LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS
Į S A K Y M A S
DĖL GYVŪNAMS ŠERIAMŲ FERMENTŲ, MIKROORGANIZMŲ IR JŲ PREPARATŲ NAUDOJIMO IR PARDAVIMO
2000 m. lapkričio 27 d. Nr. 350
Vilnius
Siekdamas, kad gyvūnams šeriami fermentai, mikroorganizmai ir jų preparatai atitiktų Europos Sąjungos direktyvų reikalavimus:
1. Tvirtinu Gyvūnams šeriamų fermentų, mikroorganizmų ir jų preparatų naudojimo ir pardavimo bendruosius reikalavimus.
2. Nurodau valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms, gyvūnams pašarus gaminančioms, importuojančioms, fasuojančioms, prekiaujančioms įmonėms vadovautis patvirtintais reikalavimais.
3. Įsakymo vykdymą kontroliuoti pavedu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo skyriui.
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos direktoriaus 2000 11 27
įsakymu Nr. 350
GYVŪNAMS ŠERIAMŲ FERMENTŲ, MIKROORGANIZMŲ IR JŲ PREPARATŲ NAUDOJIMO IR PARDAVIMO BENDRIEJI REIKALAVIMAI
Gyvūnams šeriamų fermentų, mikroorganizmų ir jų preparatų naudojimo ir pardavimo bendraisiais reikalavimais (toliau – reikalavimai) vadovaujamasi ruošiantis naudoti ir parduoti Lietuvos Respublikoje fermentus, mikroorganizmus ir jų preparatus (toliau – produktai), skirtus gyvūnams šerti. Šie reikalavimai paruošti pagal ES direktyvą 93/113/EB, papildytą direktyva 97/40/EB.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
2. Reikalavimuose vartojamos tokios sąvokos:
fermentai (enzimai) – baltyminiai biologiniai katalizatoriai, reguliuojantys medžiagų apykaitos reakcijas;
mikroorganizmai – tik pro mikroskopą įžiūrimi vienaląsčiai organizmai (bakterijos, virusai, kai kurie grybai, pirmuonys, dumbliai);
fermentų ir mikroorganizmų preparatai – preparatai, į kurių sudėtį įeina fermentai, mikroorganizmai arba mikroorganizmų veiklos produktai, naudojami kaip pašarų priedai gyvūnams;
atsakingas asmuo – asmuo, kuris gamintojo įgaliotas tiekti produktą į apyvartą ir atsako už informacijos etiketėje pateikimą ir tikslumą;
tiekimas į apyvartą – gatavo ir aprobuoto pagal galiojančius reikalavimus produkto pardavimas.
II. FERMENTŲ, MIKROORGANIZMŲ IR JŲ PREPARATŲ NAUDOJIMAS
3. Lietuvos Respublikoje leidžiama naudoti ir parduoti tik tuos produktus, kurie įtraukti į Fermentų, mikroorganizmų ir jų preparatų, leidžiamų gyvūnams šerti Lietuvos Respublikoje, sąrašą.
III. FERMENTŲ, MIKROORGANIZMŲ IR JŲ PREPARATŲ APROBAVIMAS
IV. FERMENTŲ, MIKROORGANIZMŲ IR JŲ PREPARATŲ SĄRAŠAS
6. Po produkto aprobavimo Valstybinė veterinarijos preparatų inspekcija pateikia Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai produkto aprobacijos pažymėjimą ir tapatumo pasą (1 priedas), kad aprobuotas produktas būtų įtrauktas į Fermentų, mikroorganizmų ir jų preparatų, leidžiamų gyvūnams šerti Lietuvos Respublikoje, sąrašą, sudarytą pagal 2 priedą.
