KALĖJIMŲ DEPARTAMENTO

PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS TEISINGUMO MINISTERIJOS DIREKTORIAUS

ĮSAKYMAS

 

DĖL DIETINIO MAITINIMO VALGIARAŠČIO PATVIRTINIMO

 

2010 m. gegužės 6 d. Nr. V-121

Vilnius

 

Vadovaudamasis Asmenų, laikomų kardomojo kalinimo ir laisvės atėmimo vietose, maitinimo organizavimo taisyklių, patvirtintų Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos direktoriaus 2006 m. gegužės 2 d. įsakymu Nr. 4/07-117 (Žin., 2006, Nr. 52-1923; 2008, Nr. 78-3094; 2010, Nr. 47-2279), 6 punktu:

1. Tvirtinu Dietinio maitinimo valgiaraštį (pridedama).

2. Nustatau, kad Dietinio maitinimo valgiaraštis įsigalioja 2010 m. birželio 1 d.

3. Pavedu Administracijos reikalų skyriui šį įsakymą nustatyta tvarka teikti paskelbti leidinyje „Valstybės žinios“.

 

 

Direktoriaus pavaduotojas,

atliekantis direktoriaus funkcijas                       Remigijus Gliaudelis

 

_________________

 

 

 

PATVIRTINTA

Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos

teisingumo ministerijos direktoriaus

2010 m. gegužės 6 d. įsakymu Nr. V-121

 

DIETINIO MAITINIMO VALGIARAŠTIS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mėn. diena

 

Patiekalų pavadinimas ir svoris gramais

PUSRYČIAI

PIETŪS

VAKARIENĖ

NAKTIPIEČIAI

(CD dieta)

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

1

Perlinių kruopų košė

200

Lietuviški barščiai

500

Kepta žuvis (R, CD)

150

Švieži vaisiai

150

Duona (balta)

100

Virta mėsa

150

Žuvies kukuliai (Na, B)

150

 

 

Sviestas

10

Virtos bulvės

200

Burokėlių salotos (1)

200

 

 

Arbata

200

Duona (juoda)

100

Miežinių kruopų košė

200

 

 

Pienas

200

Morkų salotos

100

Duona (juoda)

100

 

 

 

 

Kompotas

200

Arbata

200

 

 

2

Miežinių kruopų košė

200

Valstiečių sriuba

500

Virtos bulvės

200

Kefyras

200

Duona (balta)

100

Paukštienos kukuliai

150

Kefyras

200

 

 

Sviestas

10

Kvietinių kruopų košė

200

Daržovės (švieži agurkai)

120

 

 

Varškė

100

Burokėlių salotos (1)

100

Duona (juoda)

100

 

 

Arbata

200

Duona (juoda)

100

Arbata

200

 

 

 

 

Kompotas

200

Švieži vaisiai

150

 

 

3

Perlinių kruopų košė

200

Burokėlių sriuba su bulvėmis

500

Miežinių kruopų košė

200

Pienas

200

Duona (balta)

100

Virtos dešrelės

120

Margarinas

10

 

 

Sviestas

10

Bulvių košė

200

Varškė

100

 

 

Arbata

200

Daržovės (švieži agurkai)

120

Duona (juoda)

100

 

 

Pienas

200

Duona (juoda)

100

Arbata

200

 

 

 

 

Kisielius

200

Švieži vaisiai

150

 

 

4

Kvietinių kruopų košė

200

Agurkų sriuba

500

Kepta žuvis (R, CD)

150

Švieži vaisiai

150

Sviestas

10

Perlinių kruopų košė su mėsa

300

Žuvies kukuliai (Na, B)

150

 

 

Duona (balta)

100

Burokėlių salotos (1)

150

Miežinių kruopų košė

200

 

 

Fermentinis sūris

20

Duona (juoda)

100

Daržovės (švieži agurkai)

120

 

 

Arbata

200

Kompotas

200

Duona (juoda)

100

 

 

 

 

 

 

Arbata

200

 

 

5

Avižinių dribsnių košė su pienu

200

Ryžių sriuba

 

Kepti varškėčiai

200

Sumuštinis

 

Duona (balta)

100

su pomidorų padažu

500

Duona (juoda)

100

Duona (juoda)

30

Sviestas

10

Virta mėsa

150

Grietinė

20

Virta dešra

20

Virtas kiaušinis

1 vnt.

