LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL REKOMENDUOJAMŲ MAISTO PRODUKTŲ ATŠILDYMO, PIRMINIO IR ŠILUMINIO APDOROJIMO NUOSTOLIŲ SĄRAŠO PATVIRTINIMO
2010 m. liepos 19 d. Nr. V-640
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893) nuostatomis ir siekdamas užtikrinti viešojo maitinimo valgiaraščių, atitinkančių organizmo fiziologinius ir energinius poreikius, sudarymą:
1. T v i r t i n u Rekomenduojamų maisto produktų atšildymo, pirminio ir šiluminio apdorojimo nuostolių sąrašą (pridedama).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro
2010 m. liepos 19 d. įsakymu Nr. V-640
REKOMENDUOJAMŲ MAISTO PRODUKTŲ ATŠILDYMO, PIRMINIO IR ŠILUMINIO APDOROJIMO NUOSTOLIŲ SĄRAŠAS
I. PAUKŠTIENA
Žaliavos pavadinimas |
Atšildymo nuostoliai |
Pirminio apdorojimo nuostoliai |
Šiluminio apdorojimo nuostoliai |
|||||||
Virimas |
Troškinimas |
Kepimas |
||||||||
koeficientas |
% |
koeficientas |
% nuo brutto |
koeficientas |
% |
koeficientas |
% |
koeficientas |
% |
|
Vištiena, kalakutiena |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Porcijomis |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nepavoliota |
1,11 |
<= 10 |
1,02 |
<= 2 |
1,33 |
<= 25 |
1,43 |
<= 30 |
1,33 |
<= 25 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
1,11 |
<= 10 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,18 |
<= 15 |
pavoliota miltuose, kiaušinio plakinyje |
1,11 |
<= 10 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,11 |
< 10 |
pavoliota miltuose |
1,11 |
<= 10 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,18 |
<= 15 |
Smulkiais gabaliukais |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nepavoliota |
1,11 |
<= 10 |
1,02 |
<= 2 |
1,28 |
<= 22 |
1,39 |
< 28 |
1,28 |
< 22 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
1,11 |
<= 10 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,18 |
<= 15 |
pavoliota miltuose, kiaušinio plakinyje |
1,11 |
<= 10 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,11 |
<= 10 |
pavoliota miltuose |
1,11 |
<= 10 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
1,33 |
<= 25 |
1,25 |
<= 20 |
pavoliota krakmole |
1,11 |
<= 10 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
1,33 |
<= 25 |
1,25 |
<= 20 |
Porcijomis |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kulšelės, ketvirčiai, šlaunelės, blauzdelės |
1,11 |
<= 10 |
1,02 |
<= 2 |
1,43 |
<= 30 |
|
|
1,43 |
<= 30 |
įdarytos blauzdelės, šlaunelės |
1,11 |
<= 10 |
1,02 |
<= 2 |
1,33 |
<= 25 |
|
|
1,33 |
<= 25 |
Smulkiais gabaliukais |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kalakutų kulšelių mėsa |
1,11 |
<= 10 |
1,02 |
<= 2 |
1,43 |
<= 30 |
1,39 |
<= 28 |
|
|
kulšelės, ketvirčiai, šlaunelės, blauzdelės |
1,11 |
<= 10 |
1,02 |
<= 2 |
1,43 |
<= 30 |
1,43 |
<= 30 |
|
|
Smulkinta paukštiena1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nepavoliota |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
1,28 |
<= 22 |
1,28 |
<= 22 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,18 |
<= 15 |
pavoliota miltuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
1,25 |
<= 20 |
1,25 |
<= 20 |
pavoliota krakmole |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,25 |
<= 20 |
pavoliota batono kubeliuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,18 |
<= 15 |
Smulkintos paukštienos kukuliai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
be kiaušinio |
|
|
1,02 |
<= 2 |
1,33 |
<= 25 |
|
|
|
|
su kiaušiniu |
|
|
1,02 |
<= 2 |
1,28 |
< 22 |
|
|
|
|
Paukštienos maltinių masė2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nepavoliota |
|
|
1,02 |
<= 2 |
1,11 |
<= 10 |
1,21 |
<= 17 |
1,21 |
<= 17 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,15 |
<= 13 |
pavoliota miltuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
1,18 |
<= 15 |
1,18 |
<= 15 |
Paukštienos maltinių masė su įdaru |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nepavoliota |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
