LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2003 M. GRUODŽIO 15 D. ĮSAKYMO NR. B1-957 „DĖL SPECIALIŲJŲ REIKALAVIMŲ ŪKIAMS, GAMINANTIEMS PIENO PRODUKTUS, PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2004 m. sausio 22 d. Nr. B1-69

Vilnius

 

 

Iš dalies keičiu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d. įsakymą Nr. B1-957 „Dėl Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems pieno produktus, patvirtinimo (Žin., 2003, Nr. 124-5662):

1. Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems pieno produktus (toliau – Reikalavimai) 8 ir 10 punktuose vietoj žodžių „LST 1137:1997“ įrašau žodžius „LST 1137:2003“.

2. Išdėstau Reikalavimų 13 punktą taip:

13. Žalio pieno sudėties ir kokybės rodikliai tiriami įgaliotoje laboratorijoje ne rečiau kaip kartą per metų ketvirtį. Mėginius paima veterinarijos gydytojas arba asmuo, turintis kvalifikacijos pažymėjimą, išduotą remiantis VMVT direktoriaus 2000 m. rugpjūčio 24 d. įsakymu Nr. 220 „Dėl Pieno supirkėjų atestavimo ir kvalifikacijos pažymėjimų išdavimo tvarkos“ (Žin., 2000, Nr. 72-2250). Mėginiai imami vadovaujantis žemės ūkio ministro 1999 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. 287 patvirtinta Žalio pieno pirminių rodiklių įvertinimo instrukcija. Už mėginių paėmimą, pristatymą į įgaliotą laboratoriją bei atliktus tyrimus apmoka gamintojas.“.

3. Išdėstau Reikalavimų 14 punktą taip:

14. Pagamintos produkcijos mikrobiologiniai rodikliai tiriami vieną kartą per mėnesį atestuotoje laboratorijoje. Teritorinės VMVT turi teisę leisti pieno produktų gamintojui, esant mažai produktų gamybai bei neigiamiems žalio pieno, produkcijos, vandens laboratoriniams tyrimams, tirti produkciją vieną kartą per metų ketvirtį; esant teigiamiems laboratoriniams tyrimams ar tikrinimo metu nustačius sanitarijos, higienos pažeidimų, produkcijos mikrobiologiniai rodikliai tiriami vieną kartą per mėnesį.“.

4. Išdėstau Reikalavimų 22 punktą taip:

22. Ūkyje turi būti produktų gamybos technologinio proceso aprašymas, receptūra. Turi būti tvarkoma pagaminto žalio pieno ir produktų apskaita, pildomi plovimo, dezinfekavimo, šaldymo įrenginio, patalpų temperatūrų, termiškai apdorojamų pieno produktų temperatūrų registracijos žurnalai.“.

5. Išdėstau Reikalavimų 23 punktą taip:

23. Realizuojami pieno produktai privalo būti suženklinami iš karto juos pagaminus. Etiketėje privalo būti nurodytas pieno produktų gamintojo vardas, pavardė, produkto pavadinimas, teritorinės VMVT išduoto leidimo prekybai Nr., laikymo sąlygos, įrašas „tinka vartoti iki…“.“.

6. Išdėstau Reikalavimų 28 punktą taip:

28. Teritorinės VMVT privalo suregistruoti visus pieno produktų gamintojus, parduodančius produktus tiesiogiai vartotojams, ir sąrašus pateikti VĮ „Pieno tyrimai“, nurodant gamintojo vardą, pavardę, adresą ir GLVK (gyvulio laikymo vietos kodas). Kiekvienam pieno produktų gamintojui suteikiama teisė gaminti tik tam tikros rūšies pieno produktus.“.

7. Išdėstau Reikalavimų 29 punktą taip:

29. Teritorinės VMVT pieno produktų gamintojui vieneriems metams išduoda leidimą gaminti produktus ir jais prekiauti (3 priedas).

8. Išdėstau Reikalavimų 1 ir 2 priedus nauja redakcija (pridedama).

9. Papildau Reikalavimus nauju 3 priedu (pridedama).

 

 

 

DIREKTORIAUS PAVADUOTOJAS,

L. E. DIREKTORIAUS PAREIGAS                                                                 DARIUS REMEIKA


Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems

pieno produktus,

1 priedas (Valstybinės maisto ir veterinarijos

Tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d.

įsakymo Nr. B1-957 nauja redakcija)

 

PIENO PRODUKTŲ MIKROBIOLOGINIAI RODIKLIAI

(mėginiai imami pagal LST EN ISO 707)

 

1. Privalomieji tyrimai patogeniniams mikroorganizmams ištirti:

 

Mikroorganizmų rūšys

Produktas

Standartas (ml, g) (1)

Salmonella spp.

