LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL SPECIALIŲJŲ REIKALAVIMŲ ŪKIAMS, GAMINANTIEMS PIENO PRODUKTUS, PATVIRTINIMO
2003 m. gruodžio 15 d. Nr. B1-957
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) bei siekdamas užtikrinti pieno ūkiuose gaminamų saugių pieno produktų gamybą ir tiekimą vartotojams:
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir
veterinarijos tarnybos direktoriaus
2003 m. gruodžio 15 d. įsakymu Nr. B1-957
SPECIALIEJI REIKALAVIMAI ŪKIAMS, GAMINANTIEMS PIENO PRODUKTUS
Specialieji reikalavimai ūkiams, gaminantiems pieno produktus, parengti vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) bei 1992 m. birželio 16 d. Tarybos direktyvos 92/46/EB dėl higienos reikalavimų žalio pieno, termiškai apdoroto pieno ir pieno produktų gamybai ir realizavimui reikalavimais.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Specialieji reikalavimai ūkiams, gaminantiems pieno produktus (toliau – Reikalavimai), taikomi Lietuvos Respublikoje gaminant pieno produktus ūkiuose bei juos parduodant tiesiogiai vartotojams.
3. Vartojamos sąvokos:
Atestuota laboratorija – nešališka akredituota ar atestuota tyrimų laboratorija, įgaliota tirti vandens, nuoplovų, pieno produktų sudėties ir kokybės rodiklius.
Įgaliota laboratorija – akredituota VĮ „Pieno tyrimai“ laboratorija, įgaliota tirti žalio pieno sudėties ir kokybės rodiklius.
Pieno produktų gamintojai (toliau – gamintojai) – fiziniai ir juridiniai asmenys, gaminantys ir parduodantys savo ūkyje pagamintus pieno produktus.
Pardavimas – pieno produktų pardavimas ūkyje arba mažmeninėje prekyvietėje tiesiogiai vartotojui. Pardavimas galimas tiktai toje pačioje apskrityje bei su ja besiribojančiose apskrityse.
Pieno kokybės rodikliai – bendras bakterinis užterštumas, tūkst./cm3, somatinių ląstelių skaičius, tūkst./cm3, inhibitorinės medžiagos, pieno užšalimo temperatūra, °C (lyginamasis svoris).
Pieno sudėties rodikliai – riebalų ir baltymų kiekis procentais.
Produktai – iš pieno pagaminti produktai, į kuriuos leidžiama pridėti reikalingų jų gamybai medžiagų, užtikrinant, kad šios medžiagos visiškai ar iš dalies nepakeis pieno sudėtinių dalių.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) – institucija, kuri atsakinga už šių Reikalavimų laikymosi kontrolę.
Valstybinis veterinarijos gydytojas – VMVT įgaliotas valstybinis arba privatus veterinarijos gydytojas.
Ūkis – ūkis, kuriame laikoma viena ar daugiau pieną produkuojančių karvių, avių ar ožkų.
Žalias pienas – natūralus produkuojančių karvių, avių ar ožkų pienas, kuris nebuvo pašildytas iki aukštesnės nei 40 °C temperatūros ar apdorotas bet kokiu kitu lygiaverčio efektyvumo metodu, be priedų, nepakeistos pirminės sudėties.
4. Gyventojų, bendrovių ar ūkininkų ūkių karvės, avys ar ožkos turi būti nuolat kontroliuojamos valstybinio veterinarijos gydytojo. Šių gyvulių sveikatos būklę patvirtina išduotas gyvūno sveikatos pažymėjimas.
6. Valstybinis veterinarijos gydytojas tikrinimo metu konstatuoja, ar gyventojo, bendrovės bei ūkininko ūkyje laikomasi melžimo, pieno paruošimo, higienos, sanitarijos, produktų gamybos reikalavimų, įvertina žaliavos, produktų, vandens tyrimų protokolus, RVASVT bei kitą tvarkomą dokumentų apskaitą.
7. Asmenys, dalyvaujantys ruošiant pieną ir pieno produktus, privalo būti pasitikrinę sveikatą pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 7 d. nutarimo Nr. 544 „Dėl darbų ir veiklos sričių, kuriose leidžiama dirbti asmenims, tik iš anksto pasitikrinusiems ir vėliau periodiškai besitikrinantiems sveikatą dėl užkrečiamųjų ligų, sąrašo ir šių asmenų sveikatos tikrinimo tvarkos pakeitimo“ reikalavimus (Žin.,1999, Nr. 41-1294; 2002, Nr. 73-3127).
