LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL VETERINARIJOS REIKALAVIMŲ ŠVIEŽIAI PAUKŠTIENAI, SKIRTAI ŽMONIŲ MAISTUI, IMPORTUOJAMAI Į LIETUVOS RESPUBLIKĄ, PATVIRTINIMO

 

2002 m. rugsėjo 23 d. Nr. 426

Vilnius

 

 

Įgyvendindamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. vasario 27 d. nutarimu Nr. 300 „Dėl Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė ACQUIS priėmimo programa) teisės derinimo priemonių ir ACQUIS įgyvendinimo priemonių 2002 metų planų patvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 25-910) patvirtintą Teisės derinimo priemonių 2002 metų planą (priemonės kodas 3.7.4.1-T29):

1. Tvirtinu pridedamus Veterinarijos reikalavimus šviežiai paukštienai, skirtai žmonių maistui, importuojamai į Lietuvos Respubliką.

2. Nustatau, kad įsakymas įsigalioja nuo Lietuvos Respublikos įstojimo į Europos Sąjungą dienos.

3. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Pasienio ir transporto valstybinei veterinarijos tarnybai.

 

 

 

DIREKTORIUS                                                                                  KAZIMIERAS LUKAUSKAS


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus

2002 m. rugsėjo 23 d. įsakymu Nr. 426

 

VETERINARIJOS REIKALAVIMAI ŠVIEŽIAI PAUKŠTIENAI, SKIRTAI ŽMONIŲ MAISTUI, IMPORTUOJAMAI Į LIETUVOS RESPUBLIKĄ

 

 

Veterinarijos reikalavimai šviežiai paukštienai, skirtai žmonių maistui, importuojamai į Lietuvos Respubliką, paruošti vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir atitinka Europos Sąjungos Komisijos sprendimą 94/984/EB.

1. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba leidžia importuoti į Lietuvos Respubliką šviežią paukštieną, skirtą žmonių maistui, iš šalių ar šalių teritorijų, nurodytų 1 priede, jei ji gabenama su 2 ar 3 priede nurodytu užpildytu ir pasirašytu veterinarijos sertifikatu.

2. Šviežia paukštiena, atitinkanti 1 punkto reikalavimus, turi būti paženklinta sveikumo ženklu, atitinkančiu 4 priedo reikalavimus.

______________


Veterinarijos reikalavimų šviežiai paukštienai,

skirtai žmonių maistui, importuojamai į

Lietuvos Respubliką,

1 priedas

 

ŠALIŲ, IŠ KURIŲ LEIDŽIAMA IMPORTUOTI ŠVIEŽIĄ PAUKŠTIENĄ SU 2 IR 3 PRIEDUOSE NURODYTAIS VETERINARIJOS SERTIFIKATAIS, SĄRAŠAS

 

ISO kodas

Šalis

Šalies teritorija

Sertifikatas

AR

Argentina

 

2 priedas

AU

Australija

 

2 priedas

BG

Bulgarija

 

2 priedas

BR-1

Brazilija

Distrito Federal ir Goias, Minas Gerais, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Parana, Rio Grande do Sul, Santa Catarina ir Sao Paulo valstijos

2 priedas

CA

Kanada

 

2 priedas

CH

Šveicarija

 

2 priedas

CL

Čilė

 

2 priedas

CN-1

Kinija

Šanchajaus savivaldybė, išskyrus Čongming apskritį, Veifang, Linyi ir Kvingdao rajonus ir Šangdong provinciją

3 priedas

CY

Kipras

 

2 priedas

CZ

Čekijos Respublika

 

2 priedas

HR

Kroatija

 

2 priedas

HU

Vengrija

 

2 priedas

IL

Izraelis

 

2 priedas

NZ

Naujoji Zelandija

 

2 priedas

PL

Lenkija

 

2 priedas

RO

Rumunija

 

2 priedas

SI

Slovėnija

 

2 priedas

SK

Slovakijos Respublika

 

2 priedas

TH

Tailandas

 

2 priedas

TN

Tunisas

 

2 priedas

US

Jungtinės Amerikos Valstijos

 

2 priedas

 

 

 

 

______________


Veterinarijos reikalavimų šviežiai paukštienai,

skirtai žmonių maistui, importuojamai į

Lietuvos Respubliką,

2 priedas

_____________________________________

(Šalies eksportuotojos kompetentinga institucija)

 

VETERINARIJOS SERTIFIKATAS

ŠVIEŽIAI PAUKŠTIENAI, SKIRTAI ŽMONIŲ MAISTUI (1), IMPORTUOJAMAI Į LIETUVOS RESPUBLIKĄ

 

________ Nr. ____

                                                                                          (data)

 

Sertifikatas skirtas tik veterinarijos tikslams ir jo originalas turi lydėti siuntą iki pasienio veterinarijos posto.