1,21 |
<= 17 |
1,21 |
<= 17 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,15 |
<= 13 |
pavoliota miltuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
1,18 |
<= 15 |
1,18 |
<= 15 |
1 Smulkinta paukštiena – iškaulinta ir susmulkinta mėsa, į kurią gali būti pridėta mažiau nei 1 % druskos.
2 Maltinių masė – smulkinta mėsa, į kurią pridėta kitų maisto produktų, prieskonių.
II. GYVULIŲ MĖSA
Žaliavos pavadinimas |
Atšildymo nuostoliai |
Pirminio apdorojimo nuostoliai |
Šiluminio apdorojimo nuostoliai |
|||||||
Virimas |
Troškinimas |
Kepimas |
||||||||
koeficientas |
% |
koeficientas |
% nuo brutto |
koeficientas |
% |
koeficientas |
% |
koeficientas |
% |
|
Jautiena stambiais gabalais (1,5–2 kg) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
išpjova, nugarinė |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,54 |
<= 35 |
kumpinė, mentinė |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,67 |
<= 40 |
1,67 |
<= 40 |
1,54 |
<= 35 |
krūtininė, šoninė |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,67 |
<= 40 |
|
|
|
|
Porcijomis |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
išpjova |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,54 |
<= 35 |
nugarinė |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,54 |
<= 35 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,25 |
<= 20 |
kumpinė |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,67 |
<= 40 |
1,67 |
<= 40 |
|
|
Smulkiais gabaliukais |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
išpjova |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
1,58 |
<= 37 |
1,54 |
<= 35 |
mentinė, kumpinė |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,67 |
<= 40 |
1,58 |
<= 37 |
1,54 |
<= 35 |
pavoliota miltuose |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
1,43 |
<= 30 |
|
|
krūtininė, šoninė |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,67 |
<= 40 |
1,58 |
<= 37 |
|
|
Smulkinta mėsa1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nepavoliota |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
1,54 |
<= 35 |
1,54 |
<= 35 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,25 |
<= 20 |
pavoliota miltuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
1,33 |
<= 25 |
|
|
Kiauliena stambiais gabalais (1,5–2 kg) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kumpinė |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,43 |
<= 30 |
1,48 |
<= 32 |
1,48 |
<= 32 |
mentinė |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,43 |
<= 30 |
1,48 |
<= 32 |
1,48 |
<= 32 |
sprandinė |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,54 |
<= 35 |
nugarinė |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,43 |
<= 30 |
šoninė (su oda) |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,43 |
<= 30 |
|
|
|
|
šoninė (su oda ir kaulu) |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,43 |
<= 30 |
|
|
|
|
lašiniai (be odos) |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,15 |
<= 13 5 |
lašiniai (su oda) |
1,05 |
<= 5 |
1,05 |
<= 5 |
|
|
|
|
1,15 |
<= 13 5 |
Porcijomis |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nugarinė, išpjova |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,33 |
<= 25 |
kumpinė |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,33 |
<= 25 |
sprandinė |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,54 |
<= 35 |
pavoliota miltuose |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,38 |
<= 27 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,18 |
<= 15 |
Smulkiais gabaliukais |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nugarinė, išpjova |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,43 |
<= 30 |
1,48 |
<= 32 |
1,33 |
<= 25 |
kumpinė, sprandinė |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,43 |
<= 30 |
1,48 |
<= 32 |
1,43 |
<= 30 |
pavoliota krakmole |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,3 |
<= 23 |
