LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS 2000 M. BIRŽELIO 2 D. ĮSAKYMO NR. 176 „DĖL PRIVALOMŲJŲ PORŲ, CUKINIJŲ, BAKLAŽANŲ IR POMIDORŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ“ PAKEITIMO

 

2003 m. birželio 20 d. Nr. 3D-241

Vilnius

 

 

Vykdydamas Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė Acquis priėmimo programa) teisės derinimo priemonių 2003 metų plano, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. kovo 5 d. nutarimu Nr. 292 (Žin., 2003, Nr. 25-1019), 3.7.2.5-T31 priemonę,

1. Pakeičiu Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. birželio 2 d. įsakymą Nr. 176 „Dėl privalomųjų porų, cukinijų, baklažanų ir pomidorų kokybės reikalavimų“ (Žin., 2000, Nr. 48-1413; 2001, Nr. 32-1082) ir išdėstau nauja redakcija šiuo įsakymu patvirtintus:

1.1. Privalomuosius porų kokybės reikalavimus (pridedama);

1.2. Privalomuosius pomidorų kokybės reikalavimus (pridedama).

2. Šis įsakymas įsigalioja nuo 2003 m. liepos 1 d.

 

 

ŽEMĖS ŪKIO Ministras                                                                   Jeronimas Kraujelis

 

SUDERINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius

Kazimieras Lukauskas

2003 m. birželio 18 d.


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės

ūkio ministro 2000 m. birželio 2 d. įsakymu

Nr. 176

(Lietuvos Respublikos žemės

ūkio ministro 2003 m. birželio 20 d.

įsakymo Nr. 3D-241

redakcija)

 

privalomIEJI PORų kokybės reikalavimai

 

Privalomieji porų kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 2001 m. gruodžio 7 d. reglamentu (EB) Nr. 2396/2001, nustatančiu porų kokybės standartus;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendro vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSios NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti porams, išaugintiems iš Allium porrum L. veislių, klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0703.90.00, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. pramoniniam perdirbimui skirtiems porams, jei porų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbimui“;

2.2. Lietuvoje užaugintiems porams:

2.2.1. kuriuos augintojai parduoda rūšiavimo, įpakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.2.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių yra siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar įpakavimo įmonėms;

2.2.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.2.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą;

2.2.5. kuriuos užauginęs augintojas galutiniam vartotojui parduoda savo ūkyje.

 

II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visi porai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų, turi būti sveiki, nepažeisti mechaniškai (neskaitant šaknų ir lapų galiukų nupjovimo), be kenkėjų ir jų nepažeisti, švarūs, sausi, bet nesuvytę (apvytę lapai turi būti pašalinti), neperaugę (be sėklojų), be pašalinio kvapo ir skonio, šaknys ir lapų galai gali būti tvarkingai nupjauti, jeigu porų šaknys nepašalintos, jos gali būti kiek žemėtos.

4. Porų branda ir būklė turi būti tokia, kad jų kokybė nenukentėtų transportuojant ir ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų atvežti tinkamos kokybės.

 

III. KLASIFIKAVIMAS

 

5. Porai pagal kokybę klasifikuojami taip:

5.1. pirma klasė: porai turi būti geros kokybės, veislei ir prekiniam tipui būdingų požymių, baltoji ir žalsvoji dalis (kartu) turi sudaryti ne mažiau kaip 1/3 viso poro arba pusę stiebo ilgio, tačiau ankstyvųjų porų baltoji ir žalsvoji dalis (kartu) gali sudaryti 1/4 viso poro arba 1/3 stiebo ilgio; leistini šie nedideli defektai, jeigu jie neturi neigiamos įtakos porų išvaizdai, kokybei, išsilaikymui ir bendram pakuotės turiniui:

5.1.1. nedideli paviršiaus defektai;

5.1.2. nežymiai tripsų pažeisti lapai, jeigu nepažeistos kitos poro dalys;

5.1.3. stiebe gali būti labai nežymūs žemių pėdsakai;

5.2. antra klasė: porai, kurie neatitinka pirmos klasės reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus; baltoji ir žalsvoji porų dalis (kartu) turi sudaryti ne mažiau kaip 1/4 viso poro arba 1/3 stiebo ilgio; leistini šie defektai, jeigu jie neturi neigiamos įtakos porų išvaizdai, kokybei, išsilaikymui ir bendram pakuotės turiniui:

5.2.1. minkštas sėklojus, jeigu jis yra apgaubtas dengiamąja dalimi;

5.2.2. nežymiai suspausti, tripsų pažeisti bei sumaigyti ir apvytę lapai, jeigu kitos poro dalys nepažeistos;

5.2.3. nedideli spalvos defektai;

5.2.4. stiebe gali būti nežymūs žemių pėdsakai.

