LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO

ĮSAKYMAS

 

DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 121:2008 „KVAPŲ KONCENTRACIJOS RIBINĖS VERTĖS GYVENAMUOSIUOSE IR VISUOMENINĖS PASKIRTIES PASTATUOSE BEI JŲ SKLYPUOSE “ PATVIRTINIMO

 

2009 m. sausio 22 d. Nr. V-28

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos visuomenės sveikatos priežiūros įstatymo (Žin., 2002, Nr. 56-2225) 18 straipsnio 1 dalimi ir siekdamas užtikrinti visuomenės sveikatos saugą:

1. Tvirtinu Lietuvos higienos normą HN 121:2008 „Kvapų koncentracijos ribinės vertės gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų sklypuose“ (pridedama).

2. Nustatau, kad šis įsakymas įsigalioja 2010 m. sausio 1 d.

3. Pavedu ministerijos sekretoriui pagal administravimo sritį kontroliuoti šio įsakymo vykdymą.

 

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                                 ALGIS ČAPLIKAS


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos

apsaugos ministro 2009 m. sausio 22 d.

įsakymu Nr. V-28

 

LIETUVOS HIGIENOS NORMA HN 121:2008 „KVAPŲ KONCENTRACIJOS RIBINĖS VERTĖS GYVENAMUOSIUOSE IR VISUOMENINĖS PASKIRTIES PASTATUOSE BEI JŲ SKLYPUOSE “

 

I. TAIKYMO SRITIS

 

1. Ši higienos norma reglamentuoja kvapų koncentracijos ribines vertes ir jų nustatymo metodus gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų sklypuose.

2. Ši higienos norma yra privaloma juridiniams ir fiziniams asmenims, vykdantiems ir planuojantiems ūkinę veiklą, projektuojantiems, statantiems bei eksploatuojantiems gyvenamuosius ir visuomeninės paskirties pastatus, rengiantiems miestų ir kitų gyvenviečių, gyvenamųjų rajonų, mikrorajonų planavimo, užstatymo ir rekonstravimo projektus, taip pat institucijoms, vykdančioms cheminės oro taršos ir su šia tarša susijusių pašalinių kvapų kontrolę.

 

II. NUORODOS

 

3. Teisės aktai, į kuriuos pateiktos nuorodos šioje higienos normoje:

3.1. Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2002 m. vasario 27 d. įsakymas Nr. 80 „Dėl Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimų išdavimo, atnaujinimo ir panaikinimo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 85-3684; 2005, Nr. 103-3829);

3.2. Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2003 m. gruodžio 24 d. įsakymas Nr. 705 „Dėl Statybos techninio reglamento STR 2.02.01:2004 „Gyvenamieji pastatai“ patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 23-721);

3.3. Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2004 m. vasario 27 d. įsakymas Nr. D1-91 „Dėl Statybos techninio reglamento STR 2.02.02:2004 „Visuomeninės paskirties statiniai“ patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 54-1851).

 

III. SĄVOKOS IR JŲ APIBRĖŽIMAI

 

4. Šioje higienos normoje vartojamos sąvokos ir jų apibrėžimai:

dinaminė olfaktometrija – olfaktometrija, atliekama dinaminiu olfaktometru;

dinaminis olfaktometras – olfaktometras, pateikiantis kvapiųjų ir neutraliųjų dujų srautų mišinių srautus su žinomais praskiedimo faktoriais į bendrą prietaiso srauto išleidimo angą;

europinė pamatinė kvapo masė (EROM) – sutartinė europinio kvapo vieneto pamatinė vertė, lygi nustatytajai sertifikuotosios pamatinės medžiagos masei. Vienas EROM vienetas atitinka 123 ?miug n-butanolio (CAS Nr. 71-36-3). Jį išgarinus į 1 kubinį metrą neutraliųjų dujų, koncentracija yra 0,040 ?miumol/mol;

europinis kvapo vienetas – kvapiosios medžiagos (kvapiųjų medžiagų) kiekis, kuris išgarintas į 1 kubinį metrą neutraliųjų dujų standartinėmis sąlygomis sukelia kvapo vertintojų grupės fiziologinį atsaką (aptikimo slenkstis), ekvivalentišką sukeliamam vienos europinės pamatinės kvapo masės (EROM), išgarintos į vieną kubinį neutraliųjų dujų metrą standartinėmis sąlygomis;

gyvenamasis pastatas (gyvenamasis namas) – gyventi pritaikytas pastatas, kuriame daugiau kaip pusė naudingojo ploto yra gyvenamosios patalpos [3.2];

