LIETUVOS RESPUBLIKOS EKONOMIKOS MINISTERIJOS,
LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS IR
LIETUVOS RESPUBLIKOS PREKYBOS IR MATERIALINIŲ
IŠTEKLIŲ MINISTERIJOS
1992 m. sausio 6 d. Nr. 18-45
Vilnius
MĖSOS IR MĖSOS PRODUKTŲ (IŠSKYRUS RŪKYTAS IR PARŪKYTAS DEŠRAS IR KITUS DELIKATESINIUS MĖSOS GAMINIUS IR KONSERVUS) LAIKINOJI RINKOS KAINŲ FORMAVIMO TVARKA
1. Ši tvarka nustatoma vykdant Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1992 m. sausio 3 d. nutarimą Nr. 1 ir taikoma visoms Lietuvos Respublikos teritorijoje esančioms valstybinėms, valstybinėms – akcinėms mėsos perdirbimo įmonėms, o taip pat valstybinėms, vartotojų kooperacijos ir 1991 m. privatizuotoms valstybinėms prekybos įmonėms.
2. Nuo 1992 m. sausio 8 d. mėsos ir mėsos produktai (išskyrus rūkytas ir parūkytas dešras ir kitus delikatesinius mėsos gaminius ir konservus) parduodami rinkos kainomis.
3. Mėsos perdirbimo pramonės įmonių atsiskaitymams su pirkėjais už parduodamą mėsą ir jos produktus (išskyrus rūkytas ir parūkytas dešras ir kitus delikatesinius mėsos gaminius ir konservus) taikomos rinkos pardavimo kainos, kurios suformuojamos mėsos perdirbimo pramonės įmonėse, atsižvelgiant į įmonių gamintojų mėsos ir jos produktų apskaičiuotą žaliavos vertę (pagal nustatytas receptūras) pridėjus prie jų patvirtintą apdirbimo vertę (įskaitant pelną).
4. Mėsos ir jos produktų žaliavos vertės ir kitų gamyboje naudojamų produktų ir medžiagų, o taip pat apdirbimo vertės apskaičiavimas atliekamas pagal 1 priede nurodytą formą, kuri patvirtinama įmonės vadovo ir laikoma juridiniu dokumentu, įteisinančiu rinkos pardavimo kainos patvirtinimą. Šie apskaičiavimai registruojami atskirame žurnale chronologine tvarka.
5. Rinkos pardavimo kainos paprastai nustatomos franko – išsiuntimo stotis, o esant gamintojui ir pirkėjui tame pačiame mieste, franko – gamintojo sandėlis. Ūkinių subjektų susitarimu gali būti nustatytos kitos prekių tiekimo ir transportavimo sąlygos.
6. Mėsos ir jos produktų rinkos pardavimo kainos gali būti keičiamos (didinamos arba mažinamos) pasikeitus pagrindinių žaliavų ir medžiagų kainoms ir apdirbimo vertei. Pasikeitus gamyboje naudojamų materialinių išteklių kainoms arba apdirbimo vertei, sudaromas naujas pardavimo kainos apskaičiavimas. Rinkos pardavimo kainos neturi keistis dažniau kaip vieną kartą per 10 dienų.
7. Pateikiant mėsos perdirbimo įmonėms – gamintojoms, prekybinėms organizacijoms skerdieną, jos kartu su rinkos pardavimo kaina skerdienai apskaičiuoja ir sukapotos mėsos konkrečias rinkos pardavimo kainas, vadovaujantis galiojančiomis skerdienos iškapojimo schemomis ir normatyvais ir su jais supažindina pirkėjus (prekybos organizacijas).
8. Mėsos perdirbimo pramonės įmonėse vedama atskira žemės ūkio produkcijos sutartinių (rinkos) kainų apskaita pagal superkamas produkcijos rūšis, išvedamos atitinkamo periodo sutartinės (rinkos) kainos, kurios įmonės vadovo patvirtinamos ir priimamos mėsos ir mėsos produktų rinkos pardavimo kainų apskaičiavimams atlikti.
9. Sutartinės (rinkos) kainos priklauso nuo partnerių – ūkinių subjektų laisvo susitarimo ir taikomos žemės ūkio įmonių, organizacijų, ūkininkų, kitų gyventojų atsiskaitymams su visais žemės ūkio produkcijos pirkėjais nepriklausomai nuo paruošų veiklos zonų, atsižvelgiant į produkcijos pasiūlą, paklausą bei kokybę, atsižvelgiant į tai, kad parduodamos valstybei aukščiausios kokybės produkcijos maksimalios superkamosios kainos neturi viršyti galvijų – 13000, kiaulių – 17000 (rubliais už gyvojo svorio toną).
10. Konkrečias superkamos žemės ūkio produkcijos sutartines (rinkos) kainas žemės ūkio produkcijos supirkimo organizacijos skelbia žemės ūkio produkcijos gamintojams valstybės laikraštyje „Lietuvos aidas“ ir vietos laikraščiuose, taip pat per Lietuvos radiją ir televiziją ne vėliau kaip prieš 5 dienas ir ne trumpesniam kaip 10 dienų laikotarpiui.