Virtos bulvės

200

Margarinas

10

 

 

Arbata

200

Burokėlių salotos (2)

150

Arbata

200

 

 

 

 

Duona (juoda)

100

Švieži vaisiai

150

 

 

 

 

Kompotas

200

 

 

 

 

6

Kvietinių kruopų košė

200

Raugintų kopūstų sriuba

 

Kepta žuvis (R, CD)

150

Švieži vaisiai

150

Duona (balta)

100

su bulvėmis

500

Žuvies kukuliai (Na, B)

150

 

 

Sviestas

10

Žirnių šustinė

300

Virtos bulvės

200

 

 

Fermentinis sūris

20

Daržovės (švieži agurkai)

120

Burokėlių salotos (1)

150

 

 

Arbata

200

Duona (juoda)

100

Duona (juoda)

100

 

 

 

 

Kompotas

200

Margarinas

10

 

 

 

 

 

 

Arbata

200

 

 

7

Makaronai su varške ir sviestu

200/50/10

Pieniška daržovių sriuba

500

Silkė (R, CD)

100

Pienas

200

Duona (balta)

100

Gariniai mėsos faršo maltiniai

150

Varškė (Na, B)

100

 

 

Arbata

200

Miežinių kruopų košė

200

Burokėlių salotos su obuoliais 

150

 

 

 

 

Šviežių kopūstų salotos su morkomis

100

Virtos bulvės

200

 

 

 

 

Duona (juoda)

100

Duona (juoda)

100

 

 

 

 

Kompotas

200

Margarinas

10

 

 

 

 

 

 

Kompotas

200

 

 

 

 

 

 

Švieži vaisiai

150

 

 

8

Miežinių kruopų košė

200

Makaronų sriuba

500

Manų košė

300

Švieži vaisiai

150

Sviestas

10

Virtos dešrelės

120

Duona (juoda)

100

 

 

Duona (balta)

100

Bulvių košė

200

Fermentinis sūris

20

 

 

Pienas

200

Daržovės (švieži agurkai)

120

Margarinas

10

 

 

Arbata

200

Duona (juoda)

100

Arbata

200

 

 

 

 

Kisielius

200

Švieži vaisiai

150

 

 

9

Miežinių kruopų košė

200

Šviežių kopūstų sriuba

 

Kepta žuvis (R, CD)

150

Sumuštinis

 

Sviestas

10

su bulvėmis

500

Žuvies kukuliai (Na, B)

150

Duona (juoda)

30

Duona (balta)

100

Guliašas iš galvijų širdžių

150

Makaronų košė

200

Virta dešra

20

Fermentinis sūris

20

Virtos bulvės

200

Šviežių kopūstų salotos

 

 

 

Arbata

200

Daržovės (pomidorai)

100

su morkomis

150

 

 

 

 

Duona (juoda)

100

Duona (juoda)

100

 

 

 

 

Kompotas

200

Margarinas

10

 

 

 

 

 

 

Arbata

200

 

 

 

10

 

Virti kiaušiniai

 

2 vnt.

 

Žirnių sriuba

 

500

 

Silkė (R, CD)

 

100

Sumuštinis

 

Varškė

100

Perlinių kruopų košė su mėsa

300

 

Burokėlių salotos (1)

 

150

Duona (juoda)

30

Sviestas

10

Burokėlių salotos (1)

150

 

Bulvių košė

 

200

Fermentinis sūris

20

Duona (balta)

100

Duona (juoda)

100

Kefyras (Na, B)

200

 

 

Arbata

200

Kisielius

200

Duona (juoda)

100

 

 

 

 

 

 

Margarinas

10

 

 

 

 

 

 

Arbata

200

 

 

 

 

 

 

Švieži vaisiai

150

 

 

 

11

 

Kvietinių kruopų košė

 

200

 

Pieniška makaronų sriuba

 

500

 

Bulvių košė

 

200

Pienas

200

Duona (balta)

100

Žirnių šustinė

300

Margarinas

10

 

 

