LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL PRIVALOMŲJŲ BRAŠKIŲ, ŽEMUOGIŲ, VYŠNIŲ IR TREŠNIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ

 

2001 m. birželio 29 d. Nr. 221

Vilnius

 

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279; 1999, Nr. 42-1337) patvirtintų priemonių sąrašo 8.10 punktą,

tvirtinu pridedamus:

1. Privalomuosius braškių ir žemuogių uogų kokybės reikalavimus.

2. Privalomuosius vyšnių ir trešnių vaisių kokybės reikalavimus.

 

 

 

L. E. ŽEMĖS ŪKIO ministro pareigas                                      Kęstutis Kristinaitis


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2001 m. birželio 29d. įsakymu Nr. 221

 

PRIVALOMIEJI BRAŠKIŲ IR ŽEMUOGIŲ UOGŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

Privalomieji braškių ir žemuogių uogų kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1987 m. kovo 30 d. reglamentu 899/87/EEC, nustatančiu vyšnių ir braškių kokybės standartus, paskutinį kartą pakeistu Europos Komisijos 1991 m. gegužės 30 d. reglamentu 1435/91/EEC;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96 EC dėl bendro vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštoms realizuoti kultūrinių veislių braškėms ir žemuogėms, kilusioms iš Fragaria L., klasifikuojamoms Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0810.10, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. pramoniniam perdirbimui skirtoms uogoms, jei braškių ir žemuogių kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbti“;

2.2. Lietuvoje užaugintoms braškėms ir žemuogėms:

2.2.1. kurias augintojai parduoda rūšiavimo, pakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.2.2. kurios iš sandėliavimo patalpų ar įmonių yra siunčiamos arba parduodamos rūšiavimo ar pakavimo įmonėms;

2.2.3. kurias fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.2.4. kurias fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.2.5. kurias užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

 

II. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visų klasių braškės ir žemuogės, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų ribų, turi būti sveikos, nepažeistos, su taurele ir trumpu nesuvytusiu vaiskočiu (išskyrus žemuoges), tinkamos vartoti, be puvinio, nepažeistos ligų ir kenkėjų, be priemaišų, švarios, bet neplautos, be jokių nenatūralios drėgmės pėdsakų, be pašalinio kvapo ir skonio.

4. Braškės ir žemuogės turi būti kruopščiai surinktos ir pakankamai sunokusios, kad jų kokybė nenukentėtų transportuojant bei ruošiant prekybai, ir į paskirties vietą būtų atvežtos tinkamos būklės.

 

III. KLASIFIKAVIMAS

 

5. Braškės ir žemuogės skirstomos į tris klases:

5.1. ekstra klasė: labai geros kokybės uogos, būdingos veislei spalvos ir formos, vienodo sunokimo laipsnio ir dydžio. Žemuogėms vienodumo reikalavimai taikomi ne taip griežtai. Uogos turi būti veislei būdingo blizgesio ir nežemėtos;

5.2. pirma klasė: geros kokybės uogos, būdingų veislei požymių. Leistini nedideli formos defektai bei nedidelė balta dėmelė ant uogos, jeigu tai nekenkia išvaizdai ir išsilaikymui. Uogos gali šiek tiek skirtis dydžiu ir nežemėtos;

5.3. antra klasė: uogos neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka 3 ir 4 punktuose nurodytus minimalius kokybės reikalavimus. Leidžiami formos defektai, jeigu jie nekeičia veislės požymių, balta dėmelė, neviršijanti penktadalio uogos paviršiaus, bei sausas nesiplečiantis sumušimas. Uogos gali būti šiek tiek žemėtos.

 

IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI

 

6. Dydis nustatomas pagal maksimalų skersmenį vidurinėje uogos dalyje.

7. Ekstra klasės uogų minimalus skersmuo 25 mm, I ir II klasių – 22 mm (Primella ir Gariguette veislėms – 18 mm). Žemuogėms minimalus dydis nenustatomas.

 

V. LEISTINI NUKRYPIMAI

 

8. Vienoje pakuotėje ar bendrojoje pakuotėje gali būti klasės reikalavimų neatitinkančių uogų, tačiau nepažeidžiant 9 ir 10 punktuose išdėstytų nuostatų.

