūkio subjektas taikytų 12.1 punkte išvardytų žaliavų pervežimui naudojamų

transporto priemonių ir taros valymo bei dezinfekavimo sistemą ir kontrolę .............. Taip – ÿ Ne – ÿ

13. Gyvūninės kilmės žaliavų ir pašarų, kurių sudėtyje yra gyvūninės kilmės žaliavų,

laikymas atskirose patalpose ........................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

14. Pašarų, skirtų šunims ir katėms, gaminimas atskirame pastate .............................. Taip – ÿ Ne – ÿ

 

IV. Pašarų gamyba atrajotojams

 

15. Pašarų gaminimas atrajotojams .............................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

16. Pašarinių žaliavų, skirtų pašarų atrajotojams gamybai, gabenimo ir laikymo

atskyrimas nuo gyvūninės kilmės pašarinių žaliavų ..................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

17. Pašarų, kurių sudėtyje yra gyvūninės kilmės žaliavų, gamybos, laikymo,

pakavimo ir gabenimo atskyrimas nuo pašarų, skirtų atrajotojams .............................. Taip – ÿ Ne – ÿ

18. Pašarų, skirtų atrajotojams, tyrimas, siekiant užtikrinti, kad juose nebūtų perdirbtų

gyvūninių baltymų ....................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

V. Mobiliosios pašarų gamybos automašinos

(pildoma, jei ūkio subjektas turi mobiliąją pašarų gamybos automašiną)

 

19. Kurioms gyvūnų rūšims pašarai gaminami mobiliąja pašarų gamybos automašina?

________________________________________________________________________________

(išvardyti)

20. Gyvūninės kilmės pašarinių žaliavų naudojimas, gaminant pašarus mobiliąja pašarų

automašina ................................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

21. Mobiliosios pašarų automašinos valymo ir dezinfekavimo sistemos ir kontrolės

taikymas ....................................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

VI. Pašarų priedų ir premiksų gamyba

 

22. Pašarų priedų gamyba ......................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

________________________________________________________________________________

(išvardyti)

23. Premiksų gamyba ................................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

________________________________________________________________________________

(išvardyti)

24. Įterpimas į premiksus:

24.1. pašarinių antibiotikų ........................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

24.2. kokcidiostatikų ................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

24.3. augimo skatintojų ............................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

24.4. mikroelementų:

24.4.1. vario ................................................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

24.4.2. seleno ............................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

24.5. vitaminų:

24.5.1. vitamino A ....................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

24.5.2. vitamino D ....................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

24.6. baltymingas pašarines medžiagas ir nebaltymingas azotines žaliavas:

24.6.1. baltymingas medžiagas, gautas iš mikroorganizmų, priklausančių bakterijų,

mielių, dumblių ir žemesniųjų grybų grupėms ............................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

24.6.2. bendrus produktus, gautus gaminant amino rūgštis fermentavimo būdu ........ Taip – ÿ Ne – ÿ

24.6.3. amino rūgštis ir jų druskas ............................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

24.6.4. amino rūgščių hidroksilo analogus ................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

25. Kombinuotųjų pašarų su 0,05 % koncentracijos premiksais gamyba .................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

VII. Rizikos veiksniai bei svarbiausių valdymo taškų sistema

 

26. Rizikos veiksnių nustatymas .................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

26.1. kritinių taškų kontrolė ......................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

26.2. yra pakankamai priemonių kontrolei atlikti ........................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

27. Svarbiausių valdymo taškų nustatymas ................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

28. Žaliavų pirkimas pagal sutartyje numatytus kokybės rodiklius ............................. Taip – ÿ Ne – ÿ

29. Gautų žaliavų pašarų gamybai tyrimas .................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

30. Gatavos produkcijos tyrimas ................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

31. Ar teisingai perkeliami duomenys iš recepto į etiketę ........................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

32. Ar teisingai perkeliami duomenys iš recepto į atitikties deklaraciją ...................... Taip – ÿ Ne – ÿ

33. Žaliavų smulkinimo kontrolės vykdymas .............................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

