LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL ŽUVININKYSTĖS PRODUKTŲ ŽENKLINIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO
2003 m. rugsėjo 30 d. Nr. 3D-398
Vilnius
Vykdydamas Teisės derinimo priemonių 2003 metų plano, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. kovo 5 d. nutarimu Nr. 292 (Žin., 2003, Nr. 25-1019), 3.8-T38 priemonę:
2. Informuoju, kad Žuvininkystės produktų ženklinimo taisyklės nuo narystės Europos Sąjungoje dienos neteks galios, o bus taikomos 2001 m. spalio 22 d. Europos Komisijos reglamento 2065/2001/EB, nustatančio išsamias Tarybos reglamento 104/2000/EB taikymo taisykles dėl vartotojų informavimo apie žuvininkystės ir akvakultūros produktus, nuostatos.
ŽEMĖS ŪKIO Ministras Jeronimas Kraujelis
Suderinta
Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos direktorius
Kazimieras Lukauskas
Patvirtinta
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2003 m. rugsėjo 30 d. įsakymu Nr. 3D-398
Žuvininkystės produktų ženklinimo taisyklės
Žuvininkystės produktų ženklinimo taisyklės (toliau – taisyklės) parengtos vadovaujantis Lietuvos Respublikos žuvininkystės įstatymu (Žin., 2000, Nr. 56-1648), Lietuvos Respublikos vartotojų teisių gynimo įstatymu (Žin., 1994, Nr. 94-1833, 2000, Nr. 85-2581), Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893), Lietuvos Respublikos ūkio ministro 2002 m. gegužės 15 d. įsakymu Nr. 170 „Dėl Lietuvos Respublikoje parduodamų daiktų (prekių) ženklinimo ir kainų nurodymo taisyklių“ (Žin., 2002, Nr. 50-1927), Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“ tvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 13-530), 1999 m. gruodžio 17 d. Europos Sąjungos Tarybos reglamentu 104/2000/EB, nustatančiu bendrosios žuvininkystės ir akvakultūros produktų rinkos organizavimą, ir 2001 m. spalio 22 d. Europos Komisijos reglamentu 2065/2001/EB, nustatančiu išsamias Tarybos reglamento 104/2000/EB taikymo taisykles dėl vartotojų informavimo apie žuvininkystės ir akvakultūros produktus.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Žuvininkystės produktų ženklinimo taisyklės nustato Lietuvos Respublikoje vartotojui parduoti skirtų šių taisyklių I priede nurodytų žuvininkystės produktų ženklinimo reikalavimus.
2. Žuvininkystės produktai ženklinami pagal Lietuvos Respublikoje parduodamų daiktų (prekių) ženklinimo ir kainų nurodymo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos ūkio ministro 2002 m. gegužės 15 d. įsakymu Nr. 170 (Žin., 2002, Nr. 50-1927) ir Lietuvos higienos normą HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 (Žin., 2003, Nr. 13-530).
3. Be kituose teisės aktuose, reglamentuojančiuose ženklinimą, nustatytų privalomųjų prekių ženklinimo rekvizitų, žuvininkystės produktai papildomai turi būti ženklinami šiose taisyklėse nurodytais rekvizitais.
4. Žuvininkystės produktų ženklinimo taisyklių tikslas – užtikrinti, kad vartotojui būtų suteikta būtina, teisinga ir visapusiška informacija apie parduodamus žuvininkystės produktus, sustiprinti vartotojų pasitikėjimą žuvininkystės produktų saugumu ir kokybe.
5. Šios taisyklės privalomos visiems juridiniams ir fiziniams asmenims, parduodantiems vartotojui skirtus žuvininkystės produktus (toliau – pardavėjai), ir gamintojams.
6. Šių taisyklių nuostatos netaikomos mažiems žuvininkystės produktų kiekiams, kuriuos žvejai ar žuvų augintojai tiesiogiai parduoda vartotojams, tačiau visų parduodamų žuvininkystės produktų vertė negali būti didesnė nei 70 litų.
