LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL PRIVALOMŲJŲ SLYVŲ, ŽIEDINIŲ KOPŪSTŲ IR ARTIŠOKŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ

 

2001 m. liepos 25 d. Nr. 257

Vilnius

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279; 1999, Nr. 42-1337) patvirtintų priemonių sąrašo 8.10 ir 8.11 punktus,

Tvirtinu pridedamus:

1. Privalomuosius slyvų vaisių kokybės reikalavimus.

2. Privalomuosius žiedinių kopūstų kokybės reikalavimus.

3. Privalomuosius artišokų kokybės reikalavimus.

 

 

Žemės ūkio Ministras                                                                  Kęstutis Kristinaitis

______________


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2001 m. liepos 25 d. įsakymu Nr. 257

 

PRIVALOMIEJI SLYVŲ VAISIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

Privalomieji slyvų vaisių kokybės reikalavimai parengti remiantis: Europos Komisijos 1999 m. birželio 3 d. reglamentu 1168/99/EC, nustatančiu slyvų kokybės reikalavimus, pakeistu Europos Komisijos 2000 m. balandžio 27 d. reglamentu 848/2000/EC;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendro vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji reikalavimai taikomi paruoštoms realizuoti kultūrinių veislių slyvoms, kilusioms iš Prunus domestica L. ssp. domestica, Prunus domestica L. ssp. insititia (L) Schneid., Prunus domestica L. ssp. italica (Borkh.) Gams, Prunus domestica L. ssp. syriaca (Borkh.) Janchen ir Prunus salicina Lindl., klasifikuojamoms Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0809.40.05, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. pramoniniam perdirbimui skirtoms slyvoms, jei jų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbti“;

2.2. Lietuvoje užaugintoms slyvoms:

2.2.1. kurias augintojai parduoda rūšiavimo, pakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.2.2. kurios iš sandėliavimo patalpų ar įmonių siunčiamos arba parduodamos rūšiavimo ar pakavimo įmonėms;

2.2.3. kurias fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodininkų bendrijos sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.2.4. kurias fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.2.5. kurias užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

 

II. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visų klasių slyvų vaisiai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų, turi būti nepažeisti, sveiki, be puvinio, švarūs, be jokių priemaišų, be kenkėjų ir nepažeisti kenkėjų, be jokių nenatūralios drėgmės pėdsakų, be pašalinio kvapo ir skonio.

4. Slyvos turi būti nepažeistos skinant ir pakankamai sunokusios. Slyvų būklė turi būti tokia, kad jų kokybė nenukentėtų transportuojant bei ruošiant prekybai ir į paskirties vietą jos būtų atvežtos tinkamos kokybės.

 

III. KLASIFIKACIJA

 

5. Slyvos skirstomos į tris klases:

5.1. ekstra klasė: aukščiausios kokybės vaisiai, būdingos veislei formos, brandos ir spalvos. Priklausomai nuo veislės padengtos pūkeliu ir tvirto minkštimo. Be defektų, išskyrus nežymius paviršinius defektus, kurie nekenkia kokybei, išsilaikymui, išvaizdai ir pakuotės turiniui.

5.2. pirma klasė: geros kokybės vaisiai, būdingų veislei požymių. Leistini nedideli formos, brandos ir spalvos defektai, kurie nekenkia vaisių kokybei, išsilaikymui, išvaizdai ir pakuotės turiniui. Pailgos formos pažeidimai neturi viršyti trečdalio vaisiaus skersmens, o kitokių defektų pažeistas plotas neturi viršyti vienos šešioliktosios viso vaisiaus paviršiaus. Ant Golden gage veislės vaisių gali būti užsitraukusių įplyšimų.

5.3. antra klasė: vaisiai neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka 3 ir 4 punktuose nurodytus minimalius kokybės reikalavimus. Leidžiami formos, brandos ir spalvos defektai, kurie nekenkia kokybei, išsilaikymui ir išvaizdai. Odelės defektai neturi viršyti ketvirtadalio vaisiaus paviršiaus.