šoninė |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,43 |
<= 30 |
1,48 |
<= 32 |
1,43 |
<= 30 |
mentinė |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,43 |
<= 30 |
1,39 |
<= 28 |
|
|
pavoliota miltuose |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
|
|
1,43 |
<= 30 |
|
|
Smulkinta gyvulių mėsa1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nepavoliota |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
1,33 |
<= 25 |
1,33 |
<= 25 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,25 |
<= 20 |
pavoliota miltuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
1,28 |
<= 22 |
1,3 |
<= 23 |
pavoliota krakmole |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
1,28 |
<= 22 |
1,3 |
<= 23 |
pavoliota batono kubeliuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,25 |
<=20 |
Smulkintos gyvulių mėsos1 kukuliai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
su vandeniu |
|
|
1,02 |
<= 2 |
1,41 |
<= 29 |
|
|
|
|
su kiaušiniu |
|
|
1,02 |
2 |
1,33 |
<= 25 |
|
|
|
|
Gyvulių mėsos maltinių masė2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nepavoliota |
|
|
1,02 |
<= 2 |
1,25 |
<= 20 |
1,28 |
<= 22 |
1,25 |
<= 20 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,18 |
<= 15 |
pavoliota miltuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
1,25 |
<= 20 |
1,24 |
<= 19 |
Gyvulių mėsos malti-nių masė2 su įdaru |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nepavoliota |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
1,25 |
<= 20 |
1,25 |
<= 20 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
1,18 |
<= 15 |
pavoliota miltuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
1,24 |
<= 19 |
1,24 |
<= 19 |
Mėsos gaminiai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lašiniai ar šoninė K/R3 ar Š/R4 su oda |
|
|
1,11 |
<=10 |
|
|
|
|
1,15 |
<= 13 5 |
K/R ar Š/R gabaliniai mėsos gaminiai |
|
|
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
|
|
virtos dešrelės, virtos dešros |
|
|
1,02 |
<= 2 |
1,04 |
<= 4 |
1,10 |
<= 96 |
1,10 |
<= 9 |
1 Smulkinta mėsa – iškaulinta ir susmulkinta mėsa, į kurią gali būti pridėta mažiau nei 1 % druskos.
2 Maltinių masė – smulkinta mėsa, į kurią pridėta kitų maisto produktų, prieskonių.
3 Karšto rūkymo.
4 Šalto rūkymo.
5 Pakepinti.
6 Pakepinti, troškinti.
III. ŽUVYS
Maisto produktų ir pusgaminių pavadinimas |
Atšildymo nuostoliai (sušaldyta, glazūruota)1 |
Pirminio apdorojimo nuostoliai2 |
Šiluminiai nuostoliai |
|||
|
koeficientas |
% |
koeficientas |
% |
koeficientas |
% |
Vandenyje virtos žuvys |
|
|
|
|
|
|
lašišinių žuvų filė su oda6 |
1,05 |
<= 5 |
1,11 |
<= 10 |
1,18 |
<= 15 |
lašišinių žuvų filė be odos7 |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,18 |
<= 15 |
karpio filė su oda6 ar be odos7 |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,18 |
<= 15 |
jūros lydekos, menkės filė be odos7 |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,25 |
<= 20 |
pangasijos filė be odos7 |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,25 |
<= 20 |
Garuose virtos žuvys |
|
|
|
|
|
|
lašišinių žuvų filė be odos7 |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,18 |
<= 15 |
lašišinių žuvų filė su oda6 |
1,05 |
<= 5 |
1,05 |
<= 5 |
1,25 |
<= 20 |
lašišinių žuvų filė folijoje |
1,05 |
<= 5 |
1,05 |
<= 5 |
1,12 |
< 10 |
jūros lydekos, menkės filė be odos7 |
1,18 |
< 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,25 |
<= 20 |
pangasijos filė be odos7 |
1,18 |
< 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,25 |
<= 20 |
Konvekcinėje krosnyje keptos žuvys |
|
|
|
|
|
|
lašišinių žuvų filė be odos7 |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,25 |
<= 20 |
lašišinių žuvų filė su oda6 |
1,05 |
<= 5 |
1,05 |
<= 5 |
1,28 |
< 22 |
lašišinių žuvų filė folijoje |
1,05 |
<= 5 |
1,05 |
<= 5 |
1,18 |
<= 15 |
jūros lydekos, menkės filė be odos7 |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,18 |