Sviestas

10

Daržovės (švieži agurkai)

120

Duona (juoda)

100

 

 

Pienas

200

Duona (juoda)

100

Kefyras

250

 

 

Arbata

200

Kompotas

200

Arbata

200

 

 

 

 

 

 

Švieži vaisiai

100

 

 

 

12

 

Perlinių kruopų košė

 

200

 

Ryžių sriuba

 

 

Kepta žuvis (R, CD)

150

Sumuštinis

 

Duona (balta)

100

 

su pomidorų padažu

 

500

Žuvies kukuliai (Na, B)

150

Duona (juoda)

30

Sviestas

10

Makaronai su mėsa

300

Virtos bulvės

200

Virta dešra

20

Arbata

200

Burokėlių salotos (1)

100

Duona (juoda)

100

 

 

Pienas

200

Duona (juoda)

100

Morkų salotos

200

 

 

 

 

Kompotas

200

Margarinas

10

 

 

 

 

 

 

Arbata

200

 

 

 

13

 

Kvietinių kruopų košė

 

200

 

Valstiečių sriuba

 

500

Troškintos daržovės

300

Švieži vaisiai

150

Sviestas

10

Perlinių kruopų košė

 

Duona (juoda)

100

 

 

Duona (balta)

100

su dešra

300

Margarinas

10

 

 

Arbata

200

Burokėlių salotos (1)

150

Kefyras

200

 

 

Pienas

200

Duona (juoda)

100

Arbata

200

 

 

 

 

Kompotas

200

Švieži vaisiai

150

 

 

 

14

 

Kvietinių kruopų košė

 

200

 

Pieniška daržovių sriuba

 

500

 

Makaronų košė

 

200

Sumuštinis

 

Duona (balta)

100

Virtos dešrelės

120

Duona (juoda)

100

Duona (juoda)

30

Sviestas

10

Virtos bulvės

200

Margarinas

10

Fermentinis sūris

20

Pienas

200

Šviežių kopūstų salotos

 

Arbata

200

 

 

Arbata

200

su obuoliais

100

Kefyras

200

 

 

 

 

Duona (juoda)

100

Švieži vaisiai

150

 

 

 

 

Kompotas

200

 

 

 

 

15

 

Manų košė

 

200

 

Šviežių kopūstų sriuba

 

 

 

Perlinių kruopų košė

 

200

Sumuštinis

 

Duona (balta)

100

 

su bulvėmis

 

500

Duona (balta)

100

Duona (juoda)

30

Sviestas

10

Miežinių kruopų košė

 

Margarinas

10

Virta dešra

20

Fermentinis sūris

20

su mėsa

300

Arbata

200

 

 

Arbata

200

Burokėlių salotos (2)

100

Pienas

200

 

 

 

 

Duona (juoda)

100

Švieži vaisiai

150

 

 

 

 

Kompotas

200

 

 

 

 

16

 

Virti kiaušiniai

 

2 vnt.

 

Lietuviški barščiai

 

500

 

Silkė (R, CD)

 

100

Sumuštinis

 

Perlinių kruopų košė

200

Gariniai mėsos faršo maltiniai

150

 

Burokėlių salotos (2)

 

200

Duona (juoda)

30

Duona (balta)

100

Kvietinių kruopų košė

200

 

Virtos bulvės

 

200

Fermentinis sūris

20

Sviestas

10

Daržovės (švieži agurkai)

120

Duona (juoda)

100

 

 

Arbata

200

Duona (juoda)

100

 

Margarinas

 

10

 

 

 

 

 

 

Kompotas

200

 

Kefyras (Na, B)

 

200

 

 

 

 

 

 

 

 

Arbata

200

 

 

17

 

Ryžių košė

 

200

 

Agurkų sriuba

 

500

 

Miežinių kruopų košė

 

200

Pienas

200

Pienas

200

Paukštienos kukuliai

150

Duona (juoda)

100

 

 

Duona (balta)

100

Bulvių košė

200

Margarinas

10

 

 

Sviestas

10

Daržovės (pomidorai)

100

Fermentinis sūris

20

 

 

Arbata

200

Duona (juoda)

100

Arbata

200

 

 

 

