LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS
ĮSAKYMAS
DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2003 M. GRUODŽIO 15 D. ĮSAKYMO NR. B1-957 „DĖL SPECIALIŲJŲ REIKALAVIMŲ ŪKIAMS, GAMINANTIEMS PIENO PRODUKTUS, PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2004 m. sausio 22 d. Nr. B1-69
Vilnius
Iš dalies keičiu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d. įsakymą Nr. B1-957 „Dėl Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems pieno produktus, patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 124-5662):
1. Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems pieno produktus (toliau – Reikalavimai) 8 ir 10 punktuose vietoj žodžių „LST 1137:1997“ įrašau žodžius „LST 1137:2003“.
2. Išdėstau Reikalavimų 13 punktą taip:
„13. Žalio pieno sudėties ir kokybės rodikliai tiriami įgaliotoje laboratorijoje ne rečiau kaip kartą per metų ketvirtį. Mėginius paima veterinarijos gydytojas arba asmuo, turintis kvalifikacijos pažymėjimą, išduotą remiantis VMVT direktoriaus 2000 m. rugpjūčio 24 d. įsakymu Nr. 220 „Dėl Pieno supirkėjų atestavimo ir kvalifikacijos pažymėjimų išdavimo tvarkos“ (Žin., 2000, Nr. 72-2250). Mėginiai imami vadovaujantis žemės ūkio ministro 1999 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. 287 patvirtinta Žalio pieno pirminių rodiklių įvertinimo instrukcija. Už mėginių paėmimą, pristatymą į įgaliotą laboratoriją bei atliktus tyrimus apmoka gamintojas.“.
3. Išdėstau Reikalavimų 14 punktą taip:
„14. Pagamintos produkcijos mikrobiologiniai rodikliai tiriami vieną kartą per mėnesį atestuotoje laboratorijoje. Teritorinės VMVT turi teisę leisti pieno produktų gamintojui, esant mažai produktų gamybai bei neigiamiems žalio pieno, produkcijos, vandens laboratoriniams tyrimams, tirti produkciją vieną kartą per metų ketvirtį; esant teigiamiems laboratoriniams tyrimams ar tikrinimo metu nustačius sanitarijos, higienos pažeidimų, produkcijos mikrobiologiniai rodikliai tiriami vieną kartą per mėnesį.“.
4. Išdėstau Reikalavimų 22 punktą taip:
5. Išdėstau Reikalavimų 23 punktą taip:
6. Išdėstau Reikalavimų 28 punktą taip:
„28. Teritorinės VMVT privalo suregistruoti visus pieno produktų gamintojus, parduodančius produktus tiesiogiai vartotojams, ir sąrašus pateikti VĮ „Pieno tyrimai“, nurodant gamintojo vardą, pavardę, adresą ir GLVK (gyvulio laikymo vietos kodas). Kiekvienam pieno produktų gamintojui suteikiama teisė gaminti tik tam tikros rūšies pieno produktus.“.
7. Išdėstau Reikalavimų 29 punktą taip:
Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems
pieno produktus,
1 priedas (Valstybinės maisto ir veterinarijos
Tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d.
įsakymo Nr. B1-957 nauja redakcija)
PIENO PRODUKTŲ MIKROBIOLOGINIAI RODIKLIAI
(mėginiai imami pagal LST EN ISO 707)
1. Privalomieji tyrimai patogeniniams mikroorganizmams ištirti:
Mikroorganizmų rūšys |
Produktas |
Standartas (ml, g) (1) |
Salmonella spp.
