LIETUVOS RESPUBLIKOS STANDARTIZACIJOS DEPARTAMENTO DIREKTORIUS,

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS IR

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL ETILO ALKOHOLIO IR ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ PRIVALOMŲJŲ RODIKLIŲ

 

1999 m. balandžio 28 d. Nr. 25/158/195

Vilnius

 

Vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymo 6 straipsnio nuostatomis ir vykdydami Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. rugsėjo 17 d. nutarimą Nr. 1122,

ĮSAKOME:

1. Patvirtinti etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų privalomuosius kokybės ir higieninius rodiklius (pridedama).

2. Nustatyti, kad šie rodikliai būtų privalomi visiems Lietuvoje gaminamiems bei importuojamiems alkoholiniams gėrimams, etilo alkoholiui ir būtų nurodomi kokybę liudijančiuose dokumentuose.

3. Pripažinti netekusiu galios Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1995 m. spalio 11 d. įsakymo Nr. 543 „Dėl alkoholio kontrolės įstatymo nustatytų įpareigojimų vykdymo“ 1.1 dalį „Alkoholinių gėrimų privalomieji higieniniai reikalavimai“ (Žin., 1996, Nr. 43).

4. Pripažinti netekusiu galios Lietuvos Respublikos standartizacijos departamento direktoriaus 1994 m. gruodžio 2 d. įsakymą Nr. 68 „Dėl gaminių privalomųjų kokybės rodiklių patvirtinimo“ (Žin., 1994, Nr. 95).

 

 

 

STANDARTIZACIJOS

DEPARTAMENTO DIREKTORIUS                                                             BRUNONAS ŠIČKUS

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                       EDVARDAS MAKELIS

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                    MINDAUGAS STANKEVIČIUS

 

SUDERINTA                                                  SUDERINTA

Valstybinės kokybės inspekcijos                      Respublikinio mitybos centro

viršininkas                                                        direktorė

B. Pauža                                                           K. Kadziauskienė


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos standartizacijos

departamento direktoriaus,

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro ir

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos

Ministro 1999 m. balandžio 28 d. įsakymu

Nr. 25/158/195

 

ETILO ALKOHOLIO IR ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ PRIVALOMIEJI KOKYBĖS IR HIGIENINIAI RODIKLIAI

 

1. Privalomieji alkoholinių gėrimų higieniniai rodikliai nurodyti higienos normose:

1.1. Didžiausias leidžiamas mikrobinio užterštumo lygis pateiktas Lietuvos higienos normoje HN 26.

1.2. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai turi atitikti Lietuvos higienos normą HN 54.

1.3. Leidžiami vartoti maisto priedai alkoholiniuose gėrimuose nurodyti Lietuvos higienos normoje HN 53.

2. Kokybės dokumentuose turi būti nurodomi gėrimų jusliniai rodikliai, stabilumas ir laikymo sąlygos.

Kokybės ir higieninius rodiklius kontroliuojančių institucijų prašymu sudėtiniams (kelių ingredientų) gėrimams būtina pateikti sudėtį ir pagrindinių sudėtinių dalių, turinčių alkoholio, kokybinius rodiklius.

 

Gėrimų rūšis

 

Privalomojo rodiklio pavadinimas

Norma

 

 

 

 

1. Maistinis rektifikuotas etilo alkoholis

 

Etilo alkoholio kiekis, tūrio %, ne mažiau kaip

96,0

Oksidacijos laikas, min., ne mažiau kaip

18,0

 

 

Furfurolas

Neaptinkamas oficialiais analizės metodais

 

 

Aldehidai, mg/dm3, perskaičiuoti į acetaldehidą

absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip

5,0

 

 

Aukštesnieji alkoholiai, mg/dm3,

 

 

xx

– perskaičiuoti į metil-2-propanol-1 absoliučiame

alkoholyje, ne daugiau kaip

5,0

 

 

– perskaičiuoti į izopentilo ir izobutilo alkoholių

mišinį (3:1) absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip

4,0

 

 

Metilo alkoholis, g/dm3, absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip

0,5

 

x

Esteriai, mg/dm3, perskaičiuoti į etilacetatą

absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip

30,0

 

 

Bendras rūgščių kiekis (be CO2), mg/dm3,

perskaičiuotas į acto rūgštį absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip

15,0

 

xx

Sausa liekana, mg/dm3, absoliučiame alkoholyje,

ne daugiau kaip

15,0

 

xx

Lakiųjų azoto bazių kiekis, mg/dm3, absoliučiame

alkoholyje, ne daugiau kaip

1,0

 

 

 

 

2. Degtinė

 

Stiprumas, tūrio %, ne mažiau kaip

37,5

 

 

Metilo alkoholis, g/dm3, absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip

0,5

 

 

Aldehidai, mg/dm3, perskaičiuoti į acetaldehidą

absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip

8,0

 

 

Aukštesnieji alkoholiai, mg/dm3,

 

 

xx

– perskaičiuoti į metil-2-propanol-1 absoliučiame

alkoholyje, ne daugiau kaip

5,0

 

 

– perskaičiuoti į izopentilo ir izobutilo alkoholių

mišinį (3:1) absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip

4,0

 

x

Esteriai, mg/dm3, perskaičiuoti į etilacetatą

absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip

30,0

 

 

 

 

2.1. Aromatingoji

degtinė

 

Stiprumas, tūrio %, ne mažiau kaip

37,5

 

Metilo alkoholis, g/dm3, absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip

0,5

3. Romas

 

Stiprumas, tūrio %, ne mažiau kaip

37,5

 

 

Lakiųjų medžiagų kiekis, g/dm3, absoliučiame

alkoholyje, ne mažiau kaip

2,25

4. Viskis

 

