LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL REIKALAVIMŲ HIGIENOS SĄLYGOMS PIENO GAMYBOS ŪKIUOSE PATVIRTINIMO

 

2004 m. gegužės 5 d. Nr. B1-429

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) bei įgyvendindamas 1989 m. gegužės 26 d. Tarybos direktyvos 89/362/EEB dėl higienos sąlygų pieno gamybos ūkiuose reikalavimus:

1. Tvirtinu pridedamus Reikalavimus higienos sąlygoms pieno gamybos ūkiuose.

2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriui.

 

 

DIREKTORIUS                                                                                  KAZIMIERAS LUKAUSKAS

______________

 


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2004 m. gegužės 5 d.

įsakymu Nr. B1-429

 

REIKALAVIMAI HIGIENOS SĄLYGOMS PIENO GAMYBOS ŪKIUOSE

 

Reikalavimai higienos sąlygoms pieno gamybos ūkiuose parengti vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) bei įgyvendina 1989 m. gegužės 26 d. Tarybos direktyvos 89/362/EEB dėl higienos sąlygų pieno gamybos ūkiuose reikalavimus.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Reikalavimai higienos sąlygoms pieno gamybos ūkiuose (toliau – Reikalavimai) nustato veterinarijos ir higienos reikalavimus pieno gamybos ūkiuose.

2. Reikalavimai taikomi nepažeidžiant:

2.1. Tarybos direktyvos 85/397/EEB A priedo VI skyriuje nustatytų bendrųjų higienos sąlygų;

2.2. Tarybos direktyvos 64/432/EEB A priedo reikalavimų;

2.3. Pieno supirkimo taisyklių (Žin., 2001, Nr. 40-1406);

2.4. Lietuvos Respublikos higienos norma HN 16:2003 „Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu“ (Žin., 2003, Nr. V-771);

2.5. Lietuvos Respublikos higienos norma HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ (Žin., 2003, Nr. 79-3606).

3. Reikalavimuose vartojamos sąvokos:

Gyvūno sveikatos pažymėjimas – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus patvirtintos formos pažymėjimas, suteikiantis teisę pieno ūkiui parduoti žalią pieną.

Kontrolės tarnyba – Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ir jai pavaldžios įstaigos, kurioms Lietuvos Respublikos teisės aktais nustatyta tvarka pavesta atlikti žaliavas gaminančių, superkančių, apdorojančių ir perdirbančių įmonių veterinarinę priežiūrą, žaliavų ir produktų saugos bei kokybės kontrolę ir kitas joms nustatytas funkcijas.

Pieno ūkis – ūkis, kuriame laikoma viena ar daugiau pieną produkuojančių karvių, avių, ožkų.

Pardavimo vieta – pieno ūkis, pieno supirkimo (surinkimo) punktas, pieno apdorojimo ar perdirbimo įmonė arba kita vieta, kurioje žalias pienas pristatomas pardavimui.

Žalias pienas – vienos ar daugiau karvių, avių, ožkų pieno liaukų sekrecijos pirminis produktas, kuris nebuvo pašildytas iki aukštesnės nei 40°C arba apdorotas bet kokiu kitu lygiaverčiu metodu ir iš kurio nėra pašalintos jo sudedamosios dalys.

 

II. PATALPŲ HIGIENOS REIKALAVIMAI

 

4. Karvidės ir kitos joms priklausančios patalpos turi būti pakankamai švarios, tvarkingos, geros būklės.

5. Priėjimui prie karvidžių ir kitų joms priklausančių pastatų neturi trukdyti mėšlo ar kitų medžiagų sankaupos.

6. Mėšlas turi būti šalinamas reguliariai.

7. Rišamų karvių stovėjimo vietos turi būti sausos. Jeigu reikia, tam galima naudoti kraiką.

8. Melžimo aikštelė, melžimo patalpa, pieno valymo ir saugojimo patalpos bei įrengimai turi būti švarūs, tvarkingi, geros būklės.

