LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO

 

Į S A K Y M A S

DĖL PRIVALOMŲJŲ CITRUSINIŲ VAISIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ

 

2002 m. sausio 8 d. Nr. 7

Vilnius

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279; 1999, Nr. 42-1337) patvirtintų priemonių sąrašo 8.10 punktą,

1.Tvirtinu Privalomuosius citrusinių vaisių kokybės reikalavimus (pridedama).

2.Nustatau, kad Privalomieji citrusinių vaisių kokybės reikalavimai įsigalioja nuo 2002 m. vasario 1 d.

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                   JERONIMAS KRAUJELIS

______________


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2002 m. sausio 8 d. įsakymu Nr. 7

 

PRIVALOMIEJI CITRUSINIŲ VAISIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

Privalomieji citrusinių vaisių kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 2001 m. rugsėjo 12 d. reglamentu Nr. 1799/2001/EB, nustatančiu citrusinių vaisių kokybės reikalavimus;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu Nr. 2200/96/EB dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti, kultūrinių veislių citrusiniams vaisiams:

1.1. citrinoms, kilusioms iš Citrus limon (L.) Burm. f., klasifikuojamoms Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0805.30.10;

1.2. mandarinams, kilusiems iš Citrus reticulata (Blanco) rūšių, taip pat satsumoms, (Citrus unshiu Marcow.), klementinams (Citrus clementina Hort. ex Tan.), įprastiems mandarinams (Citrus deliciosa Ten.) bei tangerinams (Citrus tangerina Hort. ex Tan.), kilusiems iš minėtų rūšių arba jų hibridų (toliau vadinamiems vienu bendru pavadinimu mandarinai), klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0805.20;

1.3. saldiesiems apelsinams, kilusiems iš Citrus sinensis (L.) Osb., klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0805.10.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi pramoniniam perdirbimui skirtiems citrusiniams vaisiams, jei jų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbti“.

 

II. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visi citrusiniai vaisiai (toliau – vaisiai), be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir V skyriuje pateiktų leistinų nukrypimų, turi būti nepažeisti mechaniškai, sveiki, švarūs, sausi, nesumušti ir/arba be didesnių, nors ir užsitraukusių, paviršinių įpjovimų, nepradėję pūti, be kenkėjų ir jų nepažeisti, nepradėjusiu džiūti minkštimu, nesusiraukšlėję dėl šalnų poveikio, be pašalinio kvapo ir skonio, be priemaišų.

4. Citrusinių vaisių branda ir būklė turi būti tokia, kad jų kokybė nenukentėtų transportuojant ir ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų atvežti tinkamos kokybės.

5. Vaisiai gali būti nuskinti dar būdami žalios spalvos, bet pasiekę atitinkamą subrendimo laipsnį, kad, atsižvelgiant į veislės savybes, auginimo vietą bei skynimo laiką, papildomai nokinami įgytų veislei būdingą spalvą ir nepakistų jų organoleptinės savybės.

 

III. BRANDOS REIKALAVIMAI

 

6. Citrusinių vaisių branda įvertinama pagal jų sulčių kiekį bei spalvą. Kiekvienos rūšies vaisiams nustatyti atskiri minimalaus sulčių kiekio bei spalvos reikalavimai:

6.1. citrusinių vaisių sulčių kiekis (ranka išspaustų sulčių procentas nuo visos vaisiaus masės) turi būti ne mažesnis kaip:

6.1.1. Verdelio ir Primofioro citrinoms -

20 proc.;

6.1.2. kitoms citrinoms -

25 proc.;

6.1.3. mandarinams –

33 proc.;

6.1.4. klementinams –

40 proc.;

6.1.5. Tomson Navel ir Tarocco apelsinams –

30 proc.;

6.1.6. Vašingtono apelsinams –

33 proc.;

6.1.7. kitiems apelsinams –

35 proc.;

6.2. vaisiai, atvežti į paskirties vietą, turi būti subrendę ir veislei būdingos spalvos:

6.2.1. citrinos turi būti veislei būdingos spalvos, tačiau gali būti ir šviesiai žalios (tik jokiu būdu ne tamsiai žalios) spalvos, jei atitinka 6.1.1 bei 6.1.2 punktuose nurodytus minimalaus sulčių kiekio reikalavimus.

6.2.2. ne mažiau kaip vienas trečdalis mandarino paviršiaus ploto turi būti veislei būdingos spalvos;

6.2.3. apelsinai turi būti veislei būdingos spalvos, leistinas šviesiai žalios spalvos ruožas, neviršijantis vieno penktadalio vaisiaus paviršiaus ploto.

 

IV. KLASIFIKAVIMAS

 

7. Pagal kokybę citrusiniai vaisiai klasifikuojami:

7.1. ekstra klasė: aukščiausios kokybės vaisiai, tipingos veislei brandos, spalvos, formos ir išvaizdos, be defektų, išskyrus labai mažus paviršinius defektus, kurie nekenkia jų prekinei išvaizdai, kokybei, išsilaikymui bei pakuotės turiniui;

7.2. pirma klasė: geros kokybės vaisiai, veislei būdingų požymių. Leistini šie nedideli defektai, jeigu jie nekenkia vaisių prekinei išvaizdai, kokybei, išsilaikymui bei pakuotės turiniui:

7.2.1. smulkūs formos defektai;

7.2.2. nežymūs spalvos pokyčiai;

7.2.3. maži odelės defektai (sidabriškai baltos apnašos, parausvėjimai ir kt.), atsiradę dėl vaisiaus formavimosi ypatybių;

7.2.4. nedideli užgiję mechaniniai pažeidimai, atsiradę dėl trinties, krušos, sumušimo apdorojant vaisius ar dėl kitų priežasčių;

7.3. antra klasė: vaisiai, kurie neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus minimalius kokybės reikalavimus. Leistini šie defektai, jeigu jie neturi neigiamos įtakos vaisių kokybei, išsilaikymui ir pakuotės turiniui:

7.3.1. formos defektai;

7.3.2. spalvos defektai;

7.3.3. odelės gruoblėtumas;

7.3.4. odelės defektai (sidabriškai baltos apnašos, parausvėjimai ir kt.) atsiradę dėl vaisiaus formavimosi ypatybių;

7.3.5. užgiję mechaniniai pažeidimai, susidarę dėl trinties, krušos, sutrenkimo apdorojant vaisius ar dėl kitų priežasčių;

7.3.6. paviršiniai užsitraukę žievės pažeidimai;

7.3.7. dalinis apelsinų žievės atšokimas nuo minkštimo, būdingas mandarinams.

 

V. DYDŽIO reikalavimai

 

8. Citrusinių vaisių dydis nustatomas pagal maksimalų skersmenį vidurinėje vaisiaus dalyje.

9. Visų klasių citrusiniai vaisiai turi būti ne mažesni kaip:

9.1. citrinos – 45 mm;

9.2. mandarinai, išskyrus klementinus – 45 mm;

9.3. klementinai – 35 mm;

9.4. apelsinai – 53 mm.

10. Pagal skersmenį citrusiniai vaisiai rūšiuojami naudojant šią dydžių skalę:

 

1 lentelė

Apelsinai

Citrinos

Madarinai

Dydžio klasės kodas

Skersmuo, mm

Dydžio klasės kodas

Skersmuo, mm

Dydžio klasės kodas

Skersmuo, mm

0

92-110

0

79-90

1-XXX

78 ir daugiau

1

87-100

1

72-83

1-XX

67-78

2

84-96

2

68-78

1-X

63-74

3

81-92

3

63-72

2

58-69

4

77-88

4

58-67

3

54-64

5

73-84

5

53-62

4

50-60

6

70-80

6

48-57

5

46-56

7

67-76

7

45-52

6

43-52

8

64-73

 

 

7

41-48

9

62-70

 

 

8

39-46

10

60-68

 

 

9

37-44

11

58-66

 

 

10

35-42

12

56-63

 

 

 

 

13

53-60

 

 

 

 

11. Vaisiai turi būti surūšiuoti pagal dydžio klases laikantis skalėje pateiktų reikalavimų ir skirtumas tarp didžiausio ir mažiausio kiekvienos klasės vaisiaus neturi viršyti skalėje pateiktų ribų, išskyrus šiuos atvejus:

11.1. kai vaisiai pakuojami sluoksniais, skirtumas tarp didžiausio ir mažiausio vaisiaus pakuotėje neturi būti didesnis kaip:

2 lentelė

 

 

Dydžio klasės kodas

Maksimalus vaisių skersmens skirtumas pakuotėje (mm)

citrinų

0-7

7

mandarinų

1-4

9

 

5-6

8

 

7-10

7

apelsinų

0-2

11

 

3-6

9

 

7-13

7

11.2. kai vaisiai pakuojami ne sluoksniais arba parduodami pagal vartojimo pirkimo-pardavimo sutartį supakuoti į atskiras pakuotes pagal vienetų skaičių, skirtumas tarp didžiausio ir mažiausio vaisiaus pakuotėje neturi viršyti 1 lentelėje pateiktų kiekvienos dydžio klasės ribų;

11.3. kai vaisiai nesupakuoti arba kai jie parduodami pagal vartojimo pirkimo-pardavimo sutartį supakuoti į atskiras pakuotes pagal masę, skirtumas tarp didžiausio ir mažiausio vaisiaus atitinkamai siuntoje arba pakuotėje neturi viršyti trijų gretutinių dydžio klasių grupės ribų.