 

IV. VAISIŲ DYDŽIO REIKALAVIMAI

 

6. Dydis nustatomas pagal maksimalų skersmenį vidurinėje vaisiaus dalyje. Ekstra klasės vaisių skersmuo toje pačioje pakuotėje gali skirtis ne daugiau kaip 10 mm.

7. Visų klasių slyvoms nustatyti šie minimalūs dydžio reikalavimai (mm):

 

Slyvų veislės

Ekstra ir I klasė

II klasė

Stambiavaisės veislės (priedas)

35

30

Kitos veislės

28

25

Mirabelės ir damsonai

20

17

 

V. LEISTINI NUKRYPIMAI

 

8. Vienoje pakuotėje ar bendrojoje pakuotėje gali būti vaisių, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų, tačiau nepažeidžiant 9 ir 10 punktuose išdėstytų nuostatų.

9. Leistini kokybės nukrypimai:

9.1. ekstra klasė: gali būti 5% viso kiekio ar svorio slyvų, neatitinkančių šios klasės, bet atitinkančių pirmos klasės reikalavimus arba neviršijančių pirmai klasei leistinų nukrypimų;

9.2. pirma klasė: gali būti 10% viso kiekio ar svorio slyvų, neatitinkančių šios klasės, bet atitinkančių antros klasės reikalavimus arba neviršijančių antrai klasei leistinų nukrypimų. Iš jų negali būti daugiau negu 2% įtrūkusių ir/arba sukirmijusių vaisių;

9.3. antra klasė: gali būti 10% viso kiekio ar svorio slyvų, neatitinkančių šių klasių ar minimalių reikalavimų, jeigu jie nepradėję pūti, nesudaužyti ar kitaip netinkami vartoti. Iš jų negali būti daugiau negu 4% įtrūkusių ir/arba sukirmijusių vaisių.

10. Leistini dydžio nukrypimai: tarp visų klasių slyvų gali būti 10% viso kiekio ar svorio vaisių, kurių dydis yra ne daugiau kaip 3 mm mažesnis už minimalų arba ne daugiau kaip 3 mm mažesnis ar didesnis už nurodytą ant pakuotės dydį.

 

VI. REIKALAVIMAI PAKAVIMUI

 

11. Kiekvienoje pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje slyvos turi būti tos pačios kilmės, veislės, kokybės ir dydžio (kai klasifikuojama pagal dydį).

12. Ekstra klasės vaisiai turi būti tos pačios spalvos.

13. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendrosios pakuotės dalis turi būti būdinga visam jos turiniui.

14. Slyvos supakuojamos mažose pakuotėse, vienu ar keliais sluoksniais arba laisvai pakuotėse ar bendrosiose pakuotėse, išskyrus ekstra klasės vaisius.

15. Slyvos supakuojamos taip, kad būtų tinkamai apsaugotos. Pakuotės arba bendrosios pakuotės viduje naudojamos naujos ir švarios medžiagos, jos neturi pakenkti vaisių kokybei.

16. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.

17. Pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje neturi būti jokių priemaišų.

 

VII. REIKALAVIMAI ŽENKLINIMUI

 

18. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos slyvų pakuotės arba bendrosios pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

18.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojo ir/arba siuntėjo identifikacinis numeris su nuoroda „pakuotojas“ arba „siuntėjas“;

18.2. produkcijos pavadinimas: „slyvos“, jei tara nepermatoma;

18.3. veislės pavadinimas;

18.4. kilmės šalis arba regionas (importuojamiems arba eksportuojamiems vaisiams);

18.5. kokybės klasė;

18.6. dydis, nurodant minimalų ir maksimalų vaisių skersmenį.