Kiekvienai šviežios paukštienos siuntai turi būti išduotas atskiras veterinarijos sertifikatas.

 

Kilmės šalis: .............................................................................................................................

Regionas (2): ............................................................................................................................

Ministerija: ...............................................................................................................................

Kompetentinga institucija: .......................................................................................................

 

I. Paukštienos tapatumo nustatymas

 

Paukščių rūšis: ..........................................................................................................................

Gabalai ar dalys: .......................................................................................................................

Pakuotė: ...................................................................................................................................

Pakuočių skaičius: ....................................................................................................................

Svoris neto (kg): .......................................................................................................................

Ženklinimas: .............................................................................................................................

 

II. Paukštienos kilmė

 

Registruotos skerdyklos pavadinimas, adresas, patvirtintas numeris: ......................................

Registruotos išpjaustymo įmonės pavadinimas, adresas, patvirtintas numeris (3): ..................

Registruoto šaldytuvo pavadinimas, adresas, patvirtintas numeris (3): ...................................

Siuntėjo pavadinimas ir adresas: ..............................................................................................

 

III. Paukštienos paskirtis

 

Pakrovimo vieta: ......................................................................................................................

Transporto priemonė (4): ..........................................................................................................

Plombos numeris (5): ................................................................................................................

Gavėjo pavadinimas ir adresas: ................................................................................................

 

IV. Sveikumo patvirtinimas

 

Aš, žemiau pasirašęs valstybinis veterinarijos gydytojas, patvirtinu, kad, vadovaujantis ES Tarybos direktyva 91/494/EEB:

1............................................ (6) regione............................................... (2) nepasireiškė:

1.1. paukščių gripas, kaip nurodyta TEB Tarptautiniame gyvūnų sveikatos kodekse;

1.2. Niukaslio liga, kaip nurodyta TEB Tarptautiniame gyvūnų sveikatos kodekse (7).

2. Mėsa gauta iš paukščių, kurie:

2.1. išbuvo................................... (6) regione....................................... (2) nuo išperinimo arba buvo įvežti kaip vienadieniai viščiukai;

2.2. kilę iš ūkių:

2.2.1. kuriuose nepaskelbti apribojimai dėl paukščių ligų;

2.2.2. aplink kuriuos 10 km spinduliu, įskaitant ir kaimyninės šalies teritoriją, paukščių gripas ir Niukaslio liga nepasireiškė paskutines 30 dienų;

2.3. nebuvo paskersti pagal paukščių ligų likvidavimo programą;

2.4. transportavimo į skerdyklą metu neturėjo kontakto su paukščiais, sergančiais paukščių gripu ar Niukaslio liga.

3. Paukštiena:

3.1. gauta iš patvirtintos skerdyklos, kurioje skerdimo metu nebuvo paskelbti apribojimai dėl paukščių gripo ar Niukaslio ligos ir aplink kurią 10 km spinduliu paukščių gripas ir Niukaslio liga nepasireiškė paskutines 30 dienų;

3.2. skerdimo, išpjaustymo, laikymo ar transportavimo metu neturėjo kontakto su stručiais ir su mėsa, kuri neatitinka ES direktyvos 91/494/EEB reikalavimų.

 

V. Tinkamumo žmonių maistui patvirtinimas

 

Aš, žemiau pasirašęs valstybinis veterinarijos gydytojas, patvirtinu, kad, vadovaujantis ES Tarybos direktyva 71/118/EEB:

1. Paukštiena atitinka ES Tarybos direktyvos 71/118/EEB II skyriaus reikalavimus ir visas papildomas sąlygas, ir, ištyrus prieš ir po skerdimo, nustatyta, kad ji tinkama žmonių maistui.

2. Paukštiena buvo/nebuvo atvėsinta imersiniu būdu (8).

3. Paukštiena suženklinta pagal ES Komisijos sprendimo 94/984/EB 1 (2) skirsnio reikalavimus.

4. Mėsa gauta iš įmonių, įdiegusių bendrosios higienos patikrinimus pagal ES Komisijos sprendimo 2001/471/EB reikalavimus.

 

VI. Gerovės užtikrinimas

 

Aš, žemiau pasirašęs valstybinis veterinarijos gydytojas, patvirtinu, kad:

1. Skaičiau ir supratau ES Tarybos direktyvą 93/119/EB.

2. Mėsa gauta iš paukščių, kurie buvo laikomi skerdykloje prieš skerdimą ir paskersti pagal ES Tarybos direktyvos 93/119/EB reikalavimus.

 

Valstybinis veterinarijos gydytojas ______________________                                             

                                                                                    (Parašas (9))                                        (Vardas, pavardė)

 

Antspaudas (9)

 

(1) šviežia paukštiena yra bet kokia vištų, kalakutų, gvinėjos vištelių, žąsų ir ančių mėsa, tinkama žmonių maistui, kuri nebuvo apdorota, išskyrus apdorojimą šalčiu, supakuota į vakuuminę pakuotę ar pakuotę su kontroliuojamu slėgiu

(2) užpildyti, jei draudžiama importuoti į ES iš tam tikrų šalies regionų

(3) išbraukti, jei netinka

(4) nurodyti transporto priemonę ir registracijos numerį arba laivo pavadinimą

(5) nebūtina

(6) kilmės šalies pavadinimas

(7) 1.2 punktas netaikomas importuojant iš Čekijos Respublikos, Izraelio ir Šveicarijos

(8) išbraukti, kas netinka

(9) parašo ir antspaudo spalva turi skirtis nuo teksto spalvos

______________


Veterinarijos reikalavimų šviežiai paukštienai,

skirtai žmonių maistui, importuojamai į

Lietuvos Respubliką,

3 priedas

 

_____________________________________

(Šalies eksportuotojos kompetentinga institucija)

 

VETERINARIJOS SERTIFIKATAS

ŠVIEŽIAI PAUKŠTIENAI, SKIRTAI ŽMONIŲ MAISTUI (1), IMPORTUOJAMAI Į LIETUVOS RESPUBLIKĄ

_______ Nr. ____

                                                                                          (data)

 

Sertifikatas skirtas tik veterinarijos tikslams ir jo originalas turi lydėti siuntą iki pasienio veterinarijos posto.

Kiekvienai šviežios paukštienos siuntai turi būti išduotas atskiras veterinarijos sertifikatas.

 

Kilmės šalis: .............................................................................................................................

Regionas (2): ............................................................................................................................

Ministerija: ...............................................................................................................................

Kompetentinga institucija: .......................................................................................................

 

I. Paukštienos tapatumo nustatymas

 

Paukščių rūšis: ..........................................................................................................................

Gabalai ar dalys: .......................................................................................................................

Pakuotė: ...................................................................................................................................

Pakuočių skaičius: ....................................................................................................................

Svoris neto (kg): .......................................................................................................................

Ženklinimas: .............................................................................................................................

 

II. Paukštienos kilmė

 

Registruotos skerdyklos pavadinimas, adresas, patvirtintas numeris: ......................................

Registruotos išpjaustymo įmonės pavadinimas, adresas, patvirtintas numeris (3): ..................

Registruoto šaldytuvo pavadinimas, adresas, patvirtintas numeris (3): ...................................

Siuntėjo pavadinimas ir adresas: ..............................................................................................

 

III. Paukštienos paskirtis

 

Pakrovimo vieta: ......................................................................................................................

Transporto priemonė (4): ..........................................................................................................

Plombos numeris (5): ................................................................................................................

Gavėjo pavadinimas ir adresas: ................................................................................................

 

IV. Sveikumo patvirtinimas

 

Aš, žemiau pasirašęs valstybinis veterinarijos gydytojas, patvirtinu, kad, vadovaujantis ES Tarybos direktyva 91/494/EEB:

1............................................ (6) regione............................................... (2) nepasireiškė paukščių gripas ir Niukaslio liga, kaip nurodyta TEB Tarptautiniame gyvūnų sveikatos kodekse.

2. Mėsa gauta iš paukščių, kurie:

2.1. išbuvo.............................. (6) regione............................... (2) nuo išperinimo arba buvo įvežti kaip vienadieniai viščiukai;

2.2. kilę iš ūkių:

2.2.1. kuriuose nepaskelbti apribojimai dėl paukščių ligų;

2.2.2. aplink kuriuos 10 km spinduliu, įskaitant ir kaimyninės šalies teritoriją, paukščių gripas ir Niukaslio liga nepasireiškė paskutines 30 dienų;

2.3. nebuvo paskersti pagal paukščių ligų likvidavimo programą;

2.4. transportavimo į skerdyklą metu neturėjo kontakto su paukščiais, sergančiais paukščių gripu ar Niukaslio liga.

3. Paukščiai, paskersti parduoti:

3.1. nebuvo vakcinuoti nuo Niukaslio ligos master seed vakcina, kuri patogeniškesnė nei lentogeninės viruso padermės;

3.2. skerdimo metu iš kiekvieno pulko mažiausiai 60 paukščių buvo paimti atsitiktiniai kloakos mėginiai, kurie ištirti patvirtintoje laboratorijoje dėl Niukaslio ligos išskiriant virusą; nustatytas paukščių paramiksovirusų intracerebralinis patogeninis indeksas (ICPI) neviršija 0,4;

3.3. paskutines 30 dienų prieš skerdimą neturėjo kontaktų su paukščiais, kurie neatitinka 3.1 ir 3.2 punktų reikalavimų.