|
Visi pieno produktai |
Nėra 1 g: n=5, c=0 |
2. Analitiniai tyrimai higienos būklei įvertinti:
Mikroorganizmų rūšys |
Produktas |
Standartas (ml, g) (1) |
Staphylococcus aureus (tiriama kartą per pusę metų)
|
Iš žalio ir termizuoto pieno pagamintas sūris
Minkštas sūris (pagamintas iš termiškai apdoroto pieno)
Šviežias sūris, šaldyti pieno produktai
|
m = 1000 M = 10000 n = 5 c = 2 m = 100 M = 1000 n = 5 c = 2 m = 10 M = 100 n = 5 c = 2 |
3. Kitų mikroorganizmų tyrimai:
Mikroorganizmų rūšys |
Produktas |
Standartas (ml, g) (1) |
Koliforminės bakterijos
|
Skysti pieno produktai
Sviestas, pagamintas iš pasterizuoto pieno ar grietinės
Minkštas sūris (pagamintas iš termiškai apdoroto pieno)
Šaldyti pieno produktai
|
m = 0 M = 5 n = 5 c = 2 m = 0 M = 10 n = 5 c = 2 m = 10000 M = 100000 n = 5 c = 2 m = 10 M = 100 n = 5 c = 2 |
Bendras bakterijų skaičius (nustačius sanitarijos, higienos pažeidimų) |
Skysti termiškai apdoroti nefermentiniai pieno produktai
Šaldyti pieno produktai |
m = 50000 M = 100000 n = 5 c = 2 m = 100000 M = 500000 n = 5 c = 2 |
4. Galutiniam vartojimui skirtas pasterizuotas fasuotas gyvulių pienas turi atitikti šiuos rodiklius:
Mikroorganizmų rūšys |
Standartas (ml, g) (1) |
Patogeniniai mikroorganizmai |
Nėra 25 g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0 |
Koliforminės bakterijos (1 ml) Po penkių dienų inkubacijos, esant 6°C |
n = 5, c = 1, m = 0, M = 5 |
Bendras bakterijų skaičius (1 ml) Po inkubacijos, esant 21 °C |
n = 5, c = 1, m = 5 x 104, M = 5 x 105 |
(1): n – mėginių, reikalingų mikrobiologinei analizei atlikti, skaičius;
m – ribinis bakterijų skaičius; rezultatas laikomas nepatenkinamu, jeigu bakterijų skaičius visuose mėginiuose viršija „m“;
M – maksimalus bakterijų skaičius; rezultatas laikomas nepatenkinamu, kai viename ar daugiau mėginių bakterijų skaičius yra lygus „M“ arba jį viršija;
c – mėginių skaičius, kuriuose bakterijų skaičius gali būti tarp „m“ ir „M“; rezultatas laikomas nepatenkinamu, jeigu bakterijų skaičius kituose mėginiuose yra didesnis už „m“.
______________
Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems
pieno produktus,
2 priedas (Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d.
įsakymo Nr. B1-957 nauja redakcija)
___________________________________________________
(įstaigos pavadinimas)
PIENO ŪKIO GAMYBINIŲ PATALPŲ PATIKROS AKTAS
200 Nr. _________
_____________
(vieta)
Vadovaudamasis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d. įsakymu
Nr. B1-957 „Dėl Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems pieno produktus, patvirtinimo“, , |
(nurodyti vardą, pavardę, pareigas)
dalyvaujant ______________________________________________________________________ ,
(nurodyti vardą, pavardę, pareigas)
_______________________ pieno ūkyje:_______________________________________________________
(tikrinimo laikotarpis)
_________________________________________________________ - tikrino gamybines patalpas.
(pieno ūkio pavadinimas, adresas, savininkas, gyvulių laikymo vietos kodas)
REIKALAVIMAI ŽALIAM PIENUI |
TAIP |
NE |
PASTABOS |
Asmenys, dalyvaujantys ruošiant pieną ir pieno produktus, pasitikrinę sveikatą |
|
|
|
Gamybai naudojamas pienas: a) šiltas pienas praėjus 2 valandoms po melžimo b) atšaldytas iki + 8 °C |
|
|
|
Gamybai naudojamas aukščiausios arba pirmos rūšies žalias pienas |
|
|
|
Pieno produktai gaminami tik iš savo ūkyje laikomų gyvulių žalio pieno |
|
|
|
ŽALIO PIENO, PRODUKTŲ BEI VANDENS LABORATORINIŲ TYRIMŲ TVARKA |
|
|
|
Produkcijos mikrobiologiniai parametrai tiriami vieną kartą per mėnesį arba metų ketvirtį |
|
|
|
Žalio pieno sudėties ir kokybės rodikliai tiriami vieną kartą per ketvirtį |
|
|
|
Vandens mikrobiologiniai bei cheminiai tyrimai atliekami vieną kartą per metus |
|
|
|
Bent kartą per pusmetį tiriami produktų mikrobiologiniai rodikliai |
|
|
|
Atliktos korekcinės priemonės gavus neigiamą tyrimų atsakymą iš laboratorijos |
|
|
|
REIKALAVIMAI GAMYBAI IR PATALPOMS |
|
|
|
Gamybos patalpos pakankamo dydžio, suprojektuotos ir įrengtos taip, kad būtų išvengta žaliavų ir produktų užteršimo. Patalpose: |