34. Magnetinių kolonėlių valymo kontrolės vykdymas ............................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

35. Granulių aušinimo, smulkios frakcijos ir trapumo kontrolės vykdymas ................ Taip – ÿ Ne – ÿ

36. Ar aušintuvas ataušina iki ne daugiau kaip 10 ºC nuo aplinkos temperatūros? ..... Taip – ÿ Ne – ÿ

37. Skystų komponentų į gatavus kombinuotuosius pašarus įterpimas ir periodiškas

tikrinimas ..................................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

38. Gamybinių patalpų bei įrengimų valymo ir priežiūros kontrolė ............................. Taip – ÿ Ne – ÿ

39. Dulkių, surenkamų nuo aspiracijos filtrų, laikymas atskirose talpyklose ............... Taip – ÿ Ne – ÿ

40. Surinktų dulkių tyrimai dėl salmonelių .................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

 

VIII. Personalas

 

41. Paskirtas kvalifikuotas asmuo, atsakingas už gamybą ........................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

42. Pašarų gamybos specialistų, turinčių atitinkamų įgūdžių ir kvalifikaciją,

pakankamumas ............................................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

43. Vidaus kokybės kontrolės darbuotojų kvalifikaciją įrodančių dokumentų ir

duomenų apie darbo sritį, už kurią jie atsakingi, buvimas ........................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

44. Ar darbuotojai dirba pagal pareigines instrukcijas ................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

45. Darbuotojų raštiškas supažindinimas su gamybos proceso pakeitimais ................. Taip – ÿ Ne – ÿ

 

IX. Laboratorija

 

46. Paskirtas kvalifikuotas už kokybės kontrolę atsakingas asmuo ............................. Taip – ÿ Ne – ÿ

47. Ar yra įmonėje laboratorija .................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

48. Ar laboratorija aprūpinta reikiamais laboratoriniais prietaisais ir įranga ................ Taip – ÿ Ne – ÿ

49. Galiojančių kokybės nustatymo metodų taikymas ................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

50. Laboratorinių prietaisų patikros atlikimas .............................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

51. Užantspauduotų ir paženklintų bandinių saugojimas tinkamose sąlygose,

užtikrinančiose bandinio tinkamumą ir saugumą ......................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

52. Bandinių sunaikinimas, pasibaigus minimaliam pašarų saugojimo laikui .............. Taip – ÿ Ne – ÿ

53. Cheminių reagentų sunaikinimas, pasibaigus jų galiojimo laikui ........................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

X. Pašarų ženklinimas

 

54. Ant pakuočių, maišų ar kitos taros tinkamai užklijuotos etiketės .......................... Taip – ÿ Ne – ÿ

55. Pašarų sudėties nurodymas etiketėse ..................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

56. Pašarų kokybinių rodiklių nurodymas etiketėse .................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

57. Vartojimo normų nurodymas etiketėse .................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

58. Pašarų saugojimo terminų nurodymas etiketėse .................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

59. Pašarų saugojimo sąlygų nurodymas etiketėse ...................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

XI. Žaliavų ir pagamintos produkcijos apskaita

 

60. Gaunamų žaliavų apskaitos tinkamas tvarkymas ................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

61. Pagamintos produkcijos apskaitos tinkamas tvarkymas ........................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

62. Gamyboje sunaudotų žaliavų apskaitos tinkamas tvarkymas ................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

63. Atsekamumo sistemos taikymas:

63.1. žaliavų panaudojimo pašarų gamyboje ............................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

63.2. pagamintos produkcijos ...................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

XII. Ūkio subjekto teritorija

 

64. Ar teritorija prie gamybos ir (ar) tiekimo į apyvartą vietų tvarkinga........ Taip – ÿ Ne – ÿ

65. Transporto priemonių įvažiavimo ir žmonių įėjimo į teritoriją reglamentavimas

ūkio subjekto vidaus tvarkos taisyklėmis....................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

