LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ

 

N U T A R I M A S

DĖL OPERACIJŲ AKCIZAIS APMOKESTINAMŲ PREKIŲ SANDĖLYJE, KURIAME GAMINAMAS ALUS, APSKAITOS TVARKOS PATVIRTINIMO

 

2002 m. birželio 20 d. Nr. 942

Vilnius

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos akcizų įstatymo (Žin., 2001, Nr. 98-3482) 6 straipsnio 2 dalimi ir 9 straipsnio 1 dalimi ir siekdama užtikrinti tinkamą alaus gamybos apskaitą, Lietuvos Respublikos Vyriausybė nutaria:

1. Patvirtinti Operacijų akcizais apmokestinamų prekių sandėlyje, kuriame gaminamas alus, apskaitos tvarką (pridedama).

2. Nustatyti, kad:

2.1. Alaus gamybos nuostolių normas tvirtina akcizais apmokestinamų prekių sandėlio savininkas (toliau vadinama – įmonė) ir pateikia informaciją apie jas apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai, kurios veiklos teritorijoje yra akcizais apmokestinamų prekių sandėlis.

2.2. Didžiausia leistina pagaminto alaus natūralios netekties (dėl išpilstymo, nugaravimo ar panašiai) akcizais apmokestinamų prekių sandėlyje norma – 0,3 procento.

2.3. Didžiausia leistina gabenamo alaus natūralios netekties dėl transportavimo norma taikant laikino akcizų mokėjimo atidėjimo režimą – 0,3 procento.

2.4. Alaus gamybos nuostoliai ir natūrali netektis nurašomi pagal faktinius duomenis laikantis įmonės vadovo nustatytos tvarkos, tačiau akcizas neskaičiuojamas tik už tokią natūralią netektį, kuri neviršija šio nutarimo 2.2 ir 2.3 punktuose nustatytų dydžių.

2.5. Įmonės:

2.5.1. iki 2002 m. rugpjūčio 1 dienos:

2.5.1.1. pateikia apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai, kurios veiklos teritorijoje yra akcizais apmokestinamų prekių sandėlis, įmonės vadovo patvirtintą alaus gamybos apskaitos tvarką, atitinkančią Operacijų akcizais apmokestinamų prekių sandėlyje, kuriame gaminamas alus, apskaitos tvarkos, patvirtintos šiuo nutarimu, reikalavimus;

2.5.1.2. išmatuoja alaus fermentavimo ir nokinimo talpyklas, neturinčias gamintojo išduoto sertifikato (paso), ar nestandartinio tūrio tarą ir pateikia apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai, kurios veiklos teritorijoje yra akcizais apmokestinamų prekių sandėlis, laisvos formos ataskaitą, pasirašytą įmonės vadovo, apie tokias naudojamas talpyklas ar tarą;

2.5.2. ne vėliau kaip iki 2004 m. sausio 1 d. privalo įrengti ir pradėti naudoti akcizais apmokestinamų prekių sandėlyje gatavos produkcijos išpilstymo į tarą apskaitos skaitiklius (sistemas) su fiskaline atmintimi ir specialia ženklinimo funkcija. Mažosios alaus daryklos, atitinkančios Lietuvos Respublikos akcizų įstatymo 17 straipsnio reikalavimus, vietoj gatavos produkcijos išpilstymo į tarą apskaitos skaitiklių (sistemų) su fiskaline atmintimi ir specialia ženklinimo funkcija išpilstytam alui apskaityti gali naudoti banderoles pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatytą ženklinimo tvarką.

3. Pavesti Valstybinei metrologijos tarnybai prie Aplinkos ministerijos (toliau vadinama – Valstybinė metrologijos tarnyba) iki 2002 m. rugsėjo 1 d., suderinus su Valstybine mokesčių inspekcija prie Finansų ministerijos, nustatyti gatavos produkcijos išpilstymo į tarą apskaitos skaitiklių (sistemų) su fiskaline atmintimi ir specialia ženklinimo funkcija techninius reikalavimus ir metrologinės patikros metodiką.

4. Šis nutarimas, išskyrus 2.5.1 ir 3 punktą, įsigalioja nuo 2002 m. liepos 1 dienos.

