VALSTYBINĖS SĖKLŲ IR GRŪDŲ TARNYBOS PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKO
Į S A K Y M A S
DĖL ŪKIO SUBJEKTO, NORINČIO BŪTI PATVIRTINTU IR (AR) ĮREGISTRUOTU, TIKRINIMO AKTO FORMOS PATVIRTINIMO
2004 m. rugsėjo 24 d. Nr. 1A-188
Vilnius
Vykdydamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus ir Valstybinės sėklų ir grūdų tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2004 m. rugpjūčio 10 d. įsakymą Nr. B1-708/1A-172 „Dėl ūkio subjektų, norinčių būti patvirtintais ir (ar) įregistruotais, tikrinimo komisijos sudarymo ir tvarkos patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 126-4553):
1. Tvirtinu Ūkio subjekto, norinčio būti patvirtintu ir (ar) įregistruotu, tikrinimo akto formą (pridedama).
2. Pripažįstu netekusiu galios Valstybinės sėklų ir grūdų tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2002 m. birželio 14 d. įsakymą Nr. 45 „Dėl ūkio subjekto pasirengimo gaminti ir/ar teikti į rinką pašarus, tikrinimo akto patvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 76-3282).
Viršininkas Jonas Lisauskas
SUDERINTA
Valstybinės veterinarijos preparatų
inspekcijos viršininkas,
valstybinis veterinarijos inspektorius
Juozas Jokimas
2004-09-24
PATVIRTINTA
Valstybinės sėklų ir grūdų tarnybos
prie Žemės ūkio ministerijos viršininko
2004 m. rugsėjo 24 d.
įsakymu Nr. 188
ŪKIO SUBJEKTO, NORINČIO BŪTI PATVIRTINTU IR (AR) ĮREGISTRUOTU,
TIKRINIMO AKTAS
200__m. _____d. Nr._______
_____________________
(vieta)
Vadovaudamasi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus ir Valstybinės sėklų ir grūdų tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2004 m. rugpjūčio 10 d. įsakymu Nr. B1-708/1A-172 „Dėl Ūkio subjektų, norinčių būti patvirtintais ir (ar) įregistruotais, tikrinimo komisijos sudarymo ir tvarkos patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 126-4553), komisija, susidedanti iš:
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė ir pareigos)
________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________ ,
dalyvaujant ______________________________________________________________________
(ūkio subjekto vadovo ar jo įgalioto asmens vardas, pavardė ir pareigos)
_______________________________________________________________________________ ,
patikrino ________________________________________________________________________
(ūkio subjekto pavadinimas, kodas, adresas)
________________________________________________________________________________
teisės aktais nustatytų minimalių reikalavimų, keliamų ūkio subjektui, atitikimą.
Anksčiau ūkio subjektas tikrintas _____________________________________________________
(tikrinimo akto data, numeris)
Nustatyta: _______________________________________________________________________
(tikrinimo rezultatai)
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Tikrinimo išvados ir pasiūlymai:_______________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
PRIDEDAMA: ___________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Tikrinimo aktas surašytas _________ egzemplioriais ir perduotas:
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Komisijos, atlikusios tikrinimą, asmenų vardai, pavardės, parašai
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Tikrinant dalyvavo: vardas, pavardė, parašas
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Su tikrinimo aktu susipažinau ir vieną egzempliorių gavau:
________________________________ ____________________________
(pareigų pavadinimas) (parašas) (vardas ir pavardė)
____________________________ _____________ ____________________________
____________________________ _____________ ____________________________
Ūkio subjekto, norinčio būti patvirtintu ir (ar)
įregistruotu, tikrinimo akto
1 priedas
PAŠARŲ GAMYBOS VIENETŲ IR TARPININKŲ (PAKUOJANČIŲ, VYNIOJANČIŲ) KLAUSIMYNAS PATVIRTINIMUI AR ĮREGISTRAVIMUI GAUTI
200__m. d.
