LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS
Į S A K Y M A S
DĖL KIAUŠINIŲ PRODUKTŲ GAMYBOS IR JŲ TIEKIMO Į RINKĄ VETERINARIJOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO
2003 m. lapkričio 18 d. Nr. B1-911
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) bei įgyvendindamas 1989 m. birželio 29 d. Tarybos direktyvos 89/437/EEB dėl higienos ir sveikatos problemų, turinčių įtakos kiaušinių produktų gamybai ir tiekimui į rinką reikalavimus:
2. Laikau netekusiais galios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2000 m. gruodžio 15 d. įsakymu Nr. 376 patvirtintus Kiaušinių produktų ir jų realizavimo veterinarijos reikalavimus (Žin., 2001, Nr. 16-517).
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2003 m. lapkričio 18 d.
įsakymu Nr. B1-911
KIAUŠINIŲ PRODUKTŲ GAMYBOS IR JŲ TIEKIMO Į RINKĄ VETERINARIJOS REIKALAVIMAI
Kiaušinių produktų gamybos ir jų tiekimo į rinką veterinarijos reikalavimai parengti vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir įgyvendina 1989 m. birželio 29 d. Tarybos direktyvos 89/437/EEB dėl higienos ir sveikatos problemų, turinčių įtakos kiaušinių produktų gamybai ir tiekimui į rinką reikalavimus.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Kiaušinių produktų gamybos ir jų tiekimo į rinką veterinarijos reikalavimai (toliau – Reikalavimai) nustato higienos ir veterinarijos reikalavimus kiaušinių produktų, skirtų tiesiogiai vartoti žmonėms arba maisto produktams gaminti, gamybai ir tiekimui į rinką.
2. Reikalavimai netaikomi:
2.1. gataviems maisto produktams, pagamintiems iš kiaušinių produktų ir atitinkantiems 4 punkto reikalavimus;
3. Vartojamos sąvokos:
Išsiuntimo šalis – ES valstybė narė arba trečioji šalis, iš kurios kiaušinių produktai yra siunčiami į kitą ES valstybę narę.
Įmonė – patvirtinta įmonė, turinti teisę gaminti ir/arba apdoroti kiaušinių produktus.
Įskilę kiaušiniai – kiaušiniai, kurių lukštas pažeistas, bet nesutrupėjęs, o plėvelė sveika.
Kiaušiniai – kiaušiniai su lukštu, skirti žmonių maistui ar maisto pramonei, išskyrus sudužusius, virtus ir perinti skirtus kiaušinius.
Kiaušinių produktai – produktai, gauti iš kiaušinių, įvairūs jų komponentai arba mišiniai be lukštų, polukštinių plėvelių, skirti žmonių maistui. Jie gali būti skysti, koncentruoti, sausi, kristalizuoti, sušaldyti, koaguliuoti ir papildyti kitais maisto produktais arba priedais.
Pakavimas – kiaušinių produktų sudėjimas į bet kokios formos pakuotę.
Partija – kiaušinių produktų kiekis, kuris buvo paruoštas tomis pačiomis sąlygomis ir apdorotas vieno vientiso technologinio proceso metu.
Paukštynas (gamybos ūkis) – ūkis, kuriame gaminami kiaušiniai, skirti žmonių maistui.
Paskirties šalis – ES valstybė narė, į kurią iš kitos ES valstybės narės arba trečiosios šalies yra siunčiami kiaušinių produktai.
Siunta – kiaušinių produktų kiekis, vienu metu siunčiamas į vieną paskirties vietą tolesniam apdorojimui arba tiesiogiai skirtas žmonių maistui.
Tiekimas į rinką – kiaušinių produktų laikymas (saugojimas) arba pateikimas parduoti, siūlymas parduoti, pardavimas, pristatymas ar kita prekybos rinkoje forma.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) – Lietuvos Respublikos kompetentinga institucija.