9. Leistini kokybės nukrypimai:

9.1. ekstra klasė: gali būti ne daugiau kaip 5% viso kiekio ar svorio uogų, neatitinkančių šios klasės, bet atitinkančių pirmos klasės reikalavimus (arba neviršijančių pirmai klasei leistinų nukrypimų). Iš jų negali būti daugiau negu 2% įgedusių uogų;

9.2. pirma klasė: gali būti ne daugiau kaip 10% viso skaičiaus ar svorio uogų, neatitinkančių šios klasės, bet atitinkančių antros klasės reikalavimus (arba neviršijančių antrai klasei leistinų nukrypimų). Iš jų negali būti daugiau negu 2% įgedusių uogų;

9.3. antra klasė: gali būti ne daugiau kaip 10% viso skaičiaus ar svorio uogų, neatitinkančių šių klasių ar minimalių reikalavimų, jeigu jos nepradėjusios pūti, nesudaužytos ir nėra netinkamos vartoti. Iš jų negali būti daugiau negu 2% įgedusių uogų.

10. Leistini dydžio nukrypimai: tarp visų klasių braškių gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio ar svorio uogų, kurių dydis yra mažesnis už minimalų.

 

VI. PAKAVIMO REIKALAVIMAI

 

11. Kiekvienoje pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje braškės ir žemuogės turi būti tos pačios kilmės, veislės ir kokybės.

12. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendrosios pakuotės dalis turi būti būdinga visam jos turiniui.

13. Braškės ir žemuogės supakuojamos taip, kad būtų tinkamai apsaugotos.

14. Pakuotė ir bendroji pakuotė turi atitikti Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatytus reikalavimus. Pakuotės arba bendrosios pakuotės viduje naudojamos naujos ir švarios medžiagos, jos neturi pakenkti uogų kokybei.

15. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.

16. Pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje neturi būti jokių priemaišų.

17. Ekstra klasės uogos turi būti ypač kruopščiai paruoštos.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

18. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos braškių ir žemuogių pakuotės arba bendrosios pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

18.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ arba „siuntėjas“;

18.2. produkcijos pavadinimas: „braškės“ ir „žemuogės“, jei tara nepermatoma;

18.3. veislės pavadinimas (pasirinktinai, tačiau būtinai Primella ir Gariguette veislėms);

18.4. kilmės šalis ar rajonas (importuojamoms ir eksportuojamoms uogoms);

18.5. kokybės klasė.

 

SUDERINTA                                                  SUDERINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos                   Valstybinės augalų apsaugos

tarnybos direktoriaus pavaduotojas                 tarnybos viršininkas

Konstantinas Gedrimas                                   Edmundas Morkevičius

2001 m. birželio 21 d.                                      2001 m. birželio 19 d.

______________


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2001 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. 221

 

PRIVALOMIEJI VYŠNIŲ IR TREŠNIŲ VAISIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

Privalomieji vyšnių ir trešnių vaisių kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1987 m. kovo 30 d. reglamentu 899/87/EEC, nustatančiu vyšnių ir braškių kokybės standartus, pakeistu Europos Komisijos 1991 m. gegužės 30 d. reglamentu 1435/91/EEC;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96 EC dėl bendro vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštoms realizuoti kultūrinių veislių vyšnioms ir trešnėms, kilusioms iš Prunus avium L, Prunus cerasus rūšių arba jų hibridų, klasifikuojamoms Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0809.20, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. pramoniniam perdirbimui skirtoms uogoms, jei vyšnių ir trešnių kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbti“;

2.2. Lietuvoje užaugintoms vyšnioms ir trešnėms:

2.2.1. kurias augintojai parduoda rūšiavimo, pakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.2.2. kurios iš sandėliavimo patalpų ar įmonių yra siunčiamos arba parduodamos rūšiavimo ar pakavimo įmonėms;

2.2.3. kurias fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.2.4. kurias fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.2.5. kurias užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

 

II. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visų klasių vyšnių ir trešnių vaisiai turi būti tinkami vartoti, nepažeisti, švieži, sveiki, be puvinio, tvirti (priklausomai nuo veislės savybių), švarūs (be jokių priemaišų), be kenkėjų, be jokių nenatūralios drėgmės pėdsakų, be pašalinio kvapo ir skonio, taip pat atitikti kiekvienai klasei nustatytus kokybės reikalavimus.

4. Vaisiai turi būti su vaiskočiu, išskyrus tas trešnių veisles, kurios natūraliai nuskinamos be vaiskočio, jeigu nepažeidžiama jų odelė, ir vyšnias, jeigu iš jų neteka sultys.

5. Vyšnios ir trešnės turi būti pakankamai sunokusios, kad nenukentėtų paruošiant bei transportuojant ir į paskirties vietą būtų atvežtos tinkamos būklės.