<= 15 |
pangasijos filė be odos7 |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,25 |
<= 20 |
Smulkinta žuviena8 |
|
|
|
|
|
|
pavoliota miltuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
1,3 |
< 23 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
1,25 |
<= 20 |
su krakmolu |
|
|
1,02 |
<= 2 |
1,3 |
<= 23 |
Maltinių masė9 |
|
|
|
|
|
|
pavoliota miltuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
1,25 |
<= 20 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
1,18 |
<= 15 |
Riebaluose keptos žuvys |
|
|
|
|
|
|
karpio filė su oda6 ar be odos7 |
|
|
|
<= 2 |
|
|
karpio filė be odos pavoliota miltuose |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,18 |
<= 15 |
karpio filė be odos pavoliota džiūvėsėliuose |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,1 |
<= 9 |
karpio filė be odos tešloje |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,05 |
<= 5 |
Karpio pjausniai 5 |
|
<= 5 |
|
|
|
|
pavolioti miltuose |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,18 |
<= 15 |
pavolioti džiūvėsėliuose |
1,05 |
<= 5 |
1,02 |
<= 2 |
1,1 |
<= 9 |
Lašišinių žuvų filė su oda6 |
|
<= 5 |
|
|
|
|
pavoliota miltuose |
1,05 |
<= 5 |
1,05 |
<= 5 |
1,18 |
<= 15 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
1,05 |
<= 5 |
1,05 |
<= 5 |
1,11 |
<= 10 |
Pangasijos filė be odos7 |
|
|
|
|
|
|
nepavoliota |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,33 |
< 25 |
pavoliota miltuose |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,25 |
<= 20 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,11 |
<= 10 |
tešloje |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,06 |
<= 6 |
pavoliota miltuose, kiaušinio plakinyje |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,11 |
<= 10 |
Jūros lydekos, menkės filė be odos7 |
|
<= 15 |
|
|
|
|
pavoliota miltuose |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,18 |
<= 15 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,11 |
<= 10 |
tešloje |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,05 |
<= 5 |
pavoliota miltuose, kiaušinio plakinyje |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,11 |
<= 10 |
Jūros lydekos, menkės pjausniai5 |
|
<= 15 |
|
|
|
|
pavolioti miltuose |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,18 |
<= 15 |
pavolioti džiūvėsėliuose |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,11 |
<= 10 |
Jūros lydekos, menkės ar vėgėlės skrodena4 |
|
<= 15 |
|
|
|
|
pavoliota miltuose |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,18 |
<= 15 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,11 |
<= 10 |
Nototenijos filė be odos7 |
|
<= 15 |
|
|
|
|
pavoliota miltuose |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,18 |
<= 15 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,11 |
<= 10 |
tešloje |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,05 |
<= 5 |
Tilapijos filė be odos7 |
|
<= 15 |
|
|
|
|
nepavoliota |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,25 |
<= 20 |
pavoliota miltuose |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,18 |
<= 15 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
1,18 |
<= 15 |
1,02 |
<= 2 |
1,11 |
<= 10 |
Smulkinta žuviena8 |
|
|
|
|
|
|
pavoliota miltuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
1,3 |
<= 23 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
1,25 |
<= 20 |
su krakmolu |
|
|
1,02 |
<= 2 |
1,3 |
<= 23 |
Maltinių masė9 |
|
|
|
|
|
|
pavoliota miltuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
1,25 |
<= 20 |
pavoliota džiūvėsėliuose |
|
|
1,02 |
<= 2 |
1,18 |
<= 15 |
ŽUVŲ GAMINIAI |
|
|
|
|
|
|
silkės filė aliejuje |
|
|
1,10 |
<= 9 |
|
|
1 Atšildymo nuostoliai – sušaldytų žuvų atšildymo metu gauti masės nuostoliai.
2 Pirminio paruošimo nuostoliai – atšildytų žuvų valymo ir pjaustymo metu gauti masės nuostoliai (žvynų, galvos, uodegos, pelekų, kaulų ar odos pašalinimas, pjaustymo nuostoliai).
