LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO
2010 M. VASARIO 10 D. ĮSAKYMO Nr. V-108 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 53:2010 „LEIDŽIAMI NAUDOTI MAISTO PRIEDAI“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2011 m. kovo 24 d. Nr. V-285
Vilnius
Įgyvendindamas 1995 m. vasario 20 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 95/2/EB dėl kitų maisto priedų, išskyrus dažiklius ir saldiklius (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 15 tomas, p. 50), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2010 m. spalio 22 d. Komisijos direktyva 2010/69/ES (OL 2010 L 279, p. 22), ir 2009 m. balandžio 23 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 2009/32/EB dėl valstybių narių įstatymų, reglamentuojančių maisto produktų ir maisto ingredientų gamyboje naudojamus ekstrahentus, suderinimo (OL 2009 L 141, p. 3) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2010 m. rugpjūčio 26 d. Komisijos direktyva 2010/59/ES (OL 2010 L 225, p. 10):
1. P a k e i č i u Lietuvos higienos normą HN 53:2010 „Leidžiami naudoti maisto priedai“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. vasario 10 d. įsakymu Nr. V-108 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 53:2010 „Leidžiami naudoti maisto priedai“ patvirtinimo“ (Žin., 2010, Nr. 21-1009):
1.1. Išdėstau preambulę taip:
„Europos Sąjungos teisės aktai, kurių nuostatos perkeltos į šią higienos normą: 1994 m. birželio 30 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos 94/35/EB dėl maisto produktuose naudojamų saldiklių (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 13 tomas, p. 288) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. gruodžio 22 d. Komisijos direktyva 2009/163/ES (OL 2009 L 344, p. 37), 2 straipsnio 1, 2 ir 4 dalys bei jos priedas; 1994 m. birželio 30 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos 94/36/EB dėl maisto produktuose naudojamų dažiklių (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 13 tomas, p. 298) 2 straipsnio 1–6, 8, 9 ir 10 dalys ir jos I–V priedai; 1995 m. vasario 20 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos 95/2/EB dėl kitų maisto priedų, išskyrus dažiklius ir saldiklius (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 15 tomas, p. 50), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2010 m. spalio 22 d. Komisijos direktyva 2010/69/ES (OL 2010 L 279, p. 22), 2 ir 4 straipsniai ir jos I–VI priedai); 2009 m. balandžio 23 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2009/32/EB dėl valstybių narių įstatymų, reglamentuojančių maisto produktų ir maisto ingredientų gamyboje naudojamus ekstrahentus, suderinimo (OL 2009 L 141, p. 3) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2010 m. rugpjūčio 26 d. Komisijos direktyva 2010/59/ES (OL 2010 L 225, p. 10)“.
1.2. Išdėstau 8 priedo įrašą „Fasuoti šviežios maltos / kapotos mėsos gaminiai“ taip:
„Fasuoti smulkintos šviežios mėsos pusgaminiai |
E 261 Kalio acetatas E 262i Natrio acetatas E 262ii Natrio vandenilio acetatas E 300 Askorbo rūgštis E 301 Natrio askorbatas E 302 Kalcio askorbatas E 325 Natrio laktatas E 326 Kalio laktatas E 330 Citrinų rūgštis E 331 Natrio citratai E 332 Kalio citratai E 333 Kalcio citratai |
quantum satis“ |
1.3. Papildau 8 priedą šiuo įrašu:
„Nearomatizuoti natūraliai rauginti grietinės gaminiai ir produktų pakaitalai, kuriuose riebalų yra ne daugiau kaip 20 % |
E 406 Agaras E 407 Karageninas E 410 Saldžiosios ceratonijos derva E 412 Pupenės (guaro) derva E 415 Ksantano derva E 440 Pektinai E 460 Celiuliozė E 466 Karboksimetilceliuliozė E 471 Riebalų rūgščių monogliceridai ir digliceridai E 1404 Oksiduotasis krakmolas E 1410 Monokrakmolo fosfatas E 1412 Dikrakmolo fosfatas E 1413 Fosfatuotas dikrakmolo fosfatas E 1414 Acetilintas dikrakmolo fosfatas E 1420 Acetilintas krakmolas E 1422 Acetilintas dikrakmolo adipatas E 1440 Hidroksipropilkrakmolas E 1442 Hidroksipropildikrakmolo fosfatas E 1450 Krakmolo natrio oktenilsukcinatas E 1451 Acetilintas oksiduotasis krakmolas |