4. VMVT turi užtikrinti, kad kiaušinių produktai, tiekiami kaip maisto produktai arba naudojami maisto produktų gamybai, atitiktų šiuos bendruosius reikalavimus:
4.1. pagaminti iš vištų, ančių, žąsų, kalakučių, perlinių vištų arba putpelių kiaušinių, nesumaišytų su kitų paukščių rūšių kiaušiniais;
4.2. nurodytas juose esantis kiaušinių kiekis procentais, jeigu jie papildyti kitais maisto produktais arba priedais, kurie yra leidžiami naudoti kiaušinių produktų gamybai pagal 18 punkto reikalavimus;
4.3. apdoroti bei paruošti pagal 8, 9 punktų nuostatas įmonėje, atitinkančioje II ir III skyriaus reikalavimus ir kitas šių Reikalavimų nuostatas;
4.4. pagaminti iš kiaušinių, atitinkančių V skyriaus reikalavimus, laikantis higienos sąlygų, nurodytų IV ir VI skyriuose;
4.5. apdorojami tokiu procesu, kad atitiktų VII skyriuje nurodytus rodiklius; jei reikalauja tam tikrų maisto produktų, gaminamų iš kiaušinių produktų, paruošimo technologija, VMVT, vadovaudamasi Veterinarijos įstatymo 6 str. 11 punktu nustatomais kriterijais, gali leisti tam tikrų kiaušinių produktų neapdoroti; tokiu atveju kiaušinių produktai turi būti nedelsiant naudojami įmonėje kitų maisto produktų gamybai;
4.10. paženklinti XII skyriuje numatytu sveikumo ženklu ir, jeigu skirti tiesiogiai žmonių maistui, atitinka Lietuvos higienos normos HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“ (Žin., 2003, Nr. 13-530) reikalavimus.
5. VMVT kontroliuoja, kad kiaušinių produktų gamintojai laikytųsi šių Reikalavimų nuostatų, ypač:
5.1. imtų mėginius laboratoriniams tyrimams, kad patikrintų, ar laikomasi VII skyriuje nurodytų rodiklių;
5.2. kiaušinių produktus, kurių negalima laikyti kambario temperatūroje, gabentų arba laikytų X ir XI skyriuose nurodytoje temperatūroje;
5.4. įvairių patikrinimų ir tyrimų duomenis registruotų ir saugotų dvejus metus ir pateiktų VMVT paprašius;
6. VMVT turi užtikrinti, kad būtų atliekami patikrinimai, siekiant nustatyti, ar kiaušinių produktuose nėra farmakologinį arba hormoninį poveikį turinčių medžiagų likučių, taip pat antibiotikų, pesticidų, ploviklių bei kitokių medžiagų likučių, kurie yra kenksmingi ar gali pakeisti kiaušinių produktų juslines savybes arba dėl kurių kiaušinių produktų vartojimas tampa pavojingu arba žalingu žmonių sveikatai.
7. Jeigu ištirtuose kiaušinių produktuose nustatyti medžiagų likučių kiekiai viršija leistinus kiekius, turi būti uždrausta tokius produktus naudoti žmonių maistui arba tiekti juos į rinką.
8. VMVT sudaro įmonių sąrašus, kuriuose nurodo kiekvienos įmonės veterinarinio patvirtinimo numerį, ir perduoda juos visoms ES valstybėms ir Europos Komisijai. VMVT netvirtina įmonės, kol neįsitikina, kad ji atitinka Reikalavimų nuostatas. Jei nesilaikoma veterinarinio patvirtinimo sąlygų, VMVT patvirtinimą atšaukia. Apie atšaukimą pranešama kitoms ES valstybėms ir Europos Komisijai.
9. Įmonės bei pakavimo centrai (pakavimo įmonės) tikrinami ir kontroliuojami reguliariai. Nustačius, kad laikomasi ne visų Reikalavimų nuostatų, VMVT imasi atitinkamų priemonių padėčiai ištaisyti.
10. Europos Komisijos ekspertai, bendradarbiaudami su VMVT, gali atlikti patikrinimus įmonėse, jei jie yra reikalingi, siekiant užtikrinti vienodą Reikalavimų taikymą; jie gali tikrinti, ar įmonės bei pakavimo centrai (pakavimo įmonės), kurie patvirtinti pagal Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. rugsėjo 26 d. įsakymu Nr. 3D-396 patvirtinto Kiaušinių teikimo į rinką techninio reglamento (Žin., 2003, Nr. 98-4418) III skyriuje nustatytus reikalavimus, atitinka Reikalavimų nuostatas.