19. Jei tara daugkartinio naudojimo, 18 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje taros viduje.

20. Mažmeninės prekybos įmonės kortelę su 18 punkte nurodyta informacija pateikia matomoje vietoje šalia slyvų.

______________


Priedas

 

STAMBIAVAISIŲ SLYVŲ VEISLĖS

 

1. Prunus Domestica STAMBIAVAISĖS SLYVOS

 

Ariel, Apple, Belle de Louvain (Bella di Lovanio), Bernardina, Bluefre (Blue Fré), Cacanska Iepotica (Belle de Cacak, Cacaks Beauty, Cacaks Shöne), Cacanska najbolja (Meilleure de Cacak, Cacaks Beste), Cacanska rana (Précoce de Cacak, Cacaks Frühe), California Blue (California Blu), Carpatin, Centenar, Coe’s Golden Drop, De Fraile (Fraila), Denniston Superb, Edwards (Colbus), Emma Leppermann, Empress, Erfdeel, Giant (Burbanks Giant Prune), Grand Prix, (Grand Prize), Hall, Harris Monarch (Harris), Heron, Impérial Epineuse, Janand, Jefferson (Jefferson’s Gage), Jori’s Plum, Jubileum, June Blood, Magna Glauca, Manns Number One, Marjorie’s Seedling, Merton Gage (Merton, Mereton), Merton Gem, Monarch, Monsieur hātif (Early Orleans), Nueva Extremadura, Oneida, Ontario (Ontariopflaume), Pitestean, Pond’s Seedling, President, Prince Engelbert, Prince of Wales (Prince de Galles), prof. Collumbien, Prune Martin, Queen’s Crown (Cox’s Emperor), Quetsche Blanche de Létricourt (Quetsche Dr. Létricourt), Regina Claudia Mostruosa, Regina d’Italia, Reine-Claude d’Althan (Falso), Reine-Claude d’Oullins (Oullin’s Gage), Seneca, Sugar Prune, Sultan, Swan Gage, Tragedy, Utility (Laxton’s Utility), Valor, Victoria, Vision, Washington, Zimmers Frühzwetsche.

 

2. Prunus salicinia STAMBIAVAISĖS SLYVOS

 

Allo, Andy’s Pride, Angeleno, Autumn Giant, Autumn Pride, Beaut Sun, Beauty (Beaty), Bella di Barbiano, Black Amber, Black Beaut, Black Diamond, Black Gold, Black Rosa, Black Royal, Black Star, Black Sun, Burbank, Burmosa, Calita, Casselman (Kesselman), Catalina, Celebration, Centenaria, Del Rey Sun, Delbarazur, Dolar, Eclipse, Eldorado, Eric Sun, Flavor King, Formosa, Fortune, Friar, Frontier, Gavearli, Gaviota, Globia Sun, Goccia d’Oro, Golden Japan (Shiro), Golden King, Golden Kiss, Golden Plum, Goldsweet 4, Grand Rosa, Green Sun, Hackman, Harry Pickstone, Howard Sun, Kelsey, Lady Red, Lady West, Laetitia, Laroda, Larry Ann (Larry Anne, Tegan Blue, Freedom), Late Red, Late Santa Rosa, Linda Rosa, Mariposa (Improved Satsuma, Satsuma Improved), Methley, Midnight Sun, Morettini 355 (Coeur de Lion), Narrabeen, Newyorker, Nubiana, Obilnaja, October Sun, Original Sun, Oro Miel, Ozark Premier (Premier), Pink Delight, Pioneer, Queen Ann, Queen Rosa, Red Beaut, Red Rosa, Red Sweet, Redgold, Redroy, Reubennel, (Ruby Nel), Royal Black, Royal Diamond, Royal Garnet, Royal Star, Roysum, Ruby Blood, Ruby Red, Sangue di Drago, Santa Rosa, Sapphire, Satsuma, Simka, Sir Prize (Akihime), Songold, Southern Belle, Southern Pride, Souvenir, Souvenir II, Spring Beaut, Starking Delicious, Stirling, Suplumeleven, Suplumthirteen, Suplumtwelve, Susy, TC Sun, Teak Gold, Top Black, Tracy Sun, Wickson, Yakima, Yellow Sun, Zanzi Sun.