 

IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI

 

6. Porų dydis nustatomas pagal maksimalų porų stiebo skersmenį.

7. Ankstyvųjų porų skersmuo turi būti ne mažesnis kaip 8 mm, kitų – ne mažesnis kaip 10 mm.

8. Skirtumas tarp viename pirmos klasės ryšelyje arba pakuotėje esančių mažiausio ir didžiausio porų skersmens negali būti dvigubai didesnis už mažiausio poro skersmenį.

 

V. LEISTINi NUKRYPIMai

 

9. Pakuotėje, ryšelyje arba bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis porų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

10. Leistini kokybės nukrypimai:

10.1. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso svorio arba vienetų kiekio porų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų. Ankstyvųjų porų pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso svorio arba vienetų kiekio porų, kurių sėklojai yra minkšti, jei jie apgaubti dengiamąja dalimi, ir ne daugiau kaip 10 proc. viso svorio arba vienetų kiekio porų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;

10.2. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso svorio arba vienetų kiekio porų, kurie neatitinka nei šios klasės, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti porų smarkiai sumaigytais ir apvytusiais lapais, pradėjusių pūti ar kitaip gesti ir dėl to netinkamų vartoti.

11. Leistini dydžio nukrypimai: pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso svorio arba vienetų kiekio porų, mažesnių nei nurodytas minimalus skersmuo, be to, pirmos klasės porų pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso svorio arba vienetų kiekio porų, neatitinkančių 8 punkte nurodytų vienodumo reikalavimų.

 

VI. PAKAVIMO reikalavimai

 

12. Pakuotėje, ryšelyje arba bendroje pakuotėje turi būti tos pačios kilmės, veislės ar prekinio tipo, kokybės klasės, dydžio, vienodai subrendę bei vienodos spalvos porai.

13. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendros pakuotės dalis turi atitikti visą jos turinį.

14. Porai turi būti supakuoti taip, kad būtų tinkamai apsaugoti.

15. Pakuotė ar bendroji pakuotė turi būti švarios, o jų viduje naudojamos medžiagos porams apsaugoti turi būti naujos, švarios, atitinkančios higienos normos reikalavimus.

16. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojamas popierius, dažai arba klijai atitinka higienos normos reikalavimus.

17. Porai gali būti:

17.1. tvarkingai sudėti į pakuotę;

17.2. surišti į ryšelius, kurie gali būti palaidi arba sudėti į pakuotę. Toje pačioje pakuotėje turi būti vienodo dydžio ryšeliai.

18. Pakuotėse, ryšeliuose, o jei porai neįpakuoti, transporto priemonės viduje neturi būti pašalinių priemaišų.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

19. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos porų pakuotės (taip pat ir ant ryšelio) arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

19.1. pakuotojo ir/arba tiekėjo pavadinimas ir adresas arba identifikavimo kodas su pakuotojo ir/arba tiekėjo nuoroda arba šios nuorodos santrumpa;

19.2. produkcijos pavadinimas: „porai“, jei pakuotė nepermatoma;

19.3. nuoroda „ankstyvieji porai“, jei taip yra;

19.4. kilmės šalis;

19.5. kokybės klasė;

19.6. ryšelių skaičius pakuotėje, jei ryšeliai sudėti į pakuotes.

20. Ženklinant porų ryšelius, reikalavimas, kad 19 punkte nurodyti įrašai būtų toje pačioje pusėje, netaikomas.

21. Jei pakuotė daugkartinio naudojimo, 19 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje pakuotės viduje.

22. Parduodant porus pagal vartojimo pirkimo-pardavimo sutartį, 19 punkte nurodyta informacija pateikiama kortelėje, padėtoje matomoje vietoje šalia porų.

23. Jei porai pakrauti į transporto priemones neįpakuoti, 19 punkte nurodyta informacija turi būti pateikta porų kokybę liudijančiame dokumente ir transporto priemonės kėbule matomoje vietoje pritvirtintoje kortelėje.

______________


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės

ūkio ministro 2000 m. birželio

2 d. įsakymu Nr. 176

(Lietuvos Respublikos žemės

ūkio ministro 2003 m. birželio 20 d.