 

III. KLASIFIKACIJA

 

6. Vyšnios ir trešnės pagal kokybę klasifikuojamos taip:

6.1. ekstra klasė: labai geros kokybės vaisiai, gerai sunokę, būdingų veislei požymių ir spalvos. Be defektų, išskyrus nežymius išorinius odelės defektus, kurie nekenkia vaisių kokybei, išvaizdai ir/arba pakuotės turiniui;

6.2. pirma klasė: geros kokybės vaisiai, būdingų veislei požymių, be odelės nudegimo saulėje, įtrūkimų, sumušimų ir krušos pažeidimų. Leistini nedideli formos ir spalvos defektai, kurie nekenkia vaisių išvaizdai ir išsilaikymui;

6.3. antra klasė: vaisiai neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus minimalius kokybės reikalavimus. Leidžiami formos ir spalvos defektai, jeigu išlaikomi veislei būdingi požymiai. Galimi maži, užgiję odelės įtrūkimai, kurie nekenkia vaisių išvaizdai ir išsilaikymui.

 

IV. VAISIŲ DYDŽIO REIKALAVIMAI

 

7. Dydis nustatomas pagal maksimalų skersmenį vidurinėje vaisiaus dalyje.

8. Ekstra klasės vaisių minimalus skersmuo – 20 mm, pirmos ir antros klasių – 17 mm.

 

V. LEISTINI NUKRYPIMAI

 

9. Vienoje pakuotėje ar bendrojoje pakuotėje gali būti vaisių, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų, nepažeidžiant 10 ir 11 punktuose išdėstytų nuostatų.

10. Leistini kokybės nukrypimai:

10.1. ekstra klasė: gali būti ne daugiau kaip 5% viso kiekio ar svorio vaisių, neatitinkančių šios klasės, bet atitinkančių pirmos klasės reikalavimus (arba neviršijančių pirmai klasei leistinų nukrypimų ribų), išskyrus pernokusias vyšnias ir trešnes. Iš jų negali būti daugiau negu 2% įtrūkusių ir/ar kirminų pažeistų vaisių;

10.2. pirma klasė: gali būti ne daugiau kaip 10% visų vyšnių ir trešnių vaisių svorio ar skaičiaus, neatitinkančių šios klasės, bet atitinkančių antros klasės reikalavimus (arba neviršijančių antrai klasei leistinų nukrypimų). Iš jų negali būti daugiau kaip 4% įtrūkusių ir/ar kirminų pažeistų vaisių;

10.3. antra klasė: gali būti ne daugiau kaip 10% visų vyšnių ir trešnių vaisių svorio ar skaičiaus, neatitinkančių šių klasių ar minimalių reikalavimų, jeigu vaisiai nepradėję pūti ar yra kitaip sugedę ir netinkami vartoti. Iš jų negali būti daugiau negu 4% pernokusių ir/ar įtrūkusių ir/ar kirminų pažeistų vaisių. Pernokusių vaisių negali būti daugiau kaip 2%.

11. Leistini dydžio nukrypimai: tarp visų klasių vyšnių ir trešnių gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio ar svorio vaisių, kurių dydis yra mažesnis už minimalų, tačiau ne mažesnis kaip 17 mm ekstra ir 15 mm pirmai ir antrai klasėms.

 

VI. PAKAVIMO REIKALAVIMAI

 

12. Kiekvienoje pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje vyšnios ir trešnės turi būti tos pačios kilmės, veislės, kokybės ir dydžio.

13. Ekstra klasės vaisiai turi būti tos pačios spalvos ir brandos.

14. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendrosios pakuotės dalis turi būti būdinga visam jos turiniui.

15. Vyšnios ir trešnės supakuojamos taip, kad būtų tinkamai apsaugotos. Pakuotės arba bendrosios pakuotės viduje naudojamos naujos ir švarios medžiagos, jos neturi pakenkti vaisių kokybei.

16. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.

17. Pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje neturi būti jokių priemaišų.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

18. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

18.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas, identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ arba „siuntėjas“;

18.2. produkcijos pavadinimas: „vyšnios“ arba „trešnės“, jei tara nepermatoma;

18.3. veislės pavadinimas (pasirinktinai, bet būtinai trešnėms, kurios natūraliai nuskinamos be vaiskočio, vyšnioms, nuskintoms be vaiskočio, pakanka užrašo „vyšnios“);

18.4. kilmės šalis ar rajonas (importuojamiems ir eksportuojamiems vaisiams);

18.5. kokybės klasė.

 

SUDERINTA                                                  SUDERINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos                   Valstybinės augalų apsaugos

tarnybos direktoriaus pavaduotojas                 tarnybos viršininkas

Konstantinas Gedrimas                                   Edmundas Morkevičius

2001 m. birželio 21 d.                                      2001 m. birželio 19 d.

______________