 

Visi pieno produktai

Nėra 1 g: n=5, c=0

 

2. Analitiniai tyrimai higienos būklei įvertinti:

 

Mikroorganizmų rūšys

Produktas

Standartas (ml, g) (1)

Staphylococcus aureus

(tiriama kartą per pusę metų)

 

Iš žalio ir termizuoto pieno pagamintas sūris

 

Minkštas sūris (pagamintas iš termiškai apdoroto pieno)

 

Šviežias sūris, šaldyti pieno produktai

 

m = 1000 M = 10000

n = 5 c = 2

m = 100 M = 1000

n = 5 c = 2

m = 10

M = 100

n = 5

c = 2

 

3. Kitų mikroorganizmų tyrimai:

 

Mikroorganizmų rūšys

Produktas

Standartas (ml, g) (1)

Koliforminės bakterijos

 

Skysti pieno produktai

 

 

Sviestas, pagamintas iš pasterizuoto pieno ar grietinės

 

Minkštas sūris (pagamintas iš termiškai apdoroto pieno)

 

 

Šaldyti pieno produktai

 

m = 0 M = 5

n = 5 c = 2

m = 0 M = 10

n = 5 c = 2

m = 10000

M = 100000

n = 5

c = 2

m = 10

M = 100

n = 5

c = 2

Bendras bakterijų skaičius

(nustačius sanitarijos, higienos pažeidimų)

Skysti termiškai apdoroti nefermentiniai pieno produktai

 

Šaldyti pieno produktai

m = 50000

M = 100000

n = 5 c = 2

m = 100000

M = 500000

n = 5 c = 2

 

4. Galutiniam vartojimui skirtas pasterizuotas fasuotas gyvulių pienas turi atitikti šiuos rodiklius:

 

Mikroorganizmų rūšys

Standartas (ml, g) (1)

Patogeniniai mikroorganizmai

Nėra 25 g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0

Koliforminės bakterijos (1 ml)

Po penkių dienų inkubacijos, esant 6°C

n = 5, c = 1, m = 0, M = 5

Bendras bakterijų skaičius (1 ml)

Po inkubacijos, esant 21 °C

 

n = 5, c = 1, m = 5 x 104, M = 5 x 105

 

(1): n – mėginių, reikalingų mikrobiologinei analizei atlikti, skaičius;

m – ribinis bakterijų skaičius; rezultatas laikomas nepatenkinamu, jeigu bakterijų skaičius visuose mėginiuose viršija „m“;

M – maksimalus bakterijų skaičius; rezultatas laikomas nepatenkinamu, kai viename ar daugiau mėginių bakterijų skaičius yra lygus „M“ arba jį viršija;

c – mėginių skaičius, kuriuose bakterijų skaičius gali būti tarp „m“ ir „M“; rezultatas laikomas nepatenkinamu, jeigu bakterijų skaičius kituose mėginiuose yra didesnis už „m“.

______________


Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems

pieno produktus,

2 priedas (Valstybinės maisto ir veterinarijos

tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d.

įsakymo Nr. B1-957 nauja redakcija)

 

___________________________________________________

(įstaigos pavadinimas)

 

PIENO ŪKIO GAMYBINIŲ PATALPŲ PATIKROS AKTAS

 

200                Nr. _________

_____________

(vieta)

 

Vadovaudamasis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d. įsakymu

 

Nr. B1-957 „Dėl Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems pieno produktus, patvirtinimo“,          ,

                                                                                  (nurodyti vardą, pavardę, pareigas)

dalyvaujant ______________________________________________________________________ ,

                                                                                                                                                             (nurodyti vardą, pavardę, pareigas)

_______________________ pieno ūkyje:_______________________________________________________

(tikrinimo laikotarpis)

_________________________________________________________ - tikrino gamybines patalpas.

(pieno ūkio pavadinimas, adresas, savininkas, gyvulių laikymo vietos kodas)

 

REIKALAVIMAI ŽALIAM PIENUI

TAIP

NE

PASTABOS

Asmenys, dalyvaujantys ruošiant pieną ir pieno produktus, pasitikrinę sveikatą

 

 

 

Gamybai naudojamas pienas:

a) šiltas pienas praėjus 2 valandoms po melžimo

b) atšaldytas iki + 8 °C

 

 

 

Gamybai naudojamas aukščiausios arba pirmos rūšies žalias pienas

 

 

 

Pieno produktai gaminami tik iš savo ūkyje laikomų gyvulių žalio pieno

 

 

 

ŽALIO PIENO, PRODUKTŲ BEI VANDENS LABORATORINIŲ TYRIMŲ TVARKA

 

 

 

Produkcijos mikrobiologiniai parametrai tiriami vieną kartą per mėnesį arba metų ketvirtį

 

 

 

Žalio pieno sudėties ir kokybės rodikliai tiriami vieną kartą per ketvirtį

 

 

 

Vandens mikrobiologiniai bei cheminiai tyrimai atliekami vieną kartą per metus

 

 

 

 

Bent kartą per pusmetį tiriami produktų mikrobiologiniai rodikliai

 

 

 