įsakymo Nr. 3D-241

redakcija)

 

privalomIEJI pomidorŲ kokybės reikalavimai

 

Privalomieji pomidorų kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 2000 m. balandžio 14 d. reglamentu (EB) Nr. 790/2000, nustatančiu pomidorų kokybės reikalavimus, pakeistu Europos Komisijos 2001 m. balandžio 10 d. reglamentu (EB) Nr. 717/2001;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendro vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSios NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti kultūrinių veislių pomidorams, kilusiems iš Lycopersicon lycopercicum(L.) Karsten ex Farw./Lycopersicum esculentum Mill, klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0702.00.00, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. pramoniniam perdirbimui skirtiems pomidorams, jei pomidorų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbti“;

2.2. Lietuvoje užaugintiems pomidorams:

2.2.1. kuriuos augintojai parduoda rūšiavimo, įpakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.2.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių yra siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar įpakavimo įmonėms;

2.2.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.2.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą;

2.2.5. kuriuos užauginęs augintojas galutiniam vartotojui parduoda savo ūkyje.

3. Visi pomidorai pagal formą ir išvaizdą skirstomi į 4 prekinius tipus:

3.1. apvalieji;

3.2. briaunotieji;

3.3. pailgieji;

3.4. smulkiavaisiai („cherry“ ir „coctail“);

 

II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

4. Visi pomidorai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų, turi būti nepažeisti mechaniškai, švieži, sveiki, švarūs, sausi, beveik be kenkėjų ir jų nepažeisti, be pašalinio kvapo, skonio ir priemaišų.

5. Pomidorų kekės turi būti šviežiais, sveikais, švariais kotais, be lapų ar kitų priemaišų.

6. Pomidorų branda ir būklė turi būti tokia, kad jų kokybė nenukentėtų transportuojant ir ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų atvežti tinkamos kokybės.

 

III. KLASIFIKAVIMAS

 

7. Pomidorai pagal kokybę klasifikuojami taip:

7.1. ekstra klasė: pomidorai turi būti labai geros kokybės, veislei tipingos spalvos, formos ir išvaizdos. Minkštimas tvirtas, odelė be žalių dėmių ar kitų defektų, išskyrus labai mažus trūkumus, jeigu jie nekenkia daržovių išvaizdai, kokybei, išsilaikymui bei pakuotės turiniui;

7.2. pirma klasė: pomidorai turi būti geros kokybės, turėti veislei būdingus požymius, neįtrūkę, be žalių dėmių, pakankamai tvirtu minkštimu. Gali būti su nedideliais formos bei spalvos pokyčiais, odelės bei brandos defektais, labai mažais suspaudimais, jeigu jie nekenkia daržovių išvaizdai, kokybei, išsilaikymui bei pakuotės turiniui. Briaunotieji pomidorai gali turėti užgijusių ne ilgesnių kaip 1 cm įtrūkimų, turi būti ne per daug deformuoti, kotelio prisegimo vieta turi būti maža ir turėti ne daugiau kaip 1 cm2 sukamštėjusio audinio, vaisiaus viršuje gali būti pailgas, siauras randas, ne ilgesnis kaip 2/3 vaisiaus skersmens;

7.3. antra klasė: pomidorai, kurie neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus. Minkštimas turi būti pakankamai tvirtas, gali būti minkštesnis nei I klasės pomidorų, bet be neužsitraukusių įtrūkimų. Galimi nedideli formos, spalvos, brandos, odelės defektai ar suspaudimai (jeigu pomidorai nėra labai pažeidžiami), jeigu jie nekenkia daržovių išvaizdai, kokybei, išsilaikymui bei pakuotės turiniui. Briaunotieji pomidorai gali būti labiau deformuoti negu pirmos klasės, bet nepakitusios formos, kotelio prisegimo vieta turi būti maža ir turėti ne daugiau kaip 2 cm2 sukamštėjusio audinio, vaisiaus viršuje gali būti pailgas, siauras randas. Visų tipų pomidorams, išskyrus smulkiavaisius, leistini ne ilgesni kaip 3 cm užgiję įtrūkimai.

 

IV. DYDŽIO reikalavimai

 

8. Pomidorų dydis nustatomas pagal maksimalų vaisiaus skersmenį.

9. Ekstra, pirmos ir antros klasių pomidorų minimalus dydis turi būti:

9.1. apvaliųjų ir briaunotųjų – 35 mm;

9.2. pailgųjų – 30 mm.

10. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje ekstra ir pirmos klasės pomidorai turi būti surūšiuoti pagal šiuos dydžio intervalus:

10.1. nuo 30 mm, bet mažesni kaip 35 mm (taikoma tik pailgiesiems pomidorams);

10.2. nuo 35 mm, bet mažesni kaip 40 mm;

10.3. nuo 40 mm, bet mažesni kaip 47 mm;

10.4. nuo 47 mm, bet mažesni kaip 57 mm;

10.5. nuo 57 mm, bet mažesni kaip 67 mm;

10.6. nuo 67 mm, bet mažesni kaip 82 mm;

10.7. nuo 82 mm, bet mažesni kaip 102 mm;

10.8. 102 mm ir daugiau.

11. Smulkiavaisiams pomidorams ir pomidorams kekėmis šio skyriaus reikalavimai netaikomi.

 

V. LEISTINi NUKRYPIMai

 

12. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis pomidorų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

13. Leistini kokybės nukrypimai:

13.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5 proc. viso svorio arba vienetų kiekio pomidorų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;

13.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso svorio arba vienetų kiekio pomidorų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų. 5 proc. viso svorio arba vienetų kiekio pomidorų kekėmis vaisių gali būti nutrūkę nuo vaiskočių;

13.3. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. viso svorio arba vienetų kiekio pomidorų, kurie neatitinka nei šios klasės, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti smarkiai suspaustų, pradėjusių pūti ar kitaip gesti ir dėl to netinkamų vartoti. 10 proc. viso svorio arba vienetų kiekio pomidorų kekėmis vaisių gali būti nutrūkę nuo vaiskočių.

14. Leistini dydžio nukrypimai: ekstra, pirmos ir antros klasių pomidorų pakuotėje 10 proc. viso svorio arba vienetų kiekio pomidorų gali būti šiek tiek mažesni arba didesni, nei nurodyta IV skyriuje, bet apvaliųjų ir briaunotųjų vaisių skersmuo turi būti ne mažesnis kaip 33 mm, o pailgųjų – ne mažesnis kaip 28 mm.

 

VI. PAKAVIMO reikalavimai

 

15. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tos pačios kilmės šalies, veislės, prekinio tipo, kokybės klasės ir dydžio intervalo (jei pomidorai skirstomi pagal dydį) pomidorai.

16. Ekstra ir pirmos klasės pomidorai turi būti beveik vienodos spalvos ir sunokimo, pailgieji – panašaus ilgio.

17. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendros pakuotės dalis turi atitikti visą jos turinį.

18. Pomidorai turi būti įpakuoti plastmasinėse arba gofruoto kartono dėžėse taip, kad būtų tinkamai apsaugoti.

19. Jei pakuotės viduje naudojamos medžiagos pomidorams apsaugoti, jos turi būti naujos, švarios, atitinkančios higienos normos reikalavimus.

20. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojamas popierius, dažai arba klijai atitinka higienos normos reikalavimus.

21. Pakuotėje neturi būti pašalinių priemaišų.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

22. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos pomidorų pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

22.1. pakuotojo ir/arba tiekėjo pavadinimas ir adresas arba identifikavimo kodas su pakuotojo ir/arba tiekėjo nuoroda arba šios nuorodos santrumpa;

22.2. produkcijos pavadinimas: „pomidorai“ arba „pomidorai kekėmis“, jei pakuotė nepermatoma;

22.3. prekinis tipas, jei pakuotė nepermatoma (smulkiavaisių pomidorų visada nurodomas prekinis tipas);

22.4. kilmės šalis;

22.5. kokybės klasė;

22.6. dydis, nurodant minimalų ir maksimalų diametrą (ekstra ir pirmos klasės pomidorams) arba „pagal dydį neskirstyta“ (antros klasės pomidorams);

22.7. veislė (neprivaloma);

22.8. minimalus cukraus kiekis, išreikštas laipsniais pagal Briksą (neprivaloma).

23. Jei pakuotė daugkartinio naudojimo, 22 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje pakuotės viduje.

24. Jei pomidorai pakrauti į transporto priemonę neįpakuoti, 22 punkte nurodyta informacija turi būti pateikiama pomidorų kokybę liudijančiame dokumente ir transporto priemonės kėbule matomoje vietoje pritvirtintoje kortelėje.

25. Parduodant pomidorus pagal vartojimo pirkimo-pardavimo sutartį, 22 punkte nurodyta informacija pateikiama kortelėje, padėtoje matomoje vietoje šalia pomidorų.

______________