11. VMVT suteikia ekspertams visą reikiamą pagalbą. Europos Komisija informuoja VMVT apie patikrinimų rezultatus.
12. VMVT imasi visų priemonių, kurių taikymą lemia patikrinimo rezultatai. Jei VMVT priemonių nesiima, Europos Komisija pagal nustatytą tvarką gali nuspręsti, kad VMVT privalo sustabdyti kiaušinių produktų tiekimą į rinką iš įmonės, neatitinkančios Reikalavimų.
13. Prieš atliekant 10 punkte minėtus patikrinimus, nustatomos bendrosios 10–12 punkto taikymo nuostatos ir parengiama Europos Komisijos rekomendacija, kurioje pateikiamos taisyklės, kurių reikia laikytis, atliekant 10 punkte numatytus patikrinimus.
14. Kol bus pradėti taikyti šie Reikalavimai, kiaušinių produktų importui iš trečiųjų šalių taikomi Šviežios paukštienos prekybos su Europos Sąjungos šalimis ir importo iš trečiųjų šalių veterinarijos reikalavimai (Žin., 2001, Nr. 92-3250). Jie neturi būti palankesni už ES vidaus prekybą reglamentuojančias nuostatas.
15. VMVT inspektoriai Europos Komisijos prašymu kartu su ES valstybių ir Europos Komisijos ekspertais gali tikrinti trečiųjų šalių įmones.
16. VMVT privalo naudotis Europos Komisijos sudarytu sąrašu įmonių, kurios atitinka II–XII skyriuose pateiktus reikalavimus.
17. Importuojami kiaušinių produktai turi būti lydimi veterinarijos sertifikato ir paženklinti sveikumo ženklu. Sveikumo ženklo forma bei pobūdis turi atitikti Europos Komisijos nustatytą pavyzdį.
18. Maisto priedai, naudojami kiaušinių produktams gaminti, turi atitikti Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1998 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. 794 patvirtintos Lietuvos higienos normos HN 53:1998 „Leidžiami vartoti maisto priedai“ (Žin., 1999, Nr. 3-76) reikalavimus.
II. BENDRIEJI ĮMONIŲ PATVIRTINIMO REIKALAVIMAI
19. Įmonėse turi būti:
19.1. vietose/patalpose, kur saugomi kiaušiniai ir kur gaminami arba laikomi/saugomi kiaušinių produktai:
19.1.1. grindys, atsparios vandeniui ir puvimui, lengvai valomos bei dezinfekuojamos, paklotos taip, kad vanduo lengvai nutekėtų; vanduo turi nutekėti į surinkimo šulinėlius su grotelėmis; turi būti įrengimai kvapams iš kanalizacijos sulaikyti,
19.1.2. sienos, lygios, patvarios, nepermerkiamos, padengtos šviesių spalvų lengvai plaunama danga, kurios aukštis ne mažesnis kaip du metrai; vėsinimo ir šaldymo patalpose bei sandėliuose sienų dangų aukštis turi būti ne mažesnis nei siekia sukrauti produktai; vietos, kur sienos susijungia su grindimis, turi būti užapvalintos ar užbaigtos taip, kad jas būtų lengva valyti,
19.1.3. durys, pagamintos iš patvarių medžiagų, o jei jos medinės – iš visų pusių padengtos lygia, nepermerkiama danga,
19.1.4. lubos, įrengtos tokiu būdu ir naudojant tokią apdailą, kad ant jų nesiformuotų pelėsis, nesikauptų nešvarumai, nesikondensuotų garai ir nesiluptų dažai,
19.1.7. kuo arčiau darbo vietų:
19.1.7.1. reikiamas kiekis priemonių (įrangos) rankoms plauti ir dezinfekuoti bei karštas vanduo įrangai plauti; vandens čiaupai neturi būti valdomi rankomis; rankoms plauti turi būti įtaisyti karšto ir šalto vandens čiaupai arba reguliuojamos temperatūros tekančio vandens įrenginiai, paruoštos valymo ir dezinfekavimo medžiagos bei vienkartiniai rankšluosčiai,