3 Skrosta žuvis – žuvis su žvynais, galva, uodega, viršutiniais bei apatiniais pelekais ir pašalintais viduriais.
4 Žuvų skrodena – skrosta žuvis3 su žvynais, bet pašalinta galva, uodega ir viršutiniais bei apatiniais pelekais.
5 Žuvų pjausniai – skersai žuvies skrodenos supjaustyti žuvų gabalėliai su oda ir kaulais.
6Žuvų filė su oda – išilgai žuvies skrodenos ar skrostos žuvies3 nupjauta žuviena be kaulų ir šonkaulių, bet su oda.
7 Žuvų filė be odos – išilgai žuvies skrodenos ar skrostos žuvies3 nupjauta žuviena be kaulų, be šonkaulių ir be odos.
8 Smulkinta žuviena – susmulkinta žuvų filė be odos, į kurią gali būti pridėta mažiau nei 1 % druskos.
9 Maltinių masė – smulkinta žuviena, į kurią pridėta kitų maisto produktų, prieskonių.
IV. PIENO PRODUKTAI
Maisto produktų pavadinimas |
Pirminio apdorojimo nuostoliai |
|
koeficientas |
% |
|
Fermentinis sūris |
1,05 |
<= 5 |
Varškė |
1,01 |
<= 1 |
V. DARŽOVĖS
Maisto žaliavų ir maisto produktų pavadinimas |
Pirminio apdorojimo nuostoliai |
Šiluminio apdorojimo nuostoliai % |
||||
brutto koeficientas |
% |
Virimas |
Troškinimas |
Kepimas |
Pakepinimas |
|
Agurkai |
|
|
|
|
|
|
auginti šiltnamyje, ilgavaisiai |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
