LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS
Į S A K Y M A S
DĖL MAISTO TVARKYMO ĮMONIŲ PATVIRTINIMO REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO
2004 m. gegužės 10 d. Nr. B1-454
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574) 4 str. 3 d. 4 p., Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatais (Žin., 2000, Nr. 53-1537; 2003, Nr. 42-1941) bei siekdamas užtikrinti tvarkomo maisto saugą bei nekenksmingumą vartotojų sveikatai, maisto tvarkymo įmonių apskaitą ir priežiūrą, kaupti, sisteminti, analizuoti duomenis apie maisto tvarkymo įmones, nustatyti maisto tvarkymo įmonių privalomųjų reikalavimų (higienos normų ir taisyklių, teisės norminių aktų) ir RVASVT (rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų) sistemos principais pagrįstos savikontrolės sistemos (RVASVT ar GHP) taikymą maisto tvarkymo įmonėse:
1. Tvirtinu pridedamus:
1.1. maisto tvarkymo įmonių patvirtinimo pažymėjimų išdavimo, atsisakymo išduoti ir panaikinimo reikalavimus;
2. Pavedu apskričių, miestų, rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų viršininkams:
2.1. sudaryti maisto tvarkymo (gamybos, prekybos ir viešojo maitinimo) įmonių bylas, kuriose būtų kaupiami veiklą patvirtinantys dokumentai: planai, programos, laboratorinių tyrimų protokolai, patikrinimo aktai ir kiti su veikla susiję dokumentai;
3. Pavedu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriui pildyti Maisto tvarkymo įmonių registrą.
4. Laikau netekusiu galios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2001 m. kovo 13 d. įsakymą Nr. 119 „Dėl Maisto tvarkymo (išskyrus gyvūninių produktų gamybą) įmonių patvirtinimo tvarkos“ (Žin., 2001, Nr. 24-816).
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2004 m. gegužės 10 d.
įsakymu Nr. B1-454
MAISTO TVARKYMO ĮMONIŲ PATVIRTINIMO PAŽYMĖJIMŲ IŠDAVIMO, ATSISAKYMO IŠDUOTI IR PANAIKINIMO REIKALAVIMAI
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Maisto tvarkymo įmonių patvirtinimo reikalavimai reglamentuoja steigiamų ir veikiančių maisto tvarkymo įmonių (toliau – įmonių) patvirtinimo pažymėjimų išdavimo, atsisakymo išduoti ir panaikinimo tvarką.
2. Maisto tvarkymo įmonių patvirtinimo reikalavimai (toliau – Reikalavimai) taikomi juridiniams ir fiziniams asmenims, tvarkantiems maistą. Reikalavimai netaikomi gyvūninio maisto tvarkymo įmonėms, turinčioms veterinarinio patvirtinimo numerį (Žin., 2002, Nr. 79-3401).
3. Vartojamos sąvokos:
Maisto tvarkovas – fizinis arba juridinis asmuo, atsakingas už teisės aktų, reglamentuojančių maisto sritį, reikalavimų laikymąsi jo valdomame maisto versle.
Maisto tvarkymas – bet koks poveikis maistui arba veiksmai su juo ar atskiromis jo sudėtinėmis dalimis (įskaitant maistui skirtų augalų ir gyvūnų auginimą, maisto gaminimą, ruošimą, perdirbimą, pakavimą, laikymą, saugojimą, gabenimą, paskirstymą, tiekimą, pateikimą parduoti, pardavimą), galintys turėti įtakos maisto saugai, kokybei ir mitybos vertei.
Maisto tvarkymo įmonių patvirtinimas – teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų įmonėms suteikiama teisė užsiimti maisto tvarkymu, kuri patvirtinama išduodant oficialų dokumentą – Maisto tvarkymo įmonės patvirtinimo pažymėjimą.
4. Įmonės, tvarkančios maistą, privalo turėti Maisto tvarkymo įmonės patvirtinimo pažymėjimą (toliau – pažymėjimas).
5. Pažymėjimus privalo turėti visi maisto tvarkovai: stambios įmonės (pvz., duonos, alaus gamybos įmonės, prekybos centrai) ir smulkūs maisto tvarkovai (pvz., prekybos kioskai, gatvės prekeiviai, laikini statiniai vasaros sezono, švenčių metu ar kt.) bei fiziniai asmenys, vykdantys maisto tvarkymą pagal verslo liudijimus.