 

Lietuvoje auginamos veislės

Aleksona, Rausvė.

______________


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2001 m. liepos 25 d. įsakymu Nr. 257

 

PRIVALOMIEJI ŽiediniŲ kopūstŲ kokybės REIKALAVIMAI

Privalomieji žiedinių kopūstų kokybės reikalavimai parengti remiantis: Europos Komisijos 1998 m. gegužės 7 d. reglamentu 963/98/EC dėl privalomųjų kokybės reikalavimų, taikomų žiediniams kopūstams ir artišokams, papildytu Europos Komisijos 1999 m. gruodžio 2 d. reglamentu 2551/99/EC;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96 EC dėl bendro vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti žiediniams kopūstams, išaugintiems iš Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis rūšies, klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0704 10, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. pramoniniam perdirbimui skirtiems žiediniams kopūstams, jei jų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbti“;

2.2. Lietuvoje užaugintiems žiediniams kopūstams:

2.2.1. kuriuos augintojai parduoda rūšiavimo, pakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.2.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių yra siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar pakavimo įmonėms;

2.2.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.2.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.2.5. kuriuos užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

 

II. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visų klasių žiediniai kopūstai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų ribų, turi būti sveiki, nepažeisti, švarūs, švieži, be kenkėjų bei nepažeisti kenkėjų, be jokių nenatūralios drėgmės pėdsakų, be pašalinio kvapo ir skonio.

4. Žiedinių kopūstų būklė turi būti tokia, kad jų kokybė nenukentėtų transportuojant bei ruošiant prekybai ir į paskirties vietą jie būtų atvežti tinkamos kokybės.

 

III. KLASIFIKACIJA

 

5. Žiediniai kopūstai klasifikuojami taip:

5.1. ekstra klasė:

5.1.1. šios klasės žiediniai kopūstai turi būti aukščiausios kokybės, veislei būdingos formos, brandos bei spalvos;

5.1.2. žiedynai turi būti gerai susiformavę, kieti, standūs, labai tankūs, balti arba gelsvai balti (kitokių spalvų žiedynais leidžiama prekiauti tuo atveju, kai jie atitinka šios klasės reikalavimus ir yra tipingos konkrečiai veislei spalvos), be defektų, išskyrus nedidelius paviršiaus defektus, kurie nekenkia daržovių išvaizdai, kokybei, išsilaikymui ir pakuotės turiniui;

5.1.3. jeigu žiediniai kopūstai parduodami su lapais arba su apkirptais lapais, lapai turi būti švieži;

5.2. pirma klasė:

5.2.1. šios klasės žiediniai kopūstai turi būti geros kokybės, atitikti veislei būdingas savybes;

5.2.2. žiedynai turi būti kieti, tankūs, balti, dramblio kaulo spalvos arba baltai gelsvi (kitokių spalvų žiedynais leidžiama prekiauti tuo atveju, kai jie atitinka šios klasės reikalavimus ir yra tipingos konkrečiai veislei spalvos), nedėmėti, be išsikišusių lapų, neapšalę, be suspaudimo žymių;

5.2.3. leistini nežymūs formos, brandos ir spalvos defektai ir labai nežymus „pūkuotumas“, atsiradęs dėl fiziologinių pokyčių;

5.2.4. jeigu žiediniai kopūstai parduodami su lapais arba su apkirptais lapais, lapai turi būti švieži;

5.3. antra klasė:

5.3.1. šios klasės žiediniai kopūstai neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka 3 ir 4 punktuose nurodytus minimalius kokybės reikalavimus;