7. Žuvininkystės produktai – tai visų rūšių žuvys, nėgės, vėžiagyviai, moliuskai ir kiti vandens bestuburiai bei iš jų pagaminti produktai, išvardyti šių taisyklių 1 priede.
8. Visi parduodami vartotojui žuvininkystės produktai turi būti ženklinami etiketėmis, pritvirtinamu ženklu ar kitu būdu. Ženklinimo rekvizitai turi būti pateikiami ant žuvininkystės produkto pakuotės ar bendros pakuotės. Ženklinama gerai matomoje vietoje, aiškiomis ir neištrinamomis raidėmis. Parduodant neįpakuotus žuvininkystės produktus vartotojui, ženklinimo rekvizitai pateikiami šalia etiketėse.
9. Įsigaliojus šioms taisyklėms, bus draudžiama prekiauti žuvininkystės produktais, neatitinkančiais šių taisyklių reikalavimų, tačiau žuvininkystės produktais, jau pateiktais į rinką arba paženklintais iki šių taisyklių įsigaliojimo, prekiauti leidžiama, kol baigsis jų atsargos, bet ne ilgiau kaip iki 2004 05 01.
II. ŽUVININKYSTĖS PRODUKTŲ ŽENKLINIMO REKVIZITAI
10. Žuvininkystės produktų ženklinimo rekvizitai yra:
10.1. komerciniai žuvų rūšių pavadinimai pagal Komercinių žuvų rūšių pavadinimų sąrašą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. birželio 30 d. įsakymu Nr. 3D-267 (Žin., 2003, Nr. 65-2984). Taip pat gali būti nurodyti ir atitinkamų rūšių žuvų lotyniški moksliniai pavadinimai;
11. Nurodant žuvininkystės produktų gamybos metodą ir kilmę, pateikiamas vienas iš šių rekvizitų, jei žuvys, iš kurių sudaryti žuvininkystės produktai, buvo:
11.1. sužvejotos jūrose – nurodoma „Sužvejota (žvejybos rajonas pateikiamas pagal nurodytus šių taisyklių 2 priede žvejybos rajonus; žvejybos rajonas gali būti nurodomas pateikiant tikslesnius duomenis)“;
11.2. sužvejotos gėluose vandenyse – nurodoma „Sužvejota gėluose vandenyse (kilmės šalies pavadinimas)“;
11.3. dirbtinai užaugintos gėlame arba jūros vandenyje, sudarant joms optimalias mitybos ir gyvenimo sąlygas, – nurodoma „Užauginta (kilmės šalies pavadinimas)“. Nurodoma ta kilmės šalis, kurioje žuvys buvo auginamos paskutinę augimo stadiją. Jeigu žuvys buvo auginamos paskutinę augimo stadiją ne vienoje, o keliose šalyse, gali būti nurodomos ir kelios šalys.
12. Jeigu parduoti pateikiami žuvininkystės produktai sudaryti iš kelių rūšių žuvų, ženklinimo rekvizitai nurodomi kiekvienai žuvų rūšiai atskirai.
13. Jeigu parduoti pateikiamas iš vienos rūšies žuvų sudarytas žuvininkystės produktų mišinys, kurio atskiros dalys gautos skirtingais gamybos metodais, turi būti nurodomos kiekvienos dalies gamybos metodas. Jeigu parduoti pateikiami žuvininkystės produktai, sudaryti iš vienos rūšies žuvų, sužvejotų skirtinguose žvejybos rajonuose arba užaugintų skirtingose šalyse, nurodomas žvejybos rajonas, kuriame sužvejota, arba kilmės šalis, kurioje užauginta didžioji tų produktų sudedamoji dalis, ir pateikiama nuoroda, kad žuvininkystės produktai buvo sužvejoti skirtinguose žvejybos rajonuose arba užauginti keliose šalyse.
