LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO

Į S A K Y M A S

 

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO
2010 M. VASARIO 10 D. ĮSAKYMO Nr. V-108 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 53:2010 „LEIDŽIAMI NAUDOTI MAISTO PRIEDAI“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2011 m. kovo 24 d. Nr. V-285

Vilnius

 

 

Įgyvendindamas 1995 m. vasario 20 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 95/2/EB dėl kitų maisto priedų, išskyrus dažiklius ir saldiklius (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 15 tomas, p. 50), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2010 m. spalio 22 d. Komisijos direktyva 2010/69/ES (OL 2010 L 279, p. 22), ir 2009 m. balandžio 23 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 2009/32/EB dėl valstybių narių įstatymų, reglamentuojančių maisto produktų ir maisto ingredientų gamyboje naudojamus ekstrahentus, suderinimo (OL 2009 L 141, p. 3) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2010 m. rugpjūčio 26 d. Komisijos direktyva 2010/59/ES (OL 2010 L 225, p. 10):

1. P a k e i č i u Lietuvos higienos normą HN 53:2010 „Leidžiami naudoti maisto priedai“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. vasario 10 d. įsakymu Nr. V-108 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 53:2010 „Leidžiami naudoti maisto priedai“ patvirtinimo“ (Žin., 2010, Nr. 21-1009):

1.1. Išdėstau preambulę taip:

„Europos Sąjungos teisės aktai, kurių nuostatos perkeltos į šią higienos normą: 1994 m. birželio 30 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos 94/35/EB dėl maisto produktuose naudojamų saldiklių (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 13 tomas, p. 288) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. gruodžio 22 d. Komisijos direktyva 2009/163/ES (OL 2009 L 344, p. 37), 2 straipsnio 1, 2 ir 4 dalys bei jos priedas; 1994 m. birželio 30 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos 94/36/EB dėl maisto produktuose naudojamų dažiklių (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 13 tomas, p. 298) 2 straipsnio 1–6, 8, 9 ir 10 dalys ir jos I–V priedai; 1995 m. vasario 20 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos 95/2/EB dėl kitų maisto priedų, išskyrus dažiklius ir saldiklius (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 15 tomas, p. 50), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2010 m. spalio 22 d. Komisijos direktyva 2010/69/ES (OL 2010 L 279, p. 22), 2 ir 4 straipsniai ir jos I–VI priedai); 2009 m. balandžio 23 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2009/32/EB dėl valstybių narių įstatymų, reglamentuojančių maisto produktų ir maisto ingredientų gamyboje naudojamus ekstrahentus, suderinimo (OL 2009 L 141, p. 3) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2010 m. rugpjūčio 26 d. Komisijos direktyva 2010/59/ES (OL 2010 L 225, p. 10)“.

1.2. Išdėstau 8 priedo įrašą „Fasuoti šviežios maltos / kapotos mėsos gaminiai“ taip:

„Fasuoti smulkintos šviežios mėsos pusgaminiai

E 261 Kalio acetatas

E 262i Natrio acetatas

E 262ii Natrio vandenilio acetatas

E 300 Askorbo rūgštis

E 301 Natrio askorbatas

E 302 Kalcio askorbatas

E 325 Natrio laktatas

E 326 Kalio laktatas

E 330 Citrinų rūgštis

E 331 Natrio citratai

E 332 Kalio citratai

E 333 Kalcio citratai

quantum satis

 

1.3. Papildau 8 priedą šiuo įrašu:

„Nearomatizuoti natūraliai rauginti grietinės gaminiai ir produktų pakaitalai, kuriuose riebalų yra ne daugiau kaip 20 %

E 406 Agaras

E 407 Karageninas

E 410 Saldžiosios ceratonijos derva

E 412 Pupenės (guaro) derva

E 415 Ksantano derva

E 440 Pektinai

E 460 Celiuliozė

E 466 Karboksimetilceliuliozė

E 471 Riebalų rūgščių monogliceridai ir digliceridai

E 1404 Oksiduotasis krakmolas

E 1410 Monokrakmolo fosfatas

E 1412 Dikrakmolo fosfatas

E 1413 Fosfatuotas dikrakmolo fosfatas

E 1414 Acetilintas dikrakmolo fosfatas

E 1420 Acetilintas krakmolas

E 1422 Acetilintas dikrakmolo adipatas

E 1440 Hidroksipropilkrakmolas

E 1442 Hidroksipropildikrakmolo fosfatas

E 1450 Krakmolo natrio oktenilsukcinatas

E 1451 Acetilintas oksiduotasis krakmolas

quantum satis

 

1.4. Papildau 9 priedo 1 dalies lentelę šiais įrašais:

„Žuvų produktų pakaitalai iš jūrinių dumblių

1000

500

 

 

 

 