5.3.2. žiedynai gali būti: šiek tiek deformuoti, retesni, gelsvi (kitokių spalvų žiedynais, leidžiama prekiauti tuo atveju, kai jie atitinka šios klasės reikalavimus ir yra tipingos veislei spalvos);

5.3.3. ant žiedynų gali būti: nedideli nudegimai saulėje, ne daugiau kaip penki blyškiai žali lapai, nežymus žiedyno „pūkuotumas“ (išskyrus drėgnas arba riebias apnašas);

5.3.4. žiedynai gali turėti ne daugiau dviejų, daržovių kokybei, išsilaikymui ar pakuotės turiniui nekenkiančių, šių defektų:

5.3.4.1. gali būti nežymiai pažeisti ligų ar kenkėjų;

5.3.4.2. su nedidelėmis nušalimo žymėmis;

5.3.4.3. lengvai suspausti.

 

IV. dydžiO REIKALAVIMAI

 

6. Žiedinių kopūstų dydis nustatomas pagal maksimalų skersmenį vidurinėje žiedyno dalyje.

7. Mažiausias skersmuo – 11 cm.

8. Dydžių skirtumas tarp mažiausio ir didžiausio žiedyno kiekvienoje pakuotėje negali būti didesnis kaip 4 cm.

 

V. Leistini nukrypimai

 

9. Pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti žiedinių kopūstų, kurie neatitinka nurodytos klasės reikalavimų.

10. Leistini kokybės nukrypimai:

10.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5% visų žiedinių kopūstų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus, arba neviršija pirmai klasei leistinų nukrypimų ribų;

10.2. pirmos klasės pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% visų žiedinių kopūstų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba neviršija antrai klasei leistinų nukrypimų ribų;

10.3. antros klasės pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% visų žiedinių kopūstų, kurie neatitinka nei šios klasės, nei minimalių reikalavimų, jeigu jie neapipuvę ar kitaip netinkami vartoti.

11. Leistini dydžio nukrypimai: tarp visų klasių žiedinių kopūstų gali būti ne daugiau kaip 10% viso žiedynų kiekio, kurie neatitinka dydžio reikalavimų, tačiau yra ne didesni ir ne mažesni už nurodytą ant pakuotės dydį.

12. Mažiausio žiedyno minimalus skersmuo negali būti mažesnis nei 10 cm.

 

VI. PAKAVIMO reikalavimai

 

13. Kiekvienoje pakuotėje turi būti tos pačios kilmės, veislės, kokybės ir dydžio žiediniai kopūstai.

14. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendrosios pakuotės dalis turi būti būdinga visam jos turiniui.

15. Ekstra klasės pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje turi būti vienodos spalvos žiediniai kopūstai.

16. Žiedinius kopūstus reikia pakuoti taip, kad jie būtų tinkamai apsaugoti.

17. Pakuotės arba bendrosios pakuotės viduje naudojamos naujos ir švarios medžiagos, jos neturi kenkti žiedinių kopūstų kokybei.

18. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.

19. Pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje neturi būti jokių priemaišų.

20. Žiediniai kopūstai gali būti pateikti:

20.1. su lapais – su sveikais žaliais lapais, kurių yra tiek, jog būtų uždengtas ir apsaugotas visas žiedynas, kotas turi būti nupjautas šiek tiek žemiau žiedyną gaubiančių lapų;

20.2. be lapų – be lapų ir be maistui nenaudojamos koto dalies, žiedyne gali būti ne daugiau kaip penki maži, minkšti, šviesiai žali lapeliai;

20.3. apkarpyti – turi turėti pakankamai lapų, kad apsaugotų žiedyną. Lapai turi būti sveiki, patrumpinti ne daugiau kaip 3 cm žemiau žiedyno viršūnės, kotas nupjautas prie pat žiedyną gaubiančių lapų.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

21. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos žiedinių kopūstų pakuotės arba bendrosios pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

21.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas, adresas arba identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ arba „siuntėjas“;

21.2. produkcijos pavadinimas: „žiediniai kopūstai“, jei tara nepermatoma;

21.3. veislės pavadinimas (tuo atveju, kai prekiaujama kitokių spalvų žiediniais kopūstais, kai jie atitinka nurodytos klasės požymius ir yra tipingos konkrečiai veislei spalvos);

21.4. kilmės šalis ar rajonas (eksportuojamai ir importuojamai produkcijai);

21.5. kokybės klasė;

21.6. dydis, išreikštas mažiausiu ir didžiausiu skersmeniu arba vienetų skaičiumi.

