LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL PARDUODAMŲ AVIŲ IR OŽKŲ VETERINARIJOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

2001 m. rugsėjo 3 d. Nr. 363

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir siekdamas įgyvendinti ES Tarybos direktyvos 91/68/EEB reikalavimus:

1. Tvirtinu Parduodamų avių ir ožkų veterinarijos reikalavimus.

2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo skyriui.

 

 

Direktoriaus pavaduotojas

l. e. direktoriaus pareigas                                                                   Jonas Burokas

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2001 m. rugsėjo 3 d.

įsakymu Nr. 363

 

PARDUODAMŲ AVIŲ IR OŽKŲ VETERINARIJOS REIKALAVIMAI

 

Parduodamų avių ir ožkų veterinarijos reikalavimai (toliau – reikalavimai) paruošti vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymo (Žin., 1992, Nr. 2-15) 6, 7, 9, 10, 15, 16 ir 16-1 straipsniais ir įgyvendina ES Tarybos direktyvos 91/68/EEB reikalavimus.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Reikalavimai nustato parduodamų avių ir ožkų veterinarijos reikalavimus.

2. Reikalavimų tikslas:

2.1. užkirsti kelią avių ir ožkų užkrečiamosioms ligoms plisti;

2.2. nustatyti bendruosius veterinarijos reikalavimus, kuriais remiantis būtų prekiaujama avimis ir ožkomis.

3. Reikalavimuose vartojamos sąvokos:

Skersti skirtos avys arba ožkos – gyvuliai, kuriuos numatoma paskersti mėsos perdirbimo įmonėje arba skerdykloje.

Veislei arba penėti skirtos avys arba ožkos – gyvuliai, kuriuos ketinama vežti į ūkį veislei arba penėti.

Ūkis – bet kokia žemės ūkio arba kitos paskirties įmonė, kurioje laikomos ir veisiamos avys arba ožkos.

Oficialiai avių ir ožkų bruceliozės neapimtas ūkis – ūkis, kuris atitinka 1 priedo 1 punkto reikalavimus.

Avių ir ožkų bruceliozės neapimtas ūkis – ūkis, kuris atitinka 1 priedo 11 ir 12 punktų reikalavimus.

Prekyba – prekyba avimis arba ožkomis tarp ūkių arba valstybių.

Privalomos registruoti gyvulių ligos – avių ir ožkų užkrečiamosios ligos, įrašytos 2 priedo 1-6 punktuose, apie kurias Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nedelsdama informuoja ES Veterinarijos komitetą, Tarptautinį epizootijų biurą ir kitas tarptautines veterinarijos organizacijas.

Turgavietė – vieta, į kurią iš įvairių ūkių gyvuliai suvežami parduoti.

Valstybinis veterinarijos gydytojas – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos paskirtas ar įgaliotas veterinarijos gydytojas.

Regioninės Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pavaldžios įstaigos – apskričių, rajonų, miestų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.

4. Kitos šiuose reikalavimuose vartojamos sąvokos atitinka sąvokas, vartojamas Gyvūnų ir jų produktų veterinarinio ir zootechninio tikrinimo tvarkoje (Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) direktoriaus 2000 m. spalio 9 d. įsakymas Nr. 261 ir Valstybinės veterinarijos tarnybos direktoriaus (toliau – VVT) 1999 m. spalio 27 d. įsakymas Nr. 4-282).

 

II. PARDUODAMŲ SKERSTI AVIŲ IR OŽKŲ SVEIKATOS BŪKLĖS REIKALAVIMAI

 

5. Avis ir ožkas galima parduoti skersti, jeigu:

5.1. jos yra paženklintos ir registruotos pagal Veterinarijos įstatymo 16-1 straipsnio reikalavimus;

5.2. gyvulius 48 valandas prieš jų išvežimą skersti patikrino valstybinis veterinarijos gydytojas ir nenustatė klinikinių susirgimo požymių;

5.3. jos gimusios ir nuo gimimo augintos Lietuvos Respublikos teritorijoje;

5.4. jos įvežtos į Lietuvos Respubliką iš užsienio valstybių, nepažeidžiant Įvežamų į Lietuvos Respubliką gyvūnų veterinarinio tikrinimo tvarkos (VVT 1999 m. spalio 29 d. įsakymas Nr. 4-284).

6. Draudžiama parduoti skersti avis ir ožkas, jeigu:

6.1. jos yra kilusios iš ūkio, kuriame nustatyta bruceliozė, pasiutligė arba juodligė, arba jos turėjo sąlytį su gyvuliais, kilusiais iš ūkio, kuriame diagnozuotos šios ligos;

6.2. nuo paskutinio įtariamo užsikrėtus užkrečiamąja liga gyvulio paskerdimo ūkyje nepraėjo:

6.2.1. 42 dienos – bruceliozės atveju,

6.2.2. 30 dienų – pasiutligės atveju,

6.2.3. 15 dienų – juodligės atveju;

6.3. jos atvežtos ar turėjo sąlytį su gyvuliais, kilusiais iš ūkio, kuris yra apsaugos zonoje, nustatytoje remiantis Veterinarijos įstatymo 16 straipsnio 3 dalies 2 punkto reikalavimais;

6.4. joms taikomi sveikatos apribojimai pagal Snukio ir nagų ligos profilaktikos ir diagnostikos nurodymų (VVT 1999 m. spalio 27 d. įsakymas Nr. 4-283) reikalavimus;

6.5. jos yra likviduojamos pagal užkrečiamųjų ligų likvidavimo programą;

6.6. jos turi sveikatos sutrikimų, atsižvelgiant į Veterinarijos įstatymo 16 straipsnio 1 ir 2 dalių nuostatas.

 

III. PARDUODAMŲ VEISLEI AR PENĖTI AVIŲ IR OŽKŲ SVEIKATOS BŪKLĖS REIKALAVIMAI

 

7. Avys arba ožkos veislei ar penėti gali būti parduodamos, jeigu jos atitinka šio skyriaus ir 1 priedo 1 dalies 9 arba 17 punkto reikalavimus.

8. Veislinės avys ir ožkos turi:

8.1. būti įsigytos ir turėjusios sąlytį tik su gyvuliais iš ūkio:

8.1.1. kuriame nediagnozuotos šios ligos:

8.1.1.1. paskutinius 6 mėnesius – avių kontaginė agalaktija (Mycoplasma agalactiae) arba ožkų kontaginė agalaktija (Mycoplasma agalactiae, Mycoplasma capricolum, Mycoplasma mycoides var. mycoides didelės kolonijos),

8.1.1.2. paskutinius 12 mėnesių – paratuberkuliozė arba kazeozinis limfadenitas,

8.1.1.3. paskutinius 3 metus – plaučių adenomatozė, Medi-visna arba ožkų virusinis artritas/encefalitas; draudimas išvežti gyvulius iš ūkio dėl Medi-visna, ožkų virusinio artrito/encefalito gali būti sumažintas iki 12 mėnesių, jeigu visi sergantys gyvuliai buvo paskersti, o likę gyvuliai, du kartus ištirti, nereagavo;

8.1.2. apie kurį valstybinis veterinarijos gydytojas, išduodantis sveikatos pažymėjimus, nepateikia faktų, jog nesilaikoma 8.1.1 punkto reikalavimų,

8.1.3. kurio savininkas raštu patvirtina, kad gyvuliai parduoti atitinka 8.1.1 punkto reikalavimus;

8.2. atitikti reikalavimus dėl skrepi ligos:

8.2.1. avys ir ožkos turi būti iš ūkio, kuriame:

8.2.1.1. atliekami veterinariniai ir zootechniniai patikrinimai pagal Gyvūnų ir jų produktų veterinarinio ir zootechninio tikrinimo tvarką,

8.2.1.2. gyvuliai yra paženklinti,

8.2.1.3. skrepi liga ūkyje nediagnozuojama daugiau kaip dvejus metus,

8.2.1.4. paskerstos senos ar išbrokuotos avys tiriamos dėl skrepi ligos,

8.2.1.5. į ūkį įvežamos avys arba ožkos iš ūkių, kuriuose paskutinius dvejus metus nebuvo susirgimų skrepi liga;

8.2.2. nuo gimimo arba paskutinius dvejus metus jos nuolat laikomos ūkyje, kuris atitinka 8.2.1 punkto reikalavimus;

8.3. atitikti reikalavimus dėl infekcinio epididimito (Brucella ovis). Nekastruoti avinai:

8.3.1. turi būti atvežti iš ūkio, kuriame ne mažiau kaip 12 mėnesių nediagnozuotas infekcinis epididimitas,

8.3.2. išvežami – ne mažiau kaip 60 dienų buvo laikomi ūkyje, kuris atitinka 8.3.1 punkto reikalavimus,

8.3.3. 30 dienų prieš išvežimą tiriant infekcinį epididimitą pagal 4 priedo reikalavimus serologiškai nereagavo;

8.4. turi turėti sveikatos pažymėjimą, išduotą pagal 9 punkto nurodymus, patvirtinantį, kad gyvulių sveikatos būklė atitinka šiuos reikalavimus.

9. Valstybinis veterinarijos gydytojas, atlikęs 6.2 punkte nurodytą patikrinimą, išduoda Gyvūno sveikatos pažymėjimą (Forma Nr. 11), remdamasis Veterinarijos dokumentų išdavimo tvarka (VMVT direktoriaus 2001 m. balandžio 30 d. įsakymas Nr. 193 (Žin., 2001, Nr. 38-1320).

10. Į ūkį įvežtų avių ir ožkų sveikatos būklė tikrinama pagal Gyvūnų ir jų produktų veterinarinio ir zootechninio tikrinimo tvarką.

 

IV. AVIŲ IR OŽKŲ UŽKREČIAMŲJŲ LIGŲ KONTROLĖ

 

11. Regioninės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybai pavaldžios įstaigos (toliau – regionų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos), vykdydamos valstybinę privalomąją arba savanoriškąją avių ir ožkų vienos arba keleto užkrečiamųjų ligų, nurodytų 2 priedo 6-12 punktuose, kontrolės arba priežiūros programą, pateikia Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai šiuos duomenis:

11.1. užkrečiamųjų ligų paplitimas regione;

11.2. užkrečiamųjų ligų kontrolės savikaina;

11.3. geografinis užkrečiamųjų ligų kontrolės įgyvendinimo planas;

11.4. reikalingi apribojimai, užkertantys kelią užkrečiamųjų ligų plitimui, ir tyrimai užkrečiamosioms ligoms nustatyti;

11.5. užkrečiamųjų ligų priežiūros sąlygos;

11.6. veiksmai pasikeitus ūkio epizootinei situacijai;

11.7. neatidėliotinos priemonės, nustačius užkrečiamąją ligą.

12. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba susipažįsta su regionų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų pateiktomis užkrečiamųjų ligų kontrolės ir priežiūros programomis ir atsižvelgusi į 12 punkte pateiktus duomenis nusprendžia dėl šių programų patvirtinimo.

13. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gali papildyti regionų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų paruoštas užkrečiamųjų ligų kontrolės arba priežiūros programas.

14. Prireikus regionų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos paruošia papildomų avių ir ožkų užkrečiamųjų ligų kontrolės arba priežiūros priemonių planą ir pateikia Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, kuri nusprendžia dėl šio plano patvirtinimo.

15. Užkrečiamųjų ligų kontrolės arba priežiūros programų finansavimo klausimas sprendžiamas remiantis Veterinarijos įstatymo 15 straipsnio 12 dalies nuostatomis, Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimų ir VMVT direktoriaus įsakymų nustatyta tvarka.

16. Jeigu regionų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos įsitikina, kad regione nėra avių ir ožkų užkrečiamųjų ligų, nurodytų 2 priedo 6–12 punktuose, pateikia Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai tai patvirtinančius dokumentus, kuriuose nurodo:

16.1. ligos pobūdį ir jos pasireiškimo aplinkybes regione;

16.2. užkrečiamųjų ligų priežiūros programoje numatytų serologinių, mikrobiologinių, patologinių ir epizootinių tyrimų rezultatus;

16.3. priežiūros atlikimo laikotarpį;

16.4. laikotarpį, per kurį gyvuliai nebuvo vakcinuojami nuo užkrečiamųjų ligų;

16.5. kriterijus, pagal kuriuos manoma, kad užkrečiamoji liga yra likviduota.

17. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba turi išnagrinėti 16 punkte nurodytus dokumentus.

18. Regionų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos turi pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai apie 16 punkte nurodytų duomenų pasikeitimus.

19. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gali patikrinti, kaip taikomos šių reikalavimų nuostatos ūkyje arba rajone. Regionų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, kurių teritorijoje atliekamas patikrinimas, turi suteikti būtiną pagalbą. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba patikrinimo rezultatus pateikia regionų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms.

 

V. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

20. Šie reikalavimai įsigalioja nuo jų paskelbimo „Valstybės žiniose“ dienos, išskyrus 5.1 punktą, kurio įsigaliojimas bus nustatytas atskiru teisės aktu.

______________

 


Parduodamų avių ir ožkų

veterinarijos reikalavimų

1 priedas

 

I. OFICIALIAI AVIŲ IR OŽKŲ BRUCELIOZĖS (BRUCELLA MELITENSIS) NEAPIMTAS ŪKIS

 

1. STATUSO SUTEIKIMAS

 

1. Avis arba ožkas laikantis įgyja oficialiai neapimto avių ir ožkų bruceliozės statusą, jeigu:

1.1. jame laikomi gyvuliai mažiausiai 12 mėnesių neturėjo klinikinių bruceliozės požymių;

1.2. jame nėra avių ir ožkų, vakcinuotų nuo bruceliozės; šiame ūkyje gali būti laikomos avys arba ožkos, kurios ne mažiau kaip prieš dvejus metus buvo vakcinuotos nuo bruceliozės vakcinomis, įrašytomis į Lietuvos Respublikos valstybinį vaistų ir vaistinių medžiagų registrą;

1.3. vyresni kaip 6 mėnesių amžiaus gyvuliai, du kartus kas 6 mėnesius ištirti dėl bruceliozės pagal 3 priedo reikalavimus, nereagavo;

1.4. gyvuliai, kurie tiriami pagal šio priedo 1.3 punkto reikalavimus, yra gimę tame pačiame ūkyje arba įvežti iš ūkio, kuriame nepasireiškė avių ir ožkų bruceliozė, remiantis šio priedo 9 punkto reikalavimais;

1.5. ūkis yra regione, atitinkančiame šio priedo I.5 skyriaus reikalavimus.

 

2. STATUSO PALAIKYMAS

 

2. Jeigu į ūkį, oficialiai neapimtą avių ir ožkų bruceliozės, bet esantį regione, kuri neturi tokio statuso, įvežami nauji gyvuliai (pagal šio priedo 9 punkto reikalavimus), ūkyje kasmet reikia tirti vyresnius kaip 6 mėnesių amžiaus gyvulius dėl bruceliozės. Jeigu bruceliozės tyrimų rezultatai yra neigiami, ūkis įgyja oficialiai neapimto avių ir ožkų bruceliozės statusą.

3. Kiekviename ūkyje dėl bruceliozės reikia ištirti:

3.1. visus nekastruotus vyresnius kaip 6 mėnesių amžiaus patinus;

3.2. visus naujai į ūkį įvežtus gyvulius;

3.3. 25% lytiškai subrendusių arba laktuojančių patelių, bet ne mažiau kaip 50 gyvulių viename ūkyje; jeigu ūkyje yra mažiau negu 50 patelių, jos tiriamos visos.

4. Jeigu regione daugiau kaip 99% avis ir ožkas laikančių ūkių turi oficialiai avių ir ožkų bruceliozės neapimto ūkio statusą, tuose ūkiuose gyvuliai dėl bruceliozės gali būti tiriami kas 3 metus su sąlyga, kad šie ūkiai bus kontroliuojami arba dalyvaus bruceliozės likvidavimo programoje.

 

3. VEIKSMAI IR PRIEMONĖS ĮTARUS ARBA NUSTAČIUS AVIŲ IR OŽKŲ BRUCELIOZĘ

 

5. Oficialiai avių ir ožkų bruceliozės neapimtame ūkyje:

5.1. įtarus, kad vienas arba daugiau gyvulių serga brucelioze, oficialiai bruceliozės neapimto ūkio statusas panaikinamas; šis statusas gali būti laikinai sustabdytas, jeigu gyvulys arba gyvuliai yra nedelsiant likviduojami arba atskiriami nuo kitų gyvulių, laukiant bruceliozės patvirtinimo arba paneigimo;

5.2. nustačius bruceliozę, oficialiai bruceliozės neapimto ūkio statuso sustabdymas gali būti atšauktas, jeigu visi įtariami ir sergantys brucelioze gyvuliai yra paskerdžiami ir visi vyresni kaip 6 mėnesių amžiaus gyvuliai, du kartus kas 3 mėnesius ištirti pagal 3 priedo reikalavimus, nereaguoja.

6. Jeigu šio priedo 5 punkte nurodytas ūkis yra oficialiai avių ir ožkų neapimtame regione, regionų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos turi nedelsdamos informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

7. Ūkyje įtarus bruceliozę, regionų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos turi:

7.1. organizuoti ūkyje visų gyvulių, galinčių užsikrėsti brucelioze, skerdimą;

7.2. atlikti epidemiologinį tyrimą dėl bruceliozės, laikantis šio priedo 5.2 punkto reikalavimų.

8. Patvirtinus bruceliozės diagnozę, remdamosi šio priedo 7.2 punkto reikalavimais, regionų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, įvertinusios galimybes pasikartoti bruceliozės infekcijai ūkyje, gali panaikinti oficialiai avių ir ožkų bruceliozės neapimto ūkio statusą. Panaikinusios oficialiai avių ir ožkų bruceliozės neapimto ūkio statusą, regionų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustato sąlygas ūkiui, kurias būtina įvykdyti norint susigrąžinti šį statusą.

 

4. GYVULIŲ ĮVEŽIMAS Į OFICIALIAI AVIŲ IR OŽKŲ BRUCELIOZĖS NEAPIMTĄ ŪKĮ

 

9. Į oficialiai avių ir ožkų bruceliozės neapimtą ūkį galima įvežti avis arba ožkas iš kito ūkio, jeigu jos:

9.1. kilusios iš ūkio, oficialiai neapimto avių ir ožkų bruceliozės;

9.2. kilusios iš ūkio, neapimto avių ir ožkų bruceliozės, ir:

9.2.1. paženklintos ir registruotos laikantis reikalavimų 5.1 punkto nuostatų,

9.2.2. niekada nebuvo vakcinuotos nuo bruceliozės; jeigu buvo vakcinuotos – nuo paskutinės vakcinavimo dienos turi būti praėję ne mažiau kaip dveji metai; vyresnės kaip dvejų metų patelės gali būti įvežamos į ūkį, jeigu jos buvo vakcinuotos jaunesnės kaip 7 mėnesių amžiaus,

9.2.3. prieš išvežant iš ūkio buvo karantinuojamos ir, du kartus kas 6 savaites ištirtos dėl bruceliozės pagal 3 priedo reikalavimus, nereagavo.

 

5. OFICIALIAI AVIŲ IR OŽKŲ BRUCELIOZĖS NEAPIMTA VALSTYBĖ, REGIONAS

 

10. Valstybė, regionas laikomi oficialiai neapimti avių ir ožkų bruceliozės, jeigu:

10.1. 99,8% avis arba ožkas laikančių ūkių yra oficialiai bruceliozės neapimti ūkiai;

10.2. ūkiai atitinka šiuos reikalavimus:

10.2.1. avys arba ožkos ne mažiau kaip 5 metus buvo tiriamos dėl bruceliozės,

10.2.2. avių ir ožkų bruceliozė nediagnozuota daugiau kaip 5 metus,

10.2.3. gyvuliai daugiau kaip 3 metus nevakcinuojami nuo bruceliozės,

10.3. ūkiai atitinka šio priedo 10.1 ir 10.2 punktų reikalavimus ir:

10.3.1. pirmaisiais metais valstybei, regionui suteikus oficialiai neapimto bruceliozės statusą, atsitiktinai parinktuose ūkiuose arba skerdyklose atlikus avių ir ožkų tyrimus 99% tikslumu nustatoma, kad brucelioze užsikrėtusių gyvulių yra mažiau kaip 0,2% ūkių, arba ūkiuose pagal 3 priedo reikalavimus dėl bruceliozės ištyrus ne mažiau kaip 10% vyresnių kaip 6 mėnesių amžiaus gyvulių nereaguoja,

10.3.2. kasmet, pradedant antraisiais metais, kai valstybei, regionui suteikus oficialiai neapimto bruceliozės statusą, atsitiktinai parinktuose ūkiuose arba skerdyklose atliekant avių ir ožkų tyrimus 95% tikslumu nustatoma, kad brucelioze užsikrėtusių gyvulių yra mažiau kaip 0,2% ūkių, arba ūkiuose pagal III priedo reikalavimus dėl bruceliozės ištyrus ne mažiau kaip 5% vyresnių kaip 6 mėnesių amžiaus gyvulių nereaguoja;

10.4. laikomasi reikalavimų, kurie keliami oficialiai avių ir ožkų bruceliozės neapimtoms valstybėms, regionams.

 

II. AVIŲ IR OŽKŲ BRUCELIOZĖS NEAPIMTAS ŪKIS

 

1. STATUSO SUTEIKIMAS

 

11. Ūkis įgyja neapimto avių ir ožkų bruceliozės statusą, jei jame:

11.1. bruceliozė nediagnozuojama daugiau kaip 12 mėnesių;

11.2. visi arba kai kurie jaunesni kaip 7 mėnesių amžiaus gyvuliai buvo vakcinuoti vakcinomis, įrašytomis į Lietuvos Respublikos valstybinį vaistų ir vaistinių medžiagų registrą;

11.3. du kartus kas 6 mėnesius ištyrus pagal 3 priedo reikalavimus visus vakcinuotus vyresnius kaip 18 mėnesių amžiaus gyvulius, jie nereaguoja;

11.4. du kartus kas 6 mėnesius ištyrus pagal 3 priedo reikalavimus visus nevakcinuotus vyresnius kaip 6 mėnesių amžiaus gyvulius, jie nereaguoja;

11.5. visi pagal šio priedo 11.3 ir 11.4 punktuose nurodytus reikalavimus tiriami gyvuliai yra gimę tame pačiame ūkyje arba įvežti iš ūkių, atitinkančių šio priedo 9 punkto reikalavimus.

12. Suteikus ūkiui avių ir ožkų bruceliozės neapimto ūkio statusą, laikomasi šio priedo 13-14 punktų reikalavimų.

 

2. STATUSO PALAIKYMAS

 

13. Kiekvienais metais avys ir ožkos turi būti tiriamos dėl bruceliozės. Ūkis laikomas neapimtu bruceliozės, jeigu bruceliozės tyrimų rezultatai yra neigiami.

14. Kiekviename avis arba ožkas laikančiame ūkyje reikia ištirti:

14.1. visus vyresnius kaip 6 mėnesių amžiaus nekastruotus ir nevakcinuotus nuo bruceliozės patinus;

14.2. visus vyresnius kaip 18 mėnesių amžiaus nekastruotus, bet vakcinuotus nuo bruceliozės patinus;

14.3. visus naujai į ūkį įvežtus gyvulius;

14.4. 25% lytiškai subrendusių arba laktuojančių patelių, bet ne mažiau kaip 50 gyvulių viename ūkyje. Jeigu ūkyje yra mažiau negu 50 patelių, jos tiriamos visos.

 

3. VEIKSMAI IR PRIEMONĖS ĮTARUS ARBA NUSTAČIUS AVIŲ ARBA OŽKŲ BRUCELIOZĘ

 

15. Avių ir ožkų bruceliozės neapimto ūkio statusas atšaukiamas, jeigu vienas arba daugiau gyvulių įtariami užsikrėtus brucelioze. Avių ir ožkų bruceliozės neapimto ūkio statusas gali būti laikinai sustabdytas, jeigu gyvuliai yra nedelsiant likviduojami arba atskiriami nuo kitų gyvulių, laukiant bruceliozės patvirtinimo arba paneigimo.

16. Nustačius bruceliozę, sustabdytas avių ir ožkų bruceliozės neapimto ūkio statusas gali būti panaikinamas, jeigu visi įtariami ir sergantys brucelioze gyvuliai yra paskerdžiami, o visi vyresni kaip 18 mėnesių amžiaus vakcinuoti gyvuliai ir visi vyresni kaip 6 mėnesių amžiaus nevakcinuoti gyvuliai, du kartus kas 3 mėnesius ištirti pagal 3 priedo reikalavimus, nereaguoja.

 

4. GYVULIŲ ĮVEŽIMAS Į AVIŲ IR OŽKŲ BRUCELIOZĖS NEAPIMTĄ ŪKĮ

 

17. Į avių ir ožkų bruceliozės neapimtą ūkį galima įvežti gyvulius, jeigu:

17.1. jie įvežami iš oficialiai avių ir ožkų bruceliozės neapimto ūkio arba iš bruceliozės neapimto ūkio;

17.2. jie įvežami iš ūkio, kuris neatitinka šio priedo 17.1 punkto reikalavimų, ir atitinka šias sąlygas:

17.2.1. jie yra paženklinti ir registruoti, laikantis šių reikalavimų 5.1 punkto nuostatų,

17.2.2. avių ir ožkų ūkyje daugiau kaip 12 mėnesių nebuvo brucelioze sergančių gyvulių,

17.2.3. gyvuliai dvejus metus nebuvo vakcinuojami nuo bruceliozės:

17.2.3.1. prieš išvežant juos iš ūkio buvo karantinuojami ir, du kartus kas 6 savaites ištyrus juos dėl bruceliozės pagal 3 priedo reikalavimus, jie nereagavo arba jaunesni kaip 7 mėnesių amžiaus gyvuliai ne vėliau kaip 15 dienų prieš jų įvežimą į ūkį buvo vakcinuojami vakcinomis, įrašytomis į Lietuvos Respublikos valstybinį vaistų ir vaistinių medžiagų registrą.

 

5. STATUSO PAKEITIMAS

 

18. Oficialiai avių ir ožkų bruceliozės neapimto ūkio statusas gali būti suteiktas avių ir ožkų bruceliozės neapimtam ūkiui po 2 metų, jeigu:

18.1. paskutinius dvejus metus gyvuliai nebuvo vakcinuojami nuo bruceliozės;

18.2. ūkis atitinka šio priedo 17 punkto reikalavimus;

18.3. antraisiais metais visi vyresni kaip 6 mėnesių amžiaus ūkio gyvuliai buvo ištirti dėl bruceliozės pagal 3 priedo reikalavimus ir nereagavo.

______________

 


Parduodamų avių ir ožkų

veterinarijos reikalavimų

2 priedas

 

PRIVALOMAI REGISTRUOJAMOS AVIŲ IR OŽKŲ LIGOS

 

1. Snukio ir nagų liga.

2. Bruceliozė (Brucella melitensis).

3. Infekcinis epididimitas (Brucella ovis).

4. Juodligė.

5. Pasiutligė.

6. Skrepi liga.

7. Kontaginė agalaktija.

8. Paratuberkuliozė.

9. Kazeozinis limfadenitas.

10. Plaučių adenomatozė.

11. Medi-visna.

12. Ožkų virusinis artritas/encefalitas.

______________

 


Parduodamų avių ir ožkų

veterinarijos reikalavimų

3 priedas

 

AVIŲ IR OŽKŲ BRUCELIOZĖS TYRIMAS

 

1. Gyvuliai bruceliozei nustatyti tiriami buferizuoto bruceliozės antigeno (BBA – Rose Bengal) arba komplemento sujungimo metodais. Komplemento sujungimo metodas taikomas tiriant pavienius gyvulius.

2. Jeigu atlikus gyvulių bruceliozės tyrimus BBA metodu daugiau kaip 5% gyvulių reagavo, kiekvienas ūkio gyvulys tiriamas komplemento sujungimo metodu.

3. Jeigu serume nustatoma 20 ir daugiau ICFT vienetų viename mililitre, komplemento sujungimo reakcija laikoma teigiama.

4. Nacionalinė veterinarijos laboratorija turi parinkti antigenus bruceliozei nustatyti ir juos standartizuoti pagal antrąjį tarptautinį standartinį anti-brucella abortus serumą.

______________

 


Parduodamų avių ir ožkų

veterinarijos reikalavimų

4 priedas

 

AVIŲ IR OŽKŲ INFEKCINIO EPIDIDIMITO (BRUCELLA OVIS) TYRIMAS

 

1. Gyvuliai infekciniam epididimitui nustatyti tiriami komplemento sujungimo metodu.

2. Nacionalinė veterinarijos laboratorija tyrimams turi parinkti specifinį antigeną, kuris standartizuojamas pagal tarptautinį standartinį anti-brucella ovis serumą, pagamintą Centrinėje veterinarijos laboratorijoje (Veibridžas, Saris, Jungtinė Karalystė).

3. Jeigu serume yra 50 arba daugiau tarptautinių vienetų viename mililitre, jis laikomas teigiamu.

______________