LIETUVOS RESPUBLIKOS STANDARTIZACIJOS DEPARTAMENTO DIREKTORIUS,
LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS IR
LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL ETILO ALKOHOLIO IR ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ PRIVALOMŲJŲ RODIKLIŲ
1999 m. balandžio 28 d. Nr. 25/158/195
Vilnius
Vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymo 6 straipsnio nuostatomis ir vykdydami Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. rugsėjo 17 d. nutarimą Nr. 1122,
1. Patvirtinti etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų privalomuosius kokybės ir higieninius rodiklius (pridedama).
2. Nustatyti, kad šie rodikliai būtų privalomi visiems Lietuvoje gaminamiems bei importuojamiems alkoholiniams gėrimams, etilo alkoholiui ir būtų nurodomi kokybę liudijančiuose dokumentuose.
3. Pripažinti netekusiu galios Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1995 m. spalio 11 d. įsakymo Nr. 543 „Dėl alkoholio kontrolės įstatymo nustatytų įpareigojimų vykdymo“ 1.1 dalį „Alkoholinių gėrimų privalomieji higieniniai reikalavimai“ (Žin., 1996, Nr. 43).
4. Pripažinti netekusiu galios Lietuvos Respublikos standartizacijos departamento direktoriaus 1994 m. gruodžio 2 d. įsakymą Nr. 68 „Dėl gaminių privalomųjų kokybės rodiklių patvirtinimo“ (Žin., 1994, Nr. 95).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos standartizacijos
departamento direktoriaus,
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro ir
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos
Ministro 1999 m. balandžio 28 d. įsakymu
Nr. 25/158/195
ETILO ALKOHOLIO IR ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ PRIVALOMIEJI KOKYBĖS IR HIGIENINIAI RODIKLIAI
1. Privalomieji alkoholinių gėrimų higieniniai rodikliai nurodyti higienos normose:
1.2. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai turi atitikti Lietuvos higienos normą HN 54.
2. Kokybės dokumentuose turi būti nurodomi gėrimų jusliniai rodikliai, stabilumas ir laikymo sąlygos.
Kokybės ir higieninius rodiklius kontroliuojančių institucijų prašymu sudėtiniams (kelių ingredientų) gėrimams būtina pateikti sudėtį ir pagrindinių sudėtinių dalių, turinčių alkoholio, kokybinius rodiklius.
Gėrimų rūšis |
|
Privalomojo rodiklio pavadinimas |
Norma |
|
|
|
|
1. Maistinis rektifikuotas etilo alkoholis |
|
Etilo alkoholio kiekis, tūrio %, ne mažiau kaip |
96,0 |
Oksidacijos laikas, min., ne mažiau kaip |
18,0 |
||
|
|
Furfurolas |
Neaptinkamas oficialiais analizės metodais |
|
|
Aldehidai, mg/dm3, perskaičiuoti į acetaldehidą absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
5,0 |
|
|
Aukštesnieji alkoholiai, mg/dm3, |
|
|
xx |
– perskaičiuoti į metil-2-propanol-1 absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
5,0 |
|
|
– perskaičiuoti į izopentilo ir izobutilo alkoholių mišinį (3:1) absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
4,0 |
|
|
Metilo alkoholis, g/dm3, absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
0,5 |
|
x |
Esteriai, mg/dm3, perskaičiuoti į etilacetatą absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
30,0 |
|
|
Bendras rūgščių kiekis (be CO2), mg/dm3, perskaičiuotas į acto rūgštį absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
15,0 |
|
xx |
Sausa liekana, mg/dm3, absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
15,0 |
|
xx |
Lakiųjų azoto bazių kiekis, mg/dm3, absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
1,0 |
|
|
|
|
2. Degtinė |
|
Stiprumas, tūrio %, ne mažiau kaip |
37,5 |
|
|
Metilo alkoholis, g/dm3, absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
0,5 |
|
|
Aldehidai, mg/dm3, perskaičiuoti į acetaldehidą absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
8,0 |
|
|
Aukštesnieji alkoholiai, mg/dm3, |
|
|
xx |
– perskaičiuoti į metil-2-propanol-1 absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
5,0 |
|
|
– perskaičiuoti į izopentilo ir izobutilo alkoholių mišinį (3:1) absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
4,0 |
|
x |
Esteriai, mg/dm3, perskaičiuoti į etilacetatą absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
30,0 |
|
|
|
|
2.1. Aromatingoji degtinė |
|
Stiprumas, tūrio %, ne mažiau kaip |
37,5 |
|
Metilo alkoholis, g/dm3, absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
0,5 |
|
3. Romas |
|
Stiprumas, tūrio %, ne mažiau kaip |
37,5 |
|
|
Lakiųjų medžiagų kiekis, g/dm3, absoliučiame alkoholyje, ne mažiau kaip |
2,25 |
4. Viskis |
|
Stiprumas, tūrio %, ne mažiau kaip |
40,0 |
5. Kartieji ir saldieji gėrimai: |
|
Stiprumas, tūrio % |
xxx |
trauktinės, |
|
Metilo alkoholis, g/dm3, absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
0,5 |
džinai, |
|
Jei viena iš gėrimo sudėtinių dalių yra vyno brendis, g/dm3, ne daugiau kaip |
2 |
balzamai, |
|
Cukraus kiekis ir (arba) bendras ekstraktas |
xxx |
likeriai, |
|
Rūgštingumas |
xxx |
kokteiliai, |
|
|
|
aperityvai ir kiti panašūs į juos |
|
|
|
|
|
|
|
6. Brendis, konjakas |
|
Stiprumas, tūrio %, ne mažiau kaip |
36,0 |
|
|
Esteriai, mg/dm3, perskaičiuoti į etilacetatą absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
xxx |
|
|
Aukštesnieji alkoholiai, mg/dm3, |
|
|
xx |
– perskaičiuoti į metil-2-propanol-1 absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
xxx |
|
|
– perskaičiuoti į izopentilo ir izobutilo alkoholių mišinį (3:1) absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
xxx |
|
|
Aldehidai, mg/dm3, perskaičiuoti į acetaldehidą absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
xxx |
|
|
Furfurolas, mg/dm3, ne daugiau kaip |
30,0 |
|
|
Metilo alkoholis, g/dm3, absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip |
2,0 |
|
|
Geležis, mg/dm3, ne daugiau kaip |
1,5 |
|
|
Lakiųjų medžiagų kiekis, g/dm3, absoliučiame alkoholyje, ne mažiau kaip |
1,25 |
|
|
|
|
7. Vynai |
|
Stiprumas, tūrio %, ne mažiau kaip |
xxx |
|
|
Cukraus kiekis, g/dm3 |
xxx |
7.1. Vynuogių |
|
Titruojamų rūgščių kiekis, perskaičiuotas į vyno rūgštį, g/dm3 |
4,0-8,0 |
|
|
Geležies kiekis, mg/dm3 |
3,0-20,0 |
|
|
Lakiųjų rūgščių kiekis, perskaičiuotas į acto rūgštį, g/dm3, ne daugiau kaip: |
|
balti ir rausvi |
|
|
1,15 |
raudoni ir visi vynai, išlaikyti ilgiau kaip 3 metus |
|
|
1,30 |
|
|
Bendrosios sulfito rūgšties kiekis, mg/dm3, ne daugiau kaip |
200,0 |
|
|
Tarp jų laisvosios sulfito rūgšties, mg/dm3, ne daugiau kaip |
40,0 |
|
|
Metilo alkoholis, g/dm3, ne daugiau kaip |
0,3 |
|
|
Ekstraktas be cukraus, g/dm3, ne mažiau kaip |
17,0 |
|
|
Citrinos rūgšties kiekis, g/dm3, ne daugiau kaip |
1,0 |
|
|
|
|
7.2. Šampanizuoti vynuogių |
|
Titruojamų rūgščių kiekis, perskaičiuotas į vyno rūgštį, g/dm3 |
5,0-8,0 |
|
|
Lakiųjų rūgščių kiekis, perskaičiuotas į acto rūgštį, g/dm3, ne daugiau kaip |
1,0 |
|
|
Bendrosios sulfito rūgšties kiekis, mg/dm3, ne daugiau kaip |
200,0 |
|
|
Tarp jų laisvosios sulfito rūgšties, mg/dm3, ne daugiau kaip |
40,0 |
|
|
Ekstraktas be cukraus, g/dm3, ne mažiau kaip |
16,0 |
|
|
Citrinos rūgšties kiekis, g/dm3, ne daugiau kaip |
1,0 |
|
|
Geležies kiekis, mg/dm3, ne daugiau kaip |
15,0 |
|
|
Metilo alkoholis, g/dm3, ne daugiau kaip |
0,3 |
|
|
|
|
7.3. Vaisių |
|
Lakiųjų rūgščių kiekis, perskaičiuotas į acto rūgštį, g/dm3, ne daugiau kaip |
1,30 |
saldūs |
|
Lakiųjų rūgščių kiekis, perskaičiuotas į acto rūgštį, g/dm3, ne daugiau kaip |
1,40 |
|
|
Bendrosios sulfito rūgšties kiekis, mg/dm3, ne daugiau kaip |
200,0 |
|
|
Tarp jų laisvosios sulfito rūgšties, mg/dm3, ne daugiau kaip |
40,0 |
|
|
Metilo alkoholis, g/dm3, ne daugiau kaip |
0,3 |
|
|
Titruojamų rūgščių kiekis, g/dm3, perskaičiavus į obuolių rūgštį |
5,0-8,0 |
|
|
Ekstraktas be cukraus, g/dm3, ne mažiau kaip |
13,0 |
|
|
Geležies kiekis, mg/dm3, ne daugiau kaip |
20,0 |
|
|
|
|
8. Alus |
|
Sausų medžiagų kiekis pradinėje misoje, % |
xxx |
|
|
Stiprumas, tūrio %, ne daugiau kaip |
9,5 |
|
|
Spalva |
xxx |
|
|
Rūgštingumas arba pH |
xxx |
|
|
|
|
x – nuo 2000 m. liepos 1 d. – 13 mg/dm3;
xx – rodikliai įsigalios nuo 2000 m. liepos 1 d.;
xxx – importuojamai produkcijai privalomojo rodiklio dydį gamintojas nurodo sertifikate, o Lietuvos Respublikoje iš vietinės ar importuotos žaliavos pagamintų ir realizuojamų alkoholinių gėrimų privalomuosius rodiklius gamintojas pateikia pagal Lietuvos Respublikos norminių dokumentų reikalavimus.