|
|
|
a) sienos lygios, šviesios, lengvai valomos bei dezinfekuojamos |
|
|
|
b) grindys lengvai valomos, dezinfekuojamos, lygios, su nutekėjimu į kanalizacijos šulinėlius |
|
|
|
c) lubos lygios, lengvai valomos |
|
|
|
d) įrenginiai ir inventorius, besiliečiantys su žaliavomis ir produktais, pagaminti iš korozijai atsparių medžiagų, lengvai valomi ir dezinfekuojami |
|
|
|
e) yra pakankamas natūralus arba dirbtinis apšvietimas |
|
|
|
f) yra priemonių darbo įrankiams, įrengimams ir inventoriui valyti bei dezinfekuoti |
|
|
|
g) yra tinkami įtaisai, apsaugantys nuo kenkėjų |
|
|
|
h) yra nuotekų šalinimo sistema, atitinkanti higienos reikalavimus |
|
|
|
i) jeigu reikia, yra persirengimo patalpos su lygiomis, neperšlampamomis, plovimui atspariomis sienomis, grindimis, praustuvu, taip pat tualetas su nuskalaujamu vandeniu |
|
|
|
j) yra atskira vieta arba patalpa valymo ir priežiūros priemonėms laikyti |
|
|
|
k) yra atskira vieta ar patalpa cheminėms medžiagoms sandėliuoti |
|
|
|
l) jeigu reikia, yra patalpa ar šaldymo įrenginys žaliavoms ir produktams laikyti numatytoje temperatūroje |
|
|
|
m) yra pakankamas kiekis įrenginių su karštu ir šaltu arba sumaišytu iki reikiamos temperatūros tekančiu vandeniu rankoms plauti ir dezinfekuoti; prie praustuvų yra valymo, dezinfekavimo ir higieniškų rankų sausinimo priemonių |
|
|
|
n) pakavimo, fasavimo medžiagoms sandėliuoti yra atskira vieta ar patalpa |
|
|
|
Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu, atitinka HN 16:2001 |
|
|
|
Aprūpinama geriamuoju vandeniu, atitinkančiu HN 24:2003 |
|
|
|
Tvarkoma dokumentacija
|
|
|
|
Pieno produktai suženklinami (pagal reikalavimus) |
|
|
|
REIKALAVIMAI PREKYBAI |
|
|
|
Pieno produktai ūkyje parduodami tik iš specialiai įrengtos, higienos sąlygas atitinkančios patalpos, turinčios šaldymo įrenginius |
|
|
|
Tvarkoma pieno ir pieno produktų mėnesinė bei gyvulių registravimo apskaita |
|
|
|
Transporto priemonės produktams vežti atitinka higienos sąlygas, užtikrinami temperatūros režimai
|
|
|
|
Patikrinimo metu nustatyti kiti pažeidimai:
|
|||
Patikrinimo išvada:
|
Surašyti akto ___ egzemplioriai ir perduoti:
1. ___________________________________________.
2. ___________________________________________.
3. ___________________________________________.
Tikrino:
_____________________________________ _______________________________________________________________________________
(pareigos) (parašas) (vardas, pavardė)
Dalyvavo:
_____________________________________ _______________________________________________________________________________
(pareigos) (parašas) (vardas, pavardė)
Su aktu susipažinau ir 1 egzempliorių gavau:
Pieno ūkio savininkas ar įgaliotas asmuo
________________________________
(parašas)
________________________________
(vardas, pavardė)
200 – –
______________
Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems
pieno produktus,
3 priedas
_________________________VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA
LEIDIMAS
PREKIAUTI PIENO PRODUKTAIS, PAGAMINTAIS ŪKYJE
________________ Nr. _________
(data)
__________________
(vieta)
Vardas, pavardė __________________________________________________________________
Adresas_________________________________________________________________________
Gyvulių vietos laikymo kodas________________________________________________________
Gyvulio sveikatos pažymėjimo Nr.:____________________________________________________
Karvių skaičius____________________________________________________________________
Leidžiama parduoti _______________________________________________________________
(prekyvietės pavadinimas ir adresas)
ūkyje pagamintą (-us) ______________________________________________________________
________________________________________________________________________________
(produktų asortimentas)
________________________________________________________________________________
Leidimas galioja iki 200___m. ______________ mėn. _____d.
Viršininkas _________________ _________________________
A. V (parašas) (vardas, pavardė)
______________