LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL GAMYBOS ĮMONIŲ, ESANČIŲ DIDMENINĖSE PREKYVIETĖSE, PATVIRTINIMO TAISYKLIŲ

 

2002 m. gegužės 20 d. Nr. 233

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir siekdamas įgyvendinti Europos Sąjungos Komisijos sprendimo 96/658/EB nuostatas:

1. Tvirtinu pridedamas Gamybos įmonių, esančių didmeninėse prekyvietėse, patvirtinimo taisykles.

2. Nurodau gamybos įmonėms, esančioms didmeninėse prekyvietėse, laikytis Gamybos įmonių, esančių didmeninėse prekyvietėse, patvirtinimo taisyklių reikalavimų.

3. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriui.

 

 

DIREKTORIUS                                                                                  KAZIMIERAS LUKAUSKAS

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2002 m. gegužės 20 d.

įsakymu Nr. 233

 

GAMYBOS ĮMONIŲ, ESANČIŲ DIDMENINĖSE PREKYVIETĖSE, PATVIRTINIMO TAISYKLĖS

 

Gamybos įmonių, esančių didmeninėse prekyvietėse, patvirtinimo taisyklės (toliau – taisyklės) paruoštos vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir atitinka Europos Sąjungos Komisijos sprendimą 96/658/ EB.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Taisyklių tikslas – užtikrinti, kad į rinką būtų tiekiami tik saugūs ir kokybiški mėsos produktai.

2. Taisyklėse nustatomos didmeninėse prekyvietėse esančių gamybos įmonių (toliau – gamybos įmonės), perdirbančių šviežią mėsą, šviežią paukštieną, gaminančių mėsos bei paukštienos gaminius ir pusgaminius, kitus gyvūninius produktus, patvirtinimo sąlygos.

3. Taisyklėse vartojama sąvoka „didmeninė prekyvietė“ reiškia prekyvietę, kurią sudaro atskiros gamybos įmonės, besinaudojančios bendromis patalpomis, kuriose šviežia mėsa ar paukštiena pjaustoma, sandėliuojama ar demonstruojama ir tiekiama į rinką arba mėsos produktai gaminami, saugomi ir tiekiami į rinką. Didmeninė prekyvietė gali būti prijungta prie kitų patvirtintų įmonių.

4. Taisyklėse vartojamos sąvokos atitinka sąvokas, nurodytas Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisyklėse (Žin., 1999, Nr. 16-438), Šviežios paukštienos ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse (Žin., 2001, Nr. 85-3009), Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse (Žin., 2001, Nr. 1-26).

5. Atsižvelgus į gamybos pobūdį, gamybos įmonė gali būti įtraukta į patvirtintų įmonių sąrašą ir gauti veterinarinio patvirtinimo numerį, jei ji atitinka Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisyklių, Šviežios paukštienos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių, Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių reikalavimus.

6. Kai gamybos įmonės sujungia veiklą, šių įmonių atsakingi asmenys arba jų įgalioti atstovai kartu atsako, kad šiose įmonėse būtų laikomasi higienos reikalavimų. Paskiriamas atsakingas asmuo, kuris turi nuolat kontroliuoti jungtinių gamybos įmonių gamybos sąlygų bendrąją higieną. Atsakingo asmens vardas, pavardė ir pareigos pranešami apskrities, miesto, rajono valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

7. Susitarimas tarp gamybos įmonių dėl higienos reikalavimų laikymosi ir atsakingo asmens paskyrimo yra esminis įmonės patvirtinimo reikalavimas.

8. Gamybos įmonėje prie veterinarinės kontrolės reikmėms skirtų patalpų, reikalui esant, gali būti prijungtos ir kitos papildomos patalpos.

9. Gamybos įmonėje, jeigu reikia, galima įrengti šaltus kambarius prekėms apžiūrėti arba šaldymo vitrinas prekėms demonstruoti.

 

II. ŠVIEŽIOS MĖSOS GAMYBOS ĮMONIŲ PATVIRTINIMO SĄLYGOS

 

10. Šviežios mėsos gamybos įmonės turi atitikti Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisyklių VII skyriaus 10, 12 straipsnių reikalavimus. Tačiau 10 straipsnio 2.2, 5, 8. 9, 11–15 punktuose ir 12 straipsnio 2.1, 2.2, 2.3, 2.4 punktuose nurodytos patalpos, įrengimai gali būti naudojami bendrai su kitomis įmonėmis.

11. Jeigu be Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisyklių 12 straipsnio 2.1 punkte nurodytų šaldymo patalpų yra kitos šaldymo patalpos, jos turi atitikti Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisyklių 13 straipsnyje nurodytus reikalavimus.

12. Skerdenos, skerdenų pusės, ketvirčiai ar kiti gabalai, taip pat subproduktai, kai jie saugomi ar patiekiami parduoti, turi būti taip laikomi, kad jų vidaus temperatūra būtų tokia, kokia nurodyta Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisyklių 21 straipsnyje.

