LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL PRIVALOMŲJŲ CITRUSINIŲ VAISIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ
2002 m. sausio 8 d. Nr. 7
Vilnius
Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279; 1999, Nr. 42-1337) patvirtintų priemonių sąrašo 8.10 punktą,
2.Nustatau, kad Privalomieji citrusinių vaisių kokybės reikalavimai įsigalioja nuo 2002 m. vasario 1 d.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2002 m. sausio 8 d. įsakymu Nr. 7
PRIVALOMIEJI CITRUSINIŲ VAISIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Privalomieji citrusinių vaisių kokybės reikalavimai parengti remiantis:
Europos Komisijos 2001 m. rugsėjo 12 d. reglamentu Nr. 1799/2001/EB, nustatančiu citrusinių vaisių kokybės reikalavimus;
Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu Nr. 2200/96/EB dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti, kultūrinių veislių citrusiniams vaisiams:
1.1. citrinoms, kilusioms iš Citrus limon (L.) Burm. f., klasifikuojamoms Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0805.30.10;
1.2. mandarinams, kilusiems iš Citrus reticulata (Blanco) rūšių, taip pat satsumoms, (Citrus unshiu Marcow.), klementinams (Citrus clementina Hort. ex Tan.), įprastiems mandarinams (Citrus deliciosa Ten.) bei tangerinams (Citrus tangerina Hort. ex Tan.), kilusiems iš minėtų rūšių arba jų hibridų (toliau vadinamiems vienu bendru pavadinimu mandarinai), klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0805.20;
II. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI
3. Visi citrusiniai vaisiai (toliau – vaisiai), be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir V skyriuje pateiktų leistinų nukrypimų, turi būti nepažeisti mechaniškai, sveiki, švarūs, sausi, nesumušti ir/arba be didesnių, nors ir užsitraukusių, paviršinių įpjovimų, nepradėję pūti, be kenkėjų ir jų nepažeisti, nepradėjusiu džiūti minkštimu, nesusiraukšlėję dėl šalnų poveikio, be pašalinio kvapo ir skonio, be priemaišų.
4. Citrusinių vaisių branda ir būklė turi būti tokia, kad jų kokybė nenukentėtų transportuojant ir ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų atvežti tinkamos kokybės.
III. BRANDOS REIKALAVIMAI
6. Citrusinių vaisių branda įvertinama pagal jų sulčių kiekį bei spalvą. Kiekvienos rūšies vaisiams nustatyti atskiri minimalaus sulčių kiekio bei spalvos reikalavimai:
6.1. citrusinių vaisių sulčių kiekis (ranka išspaustų sulčių procentas nuo visos vaisiaus masės) turi būti ne mažesnis kaip:
6.1.1. Verdelio ir Primofioro citrinoms - |
20 proc.; |
6.1.2. kitoms citrinoms - |
25 proc.; |
6.1.3. mandarinams – |
33 proc.; |
6.1.4. klementinams – |
40 proc.; |
6.1.5. Tomson Navel ir Tarocco apelsinams – |
30 proc.; |
6.1.6. Vašingtono apelsinams – |
33 proc.; |
6.1.7. kitiems apelsinams – |
35 proc.; |
6.2. vaisiai, atvežti į paskirties vietą, turi būti subrendę ir veislei būdingos spalvos:
6.2.1. citrinos turi būti veislei būdingos spalvos, tačiau gali būti ir šviesiai žalios (tik jokiu būdu ne tamsiai žalios) spalvos, jei atitinka 6.1.1 bei 6.1.2 punktuose nurodytus minimalaus sulčių kiekio reikalavimus.
6.2.2. ne mažiau kaip vienas trečdalis mandarino paviršiaus ploto turi būti veislei būdingos spalvos;
IV. KLASIFIKAVIMAS
7. Pagal kokybę citrusiniai vaisiai klasifikuojami:
7.1. ekstra klasė: aukščiausios kokybės vaisiai, tipingos veislei brandos, spalvos, formos ir išvaizdos, be defektų, išskyrus labai mažus paviršinius defektus, kurie nekenkia jų prekinei išvaizdai, kokybei, išsilaikymui bei pakuotės turiniui;
7.2. pirma klasė: geros kokybės vaisiai, veislei būdingų požymių. Leistini šie nedideli defektai, jeigu jie nekenkia vaisių prekinei išvaizdai, kokybei, išsilaikymui bei pakuotės turiniui:
7.2.3. maži odelės defektai (sidabriškai baltos apnašos, parausvėjimai ir kt.), atsiradę dėl vaisiaus formavimosi ypatybių;
7.3. antra klasė: vaisiai, kurie neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus minimalius kokybės reikalavimus. Leistini šie defektai, jeigu jie neturi neigiamos įtakos vaisių kokybei, išsilaikymui ir pakuotės turiniui:
7.3.4. odelės defektai (sidabriškai baltos apnašos, parausvėjimai ir kt.) atsiradę dėl vaisiaus formavimosi ypatybių;
7.3.5. užgiję mechaniniai pažeidimai, susidarę dėl trinties, krušos, sutrenkimo apdorojant vaisius ar dėl kitų priežasčių;
V. DYDŽIO reikalavimai
9. Visų klasių citrusiniai vaisiai turi būti ne mažesni kaip:
10. Pagal skersmenį citrusiniai vaisiai rūšiuojami naudojant šią dydžių skalę:
1 lentelė
Apelsinai |
Citrinos |
Madarinai |
||||
Dydžio klasės kodas |
Skersmuo, mm |
Dydžio klasės kodas |
Skersmuo, mm |
Dydžio klasės kodas |
Skersmuo, mm |
|
0 |
92-110 |
0 |
79-90 |
1-XXX |
78 ir daugiau |
|
1 |
87-100 |
1 |
72-83 |
1-XX |
67-78 |
|
2 |
84-96 |
2 |
68-78 |
1-X |
63-74 |
|
3 |
81-92 |
3 |
63-72 |
2 |
58-69 |
|
4 |
77-88 |
4 |
58-67 |
3 |
54-64 |
|
5 |
73-84 |
5 |
53-62 |
4 |
50-60 |
|
6 |
70-80 |
6 |
48-57 |
5 |
46-56 |
|
7 |
67-76 |
7 |
45-52 |
6 |
43-52 |
|
8 |
64-73 |
|
|
7 |
41-48 |
|
9 |
62-70 |
|
|
8 |
39-46 |
|
10 |
60-68 |
|
|
9 |
37-44 |
|
11 |
58-66 |
|
|
10 |
35-42 |
|
12 |
56-63 |
|
|
|
|
|
13 |
53-60 |
|
|
|
|
|
11. Vaisiai turi būti surūšiuoti pagal dydžio klases laikantis skalėje pateiktų reikalavimų ir skirtumas tarp didžiausio ir mažiausio kiekvienos klasės vaisiaus neturi viršyti skalėje pateiktų ribų, išskyrus šiuos atvejus:
11.1. kai vaisiai pakuojami sluoksniais, skirtumas tarp didžiausio ir mažiausio vaisiaus pakuotėje neturi būti didesnis kaip:
11.2. kai vaisiai pakuojami ne sluoksniais arba parduodami pagal vartojimo pirkimo-pardavimo sutartį supakuoti į atskiras pakuotes pagal vienetų skaičių, skirtumas tarp didžiausio ir mažiausio vaisiaus pakuotėje neturi viršyti 1 lentelėje pateiktų kiekvienos dydžio klasės ribų;
VI. LEISTINI NUKRYPIMAI
12. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis citrusinių vaisių, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.
13. Leistini kokybės nukrypimai:
13.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5 proc. visų citrusinių vaisių (kiekio arba masės), kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus arba bent jau neviršija pirmai klasei leistinų nukrypimų;
13.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų citrusinių vaisių (kiekio arba masės), kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija antrai klasei leistinų nukrypimų;
13.3. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų citrusinių vaisių (kiekio arba masės), kurie neatitinka šios klasės bei minimalių kokybės reikalavimų, jeigu jie nepradėję pūti, smarkiai nesuspausti ar dėl kitų priežasčių netinkami vartoti. Iš jų ne daugiau kaip 5 proc. vaisių gali būti minkšti ar apvytę, su nedideliais neužsitraukusiais, tačiau ne šlapiais paviršiniais odelės pažeidimais.
14. Leistini dydžio nukrypimai: ekstra, pirmos ir antros klasių citrusinių vaisių pakuotėje 10 proc. visų vaisių (kiekio arba masės) gali būti mažesnio arba didesnio gretutinio dydžio (arba gretutinės trijų dydžio klasių grupės) pagal 1 lentelę, negu nurodyta ant pakuotės, tačiau ne mažesni kaip:
14.1. citrinos |
43 mm; |
14.2. mandarinai, išskyrus klementinus |
43 mm; |
14.3. klementinai |
34 mm; |
14.4. apelsinai |
50 mm. |
VI. PAKAVIMO REIKALAVIMAI
15. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tik tos pačios kilmės, veislės, prekinio tipo, kokybės klasės, dydžio (jei rūšiuojama pagal dydį) ir vienodo sunokimo citrusiniai vaisiai.
19. Pakuotės viduje naudojamos medžiagos turi būti naujos, švarios ir neturinčios neigiamos įtakos vaisių kokybei.
20. Jei vaisiai yra vyniojami, popierius turi būti plonas, sausas, naujas ir suteikiantis jiems pašalinio kvapo.
21. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojamas popierius, dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.
22. Vaisiai gali būti apdoroti tik atitinkančiais higienos normų reikalavimus konservantais (cheminėmis ar kitomis medžiagomis), suteikiančiais jiems pašalinio kvapo ar skonio.
23. Pakuotėje neturi būti priemaišų. Gali būti tik prie vaisiaus besilaikantys, nesumedėję koteliai su keletu žalių lapelių.
24. Citrusiniai vaisiai gali būti supakuoti:
24.2. pirmos ir antros klasių vaisiai gali būti laisvai supilti pakuotėje ar bendroje pakuotėje ar transporto priemonėje;
VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI
25. Ženklinama pagal Lietuvos Respublikoje galiojančias prekių ženklinimo taisykles. Be to, ant kiekvienos citrusinių vaisių pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:
25.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojo/siuntėjo identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ arba „siuntėjas“ (arba atitinkama nuorodos santrumpa);
25.2. produkcijos pavadinimas, jei tara nepermatoma, o mandarinų pavadinimas nurodomas ant bet kokios taros;
25.5. klementinams turi būti nurodyta „besėkliai klementinai“, „klementinai“ (kai yra 1-10 sėklų), „klementinai su sėklomis“ (kai yra daugiau kaip 10 sėklų);
25.8. dydžio klasės kodas pagal 1 lentelėje pateiktą skalę arba didžiausia ir mažiausia dydžio klasė, kai pakuotėje arba siuntoje yra trijų dydžio klasių vaisiai;
26. Parduodant citrusinius vaisius pagal vartojimo pirkimo-pardavimo sutartį kortelės su 25 punkte nurodyta informacija pateikiamos pirkėjams matomoje vietoje šalia citrusinių vaisių.
SUDERINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos direktorius
Kazimieras Lukauskas
2001 m. gruodžio 29 d.
______________