auginti darže, su odele |
1,05 |
<= 5 |
|
|
|
|
auginti darže, be odelės (lupti) |
1,25 |
<= 20 |
|
|
|
|
rauginti su odele |
1,11 |
<= 10 |
|
|
|
|
rauginti be odelės (lupti) |
1,25 |
<= 20 |
<= 15 |
|
|
|
marinuoti stiklainiuose |
1,82 |
<= 45 1 |
|
|
|
|
Baklažanai |
|
|
|
|
|
|
baklažanai su odele |
1,05 |
<= 5 |
|
|
<= 26 |
<= 15 |
baklažanai be odelės (lupti) |
1,33 |
<= 25 |
|
|
<= 22 7 |
<= 15 |
Bulvės |
|
|
|
|
|
|
iki rugsėjo 1 d. (jaunos) |
1,25 |
<= 20 |
<= 6 |
|
|
|
nuo rugsėjo 1 d. iki spalio 31 d. |
1,33 |
<= 25 |
<= 3 2 |
|
<= 33/17 3 |
|
nuo lapkričio 1 d. iki gruodžio 31 d. |
1,43 |
<= 30 |
<= 3 2 |
|
<= 33/17 3 |
|
nuo sausio 1 d. iki vasario 28 d. |
1,54 |
<= 35 |
<= 3 2 |
|
<= 33/17 3 |
|
nuo kovo 1 d. |
1,67 |
<= 40 |
<= 3 2 |
|
<= 33/17 3 |
|
Burokėliai |
|
|
|
|
|
|
iki sausio 1 d. |
1,25 |
<= 20 |
<= 5 4 |
<= 8 5 |
|
|
nuo sausio 1 d. |
1,33 |
<= 25 |
<= 5 4 |
<= 8 5 |
|
|
nelupti |
|
|
<= 2 |
|
|
|
konservuoti |
1,82 |
<= 45 1 |
|
|
|
|
Česnakai |
1,28 |
<= 22 |
|
|
<= 40 |
<= 20 |
Cukinijos |
|
|
|
|
|
|
cukinijos su odele |
1,05 |
<= 5 |
<= 10 |
< 22 |
35/33 7 |
15 |
cukinijos be odelės (luptos) |
1,25 |
<= 20 |
<= 10 |
< 22 |
35/33 7 |
15 |
Kopūstai |
|
|
|
|
|
|
gūžiniai baltieji |
1,25 |
<= 20 |
<= 8 |
<= 10 |
<= 21 |
|
žiediniai (su kotu) |
1,92 |
<= 48 |
<= 10 |
|
<= 10 |
|
žiediniai |
1,43 |
<= 30 |
<= 10 |
|
<= 10 |
|
briuseliniai (su stiebu) |
4 |
< 75 |
<= 15 |
|
<= 30 |
|
gužlės |
1,18 |
<= 15 |
<= 15 |
|
<= 30 |
|
brokoliai (su stiebu) |
2,5 |
<= 60 |
|
|
<= 25 |
|
pekininiai kopūstai |
1,11 |
<= 10 |
|
|
|
|
rauginti |
1,43 |
<= 30 |
<= 10 |
<= 15 |
<= 25 |
|
kaliaropės |
1,54 |
<= 35 |
<= 10 |
<= 20 |
<= 44 |
|
Krapai |
1,43 |
<= 30 |
|
|
|
|
Morkos |
|
|
|
|
|
|
jaunos |
2,02 |
<= 50 |
<= 0,5 |
|
|
|
iki sausio 1 d. |
1,25 |
<= 20 |
<= 0,5 |
<= 8 5 |
<= 32 |
<= 30 |
nuo sausio 1 d. |
1,33 |
<= 25 |
<= 0,5 |
<= 8 5 |
<= 32 |
<= 30 |
neluptos |
|
|
<= 0,5 |
|
|
|
Paprikos |
|
|
|
|
|
|
valytos, neluptos |
1,25 |
<= 20 |
|
|
<= 22 6 |
<= 15 |
plikytos, luptos |
1,33 |
<= 25 |
|
|
<= 22 6 |
<= 15 |
Pomidorai |
|
|
|
|
|
|
auginti šiltnamyje |
1,02 |
<= 2 |
|
|
|
|
auginti darže |
1,11 |
<= 10 |
|
|
|
|
auginti darže be odelės (lupti) |
1,18 |
<= 15 |
|
|
<= 37 6 |
|
konservuoti |
2,02 |
< 50 1 |
|
|
|
|
Petražolės |
|
|
|
|
|
|
lapeliai |
1,33 |
<= 25 |
|
|
|
|
šaknys |
1,43 |
<= 30 |
<= 5 |
|
<= 37 6 |
|
Marinuotos pupelės |
1,67 |
<= 40 |
<= 10 |
|
|
|
Ridikai |
|
|
|
|
|
|
baltieji ridikai |
1,33 |
<= 25 |
|
|
|
|
juodieji ridikai |
1,33 |
<= 25 |
|
|
|
|
raudonieji ridikėliai |
|
|
|
|
|
|
su 3 cm nupjautais lapkočiais |
1,11 |
<= 10 |
|
|
|
|
be lapkočių, nulupti |
1,33 |
<= 25 |
|
|
|
|
ropės |
1,33 |
<= 25 |
<= 8 |
<= 23 |
<= 23 |
|
Svogūnai |