66. Vandens nutekamųjų įrengimų buvimas.................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

67. Teritorijos ir įėjimų į patalpas apšvietimas tamsiuoju paros metu... Taip – ÿ Ne – ÿ

68. Priešgaisrinių apsaugos priemonių buvimas... Taip – ÿ Ne – ÿ

69. Teritorija tvarkinga... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

XIII. Pašarų gamybos ir sandėliavimo patalpos

 

70. Grindų, sienų ir lubų paviršius lygus, sandarus, sausas, gerai izoliuotas, patogus

valyti ir prižiūrėti ......................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

71. Šviestuvai saugios konstrukcijos ir įrengti taip, kad jiems sudužus šukės

nepatektų į pašarus ...................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

72. Ventiliacijos įrengimas ........................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

73. Technologiniai įrengimai tvarkingi, su apsauginėmis dangomis, sandarūs ............ Taip – ÿ Ne – ÿ

74. Pašarų priedų bei premiksų sandėliavimo patalpų izoliavimas nuo kitų

gamybinių patalpų ....................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

75. Ar padengtos plytelėmis arba vandeniui ir skystiems riebalams nepraleidžiančiomis

medžiagomis laiptų aikštelės ir patalpos, kuriose į pašarus įmaišoma:

75.1. riebalai ................................................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

75.2. melasa ................................................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

76. Nuotekų (atliekų) vandens apdorojimo arba nuotekų išleidimo sistemos

prijungimas prie kitų ūkio subjektų vandens apdorojimo sistemų ............................... Taip – ÿ Ne – ÿ

77. Ar gamybos (išskyrus pakavimo) patalpose, koridoriuose, praėjimuose ir darbo

vietose nelaikoma:

77.1. pagaminta produkcija ......................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

77.2. atliekos ................................................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

77.3. išmontuoti įrengimai bei tiesioginio ryšio su gamyba neturintys įrengimai ........ Taip – ÿ Ne – ÿ

77.4. inventorius ir medžiagos ..................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

78. Patalpų, grindų defektų šalinimas laiku ................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

79. Atsargumo priemonių taikymas, atliekant gamybos technologinių įrengimų

visapusišką priežiūrą .................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

80. Sutarties dėl patalpų dezinsekcijos, deratizacijos, dezinfekcijos darbų

sudarymas .................................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

81. Kenkėjų stebėjimo ir higienos priemonių taikymo žurnalo tvarkymas, higieninių

priemonių taikymo koregavimas pagal stebėjimo rezultatus ........................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

82. Gamybos patalpų atitikimas mikroklimato sąlygas (oro temperatūrą, oro sąlyginį

drėgnumą) .................................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

83. Riebalų ir melasos talpyklų valymas pagal technologinį būtinumą ........................ Taip – ÿ Ne – ÿ

84. Ar patalpose, kuriose išdėstyti technologiniai ir transporto įrengimai, įrengti ir su

jais sublokuoti aspiracijos įrengimai ............................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

85. Ar į pašarų gamybos ir sandėliavimo patalpas patenka tik tam teisę turintys

Asmenys ...................................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

XIV. Pašarų laikymas

 

86. Talpyklų sienų atitikimas keliamus reikalavimus ................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

87. Įdiegta savikontrolės sistema, užtikrinanti, kad laikomi atskirose patalpose:

87.1. pašarai, skirti atrajotojams .................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

87.2. pašarų priedai ir premiksai .................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

87.3. kombinuotieji pašarai, skirti atrajotojams ........................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

87.4. pašarinės žaliavos ................................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

88. Pašarų pagal produkcijos rūšis sandėliavimas ........................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

89. Nuolatinės laikomų pašarinių žaliavų ir kombinuotųjų pašarų kokybės

priežiūros vykdymas .................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

90. Kortelių buvimas prie žaliavų ir pagamintos produkcijos rietuvių ......................... Taip – ÿ Ne – ÿ

91. Temperatūros ir santykinės oro drėgmės matavimas žaliavų, pašarų priedų,

premiksų ir pagamintos produkcijos laikymo vietose .................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

