LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS 2001 M. GRUODŽIO 29 D. ĮSAKYMO NR. 683 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 106:2001 „NAUJI MAISTO PRODUKTAI IR NAUJI MAISTO INGREDIENTAI“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2004 m. liepos 8 d. Nr. V-517

Vilnius

 

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. rugsėjo 18 d. nutarimo Nr. 1180 „Dėl Lietuvos Respublikos teisės aktų peržiūros, siekiant panaikinti Europos Sąjungos reglamentų reikalavimus perkeliančių Lietuvos Respublikos teisės aktų nuostatas ir užtikrinti reglamentų tiesioginį taikymą, tvarkos patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 90-4077) 2 punktą ir atsižvelgdamas į tai, kad nuo Lietuvos Respublikos įstojimo į Europos Sąjungą dienos tiesiogiai taikomi 1997 m. sausio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 258/97 dėl naujų maisto produktų ir naujų maisto komponentų, 2001 m. rugsėjo 20 d. Komisijos reglamentas (EB) Nr. 1852/2001, nustatantis išsamias taisykles, kaip paviešinti tam tikrą informaciją ir apsaugoti pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97 pateiktą informaciją, 2003 m. rugsėjo 22 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 1829/2003 dėl genetiškai modifikuoto maisto ir pašarų, 2003 m. rugsėjo 22 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 1830/2003 dėl genetiškai modifikuotų organizmų ir iš jų pagamintų maisto produktų ir pašarų susekamumo ir ženklinimo ir iš dalies pakeičiantis Direktyvą 2001/18/EB:

1. Pakeičiu Lietuvos higienos normą HN 106:2001 „Nauji maisto produktai ir nauji maisto ingredientai“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2001 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. 683 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 106:2001 „Nauji maisto produktai ir nauji maisto ingredientai“ patvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 26-945; 2003, Nr. 99-4456):

1.1. Išdėstau 1 punktą taip:

1. Ši higienos norma privaloma visiems juridiniams ir fiziniams asmenims, teikiantiems į rinką naujus maisto produktus bei naujus maisto ingredientus, taip pat valstybės institucijoms, prižiūrinčioms bei kontroliuojančioms maisto saugą.“

1.2. Išdėstau 2 punktą taip:

2. Šios higienos normos I – V skyriai netaikomi maisto priedams [4.3], kvapiosioms medžiagoms [4.4], ekstrahentams [4.3].“

1.3. Išdėstau 3 punktą taip:

3. Į šią higienos normą perkelta 1997 m. liepos 29 d. Komisijos rekomendacija 97/618/EB dėl naujų maisto produktų ir naujų maisto komponentų mokslinių aspektų ir informacijos, kurią būtina pridėti prie paraiškos dėl šių produktų išleidimo į rinką, pateikimo ir dėl pirminio įvertinimo ataskaitų parengimo pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97.“

1.4. Išdėstau 4.3 punktą taip:

4.3. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 31 d. įsakymas Nr. V-793 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 53:2003 „Leidžiami vartoti maisto priedai“ patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 45-1491).“

1.5. Išdėstau 4.4 punktą taip:

4.4. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2001 m. gruodžio 29 d. įsakymas Nr. 682 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 53-1:2001 „Leidžiami vartoti maisto priedai. Leidžiamos vartoti kvapiosios medžiagos ir kvapiųjų medžiagų gamybos žaliavos“ tvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 24-891).“

1.6. Pripažįstu netekusiu galios 4.5 punktą.

1.7. Buvusį 4.6 punktą laikau 4.5 punktu.

1.8. Išdėstau 5.1 punktą taip:

5.1. naujas maisto produktas ir naujas maisto ingredientas kaip apibrėžta 1997 m. sausio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 258/97 dėl naujų maisto produktų ir naujų maisto komponentų 1 straipsnio 2 dalyje ir 2003 m. rugsėjo 22 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1829/2003 dėl genetiškai modifikuoto maisto ir pašarų 38 straipsnio 1 dalyje.“

1.9. Išdėstau 5.12 punktą taip:

5.12. genetiškai modifikuotas organizmas kaip apibrėžta 2003 m. rugsėjo 22 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1829/2003 dėl genetiškai modifikuoto maisto ir pašarų 2 straipsnio 5 dalyje.“

1.10. Pripažįstu netekusiu galios 6.8 punktą.

1.11. Buvusį 6.9 punktą laikau 6.8 punktu.

1.12. Išdėstau 7 punktą taip:

7. Naujų maisto produktų ir naujų maisto ingredientų valstybinę saugos ir higieninę (visuomenės sveikatos saugos) ekspertizę bei pirminį įvertinimą atlieka RMC, vadovaudamasis 1997 m. sausio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 258/97 dėl naujų maisto produktų ir naujų maisto komponentų ir 2001 m. rugsėjo 20 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 1852/2001, nustatančiu išsamias taisykles, kaip paviešinti tam tikrą informaciją ir apsaugoti pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97 pateiktą informaciją bei remdamasis Naujų maisto produktų mokslinio komiteto, mokslo tyrimų įstaigų, komisijų, komitetų, tarybų išvadomis ir rekomendacijomis.“

1.13. Išdėstau 8 punktą taip:

8. Ekspertizė atliekama gavus prašymą leisti teikti naują maisto produktą ar naują maisto ingredientą į rinką, parengtą vadovaujantis 1997 m. sausio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 258/97 dėl naujų maisto produktų ir naujų maisto komponentų bei šios higienos normos 1 ir 2 priedų reikalavimais.“

1.14. Išdėstau 10 punktą taip:

10. Pareiškėjas turi pateikti RMC informaciją, būtiną produktų ekspertizei atlikti.“

1.15. Pripažįstu netekusiu galios 11 punktą.

1.16. Buvusį 12 punktą laikau 11 punktu.

1.17. Buvusį 13 punktą laikau 12 punktu ir išdėstau taip:

12. Naujų maisto produktų mokslinio komiteto sudėtyje turi būti maisto technologijos, maisto chemijos, biotechnologijos, genų technologijos, toksikologijos, mikrobiologijos, medicinos, mitybos, vartotojų apsaugos, etikos, teisės specialistai.“

1.18. Papildau nauju 13 punktu:

13. Nauji maisto produktai ir nauji maisto ingredientai ženklinami Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka [4.5], laikantis 1997 m. sausio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 258/97 dėl naujų maisto produktų ir naujų maisto komponentų 8 straipsnio 1 ir 2 dalių reikalavimų.“

1.19. Išdėstau 14 punktą taip:

14. Tais atvejais, kai RMC, gavęs naujos informacijos ar peržiūrėjęs esamą, turi pagrįstų priežasčių manyti, kad naujo maisto produkto ar naujo maisto ingrediento vartojimas kelia pavojų žmonių sveikatai ar aplinkai, jis turi teisę kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši laikinai sustabdytų minėtų produktų teikimą į rinką ir vartojimą, kol bus pakartotinai atlikta šių produktų valstybinė saugos ir higieninė (visuomenės sveikatos saugos) ekspertizė.“

1.20. Pripažįstu netekusiais galios 16–42 punktus.

1.21. Išdėstau 1 priedo 22.3 punktą taip:

22.3. Įvertinant naują produktą, į higieninius parametrus neatsižvelgiama, tačiau jiems taikomi Lietuvos higienos normos HN 15:2003 „Maisto higiena“ reikalavimai [4.2].“

1.22. Pripažįstu netekusiu galios 4 priedą.

2. Pavedu ministerijos sekretoriui Eduardui Bartkevičiui įsakymo vykdymo kontrolę.

 

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                                            JUOZAS OLEKAS