LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL KIAULIŲ IR GALVIJŲ SKERDENŲ PARUOŠIMO KLASIFIKUOTI TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO
2004 m. lapkričio 5 d. Nr. 3D-605
Vilnius
Siekdamas, kad skerdyklose klasifikuojamų galvijų ir kiaulių skerdenų paruošimas klasifikuoti atitiktų 1981 m. balandžio 28 d. Tarybos reglamento (EEB) Nr. 1208/81, nustatančio Bendrijos suaugusių galvijų skerdenų klasifikavimo skalę (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 1991 m. balandžio 22 d. Tarybos reglamentu (EEB) Nr. 1026/91), ir 1984 m. lapkričio 13 d. Tarybos reglamento (EEB) Nr. 3220/84, nustatančio Bendrijos kiaulių skerdenų klasifikavimo skalę (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 1993 m. gruodžio 14 d. Tarybos reglamentu (EEB) Nr. 3513/93) nurodytas nuostatas,
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2004 m. lapkričio 5 d. įsakymu Nr. 3D-605
Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti taisyklės
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti taisyklės (toliau – taisyklės) nustato kiaulių bei galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti reikalavimus.
2. Šių taisyklių turi laikytis skerdyklos, kurios privalo klasifikuoti kiaulių ir / ar galvijų skerdenas.
3. Šiose taisyklėse vartojamos 1981 m. balandžio 28 d. Tarybos reglamente (EEB) Nr. 1208/81, nustatančiame Bendrijos suaugusių galvijų skerdenų klasifikavimo skalę (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 1991 m. balandžio 22 d. Tarybos reglamentu (EEB) Nr. 1026/91), ir 1984 m. lapkričio 13 d. Tarybos reglamente (EEB) Nr. 3220/84, nustatančiame Bendrijos kiaulių skerdenų klasifikavimo skalę (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 1993 m. gruodžio 14 d. Tarybos reglamentu (EEB) Nr. 3513/93), nurodytos sąvokos.
II. Galvijų skerdenų paruošimo REIKALAVIMAI
4. Skerdžiant gyvulį, stengiamasi įdurti optimaliai, kad būtų kuo mažesnė įpjova, o išbėgantis kraujas kuo mažiau įsiskverbtų į aplinkinius audinius ties dūrio vieta, kad jų vėliau nereiktų pašalinti. Kraujo liekanos ir kraujo prisigėrę audiniai, sukruvinta mėsa apie skerdimo įpjovą turi būti pašalinti siekiant nepažeisti kaklo raumenų.
6. Galva pašalinama atskiriant ją tarp pakaušio kaulo ir pirmojo kaklo slankstelio. Sprando riebalai, Jungo vena ir šalia jos esantys riebalai taip pat pašalinami.
8. Būtina pašalinti visus vidaus organus, plaučius, širdį, kepenis, inkstus, lyties organus, taip pat užkrūčio liauką. Be to, šalinami karvių ir telyčių tešmenys bei aplinkiniai riebalai, telyčių – tešmens audinys.
9. Skerdena turi būti padalyta simetriškai per kiekvieno stuburo slankstelio centro „baltąją“ liniją.
13. Riebalai, esantys išorinėjeir vidinėje dubens lanko srityje, ties uodegos pašakniu bei kirkšnies srityje turi būti pašalinti. Šalinami ir visi dubens ląstos vidiniai riebalai.
14. Riebalai, esantys vidinėje krūtinės ląstos dalyje, tarp šonkaulių sudarantys vienodas, tolygias sankaupas, turi būti paliekami. Širdies riebalai, esantys vidinėje krūtinkaulio dalyje, turi būti pašalinti, o poodiniai riebalai, esantys krūtinkaulio išorėje, paliekami. Taip pat šalinami blogi, kraujosruvų pažeisti riebalai.
15. Turi būti pašalinami visi inkstų riebalai, esantys pilvo ertmėje. Tačiau visi pilvo ertmės audiniai tarp dubens ir krūtinės ląstos turi būti nepažeisti.
18. Sprando audinių pažeidimas bei nupjaustymas turi būti minimalus, siekiant palikti nepažeistą sprando raumenų plėvelę.
III. Kiaulių skerdenų paruošimo reikalavimai
23. Skerdimo ir tolesnio apdorojimo metu skerdenos odos spalva turi išlikti nepakitusi, o skerdena turi būti visiškai švari, be šerių likučių.
25. Riebalai, esantys vidinėje krūtinkaulio dalyje, taip pat ties šonkaulių galais ir sudarantys vienodas sankaupas, turi likti.