Stiprumas, tūrio %, ne mažiau kaip

40,0

5. Kartieji ir saldieji gėrimai:

 

Stiprumas, tūrio %

xxx

trauktinės,

 

Metilo alkoholis, g/dm3, absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip

0,5

džinai,

 

Jei viena iš gėrimo sudėtinių dalių yra vyno

brendis, g/dm3, ne daugiau kaip

2

balzamai,

 

Cukraus kiekis ir (arba) bendras ekstraktas

xxx

likeriai,

 

Rūgštingumas

xxx

kokteiliai,

 

 

 

aperityvai ir kiti panašūs į juos

 

 

 

 

 

 

 

6. Brendis, konjakas

 

Stiprumas, tūrio %, ne mažiau kaip

36,0

 

 

Esteriai, mg/dm3, perskaičiuoti į etilacetatą

absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip

xxx

 

 

Aukštesnieji alkoholiai, mg/dm3,

 

 

xx

– perskaičiuoti į metil-2-propanol-1 absoliučiame

alkoholyje, ne daugiau kaip

xxx

 

 

– perskaičiuoti į izopentilo ir izobutilo alkoholių

mišinį (3:1) absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip

xxx

 

 

Aldehidai, mg/dm3, perskaičiuoti į acetaldehidą

absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip

xxx

 

 

Furfurolas, mg/dm3, ne daugiau kaip

30,0

 

 

Metilo alkoholis, g/dm3, absoliučiame alkoholyje, ne daugiau kaip

2,0

 

 

Geležis, mg/dm3, ne daugiau kaip

1,5

 

 

Lakiųjų medžiagų kiekis, g/dm3, absoliučiame

alkoholyje, ne mažiau kaip

1,25

 

 

 

 

7. Vynai

 

Stiprumas, tūrio %, ne mažiau kaip

xxx

 

 

Cukraus kiekis, g/dm3

xxx

7.1. Vynuogių

 

Titruojamų rūgščių kiekis, perskaičiuotas į vyno

rūgštį, g/dm3

4,0-8,0

 

 

Geležies kiekis, mg/dm3

3,0-20,0

 

 

Lakiųjų rūgščių kiekis, perskaičiuotas į acto

rūgštį, g/dm3, ne daugiau kaip:

 

balti ir rausvi

 

 

1,15

raudoni ir visi vynai, išlaikyti ilgiau kaip 3 metus

 

 

1,30

 

 

Bendrosios sulfito rūgšties kiekis, mg/dm3, ne daugiau kaip

200,0

 

 

Tarp jų laisvosios sulfito rūgšties, mg/dm3, ne

daugiau kaip

40,0

 

 

Metilo alkoholis, g/dm3, ne daugiau kaip

0,3

 

 

Ekstraktas be cukraus, g/dm3, ne mažiau kaip

17,0

 

 

Citrinos rūgšties kiekis, g/dm3, ne daugiau kaip

1,0

 

 

 

 

7.2. Šampanizuoti

vynuogių

 

Titruojamų rūgščių kiekis, perskaičiuotas į vyno

rūgštį, g/dm3

5,0-8,0

 

 

Lakiųjų rūgščių kiekis, perskaičiuotas į acto rūgštį, g/dm3, ne daugiau kaip

1,0

 

 

Bendrosios sulfito rūgšties kiekis, mg/dm3, ne daugiau kaip

200,0

 

 

Tarp jų laisvosios sulfito rūgšties, mg/dm3, ne

daugiau kaip

40,0

 

 

Ekstraktas be cukraus, g/dm3, ne mažiau kaip

16,0

 

 

Citrinos rūgšties kiekis, g/dm3, ne daugiau kaip

1,0

 

 

Geležies kiekis, mg/dm3, ne daugiau kaip

15,0

 

 

Metilo alkoholis, g/dm3, ne daugiau kaip

0,3

 

 

 

 

7.3. Vaisių

 

Lakiųjų rūgščių kiekis, perskaičiuotas į acto rūgštį, g/dm3, ne daugiau kaip

1,30

saldūs

 

Lakiųjų rūgščių kiekis, perskaičiuotas į acto rūgštį, g/dm3, ne daugiau kaip

1,40

 

 

Bendrosios sulfito rūgšties kiekis, mg/dm3, ne daugiau kaip

200,0

 

 

Tarp jų laisvosios sulfito rūgšties, mg/dm3, ne

daugiau kaip

40,0

 

 

Metilo alkoholis, g/dm3, ne daugiau kaip

0,3

 

 

Titruojamų rūgščių kiekis, g/dm3, perskaičiavus į

obuolių rūgštį

5,0-8,0

 

 

Ekstraktas be cukraus, g/dm3, ne mažiau kaip

13,0

 

 

Geležies kiekis, mg/dm3, ne daugiau kaip

20,0

 

 

 

 

8. Alus

 

Sausų medžiagų kiekis pradinėje misoje, %

xxx

 

 

Stiprumas, tūrio %, ne daugiau kaip

9,5

 

 

Spalva

xxx

 

 

Rūgštingumas arba pH

xxx

 

 

 

 

 

x – nuo 2000 m. liepos 1 d. – 13 mg/dm3;

xx – rodikliai įsigalios nuo 2000 m. liepos 1 d.;

xxx – importuojamai produkcijai privalomojo rodiklio dydį gamintojas nurodo sertifikate, o Lietuvos Respublikoje iš vietinės ar importuotos žaliavos pagamintų ir realizuojamų alkoholinių gėrimų privalomuosius rodiklius gamintojas pateikia pagal Lietuvos Respublikos norminių dokumentų reikalavimus.

 

_____________