92. Pašarų ir pašarinių žaliavų maišuose krovimas į stačiakampes rietuves, tarp

kurių paliekami tarpai: 3,8 m krautuvui ir 1,25 m rankiniam pakrovimui .................... Taip – ÿ Ne – ÿ

93. Tarpo 0,7 m tarp sienų ir rietuvių palikimas ........................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

94. Rietuvių aukščio neviršijimas 15 maišų (kai maišo svoris 50 kg) eilių ................... Taip – ÿ Ne – ÿ

95. Išspaudų ir rupinių laikymas bokštiniuose aruoduose iki 18 m ............................. Taip – ÿ Ne – ÿ

96. Distancinių termometrų bokštiniuose aruoduose įrengimas .................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

97. Supakuotų žaliavų ir pašarų laikymas ant medinių padėklų .................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

 

XV. Pašarų transportavimas ir įpakavimas

 

98. Pašarų transportavimo priemonių atitikimas keliamus reikalavimus ...................... Taip – ÿ Ne – ÿ

99. Pašarų į apyvartą tiekimas:

99.1. uždarose pakuotėse ............................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

99.2. didmaišiuose iki 1500 kg .................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

99.3. palaidų (nesupakuotų) ........................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

 

XVI. Nusiskundimai bei pašarų išėmimas iš apyvartos

 

100. Įdiegta nusiskundimų registravimo ir svarstymo sistema .................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

101. Numatyta greito pašarų išėmimo iš apyvartos sistema ........................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

102. Procedūros, aprašančios išimtų iš apyvartos pašarų tvarkymą ............................. Taip – ÿ Ne – ÿ

103. Prieš pakartotinai tiekiant į apyvartą pašarus, atliekamas pakartotinis

pašarų kokybės patikrinimas ........................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

 

XVII. Personalo higiena

 

104. Personalo aprangos atitikimas keliamus reikalavimus .......................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

105. Yra pirmos pagalbos vaistinėlės ........................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

106. Pašarų gamybos ir sandėliavimo patalpose nerūkoma, nevalgoma ...................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

Pastabos:

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

 

Tikrinimo akto 1 priedas surašytas egzemplioriais ir perduotas:

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

 

Komisija, atlikusi tikrinimą:

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

Tikrinime dalyvavo:

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

 

Su tikrinimo akto 1 priedu susipažinau ir vieną egz. gavau

 

Ūkio subjekto vadovas _____________________________________________________________

                                                                                                  (pareigos, vardas ir pavardė, parašas)

______________


Ūkio subjekto norinčio būti patvirtintu ir (ar)

įregistruotu, tikrinimo akto

2 priedas

 

TARPININKŲ, LAIKANČIŲ IR (AR) TIEKIANČIŲ Į APYVARTĄ PAŠARUS, KLAUSIMYNAS PATVIRTINIMUI GAUTI

 

200__m.                                                    d.

                                                       

(vieta)

 

1. Veiklos ir pašarų produkcijos rūšys bei kodai _______________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

 

PATIKRINTA:

I. Personalas

 

1. Paskirtas kvalifikuotas asmuo, atsakingas už:

1.1. laikymą ................................................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

1.2. tiekimą į apyvartą ................................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

2. Darbuotojai, susipažinę su teisės aktų, reglamentuojančių pašarų sektorių,

reikalavimais: ............................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

3. Pašarų specialistų, turinčių atitinkamų įgūdžių ir kvalifikaciją, pakankamumas ....... Taip – ÿ Ne -ÿ

4. Vidaus kokybės kontrolės darbuotojų kvalifikaciją įrodančių dokumentų ir

duomenų apie darbo sritį, už kurią jie atsakingi, buvimas ........................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

5. Ar darbuotojai dirba pagal pareigines instrukcijas ................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

II. Pašarų produkcijos ir kokybės apskaita

 

6. Gaunamų žaliavų apskaitos tinkamas tvarkymas ..................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

7. Pašarų produkcijos apskaitos tinkamas tvarkymas .................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