hedoninis balas – eksperimentiniu būdu nustatytas balas, apibūdinantis santykinį kvapo malonumą ar nemalonumą (kartais tas pats kvapas gali būti nemalonus vienam žmogui ir priimtinas kitam);

kvapas – organoleptinė savybė, kurią junta uoslės organas, įkvepiant tam tikrų lakiųjų medžiagų;

kvapioji medžiaga – medžiaga, kuri dirgina kvapo jutimo sistemą taip, kad pajuntamas kvapas;

kvapo koncentracija – europinių kvapo vienetų skaičius kubiniam metrui dujų standartinėmis sąlygomis;

kvapo sukeltas trikdis – kvapo sukeltas neigiamas poveikis žmogaus savijautai;

kvapo vertintojas – asmuo, kurio kvalifikacija leidžia naudojantis dinaminiu olfaktometru įvertinti kvapiųjų dujų mėginius;

neutraliosios dujos – oras ar azotas, apdoroti taip, kad būtų bekvapiai, kiek tai techniškai įmanoma ir, kvapo vertintojų nuomone, netrukdytų tirti kvapus;

olfaktometras – prietaisas, kuriame kvapiųjų dujų mėginys tam tikru santykiu praskiedžiamas neutraliosiomis dujomis ir pateikiamas kvapo vertintojams;

olfaktometrija – kvapo vertintojų uoslės jautrio kvapams matavimas;

visuomeninės paskirties pastatas – pastatas, skirtas visuomenės poreikiams tenkinti ir priklausantis viešbučių, administracinės, prekybos, paslaugų, maitinimo, transporto, kultūros, mokslo, gydymo, poilsio, sporto ar religinės paskirties pastatų pogrupiui [3.3].

 

IV. KVAPŲ KONCENTRACIJOS RIBINĖS VERTĖS

 

5. Kvapų koncentracijos ribinės vertės gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų sklypuose įvertinamos matavimo rezultatais, palyginant juos su atitinkamomis kvapo koncentracijos ribinėmis vertėmis.

6. Leidžiamos kvapų koncentracijos ribinės vertės gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų sklypuose:

6.1. Ūkinės veiklos rūšių, nurodytų Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimų išdavimo, atnaujinimo ir panaikinimo taisyklių [3.1] 1 ir 2 prieduose, kvapo koncentracijos ribinė vertė gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų sklypuose yra 10 europinių kvapo vienetų (10 OUE/m3). Ribinė vertė negali būti viršijama, išskyrus laikotarpį, kai ūkio subjektas, tarp jų ir naftos produktų, cheminių medžiagų ir atliekų pervežėjas, įgyvendina privalomus kvapo sukeltų trikdžių pašalinimo reikalavimus, vadovaudamasis kvapų kontrolės atlikimo ir kvapų skleidimo sumažinimo veiksmų planu, kurį patvirtina savivaldybė. Informacija, kurią privaloma pateikti kvapų kontrolės atlikimo ir kvapų skleidimo sumažinimo veiksmų plane, pateikta šios higienos normos 1 priede.

6.2. Žemės ūkio veiklos rūšių, nurodytų Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimų išdavimo, atnaujinimo ir panaikinimo taisyklių [3.1] 1 ir 2 prieduose, kvapo koncentracijos ribinė vertė gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų sklypuose yra 8 europiniai kvapo vienetai (8 OUE/m3). Ribinė vertė gali būti viršijama tik tuomet, kai ūkio subjektas vykdo žemės ūkio veiklą, kuria siekiama pagerinti arba įdirbti žemę, neturint galimybių užtikrinti kvapo sumažinimo iki ribinės kvapo koncentracijos. Apie tai ūkio subjektas informuoja savivaldybę ir gyventojus, paskelbdamas informaciją miesto (-ų) ir rajono (-ų) spaudoje ir nurodydamas numatomą šių darbų vykdymo laikotarpį.

6.3. Ūkinės veiklos rūšių, tarp jų ir maisto tvarkymo objektų, išskyrus šios higienos normos 6.1 punkte nurodytus atvejus, nepateiktų Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimų išdavimo, atnaujinimo ir panaikinimo taisyklių [3.1] 1 ir 2 prieduose, kvapo koncentracijos ribinė vertė gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų sklypuose yra 5 europiniai kvapo vienetai (5 OUE/m3). Ribinė vertė negali būti viršijama, išskyrus laikotarpį, kai įgyvendinami privalomi kvapo sukeltų trikdžių pašalinimo reikalavimai.