4. Paukštiena:

4.1. gauta iš patvirtintos skerdyklos, kurioje skerdimo metu nebuvo paskelbti apribojimai dėl paukščių gripo ar Niukaslio ligos ir aplink kurią 10 km spinduliu paukščių gripas ir Niukaslio liga nepasireiškė paskutines 30 dienų;

4.2. skerdimo, išpjaustymo, laikymo ar transportavimo metu neturėjo kontako su stručiais ir sąlyčio su mėsa, kuri neatitinka ES direktyvos 91/494/EEB reikalavimų.

 

V. Tinkamumo žmonių maistui patvirtinimas

 

Aš, žemiau pasirašęs valstybinis veterinarijos gydytojas, patvirtinu, kad, vadovaujantis ES Tarybos direktyva 71/118/EEB:

1. Paukštiena atitinka ES Tarybos direktyvos 71/118/EEB II skyriaus reikalavimus ir visas papildomas sąlygas, ir, ištyrus prieš ir po skerdimo, nustatyta, kad ji tinkama žmonių maistui.

2. Paukštiena buvo/nebuvo atvėsinta imersiniu būdu (7).

3. Paukštiena suženklinta pagal ES Komisijos sprendimo 94/984/EB 1 (2) skirsnio reikalavimus.

4. Mėsa gauta iš įmonių, įdiegusių bendrosios higienos patikrinimus pagal ES Komisijos sprendimo 2001/471/EB reikalavimus.

 

VI. Gerovės užtikrinimas

 

Aš, žemiau pasirašęs valstybinis veterinarijos gydytojas, patvirtinu, kad:

1. Skaičiau ir supratau ES Tarybos direktyvą 93/119/EB.

2. Mėsa gauta iš paukščių, kurie buvo laikomi skerdykloje prieš skerdimą ir paskersti pagal ES Tarybos direktyvos 93/119/EB reikalavimus.

 

Valstybinis veterinarijos gydytojas__________________                                             

                                                                                              (Parašas (8))                                   (Vardas, pavardė)

 

Antspaudas (8)

 

(1) šviežia paukštiena yra bet kokia vištų, kalakutų, gvinėjos vištelių, žąsų ir ančių mėsa, tinkama žmonių maistui, kuri nebuvo apdorota, išskyrus apdorojimą šalčiu, supakuota į vakuuminę pakuotę ar pakuotę su kontroliuojamu slėgiu

(2) užpildyti, jei draudžiama importuoti į ES iš tam tikrų šalies regionų

(3) išbraukti, jei netinka

(4) nurodyti transporto priemonę ir registracijos numerį arba laivo pavadinimą

(5) nebūtina

(6) kilmės šalies pavadinimas

(7) išbraukti, kas netinka

(8) parašo ir antspaudo spalva turi skirtis nuo teksto spalvos

______________


Veterinarijos reikalavimų šviežiai paukštienai,

skirtai žmonių maistui, importuojamai į

Lietuvos Respubliką,

4 priedas

 

ŠVIEŽIOS PAUKŠTIENOS ŽENKLINIMAS SVEIKUMO ŽENKLU

 

1. Sveikumo ženkle turi būti:

1.1. individualiai supakuotai paukštienai ar mažoms pakuotėms:

1.1.1. viršutinėje ženklo dalyje – kilmės šalies ISO kodas;

1.1.2. centre – skerdyklos, jei reikia, išpjaustymo įmonės, pakavimo centro veterinarinio patvirtinimo numeris; raidės ir ženklai turi būti 0,2 cm aukščio;

1.2. didelės pakuotės turi būti suženklintos ovaliu, mažiausiai 6,5 cm pločio ir 4,5 cm aukščio sveikumo ženklu, kuriame turi būti nurodytas šalies pavadinimas, šalies ISO kodas, skerdyklos ir, jei reikia, išpjaustymo įmonės, pakavimo centro veterinarinio patvirtinimo numeris; raidės turi būti mažiausiai 0,8 cm aukščio, o ženklai – mažiausiai 1 cm aukščio. Sveikumo ženkle papildomai gali būti nurodyti veterinarijos gydytojo, kuris atliko mėsos veterinarinį patikrinimą, duomenys.

2. Ženklinimui naudojama medžiaga turi atitikti higienos reikalavimus; pateikta informacija turi būti įskaitoma.

3. Paukštiena turi būti ženklinama, didelės pakuotės turi būti naudojamos nustatyta tvarka.

______________