13. Šviežios mėsos gamybos įmonėse turi būti laikomasi Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisyklių VII skyriaus 12 straipsnio, VIII skyriaus 16 straipsnio, ypač 5 punkto, 17 straipsnio 10 punkto, X, XII skyrių reikalavimų.

14. Šviežios mėsos gamybos įmonėse turi būti laikomasi visų reikiamų priemonių, kad asmenys, kurie įleidžiami į mėsos apdorojimo ar perdirbimo patalpas, laikytųsi Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisyklių VIII skyriaus 16 straipsnio 1 ir 2 punktų higienos reikalavimų.

15. Šviežios mėsos gamybos įmonėse turi būti laikomasi Gyvūnų priešskerdiminės apžiūros ir jų skerdimo produktų veterinarinio sanitarinio tyrimo ir vertinimo taisyklių (Žin., 1998, Nr. 4-113) reikalavimų ir Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisyklių VI, IX skyriuose mėsai numatytų kontrolės priemonių.

16. Paukštienos, laukinių žvėrių mėsos, triušienos išpjaustymas, mėsos gaminių ar pusgaminių gamyba turi būti atliekami ne tuo pačiu metu, kai pjaustoma šviežia ar ūkiuose išaugintų laukinių žvėrių mėsa; išpjaustymo patalpos turi būti išvalytos ir išdezinfekuotos prieš kiekvieną skirtingos rūšies žaliavos išpjaustymą; mėsos išpjaustymo instrumentai turi būti naudojami tik šiam tikslui.

 

III. ŠVIEŽIOS PAUKŠTIENOS GAMYBOS ĮMONIŲ PATVIRTINIMO SĄLYGOS

 

17. Šviežios paukštienos gamybos įmonės turi atitikti įmonių patvirtinimo sąlygas, nurodytas Šviežios paukštienos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių IV ir VI skyriuose.

18. Tačiau Šviežios paukštienos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių 15.1, 15.2.2, 15.6 ir 15.8–15.13 punktuose nurodytos patalpos, įranga ir įrengimai gali būti naudojami bendrai su kitomis įmonėmis.

19. Šaldymo patalpos turi atitikti Šviežios paukštienos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių VII skyriaus specialiąsias sąlygas dėl šaldymo sandėlių patvirtinimo.

20. Saugojimui ar pardavimui skirtos paukštienos skerdenėlių, pjaustytos paukštienos ir subproduktų laikymo sąlygos turi atitikti sąlygas, nurodytas Šviežios paukštienos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių XV skyriuje.

21. Šviežios paukštienos gamybos įmonėse turi būti laikomasi Šviežios paukštienos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių X skyriaus, ypač 28 punkto, XI skyriaus 41 punkto, XII, XVI ir XVII skyrių higienos sąlygų.

22. Šviežios paukštienos gamybos įmonėse turi būti laikomasi visų reikiamų priemonių, kad asmenys, kurie įleidžiami į mėsos apdorojimo ar perdirbimo patalpas, laikytųsi Šviežios paukštienos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių 24 ir 34 punktų higienos reikalavimų.

23. Turi būti laikomasi Gyvūnų priešskerdiminės apžiūros ir jų skerdimo produktų veterinarinio sanitarinio tyrimo ir vertinimo taisyklių, Šviežios paukštienos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių XIII skyriaus reikalavimų dėl kontrolės priemonių ir XIV skyriaus reikalavimų.

 

IV. MĖSOS IR KITŲ GYVŪNINIŲ PRODUKTŲ GAMYBOS ĮMONIŲ PATVIRTINIMO SĄLYGOS

 

24. Mėsos ir kitų gyvūninių produktų gamybos įmonės turi atitikti Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių V skyriaus reikalavimus. Tačiau 27.1, 27.3, 27.4, 27.8–27.11, 27.13–27.16 punktuose nurodytos patalpos, įranga ir įrengimai gali būti naudojami bendrai su kitomis įmonėmis.

25. Priklausomai nuo gaminamo produkto mėsos ir kitų gyvūninių produktų gamybos įmonės turi atitikti Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių VI skyriaus reikalavimus.

26. Mėsos produktai turi būti sandėliuojami ir transportuojami laikantis Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių XVIII ir XIX skyrių reikalavimų.

27. Mėsos ir kitų gyvūninių produktų gamybos įmonėse turi būti laikomasi Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių III, IV, XII, XIII, XIV, XVII skyrių higienos reikalavimų.

28. Mėsos ir kitų gyvūninių produktų gamybos įmonėse turi būti laikomasi visų reikiamų priemonių, kad asmenys, kurie įleidžiami į mėsos apdorojimo ar perdirbimo patalpas, laikytųsi Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių XII, XIII, XIV skyrių higienos reikalavimų.

29. Mėsos ir kitų gyvūninių produktų gamybos įmonėse turi būti laikomasi Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių III, XVI, XXII skyrių kontrolės priemonių reikalavimų.

30. Mėsos ir kitų gyvūninių produktų gamybos įmonėse turi būti laikomasi Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių XX skyriaus reikalavimų.

______________