LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL HIGIENOS REIKALAVIMŲ SUPERKANT PANAUDOTĄ STIKLINĘ TARĄ MAISTO PREKYBOS ĮMONĖSE

 

2003 m. gegužės 5 d. Nr. B1-418

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Aplinkos apsaugos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 5-75), Veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), Lietuvos higienos norma HN 15:2001 „Maisto higiena“ (Žin., 2002, Nr. 9-324):

1. Tvirtinu pridedamus Higienos reikalavimus superkant panaudotą stiklinę tarą maisto prekybos įmonėse.

2. Nurodau miestų, apskričių, rajonų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms užtikrinti, kad maisto prekybos įmonės laikytųsi Higienos reikalavimų superkant panaudotą stiklinę tarą.

3. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Maisto skyriui.

 

 

 

DIREKTORIUS                                                                                  KAZIMIERAS LUKAUSKAS


 

PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus

2003 m. gegužės 5 d. įsakymu Nr. B1-418

 

HIGIENOS REIKALAVIMAI SUPERKANT PANAUDOTĄ STIKLINĘ TARĄ

MAISTO PREKYBOS ĮMONĖSE

 

Higienos reikalavimai superkant panaudotą stiklinę tarą maisto prekybos įmonėse parengti vadovaujantis Aplinkos apsaugos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 5-75), Veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), Lietuvos higienos norma HN 15:2001 „Maisto higiena“ (Žin., 2002, Nr. 9-324).

1. Stiklinė tara gali būti superkama maisto prekybos įmonėse (mažuosiuose ir didžiuosiuose prekybos tinkluose, įskaitant ir kioskus), prekiaujančiuose fasuotais ir nefasuotais maisto produktais.

2. Stiklinė tara turi būti superkama laikantis šių reikalavimų:

2.1. panaudota stiklinė tara turi būti superkama ne prekybos salėje, pageidautina – prie įėjimų į prekybos salę arba tam tikslui atskirtose patalpose;

2.2. panaudotos stiklinės taros supirkimo vieta turi būti prižiūrima, plaunama, kaip reikalauja HN 15:2001 „Maisto higiena“;

2.3. kioskuose, prekiaujančiuose gėrimais ir/ar kitais maisto produktais, leidžiama supirkti stiklinę tarą, jeigu tam tikslui yra pakankamai vietos ir nėra pavojaus užteršti fasuotus maisto produktus;

2.4. maisto prekybos įmonių administracija gali nuspręsti nesupirkti stiklinės taros, jei ji skleidžia aštrius kvapus, yra nešvari.

3. Už higienos reikalavimų laikymąsi atsako parduotuvės savininkas, administracija ar kitas įgaliotas asmuo.

______________