 

V. KVAPŲ KONCENTRACIJOS VERTINIMAS

 

7. Cheminės medžiagos (cheminių medžiagų) kvapo koncentracijos matavimams ir kvapo mėginių paėmimui turi būti taikomi reikalavimai, aprašyti Lietuvos standarte LST EN 13725:2004+AC:2006 „Oro kokybė. Kvapo koncentracijos nustatymas dinamine olfaktometrija“.

8. Kvapo koncentracijos matavimus pagal Lietuvos standartą LST EN 13725:2004+AC:2006 atlieka akredituotos laboratorijos, atitinkančios Lietuvos standarto LST EN ISO/IEC 17025:2006 „Tyrimų, bandymų ir kalibravimo laboratorijų kompetencijai keliami bendrieji reikalavimai“ nustatytus reikalavimus.

9. Atliekant kvapo koncentracijos matavimus ir nustatant konkrečių cheminių medžiagų buvimą paimtame mėginyje ir cheminių medžiagų, sukeliančių kvapą, koncentraciją, akredituotose laboratorijose turi būti taikomi cheminės analizės metodai.

10. Atliekant kvapo koncentracijos matavimus ir nustatant kvapo sukeltų trikdžių kokybinį pobūdį, akredituotose laboratorijose turi būti nustatomi kvapų hedoniniai balai. Juos nustato kvapo vertintojai, vadovaudamiesi šios higienos normos 2 priede pateiktais kvapų hedoniniais balais.

 

_________________


Lietuvos higienos normos HN 121:2008

„Kvapų koncentracijos ribinės vertės

gyvenamuosiuose ir visuomeninės

paskirties pastatuose bei jų sklypuose“

1 priedas

 

INFORMACIJA, KURI Ą PRIVALOMA PATEIKTI KVAPŲ KONTROLĖS ATLIKIMO IR KVAPŲ SKLEIDIMO SUMAŽINIMO VEIKSMŲ PLANE

 

1. Bendroji informacija

1.1. Teritorijos, kurioje sklinda kvapai, naudojimo paskirtis.

1.2. Už veiksmų plano parengimą, realizavimą ir informacijos pateikimą atsakingų darbuotojų vardai, pavardės, darbovietės pavadinimas ir adresai.

2. Informacija apie kvapų sklidimo šaltinius

2.1. Nustatytų pagrindinių cheminių medžiagų, skleidžiančių kvapus, sąrašas (cheminės medžiagos pavadinimas, CAS Nr.) ir kvapo pobūdis.

2.2. Kvapo šaltinio vieta: adresas ir (arba) geografinės koordinatės (informacija pateikiama vietovės žemėlapyje).

2.3. Informacija apie kvapo koncentracijos sklaidą (km2) (informacija pateikiama vietovės žemėlapyje, galima pasinaudoti teršalų sklaidos modeliavimo programomis, pateiktomis Aplinkos ministerijos tinklalapyje www.am.lt).

2.4. Adresai ir (arba) geografinės koordinatės vietovių, iš kurių gauta fizinių ir (ar) juridinių asmenų skundų, ir šios teritorijos gyventojų skaičius (informacija pateikiama vietovės žemėlapyje).

3. Situacijos analizė

3.1. Informacija apie veiksnius, sukeliančius trikdžius ir kvapo koncentracijų ribinių verčių viršijimą.

3.2. Informacija apie atliktus ir galimus veiksmus kvapų keliamiems trikdžiams sumažinti (pašalinti).

4. Informacija apie planuojamus veiksmus kvapų keliamiems trikdžiams sumažinti (pašalinti).

4.1. Į veiksmų planą įtrauktų veiksmų sąrašas ir aprašymas.

4.2. Į veiksmų planą įtrauktų veiksmų įvykdymo grafikas.

4.3. Prognozuojami terminai, per kuriuos vykdant numatomus veiksmus bus užtikrintas kvapų pašalinimas ar sumažinimas iki leidžiamos vertės.

4.4. Kvapo koncentracijos įvertinimas (matavimai).

5. Veiksmų plano įgyvendinimo sąmata.

6. Norminiai dokumentai, publikacijos, instrukcijos ir kita su veiksmų plano vykdymu susijusi informacija.

 

_________________


Lietuvos higienos normos HN 121:2008

„Kvapų koncentracijos ribinės vertės

gyvenamuosiuose ir visuomeninės

paskirties pastatuose bei jų sklypuose“

2 priedas

 

KVAPŲ HEDONINIAI BALAI

 

1 lentelė. Hedoninis pobūdis (nemalonūs kvapai)

 

Kvapo apibūdinimas

Hedoninis balas

Maitos (kritusio gyvūno)