V. NAUDOJIMO AR PARDAVIMO UŽDRAUDIMAS
8. Jeigu įrodoma, kad aprobuotas produktas neatitinka tuo metu galiojančių reikalavimų, VMVT nurodo Valstybinei veterinarijos preparatų inspekcijai išbraukti tokį produktą iš Fermentų, mikroorganizmų ir jų preparatų, leidžiamų gyvūnams šerti Lietuvos Respublikoje, sąrašo ir informuoja apie tai pateikusią aprobuoti produktą firmą arba įgaliotą asmenį.
VI. ŽENKLINIMAS
9. Produktai, taip pat mišiniai ir kombinuotieji pašarai, į kuriuos jie įeina, gali būti parduodami tik tuo atveju, jeigu ant pakuotės, konteinerio ar etiketės yra aiškiai, įskaitomai, nenutrinamu rašalu nurodyta žemiau išdėstyta informacija, už kurią atsako gamintojas, pakuotojas, importuotojas ar platintojas, veikiantis Lietuvos Respublikoje:
9.1. fermentams ir jų preparatams:
9.1.1. specialus(-ūs) aktyviosios(-ųjų) medžiagos(-ų) pavadinimas(-ai) pagal fermentų veikimo pobūdį,
9.1.2. aktyvumo vienetai (aktyvumo vienetai (išreiškiami molių kiekiu suskaidyto per vieną minutę produkto vienam gramui fermentinio preparato) viename grame arba viename mililitre),
9.1.3. asmens, atsakingo už šio skyriaus reikalavimų vykdymą, pavardė arba veiklos pavadinimas ir adresas, kuriuo ta veikla registruota,
9.1.4. gamintojo, jeigu jis neatsako už etiketės turinį, arba veiklos pavadinimas ir veiklos registracijos adresas,
9.2. mikroorganizmams ir jų preparatams:
9.2.3. asmens, atsakingo už šio skyriaus reikalavimų vykdymą, pavardė arba veiklos pavadinimas ir adresas, kuriuo ta veikla registruota,
9.2.4. gamintojo, jeigu jis neatsako už etiketės turinį, arba veiklos pavadinimas ir veiklos registracijos adresas,
9.3. mišiniams su fermentais:
9.3.5. asmens, atsakingo už šio skyriaus reikalavimų vykdymą, pavardė arba veiklos pavadinimas ir adresas, kuriuo ta veikla registruota,
9.4. mišiniams su mikroorganizmais:
9.4.5. asmens, atsakingo už šio skyriaus reikalavimų vykdymą, pavardė arba veiklos pavadinimas ir adresas, kuriuo ta veikla registruota,
9.4.10. gamintojo, jeigu jis neatsako už etiketės turinį, arba veiklos pavadinimas ir veiklos registracijos adresas,
9.5. sudėtiniams pašarams, į kuriuos įeina fermentai:
9.5.2. aktyvumo vienetai (aktyvumo vienetai viename kilograme arba viename litre), jeigu tuos vienetus galima nustatyti pagal oficialų arba moksliškai pagrįstą metodą,
9.6. sudėtiniams pašarams, į kuriuos įeina mikroorganizmai:
1 priedas
Tapatumo pasas
(užpildo asmuo, atsakingas už produkto tiekimą į apyvartą)
1. Produkto tapatumas
Prekinis pavadinimas.
Kokybinė ir kiekybinė sudėtis:
- aktyvioji medžiaga. Jei aktyvioji medžiaga yra mišinys aiškiai nustatomų aktyviųjų komponentų, nurodyti pagrindinius komponentus;
- kiti komponentai;
- priemaišos;
- nepageidautinos medžiagos.
Gamintojo pavadinimas ir adresas arba registracijos vieta.
Gamybos vieta.
Atsakingas už produkto tiekimą į apyvartą asmuo, jo veiklos pavadinimas ir adresas arba jo veiklos registracijos vieta, jeigu jis nėra gamintojas.
