KALĖJIMŲ DEPARTAMENTO PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS TEISINGUMO MINISTERIJOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL ASMENŲ, LAIKOMŲ KARDOMOJO KALINIMO IR LAISVĖS ATĖMIMO VIETOSE, MAITINIMO ORGANIZAVIMO METODINIŲ REKOMENDACIJŲ PATVIRTINIMO

 

2002 m. gruodžio 6 d. Nr. 180

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos teisingumo ministro 2002 m. rugsėjo 23 d. įsakymo Nr. 253 „Dėl skiriamų maisto produktų vidutinių paros kiekių ir paros maitinimo išlaidų normų asmenims, laikomiems kardomojo kalinimo ir laisvės atėmimo vietose, patvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 98-4385) 3.1 punktu:

1. Tvirtinu Asmenų, laikomų kardomojo kalinimo ir laisvės atėmimo vietose, maitinimo organizavimo metodines rekomendacijas (pridedama)*.

2. Pripažįstu netekusiu galios Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos direktoriaus 2000 m. rugsėjo 8 d. įsakymą Nr. 7 „Dėl maisto produktų, skirtų maitinti kalinamuosius ir nuteistuosius, pereinamųjų atsargų ir keitimo kitais produktais normų patvirtinimo“.

3. Nurodau, kad šis įsakymas įsigalioja nuo 2003 m. sausio 1 d.

 

 

 

L. E. DIREKTORIAUS PAREIGAS                                                      SKIRMANTAS AGURKIS

 

 

 

* Su rekomendacijų priedais galima susipažinti Kalėjimų departamente, L. Sapiegos g. 1, LT-2600 Vilnius, ir visose kardomojo kalinimo ir laisvės atėmimo įstaigose.

 

PATVIRTINTA

Kalėjimų departamento prie Lietuvos

Respublikos teisingumo ministerijos

direktoriaus 2002 m. gruodžio 6 d. įsakymu

Nr. 180

 

ASMENŲ, LAIKOMŲ KARDOMOJO KALINIMO IR LAISVĖS ATĖMIMO VIETOSE, MAITINIMO ORGANIZAVIMO METODINĖS REKOMENDACIJOS

 

I. BENDROJI DALIS

 

1. Asmenų, laikomų kardomojo kalinimo ir laisvės atėmimo vietose, maitinimo organizavimo metodinės rekomendacijos (toliau – Rekomendacijos) nustato maisto produktų pirkimo, maisto gaminimo ir išdavimo tvarką asmenims, laikomiems kardomojo kalinimo ir laisvės atėmimo vietose.

2. Rekomendacijos parengtos vadovaujantis Lietuvos Respublikos pataisos darbų kodeksu, Lietuvos Respublikos bausmių vykdymo kodeksu, Fiziologinėmis mitybos normomis asmenims, laikomiems kardomojo kalinimo ir laisvės atėmimo vietose, patvirtintomis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. sausio 9 d. nutarimu Nr. 14, Skiriamais maisto produktų vidutiniais paros kiekiais ir paros maitinimo išlaidų normomis asmenims, laikomiems kardomojo kalinimo ir laisvės atėmimo vietose, patvirtintomis Lietuvos Respublikos teisingumo ministro 2002 m. rugsėjo 23 d. įsakymu Nr. 253, Pataisos darbų įstaigų vidaus tvarkos taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos teisingumo ministro 2000 m. rugpjūčio 16 d. įsakymu Nr. 172, Respublikinio mitybos centro parengtomis rekomendacijomis, Mitybos medicinos vadovu, išleistu Lietuvos dietologų draugijos, 1999, Vilnius, bei „Maisto produktų sudėtis“, išleistu Respublikinio mitybos centro, 2002, Vilnius.

3. Rekomendacijų nuostatas gali papildyti ir keisti Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos (toliau – Kalėjimų departamentas) direktorius savo įsakymu.

 

II. MAISTO PRODUKTŲ ĮSIGIJIMO TVARKA

 

4. Maisto produktai įsigyjami vadovaujantis Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymu ir Prekių, paslaugų ar darbų pirkimų, kurių vertė yra mažesnė už nurodytą Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymo 1 straipsnio 1 dalyje, tvarka, patvirtinta Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. rugsėjo 29 d. nutarimu Nr. 1079.

5. Įkalinimo įstaigos administracija privalo nuolat turėti maisto produktų (negreit gendančių) atsargas ne mažiau kaip 7 dienų maitinimui.