5. Operacijų akcizais apmokestinamų prekių sandėlyje, kuriame gaminamas alus, apskaitos tvarkos, patvirtintos šiuo nutarimu, reikalavimas naudoti alaus apskaitai Valstybinės metrologijos tarnybos paženklintus (registruotus) saikiklius arba tūrinius skaitiklius įmonėms, pagaminančioms per kalendorinius metus ne daugiau kaip 50 tūkst. dekalitrų alaus ir atitinkančioms kitus Lietuvos Respublikos akcizų įstatymo 17 straipsnio reikalavimus, keliamus mažosioms alaus darykloms, taikomas nuo 2003 m. liepos 1 dienos.

 

 

 

MINISTRAS PIRMININKAS                                                               ALGIRDAS BRAZAUSKAS

 

 

 

FINANSŲ MINISTRĖ                                                                              DALIA GRYBAUSKAITĖ

______________

 

 


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos Vyriausybės

2002 m. birželio 20 d. nutarimu Nr. 942

 

OPERACIJŲ AKCIZAIS APMOKESTINAMŲ PREKIŲ SANDĖLYJE, KURIAME

GAMINAMAS ALUS, APSKAITOS TVARKA

 

1. Ši tvarka nustato, kaip įmonės tvarko alaus gamybos operacijų ir pagaminto alaus apskaitą akcizais apmokestinamų prekių sandėlyje, kuriame vykdoma tokia veikla.

2. Šioje tvarkoje vartojamos sąvokos:

Alus – kaip apibrėžta Lietuvos Respublikos akcizų įstatymo 3 straipsnio 6 dalyje.

Žaliavos – augalinės kilmės produktai, naudojami alui gaminti.

Technologinės operacijos – virimo, fermentavimo, nokinimo, išpilstymo ir panašios operacijos.

3. Įmonė privalo turėti vadovo patvirtintą alaus gamybos akcizais apmokestinamų prekių sandėlyje apskaitos tvarką, kurioje turi būti nurodyta:

3.1. alaus gamybos apskaitos žurnalų sąrašas ir rekvizitai;

3.2. alaus gamyboje naudojamų žaliavų apskaita, sandėliavimas, priėmimas, saugojimas ir perdavimas gamybai;

3.3. alaus gamybos technologinio proceso aprašymas, technologinės schemos;

3.4. alaus kiekio ir faktinės alkoholio koncentracijos, išreikštos tūrio procentais, matavimo priemonių sąrašas ir jų naudojimas;

3.5. alaus gamybos nuostolių normos.

4. Įmonė privalo:

4.1. alaus gamybos akcizais apmokestinamų prekių sandėlyje technologines operacijas registruoti laisvos formos alaus gamybos apskaitos žurnaluose (atsižvelgdama į kiekvienos įmonės gamybos specifiką, kiekviena įmonė pati nusprendžia, kiek alaus gamybos apskaitos žurnalų ji turi pildyti). Gali būti naudojami apskaitos žurnalai, kurie pildomi vadovaujantis kitais alaus gamybą reglamentuojančiais teisės aktais, tačiau iš šių žurnalų turi būti įmanoma nustatyti alaus gamybos pradžią ir pabaigą, laiką, sunaudotų žaliavų kiekį, faktinę išeigą, gamybos nuostolius ir kitokius papildomus rodiklius (įmonės nuožiūra);

4.2. atskirai pildyti alaus išpilstymo apskaitos žurnalą, kuriame turi būti nurodoma alaus pilstymo pradžios ir pabaigos data, laikas, alaus pavadinimas, faktinė alkoholio koncentracija, išreikšta tūrio procentais, taros tūris (tūriai) ir skirtingo tūrio taros kiekis (vienetais), bendras išpilstyti pateikto alaus kiekis (hektolitrais), išpilstyto alaus kiekis (hektolitrais), netektis išpilstant (hektolitrais). Įmonės, pagaminančios per kalendorinius metus ne daugiau kaip 50 tūkst. dekalitrų alaus ir atitinkančios kitus Lietuvos Respublikos akcizų įstatymo 17 straipsnio reikalavimus, keliamus mažosioms alaus darykloms, turi teisę atskiro alaus išpilstymo žurnalo nepildyti, jeigu visi šiame punkte nurodyti duomenys fiksuojami kitame įmonės pildomame žurnale (kituose pildomuose žurnaluose);

4.3. gatavos produkcijos sandėlyje apskaitą tvarkyti pagal alaus pavadinimus, jo išpilstymą ir faktinę alkoholio koncentraciją, išreikštą tūrio procentais;

4.4. kiekvieno mėnesio paskutinę darbo dieną atlikti išpilstyto alaus akcizais apmokestinamų prekių sandėlyje kiekinę inventorizaciją, surašyti inventorizacijos aktą ir atlikti inventorizuoto alaus likučių faktinį sutikrinimą su buhalterinės apskaitos duomenimis, o nustačiusi likučių nukrypimus sudaryti sutikrinimo žiniaraštį;

4.5. mokesčio administratoriaus nurodymu inventorizuoti ir kitą alų ir (ar) žaliavas.

