LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO
ĮSAKYMAS
DĖL PUSRYČIŲ, PIETŲ IR PAVAKARIŲ PATIEKALŲ GAMYBAI REIKALINGŲ PRODUKTŲ RINKINIŲ SĄRAŠO PAGAL MOKINIŲ AMŽIAUS GRUPES PATVIRTINIMO
2010 m. spalio 4 d. Nr. V-877
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 2 dalimi (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574) ir siekdamas užtikrinti sveikatai palankų mokinių maitinimą bendrojo lavinimo mokyklose:
1. Tvirtinu Pusryčių, pietų ir pavakarių patiekalų gamybai reikalingų produktų rinkinių sąrašą pagal mokinių amžiaus grupes (pridedama).
2. Pripažįstu netekusiu galios Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2008 m. rugpjūčio 25 d. įsakymą Nr. V-816 „Dėl pusryčių, pietų ir pavakarių patiekalų gamybai reikalingų produktų rinkinių sąrašo pagal mokinių amžiaus grupes“ (Žin., 2008, Nr. 100-3868).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos sveikatos
apsaugos ministro 2010 m. spalio 4 d.
įsakymu Nr. V-877
PUSRYČIŲ, PIETŲ IR PAVAKARIŲ PATIEKALŲ GAMYBAI REIKALINGŲ PRODUKTŲ RINKINIŲ SĄRAŠAS PAGAL MOKINIŲ AMŽIAUS GRUPES
Eil. Nr. |
Produkto pavadinimas |
Vidutinis kiekis (neto g) 1 mokiniui |
|||
Pusryčių, pietų ir pavakarių patiekalų gamybai reikalingų produktų rinkinių |
Pietų patiekalų gamybai reikalingų produktų rinkinių |
||||
6–10 metų amžiaus |
11 ir > metų amžiaus |
6–10 metų amžiaus |
11 ir > metų amžiaus |
||
1. |
Grūdų produktai |
97 |
128 |
57 |
88 |
1.1. |
Ruginė duona |
50 |
74 |
30 |
50 |
1.2. |
Kvietinė duona, batonai |
22 |
25 |
15 |
20 |
1.3. |
Kvietiniai miltai |
12 |
14 |
6 |
8 |
1.4. |
Makaronai |
13 |
15 |
6 |
10 |
2. |
Kruopos ir ankštiniai |
34 |
46 |
17 |
23 |
2.1. |
Kruopos |
30 |
42 |
14 |
20 |
2.2. |
Ankštiniai |
4 |
4 |
3 |
3 |
3. |
Bulvės |
200 |
240 |
120 |
150 |
4. |
Daržovės |
290 |
400 |
140 |
180 |
5. |
Vaisiai ir sultys |
196 |
298 |
88 |
124 |
5.1. |
Švieži vaisiai |
120 |
175 |
50 |
60 |
5.2. |
Džiovinti vaisiai |
6 |
8 |
3 |
4 |
5.3. |
Sultys |
70 |
115 |
35 |
60 |
6. |
Liesa mėsa ir mėsos produktai |
50 |
65 |
40 |
51 |
7. |
Pienas ir pieno produktai |
307 |
325 |
173 |
193 |
7.1. |
Pienas, kefyras, jogurtas |
254 |
254 |
144 |
154 |
7.2. |
Sviestas |
11 |
16 |
4 |
6 |
7.3. |
Varškė |
30 |
40 |
20 |
26 |
7.4. |
Grietinė |
8 |
10 |
3 |
4 |
7.5. |
Fermentinis sūris |
4 |
5 |
2 |
3 |
8. |
Kiaušiniai (vnt.) |
1 |
1 |
0,5 |
0,5 |
9. |
Žuvis ir žuvies produktai |
41 |
51 |
30 |
40 |
10. |
Cukrus, medus ir konditerijos produktai |
67 |
73 |
11 |
11 |
10.1. |
Cukrus |
13 |
13 |
5 |
5 |
10.2. |
Uogienė, džemas |
13 |
13 |
6 |
6 |
10.3. |
Konditerijos produktai, medus |
41 |
47 |
- |
- |
11. |
Augalinis aliejus |
14 |
20 |
8 |
11 |
12. |
Joduota druska |
2,5 |
3 |
1,8 |
2 |
13. |
Prieskoniai |
1,5 |
2 |
1 |
1,5 |
14. |
Arbatžolės, kakava |
1,5 |
2 |
0,5 |
0,5 |
PASTABA. Sudarant atskirai pusryčių, pietų ar pavakarių (priešpiečių) valgiaraščius, rekomenduojama atsižvelgti į tai, kad mokyklinio amžiaus vaikams pusryčiai turėtų sudaryti 25 proc., pietūs 30–40 proc. ir pavakariai (priešpiečiai) – 15 proc. paros maisto davinio energinės vertės.