 

III. MAITINIMO ORGANIZAVIMAS

 

6. Valgiaraštį sudaro pataisos įstaigos materialinio aprūpinimo tarnyba mėnesio laikotarpiui, vadovaudamasi Skiriamais maisto produktų vidutiniais paros kiekiais, patvirtintais Lietuvos Respublikos teisingumo ministro 2002 m. rugsėjo 23 d. įsakymu Nr. 253. Sudarant valgiaraštį rekomenduojama vadovautis Respublikinio mitybos centro parengtomis rekomendacijomis: „Dirbantiems vyrams rekomenduojamo 31 dienos maisto davinio valgiaraštis“ (1 priedas), „Nedirbantiems vyrams rekomenduojamo 31 dienos maisto davinio valgiaraštis“ (2 priedas), „Dirbančioms moterims rekomenduojamo 31 dienos maisto davinio valgiaraštis“ (3 priedas), „Nedirbančioms moterims rekomenduojamo 31 dienos maisto davinio valgiaraštis“ (4 priedas), „Paaugliams rekomenduojamo 31 dienos maisto davinio valgiaraštis“ (5 priedas).

7. Ligonių maitinimui valgiaraštis sudaromas pagal Dirbantiems vyrams rekomenduojamo 31 dienos maisto davinio valgiaraštį (1 priedas), subalansuojant pagal medicinos duomenis ir Lietuvos dietologų draugijos metodines rekomendacijas.

8. Nėščių moterų, žindyvių ir kūdikių maitinimui valgiaraštis sudaromas pagal medicinos duomenis ir Lietuvos dietologų draugijos metodines rekomendacijas.

9. Valgiaraštį, suderintą su pataisos įstaigos asmens sveikatos priežiūros tarnyba, tvirtina šios įstaigos direktorius.

10. Patvirtintą valgiaraštį išimtiniais atvejais gali pakeisti pataisos įstaigos direktorius arba jį pavaduojantis pareigūnas rašytiniu nurodymu, nepažeisdamas maisto normos energetinės vertės balanso, vadovaujantis Maisto produktų, skirtų maitinti kalinamuosius ir nuteistuosius, keitimo kitais produktais normomis (8 priedas).

11. Valgiaraštis surašomas keturiais egzemplioriais: pirmasis saugomas buhalterijoje, antrasis iškabinamas virtuvėje, trečiasis – valgomojoje salėje, ketvirtasis lieka Materialinio aprūpinimo tarnyboje. Be valgiaraščio, virtuvėje iškabinami maitinimo grafikai ir maisto normos.

12. Maistas virtuvėje turi būti gaminamas 3 kartus per parą pagal technologinių procesų bei sanitarinių higieninių taisyklių reikalavimus ir valgiaraštį. Valgiaraštyje nurodyti patiekalai gaminami pagal patiekalų rekomenduojamas receptūras (6 priedas, Patiekalų receptūros ir jų maistinė bei energinė vertė).

13. Pataisos darbų įstaigos buhalterija išrašo važtaraščius pagal atitinkamas maisto normas, remdamasi įskaitos tarnybos pažymėjimu, nurodančiu nuteistųjų (dirbančių ir nedirbančių), laikomų pataisos darbų įstaigoje, skaičių (kiekvienai maisto normai atskirai). Planuojamų kitos dienos dirbančių nuteistųjų skaičių įstaigos įskaitos tarnybai pateikia valstybės įmonės prie šios įstaigos direktorius ar jo įgaliotas asmuo ir įstaigos Materialinio aprūpinimo tarnybos viršininkas. Įskaitos skyrius nurodo išvežamų asmenų skaičių, kuriems priklauso sausas davinys. Pasikeitus nuteistųjų skaičiui, surašomas papildomas produktų išdavimo arba grąžinimo į maisto produktų sandėlį važtaraštis. Produktų išdavimo važtaraštis surašomas dviem egzemplioriais: pirmas paliekamas pataisos darbų įstaigos maisto produktų sandėlyje, antras atiduodamas valgyklos vedėjui. Maisto produktai virtuvei išduodami parai. Poilsio ir švenčių dienomis leidžiama maisto produktus išduoti 2 arba 3 paroms. Už jų saugojimą ir panaudojimą pagal paskirtį atsako valgyklos vedėjas. Produktai maisto daviniams gaminti išduodami iš paros normos kiekvienam virimui pagal valgiaraštį ir pataisos darbų įstaigoje laikomų dirbančių ir nedirbančių nuteistųjų skaičių. Maisto produktai, dalyvaujant pataisos darbų įstaigos direktoriaus budinčiajam padėjėjui, sudedami į katilus pagal svorį, nurodytą valgiaraštyje, atsižvelgiant į maisto produktų nuostolius technologinio paruošimo metu, iš bruto svorio atmetus nevalgomą maisto produkto dalį (7 priedas).