quantum satis“ |
1.4. Papildau 9 priedo 1 dalies lentelę šiais įrašais:
„Žuvų produktų pakaitalai iš jūrinių dumblių |
1000 |
500 |
|
|
|
|
Alus iš statinės, kuriame yra daugiau kaip 0,5 % fermentuojamųjų cukrų ir (arba) vaisių sulčių ar koncentruotų vaisių sulčių |
200 |
200 |
|
400 |
|
|
Švieži nelupti citrusiniai vaisiai (tik paviršiui apdoroti) |
20 |
|
|
|
|
|
Direktyvoje 2002/46/EB apibrėžti maisto papildai, pateikiami sausu pavidalu ir kuriuose yra vitamino A ir vitaminų A ir D derinių preparatų |
|
|
|
1000 vartoti paruoštame produkte“ |
|
|
1.5. Papildau 9 priedo 2 dalies lentelę šiais įrašais:
„Mėlynės (tik Vaccinium corymbosum) |
10 |
Cinamonas (tik Cinnamomum ceylanicum) |
150“ |
1.6. 9 priedo 3 dalies lentelėje:
1.6.1. Išdėstau įrašą „E 234“ taip:
„E 234 |
Nizinas1) |
Manų kruopų ir maniokų pudingai ir panašūs produktai Brandintas sūris ir lydytas sūris Clotted cream Maskarponė Pasterizuotas skystas kiaušinis (baltymas, trynys arba visas kiaušinis) |
3 mg/kg 12,5 mg/kg 10 mg/kg 10 mg/kg 6,25 mg/l |
1) Šios medžiagos tam tikruose sūriuose gali būti aptinkamos dėl fermentacijos proceso“ |
1.6.2. Išdėstau įrašą „E 242“ taip:
„E 242 |
Dimetildi-karbonatas |
Nealkoholiniai aromatizuoti gėrimai Nealkoholinis vynas Koncentruota skysta arbata |
250 mg/l (pridedamas kiekis, likučių nėra) |
|
|
Sidras, kriaušių sidras ir vaisių vynas Sumažinto alkoholio kiekio vynas Vyno gėrimai ir kiti Reglamente (EEB) Nr. 1601/91 numatyti produktai |
250 mg/l (pridedamas kiekis, likučių nėra)“ |
1.7. Papildau 9 priedo 4 dalies lentelę po įrašo „E 316“ šiuo „E 392“ įrašu:
„E 392 |
Rozmarinų ekstraktai |
Aliejus (išskyrus pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų ir alyvuogių aliejų) ir riebalai, kuriuose polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekis yra didesnis kaip 15 % m/m viso riebalų rūgščių kiekio, vartojami termiškai neapdorotuose maisto produktuose |
30 mg/kg (išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu) išreikšta pagal riebalų kiekį |
|
|
Žuvų taukai ir dumblių aliejus Lydyti taukai, galvijų, naminių paukščių, avių ir kiaulių riebalai Riebalai ir aliejai, vartojami termiškai apdorotų maisto produktų gamybai Kepamasis aliejus ir kepamieji riebalai, išskyrus alyvuogių aliejų ir alyvuogių išspaudų aliejų Užkandžiai (užkandžiai iš javų, bulvių arba krakmolo) |
50 mg/kg (išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu) išreikšta pagal riebalų kiekį |
|
|
Padažai |
100 mg/kg (išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu) išreikšta pagal riebalų kiekį |
|
|
Smulkūs konditerijos kepiniai |
200 mg/kg (išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu) išreikšta pagal riebalų kiekį |
|
|
Maisto papildai, kaip apibrėžta HN 17 |
400 mg/kg (išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu) |
|
|
Dehidratuotos bulvės Kiaušinių produktai Kramtomoji guma |
200 mg/kg (išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu) |
|
|
Pieno milteliai, naudojami prekybos automatuose Pagardai ir uždarai Perdirbti riešutai |
200 mg/kg (išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu) išreikšta pagal riebalų kiekį |
|
|
Sausos sriubos ir sultiniai |
50 mg/kg (išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu) |
|
|
Dehidratuota mėsa |
150 mg/kg (išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu) |
|
|
Mėsos ir žuvies gaminiai, išskyrus dehidratuotą mėsą ir džiovintą dešrą |
150 mg/kg (išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu) išreikšta pagal riebalų kiekį |
|
|
Džiovinta dešra |
100 mg/kg (išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu) |
|
|
Kvapiosios medžiagos |
1000 mg/kg (išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu) |
|
|
Sausasis pienas valgomiesiems ledams gaminti |
30 mg/kg (išreikšta karnozolio ir karnozolio rūgščių bendru kiekiu)“ |
1.8. 10 priede:
1.8.1. Papildau įrašą „E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451, E 452“ šia eilute:
|
|
„Sportiniai gėrimai, kuriuose yra išrūgų baltymų |
4 g/kg“ |
1.8.2. Papildau prieš įrašą „E 432“ šiuo „E 427“ įrašu:
„E 427 |
Kasijos derva |
Valgomieji ledai Rauginti pieno produktai, išskyrus nearomatizuotus natūraliai raugintus pieno produktus Desertai ir panašūs gaminiai iš pieno Įdarai, garnyrai ir glaistai smulkiems konditerijos kepiniams ir desertams Lydytas sūris Padažai ir salotų padažai Sausos sriubos ir sultiniai |
2500 mg/kg |
|
|
Termiškai apdoroti mėsos gaminiai |
1500 mg/kg“ |
1.8.3. Išdėstau „E 901, E 902, E 904“ įrašą taip:
„E 901 |
Bičių vaškas, baltas ir geltonas |
Glazūros medžiagos, naudojamos tik šių produktų paviršiui apdoroti: |
quantum satis |
E 902 |
Kandelila vaškas |
konditerijos gaminiai (įskaitant šokoladą) |
|
E 904 |
Šelakas |
konditerijos kepiniai, glaistyti šokoladu užkandžiai riešutai kavos pupelės |
|
|
|
Maisto papildai, kaip apibrėžta HN 17 |
quantum satis |
|
|
Švieži citrusiniai vaisiai, melionai, obuoliai, kriaušės, persikai ir ananasai (tik paviršiui apdoroti) |
quantum satis |
|
|
Valgomųjų ledų pripildyti fasuoti vafliai (tik E 901) |
quantum satis |
|
|
Kvapiosios medžiagos nealkoholiniuose aromatizuotuose gėrimuose (tik E 901) |
0,2 g/kg aromatizuotuose gėrimuose“ |
1.8.4. Papildau po įrašo „E 959“ šiuo „E 961“ įrašu:
„E 961 |
Neotamas |
Iš vandens pagaminti aromatizuoti gėrimai, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus |
2 mg/l kaip aromato ir skonio stipriklis |
Iš pieno ir pieno gaminių arba vaisių sulčių pagaminti gėrimai, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus |
2 mg/l kaip aromato ir skonio stipriklis |
||
Užkandžiai: tam tikrų aromatų gatavi, fasuoti, sausi, pikantiški krakmolo produktai ir priedais padengti riešutai |
2 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis |
||
Konditerijos gaminiai iš krakmolo, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus |
3 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis |
||
Gaivinamosios pastilės arba dražė be cukraus |
3 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis |
||
Stipriai aromatizuotos gaivinamosios pastilės be cukraus |
3 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis |
||
Kramtomoji guma su cukrumi |
3 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis |
||
Džemai, želė ir marmeladai, turintys mažiau kalorijų |
2 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis |
||
Padažai |
2 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis |
||
Skystieji maisto papildai, kaip apibrėžta HN 17 |
2 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis |
||
Kietieji maisto papildai, kaip apibrėžta HN 17 |
2 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis |
||
Maisto papildai, apibrėžti HN 17, kurių pagrindinės sudėtinės dalys yra vitaminai ir (arba) mineralinės medžiagos, pateikiami kaip sirupai arba nekramtomu pavidalu |
2 mg/kg kaip aromato ir skonio stipriklis“ |
1.8.5. Papildau po įrašo „E 1202“ šiuo „E 1203“ įrašu:
„E 1203 |
Polivinilo alkoholis |
Maisto papildai, kaip apibrėžta HN 17, kapsulėmis ir tabletėmis |
18 g/kg“ |
1.8.6. Išdėstau įrašą „E 1505“ taip:
„E 1505 |
Trietilcitratas |
Maisto papildai, kaip apibrėžta HN 17, kapsulėmis ir tabletėmis Sausas kiaušinio baltymas |
3,5 g/kg quantum satis“ |
1.9. Išdėstau 12 priedo įrašą „Polietilenglikolis 6000“ taip:
„E 1521 |
Polietilenglikolis |
Saldikliai“ |
1.10. Papildau 11 priedo 3 dalį po įrašo „E 526“ šiuo „E 920“ įrašu:
„E 920 |
L-cisteinas |
Kūdikiams ir mažiems vaikams skirti sausainiai |
1 g/kg“ |
1.11. Papildau 13 priedo 2 dalį šia eilute:
„Dimetileteris |
Gyvūninių baltyminių produktų, iš kurių pašalinti riebalai, gamyba |
0,009 mg/kg baltyminiame produkte, iš kurio pašalinti riebalai“ |
2. N u s t a t a u, kad šio įsakymo nuostatas atitinkančiais produktais gali būti prekiaujama nuo įsakymo įsigaliojimo dienos.