LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2002 M. RUGPJŪČIO 30 D. ĮSAKYMO NR. 329 „DĖL ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ KLASIFIKAVIMO“ PAKEITIMO
2003 m. lapkričio 20 d. Nr. 3D-490
Vilnius
1. Išdėstau nauja redakcija alkoholinių gėrimų grupių, pogrupių ir kategorijų bei kiekvienos grupės maksimalios tūrinės etilo alkoholio koncentracijos lentelę, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2002 m. rugpjūčio 30 d. įsakymu Nr. 329 „Dėl alkoholinių gėrimų klasifikavimo“ (Žin., 2002, Nr. 87-3764, Nr. 125-5682; 2003, Nr. 61-2822) (pridedama).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2002 m. rugpjūčio 30 d. įsakymu Nr.329
(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2003 m. lapkričio 20 d. įsakymo Nr.3D-490
redakcija)
ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ GRUPĖS, POGRUPIAI IR KATEGORIJOS BEI KIEKVIENOS GRUPĖS MAKSIMALI TŪRINĖ ETILO ALKOHOLIO KONCENTRACIJA
Grupė |
Pogrupis |
Kategorija |
Kodas pagal KPN |
Maksimali tūrinė etilo alkoholio koncentracija, proc. |
1. Alus |
- |
Alus Specialios technologijos alus Kaimiškas alus |
2203 |
9,5 |
2. Vynas |
Putojantis
Ramus
Aromatizuotas |
Putojantis vynas Gazuotas putojantis vynas Gazuotas pusiau putojantis vynas
Vynas Stalo vynas Likerinis vynas Spirituotas vynas distiliavimui Vynas iš pernokusių vynuogių Rūšinis vynas Rūšinis vynas, pagamintas konkrečiame regione Vynai, nepriskiriami aukščiau išvardytoms kategorijoms
Aromatizuotas vynas Aromatizuotas vyno gėrimas Aromatizuotas vyno kokteilis |
2204, 2205 |
22 |
3. Fermentuoti gėrimai |
Sidras/kriaušių sidras
Vaisių ir uogų vynas
Midus Kiti fermentuoti gėrimai
Fermentuotų gėrimų mišiniai Fermentuotų ir nealkoholinių gėrimų mišiniai |
Sidras/kriaušių sidras Aromatizuotas sidras/aromatizuotas kriaušių sidras Putojantis sidras/putojantis kriaušių sidras Putojantis aromatizuotas sidras/ putojantis aromatizuotas kriaušių sidras Gazuotas sidras/gazuotas kriaušių sidras Gazuotas aromatizuotas sidras/gazuotas aromatizuotas kriaušių sidras
Natūralus vaisių ir uogų vynas Putojantis vaisių ir uogų vynas Gazuotas vaisių ir uogų vynas Spirituotas vaisių ir uogų vynas Specialios technologijos vaisių ir uogų vynas Vaisių ir/ar uogų vyno kokteilis Vaisių ir/ar uogų vyno gėrimas
Midus
Razinų vynas Malton (gėrimas, pagamintas iš salyklo ekstrakto ir vyno nuosėdų) Spruce (melsvųjų kanadinių eglių gėrimas) Ryžių vynas Palmių vynas Imbierinis alus ir žolių (augalinis) alus
Fermentuotų gėrimų mišiniai 1)
Fermentuotų ir nealkoholinių gėrimų mišiniai 2) |
2206 |
8,5
12 12 12 19 19
7 12
16 22 ** **
**
** ** **
**
** |
4. Spiritiniai gėrimai |
- |
Romas Viskis Grūdų spiritas arba stiprus grūdų gėrimas Vyno spiritas Vyno brendis arba brendis Vynuogių išspaudų spiritas Vaisių išspaudų spiritas Razinų spiritas arba razinų brendis Vaisių spiritas Obuolių sidro spiritas, obuolių sidro brendis arba kriaušių sidro spiritas Gencijonų spiritas Vaisių spirito gėrimas Kadagiais aromatizuoti spiritiniai gėrimai Kmynais aromatizuoti spiritiniai gėrimai Anyžiais aromatizuoti spiritiniai gėrimai Trauktinės arba karčiosios trauktinės Midaus nektaras Balzamas Midaus balzamas Degtinė Likeris Kriaušių likeris Likeris su kiaušiniais Spiritiniai gėrimai, nepriskiriami aukščiau išvardytoms kategorijoms |
2208 |
50* |
5. Alkoholiniai kokteiliai |
- |
Alkoholiniai kokteiliai |
2208 |
15 |
1) Fermentuotų gėrimų mišiniai – mišiniai, gauti sumaišius 1 ir/ar 2 ir/ar 3 grupėse nurodytus gėrimus.
2) Fermentuotų ir nealkoholinių gėrimų mišiniai – mišiniai, gauti sumaišius 1 ir/ar 2 ir/ar 3 grupėse nurodytus gėrimus su nealkoholiniu gėrimu, pvz., limonadu.
* - išskyrus midaus balzamą, kurio stiprumas gali būti 75 proc.
** - maksimali alkoholio koncentracija pagal gėrimo normatyvinio dokumento reikalavimus, tačiau nedidesnė nei 22 proc.
Ženklinant gėrimus nurodomos jų kategorijos, jei specialūs teisės aktai nenustato kitaip.