6. Pažymėjimas įmonėms yra išduodamas tik tuo atveju, jeigu patikrinimo metu nustatoma, kad įmonių veiklos sąlygos atitinka teisės aktais nustatytus privalomuosius maisto tvarkymo ir saugos reikalavimus.
7. Įmonių patvirtinimo tikslas yra įvertinti, ar įmonės atitinka maisto saugos bei higienos reikalavimus ir ar užtikrina, kad vartotojams tiekiamas maistas bus saugus.
8. Pareigūnai, atliekantys įmonių patikrinimus, privalo užtikrinti gautos iš įmonių informacijos, kuri sudaro komercinę paslaptį, konfidencialumą.
9. Pažymėjimo originalas laikomas įmonėje, kopija – atitinkamose apskričių, miestų, rajonų valstybinėse maisto ir veterinarijos tarnybose.
10. Apie maisto tvarkymo pasikeitimus (įmonė likviduojama, reorganizuojama arba baigia veiklą kaip savarankiškas ūkio subjektas, keičiasi įmonės veiklos sąlygos, įmonės veiklos rūšis arba įmonės gamybos technologijos) maisto tvarkovas per 10 darbo dienų privalo raštu pranešti apskričių, miestų, rajonų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms.
II. DOKUMENTŲ, REIKALINGŲ PAŽYMĖJIMUI GAUTI, PRATĘSTI ARBA PAPILDYTI PATEIKIMO TVARKA
12. Steigiama įmonė, norinti verstis maisto tvarkymu ir gauti pažymėjimą, apskričių, miestų, rajonų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms turi pateikti:
12.2. įmonės registracijos pažymėjimo (verslo liudijimo) ir nuosavybės arba pastato, patalpų nuomos sutarties kopijas;
12.4. maisto tvarkymo proceso aprašymą, projektines gamybos apimtis, darbuotojų skaičių, norminius dokumentus (standartus, technologines instrukcijas);
12.5. geriamojo vandens kokybės laboratorinių tyrimų duomenis ir dokumentus apie programinę priežiūrą (jei reikia);
12.6. įmonės vadovo patvirtinimą dėl RVASVT principais pagrįstos savikontrolės sistemos įdiegimo;
12.6.1. sutartį su akredituota ar atestuota laboratorija dėl programose numatytų laboratorinių tyrimų atlikimo (jei reikia),
12.6.2. darbuotojų sveikatos žinių pažymėjimus su žymomis apie sveikatos mokymo programų išklausymą,
13. Veikianti įmonė, norinti verstis maisto tvarkymu, pratęsti arba papildyti pažymėjimą, apskričių, miestų, rajonų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms turi pateikti:
13.6. geriamojo vandens kokybės laboratorinių tyrimų duomenis ir dokumentų, reglamentuojančių priežiūrą, kopijas (jei reikia);
III. ĮMONIŲ PATIKRINIMAI
14. Įmonių veiklos sąlygų patikrinimą atlieka apskričių, miestų, rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų pareigūnai. Jie tikrina, ar:
14.1. teritorija, pastatai, transportas, sandėliai, buitinės patalpos, jų apšvietimas, vėdinimas, vandentiekis, kanalizacija, technologiniai įrengimai bei kitos sąlygos ir priemonės atitinka nustatytų teisės aktų reikalavimus;
15. Prieš išduodant pažymėjimą, apskričių, rajonų, miestų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos turi nustatyti įmonės priežiūros periodiškumą; pirmaisiais veiklos metais įmonė turi būti tikrinama ne rečiau, kaip numatyta kasmetinėje maisto tvarkymo įmonių valstybinės maisto kontrolės programoje.
IV. PAŽYMĖJIMO IŠDAVIMO, ATSISAKYMO IŠDUOTI IR JO GALIOJIMO PANAIKINIMO TVARKA
16. Per 10 darbo dienų nuo 12 ar 13 punktuose išvardytų dokumentų gavimo teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, įvertinusi įmonę, išduoda pažymėjimą arba, esant neatitikimų, įmonei raštu pateikia patikrinimo metu nustatytus neatitikimus ir trūkumus.