8. Gaunamų pašarų apskaitos pildymas, nurodant:

8.1. gavimo datą .......................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

8.2. gamintojo ar tarpininko pavadinimą ir adresą ....................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

8.3. produkcijos rūšį ir kiekį ........................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

8.4. partijos numerį ...................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

8.5. pagaminimo datą .................................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

8.6. minimalų pašarų saugojimo laiką .......................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

9. Atitikties deklaracijų tvarkymas .............................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

10. Pašarų tiekimo į apyvartą atsekamumo sistemos taikymas .................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

III. Kokybės kontrolė

 

11. Paskirtas kvalifikuotas už kokybės kontrolę atsakingas asmuo ............................. Taip – ÿ Ne – ÿ

12. Įmonėje yra kokybės kontrolės laboratorija: .......................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

12.1. turinti pakankamai darbuotojų ir įrangos tam, kad užtikrintų pašarų atitikimą

gamintojo deklaruojamus rodiklius ir teisės aktų reikalavimus .................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

12.2. naudojamasi kitos laboratorijos paslaugomis ...................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

13. Paruoštas ir įgyvendintas kokybės kontrolės planas, kuriame nurodyta: ............... Taip – ÿ Ne – ÿ

13.1. kritinių taškų kontrolė ......................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

13.2. mėginių ėmimo procedūra ir dažnumas .............................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

13.3. tyrimo metodai ir tyrimo dažnumas .................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

13.4. pašarų atitikimas specifikacijai ir veiksmai neatitikimo atveju ........................... Taip – ÿ Ne – ÿ

14. Pagal nustatytą procedūrą imamas bei išsaugomas pakankamas kiekis kiekvienos

pašarų partijos mėginių ................................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

15. Užantspauduoti ir paženklinti mėginiai saugomi atitinkamose sąlygose, užtikrinančiose

mėginio tinkamumą ir saugumą ................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

IV. Ūkio subjekto teritorija

 

16. Teritorija tvarkinga ................................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

17. Transporto priemonių įvažiavimo ir žmonių įėjimo į teritoriją reglamentavimas

ūkio subjekto vidaus tvarkos taisyklėmis .................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

18. Teritorijos ir įėjimų į patalpas apšvietimas tamsiuoju paros metu .......................... Taip – ÿ Ne – ÿ

19. Priešgaisrinių apsaugos priemonių buvimas ........................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

V. Pašarų sandėliavimo patalpos

 

20. Patalpų grindų, sienų ir lubų paviršius lygus, sandarus, sausas, gerai izoliuotas,

patogus valyti ir prižiūrėti ............................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

21. Šviestuvai saugios konstrukcijos ir įrengti taip, kad jiems sudužus šukės

nepatektų į pašarus ...................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

22. Ventiliacijos įrengimas ........................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

23. Patalpų, grindų defektų šalinimas laiku ................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

24. Sutarties dėl patalpų dezinsekcijos, deratizacijos, dezinfekcijos darbų

sudarymas .................................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

25. Kenkėjų stebėjimo ir higienos priemonių taikymo žurnalo tvarkymas,

higieninių priemonių taikymo koregavimas pagal stebėjimo rezultatus ....................... Taip – ÿ Ne – ÿ

26. Įdiegta savikontrolės sistema, užtikrinanti, kad laikoma atskirose patalpose:

26.1. pašarai, skirti atrajotojams .................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

26.2. pašarų priedai ir premiksai .................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

26.3. kombinuotieji pašarai, išskyrus atrajotojams ....................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

26.4. pašarinės žaliavos ................................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

27. Pašarų pagal produkcijos rūšis laikymas ................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

28. Nuolatinės laikomų pašarinių žaliavų ir kombinuotųjų pašarų kokybės priežiūros

vykdymas .................................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

29. Kortelių buvimas prie žaliavų ir gatavos produkcijos rietuvių ............................... Taip – ÿ Ne – ÿ

30. Temperatūros ir santykinės oro drėgmės matavimas žaliavų, pašarų priedų,

premiksų ir pagamintos produkcijos laikymo vietose .................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

