LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL VETERINARIJOS IR HIGIENOS REIKALAVIMŲ PIENO ŪKIUI, PIENO PARDAVIMUI IR TRANSPORTAVIMUI PATVIRTINIMO
2001 m. lapkričio 23 d. Nr. 518
Vilnius
Vadovaudamasis Veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatais (Žin., 2000, Nr. 53-1537) bei atsižvelgęs į Europos Komisijos ekspertų pateiktas pastabas:
1. Tvirtinu Veterinarijos ir higienos reikalavimus pieno ūkiui, pieno pardavimui ir transportavimui (pridedama).
2. Laikau netekusiais galios:
2.1. Pieno ūkio veterinarijos-sanitarijos ir pieno transportavimo taisykles, patvirtintas Valstybinės veterinarijos tarnybos 1998 m. gegužės 5 d. įsakymo Nr. 4-100 „Dėl papildytų veterinarijos-sanitarijos reikalavimų patvirtinimo“ 1.1 punktu;
2.2. Valstybinės veterinarijos tarnybos 1998 m. gruodžio 23 d. įsakymą Nr. 4-321 „Dėl pieno priėmimo, sustabdymo ir pardavimo teisės grąžinimo tvarkos nustatymo“;
3. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriui.
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2001 m. lapkričio 23 d.
įsakymu Nr. 518
VETERINARIJOS IR HIGIENOS REIKALAVIMAI PIENO ŪKIUI, PIENO PARDAVIMUI IR TRANSPORTAVIMUI
Veterinarijos ir higienos reikalavimai pieno ūkiui, pieno pardavimui ir transportavimui (toliau – Reikalavimai) parengti vadovaujantis Veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir atitinka Europos Sąjungos direktyvų 92/46/EEB bei 89/362/EEB reikalavimus.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Reikalavimų tikslas – užtikrinti, kad žalias pienas, skirtas tiesiogiai žmonėms vartoti arba maisto produktams gaminti, būtų gaminamas, laikomas, transportuojamas ir parduodamas laikantis nustatytų veterinarijos ir higienos reikalavimų, užtikrinančių pieno saugą ir kokybę. Reikalavimai taikomi pieno ūkiams, parduodantiems pieną tiesiogiai vartoti arba perdirbti.
2. Reikalavimuose pateiktos nuorodos į šiuos dokumentus:
LST 1137 „Žalias karvių pienas. Kokybės reikalavimai. Nustatymas ir įvertinimas“;
Pieno supirkimo taisyklės (Žin., 2001, Nr. 40-1406);
Didžiausių leistinų veterinarinės medicinos preparatų likučių kiekių gyvūniniuose maisto produktuose reglamentas (Žin., 2001, Nr. 13-416);
HN 16 „Medžiagos ir gaminiai, kontaktuojantys su maisto produktais. Bendrieji reikalavimai“;
HN 24 „Geriamasis vanduo. Kokybės reikalavimai ir programinė priežiūra“.
3. Reikalavimuose vartojamos sąvokos:
Žalias pienas – vienos ar daugiau karvių, avių, ožkų pieno liaukų sekrecijos pirminis produktas, kuris nebuvo pašildytas iki aukštesnės nei 40°C arba apdorotas bet kokiu kitu lygiaverčiu metodu ir iš kurio nėra pašalintos jo sudedamosios dalys.
Termiškai apdorotas geriamasis pienas – pienas, apdorotas temperatūra ir skirtas parduoti galutiniam vartotojui be tolesnio apdorojimo, arba pasterizuotas pienas, parduodamas didelėmis talpyklomis pagal atskirų vartotojų užsakymą.
Pieno produktai – iš pieno pagaminti gaminiai, į kuriuos gali būti pridedama maisto priedų bei papildomų gamybos procesui būtinų medžiagų, naudojamų ne kaip pieno sudėtinių dalių visiškas arba dalinis pakaitalas.
Pieno ūkis – ūkis, kuriame laikoma viena ar daugiau pieną produkuojančių karvių, avių, ožkų.
Pardavimo vieta – pieno ūkis, pieno supirkimo (surinkimo) punktas, pieno apdorojimo, separavimo ar perdirbimo įmonė arba kita vieta, kurioje žalias pienas pristatomas pardavimui.