2. Reikalavimai aktyviajai medžiagai
2.1. Mikroorganizmams:
- pavadinimas ir taksonominis aprašymas pagal tarptautinės nomenklatūros kodą1;
- kultūrų kolekcijos pavadinimas ir vieta, kurioje registruota ir laikoma padermė, bei registracijos numeris;
- valstybė, kurioje buvo atlikta genetinė manipuliacija;
- kolonijas sudarančių vienetų skaičius (KSV/g).
2.2. Fermentams:
- pavadinimas pagal pagrindinį fermentų veikimo pobūdį2;
- biologinės kilmės nuoroda. Jeigu fermentas mikrobinės kilmės, reikia pateikti informaciją, pagal 2.1 punkto pirmuosius du papunkčius;
- nuoroda, ar originalusis organizmas buvo genetiškai pakeistas;
- aktyvumas atsižvelgus į tam tikrų chemiškai grynų substratų tipus (išreikštas aktyvumo vienetais (išreiškiamas molių kiekiu suskaidyto per vieną minutę produkto vienam gramui fermentinio preparato) vienam gramui.
NB! Jei aktyvioji medžiaga yra aktyvių komponentų mišinys, visi komponentai turi būti apibūdinti atskirai, nurodant jų santykį mišinyje.
3. Produkto savybės
Pagrindinis poveikis:
- informacija apie poveikį;
- kiekvieno komponento būtinumo pagrindimas, jeigu medžiagą sudaro aktyvių komponentų mišinys.
Kitas poveikis (veikimas).
5. Produkto naudojimo sąlygos
Naudojimas gyvūnams šerti (gyvūnų rūšys ar kategorijos, pašarų tipas, naudojimo laikas ir t. t.).
Siūlomos dozės į premiksus ir pašarus (atitinkami biologinio aktyvumo vienetai: mikroorganizmams – KSV skaičius viename grame, fermentų preparatų – aktyvumo vienetai viename grame).
Kitos žinios apie aktyviosios medžiagos ar preparato naudojimo būdus (pašaruose, medicinoje ar veterinarijoje, pramonėje ir pan.).
Rekomendacijos dėl produkto saugumo gyvūnams, naudotojui ir aplinkai.
Jeigu reikia, nurodyti rizikos sumažinimo būdus bei apsaugos priemones gaminant ir naudojant.
6. Technologinė informacija
Produkto stabilumas:
- dėl atmosferos poveikio;
- ruošiant premiksus ir pašarus;
- premiksų ir pašarų laikymo metu;
- gamybos proceso ir metodų, taikytų produkto kokybės kontrolei gamybos metu, aprašymas.
7. Kontrolė
Analizės metodas(-ai) nustatant aktyvųjį(-iuosius) komponentą(-us):
- pačiame produkte;
- premiksuose;
- pašaruose.
2 priedas
FERMENTŲ, MIKROORGANIZMŲ IR JŲ PREPARATŲ, LEIDŽIAMŲ GYVŪNAMS ŠERTI LIETUVOS RESPUBLIKOJE, SĄRAŠAS
Prekinis pavadinimas |
Aktyvioji (-iosios) medžiaga (-os) (1) |
Aktyvumo vienetų arba KFV skaičius grame |
Pateikusi aprobuoti produktą firma arba įgaliotas asmuo (pavadinimas/pavardė, adresas) |
|
|
|
|
|
|
|
|
______________
1 Pagal „Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology“, Lodder ir Kreger van Rij „The Yeasts, a taxonomic study“, Hawksworth, Sutton ir Ainsworth „Ainsworth and Bisby’s Dictionary of the Fungi“, Raper ir Fennel „The Genus Apergillus“ ir pan.
2 Tarptautinės Biochemikų Sąjungos Nomenklatūros komiteto Fermentų klasifikavimo rekomendacijos, 1984.
1 mikroorganizmams: padermės nustatymas pagal pripažintą tarptautinį nomenklatūros kodą;
fermentams: specialus pavadinimas pagal fermentinį aktyvumą, o jeigu jie yra mikrobinės kilmės, – padermės nustatymas pagal pripažintą tarptautinės nomenklatūros kodą.