Alus iš statinės, kuriame yra daugiau kaip 0,5 % fermentuojamųjų cukrų ir (arba) vaisių sulčių ar koncentruotų vaisių sulčių

200

200

 

400

 

 

Švieži nelupti citrusiniai vaisiai (tik paviršiui apdoroti)

20

 

 

 

 

 

Direktyvoje 2002/46/EB apibrėžti maisto papildai, pateikiami sausu pavidalu ir kuriuose yra vitamino A ir vitaminų A ir D derinių preparatų

 

 

 

1000 vartoti paruoštame produkte“

 

 

 

1.5. Papildau 9 priedo 2 dalies lentelę šiais įrašais:

„Mėlynės (tik Vaccinium corymbosum)

10

Cinamonas (tik Cinnamomum ceylanicum)

150“

 

1.6. 9 priedo 3 dalies lentelėje:

1.6.1. Išdėstau įrašą „E 234“ taip:

„E 234

Nizinas1)

Manų kruopų ir maniokų pudingai ir panašūs produktai

Brandintas sūris ir lydytas sūris

Clotted cream

Maskarponė

Pasterizuotas skystas kiaušinis (baltymas, trynys arba visas kiaušinis)

3 mg/kg

12,5 mg/kg

10 mg/kg

10 mg/kg

6,25 mg/l

1) Šios medžiagos tam tikruose sūriuose gali būti aptinkamos dėl fermentacijos proceso“

 

1.6.2. Išdėstau įrašą „E 242“ taip:

„E 242

Dimetildi-karbonatas

Nealkoholiniai aromatizuoti gėrimai

Nealkoholinis vynas

Koncentruota skysta arbata

250 mg/l (pridedamas kiekis, likučių nėra)

 

 

Sidras, kriaušių sidras ir vaisių vynas

Sumažinto alkoholio kiekio vynas

Vyno gėrimai ir kiti Reglamente (EEB) Nr. 1601/91 numatyti produktai

250 mg/l (pridedamas kiekis, likučių nėra)“

 

1.7. Papildau 9 priedo 4 dalies lentelę po įrašo „E 316“ šiuo „E 392“ įrašu:

 

„E 392

Rozmarinų ekstraktai

Aliejus (išskyrus pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų ir alyvuogių aliejų) ir riebalai, kuriuose polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekis yra didesnis kaip 15 % m/m viso riebalų rūgščių kiekio, vartojami termiškai neapdorotuose maisto produktuose

30 mg/kg (išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu) išreikšta pagal riebalų kiekį

 

 

Žuvų taukai ir dumblių aliejus

Lydyti taukai, galvijų, naminių paukščių, avių ir kiaulių riebalai

Riebalai ir aliejai, vartojami termiškai apdorotų maisto produktų gamybai

Kepamasis aliejus ir kepamieji riebalai, išskyrus alyvuogių aliejų ir alyvuogių išspaudų aliejų

Užkandžiai (užkandžiai iš javų, bulvių arba krakmolo)

50 mg/kg

(išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu) išreikšta pagal riebalų kiekį

 

 

Padažai

100 mg/kg

(išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu) išreikšta pagal riebalų kiekį

 

 

Smulkūs konditerijos kepiniai

200 mg/kg

(išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu) išreikšta pagal riebalų kiekį

 

 

Maisto papildai, kaip apibrėžta HN 17

400 mg/kg

(išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu)

 

 

Dehidratuotos bulvės

Kiaušinių produktai

Kramtomoji guma

200 mg/kg

(išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu)

 

 

Pieno milteliai, naudojami prekybos automatuose

Pagardai ir uždarai

Perdirbti riešutai

200 mg/kg

(išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu) išreikšta pagal riebalų kiekį

 

 

Sausos sriubos ir sultiniai

50 mg/kg

(išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu)

 

 

Dehidratuota mėsa

150 mg/kg

(išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu)

 

 

Mėsos ir žuvies gaminiai, išskyrus dehidratuotą mėsą ir džiovintą dešrą

150 mg/kg

(išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu) išreikšta pagal riebalų kiekį

 

 

Džiovinta dešra

100 mg/kg

(išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu)

 

 

Kvapiosios medžiagos

1000 mg/kg (išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu)

 

 

Sausasis pienas valgomiesiems ledams gaminti

30 mg/kg

(išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu)“

 

1.8. 10 priede:

1.8.1. Papildau įrašą „E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451, E 452“ šia eilute:

 

 

„Sportiniai gėrimai, kuriuose yra išrūgų baltymų

4 g/kg“

 

1.8.2. Papildau prieš įrašą „E 432“ šiuo „E 427“ įrašu:

„E 427

Kasijos derva

Valgomieji ledai

Rauginti pieno produktai, išskyrus nearomatizuotus natūraliai raugintus pieno produktus