II. REIKALAVIMAI ŽALIAM PIENUI
8. Žalias pienas turi būti gaunamas iš sveikų gyvulių, melžiamas, laikomas ir ruošiamas pardavimui vadovaujantis Veterinarijos ir higienos reikalavimais pieno ūkiui, pieno pardavimui ir transportavimui (Žin., 2001, Nr. 99-3593) ir turi atitikti LST 1137:1997 „Žalias karvių pienas. Kokybės reikalavimai. Nustatymas ir įvertinimas“, HN 26:1998 „Maisto žaliavos ir produktai. Didžiausias leidžiamas mikrobinio užterštumo lygis“ ir HN 54: 2001 „Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos“ (Žin., 2002, Nr. 34(1)-1269) reikalavimus.
9. Leidžiama naudoti gamybai šiltą žalią pieną, primelžtą prieš 2 valandas, arba atšaldytą iki + 8 °C pieną.
10. Produktų gamyba ūkyje leidžiama, jeigu žaliava, paminėta 8 punkte, yra aukščiausios arba pirmos rūšies, kaip nurodyta LST 1137:1997 „Žalias karvių pienas. Kokybės reikalavimai. Nustatymas ir įvertinimas“.
11. Žalio pieno mėginiai turi būti tiriami kartą per metų ketvirtį įgaliotoje laboratorijoje šiems rodikliams nustatyti: bendro bakterinio užterštumo, somatinių ląstelių skaičiaus, inhibitorinių medžiagų, užšalimo taško, riebalų, baltymų.
III. ŽALIO PIENO, PAGAMINTŲ PRODUKTŲ BEI VANDENS LABORATORINIŲ TYRIMŲ TVARKA
13. Žalio pieno sudėties ir kokybės rodikliai tiriami įgaliotoje laboratorijoje ne rečiau kaip kartą per metų ketvirtį. Mėginius paima veterinarijos gydytojas arba asmuo, turintis kvalifikacijos pažymėjimą, išduotą remiantis VMVT direktoriaus 2000 m. rugpjūčio 24 d. įsakymu Nr. 220 „Dėl pieno supirkėjų atestavimo ir kvalifikacijos pažymėjimų išdavimo tvarkos“(Žin., 2000, Nr. 72-2250). Už mėginių paėmimą, pristatymą į įgaliotą laboratoriją bei atliktus tyrimus apmoka gamintojas.
14. Pagamintos produkcijos mikrobiologiniai rodikliai tiriami vieną kartą per mėnesį atestuotoje laboratorijoje. VMVT turi teisę leisti gamintojui, esant mažai produktų gamybai bei neigiamiems žalio pieno, produkcijos, vandens laboratoriniams tyrimams, tirti produkciją vieną kartą per metų ketvirtį.
15. Vandens mikrobiologiniai bei cheminiai tyrimai atliekami vieną kartą per metus atestuotose laboratorijose.
IV. REIKALAVIMAI GAMYBAI IR PATALPOMS
19. Produktų gamybos patalpos turi būti pakankamo dydžio, kad jose atliekami darbai atitiktų higienos reikalavimus. Jos turi būti suprojektuotos ir įrengtos taip, kad būtų išvengta žaliavų ir produktų užteršimo. Patalpose:
19.2. grindys turi būti lengvai valomos, dezinfekuojamos, lygios, su nutekėjimu į kanalizacijos šulinėlius;
19.4. įrenginiai ir inventorius, besiliečiantys su žaliavomis ir produktais, turi būti pagaminti iš korozijai atsparių medžiagų, lengvai valomi ir dezinfekuojami;
19.9. jeigu reikia, turi būti įrengtos persirengimo patalpos su lygiomis, neperšlampamomis, plovimui atspariomis sienomis, grindimis, praustuvu, taip pat tualetai su nuskalaujamu vandeniu;
19.12. jeigu reikia, turi būti įrengta patalpa ar šaldymo įrenginys, kad būtų užtikrintas žaliavų ir produktų laikymas numatytoje temperatūroje;
19.13. turi būti pakankamas kiekis įrenginių su karštu ir šaltu arba sumaišytu iki reikiamos temperatūros tekančiu vandeniu rankoms plauti ir dezinfekuoti; prie praustuvų turi būti valymo, dezinfekavimo ir higieniško rankų sausinimo priemonių;
20. Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu, privalo atitikti HN 16:2001 „Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu“ (Žin., 2002, Nr. 28-1010) reikalavimus.
21. Gamybinės patalpos turi būti aprūpintos geriamuoju vandeniu, atitinkančiu HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ (Žin., 2003, Nr. 79-3606).
22. Privalo būti tvarkoma pagaminto žalio pieno ir produktų apskaita, pildomi plovimo, dezinfekavimo žurnalai, šaldymo įrenginio, patalpų temperatūrų, termiškai apdorojamų pieno produktų temperatūrų registracijos žurnalai.
V. REIKALAVIMAI PREKYBAI
24. Produktais leidžiama prekiauti tik tam tikslui įrengtose parduotuvėse bei prekyviečių specialiuose paviljonuose.
25. Pieno ūkyje parduoti produktus tiesioginiam vartojimui galima tik iš specialiai įrengtos higienos sąlygas atitinkančios patalpos, kurioje yra šaldymo įrenginys.
26. Gamintojai, parduodantys pieno produktus tiesiogiai vartoti, privalo tvarkyti žalio pieno ir produktų kiekvieno mėnesio apskaitą bei gyvulių registravimo apskaitą, saugoti šiuos bei kitus tiesioginį pardavimą įrodančius dokumentus dvejus metus.
VI. KONTROLĖS PRIEMONĖS
28. VMVT privalo suregistruoti visus gamintojus, parduodančius produktus tiesiogiai vartotojams. Kiekvienam gamintojui suteikiama teisė gaminti tik tam tikros rūšies pieno produktus.
30. VMVT ne rečiau kaip kartą per metus atlieka patikrinimus gamybinėse patalpose, siekdama nustatyti, kaip vykdomi higienos, sanitarijos reikalavimai, koks laboratorinių tyrimų dažnumas, kokia gyvulių sveikata, ar atliekama duomenų registracija.
VII. ATSAKOMYBĖ
33. Nustačius, kad pieno ūkyje pažeistas Reikalavimų taikymas bei gaminami nesaugūs produktai, išduoto leidimo galiojimas sustabdomas laikotarpiui, kol bus pašalinti nustatyti trūkumai.
34. Jeigu pažeidimai nustatomi pakartotinai arba ūkis per nustatytą terminą nepašalina nurodytų trūkumų, išduotas leidimas panaikinamas.
Specialiųjų reikalavimų ūkiams,
gaminantiems pieno produktus,
1 priedas
PIENO PRODUKTŲ MIKROBIOLOGINIAI RODIKLIAI
1. Privalomieji tyrimai patogeniniams mikroorganizmams ištirti:
Mikroorganizmų rūšys |
Produktas |
Standartas (ml, g) (1) |
Listeria monocytogenes |
Sūris, išskyrus kietą sūrį |
Nėra 25 g (3): n=5, c=0 |
Kiti produktai (2) |
Nėra 1g: n=5, c=0 |
|
Salmonella spp. |
Visi pieno produktai |
Nėra 1 g: n=5, c=0 |
2. Analitiniai tyrimai higienos būklei įvertinti:
Mikroorganizmų rūšys |
Produktas |
Standartas (ml, g) (1) |
Staphylococcus aureus |
Iš žalio ir termizuoto pieno pagamintas sūris |
m = 1000 M = 10000 |
n = 5 |
||
c = 2 |
||
Minkštas sūris (pagamintas iš termiškai apdoroto pieno) |
m = 100 M = 1000 |
|
n = 5 |
||
c = 2 |
||
m = 10 |
||
Šviežias sūris, šaldyti pieno produktai |
M = 100 |
|
n = 5 |
||
c = 2 |
||
Escherichia coli |
Iš žalio ir termizuoto pieno pagamintas sūris |
m = 10000 |
M = 100000 |
||
n = 5 |
||