31. Tiesioginių saulės spindulių nepatekimas į laikymo patalpas ................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

32. Pašarų ir pašarinių žaliavų maišuose krovimas į stačiakampes rietuves, tarp kurių

paliekami tarpai: 3,8 m krautuvui ir 1,25 m rankiniam pakrovimui ............................. Taip – ÿ Ne – ÿ

33. Tarpo 0,7 m tarp sienų ir rietuvių palikimas ........................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

34. Rietuvių aukščio neviršijimas 15 maišų (kai maišo svoris 50 kg) eilių ................... Taip – ÿ Ne – ÿ

35. Supakuotos produkcijos laikymas ant medinių padėklų ........................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

36. Patalpose nėra pašalinių daiktų, įrengimų, kurie neturi tiesioginio ryšio su

pašarų tiekimu į apyvartą ............................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

37. Pašarų tiekimas į apyvartą uždaromis, nepažeistomis pakuotėmis ........................ Taip – ÿ Ne – ÿ

38. Pašarų saugojimo terminų kontrolė ........................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

 

VI. Gyvūninių pašarinių žaliavų laikymas

 

39. Laikomi:

39.1. žuvų miltai .......................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

39.2. hidrolizuoti baltymai ........................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

39.3. dikalcio fosfatas, pagamintas iš kaulų su pašalintais riebalais ............................ Taip – ÿ Ne – ÿ

39.4. trikalcio fosfatas, pagamintas iš kaulų su pašalintais riebalais ............................ Taip – ÿ Ne – ÿ

40. Savikontrolės sistemos taikymas užtikrinant, kad:

40.1. žuvų miltai, hidrolizuoti baltymai, dikalcio fosfatas ir trikalcio fosfatas nebūtų

laikomi su pašarais atrajotojams bei būtų išvengta kryžminės taršos galimybės .......... Taip – ÿ Ne – ÿ

40.2. ant pašarų ženklinimo etikečių, kurių sudėtyje yra 12.1 punkte išvardytų žaliavų,

būtų užrašas „Draudžiama šerti atrajotojams“ ............................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

40.3. ūkio subjektas taikytų 12.1 punkte išvardytų žaliavų pervežimui naudojamų

transporto priemonių ir taros valymo bei dezinfekavimo sistemą ir kontrolę .............. Taip – ÿ Ne – ÿ

41. Gyvūninės kilmės žaliavų ir pašarų, kurių sudėtyje yra gyvūninės kilmės žaliavų,

laikymas atskirose patalpose ........................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

 

VII. Pašarų priedų ir premiksų laikymas ir tiekimas į apyvartą

 

42. Pašarų priedai:

42.1. laikomi ................................................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

42.2. tiekiami į apyvartą .............................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

43. Premiksai:

43.1. laikomi ................................................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

43.2. tiekiami į apyvartą .............................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

44. Pašarų priedai:

44.1. pašariniai antibiotikai .......................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

44.2. kokcidiostatikai .................................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

44.3. augimo skatintojai ............................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

44.4. mikroelementai:

44.4.1. varis ................................................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

44.4.2. selenas .............................................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

44.5. vitaminai:

44.5.1. vitaminas A ...................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

44.5.2. vitaminas D ...................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

44.6. baltymingas pašarines medžiagas ir nebaltymingas azotines žaliavas:

44.6.1. baltymingas medžiagas, gautas mikroorganizmų priklausančių bakterijų,

mielių, dumblių, žemesniųjų grybų grupėms ............................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

44.6.2. bendrus produktus, gautus gaminant amino rūgštis fermentavimo būdu ........ Taip – ÿ Ne – ÿ

44.6.3. amino rūgštis ir jų druskas ............................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

44.6.4. amino rūgščių hidroksilo analogus ................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

VIII. Pašarų ženklinimas

 

45. Ant pakuočių, maišų ar kitos taros tinkamai užklijuotos etiketės .......................... Taip – ÿ Ne – ÿ

46. Pašarų sudėties nurodymas etiketėse ..................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

47. Pašarų kokybinių rodiklių nurodymas etiketėse .................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

49. Vartojimo normų nurodymas etiketėse .................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

50. Pašarų saugojimo terminų nurodymas etiketėse .................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

51. Pašarų saugojimo sąlygų nurodymas etiketėse ................................................................................

