VALSTYBINĖS GYVULIŲ VEISLININKYSTĖS PRIEŽIŪROS TARNYBOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKAS
Į S A K Y M A S
DĖL GRYNAVEISLIŲ AVIŲ IR OŽKŲ PRODUKTYVUMO KONTROLĖS BEI JŲ GENETINĖS VERTĖS NUSTATYMO METODŲ PATVIRTINIMO
2003 m. rugpjūčio 22 d. Nr. 1A-43
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veislininkystės įstatymu (Žin., 1994, Nr. 14-226; 1998, Nr. 110-3023; 2000, Nr. 61-1806):
1. Tvirtinu Grynaveislių avių ir ožkų produktyvumo kontrolės bei genetinės vertės nustatymo metodus (pridedama).
3. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Žvėrininkystės, paukštininkystės ir kitų gyvūnų rūšių veislininkystės skyriui.
PATVIRTINTA
Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros
tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos
viršininko 2003 m. rugpjūčio 22 d.
įsakymu Nr. 1A-43
grynaveislių avių ir ožkų produktyvumo kontrolės bei jų genetinės vertės nustatymo metodai
1. Grynaveislių avių ir ožkų produktyvumo bei genetinės vertės nustatymo metodai (toliau – Metodai) parengti vadovaujantis Europos Sąjungos (toliau – ES) 1990 m. gegužės 10 d. Komisijos sprendimu 90/256/EEB, nustatančiu grynaveislių avių ir ožkų produktyvumo kontrolės bei jų genetinės vertės nustatymo metodus.
2. Avių ir ožkų genetinę vertę galima apskaičiuoti taikant vieną arba kelis iš toliau nurodytų metodų. Visi duomenys, sukaupti iš pirminių tyrimų, taip pat ir galutiniai rezultatai turi būti prieinami kompetentingoms institucijoms.
I. PRODUKTYVUMO TYRIMAS
3. Produktyvumo tyrimas kontrolinio auginimo stotyje (toliau – Stotyje):
3.1. turi būti nurodytas už stotį atsakingos organizacijos arba institucijos pavadinimas bei pavadinimas kompetentingos institucijos, atsakingos už skaičiavimus bei rezultatų paskelbimą;
3.3. turi būti aiškiai apibrėžiama:
3.3.1. priėmimo į Stotį sąlygos, ypač maksimalus jaunų veislinių gyvulių amžius ir masė kontrolės pradžioje, bei gyvulių skaičius;
3.4. nurodomos tiriamosios savybės (pvz., gyvo gyvulio masė, pašarų sąnaudos, kūno sudėjimas, pieningumas, pieno sudėtis, vilnos kokybė arba bet kurie kiti svarbūs duomenys);
II. PATELIŲ GENETINĖS VERTĖS NUSTATYMAS PAGAL PIENO PRODUKTYVUMO KONTROLĖS POŽYMIUS
5. Turi būti nurodytas už Stotį atsakingos organizacijos arba institucijos pavadinimas bei pavadinimas kompetentingos institucijos, atsakingos už skaičiavimus bei rezultatų paskelbimą.
7. Kontroliuojami požymiai turi atitikti Tarptautinio pieninių gyvulių produktyvumo kontrolės komiteto nustatytus standartus (pvz., pieningumas, pieno sudėtis arba bet kurie kiti susiję duomenys).
8. Pieno produktyvumo tyrimas patelių genetinei vertei nustatyme turi būti:
8.1. atliekamas tam tikrą laiko tarpą, atitinkantį Tarptautinio pieninių gyvulių produktyvumo kontrolės komiteto nustatytas normas;
III. PALIKUONIŲ IR (ARBA) TOLESNIŲ KARTŲ GYVULIŲ TYRIMAS
10. Turi būti nurodytas už Stotį atsakingos organizacijos arba institucijos pavadinimas bei pavadinimas kompetentingos institucijos, atsakingos už skaičiavimus bei rezultatų paskelbimą.
11. Veislinio gyvulio genetinė vertė turi būti apskaičiuota įvertinus reikiamo skaičiaus palikuonių ir (arba) tolesnių kartų gyvulių savybes, susijusias su jų produktyvumu:
11.1. mėsines savybes arba veislines charakteristikas:
11.1.3. turi būti pripažinti trys palikuonių ir (arba) tolesnių kartų gyvulių tyrimo tipai:
11.1.3.2. planinis palikuonių ir (arba) tolesnių kartų gyvulių tyrimas ūkyje. Palikuonys ir (arba) tolesnių kartų gyvuliai turi būti paskirstyti po bandas taip, kad būtų galima veiksmingai palyginti veislinius gyvulius;
11.2. pienines charakteristikas:
11.3. palikuonys ir (arba) tolesnių kartų gyvuliai turi būti pasirenkami objektyviai. Vertinant veislinių gyvulių genetinę vertę, turi būti naudojami visi reikalingi duomenys. Nustatant veislinę vertę, atitinkamomis procedūromis turi būti atmesti visi kiti veiksniai, išskyrus genetinę vertę;
11.4. turi būti nurodytos tiriamosios savybės (pvz., palikuonių ir (arba) tolesnių kartų gyvulių priesvoris, pašarų įsisavinimas, skerdenų kokybė, pieningumas, pieno sudėtis, vilnos kokybė, reprodukcinės savybės, vaisingumas, vislumas, palikuonių gyvybingumas arba bet kurie kiti susiję duomenys);