c = 2 |
||
Minkštas sūris (pagamintas iš termiškai apdoroto pieno) |
m = 100 |
|
M = 100 |
||
n = 5 |
||
c = 2 |
3. Kiti mikroorganizmų tyrimai:
Mikroorganizmų rūšys |
Produktas |
Standartas (ml, g) (1) |
Koliforminės bakterijos |
Skysti pieno produktai |
m = 0 M = 5 |
n = 5 |
||
c = 2 |
||
Sviestas, pagamintas iš pasterizuoto pieno ar grietinės |
m = 0 M = 10 |
|
n = 5 |
||
c = 2 |
||
Minkštas sūris (pagamintas iš termiškai apdoroto pieno) |
m = 10000 |
|
M = 100000 |
||
n = 5 |
||
c = 2 |
||
Šaldyti pieno produktai |
m = 10 |
|
M = 100 |
||
n = 5 |
||
c = 2 |
||
Bendras bakterijų skaičius |
Skysti, termiškai apdoroti nefermentiniai pieno produktai |
m = 50000 |
M = 100000 |
||
n = 5 |
||
c = 2 |
||
Šaldyti pieno produktai |
m = 100000 |
|
M = 500000 |
||
n = 5 |
||
c = 2 |
4. Galutiniam vartojimui skirtas pasterizuotas fasuotas gyvulių pienas turi atitikti šiuos rodiklius:
Mikroorganizmų rūšys |
Standartas (ml, g) (1) |
Patogeniniai mikroorganizmai |
Nėra 25 g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0 |
Koliforminės bakterijos (1 ml) Po penkių dienų inkubacijos esant 6 °C |
n = 5, c = 1, m = 0, M = 5 |
Bendras bakterijų skaičius (1 ml) Po inkubacijos esant 21 °C |
n = 5, c = 1, m = 5 x 10-4, M = 5 x 10-5. |
(1):
n – mėginių, reikalingų mikrobiologinei analizei atlikti, skaičius;
m – ribinis bakterijų skaičius; rezultatas laikomas nepatenkinamu, jeigu bakterijų skaičius visuose mėginiuose viršija „m“;
M – maksimalus bakterijų skaičius; rezultatas laikomas nepatenkinamu, kai viename ar daugiau mėginių bakterijų skaičius yra lygus „M“ arba jį viršija;
c – mėginių skaičius, kuriuose bakterijų skaičius gali būti tarp „m“ ir „M“, rezultatas laikomas nepatenkinamu, jeigu bakterijų skaičius kituose mėginiuose yra didesnis už „m“.
(2) Tyrimai neprivalomi sterilizuotam pienui ir produktams, kurie buvo termiškai apdorojami po suvyniojimo ar supakavimo.
(3) 25 g mėginį sudaro 5 mėginiai (po 5 gramus), paimti iš skirtingų to paties produkto vietų.
______________
Specialiųjų reikalavimų ūkiams,
gaminantiems pieno produktus,
2 priedas
______________________________________
(įstaigos pavadinimas)
PIENO ŪKIO GAMYBINIŲ PATALPŲ PATIKROS AKTAS
200 – – Nr. _________
_________________
(vieta)
Vadovaudamasis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d. įsakymu Nr. B1-957 „Dėl Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems pieno produktus, patvirtinimo“ _________ ,
(nurodyti vardą, pavardę, pareigas)
dalyvaujant ______________________________________________________________________ ,
(nurodyti vardą, pavardę, pareigas)
_______________________________ pieno ūkyje: ______________________________________
(tikrinimo laikotarpis)