22. Jei tara daugkartinio naudojimo, 21 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje taros viduje.

23. Mažmeninės prekybos įmonės kortelę su 21 punkte nurodyta informacija pateikia matomoje vietoje šalia žiedinių kopūstų.

______________


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2001 m. liepos 25 d. įsakymu Nr. 257

 

PRIVALOMIEJI artišokų kokybės REIKALAVIMAI

 

Privalomieji artišokų kokybės reikalavimai parengti remiantis: Europos Komisijos 1998 m. gegužės 7 d. reglamentu 963/98/EC dėl privalomųjų žiedinių kopūstų ir artišokų kokybės reikalavimų, papildytu Europos Komisijos 1999 m. gruodžio 2 d. reglamentu 2551/99/EC;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendro vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti artišokams, išaugintiems iš Cynara scolymus L. veislių, klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0709 10 00, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. pramoniniam perdirbimui skirtiems artišokams, jei jų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbti“;

2.2. Lietuvoje užaugintiems artišokams:

2.2.1. kuriuos augintojai parduoda rūšiavimo, pakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.2.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių yra siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar pakavimo įmonėms;

2.2.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.2.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.2.5. kuriuos užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

 

II. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visų klasių artišokai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų ribų, turi būti tinkami vartoti, sveiki, nepažeisti, be puvinio, švarūs, be priemaišų, švieži, neapvytę, be kenkėjų ir nepažeisti kenkėjų, be jokių nenatūralios drėgmės pėdsakų, be pašalinio kvapo ir skonio. Stiebeliai turi būti tvarkingai nupjauti, ne ilgesni kaip 10 cm (ši nuostata netaikoma artišokams, surištiems į ryšelius bei „Spinoso“ veislės artišokams).

4. Artišokų būklė turi būti tokia, kad jų kokybė nenukentėtų transportuojant bei juos ruošiant prekybai ir į paskirties vietą jie būtų atvežti tinkamos kokybės.

 

III. KLASIFIKACIJA

 

5. Artišokai klasifikuojami taip:

5.1. ekstra klasė: artišokai turi būti aukščiausios kokybės, veislei ir/arba komerciniam tipui būdingų savybių, be defektų, išskyrus lengvus paviršinius odelės pažeidimus, kurie nekenkia artišokų išvaizdai, kokybei, išsilaikymui ir pakuotės turiniui. Graižas priklausomai nuo veislės turi būti tvirtai susiskleidęs. Graižo vamzdeliai turi būti be prasidedančio medėjimo žymių;

5.2. pirma klasė: artišokai turi būti geros kokybės, veislei ir/arba komerciniam tipui būdingų savybių. Graižas priklausomai nuo veislės turi būti tvirtai susiskleidęs. Leidžiami nedideli formos defektai, nežymūs nušalimai ar įtrūkimai, labai maži sumušimai, kurie nekenkia daržovių išvaizdai, kokybei, išsilaikymui ir pakuotės turiniui. Graižo vamzdeliai turi būti be prasidedančio medėjimo žymių;

5.3. antra klasė: artišokai, kurie neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka 3 ir 4 punktuose nurodytus minimalius kokybės reikalavimus. Graižas gali būti šiek tiek prasiskleidęs. Leistini formos defektai, nušalimai, nedideli sumušimai, nedidelis dėmėtumas, prasidedantis graižo vamzdelių medėjimas, jeigu jie nekenkia daržovių kokybei, išsilaikymui ir pakuotės turiniui.

 

IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI

 

6. Artišokų dydis nustatomas pagal maksimalų skersmenį vidurinėje galvutės dalyje.

7. Mažiausias skersmuo – 6 cm.

8. Ekstra ir pirmos klasių (antros klasės pasirinktinai) artišokai rūšiuojami taip:

8.1. 13 cm ir didesnio skersmens;

8.2. nuo 11 cm, bet mažesnio kaip 13 cm skersmens;

8.3. nuo 9 cm, bet mažesnio kaip 11 cm skersmens;

8.4. nuo 7,5 cm, bet mažesnio kaip 9 cm skersmens;

8.5. nuo 6 cm, bet mažesnio kaip 7,5 cm skersmens.

9. „Poivrade“ ir „Bouquet“ veislių artišokai gali būti nuo 3,5 cm, bet mažesnio kaip 6 cm skersmens.

 

V. Leistini nukrypimai

 

10. Pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti artišokų, kurie neatitinka nurodytos klasės dydžio ir kokybės reikalavimų.

11. Leistini kokybės nukrypimai:

11.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5% viso artišokų kiekio, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus, arba neviršija pirmai klasei leistinų nukrypimų ribų;

11.2. pirmos klasės pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso artišokų kiekio, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus, arba neviršija antrai klasei leistinų nukrypimų ribų;

11.3. antros klasės pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso artišokų kiekio, kurie neatitinka nei šios klasės, nei minimalių reikalavimų, jeigu jie nepradėję pūti ar kitaip netinkami vartoti.

12. Leistini dydžio nukrypimai: tarp visų klasių artišokų gali būti ne daugiau kaip 10% visų daržovių, kurios neatitinka rūšiavimo pagal dydį ir/arba dydžio reikalavimų, tačiau atitinka ant pakuotės nurodytą dydį.

13. Mažiausio dydžio (nuo 6 iki 7,5 cm) artišokų minimalus leistinas skersmuo yra 5 cm.

14. „Poivrade“ ir „Bouquet“ veislių artišokams dydžio nukrypimai neleistini.

 

VI. PAKAVIMO reikalavimai

 

15. Kiekvienoje pakuotėje turi būti tos pačios kilmės, veislės, kokybės ir dydžio (jeigu rūšiuojama pagal dydį) artišokai.

16. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendrosios pakuotės dalis turi būti būdinga visam jos turiniui.

17. Artišokus reikia pakuoti taip, kad jie būtų tinkamai apsaugoti.

18. Pakuotės arba bendrosios pakuotės viduje naudojamos naujos ir švarios medžiagos, jos neturi kenkti artišokų kokybei.

19. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.

20. Pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje neturi būti jokių priemaišų.

 

VII. ŽENKLINIMO reikalavimai

 

21. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos artišokų pakuotės arba bendrosios pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

21.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas, adresas arba identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ arba „siuntėjas“;

21.2. produkcijos pavadinimas: „artišokai“, jei tara nepermatoma;

21.3. veislės pavadinimas ekstra klasės artišokams;

21.4. veislės pavadinimas „Poivrade“ ir „Bouquet“ veislių artišokams, kai jų skersmuo yra nuo 3,5 iki 6 cm;

21.5. veislės pavadinimas „Spinoso“ veislės artišokams;

21.6. kilmės šalis ar rajonas (eksportuojamai ir importuojamai produkcijai);

21.7. kokybės klasė;

21.8. galvučių skaičius;

21.9. dydis (jeigu klasifikuojama pagal dydį), nurodant mažiausios ir didžiausios galvutės skersmenį.

22. Jei tara daugkartinio naudojimo, 21 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje taros viduje.

23. Mažmeninės prekybos įmonės kortelę su 21 punkte nurodyta informacija pateikia matomoje vietoje šalia artišokų.

______________