19.2. reikiamas skaičius persirengimo kambarių su lygiomis, vandens nepraleidžiančiomis, lengvai plaunamomis sienomis ir grindimis, praustuvais bei nuskalaujamais (sroviniais) tualetais; tualetai neturi tiesiogiai susisiekti su gamybinėmis patalpomis; praustuvuose turi tekėti karštas ir šaltas vandentiekio vanduo arba sumaišytas iki reikiamos temperatūros vanduo, būti medžiagų rankoms plauti ir dezinfekuoti bei higieniškų vienkartinių priemonių rankoms šluostyti; praustuvų čiaupai neturi būti valdomi rankomis; turi būti užtektinai tokių praustuvų prie tualetų;
19.3. atskira vieta, įrenginiai pritvirtintiems (fiksuotiems) ir nešiojamiems konteineriams bei rezervuarams valyti, plauti ir dezinfekuoti, jeigu tai neatliekama kitose vietose;
19.4. pakankamas geriamojo vandens tiekimas su spaudimu; geriamasis vanduo turi atitikti Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 23 d. įsakymu Nr. V-455 patvirtintos Lietuvos higienos normos HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ (Žin., 2003, Nr. 79-3606) reikalavimus,
19.4.1. negeriamas vanduo išimties atvejais gali būti naudojamas garų gamybai, priešgaisrinei apsaugai bei šaldymo įrengimams aušinti, jei tam tikslui nutiesti vamzdžiai neleidžia šio vandens naudoti kitais tikslais ir nekelia kiaušinių produktų užteršimo pavojaus; negeriamo vandens garai ir vanduo negali kontaktuoti ne tik su kiaušinių produktais, bet negali būti naudojami ir konteineriams, įrankiams bei įrengimams, kurie kontaktuoja su kiaušinių produktais, plauti ir dezinfekuoti; negeriamo vandens vamzdžiai turi būti aiškiai atskirti nuo geriamojo vandens vamzdžių;
19.6. įrenginiai, movos ir instrumentai arba jų paviršiai, besiliečiantys su kiaušinių produktais, pagaminti iš lygios, korozijai atsparios medžiagos, kurią lengva plauti, valyti ir dezinfekuoti ir nuo kurios į kiaušinių produktus medžiagos nepatenka tokiais kiekiais, kurie gali būti pavojingi žmonių sveikatai, užteršti kiaušinių produktus arba pakenkti jų juslinėms savybėms.
III. SPECIALIEJI ĮMONIŲ PATVIRTINIMO REIKALAVIMAI
20. Be bendrųjų reikalavimų, įmonės privalo turėti:
20.1. tinkamas, erdvias patalpas, kuriose būtų atskirai saugomi kiaušiniai ir pagaminti kiaušinių produktai, jeigu reikalinga – su šaldymo įranga, kad kiaušinių produktai būtų laikomi tinkamoje temperatūroje; šaldymo patalpos turi būti aprūpintos termometrais ar teletermometrais;
20.2. jei naudojami nešvarūs kiaušiniai – plovimo ir dezinfekavimo priemonių; medžiagų, kurias leidžiama naudoti dezinfekavimui, sąrašas sudaromas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka;
20.3. specialią patalpą su reikiama įranga kiaušiniams daužyti, kiaušinių turiniui, atskiriant lukštus ir polukštinių plėvelių dalis, surinkti;
20.5. kai kiaušinių produktai pasterizuojami, patalpą, nurodytą 20.3 punkte, jeigu įmonės pasterizavimo sistema uždara, arba patalpą, nurodytą 20.4 punkte; po pasterizavimo kiaušinių produktai turi būti apsaugoti nuo užteršimo;
20.7. Reikalavimuose numatytais atvejais – VMVT leistus naudoti įrenginius, skirtus kiaušinių produktams apdoroti, turinčius šiuos prietaisus:
20.7.1. pasterizuojant:
20.9. jei reikia, tinkamą atskirą vietą konteineriams/dėžėms ir jiems gaminti skirtoms žaliavoms laikyti, kai produktai pakuojami į vienkartines pakuotes;