_________________________________________________________ , tikrino gamybines patalpas.
(pieno ūkio pavadinimas, adresas, savininkas, gyvulių laikymo vietos kodas)
REIKALAVIMAI ŽALIAM PIENUI |
TAIP |
NE |
PASTABOS |
|
Asmenys, dalyvaujantys ruošiant pieną ir pieno produktus, pasitikrinę sveikatą |
|
|
|
|
Gamybai naudojamas pienas: a) šiltas pienas, praėjus 2 valandoms po melžimo b) atšaldytas iki + 8 °C pienas |
|
|
|
|
Gamybai naudojamas aukščiausios arba pirmos rūšies žalias pienas |
|
|
|
|
Kiekvieną mėnesį tiriamas žalio pieno: a) bendras bakterinis užterštumas, b) somatinių ląstelių skaičius, c) inhibitorinės medžiagos, d) užšalimo taškas, e) riebalai, baltymai |
|
|
|
|
Pieno produktai gaminami tik iš savo ūkyje laikomų gyvulių žalio pieno |
|
|
|
|
ŽALIO PIENO, PRODUKTŲ BEI VANDENS LABORATORINIŲ TYRIMŲ TVARKA |
|
|
|
|
Produkcijos mikrobiologiniai parametrai tiriami vieną kartą per mėnesį arba metų ketvirtį |
|
|
|
|
Žalio pieno sudėties ir kokybės rodikliai tiriami vieną kartą per ketvirtį |
|
|
|
|
Vandens mikrobiologiniai bei cheminiai tyrimai atliekami vieną kartą per metus |
|
|
|
|
Bent kartą per metų pusmetį tiriami produktų mikrobiologiniai rodikliai |
|
|
|
|
Atliktos korekcinės priemonės gavus neigiamą tyrimų atsakymą iš laboratorijos |
|
|
|
|
REIKALAVIMAI GAMYBAI IR PATALPOMS |
|
|
|
|
Gamybos patalpos pakankamo dydžio, suprojektuotos ir įrengtos taip, kad būtų išvengta žaliavų ir produktų užteršimo. Patalpose: |
|
|
|
|
a) sienos – lygios, šviesios, lengvai valomos bei dezinfekuojamos |
|
|
|
|
b) grindys – lengvai valomos, dezinfekuojamos, lygios, su nutekėjimu į kanalizacijos šulinėlius |
|
|
|
|
c) lubos – lygios, lengvai valomos |
|
|
|
|
d) įrenginiai ir inventorius, besiliečiantys su žaliavomis ir produktais – pagaminti iš korozijai atsparių medžiagų, lengvai valomi ir dezinfekuojami |
|
|
|
|
e) yra pakankamas natūralus arba dirbtinis apšvietimas |
|
|
|
|
f) yra priemonių darbo įrankiams, įrengimams ir inventoriui valyti bei dezinfekuoti |
|
|
|
|
g) yra tinkami įtaisai, apsaugantys nuo kenkėjų |
|
|
|
|
h) yra nuotekų šalinimo sistema, atitinkanti higienos reikalavimus |
|
|
|
|
i) jeigu reikia, yra persirengimo patalpos su lygiomis, neperšlampamomis, plovimui atspariomis sienomis, grindimis, praustuvu, taip pat tualetas su nuskalaujamu vandeniu |
|
|
|
|
j) yra atskira vieta arba patalpa valymo ir priežiūros priemonėms laikyti |
|
|
|
|
k) yra atskira vieta ar patalpa cheminėms medžiagoms sandėliuoti |
|
|
|
|
l) jeigu reikia, yra patalpa ar šaldymo įrenginys žaliavų ir produktų laikymui numatytoje temperatūroje |
|
|
|
|
m) yra pakankamas kiekis įrenginių su karštu ir šaltu arba sumaišytu iki reikiamos temperatūros tekančiu vandeniu rankų plovimui ir dezinfekavimui; prie praustuvų yra valymo, dezinfekavimo ir higieniškų rankų sausinimo priemonių |
|
|
|
|
n) pakavimo, fasavimo medžiagoms sandėliuoti yra atskira vieta ar patalpa |
|
|
|
|
Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu, atitinka HN 16:2001 |
|
|
|
|
Aprūpinama geriamuoju vandeniu, atitinkančiu HN 24:2003 |
|
|
|
|
Tvarkoma dokumentacija |
|
|
|
|
Pieno produktai suženklinami (pieno produktų gamintojo vardas, pavardė, GLVK, produkto pavadinimas, „tinka vartoti iki.....“) |
|
|
|
|
REIKALAVIMAI PREKYBAI |
|
|
|
|
Pieno produktai ūkyje parduodami tik iš specialiai įrengtos, higienos sąlygas atitinkančios patalpos, turinčios šaldymo įrenginius |
|
|
|
|
Tvarkoma pieno ir pieno produktų mėnesinė bei gyvulių registravimo apskaita |
|
|
|
|
Transporto priemonės produktams vežti atitinka higienos sąlygas, užtikrinami temperatūros režimai |
|
|
|
|
Patikrinimo metu nustatyti kiti pažeidimai: |
|
|||
Patikrinimo išvada: |
|
Surašyti akto ___ egzemplioriai ir perduoti:
1.______________________________ .
2.______________________________ .
3.______________________________ .
Tikrino:
__________________ __________________________
(pareigos) (parašas) (vardas, pavardė)
Dalyvavo:
__________________ __________________________
(pareigos) (parašas) (vardas, pavardė)
Su aktu susipažinau ir 1 egzempliorių gavau:
Pieno ūkio savininkas ar įgaliotas asmuo _______________________________________________
(parašas, vardas, pavardė)
200 - -
______________