9. Karvidės ir joms priklausančios patalpos turi būti dezinfekuojamos taip, kad nekiltų dezinfektantų patekimo į pieną ar pieno užteršimo pavojaus.

10. Kiaulių ir paukščių negalima laikyti karvidėse ar melžimo patalpose.

11. Būtina kontroliuoti, kad nebūtų musių, graužikų, kitų parazitų.

12. Chemikalai ir vaistai turi būti laikomi saugioje, tam tikslui skirtoje vietoje.

13. Pašarų, kurie gali pakenkti pieno kokybei, negalima laikyti karvidėse.

 

III. REIKALAVIMAI INVENTORIUI

 

14. Melžimui naudojami įrengimai, įrankiai ir visos jų dalys turi būti švarūs ir tvarkingi.

15. Išplauti ir išdezinfekuoti pieno melžimo, apdorojimo įrengimai ir indai, pieno laikymo ir transportavimo talpyklos turi būti perplaunami geriamuoju vandeniu, atitinkančiu Lietuvos Respublikos higienos normos HN 24:2003 reikalavimus. Įrankiai ir šepečiai turi būti laikomi laikantis higienos reikalavimų.

16. Po pieno talpyklų plovimo ir dezinfekavimo iki kito naudojimo talpyklų dangčiuose esančios ertmės turi būti atidengtos.

 

IV. MELŽIMO IR PIENO TVARKYMO REIKALAVIMAI

 

17. Kiekviena bandos karvė turi būti identifikuojama. Karvės turi būti švarios ir prižiūrėtos.

18. Prieš melžimą ir jo metu negalima dirbti tokių darbų, kurie galėtų užteršti pieną.

19. Prieš melžiant karves, spenius, tešmenį ir, jei reikia, kitas kirkšnių, šlaunų ir pilvo dalis būtina nuvalyti, laikantis tešmens paruošimo melžimui rekomendacijų.

20. Melžėjas prieš kiekvienos karvės melžimą turi apžiūrėti išmelžtų pirmųjų čiurkšlių pieną. Pastebėjus pieno juslinių savybių pakitimų, tos karvės pienas turi būti atskiriamas ir neparduodamas žmonių maistui. Turinčios klinikinių tešmens ligų požymių karvės turi būti melžiamos pabaigoje arba atskiru melžimo aparatu, arba rankomis, o jų pienas atskiriamas ir neparduodamas žmonių maistui.

21. Spenius mirkyti ar purkšti būtina iš karto pamelžus, jei preparato naudojimo instrukcijoje nenurodyta kitaip. Spenių mirkymui ar purškimui leidžiama naudoti tik kontrolės tarnybos patvirtintus preparatus.

22. Pieno laikymo patalpos turi būti naudojamos tik pienui ir melžimo įrengimams tvarkyti ir laikyti.

23. Indai su pienu turi būti uždengti, kol jie laikomi karvidėje arba nešami į pieno laikymo patalpas.

24. Filtruojant pieną, filtrą būtina keisti ar valyti (priklausomai nuo tipo) prieš pasibaigiant jo absorbciniam poveikiui. Bet kokiu atveju filtrą būtina keisti ar valyti prieš kiekvieną melžimą. Filtrai, naudojami pieno filtravimui, turi atitikti Lietuvos Respublikos higienos normos HN 16:2003 reikalavimus.

25. Po melžimo pienas turi būti iškart gabenamas į pieno laikymo patalpą ir ten laikomas iki jo pardavimo.

26. Asmenys, melžiantys karves ir apdorojantys pieną, privalo vilkėti tinkamus bei švarius darbo drabužius.

27. Melžėjai, prieš pradėdami melžti, turi nusiplauti rankas ir stengtis jas išlaikyti švarias viso proceso metu, todėl netoli melžimo vietos turi būti praustuvas rankoms plauti; atviros žaizdos ir nubrozdinimai turi būti uždengiami vandeniui nepralaidžia medžiaga.

______________