III. ATSEKAMUMAS IR KONTROLĖ
14. Siekiant užtikrinti atsekamumą iki žuvų sužvejojimo arba užauginimo, informacija apie komercinį pavadinimą, gamybos metodą ir žvejybos rajoną arba kilmės šalį turi būti prieinama visuose žuvininkystės produkto pardavimo etapuose. Ši informacija pateikiama ženklinant arba su prekėmis pateikiamuose pardavimo dokumentuose.
15. Už ženklinimui pateikiamos informacijos teisingumą yra atsakingas žuvininkystės produktų gamintojas.
Žuvininkystės produktų
ženklinimo taisyklių 1 priedas
Prekės kodas |
Prekės pavadinimas |
0301 |
Gyvos žuvys |
0302 |
Šviežios arba šaldytos žuvys, išskyrus žuvų filė ir kitą žuvų mėsą, klasifikuojamą 0304 pozicijoje |
0303 |
Užšaldytos žuvys, išskyrus žuvų filė ir kitą žuvų mėsą, klasifikuojamą 0304 pozicijoje |
0304 |
Žuvų filė ir kita žuvų mėsa (malta arba nemalta) šviežia, šaldyta arba užšaldyta |
0305 |
Vytintos žuvys, sūdytos arba užpiltos sūrymu; rūkytos žuvys, virtos ar keptos arba nevirtos ir nekeptos prieš rūkymą arba rūkymo proceso metu; žuvų miltai, rupiniai ir granulės, tinkami vartoti žmonių maistui |
0306 |
Vėžiagyviai su kiautais arba be kiautų, gyvi, švieži, šaldyti, užšaldyti, vytinti, sūdyti arba užpilti sūrymu; vėžiagyviai su kiautais, virti vandenyje arba garuose, šaldyti arba nešaldyti, užšaldyti arba neužšaldyti, vytinti arba nevytinti, sūdyti ar užpilti sūrymu, arba nesūdyti ir neužpilti sūrymu; vėžiagyvių miltai, rupiniai ir |
|
granulės, tinkami vartoti žmonių maistui |
0307 |
Moliuskai su geldelėmis arba be geldelių, gyvi, švieži, šaldyti, užšaldyti, vytinti, sūdyti ar užpilti sūrymu; kiti vandens bestuburiai, išskyrus vėžiagyvius ir moliuskus, gyvi, švieži, šaldyti, užšaldyti, vytinti, sūdyti ar užpilti sūrymu; vandens bestuburių, išskyrus vėžiagyvius, miltai, rupiniai ir granulės, tinkami vartoti žmonių maistui |
______________
Žuvininkystės produktų
ženklinimo taisyklių 2 priedas
Žvejybos rajonas |
Kodas* |
Šiaurės Vakarų Atlantas |
FAO 21 rajonas |
Šiaurės Rytų Atlantas** |
FAO 27 rajonas |
Baltijos jūra |
FAO 27. IIId rajonas |
Centrinis Vakarų Atlantas |
FAO 31 rajonas |
Centrinis Rytų Atlantas |
FAO 34 rajonas |
Pietvakarių Atlantas |
FAO 41 rajonas |
Pietryčių Atlantas |
FAO 47 rajonas |
Viduržemio jūra |
FAO 37.1, 37.2 ir 37.3 rajonai |
Juodoji jūra |
FAO 37.4 rajonas |
Indijos vandenynas |
FAO 51 ir 57 rajonai |
Ramusis vandenynas |
FAO 61, 67, 71, 77, 81 ir 87 rajonai |
Akvatorija aplink Antarktidą |
FAO 48, 58 ir 88 rajonai |
Vidaus vandenys |
FAO 05 rajonas |
*Pagal tarptautinę Maisto ir žemės ūkio organizaciją (FAO).
**Išskyrus Baltijos jūrą.
______________