LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2009 M. SAUSIO 12 D. ĮSAKYMO NR. 3D-13
„DĖL NEALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ IR GIROS APIBŪDINIMO, GAMYBOS IR PREKINIO PATEIKIMO TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2011 m. kovo 8 d. Nr. 3D-181
Vilnius
1. P a k e i č i u Nealkoholinių gėrimų ir giros apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninį reglamentą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. sausio 12 d. įsakymu Nr. 3D-13 „Dėl Nealkoholinių gėrimų ir giros apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninio reglamento patvirtinimo“ (Žin., 2009, Nr. 7-252):
1.1. Išdėstau 2 punkto antrąjį sakinį taip:
1.2. Išdėstau 6.1 punktą taip:
1.3. Išdėstau 8 punktą taip:
1.4. Įrašau 16 punkte vietoj žodžių ir skaičių „2003, Nr. 101-4564“ žodžius ir skaičius „2010, Nr. 55-2722“.
1.5. Išdėstau 17 punktą taip:
„17. Gėrimų gamyboje leidžiama vartoti tik Lietuvos higienos normoje HN 53:2010 „Leidžiami naudoti maisto priedai“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. vasario 10 d. įsakymu Nr. V-108 (Žin., 2010, Nr. 21-1009), nurodytus maisto priedus. Giros gamyboje galima vartoti karamelių spalvos dažiklius (E 150 a-d), pieno rūgštį E 270, askorbo rūgštį E 300, natrio askorbatą E 301, citrinų rūgštį E 330, akacijų sakus E 414, natrio benzoatą E 211 (ne daugiau kaip 150 mg/l), kalio sorbatą E 202 (ne daugiau kaip 300 mg/l). Jei natrio benzoatas E 211 ir kalio sorbatas E 202 naudojami kartu, tada natrio benzoato E 211 ne daugiau kaip150 mg/l, kalio sorbato E 202 ne daugiau kaip 250 mg/l.“
1.8. Išdėstau 29.7 punktą taip:
1.9. Išdėstau 42 punktą taip:
„42. Gėrimų mikrobiologinė sauga turi atitikti 2005 m. lapkričio 15 d. Komisijos reglamentą (EB) Nr. 2073/2005 dėl maisto produktų mikrobiologinių kriterijų (OL 2005 L 338, p. 1), Lietuvos higienos normą HN 26:2006 „Maisto produktų mikrobiologiniai kriterijai“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2006 m. kovo 9 d. įsakymu Nr. V-168 (Žin., 2006, Nr. 31-1096).“
1.10. Išdėstau 43 punktą taip:
„43. Be 42 punkte nurodytų reikalavimų:
43.1. stalo vanduo turi atitikti Lietuvos higienos normos HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 23 d. įsakymu Nr. V- 455 (Žin., 2003, Nr. 79-3606), 2 lentelėje nustatytus mikrobiologinius rodiklius;
43.2. gaivieji gėrimai ir nepasterizuota gira turi atitikti šiuos kriterijus:
|
Maisto pavadinimas |
Mikroorganizmai |
Mėginių ėmimo planas |
Taršos ribos* |
Tyrimo pamatinis metodas** |
|||
n |
c |
m |
M |
|||||
1 |
Gaivieji gėrimai |
Bendras mikroorganizmų skaičius |
5 |
0 |
<1,0 x 102 ksv/ml |
LST EN ISO 4833 |
||
2 |
Koliforminių bakterijų skaičius |
5 |
2 |
<1,0 ksv/ml |
1,0 x 101 ksv/ml |
LST ISO 4832 |
||
3 |
Žarninių lazdelių (Escherichia coli) skaičius |
5 |
0 |
<1,0 ksv/ml |
LST EN ISO 16649-2 |
|||
4 |
Nepasterizuota gira |
Koliforminių bakterijų skaičius |
5 |
0 |
<1,0 x 101 ksv/ml |
LST ISO 4832 |
||
Paaiškinimai: * – 1, 3, 4 punktuose m=M;
** -– naudojama naujausia standarto versija;
ksv – kolonijas sudarantys vienetai;
n – mėginį sudarančių vienetų skaičius;
c – mėginio vienetų, kurių vertės gali būti tarp m ir M, skaičius“.
1.11. Išdėstau 48 punktą taip:
„48. Gėrimai ženklinami pagal Lietuvos higienos normos HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 (Žin., 2003, Nr. 13-530), šio reglamento 16 punkte nurodyto teisės akto 22.1, 22.2, 22.3, 22.4, 22.6 ir 22.7 punktų, kitų Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktų, reglamentuojančių gėrimų ženklinimą, reikalavimus.“
1.12. Išdėstau 49 punktą taip:
„49. Gėrimo pavadinimas turi atitikti šio reglamento II skyriuje nurodytą kategoriją:
49.1. Ženklinant 5.1 ir 6.1 punktuose nurodytus gėrimus, žodis „aromatizuotas“ gali būti pakeistas konkrečiu kvapiosios medžiagos pavadinimu kartu su žodžiu „skonio“, pvz., „aviečių skonio“.
2. N u s t a t a u, kad: