LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ

 

N U T A R I M A S

DĖL CUKRAUS REŽIMO PATVIRTINIMO

 

2001 m. kovo 7 d. Nr. 264

Vilnius

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos cukraus įstatymu (Žin., 1995, Nr. 41-990; 1999, Nr. 65-2089) ir atsižvelgdama į Europos Sąjungos cukraus rinkos reguliavimo priemones, Lietuvos Respublikos Vyriausybė nutaria:

1. Patvirtinti Cukraus režimą (pridedama).

2. Pavesti Statistikos departamentui prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės iki 2001 m. kovo 31 d. parengti ir patvirtinti statistines cukraus gamybos, pirkimo ir pardavimo ataskaitas; duomenis teikti Žemės ūkio ministerijai šiuo nutarimu patvirtinto Cukraus režimo 12 punkte nustatytu laiku.

3. Muitinės departamentas prie Finansų ministerijos turi teikti Žemės ūkio ministerijai informaciją apie cukraus ir cukraus žaliavos, taip pat produktų, kurių sudėtyje yra cukraus, importą ir eksportą šiuo nutarimu patvirtinto Cukraus režimo 12 punkte nustatytu laiku.

 

 

Ministras Pirmininkas                                                                       Rolandas Paksas

 

Žemės ūkio ministras                                                                  Kęstutis Kristinaitis

______________


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos Vyriausybės

2001 m. kovo 7 d. nutarimu Nr. 264

 

CUKRAUS REŽIMAS

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Cukraus režimas reglamentuoja valstybės institucijų ir cukraus rinkos dalyvių santykius, įgyvendinant Lietuvos Respublikos cukraus įstatymą pasirengimo stoti į Europos Sąjungą laikotarpiu, ir sudaro sąlygas vykdyti valstybės cukraus politiką.

2. Cukraus režimas – Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintų cukrinių runkelių auginimo, cukraus žaliavos įvežimo, perdirbimo, cukraus rinkos reguliavimo priemonių visuma. Režimas taikomas tiesiogiai 1 priede nurodytiems produktams.

3. Šalies cukraus sektorių koordinuojanti institucija yra Žemės ūkio ministerija.

4. Šiame režime vartojamos šios pagrindinės sąvokos:

cukrus – saldus kristalinis ar skystas cukraus žaliavos perdirbimo produktas;

baltasis cukrus – cukrus be kvapiųjų, spalvinamųjų ar kitų priedų, kurio sudėtyje esančios sacharozės masė sausajame produkte, nustatyta poliarimetriniu metodu, ne mažesnė kaip 99,5 procento;

žaliavinis cukrus – cukrus be kvapiųjų, spalvinamųjų ar kitų priedų, kurio sudėtyje esančios sacharozės masė sausajame produkte, nustatyta poliarimetriniu metodu, mažesnė kaip 99,5 procento;

cukraus žaliava – cukriniai runkeliai, pusgaminis (nebaigtos cukraus gamybos produktas, gautas perdirbus cukringus augalus), melasa;

produktai, kuriems taikomas Cukraus režimas, – Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintas produktų, kurių gamyba, importas ir eksportas gali turėti įtakos bendram cukraus gamybos balansui Lietuvoje, sąrašas;

baltojo cukraus gamybos kvota – cukraus gamintojams ir cukrinių runkelių augintojams skirtas pagaminti baltojo cukraus kiekis valstybės poreikiams patenkinti;

bazinė cukraus išeiga – numatomo pagaminti baltojo cukraus ir numatomo supirkti poliarizuoto cukraus kiekių santykis;

poliarizuoto cukraus kiekis – cukraus kiekis cukriniuose runkeliuose, nustatomas poliarimetriniu metodu;

rinkai reikalingas cukraus metinis kiekis – baltojo cukraus kiekis, kurio reikia valstybės gyventojams ir perdirbamajai pramonei;

cukraus balansas – apibendrinti duomenys apie cukraus gamintojų pagaminto, parduoto (taip pat ir eksportuoto) cukraus kiekį ir jo likučius pas gamintojus, į Lietuvą įvežto ir iš jos išvežto žaliavinio ir baltojo cukraus kiekį, įvežto ir išvežto cukraus kiekį maisto produktuose, didmeninių prekybos įmonių nupirkto ir parduoto cukraus kiekį, jo likučius. Sudaromas gamybinių metų (nuo rugsėjo 1 d. iki rugpjūčio 30 d.), prekybinių metų (nuo liepos 1 d. iki birželio 30 d.) ir kalendorinių metų (nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d.) cukraus balansas;