 

IX. Pašarų transportavimas ir įpakavimas

 

52. Pašarų transportavimo priemonių atitikimas keliamus reikalavimus ...................... Taip – ÿ Ne – ÿ

53. Pašarų į apyvartą tiekimas:

53.1. uždarose pakuotėse ............................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

53.2. didmaišiuose iki 1500 kg .................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

X. Nusiskundimai bei pašarų išėmimas iš apyvartos

 

54. Įdiegta nusiskundimų registravimo ir svarstymo sistema ...................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

55. Numatyta greito pašarų išėmimo iš apyvartos sistema .......................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

56. Procedūros, aprašančios išimtų iš apyvartos pašarų tvarkymą ............................... Taip – ÿ Ne – ÿ

57. Prieš pakartotinai tiekiant į apyvartą pašarus, atliekamas pakartotinis

pašarų kokybės patikrinimas ........................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

 

XI. Personalo higiena

 

58. Personalo aprangos atitikimas keliamus reikalavimus ............................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

59. Yra pirmos pagalbos vaistinėlės ............................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

60. Pašarų gamybos ir sandėliavimo patalpose nerūkoma, nevalgoma ........................ Taip – ÿ Ne – ÿ

 

Pastabos:

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

 

Tikrinimo akto 2 priedas surašytas egzemplioriais ir perduotas:

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

 

Komisija, atlikusi tikrinimą:                                                                                        

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

Tikrinime dalyvavo:

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

 

Su tikrinimo akto 2 priedu susipažinau ir vieną egz. gavau

 

Ūkio subjekto vadovas _____________________________________________________________

                                                                                                   (pareigos, vardas ir pavardė, parašas)

______________


Ūkio subjekto, norinčio būti patvirtintu ir (ar)

įregistruotu, tikrinimo akto

3 priedas

 

TARPININKŲ, LAIKANČIŲ IR (AR) TIEKIANČIŲ Į APYVARTĄ PAŠARUS, KLAUSIMYNAS ĮREGISTRAVIMUI GAUTI

 

200__m.                                                     d.

                                                        

(vieta)

 

1. Veiklos ir pašarų produkcijos rūšys bei kodai _______________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

 

PATIKRINTA:

I. Personalas

 

1. Darbuotojai, tiekiantys į apyvartą pašarus, susipažinę su teisės aktų, reglamentuojančių

pašarų sektorių, reikalavimais ...................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

II. Pašarų produkcijos kontrolė

 

2. Gaunamų pašarų apskaitos pildymas, nurodant:

2.1. gavimo datą .......................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

2.2. gamintojo ar tarpininko pavadinimą ir adresą ....................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

2.3. produkcijos rūšį ir kiekį ........................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

2.4. partijos numerį ...................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

2.5. pagaminimo datą .................................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

2.6. minimalų pašarų saugojimo laiką .......................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

3. Atitikties deklaracijų tvarkymas .............................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

4. Pašarų tiekimo į apyvartą atsekamumo sistemos taikymas ...................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

III. Ūkio subjekto teritorija

 

5. Teritorija prie tiekimo į apyvartą vietų neduobėta ................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

6. Teritorijos ir įėjimų į patalpas apšvietimas tamsiuoju paros metu ............................ Taip – ÿ Ne – ÿ

7. Ar teritorija prie tiekimo į apyvartą vietos tvarkinga ............................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

IV. Pašarų sandėliavimo patalpos

 

8. Patalpų grindų, sienų ir lubų paviršius lygus, sandarus, sausas, gerai izoliuotas,

patogus valyti ir prižiūrėti ............................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

