LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL PRIVALOMŲJŲ CUKRAUS KOKYBĖS REIKALAVIMŲ
1999 m. balandžio 12 d. Nr. 152
Vilnius
Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimą Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279),
2. Nustatau, kad Privalomųjų cukraus kokybės reikalavimų 3 punkto rodikliai būtų nurodomi Lietuvoje gaminamo bei importuoto cukraus kokybę liudijančiuose dokumentuose.
PATVIRTINTA
žemės ūkio ministro
1999 m. balandžio 12 d. įsakymu Nr. 152
PRIVALOMIEJI CUKRAUS KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Pratarmė
Šis dokumentas nustato privalomuosius Lietuvos rinkoje parduodamo prekybinio vietinės gamybos ir importuoto cukraus kokybės reikalavimus.
Reikalavimai parengti atsižvelgiant į šiuos dokumentus:
1969 m. liepos 1 d. Tarybos reglamentas (EEC) Nr. 1265/69, nustatantis cukraus, perkamo per intervencinius agentus, tyrimo metodus.
1972 m. balandžio 17 d. Tarybos reglamentas (EEC) Nr. 793/72, nustatantis standartinę balto cukraus kokybę.
1973 m. gruodžio 11 d. Tarybos direktyva 73/437/EEC dėl valstybių narių įstatymų dėl cukraus rūšių, skirtų žmonių vartojimui, suderinimo.
1979 m. liepos 26 d. pirmoji Komisijos direktyva 79/796/EEC, nustatanti Bendrijos analizės metodus tam tikroms žmonių vartojimui skirtoms cukraus rūšims testuoti.
Lietuvos standartas LST CODEX STAN 4:1993 „Baltasis cukrus“.
Šiame dokumente nepateikiami reikalavimai, jau reglamentuoti higienos normomis, ženklinimo taisyklėmis ar kitais Lietuvos teisės aktais.
1. Taikymo sritis
Šie bendrieji reikalavimai taikomi produktams, atitinkantiems 2 skyriuje pateiktas sąvokas. Netaikomi labai smulkiam, lydytam ir gabaliniam cukrui.
2. Sąvokos
2.1. Pusbaltis cukrus – išvalyta ir kristalizuota sacharozė, gera, nesugadinta, prekinės išvaizdos, be pašalinio skonio ir kvapo, atitinkanti šio dokumento 3.1 punkto kokybės reikalavimus.
2.2. Cukrus arba baltas cukrus – išvalyta ir kristalizuota sacharozė, gera, nesugadinta, prekinės išvaizdos, be pašalinio skonio ir kvapo, atitinkanti šio dokumento 3.2 punkto kokybės reikalavimus.
3. Pagrindiniai cukraus sudėties ir kokybės reikalavimai
3.1 Pusbaltis cukrus turi atitikti šiuos reikalavimus:
3.2. Cukrus arba baltas cukrus turi atitikti šiuos reikalavimus:
3.2.6. Spalva ne daugiau kaip 60 ICUMSA vienetų*.
3.3. Labai baltas cukrus turi atitikti šiuos reikalavimus:
4. Bendrieji reikalavimai
4.1. Išvardyti 2 skyriuje produktai gali būti parduodami, jei atitinka šio dokumento nuostatas ir reikalavimus.
4.2. Išvardytos 2 skyriuje sąvokos gali būti taikomos tik produktams, atitinkantiems 3 skyriaus reikalavimus. Sąvoka „cukrus arba baltas cukrus“ gali būti taikomas ir produktui, atitinkančiam 3.3 punkto reikalavimus.
4.3. Didžiausios leidžiamos teršalų koncentracijos ir leistini užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai turi neviršyti nurodytųjų HN-54:1998 normoje.
5. Pamatiniai analizės metodai
5.2. Invertuotojo cukraus kiekis pusbalčiame cukruje nustatomas pagal 79/796/EEC (4) Berlyno instituto metodą, baltame ir ypač baltame cukruje – (5) Knight ir Allen metodą.
5.3. Džiovinimo nuostoliai nustatomi pagal 79/796/EEC (1) metodą, džiovinant 103 ± 20C temperatūroje.
5.4. Sieros dioksido kiekis nustatomas pagal FAO ir WHO Maisto kodekso metodą (FAO/WHO CODEX ALIMENTARIUS, Cukrų analizės metodai: CAC/RM 5-1969 Sieros dioksido nustatymas pagal Carruthers, Heaney ir Oldfield metodą).
5.5. Tirpalo spalvotumas nustatomas pagal ICUMSA 4 metodą, kaip nurodyta reglamente (EEC) Nr. 1265/69.
5.6. Laidžiųjų pelenų kiekis nustatomas pagal ICUMSA metodą, kaip nurodyta reglamente (EEC) Nr. 1265/69.
5.7. Kvapo nustatymo metodas:
5.7.2. Aparatūra, reagentai:
– stiklinis su šlifuotu kamščiu buteliukas, kurio tūris 200 cm2,
– distiliuotas vanduo,
– termometras, kurio padalos dydis 1oC.
5.7.3. Analizė: pripildyti ¾ tūrio stiklinio buteliuko, neturinčio jokio pašalinio kvapo, uždaryti šlifuotu kamščiu ir laikyti 1 val. laboratorijoje 20±2oC temperatūroje. Kvapas nustatomas iš karto atidengus buteliuką, uostant krašto lygyje.
PASTABA. 5.1 – 5.6 punktų reikalavimai įsigalios nuo 2002 m. spalio 1 d. Iki 2002 m. spalio 1 d. galioja gamintojo deklaruojamame cukraus standarte nurodyti tyrimo metodai.
6. Ženklinimas
* Iki 2000 m. spalio 1 d. spalva ne daugiau kaip 90 ICUMSA vienetų.
Nuo 2001 m. spalio 1 d. spalva ne daugiau kaip 45 ICUMSA vienetai.