cukraus rinka – mainų sritis, apimanti cukraus, jo žaliavos ir produktų, kuriems taikomas Cukraus režimas, pirkimą ir pardavimą, importą ir eksportą;

cukraus rinkos dalyviai – cukrinių runkelių augintojai, cukraus, cukraus žaliavos ir produktų, kuriems taikomas Cukraus režimas, gamintojai, importuotojai, eksportuotojai, prekiautojai ir vartotojai;

minimali valstybinė cukraus kaina – Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta pagal baltojo cukraus kvotą pagaminto cukraus minimali kaina;

intervencinė baltojo cukraus kaina – kaina, už kurią valstybė superka per nustatytąjį laiką kvotinį standartinės kokybės cukrų iš cukraus gamintojų. Intervencinė baltojo cukraus kaina nustatoma ir intervencinis cukraus pirkimas gali būti vykdomas tik šalies cukraus rinkai veikiant pagal Europos Sąjungos valstybėse galiojantį Cukraus režimą. 

 

II. VALSTYBINIO REGULIAVIMO PRIEMONĖS

 

5. Žemės ūkio ministerija, vadovaudamasi cukraus balansu ir atsižvelgdama į tai, kiek Lietuvos rinkai reikia cukraus, kas treji metai teikia Lietuvos Respublikos Vyriausybei pasiūlymą dėl metinių šalies baltojo cukraus gamybos kvotų nustatymo trejiems metams.

6. Sprendimą dėl metinių baltojo cukraus kvotų nustatymo Lietuvos Respublikos Vyriausybė priima iki vasario 15 dienos.

7. Lietuvos Respublikos Vyriausybei nustačius metinę šalies baltojo cukraus gamybos kvotą, žemės ūkio ministras iki einamųjų metų vasario 25 d. pagal šio režimo VIII skyriaus nuostatas paskirsto ją gamintojams ir pagal šio režimo V skyriaus nuostatas tvirtina minimalią ribinę cukrinių runkelių supirkimo kainą.

8. Prireikus (žymiai pakitus Lietuvos cukraus rinkai) Lietuvos Respublikos Vyriausybė Žemės ūkio ministerijos teikimu gali tikslinti nustatytąją metinę šalies baltojo cukraus gamybos kvotą iki einamųjų metų vasario 1 dienos.

9. Lietuvos Respublikos Vyriausybė Žemės ūkio ministerijos teikimu pagal šio režimo IX skyriaus nuostatas tvirtina minimalią valstybinę cukraus kainą. 

 

III. CUKRAUS BALANSO SUDARYMAS

 

10. Mėnesiniams ir metiniams cukraus balansams sudaryti cukraus gamintojai ir įmonės, kurios verčiasi didmenine cukraus prekyba, iki kiekvieno mėnesio 5 d. teikia Statistikos departamentui prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės pagal šio departamento nustatytas formas duomenis apie:

10.1. cukraus gamybą;

10.2. cukraus pirkimą ir pardavimą;

10.3. cukraus likučius mėnesio pabaigoje.

Cukraus gamintojai teikia 10 punkte nurodytus duomenis apie kvotinę ir virškvotinę produkciją.

11. Informaciją apie 1 priede nurodyto cukraus ir cukraus žaliavos, taip pat Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. lapkričio 4 d. nutarimu Nr. 1296 „Dėl Akcizo įskaitymo ir grąžinimo tvarkos bei produktų, kurių sudėtyje yra cukraus, sąrašo patvirtinimo“ (Žin., 1998, Nr. 97-2684) patvirtintų produktų, kurių sudėtyje yra cukraus, importą ir eksportą teikia Muitinės departamentas prie Finansų ministerijos.

12. Statistikos departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Muitinės departamentas prie Finansų ministerijos iki kiekvieno mėnesio 18 d. teikia Žemės ūkio ministerijai 10 ir 11 punktuose nurodytus duomenis.

13. Žemės ūkio ministerija pagal Statistikos departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Muitinės departamento prie Finansų ministerijos ir automatinio licencijavimo duomenis sudaro:

13.1. iki kiekvieno mėnesio 25 d. – mėnesinį cukraus balansą (pagal 2 priedą);

13.2. iki kiekvienų metų sausio 25 d. – praėjusių kalendorinių metų, iki kiekvienų metų rugsėjo 25 d. – praėjusių gamybinių metų, iki kiekvienų metų liepos 25 d. – praėjusių prekybinių metų cukraus balansą (pagal 3 priedą). 