Atliktos korekcinės priemonės gavus neigiamą tyrimų atsakymą iš laboratorijos

 

 

 

REIKALAVIMAI GAMYBAI IR PATALPOMS

 

 

 

Gamybos patalpos pakankamo dydžio, suprojektuotos ir įrengtos taip, kad būtų išvengta žaliavų ir produktų užteršimo. Patalpose:

 

 

 

a) sienos lygios, šviesios, lengvai valomos bei dezinfekuojamos

 

 

 

b) grindys lengvai valomos, dezinfekuojamos, lygios, su nutekėjimu į kanalizacijos šulinėlius

 

 

 

c) lubos lygios, lengvai valomos

 

 

 

d) įrenginiai ir inventorius, besiliečiantys su žaliavomis ir produktais, pagaminti iš korozijai atsparių medžiagų, lengvai valomi ir dezinfekuojami

 

 

 

e) yra pakankamas natūralus arba dirbtinis apšvietimas

 

 

 

f) yra priemonių darbo įrankiams, įrengimams ir inventoriui valyti bei dezinfekuoti

 

 

 

g) yra tinkami įtaisai, apsaugantys nuo kenkėjų

 

 

 

h) yra nuotekų šalinimo sistema, atitinkanti higienos reikalavimus

 

 

 

i) jeigu reikia, yra persirengimo patalpos su lygiomis, neperšlampamomis, plovimui atspariomis sienomis, grindimis, praustuvu, taip pat tualetas su nuskalaujamu vandeniu

 

 

 

j) yra atskira vieta arba patalpa valymo ir priežiūros priemonėms laikyti

 

 

 

k) yra atskira vieta ar patalpa cheminėms medžiagoms sandėliuoti

 

 

 

l) jeigu reikia, yra patalpa ar šaldymo įrenginys žaliavoms ir produktams laikyti numatytoje temperatūroje

 

 

 

m) yra pakankamas kiekis įrenginių su karštu ir šaltu arba sumaišytu iki reikiamos temperatūros tekančiu vandeniu rankoms plauti ir dezinfekuoti; prie praustuvų yra valymo, dezinfekavimo ir higieniškų rankų sausinimo priemonių

 

 

 

n) pakavimo, fasavimo medžiagoms sandėliuoti yra atskira vieta ar patalpa

 

 

 

Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu, atitinka HN 16:2001

 

 

 

Aprūpinama geriamuoju vandeniu, atitinkančiu HN 24:2003

 

 

 

Tvarkoma dokumentacija

 

 

 

 

Pieno produktai suženklinami (pagal reikalavimus)

 

 

 

 

REIKALAVIMAI PREKYBAI

 

 

 

Pieno produktai ūkyje parduodami tik iš specialiai įrengtos, higienos sąlygas atitinkančios patalpos, turinčios šaldymo įrenginius

 

 

 

Tvarkoma pieno ir pieno produktų mėnesinė bei gyvulių registravimo apskaita

 

 

 

Transporto priemonės produktams vežti atitinka higienos sąlygas, užtikrinami temperatūros režimai

 

 

 

 

 

Patikrinimo metu nustatyti kiti pažeidimai:

 

 

 

 

Patikrinimo išvada:

 

 

 

 

 

Surašyti akto ___ egzemplioriai ir perduoti:

1. ___________________________________________.

2. ___________________________________________.

3. ___________________________________________.

 

Tikrino:

_____________________________________                    _______________________________________________________________________________

                                (pareigos)                                                                                                              (parašas)                                                                                                   (vardas, pavardė)

Dalyvavo:

_____________________________________                    _______________________________________________________________________________

                                (pareigos)                                                                                                              (parašas)                                                                                                   (vardas, pavardė)

 

Su aktu susipažinau ir 1 egzempliorių gavau:

Pieno ūkio savininkas ar įgaliotas asmuo

________________________________

                                     (parašas)

________________________________

(vardas, pavardė)

 

200 – –

______________


Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems

pieno produktus,

3 priedas

 

_________________________VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA

 

LEIDIMAS

PREKIAUTI PIENO PRODUKTAIS, PAGAMINTAIS ŪKYJE

 

________________ Nr. _________

(data)

__________________

(vieta)

 

Vardas, pavardė __________________________________________________________________

Adresas_________________________________________________________________________

Gyvulių vietos laikymo kodas________________________________________________________

Gyvulio sveikatos pažymėjimo Nr.:____________________________________________________

Karvių skaičius____________________________________________________________________

Leidžiama parduoti _______________________________________________________________

(prekyvietės pavadinimas ir adresas)

ūkyje pagamintą (-us) ______________________________________________________________

________________________________________________________________________________

(produktų asortimentas)

________________________________________________________________________________

 

 

Leidimas galioja iki 200___m. ______________ mėn. _____d.

 

Viršininkas                                       _________________                    _________________________

                                    A. V                       (parašas)                                                                                                         (vardas, pavardė)

______________