Kontrolės tarnyba – Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ir jai pavaldžios įstaigos, kurioms Lietuvos Respublikos teisės aktais nustatyta tvarka pavesta atlikti žaliavas gaminančių, superkančių, apdorojančių ir perdirbančių įmonių veterinarinę priežiūrą, žaliavų ir produktų saugos bei kokybės kontrolę ir kitas joms nustatytas funkcijas.
Gyvūno sveikatos pažymėjimas – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus patvirtintos formos pažymėjimas, suteikiantis teisę pieno ūkiui parduoti žalią pieną.
II. GALVIJŲ SVEIKATOS BŪKLĖS REIKALAVIMAI
4. Žalias pienas turi būti gaunamas iš:
4.1. karvių:
4.1.4. neturinčių akivaizdžių bendros sveikatos būklės sutrikimų, nesergančių lytinių organų ligomis, sukeliančiomis išskyras, virškinamojo trakto ligomis, pasireiškiančiomis viduriavimu bei karščiavimu, pastebimu tešmens uždegimu,
4.2. avių ir ožkų:
4.2.1. kilusių iš bandos, kuri kontrolės tarnybos yra oficialiai pripažinta neapimta bruceliozės (Brucella melitensis), išskyrus atvejį, kai jų pienas naudojamas sūriams, nokinamiems ne trumpiau kaip 2 mėnesius, gaminti,
5. Žalias pienas, termiškai apdorotas geriamasis pienas ir pieno produktai neturi būti išgabenami iš zonos, stebimos pagal Snukio ir nagų ligos profilaktikos ir diagnostikos nurodymus, jeigu stebint kontrolės tarnybai neatliktas pieno pirminis pasterizavimas (71,7°C mažiausiai 15 sek.) ir vėliau vienas iš šių apdorojimo būdų:
5.2. džiovinimas, kurio šiluminio apdorojimo efektyvumas analogiškas 5.1 punkte aprašytam šiluminiam apdorojimui;
6. Jei ūkyje kartu laikomi skirtingų rūšių gyvuliai, jų laikymo sąlygos turi atitikti tokius veterinarijos reikalavimus, kokie būtų taikomi juos laikant atskirai.
III. HIGIENOS REIKALAVIMAI PIENO ŪKIAMS
9. Žalias pienas turi būti gaunamas iš registruotų ir kontrolės tarnybos tikrinamų pieno ūkių. Gyvulių laikymo patalpos turi būti suprojektuotos, pastatytos, įrengtos ir tvarkomos taip, kad užtikrintų:
10. Patalpos, kuriose gyvuliai melžiami ar laikomas, apdorojamas arba šaldomas pienas, turi būti išdėstytos ir įrengtos taip, kad būtų išvengta pieno užteršimo. Jos turi būti lengvai valomos ir dezinfekuojamos. Patalpose turi būti:
10.4. tinkamas ir pakankamas aprūpinimas geriamuoju vandeniu, atitinkančiu HN 24 reikalavimus, naudojamu melžimo metu ir įrangai, nurodytai IV dalies 3 skyriuje, plauti;
11. 10 punkte minimos patalpos turi būti tinkamai atskirtos nuo taršos šaltinių-tualetų ir mėšlo kaupimo vietų;
12. Pieno laikymo patalpoje turi būti tinkama pieno šaldymo įranga, patalpa turi būti apsaugota nuo kenkėjų ir pakankamai atskirta nuo gyvulių laikymo patalpų.
13. Naudojant kilnojamąsias melžimo aikšteles, turi būti vykdomi 10.4 ir 10.5 punktų reikalavimai, be to:
14. Laikant pieninius galvijus gryname ore, melžimo aikštelė arba melžimo vieta turi būti tinkamai atskirta nuo gyvulių laikymo vietos.
15. Turi būti sudarytos sąlygos gyvuliams, sergantiems ar įtariamiems sergant 4.1.1 punkte išvardytomis ligomis, arba gyvuliams, minimiems 7 punkte, atskirti nuo likusios bandos.
IV. HIGIENOS REIKALAVIMAI MELŽIANT, SURENKANT ŽALIĄ PIENĄ IR JĮ TRANSPORTUOJANT IŠ PIENO ŪKIO Į PIENO PARDAVIMO VIETĄ
1. Patalpų higienos reikalavimai
17. Karvidės ir kitos joms priklausančios patalpos turi būti pakankamai švarios, tvarkingos, geros būklės.
18. Priėjimui prie karvidžių ir kitų joms priklausančių pastatų neturi trukdyti mėšlo ar kitų medžiagų sankaupos.
21. Melžimo aikštelė, melžimo patalpa, pieno valymo ir saugojimo patalpos bei įrengimai turi būti švarūs, tvarkingi, geros būklės.