|
|
|
|
|
|
ropelės |
1,19 |
<= 16 |
<= 5 |
|
<= 50 |
<= 25 |
laiškai |
1,25 |
<= 20 |
|
|
<= 35 |
|
porai |
1,31 |
<= 24 |
<= 5 |
|
<= 40 |
|
Salierai |
|
|
|
|
|
|
lapeliai |
1,33 |
<= 25 |
|
|
|
|
šaknys |
1,43 |
<= 30 |
|
<= 20 |
<= 37 6 |
<= 25 |
Salotos |
1,33 |
<= 25 |
|
|
|
|
Špinatai |
|
|
|
|
|
|
švieži špinatai |
1,33 |
<= 25 |
<= 50 |
|
|
|
šaldyti |
1,11 |
<= 10 |
|
|
|
|
konservuoti |
1,03 |
<= 2 |
|
|
|
|
Žalieji žirneliai |
|
|
|
|
|
|
konservuoti |
1,54 |
<= 35 |
|
|
|
|
šaldyti |
1,11 |
<= 10 |
<= 8 |
|
|
|
Šaldytos daržovės |
1,05 |
<= 5 |
|
|
|
|
Pievagrybiai |
|
|
|
|
|
|
valyti, nelupti |
1,05 |
<= 5 |
<= 25 |
|
<= 50 |
<= 40 |
lupti |
1,33 |
<= 25 |
<= 25 |
|
<= 50 |
<= 40 |
1 Nuostolius sudaro marinatas, sūrymas, sultys.
2 Išvirtų su luobele ir nuluptų bulvių nuostoliai tokie patys, t. y. virimo – 3 %.
3 Virtos ir keptos bulvės, taip pat pjaustytos ir apkepintos troškiniui.
4 Nulupti, nepjaustyti.
5 Supjaustyti.
6 Pakepinti.
7 Pavolioti miltuose.
VI. VAISIAI IR UOGOS
Maisto žaliavų ir maisto produktų pavadinimas |
Pirminio apdorojimo nuostoliai |
Šiluminio apdorojimo nuostoliai % |
|||||
brutto koeficientas |
% |
Virimas |
Troškinimas |
Kepimas |
Pakepinimas |
||
Abrikosai be kauliukų |
1,16 |
<= 14 |
|
|
|
|
|
Ananasai |
|
|
|
|
|
|
|
supjaustyti, lupti |
1,82 |
<= 45 |
|
|
|
|
|
konservuoti |
1,67 |
<= 40 |
|
|
|
|
|
Apelsinai |
|
|
|
|
|
|
|
lupti |
1,49 |
<= 33 |
|
|
|
|
|
sultys |
2,27 |
<= 56 |
|
|
|
|
|
Arbūzai |
|
|
|
|
|
|
|
supjaustyti |
1,11 |
<= 10 |
|
|
|
|
|
lupti, be sėklų |
1,92 |
<= 48 |
|
|
|
|
|
Bananai (lupti) |
1,67 |
<= 40 |
|
|
|
|
|
Citrinos |
1,11 |
<= 10 |
|
|
|
|
|
luptos |
1,64 |
<= 39 |
|
|
|
|
|
sultys |
2,38 |
<= 58 |
|
|
|
|
|
Kriaušės |
|
|
|
|
|
|
|
be sėklalizdžių |
1,11 |
<= 10 |
<= 20 |
|
|
|
|
be sėklalizdžių, luptos |
1,37 |
<= 27 |
<= 20 |
|
|
|
|
Mandarinai |
|
|
|
|
|
|
|
lupti |
1,35 |
<= 26 |
|
|
|
|
|
sultys |
1,75 |
<= 43 |
|
|
|
|
|
Melionai |
|
|
|
|
|
|
|
be sėklų |
1,3 |
<= 23 |
|
|
|
|
|
be žievės ir sėklų |
1,56 |
<= 36 |
|
|
|
|
|
Obuoliai |
|
|
|
|
|
|
|
be sėklalizdžių |
1,14 |
<= 12 |
<= 20 |
|
<= 20 |
|
|
be sėklalizdžių, lupti |
1,43 |
<= 30 |
<= 20 |
|
<= 20 |
|
|
Kiviai |
1,33 |
<= 25 |
|
|
|
|
|
Šaldyti vaisiai ir uogos |
1,05 |
<= 5 |
|
|
|
|
|
PASTABOS:
1. Rekomenduojamų maisto produktų atšildymo, pirminio ir šiluminio apdorojimo nuostolių sąraše (toliau – Sąrašas) pateikti konkrečių maisto produktų svorio (g) nuostoliai po konkretaus jų apdorojimo (atšildymo, pirminio ar šiluminio).
2. Skaičiuojant gaminimui reikalingą produkto svorį (g), pagaminto patiekalo ar produkto svoris (g) turi būti dauginamas iš Sąraše pateikto apdorojimo koeficiento, išskyrus šiluminį daržovių, vaisių ir uogų apdorojimą.