 

Kompotas

200

Švieži vaisiai

150

 

 

18

 

Perlinių kruopų košė

 

200

 

Rūgštynių sriuba su bulvėmis

 

500

 

Gariniai žuvies maltiniai

 

150

Švieži vaisiai

150

Duona (balta)

100

Žirnių šustinė

300

Virtos bulvės

200

 

 

Sviestas

10

Daržovės (švieži agurkai)

120

Šviežių kopūstų salotos

100

 

 

Varškė

100

Duona (juoda)

100

Duona (juoda)

100

 

 

Arbata

200

Kompotas

200

Margarinas

10

 

 

 

 

 

 

Arbata

200

 

 

19

 

Kvietinių kruopų košė

 

200

 

Žirnių sriuba

 

500

 

Miežinių kruopų košė

 

200

Sumuštinis

 

Sviestas

10

Virta mėsa

150

Duona (juoda)

100

Duona (juoda)

30

Duona (balta)

100

Virtos bulvės

200

Varškė

100

Virta dešra

20

Fermentinis sūris

20

Rauginti kopūstai

100

Margarinas

10

 

 

Arbata

200

Duona (juoda)

100

Arbata

200

 

 

 

 

Kompotas

200

Švieži vaisiai

150

 

 

20

 

Kvietinių kruopų košė

 

200

 

Burokėlių sriuba su bulvėmis

 

500

Ryžių košė

200

Sumuštinis

 

Duona (balta)

100

Grikių košė su dešra

300

Duona (juoda)

100

Duona (juoda)

30

Sviestas

10

Šviežių kopūstų salotos

100

Margarinas

10

Virta dešra

20

Arbata

200

Duona (juoda)

100

Pienas

200

 

 

Pienas

200

Kompotas

200

Arbata

200

 

 

 

 

 

 

Švieži vaisiai

150

 

 

21

 

Virti kiaušiniai

 

2 vnt.

 

Bulvių sriuba

 

500

Kepta žuvis (R, CD)

150

Švieži vaisiai

150

Sviestas

10

Virtos dešrelės

120

Žuvies kukuliai (Na, B)

150

 

 

Duona (balta)

100

Kvietinių kruopų košė

200

Bulvių košė

200

 

 

Fermentinis sūris

20

Burokėlių salotos (2)

100

Raugintų kopūstų salotos

100

 

 

Arbata

200

Duona (juoda)

100

Duona (juoda)

100

 

 

 

 

Kompotas

200

Margarinas

10

 

 

 

 

 

 

Arbata

200

 

 

22

 

Kvietinių kruopų košė

 

200

Raugintų kopūstų sriuba

 

Makaronų apkepas

150

Pienas

200

Duona (balta)

100

su bulvėmis

500

Duona (juoda)

100

 

 

Sviestas

10

Plovas

300

Varškė

100

 

 

Virta dešra

50

Šviežių kopūstų salotos

100

Margarinas

10

 

 

Pienas

200

Duona (juoda)

100

Arbata

200

 

 

Arbata

200

Kompotas

200

Švieži vaisiai

150

 

 

23

 

Miežinių kruopų košė

 

200

 

Pieniška perlinių kruopų sriuba

 

500

Kepta žuvis (R, CD)

150

Sumuštinis

 

Duona (balta)

100

Perlinių kruopų košė

 

Žuvies kukuliai (Na, B)

150

Duona (juoda)

30

Sviestas

10

su mėsa

300

 

Bulvių košė

 

200

Fermentinis sūris

20

Varškė

100

Daržovės (švieži agurkai)

120

Burokėlių salotos (1)

100

 

 

Arbata

200

Duona (juoda)

100

Duona (juoda)

100

 

 

 

 

Kompotas

200

Margarinas

10

 

 

 

 

 

 

Arbata

200

 

 

 

 

 

 

Švieži vaisiai

150

 

 

24

Omletas su svogūnais

150

 

Agurkų sriuba

 

500

 

Miežinių kruopų košė

 

200

Sumuštinis

 

Burokėlių salotos (2)

100

Gariniai žuvies maltiniai

150

Duona (juoda)

100

Duona (juoda)

30

Duona (balta)

100

Bulvių košė

200

Margarinas

10

Virta dešra

20

Sviestas

10

Burokėlių salotos (2)

100

Arbata

200

 

 

Arbata

200

Duona (juoda)

100

Pienas

200

 

 

 

 

Kompotas

200

Švieži vaisiai

150

 

 

25

Kepti varškėčiai

200

 

Lietuviški barščiai

 

500

Perlinių kruopų košė

200

Švieži vaisiai

150

Grietinė

20

Gariniai mėsos faršo

 

Pienas

200

 

 

Duona (balta)

100

maltiniai

150

Duona (juoda)

100

 

 

Sviestas

10

Virtos bulvės

200

Margarinas

10

 

 

Arbata

200

Daržovės (švieži agurkai)

120

Virta dešra

50

 

 

 

 

Duona (juoda)

100

Arbata

200

 

 

 

 

Kompotas

200

 

 

 

 

26

 

Kvietinių kruopų košė

 

200

 

Pieniška daržovių sriuba

 

500

 

Varškės ir ryžių apkepas

 

200

Sumuštinis

 

Duona (balta)

100

Virtos dešrelės

120

Grietinė

20

Duona (juoda)

30

Sviestas

10

Virtos bulvės

200

Duona (juoda)

100

Virta dešra

20

Varškė

100

Raugintų kopūstų salotos

100

Margarinas

10

 

 

Arbata

200

Duona (juoda)

100

Arbata

200

 

 

 

 

Kompotas

200

Švieži vaisiai

150

 

 

27

 

Perlinių kruopų košė

 

200

 

Makaronų sriuba

 

500

Troškintos daržovės

300

Švieži vaisiai

150

Duona (balta)

100

Žirnių šustinė

300

Duona (juoda)

100

 

 

Sviestas

10

Daržovės (agurkai)

120

Margarinas

10

 

 

Varškė

100

Duona (juoda)

100

Arbata

200

 

 

Arbata

200

Kisielius

200

Kefyras

200

 

 

 

 

 

 

Švieži vaisiai

150

 

 

28

Kepti varškėčiai

200

 

Ryžių sriuba

 

 

 

Miežinių kruopų košė

 

200

Sumuštinis

 

Grietinė

20

 

su pomidorų padažu

 

500

Duona (juoda)

100

Duona (juoda)

30

Duona (balta)

100

Virta mėsa

150

Margarinas

10

Virta dešra

20

Sviestas

10

Morkų salotos

100

Varškė

100

 

 

Arbata

200

Virtos bulvės

200

Arbata

200

 

 

 

 

Duona (juoda)

100

Švieži vaisiai

150

 

 

 

 

Kefyras

200

 

 

 

 

29

 

Omletas su dešra

 

150

 

Pieniška grikių sriuba

 

500

 

Kepta žuvis (R, CD)

 

150

Sumuštinis

 

Fermentinis sūris

20

Virta mėsa

150

Žuvies kukuliai (B, Na)

150

Duona (juoda)

30

Duona (balta)

100

Virtos bulvės

200

Kvietinių kruopų košė

200

Fermentinis sūris

20

Sviestas

10

Daržovės (švieži agurkai)

120

Burokėlių salotos (2)

100

 

 

Arbata

200

Duona (juoda)

100

Duona (juoda)

100

 

 

 

 

Kompotas

200

Margarinas

10

 

 

 

 

 

 

Arbata

200

 

 

30

 

Kvietinių kruopų košė

 

200

 

Agurkų sriuba

 

500

 

Silkė (R, CD)

 

100

Pienas

200

Sviestas

10

Paukštienos kukuliai

150

Burokėlių salotos (2)

100

 

 

Duona (balta)

100

Perlinių kruopų košė

200

Virtos bulvės

200

 

 

Fermentinis sūris

20

Šviežių kopūstų salotos

150

Varškė (Na, B)

100

 

 

Pienas

200

Duona (juoda)

100

Duona (juoda)

100

 

 

Arbata

200

Kompotas

200

Margarinas

10

 

 

 

 

 

 

Arbata

200

 

 

 

 

 

 

Švieži vaisiai

150

 

 

31

Miltiniai sklindžiai

150

 