22. Karvidės ir joms priklausančios patalpos turi būti dezinfekuojamos taip, kad nekiltų dezinfekantų patekimo į pieną ar pieno užteršimo pavojaus.
2. Melžimo ir pieno tvarkymo reikalavimai
29. Prieš melžiant karves, spenius, tešmenį ir, jei reikia, kitas kirkšnių, šlaunų ir pilvo dalis būtina nuvalyti, laikantis tešmens paruošimo melžimui rekomendacijų.
30. Melžėjas prieš kiekvienos karvės melžimą turi apžiūrėti išmelžtų pirmųjų čiurkšlių pieną. Pastebėjus pieno juslinių savybių pakitimų, tos karvės pienas turi būti atskiriamas ir neparduodamas žmonių maistui. Turinčios klinikinių tešmens ligų požymių karvės turi būti melžiamos pabaigoje arba atskiru melžimo aparatu, arba rankomis, o jų pienas atskiriamas ir neparduodamas žmonių maistui.
31. Spenius mirkyti ar purkšti būtina iš karto pamelžus, jei preparato naudojimo instrukcijoje nenurodyta kitaip. Spenių mirkymui ar purškimui leidžiama naudoti tik kontrolės tarnybos patvirtintus preparatus.
32. Pieno laikymo patalpos turi būti naudojamos tik pienui ir melžimo įrengimams tvarkyti ir laikyti.
33. Indai su pienu turi būti uždengti, kol jie laikomi karvidėje arba nešami į pieno laikymo patalpas.
34. Filtruojant pieną, filtrą būtina keisti ar valyti (priklausomai nuo tipo) prieš pasibaigiant jo absorbciniam poveikiui. Bet kokiu atveju filtrą būtina keisti ar valyti prieš kiekvieną melžimą. Filtrai, naudojami pieno filtravimui, turi atitikti HN 16 reikalavimus.
35. Po melžimo pienas turi būti iškart gabenamas į pieno laikymo patalpą ir ten laikomas iki jo pardavimo.
36. Jeigu pienas nėra parduodamas per 2 valandas po melžimo, jis turi būti atšaldytas iki 8°C arba žemesnės temperatūros. Jei pienas parduodamas ne kasdien, jis turi būti atšaldytas iki 6°C arba žemesnės temperatūros.
3. Reikalavimai inventoriui
38. Įranga ir inventorius arba jų paviršiai, susiliečiantys su pienu (indai, talpyklos, skirti melžimui, laikymui ir transportavimui), turi būti pagaminti iš nerūdijančios, lygios, lengvai plaunamos ir dezinfekuojamos medžiagos, kurios kiekiai, pereinantys į pieną sąlyčio su juo metu, nesukelia grėsmės žmonių sveikatai, nepablogina pieno sudėties ar juslinių savybių bei turi atitikti HN 16 reikalavimus.
40. Po melžimo pieno indai, mechaninio melžimo įrengimai ir talpyklos, susiliečiantys su pienu, turi būti plaunami ir dezinfekuojami.
41. Išplauti ir išdezinfekuoti pieno melžimo, apdorojimo įrengimai ir indai, pieno laikymo ir transportavimo talpyklos turi būti perplaunami geriamuoju vandeniu, atitinkančiu HN 24 reikalavimus. Įrankiai ir šepečiai turi būti laikomi laikantis higienos reikalavimų.
42. Po pieno talpyklų plovimo ir dezinfekavimo iki kito naudojimo talpyklų dangčiuose esančios ertmės turi būti atidengtos.
4. Asmens higienos reikalavimai
44. Darbuotojai turi laikytis šių reikalavimų:
44.1. asmenys, melžiantys karves ir apdorojantys pieną, privalo vilkėti tinkamus bei švarius darbo drabužius;
45. Darbdavys turi imtis reikiamų priemonių, kad asmenims, galintiems užkrėsti pieną, nebūtų leidžiama jį apdoroti, kol nebus įrodymų, kad šie asmenys nebekelia tokios grėsmės.