17. Pažymėjimas išduodamas 5 metų laikotarpiui, išskyrus:
17.1. įmonėms, nuomojančioms patalpas; šioms įmonėms pažymėjimas išduodamas nuomos laikotarpiui, bet ne ilgiau kaip 5 metams;
18. Pažymėjimas neišduodamas, jeigu:
18.2. gauta iš įmonių veiklą kontroliuojančių institucijų informacijos, kad įmonės veikla neatitinka teisės aktų reikalavimų;
19. Nustačiusi, kad įmonės veiklos sąlygos atitinka Privalomuosius maisto saugos ir higienos norminių aktų reikalavimus, apskrities, miesto, rajono valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba išduoda pažymėjimą, nurodydama jame visas veiklos rūšis, kurias įmonei leista vykdyti. Įmonę, kuriai išduotas pažymėjimas, apskrities, miesto, rajono valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įrašo į Maisto tvarkymo įmonių sąrašą. Pateikti dokumentų originalai yra grąžinami įmonėms.
20. Apskričių, miestų, rajonų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos kas mėnesį raštu ar el. paštu ipeciuliene@vet. lt pateikia Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai informaciją apie išduotus pažymėjimus. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įrašo įmonę į Maisto tvarkymo įmonių registrą. Keičiant maisto tvarkymo ekonominės veiklos rūšis, pažymėjime užpildoma skiltis „Papildomos veiklos rūšys“.
21. Pažymėjimo galiojimas gali būti panaikintas apskričių, miestų, rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų viršininkų sprendimu, vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2001 m. birželio 12 d. įsakymu Nr. 257 „Dėl tipinių formų patvirtinimo“ (Žin., 2001, Nr. 52-1857), jeigu:
22. Apskričių, miestų, rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų viršininkų sprendimas dėl pažymėjimo galiojimo panaikinimo įteikiamas įmonės vadovui ir apie tai raštu informuojama vietos savivaldos vykdomoji institucija, įregistravusi įmonę, ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, kuri tokią įmonę išbraukia iš Maisto tvarkymo įmonių registro.
23. Panaikintas pažymėjimas turi būti grąžinamas išdavusiai apskrities, miesto, rajono valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai per 10 darbo dienų nuo apskrities, miesto, rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko sprendimo dėl pažymėjimo galiojimo panaikinimo gavimo dienos.
Forma patvirtinta
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2004 m. gegužės 10 d.
įsakymu Nr. B1-454
________________________________________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA
(vietovė)
MAISTO TVARKYMO ĮMONIŲ SĄRAŠAS
Eil. Nr. |
Duomenys apie įmonę |
Duomenys apie maisto tvarkymo įmonės patvirtinimo pažymėjimą |
|||||||
Įmonės pavadinimas |
Įmonės kodas, savivaldybė, apskritis |
Adresas, tel., faksas, el. p. |
Veiklos vieta (adresas, tel., faksas) |
Maisto tvarkymo ekonominės veiklos rūšys |
Produkcijos grupių asortimentas |
Numeris |
Išdavimo data |
Galioja iki |
|
1 |
2 |
3 |
|
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Forma patvirtinta
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2004 m. gegužės 10 d.
įsakymu Nr. B1-454
___________________________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA
(vietovė)
(vietovė)
remdamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893) ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatais (Žin., 2000, Nr. 53-1537; 2003, Nr. 42-1941),
leidžiu _______________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
(įmonės pavadinimas, kodas, adresas, telefonas, faksas, el. paštas; fizinio asmens kodas, verslo liudijimo Nr., adresas telefonas, faksas, el. paštas)
____________________________________________________________ verstis maisto tvarkymu.
(nurodyti tvarkymo būdą, gamybos pavadinimus)
Maisto tvarkymo vieta: _____________________________________________________________
(jei veiklos vieta nesutampa su įmonės adresu, nurodyti adresą, telefoną ir faksą)
________________________________________________________________________________
veiklos pradžia ___________________________________________________________________
steigėjas, savininkas arba įmonės vadovas (vardas, pavardė, adresas) _________________________
________________________________________________________________________________
Leidžiamos ekonominės veiklos rūšys (produkcijos grupių asortimentas) ______________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Leidžiamos papildomos ekonominės veiklos rūšys: _______________________________________
________________________________________________________________________________
Pažymėjimas galioja iki ___________________________
Viršininkas ____________________ __________________________
(parašas) (vardas, pavardė)
A. V.
______________