11. Mėsos ir jos produktų rinkos mažmeninės kainos suformuojamos prekybos įmonėse, kurios parduoda šiuos produktus gyventojams arba kitiems vartotojams prie rinkos pardavimo kainos pridėjus prekybos įmonės antkainį, tačiau ne didesnį negu nustatytas maksimalus 10% (įskaitant didmeninių organizacijų antkainį).
Rinkos mažmeninės kainos apskaičiuojamos ir nurodomos specialiame tokių kainų žiniaraštyje, kurį patvirtina prekybos įmonės vadovas (2 priedas). Žiniaraštis registruojamas prekybos įmonės žurnale chronologine tvarka ir yra laikomas juridiniu dokumentu, įteisinančiu rinkos mažmeninių kainų nustatymą.
12. Mėsos ir jos produktų rinkos mažmeninės kainos turi būti skelbiamos viešai kiekvienos įmonės prekybos salėje ir turi atitikti žiniaraštyje nurodytoms kainoms. Rinkos mažmeninės kainos gali būti keičiamos pasikeitus rinkos pardavimo kainoms, maksimaliam prekybos antkainiui. Pasikeitus šioms sąlygoms kiekvienu atveju sudaromas naujas kainų žiniaraštis ir jame nurodytai datai atliekamas produktų kainų perkainojimas nustatyta tvarka prekybos įmonių ūkinės veiklos rezultatų sąskaita.
13. Mėsa ir mėsos produktai (išskyrus rūkytas ir parūkytas dešras ir kitus delikatesinius mėsos gaminius ir konservus) nuo 1992 m. sausio 8 d. valstybinėse, valstybinėse – akcinėse, vartotojų kooperacijos ir 1991 m. privatizuotose mažmeninės prekybos įmonėse gyventojams parduodami tik pagal bendruosius talonus 2/3 jų rinkos mažmeninės kainos apmokant rubliais kartu pateikiant tai pačiai sumai bendruosius talonus.
Atsiskaitant su gyventojais už mėsą ir mėsos produktus prekybos įmonėse apskaičiuotos rinkos mažmeninės kainos dauginamos iš „2“ ir dalinamos iš „3“, gauta suma apvalinama iki 10 kapeikų (5 kapeikos ir daugiau apvalinamos iki 10 kap., o iki 5 kap. – atmetamos).
14. Nustatant mėsos (jautienos ir kiaulienos) rinkos mažmenines kainas būtina vadovautis galiojančiomis skerdienos iškapojimo schemomis ir normatyvais, priimant įmonių – gamintojų skerdienos rinkos pardavimo kainas (pagal iškapojimus, vadovaujantis įmonių – gamintojų nurodytomis rinkos pardavimo kainomis).
PATVIRTINTA
Įmonės rekvizitai
________________________________________________________________________________
(Pramonės įmonės vadovo parašas)
MĖSOS IR MĖSOS PRODUKTŲ RINKOS PARDAVIMO KAINŲ APSKAIČIAVIMAS
_________________________________________
(mėsos ir mėsos produktų pavadinimas)
matavimo vnt.
Eil. Nr. |
Rinkos pardavimo kainos struktūra |
Rub. ir kap. už matavimo vienetų |
Pagalbinių skaičiavimų ir iššifravimų pagrindas ** |
1 |
2 |
3 |
4 |
1. |
Pagrindinės žaliavos ir medžiagos (pagal receptūras) |
__________ |
|
2. |
Apdirbimo vertė |
__________ |
|
|
% _______________ |
|
|
3. |
Rinkos pardavimo kaina |
|
|
Apskaičiavimą sudarė ________________________________________________________
(parašas, p. v. ir pareigos)
_______________________
* Nurodomas numeris, kuriuo užregistruotas apskaičiavimas registracijos žurnale eilės tvarka.
** Nurodomi pagalbinių skaičiavimų, lentelių numeriai arba datos.
______________
PATVIRTINTA
_________________________________
(Prekybos įmonės vadovo parašas)
MĖSOS IR JOS GAMINIŲ RINKOS MAŽMENINIŲ KAINŲ ŽINIARAŠTIS Nr.
Eil. Nr. |
Mėsos ir jos gaminių pavadinimas |
Matav. vnt. |
Pakuotės rūšis |
Rinkos pardavimo kaina rub. ir kap. už vienetą |
Prekybos antkainio dydis |
Rinkos mažmeninė kaina rub. ir kap. už vienetą |
Pastabos |
|
I |
Suma rub. ir kap. |
|||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|
Jautiena |
|
|
|
|
|
|
|
1. |
Kumpis |
kg |
sveri amas |
29,00 |
40 |
2,00 |
22,00 |
|
2. |
Aštrios jautienos dešrelės |
kg |
-“- |
25,00 |
20 |
2,50 |
27,50 |
Taikoma nuo 1992. 01.06 |