 

VI. LEISTINI NUKRYPIMAI

 

12. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis citrusinių vaisių, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

13. Leistini kokybės nukrypimai:

13.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5 proc. visų citrusinių vaisių (kiekio arba masės), kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus arba bent jau neviršija pirmai klasei leistinų nukrypimų;

13.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų citrusinių vaisių (kiekio arba masės), kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija antrai klasei leistinų nukrypimų;

13.3. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų citrusinių vaisių (kiekio arba masės), kurie neatitinka šios klasės bei minimalių kokybės reikalavimų, jeigu jie nepradėję pūti, smarkiai nesuspausti ar dėl kitų priežasčių netinkami vartoti. Iš jų ne daugiau kaip 5 proc. vaisių gali būti minkšti ar apvytę, su nedideliais neužsitraukusiais, tačiau ne šlapiais paviršiniais odelės pažeidimais.

14. Leistini dydžio nukrypimai: ekstra, pirmos ir antros klasių citrusinių vaisių pakuotėje 10 proc. visų vaisių (kiekio arba masės) gali būti mažesnio arba didesnio gretutinio dydžio (arba gretutinės trijų dydžio klasių grupės) pagal 1 lentelę, negu nurodyta ant pakuotės, tačiau ne mažesni kaip:

14.1. citrinos

43 mm;

14.2. mandarinai, išskyrus klementinus

43 mm;

14.3. klementinai

34 mm;

14.4. apelsinai

50 mm.

 

VI. PAKAVIMO REIKALAVIMAI

 

15. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tik tos pačios kilmės, veislės, prekinio tipo, kokybės klasės, dydžio (jei rūšiuojama pagal dydį) ir vienodo sunokimo citrusiniai vaisiai.

16. Ekstra klasės citrusiniai vaisiai turi būti vienodos spalvos.

17. Matomoji pakuotės dalis turi atitikti visą jos turinį.

18. Citrusiniai vaisiai turi būti supakuoti taip, kad būtų tinkamai apsaugoti.

19. Pakuotės viduje naudojamos medžiagos turi būti naujos, švarios ir neturinčios neigiamos įtakos vaisių kokybei.

20. Jei vaisiai yra vyniojami, popierius turi būti plonas, sausas, naujas ir suteikiantis jiems pašalinio kvapo.

21. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojamas popierius, dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.

22. Vaisiai gali būti apdoroti tik atitinkančiais higienos normų reikalavimus konservantais (cheminėmis ar kitomis medžiagomis), suteikiančiais jiems pašalinio kvapo ar skonio.

23. Pakuotėje neturi būti priemaišų. Gali būti tik prie vaisiaus besilaikantys, nesumedėję koteliai su keletu žalių lapelių.

24. Citrusiniai vaisiai gali būti supakuoti:

24.1. sluoksniais pakuotėse;

24.2. pirmos ir antros klasių vaisiai gali būti laisvai supilti pakuotėje ar bendroje pakuotėje ar transporto priemonėje;

24.3. parduodant pagal vartojimo pirkimo-pardavimo sutartį, vaisiai gali būti nesupakuoti arba supakuoti į atskiras iki 5 kg pakuotes:

24.3.1. pagal vaisių kiekį;

24.3.2. pagal vaisių svorį.

 

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

25. Ženklinama pagal Lietuvos Respublikoje galiojančias prekių ženklinimo taisykles. Be to, ant kiekvienos citrusinių vaisių pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

25.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojo/siuntėjo identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ arba „siuntėjas“ (arba atitinkama nuorodos santrumpa);

25.2. produkcijos pavadinimas, jei tara nepermatoma, o mandarinų pavadinimas nurodomas ant bet kokios taros;

25.3. apelsinų veislės pavadinimas;

25.4. gali būti nurodytas citrinų rūšies tipas: Verdelio ar Primofioro;

25.5. klementinams turi būti nurodyta „besėkliai klementinai“, „klementinai“ (kai yra 1-10 sėklų), „klementinai su sėklomis“ (kai yra daugiau kaip 10 sėklų);

25.6. kilmės šalis;

25.7. kokybės klasė;

25.8. dydžio klasės kodas pagal 1 lentelėje pateiktą skalę arba didžiausia ir mažiausia dydžio klasė, kai pakuotėje arba siuntoje yra trijų dydžio klasių vaisiai;

25.9. vaisių skaičius ir dydžio klasės kodas, jei jie supakuoti sluoksniais;

25.10. konservantų ar kitų cheminių medžiagų pavadinimai, jeigu vaisiai buvo apdoroti šiomis medžiagomis.

26. Parduodant citrusinius vaisius pagal vartojimo pirkimo-pardavimo sutartį kortelės su 25 punkte nurodyta informacija pateikiamos pirkėjams matomoje vietoje šalia citrusinių vaisių.

 

SUDERINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos

tarnybos direktorius

Kazimieras Lukauskas

2001 m. gruodžio 29 d.

______________