MUITINĖS DEPARTAMENTO PREKIŲ KLASIFIKAVIMO KOMISIJA
A K T A S
DĖL MUITINĖS DEPARTAMENTO PREKIŲ KLASIFIKAVIMO KOMISIJA 1998 M. GEGUŽĖS 4 D. IŠVADOS NR. 25 „DĖL PAŠARŲ MAISTINIŲ IR GYDOMŲJŲ PRIEDŲ BEI PREMIKSŲ KLASIFIKAVIMO“ NAUJOS REDAKCIJOS
2001 m. kovo 7 d. Nr. 1/2001
Vilnius
Muitinės departamento Prekių klasifikavimo komisija, vadovaudamasi Muitinės departamento 1997 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. 337 patvirtintų Muitinės departamento Prekių klasifikavimo komisijos nuostatų (Žin., 1997, Nr. 95-2409) 6 punktu,
1. Išdėsto Muitinės departamento Prekių klasifikavimo komisijos 1998 m. gegužės 4 d. išvadą Nr. 25 „Dėl pašarų maistinių ir gydomųjų priedų bei premiksų klasifikavimo“ (Žin., 1998, Nr. 44-1239) nauja redakcija (pridedama).
Muitinės departamento
Prekių klasifikavimo komisijos
1998 m. gegužės 4 d. išvada Nr. 25
(2001 m. kovo 7 d. Nr. 1/2001 akto
redakcija)
MUITINĖS DEPARTAMENTO PREKIŲ KLASIFIKAVIMO KOMISIJA IŠVADA
DĖL PAŠARŲ MAISTINIŲ IR GYDOMŲJŲ PRIEDŲ BEI PREMIKSŲ KLASIFIKAVIMO
Pašarų maistiniai ir gydomieji priedai bei premiksai klasifikuojami pagal tokią schemą:
Šioje schemoje vartojamos sąvokos:
1. Medžiagų grupės:
1.1. aktyvieji komponentai – vitaminai, provitaminai, amino rūgštys, vaistinės medžiagos, fermentai, mikroelementai, emulsikliai, kvapiosios ir apetitą skatinančios medžiagos. Jie gerina virškinimą, užtikrina gerą maisto medžiagų pasisavinimą bei palankiai veikia gyvūnų sveikatą;
2. Nešiklis – vartojamas kaip terpė ir sudarytas iš vienos ar kelių organinių maistinių medžiagų (sojos ar kt. miltų, rupinių ar kt.) ar iš neorganinių medžiagų (kreidos, fosfatų ir kt.).
4. Premiksai – pramoninės gamybos aktyviųjų komponentų mišiniai, vartojami pašarams papildyti toliau išvardintomis medžiagomis. Premiksai sudaryti iš tam tikro skaičiaus medžiagų (kartais vadinamų priedais), kurių rūšis ir santykis priklauso nuo paskirties ir gyvūnų rūšies bei amžiaus. Premikso sudėtyje turi būti bent po vieną kiekvienos grupės medžiagą ir nešiklis.
6. Baltyminiai koncentratai – daugiakomponenčiai mišiniai, turintys nustatytą kiekį baltymų, taip pat vitaminų, makro ir mikro elementų ir kitų aktyviųjų komponentų.