(vieta)
1. Veiklos ir pašarų produkcijos rūšys bei kodai _______________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
I. Gamybiniai pastatai ir įrengimai
1. Ar yra gamybinių pastatų bei įrangos projekto kopija ............................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
2. Įrengimai nuolat prižiūrimi, valomi bei taisomi ....................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
II. Technologinio proceso organizavimas
4. Technologinių linijų schemų iškabinimas gamybos patalpose ................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
5. Patikros atlikimas matavimo ir svėrimo įrangai ....................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
6. Dozatorių sureguliavimas ir nuolatinis tikrinamas ................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
7. Maišymas trunka ne mažiau kaip 4 minutes ............................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
8. Smulkintuvo sietų kontrolės vykdymas ................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
III. Gyvūninių pašarinių žaliavų naudojimas
10. Gamyboje naudojami:
10.1. žuvų miltai .......................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
10.2. hidrolizuoti baltymai ........................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
10.3. dikalcio fosfatas, pagamintas iš kaulų su pašalintais riebalais ............................ Taip – ÿ Ne – ÿ
11. Gyvūninių pašarinių žaliavų laboratorinės kontrolės vykdymas, tiriant
užterštumą antimikrobiniais vaistais ir kitais perdirbtais gyvūniniais baltymais .......... Taip – ÿ Ne – ÿ
12. Savikontrolės sistemos taikymas užtikrinant, kad:
12.1. žuvų miltai, hidrolizuoti baltymai, dikalcio fosfatas ir trikalcio fosfatas nebūtų
terpiami į pašarus atrajotojams bei būtų išvengta kryžminės taršos galimybės ............ Taip – ÿ Ne – ÿ
12.2. ant pašarų ženklinimo etikečių, kurių sudėtyje yra 12.1 punkte išvardytų žaliavų,
būtų užrašas „Draudžiama šerti atrajotojams“ ............................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
13. Gyvūninės kilmės žaliavų ir pašarų, kurių sudėtyje yra gyvūninės kilmės žaliavų,
laikymas atskirose patalpose ........................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
IV. Pašarų gamyba atrajotojams
15. Pašarų gaminimas atrajotojams .............................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
16. Pašarinių žaliavų, skirtų pašarų atrajotojams gamybai, gabenimo ir laikymo
atskyrimas nuo gyvūninės kilmės pašarinių žaliavų ..................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
17. Pašarų, kurių sudėtyje yra gyvūninės kilmės žaliavų, gamybos, laikymo,
pakavimo ir gabenimo atskyrimas nuo pašarų, skirtų atrajotojams .............................. Taip – ÿ Ne – ÿ
V. Mobiliosios pašarų gamybos automašinos
(pildoma, jei ūkio subjektas turi mobiliąją pašarų gamybos automašiną)
19. Kurioms gyvūnų rūšims pašarai gaminami mobiliąja pašarų gamybos automašina?
________________________________________________________________________________
(išvardyti)
20. Gyvūninės kilmės pašarinių žaliavų naudojimas, gaminant pašarus mobiliąja pašarų
automašina ................................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
VI. Pašarų priedų ir premiksų gamyba
22. Pašarų priedų gamyba ......................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
________________________________________________________________________________
(išvardyti)
23. Premiksų gamyba ................................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
________________________________________________________________________________
(išvardyti)
24. Įterpimas į premiksus:
24.1. pašarinių antibiotikų ........................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
24.2. kokcidiostatikų ................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
24.3. augimo skatintojų ............................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
24.4. mikroelementų:
24.4.1. vario ................................................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
24.5. vitaminų:
24.5.1. vitamino A ....................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
24.6. baltymingas pašarines medžiagas ir nebaltymingas azotines žaliavas:
24.6.1. baltymingas medžiagas, gautas iš mikroorganizmų, priklausančių bakterijų,
mielių, dumblių ir žemesniųjų grybų grupėms ............................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
24.6.3. amino rūgštis ir jų druskas ............................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
VII. Rizikos veiksniai bei svarbiausių valdymo taškų sistema
26. Rizikos veiksnių nustatymas .................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
26.1. kritinių taškų kontrolė ......................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
27. Svarbiausių valdymo taškų nustatymas ................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
28. Žaliavų pirkimas pagal sutartyje numatytus kokybės rodiklius ............................. Taip – ÿ Ne – ÿ
29. Gautų žaliavų pašarų gamybai tyrimas .................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
30. Gatavos produkcijos tyrimas ................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
31. Ar teisingai perkeliami duomenys iš recepto į etiketę ........................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
32. Ar teisingai perkeliami duomenys iš recepto į atitikties deklaraciją ...................... Taip – ÿ Ne – ÿ
33. Žaliavų smulkinimo kontrolės vykdymas .............................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
34. Magnetinių kolonėlių valymo kontrolės vykdymas ............................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
35. Granulių aušinimo, smulkios frakcijos ir trapumo kontrolės vykdymas ................ Taip – ÿ Ne – ÿ
36. Ar aušintuvas ataušina iki ne daugiau kaip 10 ºC nuo aplinkos temperatūros? ..... Taip – ÿ Ne – ÿ
37. Skystų komponentų į gatavus kombinuotuosius pašarus įterpimas ir periodiškas
tikrinimas ..................................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
38. Gamybinių patalpų bei įrengimų valymo ir priežiūros kontrolė ............................. Taip – ÿ Ne – ÿ
39. Dulkių, surenkamų nuo aspiracijos filtrų, laikymas atskirose talpyklose ............... Taip – ÿ Ne – ÿ
VIII. Personalas
41. Paskirtas kvalifikuotas asmuo, atsakingas už gamybą ........................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
42. Pašarų gamybos specialistų, turinčių atitinkamų įgūdžių ir kvalifikaciją,
pakankamumas ............................................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
43. Vidaus kokybės kontrolės darbuotojų kvalifikaciją įrodančių dokumentų ir
duomenų apie darbo sritį, už kurią jie atsakingi, buvimas ........................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
44. Ar darbuotojai dirba pagal pareigines instrukcijas ................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
IX. Laboratorija
46. Paskirtas kvalifikuotas už kokybės kontrolę atsakingas asmuo ............................. Taip – ÿ Ne – ÿ
47. Ar yra įmonėje laboratorija .................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
48. Ar laboratorija aprūpinta reikiamais laboratoriniais prietaisais ir įranga ................ Taip – ÿ Ne – ÿ
49. Galiojančių kokybės nustatymo metodų taikymas ................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
50. Laboratorinių prietaisų patikros atlikimas .............................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
51. Užantspauduotų ir paženklintų bandinių saugojimas tinkamose sąlygose,
užtikrinančiose bandinio tinkamumą ir saugumą ......................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
52. Bandinių sunaikinimas, pasibaigus minimaliam pašarų saugojimo laikui .............. Taip – ÿ Ne – ÿ
X. Pašarų ženklinimas
54. Ant pakuočių, maišų ar kitos taros tinkamai užklijuotos etiketės .......................... Taip – ÿ Ne – ÿ
55. Pašarų sudėties nurodymas etiketėse ..................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
56. Pašarų kokybinių rodiklių nurodymas etiketėse .................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
57. Vartojimo normų nurodymas etiketėse .................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
58. Pašarų saugojimo terminų nurodymas etiketėse .................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
XI. Žaliavų ir pagamintos produkcijos apskaita
60. Gaunamų žaliavų apskaitos tinkamas tvarkymas ................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
61. Pagamintos produkcijos apskaitos tinkamas tvarkymas ........................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
62. Gamyboje sunaudotų žaliavų apskaitos tinkamas tvarkymas ................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
XII. Ūkio subjekto teritorija
65. Transporto priemonių įvažiavimo ir žmonių įėjimo į teritoriją reglamentavimas
ūkio subjekto vidaus tvarkos taisyklėmis....................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
66. Vandens nutekamųjų įrengimų buvimas.................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
XIII. Pašarų gamybos ir sandėliavimo patalpos
70. Grindų, sienų ir lubų paviršius lygus, sandarus, sausas, gerai izoliuotas, patogus
valyti ir prižiūrėti ......................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
71. Šviestuvai saugios konstrukcijos ir įrengti taip, kad jiems sudužus šukės
nepatektų į pašarus ...................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
72. Ventiliacijos įrengimas ........................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
73. Technologiniai įrengimai tvarkingi, su apsauginėmis dangomis, sandarūs ............ Taip – ÿ Ne – ÿ
74. Pašarų priedų bei premiksų sandėliavimo patalpų izoliavimas nuo kitų
gamybinių patalpų ....................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
75. Ar padengtos plytelėmis arba vandeniui ir skystiems riebalams nepraleidžiančiomis
medžiagomis laiptų aikštelės ir patalpos, kuriose į pašarus įmaišoma:
75.1. riebalai ................................................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
76. Nuotekų (atliekų) vandens apdorojimo arba nuotekų išleidimo sistemos
prijungimas prie kitų ūkio subjektų vandens apdorojimo sistemų ............................... Taip – ÿ Ne – ÿ
77. Ar gamybos (išskyrus pakavimo) patalpose, koridoriuose, praėjimuose ir darbo
vietose nelaikoma:
77.1. pagaminta produkcija ......................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
77.2. atliekos ................................................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
77.3. išmontuoti įrengimai bei tiesioginio ryšio su gamyba neturintys įrengimai ........ Taip – ÿ Ne – ÿ
78. Patalpų, grindų defektų šalinimas laiku ................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
79. Atsargumo priemonių taikymas, atliekant gamybos technologinių įrengimų
visapusišką priežiūrą .................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
80. Sutarties dėl patalpų dezinsekcijos, deratizacijos, dezinfekcijos darbų
sudarymas .................................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
81. Kenkėjų stebėjimo ir higienos priemonių taikymo žurnalo tvarkymas, higieninių
priemonių taikymo koregavimas pagal stebėjimo rezultatus ........................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
82. Gamybos patalpų atitikimas mikroklimato sąlygas (oro temperatūrą, oro sąlyginį
drėgnumą) .................................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
83. Riebalų ir melasos talpyklų valymas pagal technologinį būtinumą ........................ Taip – ÿ Ne – ÿ
84. Ar patalpose, kuriose išdėstyti technologiniai ir transporto įrengimai, įrengti ir su
jais sublokuoti aspiracijos įrengimai ............................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
XIV. Pašarų laikymas
86. Talpyklų sienų atitikimas keliamus reikalavimus ................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
87. Įdiegta savikontrolės sistema, užtikrinanti, kad laikomi atskirose patalpose:
87.1. pašarai, skirti atrajotojams .................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
87.2. pašarų priedai ir premiksai .................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
87.3. kombinuotieji pašarai, skirti atrajotojams ........................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
88. Pašarų pagal produkcijos rūšis sandėliavimas ........................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
89. Nuolatinės laikomų pašarinių žaliavų ir kombinuotųjų pašarų kokybės
priežiūros vykdymas .................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
90. Kortelių buvimas prie žaliavų ir pagamintos produkcijos rietuvių ......................... Taip – ÿ Ne – ÿ
91. Temperatūros ir santykinės oro drėgmės matavimas žaliavų, pašarų priedų,
premiksų ir pagamintos produkcijos laikymo vietose .................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
92. Pašarų ir pašarinių žaliavų maišuose krovimas į stačiakampes rietuves, tarp
kurių paliekami tarpai: 3,8 m krautuvui ir 1,25 m rankiniam pakrovimui .................... Taip – ÿ Ne – ÿ
93. Tarpo 0,7 m tarp sienų ir rietuvių palikimas ........................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
94. Rietuvių aukščio neviršijimas 15 maišų (kai maišo svoris 50 kg) eilių ................... Taip – ÿ Ne – ÿ
95. Išspaudų ir rupinių laikymas bokštiniuose aruoduose iki 18 m ............................. Taip – ÿ Ne – ÿ
96. Distancinių termometrų bokštiniuose aruoduose įrengimas .................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
XV. Pašarų transportavimas ir įpakavimas
98. Pašarų transportavimo priemonių atitikimas keliamus reikalavimus ...................... Taip – ÿ Ne – ÿ
99. Pašarų į apyvartą tiekimas:
99.1. uždarose pakuotėse ............................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
99.2. didmaišiuose iki 1500 kg .................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
XVI. Nusiskundimai bei pašarų išėmimas iš apyvartos
100. Įdiegta nusiskundimų registravimo ir svarstymo sistema .................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
101. Numatyta greito pašarų išėmimo iš apyvartos sistema ........................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
102. Procedūros, aprašančios išimtų iš apyvartos pašarų tvarkymą ............................. Taip – ÿ Ne – ÿ
XVII. Personalo higiena
104. Personalo aprangos atitikimas keliamus reikalavimus .......................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
105. Yra pirmos pagalbos vaistinėlės ........................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
106. Pašarų gamybos ir sandėliavimo patalpose nerūkoma, nevalgoma ...................... Taip – ÿ Ne – ÿ
Pastabos:
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Tikrinimo akto 1 priedas surašytas egzemplioriais ir perduotas:
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Komisija, atlikusi tikrinimą:
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
Tikrinime dalyvavo:
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
Su tikrinimo akto 1 priedu susipažinau ir vieną egz. gavau
Ūkio subjekto vadovas _____________________________________________________________
(pareigos, vardas ir pavardė, parašas)
Ūkio subjekto norinčio būti patvirtintu ir (ar)
įregistruotu, tikrinimo akto
2 priedas
TARPININKŲ, LAIKANČIŲ IR (AR) TIEKIANČIŲ Į APYVARTĄ PAŠARUS, KLAUSIMYNAS PATVIRTINIMUI GAUTI
200__m. d.
(vieta)
1. Veiklos ir pašarų produkcijos rūšys bei kodai _______________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
I. Personalas
1. Paskirtas kvalifikuotas asmuo, atsakingas už:
1.1. laikymą ................................................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
2. Darbuotojai, susipažinę su teisės aktų, reglamentuojančių pašarų sektorių,
reikalavimais: ............................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
3. Pašarų specialistų, turinčių atitinkamų įgūdžių ir kvalifikaciją, pakankamumas ....... Taip – ÿ Ne -ÿ
4. Vidaus kokybės kontrolės darbuotojų kvalifikaciją įrodančių dokumentų ir
duomenų apie darbo sritį, už kurią jie atsakingi, buvimas ........................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
II. Pašarų produkcijos ir kokybės apskaita
6. Gaunamų žaliavų apskaitos tinkamas tvarkymas ..................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
7. Pašarų produkcijos apskaitos tinkamas tvarkymas .................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
8. Gaunamų pašarų apskaitos pildymas, nurodant:
8.1. gavimo datą .......................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
8.2. gamintojo ar tarpininko pavadinimą ir adresą ....................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
8.3. produkcijos rūšį ir kiekį ........................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
8.4. partijos numerį ...................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
8.5. pagaminimo datą .................................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
9. Atitikties deklaracijų tvarkymas .............................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
III. Kokybės kontrolė
11. Paskirtas kvalifikuotas už kokybės kontrolę atsakingas asmuo ............................. Taip – ÿ Ne – ÿ
12. Įmonėje yra kokybės kontrolės laboratorija: .......................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
12.1. turinti pakankamai darbuotojų ir įrangos tam, kad užtikrintų pašarų atitikimą
gamintojo deklaruojamus rodiklius ir teisės aktų reikalavimus .................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
13. Paruoštas ir įgyvendintas kokybės kontrolės planas, kuriame nurodyta: ............... Taip – ÿ Ne – ÿ
13.1. kritinių taškų kontrolė ......................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
13.2. mėginių ėmimo procedūra ir dažnumas .............................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
13.3. tyrimo metodai ir tyrimo dažnumas .................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
14. Pagal nustatytą procedūrą imamas bei išsaugomas pakankamas kiekis kiekvienos
pašarų partijos mėginių ................................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
IV. Ūkio subjekto teritorija
16. Teritorija tvarkinga ................................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
17. Transporto priemonių įvažiavimo ir žmonių įėjimo į teritoriją reglamentavimas
ūkio subjekto vidaus tvarkos taisyklėmis .................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
18. Teritorijos ir įėjimų į patalpas apšvietimas tamsiuoju paros metu .......................... Taip – ÿ Ne – ÿ
V. Pašarų sandėliavimo patalpos
20. Patalpų grindų, sienų ir lubų paviršius lygus, sandarus, sausas, gerai izoliuotas,
patogus valyti ir prižiūrėti ............................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
21. Šviestuvai saugios konstrukcijos ir įrengti taip, kad jiems sudužus šukės
nepatektų į pašarus ...................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
22. Ventiliacijos įrengimas ........................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
23. Patalpų, grindų defektų šalinimas laiku ................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
24. Sutarties dėl patalpų dezinsekcijos, deratizacijos, dezinfekcijos darbų
sudarymas .................................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
25. Kenkėjų stebėjimo ir higienos priemonių taikymo žurnalo tvarkymas,
higieninių priemonių taikymo koregavimas pagal stebėjimo rezultatus ....................... Taip – ÿ Ne – ÿ
26. Įdiegta savikontrolės sistema, užtikrinanti, kad laikoma atskirose patalpose:
26.1. pašarai, skirti atrajotojams .................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
26.2. pašarų priedai ir premiksai .................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
26.3. kombinuotieji pašarai, išskyrus atrajotojams ....................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
27. Pašarų pagal produkcijos rūšis laikymas ................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
28. Nuolatinės laikomų pašarinių žaliavų ir kombinuotųjų pašarų kokybės priežiūros
vykdymas .................................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
29. Kortelių buvimas prie žaliavų ir gatavos produkcijos rietuvių ............................... Taip – ÿ Ne – ÿ
30. Temperatūros ir santykinės oro drėgmės matavimas žaliavų, pašarų priedų,
premiksų ir pagamintos produkcijos laikymo vietose .................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
31. Tiesioginių saulės spindulių nepatekimas į laikymo patalpas ................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
32. Pašarų ir pašarinių žaliavų maišuose krovimas į stačiakampes rietuves, tarp kurių
paliekami tarpai: 3,8 m krautuvui ir 1,25 m rankiniam pakrovimui ............................. Taip – ÿ Ne – ÿ
33. Tarpo 0,7 m tarp sienų ir rietuvių palikimas ........................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
34. Rietuvių aukščio neviršijimas 15 maišų (kai maišo svoris 50 kg) eilių ................... Taip – ÿ Ne – ÿ
35. Supakuotos produkcijos laikymas ant medinių padėklų ........................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
36. Patalpose nėra pašalinių daiktų, įrengimų, kurie neturi tiesioginio ryšio su
pašarų tiekimu į apyvartą ............................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
37. Pašarų tiekimas į apyvartą uždaromis, nepažeistomis pakuotėmis ........................ Taip – ÿ Ne – ÿ
VI. Gyvūninių pašarinių žaliavų laikymas
39. Laikomi:
39.1. žuvų miltai .......................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
39.2. hidrolizuoti baltymai ........................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
39.3. dikalcio fosfatas, pagamintas iš kaulų su pašalintais riebalais ............................ Taip – ÿ Ne – ÿ
40. Savikontrolės sistemos taikymas užtikrinant, kad:
40.1. žuvų miltai, hidrolizuoti baltymai, dikalcio fosfatas ir trikalcio fosfatas nebūtų
laikomi su pašarais atrajotojams bei būtų išvengta kryžminės taršos galimybės .......... Taip – ÿ Ne – ÿ
40.2. ant pašarų ženklinimo etikečių, kurių sudėtyje yra 12.1 punkte išvardytų žaliavų,
būtų užrašas „Draudžiama šerti atrajotojams“ ............................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
VII. Pašarų priedų ir premiksų laikymas ir tiekimas į apyvartą
42. Pašarų priedai:
42.1. laikomi ................................................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
43. Premiksai:
43.1. laikomi ................................................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
44. Pašarų priedai:
44.1. pašariniai antibiotikai .......................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
44.2. kokcidiostatikai .................................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
44.3. augimo skatintojai ............................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
44.4. mikroelementai:
44.4.1. varis ................................................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
44.5. vitaminai:
44.5.1. vitaminas A ...................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
44.6. baltymingas pašarines medžiagas ir nebaltymingas azotines žaliavas:
44.6.1. baltymingas medžiagas, gautas mikroorganizmų priklausančių bakterijų,
mielių, dumblių, žemesniųjų grybų grupėms ............................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
44.6.3. amino rūgštis ir jų druskas ............................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
VIII. Pašarų ženklinimas
45. Ant pakuočių, maišų ar kitos taros tinkamai užklijuotos etiketės .......................... Taip – ÿ Ne – ÿ
46. Pašarų sudėties nurodymas etiketėse ..................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
47. Pašarų kokybinių rodiklių nurodymas etiketėse .................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
49. Vartojimo normų nurodymas etiketėse .................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
50. Pašarų saugojimo terminų nurodymas etiketėse .................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
IX. Pašarų transportavimas ir įpakavimas
52. Pašarų transportavimo priemonių atitikimas keliamus reikalavimus ...................... Taip – ÿ Ne – ÿ
X. Nusiskundimai bei pašarų išėmimas iš apyvartos
54. Įdiegta nusiskundimų registravimo ir svarstymo sistema ...................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
55. Numatyta greito pašarų išėmimo iš apyvartos sistema .......................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
56. Procedūros, aprašančios išimtų iš apyvartos pašarų tvarkymą ............................... Taip – ÿ Ne – ÿ
XI. Personalo higiena
58. Personalo aprangos atitikimas keliamus reikalavimus ............................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
59. Yra pirmos pagalbos vaistinėlės ............................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
60. Pašarų gamybos ir sandėliavimo patalpose nerūkoma, nevalgoma ........................ Taip – ÿ Ne – ÿ
Pastabos:
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Tikrinimo akto 2 priedas surašytas egzemplioriais ir perduotas:
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Komisija, atlikusi tikrinimą:
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
Tikrinime dalyvavo:
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
Su tikrinimo akto 2 priedu susipažinau ir vieną egz. gavau
Ūkio subjekto vadovas _____________________________________________________________
(pareigos, vardas ir pavardė, parašas)
Ūkio subjekto, norinčio būti patvirtintu ir (ar)
įregistruotu, tikrinimo akto
3 priedas
TARPININKŲ, LAIKANČIŲ IR (AR) TIEKIANČIŲ Į APYVARTĄ PAŠARUS, KLAUSIMYNAS ĮREGISTRAVIMUI GAUTI
200__m. d.
(vieta)
1. Veiklos ir pašarų produkcijos rūšys bei kodai _______________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
I. Personalas
II. Pašarų produkcijos kontrolė
2. Gaunamų pašarų apskaitos pildymas, nurodant:
2.1. gavimo datą .......................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
2.2. gamintojo ar tarpininko pavadinimą ir adresą ....................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
2.3. produkcijos rūšį ir kiekį ........................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
2.4. partijos numerį ...................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
2.5. pagaminimo datą .................................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
3. Atitikties deklaracijų tvarkymas .............................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
III. Ūkio subjekto teritorija
5. Teritorija prie tiekimo į apyvartą vietų neduobėta ................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
6. Teritorijos ir įėjimų į patalpas apšvietimas tamsiuoju paros metu ............................ Taip – ÿ Ne – ÿ
IV. Pašarų sandėliavimo patalpos
8. Patalpų grindų, sienų ir lubų paviršius lygus, sandarus, sausas, gerai izoliuotas,
patogus valyti ir prižiūrėti ............................................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
9. Šviestuvai saugios konstrukcijos ir įrengti taip, kad jiems sudužus šukės
nepatektų į pašarus ...................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
10. Ventiliacijos įrengimas ........................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
11. Patalpų, grindų defektų šalinimas laiku ................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
12. Sutarties dėl patalpų dezinsekcijos, deratizacijos, dezinfekcijos darbų
sudarymas .................................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
13. Kenkėjų stebėjimo ir higienos priemonių taikymo žurnalo tvarkymas, higieninių
priemonių taikymo koregavimas pagal stebėjimo rezultatus ........................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
14. Įdiegta savikontrolės sistema, užtikrinanti, kad laikoma atskirose patalpose:
14.1. pašarai, skirti atrajotojams .................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
14.2. pašarų priedai ir premiksai .................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
14.3. kombinuotieji pašarai, išskyrus atrajotojams ....................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
15. Pašarų pagal produkcijos rūšis laikymas ................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
16. Nuolatinės laikomų pašarinių žaliavų ir kombinuotųjų pašarų kokybės priežiūros
vykdymas .................................................................................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
17. Kortelių buvimas prie žaliavų ir gatavos produkcijos rietuvių ............................... Taip – ÿ Ne – ÿ
18. Temperatūros ir santykinės oro drėgmės matavimas žaliavų, pašarų priedų,
premiksų ir pagamintos produkcijos laikymo vietose .................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
19. Tiesioginių saulės spindulių nepatekimas į laikymo patalpas ................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
20. Pašarų ir pašarinių žaliavų maišuose krovimas į stačiakampes rietuves, tarp kurių
paliekami tarpai: 3,8 m krautuvui ir 1,25 m rankiniam pakrovimui ............................. Taip – ÿ Ne – ÿ
21. Tarpo 0,7 m tarp sienų ir rietuvių palikimas ........................................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
22. Rietuvių aukščio neviršijimas 15 maišų (kai maišo svoris 50 kg) eilių ................... Taip – ÿ Ne – ÿ
23. Supakuotų žaliavų ir gatavos produkcijos laikymas ant medinių padėklų ............ Taip – ÿ Ne – ÿ
24. Patalpose nėra pašalinių daiktų, įrengimų, kurie neturi tiesioginio ryšio su
pašarų tiekimu į apyvartą ............................................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
25. Pašarų tiekimas į apyvartą uždaromis, nepažeistomis pakuotėmis ........................ Taip – ÿ Ne – ÿ
26. Pašarų saugojimo terminų kontrolė ........................................................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
V. Ženklinimas
28. Ant pakuočių, maišų ar kitos taros tinkamai užklijuotos etiketės .......................... Taip – ÿ Ne – ÿ
VI. Pašarų transportavimas
VII. Personalo higiena
31. Personalo aprangos atitikimas keliamus reikalavimus ............................................ Taip – ÿ Ne – ÿ
32. Yra pirmos pagalbos vaistinėlė .............................................................................. Taip – ÿ Ne – ÿ
33. Pašarų sandėliavimo patalpose nerūkoma, nevalgoma .......................................... Taip – ÿ Ne – ÿ
Pastabos:
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Tikrinimo akto 3 priedas surašytas egzemplioriais ir perduotas:
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Komisija, atlikusi tikrinimą:
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
Tikrinime dalyvavo:
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
Su tikrinimo akto 1 priedu susipažinau ir vieną egz. gavau
Ūkio subjekto vadovas _____________________________________________________________
(pareigos, vardas ir pavardė, parašas)
______________