14. Jeigu nuteistieji maitinami 2 arba 3 pamainomis ir tarp jų yra ilgesnės nei dviejų valandų pertraukos, maistas gaminamas kiekvienai pamainai atskirai. Maistas turi būti pagamintas likus 20–30 minučių iki išdavimo. Asmenims, kurie negali pavalgyti laiku, pagamintą maistą galima laikyti iki dviejų valandų. Jeigu nuteistieji maitinami 2 valandomis vėliau, maistas jiems gaminamas atskirai. Intervalai tarp maitinimų, išskyrus miegui skirtą laiką, neturi būti ilgesni nei 7 valandos.

15. Nuteistieji nepilnamečiai maitinami keturis kartus per dieną. Vyriausybės nustatytos maisto normos bendrasis kaloringumas paskirstomas taip, kad iš jo 30 procentų sudarytų pusryčiai, 40 procentų – pietūs, 10 procentų – pavakariai, 20 procentų – vakarienė. Maitinimo grafikas sudaromas taip, kad tarpai tarp maitinimų būtų ne trumpesni kaip 3 ir ne ilgesni kaip 4,5 valandos.

16. Išduoti pagamintą maistą leidžia pataisos darbų įstaigos direktoriaus budintysis padėjėjas, remdamasis šios įstaigos asmens sveikatos priežiūros tarnybos darbuotojų juslinio patikrinimo rezultatais, įrašytais pagaminto maisto kokybės įvertinimo žurnale. Be asmens sveikatos priežiūros tarnybos darbuotojų juslinio patikrinimo ir pataisos darbų įstaigos direktoriaus budinčiojo padėjėjo leidimo išduoti maistą draudžiama.

17. Nurodytas valgiaraštyje duonos kiekis kiekvienam maitinimui išduodamas atskirai.

18. Nuteistieji maitinami pataisos darbų įstaigos valgykloje arba gamybiniame objekte specialiai tam skirtoje patalpoje dienotvarkėje nustatytu laiku pagal pataisos darbų įstaigos direktoriaus būriams (skyriams) ir brigadoms patvirtintą grafiką.

19. Gamybinėje zonoje esantys nuteistieji maitinami izoliuotai nuo nuteistųjų, esančių gyvenamojoje zonoje.

20. Kamerose esantiems nuteistiesiems maistas į kameras arba specialias patalpas gamyboje pristatomas termosuose. Dalijant maistą nuteistiesiems, prie kamerų privalo būti pataisos darbų įstaigos direktoriaus budintysis padėjėjas arba kitas šios įstaigos vadovybės paskirtas pareigūnas ir prižiūrėtojai.

21. Nuteistųjų maitinimosi metu valgykloje privalo būti pataisos darbų įstaigos direktoriaus budintysis padėjėjas, būrių viršininkai (auklėtojai) ir prižiūrėtojai.

22. Nuteistieji į valgyklą įleidžiami ir išleidžiami pataisos darbų įstaigos direktoriaus įsakymu nustatyta tvarka.

23. Nuteistiesiems išsinešti iš valgyklos maistą (išskyrus jam priklausančią duoną, o gydymo ir pataisos darbų kolonijose išskyrus ir pieną) bei valgyklos įrankius draudžiama.

24. Virtuvės, valgyklos bei sandėlių patalpos periodiškai dezinfekuojamos, dezinsekuojamos ir deratizuojamos.

25. Virtuvės, maisto produktų sandėlių ir maisto išdavimo personalas teisės aktų nustatyta tvarka turi būti pasitikrinęs sveikatą ir išklausęs privalomojo higienos mokymo kursą.

26. Asmenims, vežamiems į kardomojo kalinimo ir laisvės atėmimo vietas arba iš jų, skiriamų maisto produktų kiekis išduodamas kiekvienam išvykstančiam asmeniui atskirai, įpakuotas į plastmasinius maišelius.

______________