–3,75

Puvėsių

–3,74

Kanalizacijos dvoko

–3,68

Kačių šlapimo

–3,64

Išmatų, mėšlo

–3,36

Vėmalų

–3,34

Žmonių šlapimo

–3,34

Sugedusių (apkartusių) riebalų

–3,15

Sudegusios gumos

–3,01

Sugižusio pieno

–2,91

Senų tabako dūmų

–2,83

Supuvusių vaisių

–2,76

Nešvarių baltinių

–2,55

Prakaito

–2,53

Amoniako

–2,47

Sieros

–2,45

Rūgšties

–2,34

Gamtinių dujų

–2,30

Drėgno kailio

–2,28

Pelių

–2,20

Pridegusio pieno

–2,19

Gyvulių šlapimo

–2,04

Žuvies

–1,98

Pelėsių

–1,94

Suodžių

–1,69

Valiklių

–1,69

Žibalo

–1,67

Kraujo, žalios mėsos

–1,64

Cheminių medžiagų

–1,64

Deguto (dervos)

–1,63

Dezinfekantų

–1,60

Eterio, anestetikų

–1,54

Degėsių, dūmų

–1,53

Apdegusio popieriaus

–1,47

Riebalų

–1,41

Kartėsių

–1,38

Kreozoto

–1,35

Acto

–1,26

Kandžių naikinimo priemonių

–1,25

Benzino

–1,16

Gyvūnų

–1,13

Spermos

–1,40

Naujos gumos

–0,96

Metalo

–0,94

Drėgno popieriaus

–0,94

Medikamentų

–0,89

Kreidos

–0,85

Lako

–0,85

Nagų lako valiklio

–0,81

Dažų

–0,75

Terpentino

–0,73

Rūkytos (sūdytos) žuvies

–0,69

Šviežių tabako dūmų

–0,66

Raugintų kopūstų

–0,60

Kamparo

–0,55

Kartono

–0,54

Alkoholio

–0,47

Dėvėtų drabužių

–0,21

Česnakų, svogūnų

–0,17

Virvės (lyno)

–0,16

Uogų

–0,14

Degančių žvakių

–0,08

Rūgėsių

–0,07

Talko

–0,07

 

2 lentelė. Hedoninis pobūdis (malonūs kvapai)

 

Kvapo apibūdinimas

Hedoninis balas

Kamščio

0,19

Juodųjų pipirų

0,19

Muskuso

0,21

Žalių bulvių

0,26

Kiaušinių (šviežių)

0,45

Grybų

0,52

Pupų, pupelių

0,54

Pelargonijų lapų

0,57

Grūdų

0,63

Krapų

0,87

Medžio, sakų

0,94

Muilo

0,96

Lauro lapų

0,97

Eukalipto

0,99

Melasos (sirupo)

1,00

Smilkalų

1,01

Salyklo

1,05

Kmynų

1,06

Sriubos

1,13

Žievės, beržo žievės

1,18

Anyžių, saldymedžių

1,21

Ąžuolo medienos, konjako

1,23

Užkulo (mėsos)

1,27

Odos

1,30

Žalių agurkų

1,30

Šieno

1,31

Susmulkintos žolės

1,34

Salierų

1,36

Žaliųjų pipirų

1,39

Arbatžolių

1,40

Aromatinių aliejų

1,41

Razinų

1,56

Virtų daržovių

1,58

Gvazdikėlių

1,67

Riešutų

1,92

Kokosų

1,93

Greipfrutų

1,95

Parfumerijos

1,96

Žemės riešutų sviesto

1,99

Prieskonių

1,99

Bananų

2,00

Migdolų

2,01

Saldžiųjų patiekalų

2,03

Šviežio sviesto

2,04

Vynuogių sulčių

2,07

Medaus

2,08

Kedro medienos

2,11

Žolių, žalumynų, nupjautos žolės

2,14

Odekolono

2,16

Šviežių žalių daržovių

2,19

Vaisių (ne citrusinių)

2,23

Levandų

2,25

Klevų sirupo

2,26

Kriaušių

2,26

Karamelės

2,32

Kavos

2,33

Mėsos (virtos, keptos)

2,34

Melionų

2,41

Kukurūzų spragėsių

2,50

Mėtų, pipirmėčių

2,50

Citrinų

2,50

Kvepalų

2,52

Keptos vištienos

2,53

Cinamono

2,54

Vyšnių

2,55

Vanilės

2,57

Ananasų

2,59

Obuolių

2,61

Persikų

2,67

Našlaičių (kvapiųjų)

2,68

Citrusinių vaisių

2,72

Šokolado

2,78

Gėlių

2,79

Apelsinų

2,86

Braškių, žemuogių

2,93

Rožių

3,08

Šviežios duonos

3,53

 

_________________