27. Riebalai iš dubens ląstos, lyties organai, pridėtinės liaukos, kraujo likučiai turi būti pašalinti. Šalinami limfiniai mazgai, liaukos, kraujo likučiai, taukinė ir organų riebalai, esantys pilvo ertmėje. Diafragma turi būti pašalinta paliekant ne platesnę kaip 10 mm storio juostą. Iš paršavedžių skerdenos šalinama tešmuo ir aplinkiniai riebalai.
IV. Skerdenų paruošimo PRIEŽIŪROS IR KONTROLĖS TVARKA
29. VĮ „Gyvulių produktyvumo kontrolė“ gyvulių skerdenų vertintojas, dirbantis skerdykloje vieną kartą per mėnesį bei kontrolieriai ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius atlieka galvijų ir kiaulių skerdenų paruošimo klasifikavimui patikrinimą, kurio rezultatus fiksuoja kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo klasifikavimui protokoluose (1 ir 2 priedai).
31. Skerdenų paruošimas klasifikuoti vertinamas pagal penkių laipsnių skalę:
1- puikus (labai geras, aukštos kokybės įvertinimas);
2- geras;
3- patenkinamas;
4- nepatenkinamas;
5- labai blogas.
32. Su patikrinimo metu nustatytais pažeidimais supažindinama skerdyklos administracija, paliekant surašyto protokolo kopiją. Protokolo originalas siunčiamas VĮ „Gyvulių produktyvumo kontrolė“.
33. VĮ „Gyvulių produktyvumo kontrolė“, gavusi informaciją iš vertinojo apie netinkamą skerdenų paruošimą, per 10 darbo dienų atlieka pakartotinę kontrolę. Nustačius skerdenų paruošimo pažeidimus, skerdykla įspėjama raštu ir nurodoma ištaisyti trūkumus iki atitinkamos datos.
V. skerdyklos atsakomybė
35. Skerdyklos vadovas užtikrina, kad būtų griežtai laikomasi šiose taisyklėse pateiktų gyvulių skerdenų paruošimo technologinių reikalavimų.
Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo
klasifikuoti taisyklių
1 priedas
___________________________________
(skerdyklos pavadinimas)
Galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti protokolas
______________ Nr.
(data)
Skerdimo Nr.
Eil. Nr. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
1 |
Išoriniai riebalai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
Skerdenos padalijimas Stuburo smegenys |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
Riebalų pašalinimas
|
Išoriniai dubens lanko |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
Vidiniai dubens lanko |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
Dubens ląsta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6 |
Tešmens, sėklidžių |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7 |
Pažeisti kraujosruvų |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8 |
Inkstų |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9 |
Pilvo ertmės audiniai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10 |
Diafragmos pašalinimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
11 |
Krūtinės ląstos riebalai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12 |
Pjūvis per baltąją liniją |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
13 |
Kaklo sritis |
Jungo venos pašalinimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
14 |
Kraujas, pažeidimai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15 |
Galvos atskyrimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
16 |
Svorio nuostoliai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
17 |
Stuburo padalijimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
18 |
Krūtinkaulio padalijimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
19 |
Nešvarumai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
20 |
Plaukų likučiai nuo odos |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
21 |
Spaudai/etiketės |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pastabos
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Skerdenų vertintojas/kontrolierius _______________________ ____________________
(parašas) (vardas, pavardė)
______________
Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo
klasifikuoti taisyklių
2 priedas
________________________
(skerdyklos pavadinimas)
Kiaulių skerdenų paruošimo klasifikuoti protokolas
___________ Nr.
(data)
Skerdimo Nr.
Eil. Nr. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
1 |
Uodegos pašalinimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
Lytinių organų pašalinimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
Diafragmos pašalinimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
Dubens ląstos riebalai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
Pilvo ertmės riebalai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6 |
Krūtinės ertmės riebalai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7 |
Kaklas |
Raumenų pažeidimai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8 |
Kraujas, krešuliai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9 |
Dūrio vieta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10 |
Svorio nuostoliai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
11 |
Par-šave-dė |
Kojų pašalinimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12 |
Tešmens pašalinimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
13 |
Kuilys |
Odos pašalinimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
14 |
Kojų pašalinimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15 |
Galvos įvertinimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
16 |
Nukraujinimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
18 |
Stuburo padalijimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
19 |
Krūtinkaulio padalijimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
20 |
Limfiniai mazgai, liaukos |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
21 |
Kojos |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
22 |
Odos nulupimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23 |
Nešvarumai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
24 |
Šeriai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
25 |
Spaudas/etiketės |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pastabos
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Skerdenų vertintojas/kontrolierius _______________________ ____________________
(parašas) (vardas, pavardė)
______________