20.10. įrangą ir patalpas, leidžiančias nedelsiant pašalinti ir atskirai laikyti kiaušinių lukštus ir žmonių maistui netinkamus kiaušinius bei kiaušinių produktus;
20.12. tinkamą laboratoriją žaliavoms ir kiaušinių produktams tirti ir tikrinti laikantis Reikalavimų; jei įmonė neturi tokios laboratorijos, ji turi pasirūpinti, kad galėtų naudotis kitos Reikalavimus atitinkančios laboratorijos paslaugomis; šiuo atveju apie tai pranešama VMVT;
20.13. tinkamą įrangą sušaldytiems kiaušinių produktams, kurie toliau bus apdorojami ir tvarkomi įmonėje, atitirpinti;
IV. HIGIENOS REIKALAVIMAI ĮMONIŲ PATALPOMS, ĮRENGINIAMS IR PERSONALUI
21. Turi būti rūpinamasi personalo, patalpų bei įrenginių higiena:
21.1. personalas, tvarkantis kiaušinius ir kiaušinių produktus, privalo vilkėti švarius darbo drabužius ir dėvėti galvos apdangalus, plauti ir dezinfekuoti rankas darbo dienos pradžioje, esant reikalui – kelis kartus per darbo dieną ir kiekvieną kartą atnaujinant darbą; draudžiama rūkyti, valgyti, spjaudyti arba kramtyti vietose, kuriose laikomi kiaušiniai ir kiaušinių produktai ar dirbama su jais;
21.2. į įmones neturi patekti jokie gyvūnai; graužikai, vabzdžiai ir kiti kenkėjai turi būti sistemingai naikinami;
21.3. patalpos, įrengimai bei instrumentai, kuriais tenka naudotis dirbant su kiaušiniais ir kiaušinių produktais, turi būti švarūs ir tvarkingi; įrengimai ir instrumentai turi būti valomi, plaunami ir dezinfekuojami keletą kartų per darbo dieną, darbo pabaigoje ir prieš kiekvieną naudojimą, jeigu susitepė; kiaušinių produktų gabenimui skirtos uždaros vamzdžių sistemos turi būti aprūpintos tinkama valymo sistema, užtikrinančia visų vamzdyno dalių valymą ir dezinfekavimą; išvalyti ir išdezinfekuoti vamzdžiai turi būti nuskalaujami geriamuoju vandeniu;
21.4. patalpos, instrumentai ir įrengimai turi būti naudojami tik darbui su kiaušinių produktais, išskyrus atvejus, kai, gavus VMVT leidimą, tuo pačiu arba kitu metu perdirbami kiti maisto produktai, jei užtikrinama, kad bus išvengta produktų, kuriems taikomi Reikalavimai, užteršimo arba neigiamų pokyčių juose;
21.5. visais atvejais turi būti naudojamas tik geriamasis vanduo; tačiau išskirtiniais atvejais garui gaminti gali būti naudojamas negeriamas vanduo su sąlyga, kad šiuo tikslu įrengtais vamzdžiais tekančio vandens nebūtų galima panaudoti kitais tikslais ir nekiltų kiaušinių bei kiaušinių produktų užteršimo pavojaus; be to, išskirtiniais atvejais gali būti leidžiama naudoti negeriamą vandenį šaldymo įrangai aušinti; negeriamo vandens vamzdžiai turi būti aiškiai atskirti nuo geriamojo vandens vamzdžių;
21.6. valymo, dezinfekavimo ir panašios medžiagos turi būti naudojamos ir laikomos taip, kad nepakenktų instrumentams, įrenginiams bei kiaušinių produktams; po naudojimo instrumentai ir įrenginiai kruopščiai nuskalaujami geriamuoju vandeniu;
V. REIKALAVIMAI KIAUŠINIAMS, SKIRTIEMS KIAUŠINIŲ PRODUKTŲ GAMYBAI
22. Kiaušiniai, naudojami kiaušinių produktų gamybai, turi būti sudėti į pakuotes, atitinkančias Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2001 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. 680 patvirtintos Lietuvos higienos normos HN 16:2001 „Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu“(Žin., 2002, Nr. 28-1010) reikalavimus.