V. REIKALAVIMAI PARDUODANT ŽALIĄ PIENĄ IŠ PIENO ŪKIŲ
48. Gyvūno sveikatos pažymėjimas skirtas pristatyti tik į tą pardavimo vietą, kuri nurodyta tame pažymėjime.
49. Vienam pieno ūkiui, parduodančiam pieną į kelias pardavimo vietas, išduodama tiek Gyvūno sveikatos pažymėjimų, į kiek pardavimo vietų yra pristatomas pienas.
50. Parduodant žalią pieną tiesiogiai galutiniam vartotojui (tiesioginis pardavimas) Gyvūno sveikatos pažymėjime įrašomi žodžiai „skirtas tiesioginiam pardavimui“.
51. Pieną perdirbimui parduodančio ūkio žalio pieno mėginiai turi būti imami ir tiriami Pieno supirkimo taisyklėse nustatyta tvarka.
52. Pieną tiesiogiai galutiniam vartotojui parduodančio ūkio žalio pieno mėginiai turi būti imami ir tiriami kontrolės tarnybos nustatyta tvarka.
53. Žalias karvių pienas, skirtas tiesioginiam žmonių vartojimui, termiškai apdorotam geriamajam pienui ir pieno produktams gaminti, bei žalias karvių pienas, skirtas produktams, kurių gamybai nenaudojamas joks terminis apdorojimas, gaminti turi atitikti LST 1137 reikalavimus.
54. Žalias ožkų bei avių pienas turi atitikti šiuos reikalavimus:
54.1. skirtas termiškai apdorotam geriamajam pienui bei termiškai apdorotiems pieno produktams gaminti – bendras bakterijų skaičius 1 ml tiriamosios medžiagos 30°C neturi viršyti 1.500.000;
55. Jei iš laboratorinių tyrimų duomenų nustatoma, kad pieno kokybės rodikliai neatitinka LST 1137 reikalavimų arba pienas yra pakartotinai falsifikuojamas, pieno pardavimas iš tokių pieno ūkių yra sustabdomas.
56. Sustabdžius pieno pardavimą, pieno (su)pirkėjas (priėmėjas) turi grąžinti pieno ūkiui Gyvūno sveikatos pažymėjimą. Antroje grąžinamo Gyvūno sveikatos pažymėjimo pusėje bei pieno priėmimo žurnale turi būti įrašyta priežastis, dėl kurios buvo sustabdytas pieno (su)pirkimas, ir šio pažymėjimo grąžinimo data.
57. Dėl pieno pardavimo teisės grąžinimo pieno ūkis turi kreiptis į jo zoną aptarnaujantį privatų veterinarijos gydytoją (toliau – veterinarijos gydytojas) arba kontrolės tarnybą ir padengti visas su šia procedūra susijusias išlaidas.
58. Kontrolės tarnyba arba veterinarijos gydytojas grąžina teisę parduoti pieną tik atlikus reikiamus tyrimus įgaliotoje ar atestuotoje laboratorijoje. Nepatenkinamos pieno kokybės atveju įgaliotai ar atestuotai laboratorijai turi būti pateikta tiek pieno mėginių, kad du iš eilės atliktų tyrimų rezultatai atitiktų leistinas normas.
59. Kontrolės tarnyba arba veterinarijos gydytojas, grąžindami teisę parduoti pieną, antroje Gyvūno sveikatos pažymėjimo pusėje turi įrašyti iš įgaliotos ar atestuotos laboratorijos gautus tyrimų duomenis, ekspertizės numerius ir datas bei šio įrašo datą. Spaudas po įrašu yra privalomas.
VI. Baigiamosios nuostatos
63. Kontrolės tarnyba pieno ūkiams, pateikusiems investicinius planus Reikalavimams visiškai įdiegti, 62 punkte nustatytą datą gali pratęsti iki pateiktuose planuose numatytos darbų atlikimo datos, bet ne ilgiau kaip iki 2007 m. sausio 1 dienos.
64. Po 62 punkte nustatytos datos neatitinkantiems Reikalavimų pieno ūkiams, išskyrus 63 punkte minimus pieno ūkius, nebus išduodami Gyvūno sveikatos pažymėjimai parduoti pieną žmonių maistui.
65. 63 punkte minimiems pieno ūkiams po 62 punkte nustatytos datos Gyvūno sveikatos pažymėjimai parduoti pieną žmonių maistui bus išduodami tik į tas pieno perdirbimo įmones, kurioms bus leidžiama savo pagamintą produkciją realizuoti tik Lietuvos Respublikoje.