Desertai ir panašūs gaminiai iš pieno

Įdarai, garnyrai ir glaistai smulkiems konditerijos kepiniams ir desertams

Lydytas sūris

Padažai ir salotų padažai

Sausos sriubos ir sultiniai

2500 mg/kg

 

 

Termiškai apdoroti mėsos gaminiai

1500 mg/kg“

 

1.8.3. Išdėstau „E 901, E 902, E 904“ įrašą taip:

„E 901

Bičių vaškas, baltas ir geltonas

Glazūros medžiagos, naudojamos tik šių produktų paviršiui apdoroti:

quantum satis

E 902

Kandelila vaškas

konditerijos gaminiai (įskaitant šokoladą)

 

E 904

Šelakas

konditerijos kepiniai, glaistyti šokoladu

užkandžiai

riešutai

kavos pupelės

 

 

 

Maisto papildai, kaip apibrėžta HN 17

quantum satis

 

 

Švieži citrusiniai vaisiai, melionai, obuoliai, kriaušės, persikai ir ananasai (tik paviršiui apdoroti)

quantum satis

 

 

Valgomųjų ledų pripildyti fasuoti vafliai (tik E 901)

quantum satis

 

 

Kvapiosios medžiagos nealkoholiniuose aromatizuotuose gėrimuose (tik E 901)

0,2 g/kg aromatizuotuose gėrimuose“

 

1.8.4. Papildau po įrašo „E 959“ šiuo „E 961“ įrašu:

„E 961

Neotamas

Iš vandens pagaminti aromatizuoti gėrimai, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus

2 mg/l kaip aromato ir skonio stipriklis

Iš pieno ir pieno gaminių arba vaisių sulčių pagaminti gėrimai, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus

2 mg/l kaip aromato ir skonio stipriklis

Užkandžiai: tam tikrų aromatų gatavi, fasuoti, sausi, pikantiški krakmolo produktai ir priedais padengti riešutai

2 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis

Konditerijos gaminiai iš krakmolo, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus

3 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis

Gaivinamosios pastilės arba dražė be cukraus

3 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis

Stipriai aromatizuotos gaivinamosios pastilės be cukraus

3 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis

Kramtomoji guma su cukrumi

3 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis

Džemai, želė ir marmeladai, turintys mažiau kalorijų

2 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis

Padažai

2 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis

Skystieji maisto papildai, kaip apibrėžta HN 17

2 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis

Kietieji maisto papildai, kaip apibrėžta HN 17

2 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis

Maisto papildai, apibrėžti HN 17, kurių pagrindinės sudėtinės dalys yra vitaminai ir (arba) mineralinės medžiagos, pateikiami kaip sirupai arba nekramtomu pavidalu

2 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis“

 

1.8.5. Papildau po įrašo „E 1202“ šiuo „E 1203“ įrašu:

„E 1203

Polivinilo alkoholis

Maisto papildai, kaip apibrėžta HN 17, kapsulėmis ir tabletėmis

18 g/kg“

 

1.8.6. Išdėstau įrašą „E 1505“ taip:

„E 1505

Trietilcitratas

Maisto papildai, kaip apibrėžta HN 17, kapsulėmis ir tabletėmis

Sausas kiaušinio baltymas

3,5 g/kg

quantum satis

 

1.8.7. Papildau po įrašo „E 1452“ šiuo „E 1521“ įrašu:

„E 1521

Polietilenglikolis

Maisto papildai, kaip apibrėžta HN 17, kapsulėmis ir tabletėmis

10 g/kg“

 

1.9. Išdėstau 12 priedo įrašą „Polietilenglikolis 6000“ taip:

„E 1521

Polietilenglikolis

Saldikliai“

 

1.10. Papildau 11 priedo 3 dalį po įrašo „E 526“ šiuo „E 920“ įrašu:

„E 920

L-cisteinas

Kūdikiams ir mažiems vaikams skirti sausainiai

1 g/kg“

 

1.11. Papildau 13 priedo 2 dalį šia eilute:

„Dimetileteris

Gyvūninių baltyminių produktų, iš kurių pašalinti riebalai, gamyba

0,009 mg/kg baltyminiame produkte, iš kurio pašalinti riebalai“

 

1.12. Papildau 13 priedo 3 dalį šiomis eilutėmis:

„Metanolis

1,5 mg/kg

2-propanolis

1 mg/kg“

 

2. N u s t a t a u, kad šio įsakymo nuostatas atitinkančiais produktais gali būti prekiaujama nuo įsakymo įsigaliojimo dienos.

3. P a v e d u įsakymo vykdymo kontrolę viceministrui pagal administruojamą sritį.

 

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                           RAIMONDAS ŠUKYS