23. Kiaušinių produktai gaminami:
23.1. tik iš neperintų, žmonių maistui tinkamų kiaušinių; jų lukštai turi būti susiformavę ir nesudužę;
VI. SPECIALIEJI HIGIENOS REIKALAVIMAI KIAUŠINIŲ PRODUKTŲ GAMYBAI
25. Visos operacijos atliekamos taip, kad būtų išvengta bet kokio produkcijos užteršimo tvarkant ir laikant kiaušinių produktus; ypač svarbu įgyvendinti šiuos reikalavimus:
25.1. kiaušiniai ir kiaušinių produktai, pristatyti į įmonę tolimesniam apdorojimui, nedelsiant turi būti nugabenti į 20.1 punkte nurodytas patalpas ir laikomi jose iki apdorojimo; šių patalpų temperatūra turi būti tokia, kad apsaugotų juos nuo gedimo; padėklų su kiaušiniais negalima dėti tiesiai ant grindų;
25.2. kiaušiniai turi būti išpakuojami ir, jeigu reikia, plaunami ir dezinfekuojami patalpoje, atskirtoje nuo tos, kurioje jie yra daužomi; pakavimui naudojamos medžiagos neturi patekti į patalpą, kurioje kiaušiniai daužomi;
25.3. kiaušiniai turi būti daužomi 20.3 punkte nurodytose patalpose; įskilę kiaušiniai, nurodyti 23.2 punkte, turi būti nedelsiant perdirbami;
25.4. nešvarūs kiaušiniai turi būti valomi prieš juos daužant; tai turi būti atliekama atskiroje patalpoje, o ne ten, kur kiaušiniai yra daužomi arba kur yra tvarkomas atviras kiaušinių turinys; valymo procedūros turi būti tokios, kad kiaušinių turinys nebūtų užterštas; daužymo metu kiaušinių lukštai turi būti pakankamai sausi, kad į jų turinį nepatektų vandens, kuriame kiaušiniai buvo plaunami;
25.5. kiaušiniai, išskyrus vištų, kalakučių arba perlinių vištų kiaušinius, turi būti tvarkomi ir perdirbami atskirai; visi įrengimai turi būti valomi ir dezinfekuojami prieš pradedant vištų, kalakučių ir perlinių vištų kiaušinių perdirbimą;
25.6. kiaušiniai turi būti daužomi taip, kad būtų išvengta kiaušinių turinio užteršimo, todėl kiaušinių turinys neturi būti atskiriamas centrifuguojant arba sutraiškant kiaušinius, be to, centrifugavimas netaikomas kiaušinių baltymo likučiams atskirti nuo tuščių lukštų; lukštų ir polukštinių plėvelių likučių kiaušinių produktuose neturi būti daugiau nei nurodyta 27.3 punkte;
25.7. sudaužius kiaušinius, visos kiaušinio dalys turi būti kuo greičiau apdorojamos šiluminiu būdu, kad būtų sunaikinti visi jame esantys patogeniniai mikroorganizmai; šiluminio apdorojimo metu temperatūra turi būti nuolat registruojama; duomenys apie kiekvieną apdorotą kiaušinių produktų partiją turi būti saugomi dvejus metus, kad VMVT galėtų juos bet kada patikrinti; kiaušinių produktų partija, kuri buvo nepakankamai apdorota, gali būti nedelsiant apdorojama toje pačioje įmonėje su sąlyga, kad pakartotinai apdorotas produktas bus tinkamas žmonių maistui; jeigu nustatoma, kad po pakartotinio apdorojimo šių produktų partija netinkama žmonių maistui, ji turi būti pašalinta, kaip nurodyta 24 punkte;
25.8. jei kiaušiniai nėra apdorojami tuoj pat po sudaužymo, kiaušinių turinys turi būti laikomas tinkamomis higienos sąlygomis užšaldytas arba ne aukštesnėje kaip 4°C temperatūroje; 4°C temperatūroje kiaušinių turinys gali būti laikomas ne ilgiau kaip 48 valandas, išskyrus tuos atvejus, kai sudedamosios dalys yra becukrės;
25.9. VMVT, remdamasi Veterinarijos įstatymo 6 str. 11 punkto reikalavimais, gali leisti kiaušinių produktus išvežti iš įmonės ir apdoroti kitoje įmonėje, jeigu laikomasi šių bendrųjų sąlygų:
25.9.1. gauti kiaušinių produktai turi būti giliai sušaldyti arba atvėsinti iki + 4°C temperatūros; šiuo atveju (paskirties vietoje) jie turi būti apdorojami per 48 valandas nuo to momento, kai buvo sudaužyti kiaušiniai, iš kurių jie gauti, išskyrus tuos atvejus, kai sudedamosios dalys yra becukrės,
25.10. tolesnės perdirbimo operacijos, atliekamos po apdorojimo, turi užtikrinti, kad kiaušinių produktai nebus užteršti; skysti arba koncentruoti produktai, kurie nebuvo apdoroti tokiu būdu, kad galėtų būti laikomi aplinkos temperatūroje, turi būti išdžiovinami arba atvėsinami iki +4°C temperatūros nedelsiant arba po fermentacijos; produktai, skirti šaldyti, turi būti šaldomi tuoj pat po apdorojimo;
25.11. kiaušinių produktai turi būti laikomi temperatūroje, nurodytoje Reikalavimuose, kol jie bus naudojami kitiems maisto produktams gaminti;
VII. LABORATORINIAI TYRIMAI
26. Visos kiaušinių produktų partijos po apdorojimo turi būti patikrintos mikrobiologiškai (paėmus mėginius) ir turi atitikti tokius rodiklius:
salmonelių nėra 25 g arba ml kiaušinių produktų tiriamo kiekio;
mezofilinių aerobinių bakterijų: M = 101 1 g arba 1 ml kiaušinių produktų tiriamo kiekio;
enterobakterijų: M = 102 1 g arba 1 ml kiaušinių produktų tiriamo kiekio;
Staphylococcus aureus nėra 1 g kiaušinių produktų tiriamo kiekio;
M – bakterijų skaičiaus maksimali vertė; duomenys laikomi nepatenkinamais, jei viename ar keliuose mėginiuose esantis bakterijų skaičius yra lygus M arba didesnis už šią vertę.
27. Visos kiaušinių produktų partijos turi būti ištirtos ir turi atitikti šiuos rodiklius:
27.1. sviesto rūgšties kiekis neturi viršyti 10 mg/kg nemodifikuoto kiaušinio produkto sausojoje medžiagoje;
27.2. kad būtų užtikrintas higieniškas kiaušinių ir kiaušinių produktų tvarkymas iki apdorojimo:
27.2.1. pieno rūgšties kiekis neturi viršyti 1 000 mg/kg kiaušinio produkto sausosios medžiagos (taikoma tik neapdorotam produktui),
27.3. kiaušinių lukštų liekanų, kiaušinių polukštinių plėvelių ir kitų dalelių kiekis kiaušinių produkte neturi būti didesnis kaip 100 mg/kg kiaušinio produkto;
27.4. 6 punkte minėtų medžiagų likučių kiekis negali viršyti nustatytų norminiuose teisės aktuose: Didžiausi leistini veterinarinės medicinos preparatų likučių kiekiai gyvūniniuose maisto produktuose (Žin., 2001, Nr. 13-416) ir HN 54:2001 „Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos“ (Žin., 2002, Nr. 34 (1)-1269).
28. VMVT, vadovaudamasi Veterinarijos įstatymo 6 str. 11 punktu, nustato kiaušinių produktų:
VIII. KIAUŠINIŲ PRODUKTŲ KONTROLĖ IR PRIEŽIŪRA
30. Įmonių kontrolę vykdo VMVT. Šią kontrolę sudaro visos priemonės, kurios yra reikalingos, siekiant užtikrinti, kad kiaušinių produktų gamintojai laikytųsi šių Reikalavimų, ypač:
30.1. kiaušinių kilmės, kiaušinių produktų paskirties vietos ir 5.4 punkte minėtų duomenų tikrinimas;
IX. KIAUŠINIŲ PRODUKTŲ PAKAVIMAS
32. Kiaušinių produktai turi būti pakuojami tinkamomis higienos sąlygomis, kad būtų išvengta jų užteršimo. Konteineriai/dėžės turi atitikti visus higienos reikalavimus, įskaitant šiuos:
33. Patalpoje, kurioje laikomi konteineriai/dėžės, neturi būti dulkių ir kenkėjų; vienkartiniams konteineriams/dėžėms gaminti skirtos medžiagos negali būti laikomos ant grindų.
34. Prieš dedant kiaušinių produktus į konteinerius/dėžes, jie turi būti išvalyti; daugkartinio naudojimo konteineriai/dėžės turi būti valomi, dezinfekuojami ir skalaujami kiekvieną kartą prieš dedant į juos kiaušinių produktus.
35. Konteineriai/dėžės į gamybos patalpą turi būti gabenami laikantis higienos reikalavimų ir naudojami nedelsiant.
36. Supakavus kiaušinių produktus, konteineriai/dėžės turi būti nedelsiant uždaromi ir nugabenami į 20.1 punkte nurodytas saugojimo patalpas.
