LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
ĮSAKYMAS
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2003 M. BALANDŽIO 8 D. ĮSAKYMO NR. 3D-145 „DĖL GRŪDŲ SĄLYGINIO KRAKMOLINGUMO NUSTATYMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2008 m. liepos 16 d. Nr. 3D-392
Vilnius
Pakeičiu Grūdų sąlyginio krakmolingumo nustatymo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. balandžio 8 d. įsakymu Nr. 3D-145 „Dėl grūdų sąlyginio krakmolingumo nustatymo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 35-1519):
1. Išdėstau 4 punktą taip:
2. Išdėstau 6 punktą taip:
3. Išdėstau 7 punktą taip:
4. Išdėstau 8 punktą taip:
„8. Grūdų ėminiai imami pagal LST EN ISO 13690:2007 „Varpinių ir ankštinių javų grūdai ir jų malti produktai. Ėminių ėmimas iš talpyklų (ISO 13960:1999)“ ir LST EN ISO 6644:2007 „Srautu judantys grūdai ir maltų grūdų produktai. Automatinis ėminių ėmimas mechaninėmis priemonėmis (ISO 6644:2002)“ reikalavimus.“
6. Išdėstau 10 punktą taip:
„10. Nustatomas pirminis grūdų drėgnumas pagal LST 1530:2004 „Ankštiniai, grikiai ir jų produktai. Drėgnio nustatymas“ arba LST ISO 712:2000 „Grūdai ir grūdų produktai. Drėgmės kiekio nustatymas. Įprastinis pamatinis metodas (Tapatus ISO 712:1998 [E])“. Iš jungtinio ėminio paimamas apie 30 g laboratorinis ėminys, iš kurio neatskirtos šiukšlinės priemaišos.“
7. Išdėstau 11.3 punktą taip:
„11.3. kitais atvejais pagal Grūdų, naudojamų etilo alkoholio gamybai, apskaitos ir sandėliavimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. lapkričio 4 d. įsakymu Nr. 3D-601 (Žin., 2004, Nr. 163-5963), reikalavimus.“
8. Išdėstau 13 punktą taip:
„13. Poliarimetrinis metodas.
Krakmolo ir kitų esančių grūduose sacharidų hidrolizinimas druskos rūgšties tirpale, baltyminių medžiagų nusodinimas, gauto tirpalo filtravimas ir jo poliarizacijos plokštumos sūkio kampo išmatavimas.
Nustatant kviečių sąlyginį krakmolingumą, vietoje druskos rūgšties galima naudoti sotųjį kalcio chlorido tirpalą.“
10. Išdėstau 16.2 punkto antrąją pastraipą taip:
„Išrinktos šiukšlinės priemaišos pasveriamos 0,01 g tikslumu ir apskaičiuojamas grūdų šiukšlėtumas masės procentais pagal Grūdų priemaišų nustatymo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. rugpjūčio 9 d. įsakymu Nr. 3D-471 (Žin., 2004, Nr. 126-4542). Pagal šią tvarką apskaičiuojama ir kiekvienos grūdų rūšies dalis procentais grūdų mišiniuose;“.
11. Išdėstau 19.2 punktą taip:
„19.2. apskaičiuojant grūdų mišinio sąlyginį krakmolingumą perskaičiavimo koeficientas K apskaičiuojamas pagal formulę:
čia:
k1, k2 ... kn – perskaičiavimo į sąlyginį krakmolingumą koeficientai, nustatyti eksperimentiniu būdu kiekvienai grūdų rūšiai, nurodyti 19.1 punkte;
Q1, Q2, ... Qn – atskirų rūšių dalis grūdų mišinyje procentais;
Ac – mišinio šiukšlėtumas procentais.“
12. Išdėstau 20 punktą taip:
„20. Grūdų krakmolo kiekis X1 masės procentais, perskaičiavus į absoliučiai sausas medžiagas, apskaičiuojamas pagal formulę iki antrojo ženklo po kablelio:
naudojant poliarimetrą (ar sacharimetrą) su normaliąja skale
ir
naudojant poliarimetrą (ar sacharimetrus) su apskritąja skale;
čia:
K1 – perskaičiavimo į krakmolo kiekį koeficientas, nustatytas eksperimentiniu būdu, naudojant druskos rūgšties tirpalą: kviečiams – 1,898; kukurūzams – 1,879; rugiams – 1,885; miežiams – 1,912; avižoms – 1,914; ryžiams – 1,866; soroms – 1,818; kvietrugiams – 1,894.
Perskaičiavimo koeficientai (K1) nustatyti 200 mm ilgio vamzdeliu. Jeigu naudojama 100 mm ilgio kiuvetė, pagal formulę gautas rezultatas dauginamas iš 2.
P – poliarimetro (ar sacharimetro) rodmenys skalės laipsniais;
W2 – malinio drėgnumas procentais.“
13. Papildau šiuo 20.3 punktu:
14. Papildau šiuo 21 punktu:
„21. Artimosios srities infraraudonosios spinduliuotės spektroskopijos metodas:
21.1. infraraudonųjų spindulių analizatorių kalibravimo lygtys ir prietaisų matavimo tikslumas suderinamas su Valstybine sėklų ir grūdų tarnyba prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos ar kita įgaliota institucija;
21.4. paruošus mėginį, atliekamas matavimas infraraudonųjų spindulių analizatoriumi ir pagal jo rodmenis (drėgnį ir krakmolo kiekį absoliučiai sausoje medžiagoje, masės proc.) apskaičiuojamas sąlyginis krakmolingumas pagal formulę:
čia:
X – sąlyginis grūdų krakmolingumas, masės procentais;
XI – krakmolo kiekis, masės proc. absoliučiai sausoje medžiagoje;
K – perskaičiavimo koeficientas, nustatytas eksperimentiniu būdu, tiriant sąlyginį grūdų krakmolingumą druskos rūgšties tirpalu. Koeficientai kiekvienai grūdų rūšiai nurodyti 19.1 punkte;
K1 – perskaičiavimo į krakmolo kiekį koeficientas, nustatytas eksperimentiniu būdu, naudojant druskos rūgšties tirpalą. Koeficientai kiekvienai grūdų rūšiai nurodyti 20 punkte;
MC – pirminis grūdų šiukšlėtumas, masės procentais;
W1 – grūdų pirminis drėgnis, procentais.“
15. Papildau šiuo 22 punktu.