9. Šviestuvai saugios konstrukcijos ir įrengti taip, kad jiems sudužus šukės

nepatektų į pašarus ...................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

10. Ventiliacijos įrengimas ........................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

11. Patalpų, grindų defektų šalinimas laiku ................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

12. Sutarties dėl patalpų dezinsekcijos, deratizacijos, dezinfekcijos darbų

sudarymas .................................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

13. Kenkėjų stebėjimo ir higienos priemonių taikymo žurnalo tvarkymas, higieninių

priemonių taikymo koregavimas pagal stebėjimo rezultatus ........................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

14. Įdiegta savikontrolės sistema, užtikrinanti, kad laikoma atskirose patalpose:

14.1. pašarai, skirti atrajotojams .................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

14.2. pašarų priedai ir premiksai .................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

14.3. kombinuotieji pašarai, išskyrus atrajotojams ....................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

14.4. pašarinės žaliavos ................................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

15. Pašarų pagal produkcijos rūšis laikymas ................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

16. Nuolatinės laikomų pašarinių žaliavų ir kombinuotųjų pašarų kokybės priežiūros

vykdymas .................................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

17. Kortelių buvimas prie žaliavų ir gatavos produkcijos rietuvių ............................... Taip – ÿ Ne – ÿ

18. Temperatūros ir santykinės oro drėgmės matavimas žaliavų, pašarų priedų,

premiksų ir pagamintos produkcijos laikymo vietose .................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

19. Tiesioginių saulės spindulių nepatekimas į laikymo patalpas ................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

20. Pašarų ir pašarinių žaliavų maišuose krovimas į stačiakampes rietuves, tarp kurių

paliekami tarpai: 3,8 m krautuvui ir 1,25 m rankiniam pakrovimui ............................. Taip – ÿ Ne – ÿ

21. Tarpo 0,7 m tarp sienų ir rietuvių palikimas ........................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

22. Rietuvių aukščio neviršijimas 15 maišų (kai maišo svoris 50 kg) eilių ................... Taip – ÿ Ne – ÿ

23. Supakuotų žaliavų ir gatavos produkcijos laikymas ant medinių padėklų ............ Taip – ÿ Ne – ÿ

24. Patalpose nėra pašalinių daiktų, įrengimų, kurie neturi tiesioginio ryšio su

pašarų tiekimu į apyvartą ............................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

25. Pašarų tiekimas į apyvartą uždaromis, nepažeistomis pakuotėmis ........................ Taip – ÿ Ne – ÿ

26. Pašarų saugojimo terminų kontrolė ........................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

27. Pretenzijų dėl nekokybiškų pašarinių žaliavų ir gatavos produkcijos sprendimo

tvarkos nustatymas ...................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

V. Ženklinimas

 

28. Ant pakuočių, maišų ar kitos taros tinkamai užklijuotos etiketės .......................... Taip – ÿ Ne – ÿ

29. Pašarų ženklinimo atitikimas reikalavimams .......................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

VI. Pašarų transportavimas

 

30. Pašarų transportavimo priemonių atitikimas keliamus reikalavimus ...................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

VII. Personalo higiena

 

31. Personalo aprangos atitikimas keliamus reikalavimus ............................................ Taip – ÿ Ne – ÿ

32. Yra pirmos pagalbos vaistinėlė .............................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ

33. Pašarų sandėliavimo patalpose nerūkoma, nevalgoma .......................................... Taip – ÿ Ne – ÿ

 

Pastabos:

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

 

Tikrinimo akto 3 priedas surašytas egzemplioriais ir perduotas:

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

 

Komisija, atlikusi tikrinimą:

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

 

Tikrinime dalyvavo:

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

________________________________________________________________________________

(vardas, pavardė, parašas)

 

Su tikrinimo akto 1 priedu susipažinau ir vieną egz. gavau

 

Ūkio subjekto vadovas _____________________________________________________________

                                                                                                  (pareigos, vardas ir pavardė, parašas)

______________