37. Kiaušinių produktams skirti konteineriai/dėžės, jei reikia, gali būti naudojami ir kitiems maisto produktams sudėti, jeigu po to jie išvalomi ir išdezinfekuojami, kad neužsiterštų kiaušinių produktai.
38. Konteineriai, kuriuose kiaušinių produktai gabenami neįpakuoti, turi atitikti visus higienos reikalavimus, ypač šiuos:
38.1. jų vidiniai paviršiai, kurie liečiasi su kiaušinių produktais, turi būti pagaminti iš lygaus paviršiaus medžiagų, kurias lengva plauti, valyti ir dezinfekuoti; jie turi būti atsparūs korozijai ir neteršti kiaušinių produktų, nesukelti jų irimo arba paveikti juslinių savybių;
38.2. jų konstrukcija turi būti tokia, kad iš jų būtų galima lengvai išimti kiaušinių produktus; jeigu jie turi čiaupus, šie turi būti lengvai nuimami, išmontuojami, plaunami, valomi ir dezinfekuojami;
38.3. jie turi būti plaunami, valomi, dezinfekuojami ir skalaujami nedelsiant po naudojimo ir, jeigu reikia, prieš naudojimą;
38.4. pripildyti konteineriai turi būti tinkamai užplombuojami (antspauduojami) ir turi likti užplombuoti visą gabenimo laiką iki atidarymo;
38.6. kiaušinių produktai gabenami konteineriais vadovaujantis Transporto priemonės maisto produktams gabenti higienos paso išdavimo, perregistravimo tvarkoje (Žin., 2002, Nr. 51-1971) bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2001 m. gruodžio 19 d. įsakymu Nr. I-44 „Dėl importuojamo maisto gabenimo“ (Žin., 2001, Nr. 110-4015) nurodytais reikalavimais.
X. LAIKYMAS
40. Kiaušinių produktai turi būti laikomi reikiamoje temperatūroje. Laikymo temperatūra turi būti nuolat registruojama, vėsinimo greitis turi būti toks, kad produktas kuo greičiau pasiektų reikiamą temperatūrą, o konteineriai/dėžės laikomi taip, kad tarp jų laisvai cirkuliuotų oras.
XI. GABENIMAS
42. Transporto priemonės ir konteineriai, skirti kiaušinių produktams gabenti, turi būti taip įrengti, kad gabenimo metu juose būtų galima palaikyti Reikalavimuose nurodytą temperatūrą. Transporto priemonėms turi būti išduotas higienos pasas, kaip nurodyta Transporto priemonės maisto produktams gabenti higienos paso išdavimo, perregistravimo tvarkoje.
43. Kiaušinių produktai, prieš išsiunčiant, turi būti paruošiami taip, kad gabenimo metu jie būtų tinkamai apsaugoti nuo bet kokio žalingo poveikio.
XII. KIAUŠINIŲ PRODUKTŲ ŽENKLINIMAS
45. Kiekviena kiaušinių produktų siunta, išsiunčiama iš įmonės, turi būti suženklinta pagal Lietuvos higienos normos HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“ (Žin., 2003, Nr. 13-530) reikalavimus ir turėti pagal Lietuvos Respublikoje galiojančią tvarką išduotus lydimuosius dokumentus bei atitikti šiuos reikalavimus:
45.1. ženklinimo etiketė turi būti įskaitoma, nenusitrinanti, jos žymėjimai lengvai iššifruojami; etiketėje turi būti:
45.1.1. sveikumo ženklas, kurio viršuje nurodytas išsiuntimo šalies trumpinys (didžiosiomis raidėmis) LT ir įmonės veterinarinio patvirtinimo numeris, apačioje – EEB, arba sveikumo ženklas, kurio viršuje nurodytas išsiuntimo šalies pavadinimas (didžiosiomis raidėmis) LIETUVA, viduryje – įmonės veterinarinio patvirtinimo numeris, apačioje – EEB;
45.1.2. nurodyta temperatūra, kurioje turi būti laikomi kiaušinių produktai, bei laikas, kurį jie gali būti laikomi tokioje temperatūroje,
XIII. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS