LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL RAUDONŲJŲ BUROKĖLIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ
2002 m. rugpjūčio 19 d. Nr. 310
Vilnius
pATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2002 m. rugpjūčio 19 d. įsakymu Nr. 310
RAUDONŲJŲ BUROKĖLIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šie kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti raudoniesiems burokėliams (toliau – burokėliams), kilusiems iš Beta vulgaris L. var. conditiva Alef. veislių, klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje ex07.06, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.
2. Reikalavimai netaikomi:
2.2. Lietuvoje užaugintiems burokėliams:
2.2.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar pakavimo įmonėms;
2.2.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodininkų bendrijos sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;
2.2.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;
II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI
3. Plauti arba neplauti burokėlių šakniavaisiai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų, turi būti sveiki, be sausojo puvinio, nepažeisti mechaniškai, ligų bei kenkėjų, nesuvytę, nesušalę, nesumedėję, nešakoti, nesužėlę, sausi, be pašalinio kvapo ir skonio, švarūs, be priemaišų. Jeigu šakniavaisiai neplauti, žemės nuo jų turi būti nuvalytos. Mineralinės priemaišos neturi viršyti 1 proc. visų burokėlių masės. Nitratų bei pesticidų likučiai neturi viršyti higienos normos HN 54 „Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos“ reikalavimų.
4. Ankstyvos brandos burokėliai turi būti su lapais arba tik su lapkočiais. Plauti arba neplauti burokėliai, be 8 punkte nurodytų dydžio reikalavimų ir V skyriuje nurodytų leistinų nukrypimų, turi būti švarūs, nepažeisti ligų ir kenkėjų, be priemaišų, nesuvytę, nesušalę, be pašalinio kvapo ir skonio. Jeigu burokėliai neplauti, žemės nuo jų turi būti nuvalytos. Mineralinės priemaišos neturi viršyti 1 proc. bendros masės burokėlių. Nitratų bei pesticidų likučiai neturi viršyti higienos normos HN 54 „Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos“ reikalavimų.
III. KLASIFIKAVIMAS
6. Pagal kokybę burokėliai klasifikuojami:
6.1. pirma klasė: geros kokybės šakniavaisiai, švarūs, švieži, tipingi veislei, gali būti kiek netaisyklingos formos, su nedideliais spalvos nukrypimais, šiek tiek gruoblėta odele, negiliais užgijusiais įtrūkimais ar įspaudimais, atsiradusiais transportavimo metu, visai iki storgalio nupjauta šaknimi bei lapkočiais. Lapkočiai turi būti nupjauti nepažeidžiant minkštimo. Burokėlių šonai neturi būti pažeisti.
Šakniavaisių minkštimas turi būti sultingas, įvairių atspalvių raudonos spalvos, su neryškiais koncentriniais žiedais;
6.2. antra klasė: neatitinkantys pirmos klasės reikalavimų, tačiau atitinkantys II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus, burokėliai. Šakniavaisiai gali būti su formos ir spalvos defektais, gruoblėta ar pažeista odele, nupjautomis iki burokėlio storgalio šaknimis, visai nupjautais arba ne ilgesniais kaip 20 mm lapkočiais. Šakniavaisio galai gali būti nupjauti, pažeidžiant ne daugiau kaip 10 mm minkštimo. Burokėlių šonai neturi būti pažeisti.
Šakniavaisių minkštimas turi būti sultingas, įvairių atspalvių raudonos spalvos su išryškėjusiais šviesesniais ar tamsesniais koncentriniais žiedais.
IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI
8. Ankstyvos brandos burokėlių lapijos išmatavimai turi atitikti metų laiką, o šakniavaisiai turi atitikti šiuos dydžio reikalavimus:
8.1. turi būti ne mažesnio kaip 20 mm skersmens ir ne didesnio kaip:
9. Apvalūs subrendusių burokėlių šakniavaisiai turi atitikti šiuos dydžio reikalavimus:
9.1. pirmos klasės šakniavaisių skersmuo turi būti ne mažesnis kaip 60 mm ir ne didesnis kaip 100 mm;
10. Cilindrinių subrendusių raudonųjų burokėlių šakniavaisiai turi atitikti šiuos dydžio reikalavimus:
V. LEISTINI NUKRYPIMAI
12. Pakuotėje, bendroje pakuotėje ar transporto priemonės kėbule, jei burokėliai pakraunami į transporto priemonę neįpakuoti, gali būti tam tikra dalis burokėlių, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.
13. Leistini kokybės nukrypimai:
13.1. pirmos klasės burokėlių pakuotėje gali būti ne daugiau kaip10 proc. visos burokėlių masės, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba neviršija jai leistinų nukrypimų. 10 proc. visų burokėlių masės gali būti su šviesesniais ar tamsesniais koncentriniais žiedais;
VI. PAKAVIMO REIKALAVIMAI
15. Pakuotėje, bendroje pakuotėje ir transporto priemonės kėbule, jei burokėliai teikiami į rinką neįpakuoti, turi būti tos pačios kilmės, veislės, kokybės klasės ir dydžio burokėliai.
17. Burokėliai gali būti teikiami į rinką:
17.1. ankstyvos brandos – ryšeliais, kuriuose turi būti vienodo dydžio burokėliai, su sveikais lapais arba lapkočiais. Ryšeliai gali būti sudėti vienu ar keliais sluoksniais į pakuotes, arba teikiami neįpakuoti;
17.2. pirmos klasės subrendę burokėliai gali būti teikiami į rinką tiek pakuotėse, tiek pakrauti į transporto priemonę neįpakuoti;
18. Pakuotė turi būti švari, neturinti neigiamos įtakos burokėlių kokybei ir išvaizdai bei nepriduodanti jiems pašalinio kvapo ir skonio.
VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI
21. Ženklinama pagal Lietuvos Respublikoje galiojančias prekių ženklinimo taisykles. Be to, ant kiekvienos burokėlių pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:
21.1. pakuotojo ir / arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojo ir / arba siuntėjo identifikavimo kodas su nuoroda: „pakuotojas“ ir/arba „siuntėjas“;
21.2. produkto pavadinimas: „burokėliai“; jei burokėliai yra ankstyvos brandos, tai nurodoma ant pakuotės;
22. Jei pakuotė daugkartinio naudojimo, 21 punkte nurodoma informacija turi būti pateikta kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje pakuotės viduje.
23. Jei burokėliai pakraunami į transporto priemones neįpakuoti, 21 punkte pateikta informacija turi būti nurodyta važtaraštyje ir transporto priemonės kėbule matomoje vietoje esančioje kortelėje.