 

IV. RINKAI REIKALINGO CUKRAUS KASMETINIO KIEKIO NUSTATYMAS

 

14. Žemės ūkio ministerija, remdamasi Statistikos departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Muitinės departamento prie Finansų ministerijos duomenimis, iki sausio 25 d. nustato vidaus rinkai reikalingo cukraus kasmetinį kiekį.

15. Vidaus rinkai reikalingas kasmetinis cukraus kiekis nustatomas atsižvelgiant į tai:

15.1. kiek perdirbamajai pramonei reikia cukraus produkcijai, skirtai vietos rinkai ir eksportui, gaminti;

15.2. kiek cukraus reikia mažmeninei prekybai;

15.3. koks cukraus likutis pas cukraus gamintojus ir didmeninės prekybos įmonėse prieš naują cukrinių runkelių perdirbimo sezoną;

15.4. kokios cukraus importo ir eksporto prognozės.

16. Žemės ūkio ministerija nustato, ar metinė šalies baltojo cukraus gamybos kvota atitinka kitais metais rinkai reikalingo cukraus kiekį, ir prireikus teikia Lietuvos Respublikos Vyriausybei pasiūlymą dėl jos tikslinimo. 

 

V. BALTOJO CUKRAUS GAMYBOS KVOTĄ ATITINKANČIO CUKRINIŲ RUNKELIŲ KIEKIO IR JŲ MINIMALIŲ RIBINIŲ SUPIRKIMO KAINŲ NUSTATYMAS

 

17. Cukraus gamintojai pagal baltojo cukraus gamybos kvotas nustato, kiek cukrinių runkelių reikės šioms kvotoms įvykdyti. Cukrinių runkelių augintojams kvotos paskirstomos Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmų nustatyta tvarka.

18. Kiek cukrinių runkelių prireiks baltojo cukraus gamybos kvotai įvykdyti, cukrinių runkelių augintojams apskaičiuojama Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmų nustatyta tvarka. Privaloma vadovautis:

18.1. pagal bazinę cukraus išeigą nustatytu poliarizuoto cukraus kiekiu;

18.2. pagal poliarizuoto cukraus kiekį apskaičiuotu baltojo cukraus kvotai įvykdyti reikalingu bazinio cukringumo cukrinių runkelių kiekiu;

18.3. cukraus gamintojų ir cukrinių runkelių augintojų kooperatyvų susitarime nustatytais cukrinių runkelių kiekio perskaičiavimo koeficientais, rodikliais ir kitomis sąlygomis.

19. Pasibaigus cukraus gamybos sezonui, cukrinių runkelių, iš kurių pagamintas kvotinis cukrus, kiekis turi būti apskaičiuotas pagal faktinę išeigą.

20. Žemės ūkio ministerija kasmet iki vasario 20 d. nustato minimalią ribinę cukrinių runkelių (bazinio cukringumo) supirkimo kainą.

21. Minimali ribinė cukrinių runkelių supirkimo kaina nustatoma atsižvelgiant į:

21.1. šio nutarimo IX skyriuje nurodyta tvarka nustatytą minimalią valstybinę cukraus kainą;

21.2. cukraus kainą Lietuvos rinkoje;

21.3. cukraus kainų pokyčius Europos Sąjungos valstybių rinkose;

21.4. paskutiniųjų dvejų metų cukrinių runkelių auginimo ir perdirbimo išlaidas, fabrikų ir cukrinių runkelių augintojų gaunamą pelną.

22. Žemės ūkio ministerija minimalią ribinę cukrinių runkelių supirkimo kainą suderina su cukrinių runkelių augintojų kooperatyvais ir cukraus gamintojais ir patvirtina ministro įsakymu.

 

VI. AUTOMATINIS IMPORTO IR EKSPORTO LICENCIJAVIMAS

 

23. Taikomas automatinis cukraus ir cukraus žaliavos (1

priedas) importo ir eksporto licencijavimas. Automatinės importo

ir eksporto licencijos išduodamos pagal Žemės ūkio ministerijos

patvirtintą tvarką.

24. Žemės ūkio ministerija, išanalizavusi Statistikos departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Muitinės departamento prie Finansų ministerijos pateiktus duomenis, prireikus informuoja Lietuvos Respublikos Vyriausybę apie Lietuvos cukraus rinkos būklę ir teikia pasiūlymus dėl cukraus rinkos apsaugos.

25. Jeigu dėl stichinių nelaimių ar nederliaus Lietuvos rinkoje stinga iš cukrinių runkelių pagaminto cukraus, cukraus ar cukraus žaliavos įvežimą reglamentuoja Lietuvos Respublikos Vyriausybė Žemės ūkio ministerijos teikimu.

 

VII. CUKRAUS GAMYBOS IR PREKYBOS KONTROLĖ

 

26. Minimaliai valstybinei cukraus kainai nustatyti cukraus gamintojai teikia Žemės ūkio ministerijai duomenis apie faktines vidutines metines cukraus pardavimo kainas. Teikiamus duomenis kontroliuoja Žemės ūkio ministerija.

27. Valstybinė mokesčių inspekcija prie Finansų ministerijos kontroliuoja, ar vykdant didmeninę cukraus prekybą teisingai apskaičiuojami ir sumokami mokesčiai. 

 

VIII. BALTOJO CUKRAUS GAMYBOS KVOTŲ PASKIRSTYMAS CUKRAUS GAMINTOJAMS IR CUKRINIŲ RUNKELIŲ AUGINTOJAMS

 

28. Trejiems metams Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatytą baltojo cukraus gamybos kvotą Žemės ūkio ministerija iki kovo 5 d. paskirsto cukraus gamintojams (fabrikui arba fabrikų grupei).

29. Baltojo cukraus gamybos kvotos gamintojams paskirstomos atsižvelgiant į:

29.1. cukraus gamybos apimtį (1991–2000 metų vidurkis) įmonėse;

29.2. cukraus gamintojų parengtus įmonių plėtros projektus.

30. Vėlesniais metais baltojo cukraus gamybos kvotos skiriamos irgi vadovaujantis 29 punktu.

31. Cukraus gamintojai Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmų nustatyta tvarka baltojo cukraus gamybos kvotą paskirsto cukrinių runkelių augintojams, nustatę, kiek kvotai įvykdyti prireiks cukrinių runkelių. Kvotų paskirstymo duomenys pateikiami Žemės ūkio ministerijai ir Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmams.

32. Lietuvos Respublikos Vyriausybei patikslinus metinę šalies baltojo cukraus gamybos kvotą, visiems cukraus gamintojams ir cukrinių runkelių augintojams ji didinama arba mažinama proporcingai jų turimoms kvotoms, atitinkamai didinamas arba mažinamas cukrinių runkelių, kurių reikia kvotai įvykdyti, kiekis. Jeigu cukraus gamintojas nevykdo kvotos, ji proporcingai paskirstoma kitiems cukraus gamintojams.

33. Cukraus gamintojas, dėl objektyvių priežasčių (nederliaus) neįvykdęs jam skirtos baltojo cukraus gamybos kvotos, turi teisę dalį virškvotinio cukraus arba jį visą įskaityti į kvotą, sumokėjęs už šiam cukrui gaminti panaudotus cukrinius runkelius minimalią ribinę kvotinių runkelių supirkimo kainą.

34. Jeigu cukraus gamintojas iki einamųjų metų kovo 31 d. nepasiūlo augintojui pasirašyti cukrinių runkelių pirkimo sutarties, Žemės ūkio ministerija likusią kvotos dalį paskirsto kitiems cukraus gamintojams.

35. Iš cukrinių runkelių pagaminta gamybos kvotas viršijanti produkcija yra virškvotinė ir privalo būti eksportuota iki kitų po pagaminimo metų gruodžio 31 dienos.

36. Cukraus gamintojai, suderinę su Žemės ūkio ministerija, turi teisę visą virškvotinį cukrų arba jo dalį perkelti į kitų metų kvotą.

37. Cukrinių runkelių augintojai, norintys perkelti pristatytus virškvotinius cukrinius runkelius į kitų metų kvotą, privalo apie tai informuoti cukraus gamintoją, kuriam tiekia cukrinius runkelius.

38. Į kitų metų kvotą įskaitomo cukraus kiekis negali viršyti 20 procentų metinės cukraus gamintojo arba cukrinių runkelių augintojo kvotos.

39. Įskaitytasis cukrus laikomas pirmąja kitų metų produkcija.

40. Virškvotinių cukrinių runkelių įskaitymo į kitų metų kvotą tvarka nustatoma pagal cukraus gamintojų ir cukrinių runkelių augintojų susitarimus.

41. Už cukrinius runkelius, skirtus perkeltam į kitų metų kvotą cukraus kiekiui pagaminti, cukrinių runkelių augintojams mokama minimali kvotinių cukrinių runkelių supirkimo kaina. Kainos dalis, atitinkanti einamųjų metų virškvotinių cukrinių runkelių kainą, mokama iki kovo 15 dienos, likusi kainos dalis – iki kitų metų gruodžio 1 dienos.

 

IX. MINIMALIOS VALSTYBINĖS CUKRAUS KAINOS NUSTATYMAS

 

42. Minimali valstybinė cukraus kaina nustatoma iš kvotinių cukrinių runkelių pagamintam cukrui.

43. Minimali valstybinė cukraus kaina nustatoma atsižvelgiant į:

43.1. kaimyninių valstybių ir vidaus cukraus rinkos kainas;

43.2. cukraus savikainą;

43.3. cukraus kainų pokyčius Europos Sąjungos valstybių cukraus sektoriuje;

43.4. šalutinių cukraus gamybos produktų rinkos kainas.

44. Minimalia valstybine cukraus kaina remiamasi planuojant cukraus sektoriaus veiklą, nustatant intervencinę baltojo cukraus kainą, kai valstybėje taikomas intervencinis cukraus supirkimas.

45. Minimalią valstybinę cukraus kainą Žemės ūkio ministerijos teikimu tvirtina Lietuvos Respublikos Vyriausybė.

 

X. KITOS NUOSTATOS

 

46. Cukrinių runkelių pardavimo terminai ir jų pristatymo grafikai, cukrinių runkelių sėklų ir chemikalų bei trąšų pardavimo, virškvotinių cukrinių runkelių supirkimo tvarka ir sąlygos, bazinis cukrinių runkelių cukringumas nustatomi cukrinių runkelių augintojams atstovaujančių organizacijų ir cukraus gamintojų įgaliotųjų atstovų. susitarimu.

47. Cukraus gamintojai kasmet iki einamųjų metų kovo 31 d. su kiekvienu cukrinių runkelių augintoju sudaro cukrinių runkelių pirkimo-pardavimo sutartis.

______________


Cukraus režimo

1 priedas

 

PRODUKTAI, KURIEMS TAIKOMAS CUKRAUS REŽIMAS

 

Kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą

Produkto pavadinimas

1212.91

cukriniai runkeliai

1212.92.00.0

cukranendrės

17.01

cukranendrių ar cukrinių runkelių cukrus ir chemiškai gryna sacharozė, kurių būvis kietas

1702.20

klevo cukrus ir klevo sirupas

1702.60.95.0,

1702.90.99.0

kitoks cukrus

1702.90.60.0

dirbtinis medus, sumaišytas ir nesumaišytas su natūraliu medumi

1702.90.71.0

karamelė (degintas cukrus), kurios sudėtyje esanti sacharozė sudaro ne mažiau kaip 50 procentų sausosios medžiagos masės

1702.30.10.0

1702.40.10.0

1702.60.10.0

1702.90.30.0

izogliukozė

1702.60.80.0

1702.90.80.0

inulino sirupas

17.03

melasa, gauta ekstrahuojant arba rafinuojant cukrų

2106.90.30.0

izogliukozės sirupai

2106.90.59.0

aromatizuoti arba dažyti cukraus sirupai, išskyrus izogliukozės, laktozės, gliukozės ir maltodekstrino sirupus

2303.20

cukrinių runkelių becukrė masė, cukranendrių išspaudos ir kitos cukraus gamybos atliekos

______________


Cukraus režimo

2 priedas

 

200__ M. _____________MĖN. CUKRAUS BALANSAS (TONOMIS)

 

Atsargos mėnesio pradžioje

Gamyba

Vidaus suvartojimas

Atsargos mėnesio pabaigoje

Importas

Eksportas

žaliavinis cukrus

baltasis cukrus

žaliavinis cukrus

baltasis cukrus

 

 

 

 

 

 

 

 

______________


Cukraus režimo

3 priedas

 

200 __METŲ CUKRAUS BALANSAS

 

Rodiklių pavadinimas

Kiekis (tonomis)

 

1. Cukraus atsargos metų pradžioje, iš viso:

iš jų praėjusių metų cukrus

 

 

2. Einamaisiais metais pagaminta cukraus iš cukrinių runkelių

 

 

3. Importuota cukraus, iš viso:

iš to skaičiaus:

3.1. baltojo cukraus

3.2. žaliavinio cukraus

3.3. iš viso cukraus natūraliu pavidalu (3.1 + 3.2)

3.4. cukraus perdirbtuose produktuose

 

4. Iš viso cukraus (1+2+3)

 

5. Suvartota cukraus vidaus rinkoje

 

 

6. Eksportuota cukraus, iš viso:

iš jo:

6.1. baltojo cukraus

6.2. žaliavinio cukraus

6.3. iš viso cukraus natūraliu pavidalu (6.1 + 6.2)

6.4. perdirbtuose produktuose

 

7. Cukraus atsargos metų pabaigoje, iš viso:

iš jų cukrus, keliamas į kitus metus

 

 

8. Iš viso cukraus (5+6+7)

 

______________