Žirnių sriuba

 

500

 

Miežinių kruopų košė

 

200

Sumuštinis

 

Grietinė

20

Paukštienos kukuliai

150

Varškė

100

Duona (juoda)

30

Duona (balta)

100

Bulvių košė

200

Duona (juoda)

100

Fermentinis sūris

20

Sviestas

10

Burokėlių salotos (1)

100

Margarinas

10

 

 

Fermentinis sūris

20

Duona (juoda)

100

Kefyras

200

 

 

Arbata

200

Kompotas

200

Arbata

200

 

 

 

Pastabos:

1. Sviestas, patiekiamas ant stalo pusryčiams ir vakarienei, dozuojamas dozatoriumi.

2. Dešrelės patiekiamos 60 g svorio.

3. Virtas bulves galima pakeisti virtomis trintomis bulvėmis.

4. Mėnesio laikotarpiu patiekalai gali būti sukeičiami vietomis.

5. Patiekalų svorių paklaidos galimos iki 5 proc. patiekalo svorio.

6. Daržoves galima keisti, atsižvelgiant į metų laikus.

7. Atliekant kontrolinius patikrinimus, tikrinama ne mažiau kaip 10 porcijų ir išvedamas aritmetinis vidurkis.

8. Dietinio maitinimo valgiaraščių raciono maisto produktų kiekiai (gramais) nurodyti valgiaraščio priede.

9. Dietinio maitinimo valgiaraštis pritaikomas pagal ligas taip:

 

Eil. Nr.

R? Valgiaraštis

(indikacijos)

Eil. Nr.

B? Valgiaraštis

(indikacijos)

Eil. Nr.

CD dieta A? R? valgiaraštis (indikacijos)

Eil. Nr.

Sumažinta druskos kiekio dieta NaCl? (Na)

Valgiaraštis (indikacijos)

1

Paūmėjęs lėtinis enteritas

1

Lėtinės žarnų ligos

1

Pirmo ir antro tipo diabetas

1

Lėtinės inkstų ligos

2

Paūmėjęs lėtinis kolitas

2

Opaligės recidyvas

2

Gliukozės tolerancijos

2

Progresuojantis inkstų

3

Ūminis ir lėtinis infekcinis

3

Opaligės komplikacijos

 

sutrikimas

 

funkcijos nepakankamumas

 

bei alkoholinis hepatitas

 

nustojus kraujuoti

3

Sutrikusi glikemija

3

Edemos, escitas

4

Kepenų cirozė

 

gastroduodeminėms opoms

4

Nevalgumas

4

Arterinė hipertenzija

5

Alkoholinė kepenų stearozė

4

Mitybos nepakankamumas

 

 

5

Širdies nepakankamumas

6

Tulžies pūslės ligos

5

Hipo- ir avitaminozės

 

 

6

Miokardo infarktas

 

(bakterinis bei kalulinis

6

Anemija

 

 

 

(NaCl sumažinamas iki 1–2 g per

 

cholecistitas, tulžies pūslės

7

Ūminis ir lėtinis ezofagitas

 

 

 

parą)

 

akmenligė)

8

Lėtinis pankreatitas ir

 

 

 

 

7

Ūminis bei lėtinis

 

mitybos nepakankamumas

 

 

 

 

 

recidyvuojantis pankretitas

9

Hepatitas

 

 

 

 

8

Arterinė hipertenzija

10

Lėtiniai pūlingi susirgimai

 

 

 

 

9

Aterosklerozė

 

(bronchektazinė liga,

 

 

 

 

10

Dekompensuota širdies liga

 

pleuros empiema, pūlingas

 

 

 

 

11

Išeminė širdies liga

 

osteomielitas)

 

 

 

 

12

Miokardo infarktas

11

Po operacijų

 

 

 

 

13

Ūminis nefritas

12

Nefrozinis sindromas

 

 

 

 

14

Alkoholizmas

13

Tuberkuliozė

 

 

 

 

15

Nutukimas

 

(plaučių, kaulų, sąnarių,

 

 

 

 

 

 

 

limfmazgių)

 

 

 

 

 

 

14

Žarnų tuberkuliozė

 

 

 

 

 

_________________