5. Visi apskaitos žurnalai (toliau vadinama – žurnalai) turi būti įregistruoti apskrities valstybinėje mokesčių inspekcijoje, kurios veiklos teritorijoje yra akcizais apmokestinamų prekių sandėlis. Žurnalų puslapiai turi būti sunumeruoti, lapai susiūti, įrašas apie žurnalo lapų skaičių patvirtintas apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos antspaudu. Tituliniame lape nurodomas tikslus žurnalo pavadinimas, įmonės pavadinimas, kodas, adresas, alaus gamybos licencijos numeris, jos galiojimo data, žurnalo pildymo pradžios ir pabaigos datos. Įrašai žurnaluose turi atitikti faktinius duomenis. Žurnalai saugomi laikantis Lietuvos archyvų departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės (toliau vadinama – Lietuvos archyvų departamentas) nustatytų saugojimo terminų.

6. Jeigu alaus gamybos akcizais apmokestinamų prekių sandėlyje apskaita tvarkoma pagal kompiuterinės apskaitos programas, žurnalų pildyti ir jų įregistruoti apskrities valstybinėje mokesčių inspekcijoje neprivaloma, tačiau tokioje kompiuterinėje apskaitoje turi būti išsaugoti visi šioje tvarkoje nurodyti duomenys. Jie turi būti išspausdinami lapuose (šios tvarkos 4.1 ir 4.2. punktuose nurodyti duomenys – ne vėliau kaip kitą darbo dieną po gamybos ar atitinkamai išpilstymo pabaigos, 4.3 ir 4.4. punktuose nurodyti duomenys – ne vėliau kaip atitinkamo mokestinio laikotarpio akcizų deklaracijos pateikimo dieną), kurie sunumeruojami, pasirašomi įmonės vadovo įgaliotų asmenų ir saugomi laikantis Lietuvos archyvų departamento nustatytų saugojimo terminų.

7. Žurnalai turi būti laikomi atitinkamos technologinės operacijos atlikimo arba produkcijos saugojimo vietose.

8. Įmonės privalo naudoti tik gamintojo išduotą sertifikatą (pasą) turinčias fermentavimo ir nokinimo technologines talpyklas arba savo pačių išmatuotas talpyklas, kurioms surašytas išmatavimo aktas, patvirtintas įmonės vadovo parašu. Gatavai produkcijai išpilstyti įmonės privalo turėti standartinio tūrio tarą arba savo pačių išmatuotą nestandartinio tūrio tarą, kuriai surašytas išmatavimo aktas, patvirtintas įmonės vadovo parašu. Pavyzdinę išmatavimo akto formą nustato centrinis mokesčio administratorius. Pradėjus naudoti naujas talpyklas, neturinčias gamintojo išduoto sertifikato (paso), ar naujos rūšies nestandartinio tūrio tarą, vienas išmatavimo akto egzempliorius pateikiamas apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai, kurios veiklos teritorijoje yra akcizais apmokestinamų prekių sandėlis. Mokesčio administratorius, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos akcizų įstatymo 6 straipsnio 5 dalies nuostatomis ir jų taikymą reglamentuojančiais teisės aktais, turi teisę nustatyti reikalavimą, kad įmonė pateiktų naudojamas talpyklas ir (ar) nestandartinio tūrio tarą išmatuoti kompetentingoms valstybės institucijoms ir (arba) naudotų vien standartinio tūrio tarą.

9. Akcizais apmokestinamų prekių sandėlyje alaus apskaitai privaloma naudoti Valstybinės metrologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos paženklintus (registruotus) saikiklius arba tūrinius skaitiklius.

10. Jeigu alus išpilstytas į tarą, pažymėtą banderolėmis, ant banderolių privaloma nurodyti produkcijos išpilstymo į tarą datą.

______________